Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 

 Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΣΤΑ PARAPOLITIKA FM ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.
ΗΧΗΤΙΚΟ
 

 αει

Όλα τα Ιδρύματα θα εκπονούν ειδικά σχεδιαγράμματα όλων των κτιρίων, των αιθουσών και των προαύλιων χώρων με συγκεκριμένες πύλες φύλαξης και εξόδους διαφυγής - Ξεκινούν προσλήψεις για τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος

 
Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την προστασία των Πανεπιστημίων και τη θωράκισή τους από «εισβολείς», αλλά και έκτακτες ανάγκες, όπως σεισμοί και πυρκαγιές, παρουσιάζει το «Πρώτο Θέμα». Όλα τα Ιδρύματα θα εκπονούν ειδικά σχεδιαγράμματα και σχέδια, τα οποία θα περιλαμβάνουν την αποτύπωση όλων των κτιρίων, των αιθουσών και των προαύλιων χώρων με τις συγκεκριμένες πύλες φύλαξης και τις εξόδους διαφυγής. Είναι δηλαδή κανονικά επιχειρησιακά σχέδια που θα εκσυγχρονίσουν τα Πανεπιστήμια και θα τα κάνουν να μοιάζουν με τα αντίστοιχα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής.

Όπως είπε στο «Θέμα» ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος, «στόχος είναι τη ασφάλεια των Πανεπιστημίων και για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρξουν αναλυτικά σχέδια με όλα τα Πανεπιστήμια, τα οποία θα περιλαμβάνουν εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σημεία συγκέντρωσης για φυσικές καταστροφές και γενικότερα συνολική μελέτη ασφάλειας όλων Πανεπιστημίων».

 
Οπως εξηγεί ο υφυπουργός, «είναι λογικό τα μεγάλα Ιδρύματα που έχουν πολλά κτίρια ή μεγάλα κάμπους να θέλουν περισσότερο χρόνο για να κάνουν τέτοιου είδους σχέδια ενώ αντίθετα μικρότερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα θα μπορέσουν να στείλουν τα σχέδια σε μικρότερο χρονικό διάστημα».

Το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται να δοθεί χρόνος έως και τριών μηνών προκειμένου να υπάρχει μία πλήρης καταγραφή γραφείων αιθουσών διδασκαλίας -θα καταγραφούν ακόμα και σκάλες που οδηγούν σε εξόδους και εισόδους τμημάτων ή και προαύλιων χώρων. Το χρονικό εύρος καθορίζεται από τις διαφορετικές ανάγκες κάθε Ιδρύματος, καθώς π.χ. το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει κτίρια, αίθουσες διδασκαλίας και αμφιθέατρα σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα η μελέτη να καθίσταται περίπλοκη. Ένα βασικό σημείο στη μελέτη που πρέπει να καταγραφεί είναι τα εργαστήρια που έχουν μηχανήματα και διάφορα υλικά, ενώ έχει εγκριθεί και σχετικό κονδύλι για την εκπόνηση της μελέτης.

 
Σε ό,τι αφορά στην έναρξη της διαδικασίας πρόσληψης ανδρών για τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, καθώς από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, σύμφωνα με το σχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, θα ξεκινήσει η φύλαξη των Ιδρυμάτων.

Τα πρόσφατα γεγονότα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου ο πρύτανης Νίκος Παπαιωάννου, για να αποτρέψει κατάληψη της πρυτανείας, μίλησε με τον εισαγγελέα, ο οποίος κάλεσε την Αστυνομία που έκανε συλλήψεις φοιτητών και εξωπανεπιστημιακών, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ η κατάληψη συνεχίζεται για δύο εβδομάδες, δείχνουν ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση με την υπάρχουσα νοοτροπία και τις αγκυλώσεις.

Όταν μάλιστα η Σύνοδος των Πρυτάνεων καταδίκασε τις καταλήψεις ως μη αποδεκτές και τρία από τα μέλη της -οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης , του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Σπύρος Κίντζιος και του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Νίκος Κατσαράκης- διαφώνησαν ,γίνεται αντιληπτό ότι η προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης συνολικά γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Οι καταλήψεις αλλά και επιθέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της Συνόδου που κατήγγειλε την στοχοποίηση και τις επιθέσεις κατά των εκλεγμένων θεσμικών οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ για επιλογές που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους.

«Η κριτική απέναντι στις εκάστοτε επιλογές όσων ασκούν διοίκηση είναι πάντα αποδεκτή και συνάδει με τα ακαδημαϊκά ήθη. Ωστόσο, η συκοφάντηση και η στοχοποίηση πρυτάνεων, συλλογικών και μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης θίγει το Πανεπιστήμιο και δεν είναι ανεκτή» λέει η Σύνοδος που τονίζει ότι «τους τελευταίους μήνες, γίναμε μάρτυρες γενικευμένων επιθέσεων κατά των εκλεγμένων Πρυτανικών Αρχών και των Συγκλήτων των Α.Ε.Ι. που αγγίζουν τα όρια της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμισης, δημιουργούν μια τεχνητή πόλωση και τελικά αποβαίνουν εις βάρος κάθε προσπάθειας διασφάλισης της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας».

 
Σχετικά με τις πραγματοποιούμενες καταλήψεις, η Σύνοδος ανέφερε ότι δυσχεραίνουν τη λειτουργία των πανεπιστημίων, «σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την επόμενη μέρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» και τις χαρακτήρισαν «μη-αποδεκτή μορφή διαμαρτυρίας, αφού εντέλει συρρικνώνει το δημόσιο Πανεπιστήμιο».

Ψήφισμα στήριξης στον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπογράφουν περισσότεροι από 500 πανεπιστημιακοί πανεπιστημιακοί, από πολλά Πανεπιστήμια της χώρας όπως τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα , την Πάτρα και την Κρήτη. Όπως λέει το ψήφισμα, ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Ν. Παπαϊωάννου αναγκάστηκε, όπως όφειλε εφαρμόζοντας τον νόμο, να ζητήσει τη βοήθεια της εισαγγελίας η οποία στη συνέχεια απευθύνθηκε στην αστυνομία, όταν εξωπανεπιστημιακοί και φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της διοίκησης χρησιμοποιώντας λοστούς και εργαλεία διάρρηξης και απαίτησαν από τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας να αποχωρήσουν, απειλώντας ευθέως τη σωματική τους ακεραιότητα.

Όπως είπε ο πρύτανης: «Ο φόβος έφερε την ανοχή και η ανοχή διαιώνισε τον φόβο. Η επιβολή απόψεων περιθωριακών ομάδων διά της βίας έγινε άγραφος νόμος, εγκαθιδρύοντας ένα άτυπο καθεστώς ομηρίας καθηγητών, εργαζόμενων και φοιτητών, οι οποίοι στοχοποιήθηκαν, δέχθηκαν ανοίκειες επιθέσεις, χτυπήθηκαν βάναυσα, διαπομπεύτηκαν χυδαία, καταπατήθηκαν θεμελιώδη δικαιώματά τους.»«Το ΑΠΘ και όλα τα πανεπιστήμια πρέπει να υπερασπίζονται την ελευθερία και τη δημοκρατική νομιμότητα στην ακαδημαϊκή ζωή. Η πλειονότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινωνίας στηρίζουν αυτούς τους στόχους. Η βία, η απειλή χρήσης βίας, η κατάληψη του δημόσιου χώρου σε βάρος άλλων, για την προώθηση οποιωνδήποτε αιτημάτων και διεκδικήσεων, δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές. Όσοι και όσες υπογράφουμε, πιστεύουμε ότι ο νόμος για την προάσπιση της δημοκρατικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου πρέπει να εφαρμόζεται. Είμαστε δίπλα στον πρύτανη του ΑΠΘ και στεκόμαστε απέναντι στην απόπειρα στοχοποίησής του.»

 

Ο πήχης στα 100 Προς νέα εποχή τα πειραματικά και τα πρότυπα σχολεία Επιδίωξη του υπουργείου είναι να έχουμε σύντομα 100 πρότυπα και πειραματικά σχολεία, τα οποία και θα λειτουργήσουν ως εκπαιδευτικό μοντέλο προς μίμηση σε όλη τη χώρα.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω» Διαδικτύου

Τις αιτήσεις για τον χαρακτηρισμό νέων σχολείων ως προτύπων ή πειραματικών θα τις καταθέτει ο διευθυντής ή διευθύντρια, ο προϊστάμενος ή προϊσταμένη της κάθε σχολικής μονάδας, ενώ θα υποβάλλονται μέσω Διαδικτύου στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.). Από εκεί θα συγκεντρωθούν και θα εξεταστούν τελικά από την επιστημονική επιτροπή για τη λειτουργία τους, η οποία και θα υποβάλει και τις τελικές εισηγήσεις επί του θέματος στην υπουργό Παιδείας και στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Σχέδιο για 100 πρότυπα και πειραματικά σχολεία

Στόχος να αποτελόσουν ένα εκπαιδευτικό μοντέλο προς μίμηση σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, ενώ αναμένεται να ιδρυθούν και πρότυπα επαγγελματικά λύκεια

Με ερωτήσεις κλειστού τύπου, όπως και την προηγούμενη χρονιά, θα γίνουν το καλοκαίρι οι εξετάσεις για τα πρότυπα σχολεία της χώρας, τα οποία αυξήθηκαν σε 28 πανελλαδικά, μετά τη μετατροπή 22 πειραματικών σχολείων. Ο αριθμός τόσο των πρότυπων όσο και των πειραματικών σχολείων αναμένεται μάλιστα να αυξηθεί την επόμενη χρονιά με την προσθήκη στον εκπαιδευτικό τους «στόλο» ακόμα 15-20 σχολείων. Ο στόχος είναι να έχουμε σύντομα συνολικά 100 πρότυπα και πειραματικά σχολεία (με τον διαφορετικό χαρακτήρα που έχουν οι δύο κατηγορίες), τα οποία και να λειτουργήσουν τα επόμενα χρόνια ως τα σχολεία που θα αποτελέσουν ένα εκπαιδευτικό μοντέλο προς μίμηση σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Τα πειραματικά σχολεία σήμερα είναι 34 πανελλαδικά, ενώ, όπως είναι γνωστό, σύντομα θα ιδρυθούν και θα λειτουργήσουν και πρότυπα επαγγελματικά λύκεια.

Το σύστημα εισαγωγής

Εξετάσεις βέβαια το καλοκαίρι θα γίνουν μόνο για τη εισαγωγή στα Γυμνάσια των πρότυπων σχολείων, καθώς στα συνδεδεμένα με αυτά Λύκεια οι μαθητές και οι μαθήτριές τους συνεχίζουν χωρίς άλλη αξιολόγηση. Πολλοί ωστόσο εισηγούνται να γίνονται στο μέλλον εξετάσεις εκ νέου και για την εισαγωγή στα Λύκεια, ώστε να έχουν περισσότερα παιδιά τη δυνατότητα να κριθούν και να παρακολουθήσουν τα προγράμματά τους. Αυτός άλλωστε ήταν και ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε στην προηγούμενη μορφή του ο θεσμός, την περίοδο 2012-2014. Ετσι, τα 28 πρότυπα σχολεία της χώρας θα δεχθούν φέτος υποψηφίους με εξετάσεις τον Ιούνιο, ενώ στα πειραματικά σχολεία η εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών τους θα γίνει με κλήρωση. Μακροπρόθεσμα, στόχος είναι τα σχολεία αυτά να αλλάξουν σταδιακά τον εκπαιδευτικό «χάρτη» της χώρας, μεταφέροντας τελικά σε αυτόν το υγιές κίνητρο που μας θέλει διαρκώς να βελτιωνόμαστε και να ξεπερνάμε τον εαυτό μας, χωρίς να τρέχουμε για να κατακτήσουμε ένα «έπαθλο» αλλά στηρίζοντας το εκπαιδευτικό οικοδόμημα της χώρας με σταθερά βήματα.

Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, ο έμπειρος φυσικός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Τόμπρας, δεν χρησιμοποιεί τη λέξη «αριστεία» για να χαρακτηρίσει τη φιλοσοφία του θεσμού, αλλά τις λέξεις «διαρκής βελτίωση».,

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος», οι εκπαιδευτικοί των σχολείων αυτών δεν θα διαχωριστούν ως προς την αξιολόγησή τους, όπως έγινε στο παρελθόν, αλλά θα αξιολογηθούν με το ίδιο σύστημα συνολικής και διαμορφωτικής αξιολόγησης που μελετάει σήμερα το υπουργείο Παιδείας και θα ανακοινώσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Πως θα κριθούν τα σχολεία

Ήδη το υπουργείο Παιδείας απηύθυνε πρόσκληση για τη μετατροπή σχολείων σε πρότυπα ή πειραματικά, δίνοντας τη δυνατότητα στους εκπροσώπους τους να καταθέσουν τα σχετικά δικαιολογητικά από τις 24 Μαρτίου 2021 έως τις 21 Απριλίου.

Οι προτάσεις θα υποβληθούν από τον διευθυντή ή προϊστάμενο κάθε σχολικής μονάδας παρουσιάζοντας τους λόγους για τους οποίους ο ίδιος ζητάει τη μετατροπή του σχολείου του σε πρότυπο ή πειραματικό. Τα κριτήρια με βάση τα οποία θα κριθούν τα σχολεία για τη μετατροπή τους είναι: τα προσόντα και η επάρκεια (οργανικότητα, αριθμός μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού με οργανική θέση κ.ά.) του εκπαιδευτικού προσωπικού, η συμμετοχή ή διάκριση της σχολικής μονάδας ή ομάδας μαθητών σε εκπαιδευτικά προγράμματα, ερευνητικές και νέες δράσεις, δημιουργικές πρωτοβουλίες, πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, η εμπειρία του σχολείου στο πεδίο της πρακτικής άσκησης φοιτητών, η διοργάνωση ή συμμετοχή σε δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με ΑΕΙ, η διοργάνωση δράσεων επαγγελματικής ανάπτυξης εκπαιδευτικών, η λειτουργία μαθητικών ομίλων, η υλοποίηση καινοτόμων σχολικών δραστηριοτήτων όπως περιβαλλοντικά, πολιτιστικά προγράμματα και προγράμματα αγωγής υγείας, οι ετήσιες απολογισπκές εκθέσεις και οι εκθέσεις εξωτερικής αξιολόγησης του σχολείου, το μέγεθος της σχολικής μονάδας, η τοποθεσία της σχολικής μονάδας.

Σε τι διαφέρει όμως ο χαρακτήρας των δύο διαφορετικών «πυλώνων» του θεσμού; Η μεταξύ τους διάκριση έγκειται στο ότι τα μεν πρότυπα σχολεία είναι σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίες στοχεύουν στην καλλιέργεια και στη διάχυση της ιδέας και των πρακτικών της αριστείας στο εκπαιδευτικό σύστημα, τα δε πειραματικά σχολεία είναι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίες στοχεύουν στην υποστήριξη του πειραματισμού και της πιλοτικής εφαρμογής εκπαιδευτικών καινοτομιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, σε τυχαίο δείγμα του μαθητικού πληθυσμού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΟΑΙΟΥ

 

''Γκρίζες ζώνες" διέπουν το ''καθεστώς'' συνταξιοδότησης όσων έχουν διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση. Ο λόγος για όσους κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου ασφαλίστηκαν σε πάνω από ένα Ταμείο (π.χ. αρχικά στο τέως ΙΚΑ και έπειτα στον τέως ΟΑΕΕ) ή και ασφαλίστηκαν παράλληλα σε δύο Ταμεία (π.χ. στο τέως ΙΚΑ και, ταυτόχρονα, στον τέως ΟΑΕΕ).

 

Με εγκύκλιο την οποία εξέδωσε ο e-ΕΦΚΑ την 1η Μαρτίου 2021, επιχειρείται να ξεκαθαρισθεί το τοπίο της συνταξιοδότησης για τους παράλληλα και διαδοχικά ασφαλισμένους.

Τα κρίσιμα σημεία 

Σε επικοινωνία που είχε το Capital.gr με τον δικηγόρο-εργατολόγο, κ. Δημήτρη Μουσελίμη, επισημαίνονται δύο κρίσιμα σημεία της εν λόγω εγκυκλίου.

-Κατά πρώτον, προβλέπεται στην εγκύκλιο πως έγινε δεκτό πως ''κατά την εξέταση των συνταξιοδοτικών αιτημάτων (που εκκρεμούν, ή θα υποβληθούν μέχρι την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής απονομής της σύνταξης), διαπιστωθεί ότι δεν έχει ζητηθεί ο συνυπολογισμός χρόνων ασφάλισης άλλων πρώην φορέων με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται από τις υπηρεσίες συντάξεων για τη δυνατότητα αξιοποίησης ή μη, των χρόνων αυτών και ότι μετά τη συνταξιοδότηση δεν θα είναι δυνατός ο συνυπολογισμός των χρόνων αυτών. Σε περίπτωση που διαφοροποιηθούν από τα αρχικά αιτήματά τους με σχετική δήλωση στο σώμα της αίτησης, ζητώντας την αξιοποίηση των χρόνων αυτών, η έναρξη των οικονομικών αποτελεσμάτων θα ανατρέχει στην ημερομηνία έναρξης της συνταξιοδότησης''.

-Κατά δεύτερον, "στην ίδια εγκύκλιο σημειώνεται πως για λόγους χρηστής διοίκησης και προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου, όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί από 13 Μαΐου 2016 (σ.σ.: ημερομηνία έναρξης ισχύος νόμου Κατρούγκαλου) και μετά, χωρίς τον συνυπολογισμό χρόνου ασφάλισης άλλου πρώην φορέα, μπορούν να συνυπολογίσουν τον χρόνο αυτόν με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης με αξιοποίηση του παράλληλου χρόνου ασφάλισης, εφόσον έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα μέχρι την έκδοση της προηγούμενης εγκυκλίου (σ.σ.: 50/2020) δηλαδή μέχρι 8 Δεκεμβρίου 2020 με έναρξη οικονομικών αποτελεσμάτων από την αρχική αίτηση συνταξιοδότησης''.

Τα ανοιχτά ''μέτωπα''

Από την πλευρά του ο κ. Μουσελίμης σημειώνει πως, ενώ η εγκύκλιος η οποία εκδόθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2020 (50/2020) ορίζει σαφώς ότι δυνατότητα επιλογής υφίσταται για συνταξιοδοτικά αιτήματα που εκκρεμούν ή θα υποβληθούν μέχρι την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής απονομής εφόσον οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται σχετικά από τις υπηρεσίες συντάξεων, ξαφνικά με την εγκύκλιο της 1ης Μαρτίου 2021 τίθεται αναδρομικά και αυθαιρέτως προθεσμία μέχρι 8 Δεκεμβρίου 2020 (ημερομηνία έκδοσης της εγκυκλίου 50/2020).

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής, σύμφωνα με τον εργατολόγο κ. Μουσελίμη:

-Πώς ετέθη η προθεσμία της 8ης Δεκεμβρίου 2020 με εγκύκλιο της 1ης Μαρτίου 2021;

-Τηρήθηκαν οι όροι της 1ης Δεκεμβρίου του 2020, δηλαδή υπήρξε ενημέρωση ενδιαφερόμενων από τις υπηρεσίες συντάξεων), όταν λόγω Covid-19 τα Ταμεία είναι κλειστά και δεν υπάρχει καν δυνατότητα επικοινωνίας με τους υπάλληλους;

Τι προβλέπει αναλυτικά η εγκύκλιος της 1ης Μαρτίου 2021

Ο χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί στην ασφάλιση των πρώην φορέων κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016 εξακολουθεί να είναι χρόνος ασφάλισης στους πρώην φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο.

Ο χρόνος ασφάλισης που διανύεται στον e-ΕΦΚΑ από 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά, λογίζεται ως χρόνος που έχει διανυθεί στον πρώην φορέα που ο ασφαλισμένος, βάσει της απασχόλησής του, είχε υποχρέωση υπαγωγής πριν από την ένταξη αυτού στον e-ΕΦΚΑ.

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά, δεν υφίσταται πλέον παράλληλη ασφάλιση, αφού υπάρχει μόνο ένας Φορέας Κύριας Ασφάλισης, αλλά μόνο παράλληλη απασχόληση για τα χρονικά διαστήματα για τα οποία έχουν καταβληθεί περισσότερες της μίας ασφαλιστικές εισφορές στον e-ΕΦΚΑ. Τα διαστήματα αυτά θεωρούνται ως ένας ενιαίος χρόνος ασφάλισης για κύρια σύνταξη.

Κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης απονομής κύριας σύνταξης, το χρονικό διάστημα που έχει διανυθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 στον e-ΕΦΚΑ και για το οποίο έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές παράλληλης απασχόλησης προσμετράται κατ' επιλογή του ασφαλισμένου στον ασφαλιστικό χρόνο ενός από τους εντασσόμενους στον e-ΕΦΚΑ πρώην φορείς, στον οποίο έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Η επιλογή είναι δεσμευτική και δηλώνεται κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

Ο χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί στον e-ΕΦΚΑ από 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά, καθώς και ο χρόνος ασφάλισης πρώην φορέα με τη δραστηριότητα του οποίου συνεχίζεται η ασφάλιση στον e-ΕΦΚΑ λαμβάνονται υποχρεωτικά κατά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και τον υπολογισμό του ποσού της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης.

 

*Είτε για τη θεμελίωση ενός συνταξιοδοτικού δικαιώματος και λήψης προσαύξησης για τον παράλληλο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016 χρόνο,

*είτε για θεμελίωση δύο συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων με τις προϋποθέσεις συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας και του χρόνου ασφάλισης σε καθένα από αυτά,

*είτε για θεμελίωση ενός συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης και λήψης προσαύξησης για τον παράλληλο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016 χρόνο.

Για τους ασφαλισμένους που υπάγονταν υποχρεωτικά στην ασφάλιση δύο πρώην φορέων κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο για την ίδια απασχόληση διακρίνουμε τα εξής:

*Εφόσον από 1η Ιανουαριου 2017 ο παλαιός ασφαλισμένος (προ του 1993) επιλέξει προαιρετικά με αίτησή του να συνεχίσει την ασφάλισή του σε δύο πρώην φορείς και να καταβάλλει διπλές εισφορές, ο ασφαλισμένος δημιουργεί χρόνο ασφάλισης και στους δύο πρώην φορείς και κατά τη συνταξιοδότησή του επιλέγει σε ποιον πρώην φορέα θα ληφθεί υπόψη ο χρόνος αυτός.

*Οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι δεν επέλεξαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 την προαιρετική συνέχιση της διπλής ασφάλισης και για τους οποίους έχει διακοπεί η διπλή καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από 01.01.2017 και εφεξής, δημιουργούν χρόνο ασφάλισης σε έναν μόνο πρώην φορέα, ήτοι στον πρώην φορέα που καταβάλλουν τη μοναδική εισφορά.

Οι ασφαλισμένοι που έχουν ένα θεμελιωμένο δικαίωμα, αλλά επιθυμούν να συνυπολογίσουν και χρόνο ασφάλισης άλλου ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ φορέα, υποχρεούνται να κάνουν χρήση των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης και δεν είναι δυνατός ο συνυπολογισμός χρόνου ασφάλισης άλλου ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ φορέα χωρίς τη χρήση των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης.

Επίσης με τις ανωτέρω οδηγίες δεχτήκαμε ότι, όταν κατά την εξέταση των συνταξιοδοτικών αιτημάτων (που εκκρεμούν, ή θα υποβληθούν μέχρι την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής απονομής της σύνταξης) διαπιστωθεί ότι δεν έχει ζητηθεί ο συνυπολογισμός χρόνων ασφάλισης άλλων πρώην φορέων με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται από τις υπηρεσίες συντάξεων:

*για τη δυνατότητα αξιοποίησης ή μη των χρόνων αυτών και

*ότι μετά τη συνταξιοδότηση δεν θα είναι δυνατός ο συνυπολογισμός των χρόνων αυτών.

Σε περίπτωση που διαφοροποιηθούν από τα αρχικά αιτήματά τους με σχετική δήλωση στο σώμα της αίτησης, ζητώντας την αξιοποίηση των χρόνων αυτών, η έναρξη των οικονομικών αποτελεσμάτων θα ανατρέχει στην ημερομηνία έναρξης της συνταξιοδότησης.

Κατά την εξέταση αιτημάτων συνυπολογισμού χρόνου ασφάλισης άλλων πρώην φορέων, διαπιστώθηκε ότι μέχρι την έκδοση της εγκυκλίου της 1ης Μαρτίου 2020 (σ.σ. 50/2020), δεν υπήρξε ενιαία ενημέρωση των ασφαλισμένων αναφορικά με το, ότι, μετά τη συνταξιοδότηση δεν θα είναι δυνατός ο συνυπολογισμός χρόνων ασφάλισης άλλων πρώην φορέων που δεν είχαν δηλωθεί κατά την αίτηση συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα να διαψευστεί η προσδοκία για συνυπολογισμό χρόνου ασφάλισης, αφού βασίστηκαν σε λάθος αντίληψη και οδηγία, τελώντας αναμφισβήτητα σε συγγνωστή πλάνη.

Για λόγους χρηστής διοίκησης και προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου, όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί από 13 Μαΐου 2016 και μετά χωρίς τον συνυπολογισμό χρόνου ασφάλισης άλλου πρώην φορέα δύνανται να συνυπολογίσουν τον χρόνο αυτόν με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης με αξιοποίηση του παράλληλου χρόνου ασφάλισης, εφόσον έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα μέχρι την έκδοση της εγκυκλίου της 1ης Μαρτίου 2020 (σ.σ. 50/2020) δηλαδή μέχρι 8 Δεκεμβρίου 2020 με έναρξη οικονομικών αποτελεσμάτων από την αρχική αίτηση συνταξιοδότησης.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση αιτημάτων συνταξιούχων προ της 13ης Μαΐου 2016 που ζητούν να τους συνυπολογιστεί χρόνος ασφάλισης άλλου πρώην φορέα που δεν είχαν ζητήσει κατά την αρχική αίτησή τους για συνταξιοδότηση ή αρχικά τον είχαν ζητήσει και μεταγενέστερα παραιτήθηκαν, καθώς και να αξιοποιηθεί ο παράλληλος χρόνος ασφάλισής τους που δεν λήφθηκε υπόψη κατά τη συνταξιοδότηση, θα υπάρξει νεότερη οδηγία.  

capital.gr

         


                                                                    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

                           ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Π.Ε.

                                                Κομοτηνής 14 ---- 115 26 Αθήνα

                            www.panenosi.gr

                             panenosi@gmail.com

                                     ΠΛΗΡ.: Κουντούρης Τηλέμαχος   6939415171

                                             Μακεδών Νικόλαος           6972093097

                                                                                ………………..……….……………………  

Αθήνα, 06-03-2021    

                                                                                                                 Αρ. Πρωτ.: 11

«Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών/ντριών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αφορμή τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό που έπληξε την Περιφέρεια της Θεσσαλίας, εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στον Διευθυντή κ. Γρηγόρη Λέτσιο και τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου Τυρνάβου, για την εξαιρετική και ψύχραιμη αντίδρασή τους, που είχε ως αποτέλεσμα την έγκαιρη εκκένωση του σχολείου και την αποφυγή τραυματισμού των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού.

Αυτό που προέχει τώρα, σε ό,τι αφορά στις σχολικές μονάδες, είναι η πραγματοποίηση μετασεισμικού ελέγχου σε όλα τα σχολικά κτήρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και η έναρξη των απαραίτητων παρεμβάσεων και επισκευών σε όλα όσα αντιμετωπίζουν προβλήματα, ώστε το συντομότερο δυνατόν, να είναι απολύτως ασφαλή. Παράλληλα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ψυχολογικής υποστήριξης των μαθητών της περιοχής.

Επίσης, εκφράζουμε την ανησυχία μας για την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στο χώρο των σχολείων, υπενθυμίζουμε τα πάγια και διαχρονικά αιτήματα της Ένωσης Διευθυντών/ντριών, και καλούμε τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για:

1. Ουσιαστικό προσεισμικό έλεγχο όλων των σχολικών κτηρίων της χώρας και όχι μόνον οπτικό, (στατική επάρκεια, έξοδοι διαφυγής, πυρασφάλεια, επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης κ.λπ.), το συντομότερο δυνατόν, από αρμόδιες επιτροπές της ΚΤΥΠ Α.Ε., σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων, και πραγματοποίηση των απαραίτητων παρεμβάσεων σε όλα όσα διαπιστωθούν προβλήματα.

2. Έκδοση Πιστοποιητικού Καταλληλότητας, Πιστοποιητικού Ηλεκτρολογικής Εγκατάστασης και θέσπιση Μητρώου Ελέγχων, Επισκευών και Συντήρησης με ευθύνη των Δήμων για όλα τα σχολικά κτήρια.

Για το Δ.Σ.

                                    Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

            

                       Τηλέμαχος Κουντούρης                 Νικόλαος Μακεδών

 

 

«Θέλουμε να επανέλθουν τα παιδιά στη δια ζώσης διδασκαλία», τόνισε μεταξύ άλλων η υφυπουργός Παιδείας

 

Το ενδεχόμενο να παραταθεί το φετινό σχολικό έτος άφησε ανοιχτό η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή μιλώντας στον ΣΚΑ'Ι' 100.3 , ενώ ξεκαθάρισε πως στόχος του υπουργείου είναι να γίνουν κανονικά οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.Σύμφωνα με την κυρία Μακρή, στο τραπέζι των ιθυνόντων του υπουργείου Παιδείας εξετάζεται η παράταση του σχολικού έτους ενώ διευκρίνισε προς το παρόν ότι δεν υπάρχει κάποια οριστική απόφαση.

«Θα λάβουμε την καλύτερη απόφαση με βάση τα δεδομένα που θα έχουμε μπροστά μας εκείνη τη στιγμη», υποστήριξε. «Θα περιμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών. Θέλουμε να επανέλθουν τα παιδιά στη δια ζώσης διδασκαλία», τόνισε ακόμη η κυρία Μακρή.
 

 

Αυξήσεις για περισσότερους από 250.000 παλαιούς, πριν από τον Μάιο του 2016, συνταξιούχους που έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης φέρνει ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020.

Με το νόμο αυτόν (νόμος Βρούτση) όλες οι ανταποδοτικές συντάξεις που παίρνουν οι παλαιοί συνταξιούχοι με 30 έτη ασφάλισης και άνω θα έχουν αυξήσεις ως και 16,82% σε σύγκριση με τις ανταποδοτικές συντάξεις που λαμβάνουν από τον πρώτο επανυπολογισμό που έγινε με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016). Οι μεγαλύτερες αυξήσεις είναι στο συντελεστή της 40ετίας και αναμένεται να πληρωθούν μετά τον Μάιο. Το μυστικό, ωστόσο, για να περάσουν οι αυξήσεις στην τσέπη είναι στην προσωπική διαφορά.

Στην… πράξη

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με 40 χρόνια ασφάλισης, που η αρχική του σύνταξη υπολογίστηκε με μισθό 2.000 ευρώ, έχει με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου ανταποδοτική σύνταξη 856 ευρώ, ενώ με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση η ανταποδοτική σύνταξη θα αυξηθεί στα 1.000 ευρώ, γιατί ο συντελεστής αναπλήρωσης ήταν 42,8% και πήγε στο 50%. Η αύξηση που παίρνει είναι 144 ευρώ, δηλαδή κατά 16,82%. Μαζί με την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, ο συνταξιούχος θα παίρνει 1.384 ευρώ μικτά, αντί 1.240 ευρώ που έχει τώρα.

Αν ο συνταξιούχος έχει προσωπική διαφορά 80 ευρώ από τον επανυπολογισμό Κατρούγκαλου, τότε τα 80 ευρώ από την αύξηση των 144 ευρώ θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά, η οποία και θα μηδενιστεί, και τα υπόλοιπα 64 ευρώ θα είναι καθαρή αύξηση στην τσέπη. Αν η προσωπική διαφορά υπερβαίνει την αύξηση και είναι έστω 200 ευρώ, τότε τα 144 ευρώ της αύξησης θα μειώσουν ισόποδα την προσωπική διαφορά και θα δημιουργηθεί μια νέα, μικρότερη προσωπική διαφορά μόλις 56 ευρώ (αντί 200 ευρώ) για το συνταξιούχο.

Η απόφαση

Οι αυξήσεις «ξεκλειδώνουν» με την απόφαση για τον επανυπολογισμό που θα γίνει στις συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων, την οποία πρόκειται να υπογράψει ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, ώστε στη συνέχεια ο ΕΦΚΑ να βγάλει και τα νέα, αυξημένα ποσά.

Σημειώνεται ότι έχει προηγηθεί η απόφαση για τον επανυπολογισμό που θα έχουν οι νέοι από 13/5/2016 και μετά συνταξιούχοι και όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, οι αυξήσεις θα δοθούν πρώτα στους νέους και μετά στους παλαιούς συνταξιούχους.

Ηδη, όπως έχει αποκαλύψει ο «Ε.Τ.» (φύλλο Σαββάτου 27/2) εντός του Μαρτίου θα πληρωθούν οι πρώτες αυξήσεις του επανυπολογισμού με τα ποσοστά του νόμου Βρούτση σε περίπου 2.200 συνταξιούχους του Δημοσίου που υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης από την 1η/1/2019 μέχρι 30/9/2019 που ίσχυαν τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου.

Η βασική διαφορά ανάμεσα σε νέους και παλαιούς συνταξιούχους είναι ότι οι νέοι από 13/5/2016 έως και 30/9/2019 συνταξιούχοι θα πάρουν τις αυξήσεις σε μία δόση (π.χ. αν προκύπτει αύξηση 100 ευρώ θα πληρωθεί ολόκληρη από τον Απρίλιο) ενώ οι παλαιοί θα πάρουν την αύξηση σε 5 δόσεις, δηλαδή τα 100 ευρώ θα δοθούν σε πέντε δόσεις των 20 ευρώ ετησίως.

Τα δε αναδρομικά των αυξήσεων εκκινούν από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά. Στους νέους και στους παλαιούς συνταξιούχους θα πληρωθούν όλα σε μία δόση (π.χ. από Οκτώβριο 2019 ως και Μάρτιο 2021, αναδρομικά 17 μηνών). Η διαφορά είναι ότι οι νέοι θα πάρουν αναδρομικά όλη την αύξηση, δηλαδή 100 ευρώ το μήνα για 17 μήνες, ίσον 1.700 ευρώ αναδρομικά, ενώ οι παλαιοί θα πάρουν μόνον τα αναδρομικά από την πρώτη δόση της αύξησης, δηλαδή 20 ευρώ για 17 μήνες, ίσον 340 ευρώ αναδρομικά. Ο διαχωρισμός για νέους και παλαιούς ως προς τις δόσεις των αυξήσεων ισχύει από το νόμο 4387 και διατηρήθηκε με τον νέο νόμο.

Τι προβλέπει η απόφαση του επανυπολογισμού

Σύμφωνα με την απόφαση που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος:

* O επανυπολογισμός αφορά σε κύριες συντάξεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (εκτός του πρώην ΟΓΑ), ως προς το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης.

* Η αναπροσαρμογή του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης θα γίνει με τις ίδιες συντάξιμες αποδοχές που χρησιμοποιήθηκαν για τον πρώτο επανυπολογισμό με αναγωγή τους στις 31 Μαΐου 2016 και για το Δημόσιο έως 12/5/2016.

* Ειδικά για τις καταβαλλόμενες συντάξεις του τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων, ως συντάξιμος μισθός ορίζεται το ποσό των 1.146,32€ και για την ειδική προσαύξηση, ως συντάξιμος μισθός ορίζεται το ποσό των 1.524,60€. Για τον τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών, ως συντάξιμος μισθός ορίζεται το ποσό των 1.562,10€. Για τον τομέα Ασφάλισης Νομικών, του πρώην ΕΤΑΑ, ως συντάξιμος μισθός ορίζεται το ποσό των 1.232,09€.

* Σε περίπτωση συνταξιούχων που κατέβαλλαν εισφορές ανώτερες από τις προβλεπόμενες στο κοινό καθεστώς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης από 01.10.2019 λαμβάνεται υπόψη η επιπλέον εισφορά για το διάστημα που αυτή καταβαλλόταν, κατά τα προβλεπόμενα στα άρθρα 30 και 94 παρ. 4 και 5 του ν. 4387/2016.

* Σε περίπτωση συνταξιούχων κατά την 12.05.2016 που ελάμβαναν περισσότερες της μίας κύριες συντάξεις από εντασσόμενους στον e-ΕΦΚΑ φορείς, η δεύτερη σύνταξη αναπροσαρμόζεται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 30 (επανυπολογίζεται ως προσαύξηση με 0,075%).

* Αν το καταβαλλόμενο καθαρό προ φόρου ποσό των συντάξεων την 12.05.2016 είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα εθνικής, ανταποδοτικής και τυχόν προσωπικής διαφοράς του νέου επανυπολογισμού, τότε το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στο δικαιούχο ως θετική προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του με την εκάστοτε αύξηση των συντάξεων.

* Στην περίπτωση που λόγω των αυξημένων συντελεστών αναπλήρωσης προκύπτει αυξημένο ποσό στο δικαιούχο, σε σχέση με ό,τι ελάμβανε προ της 30ής Σεπτεμβρίου 2019, τότε το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της τυχόν πρόσθετης διαφοράς που προκύπτει, για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και σταδιακά ισόποσα κατ’ έτος έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.

* Αν το καταβαλλόμενο καθαρό προ φόρου ποσό των συντάξεων την 12.05.2016 είναι μικρότερο από το νέο άθροισμα εθνικής, ανταποδοτικής και τυχόν προσωπικής διαφοράς, τότε συνεχίζει να καταβάλλεται η αρνητική προσωπική διαφορά (αύξηση) που καταβαλλόταν μέχρι την 30.09.2019 και παράλληλα χορηγείται το ένα πέμπτο της πρόσθετης αύξησης που προκύπτει, για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και σταδιακά ισόποσα κατ’ έτος έως την 31η Δεκεμβρίου 2024. Σε αυτήν την περίπτωση δηλαδή ο συνταξιούχος θα έχει νέα αύξηση πέραν αυτής που κέρδισε στον πρώτο επανυπολογισμό.

* Τα αναδρομικά ποσά που προκύπτουν από τη νέα αναπροσαρμογή για το χρονικό διάστημα από 01.10.2019 έως και τη δημοσίευση της απόφασης αυτής χορηγούνται εφάπαξ. 

Ο ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Ετη, μήνες ασφάλισης Σύνταξη με προσωπική διαφορά Νέα σύνταξη Συνολική αύξηση Σύνταξη 2021 με 1η και 2η δόση αύξησης Αναδρομικά 1ης δόσης Σύνταξη με 3η δόση αύξησης (2022) Σύνταξη με 4η δόση αύξησης (2023) Σύνταξη με 5η δόση αύξησης (2024)
37,8 1.215 1.312 97 1.253 349 1.273 1.293 1.312
36,3 1.289 1.381 92 1.325 331 1.344 1.363 1.381
41,6 1.589 1.671 82 1.621 295 1.638 1.655 1.671
37 1.208 1.284 76 1.238 274 1.254 1.269 1.284
40 1.221 1.257 36 1.235 130 1.243 1.250 1.257
39 1.032 1.045 13 1.038 47 1.040 1.042 1.045

 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

 

Ένα από τα μεγάλα θύματα της πανδημίας ήταν η εκπαίδευση. Η Unicef ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 168 εκατομμύρια παιδιά δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν μαθήματα με φυσική παρουσία εξαιτίας του κλεισίματος των σχολείων λόγω COVID-19. Η μη κυβερνητική οργάνωση «Save the Children», επίσης, υπολόγισε ότι τα παιδιά σε όλο τον κόσμο έχασαν κατά μέσον όρο 74 ημέρες εκπαίδευσης εξαιτίας της παύσης λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και της αδυναμίας πρόσβασης στην τηλεκπαίδευση. Στη Δυτική Ευρώπη υπολογίζεται ότι οι ημέρες που χάθηκαν ανέρχονται σε 28.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα, που για μία ακόμα φορά το πανδημικό κύμα αποκτά ορμή;

Στην Ιταλία, για άλλη μία φορά, στις «κόκκινες ζώνες» κλείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, με τα παιδιά να επιστρέφουν σε καθεστώς εξ αποστάσεως μάθησης. Προκειμένου να καλυφθούν τα γνωστικά κενά, ο πρωθυπουργός της χώρας Μάριο Ντράγκι προανήγγειλε την παράταση του σχολικού έτους έως τον Ιούλιο.

Στη Γαλλία, τα σχολεία λειτουργούν με πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως χρήση ιατρικής μάσκας, τήρηση αποστάσεων, αυτόματη παύση των μαθημάτων ολόκληρης της τάξης εφόσον μαθητής προσβληθεί από τη βρετανική μετάλλαξη και πραγματοποίηση χιλιάδων δειγματοληπτικών τεστ. Ο υπουργός Παιδείας, ΖανΜισέλ Μπλανκέ, τόνισε κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων πως είναι απολύτως πεπεισμένος ότι τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοικτά, παρά τη δίνη της πανδημίας.

Στην Αγγλία, μετά πολλές εβδομάδες, οι σχολικές μονάδες Στη Γερμανία είναι πιθανόν η κυβέρνηση να αποφασίσει την παράταση της σχολικής χρονιάς μέχρι τα Χριστούγεννα. θα ανοίξουν τη Δευτέρα, ενώ ήδη στις τάξεις τους έχουν επιστρέψει οι μαθητές σε Σκωτία και Ουαλλία.

Η επαναλειτουργία των σχολείων στην Αγγλία θα συνοδευτεί από διαγνωστικά τεστ στα μεγαλύτερα παιδιά και χρήση μάσκας τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα. Οι εξετάσεις GCSE και A-level, με τις οποίες εισάγονται οι τελειόφοιτοι του λυκείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος και οι μαθητές θα περάσουν στα πανεπιστήμια με τη βαθμολογία των καθηγητών τους, η οποία θα κριθεί από την ετήσια απόδοσή τους. Οι βαθμολογίες αυτές θα ανακοινωθούν νωρίτερα από ό,τι συνήθως, προκειμένου οι μαθητές να μπορούν να τις αμφισβητήσουν.

Στην Ιρλανδία, οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων θα επιστρέψουν στα θρανία στις 12 Απριλίου, εφόσον το επιτρέψει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Τα δημοτικά σχολεία θα λειτουργήσουν στις 15 Μαρτίου, ημερομηνία που θα επιστρέψουν στις τάξεις τους και οι μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του λυκείου.

Στη Γερμανία, η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων επέτρεψε το άνοιγμα των σχολείων με την εφαρμογή μέτρων, αναλόγως του κρατιδίου στο οποίο ανήκουν. Εκτός από τα δημοτικά, επαναλειτούργησαν με φυσική παρουσία και οι τάξεις στις οποίες παιδιά θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις. Στο Σάαρλαντ, οι μαθητές των τελευταίων τάξεων παρακολουθούν όλοι μαζί τα μαθήματα, ενώ στη Βάδη - Βυρτεμβέργη η παρουσία γίνεται εκ περιτροπής. Πιθανώς η κυβέρνηση να αποφασίσει την παράταση της σχολικής χρονιάς μέχρι τα Χριστούγεννα.

 

MinEdu ΜathainoumePsifiaka Post

Στις 8 Μαρτίου ξεκινάει το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα «Μαθαίνουμε Ψηφιακά-Διδάσκουμε Ψηφιακά», που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνέχεια του επιτυχημένου προγράμματος για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο.

 Αξιοποιώντας τη γνωστή edx πλατφόρμα, που έχουν δημιουργήσει το Harvard και το ΜΙΤ για την παροχή ανοιχτών διαδικτυακών μαθημάτων, και προσαρμόζοντάς τη στις ανάγκες του, το ΥΠΑΙΘ συνεχίζει την επιμορφωτική πολιτική του αναμορφώνοντας την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών μέσα από μία σύγχρονη, ευέλικτη και αποτελεσματική μορφή επιμόρφωσης που προσιδιάζει στα νέα δεδομένα και της απαιτήσεις της εποχής.

 Στόχος του νέου MOOC (Massive Open Online Course), παραμένει η παιδαγωγικά αποτελεσματική αξιοποίηση της τεχνολογίας στην ανάπτυξη δεξιοτήτων μάθησης, ώστε οι μελλοντικoί πολίτες να είναι εφοδιασμένοι με τις απαραίτητες ικανότητες για την πλήρη ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους.

 Το πρόγραμμα, εναρμονισμένο με τους εκπαιδευτικούς στόχους των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων της Πλατφόρμας 21+, προτάσσει την ανάπτυξη σύγχρονων δεξιοτήτων, όπως η επίλυση προβλημάτων, η ευελιξία και η δημιουργικότητα, και συνολικά, τον ψηφιακό και τεχνολογικό εγγραμματισμό.

 Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι εκπαιδευτικοί θα είναι πιο εξοικειωμένοι με τις αποκαλούμενες 4Cs δεξιότητες: της Συνεργασίας (Collaboration), της Επικοινωνίας (Communication), της Κριτικής Σκέψης (Critical Thinking) και της Δημιουργικότητας (Creativity), και περισσότερο σε θέση να διαμορφώνουν εκπαιδευτικές εμπειρίες που αξιοποιούν σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία.

 Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο, τον υπεύθυνο φορέα της ΕΕ για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και καινοτομίας στην εκπαίδευση, και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Η Υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Σημαντικό ποσοστό των μαθητών που είναι σήμερα στο δημοτικό έχει εκτιμηθεί ότι θα ακολουθήσουν επαγγέλματα που δεν υπάρχουν ακόμη. Σε αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η προετοιμασία και πρόβλεψη για τις μελλοντικές απαιτήσεις δεξιοτήτων, είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Στις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που προωθούμε, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων κατέχει σημαντική θέση στην επιμορφωτική πολιτική μας, και σε αυτή την κατεύθυνση, μέριμνά μας είναι να επιμορφώνουμε τους εκπαιδευτικούς μας με σημαντικά εργαλεία, και αυτοί με τη σειρά τους να βοηθήσουν τους μαθητές μας να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες του μέλλοντος».

 Χρήσιμοι σύνδεσμοι

https://mooc.edu.gr

https://youtu.be/hehVpRe4YKA

 

αει

 

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενημερώνει τους φοιτητές που έχουν καταθέσει ένσταση - αίτηση θεραπείας επί των αρχικών αποτελεσμάτων των ηλεκτρονικών αιτήσεων μετεγγραφών/μετακινήσεων ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 ότι από σήμερα Παρασκευή 05 Μαρτίου 2021 και ώρα 13:00μ.μ. μπορούν να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα της αίτησής τους στην ιστοσελίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ. www.minedu.gov.gr μέσω της ειδικής εφαρμογής μετεγγραφών https://transfer.it.minedu.gov.gr/

Όσοι φοιτητές έχουν κριθεί επιτυχόντες μετεγγραφής σε κάποιο Τμήμα, έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία μετεγγραφής τους σε αυτό και έχουν διαγραφεί από το Τμήμα προέλευσής τους με αποτέλεσμα να έχει διαγραφεί ο αρχικός ιδρυματικός τους λογαριασμός, μπορούν να πληροφορούνται το αποτέλεσμα της ένστασής τους αποστέλλοντας e-mail στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πότε μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο και πότε τα σχολεία, σύμφωνα με τον καθηγητή, Δημοσθένη Σαρηγιάννη

Να μείνουν κλειστά τα σχολεία μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ανοίξουν μόνο τα καταστήματα με τη μέθοδο click away προτείνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μιλώντας στο OPEN TV, ο κ. Σαρηγιάννης σημειώνει ότι θα ήταν προτιμότερο ένα γενικό lockdown στη χώρα για κάποιο διάστημα για να μειωθούν τα κρούσματα κορονοϊού με δεδομένη και την μετάλλαξη που προβληματίζει την κυβέρνηση και τους ειδικούς. 

Ο καθηγητής απέκλεισε το άνοιγμα των σχολείων ακόμη και μετά τις 16 Μαρτίου, οπότε και λήγει το lockdown, αν, φυσικά, δεν πάρει παράταση. Ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε ότι παρατηρείται μείωση της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων. Με το συγκεκριμένο στοιχείο να δίνει αισιοδοξία σε ό,τι αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου. «Από τις 16 Μαρτίου μπορεί να ανοίξει μόνον το click away» ανέφερε χαρακτηριστικά, θεωρώντας όμως τη μοναδική δραστηριότητα που θα μπορούσε να ανοίξει στη συγκεκριμένη φάση, με τον ίδιο να αποκλείει την επιστροφή των μαθητών στα θρανία. \

Όπως τόνισε τα σχολεία θα μπορούσαν με τα δεδομένα που υπάρχουν, δηλαδή να ανοίξουν στις αρχές Απριλίου και μάλιστα σταδιακά. Δηλαδή αρχικά να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και έπειτα από περίπου 10 μέρες να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια.

Ο κ. Σαρηγιάννης έκανε λόγο και για μία τελευταία έρευνα που διεξάγει το ΑΠΘ, σύμφωνα με την οποία, κρίσιμο για την επιστροφή στην κανονικότητα - όσο πιο γρήγορα γίνεται - είναι ο στοχευμένος εμβολιασμός σε ομάδες πολιτών που έχουν επαφή με πολύ κόσμο, όπως για παράδειγμα οι διανομείς.

 

 

«Προτεραιότητα είναι η Γ' Λυκείου» τόνισε η υφυπουργός Παιδείας

 
Η παράταση του σχολικού έτους είναι ένα σενάριο που εξετάζεται, δεν έχουμε αποφασίσει γιατί δεν ξέρουμε ακόμη πότε θα ανοίξουν τα σχολεία δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή. Διευκρίνισε ότι πρόκειται για παράταση μέσα στο καλοκαίρι και όχι στις διακοπές του Πάσχα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει το υπουργείο η ύλη έχει καλυφθεί με την τηλεκπαίδευση, πρόσθεσε η κ. Μακρή. Επισήμανε ωστόσο ότι «δεν παραγνωρίζουμε ότι οι δια ζώσης εκπαίδευση έχει και άλλες αρετές, όπως η επαφή με σχολική κοινότητα».

 
Για την πρόταση της ΟΛΜΕ να μην πραγματοποιηθούν οι προαγωγικές εξετάσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια, απάντησε ότι θα κριθεί από το χρόνο που θα ανοίξουν τα σχολεία. «Συζητείται μόνο η παράταση του έτους και όλα τα άλλα είναι σενάρια».

Τόνισε ακόμα ότι προτεραιότητα είναι η Γ' Λυκείου, ώστε να γίνουν κανονικά οι εξετάσεις, επισημαίνοντας ότι έχει γίνει μείωση της ύλης.

 

2018 10 03 18 09 01

 Προσλήψεις 1.054 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση καθώς και στη Γενική Εκπαίδευση, ως προσωρινών αναπληρωτών με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου για το διδακτικό έτος 2020-2021

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το διδακτικό έτος 2020-2021 προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές:

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:

α) 308 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ) και

β) 218 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων στη Γενική Εκπαίδευση.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

α) 51 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ), β) 5 εκπαιδευτικοί κλάδων Μουσικής στα Μουσικά Σχολεία και

γ) 472 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων στη Γενική Εκπαίδευση. 

Επίσης, διατέθηκαν για πρόσληψη στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, με απόφαση του οικείου Διοικητικού Συμβουλίου, 4 αναπληρωτές κλάδων/ειδικοτήτων Β/θμιας Εκπ/σης (ΠΕ82, ΠΕ84 και ΠΕ86) Γενικής Εκπαίδευσης.

Οι προσλαμβανόμενοι στα Μουσικά Σχολεία, καθώς και οι προσλαμβανόμενοι στα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.), οφείλουν να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία από τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 έως και την Τρίτη 9 Μαρτίου 2021.

Οι λοιποί προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία εντός δύο εργάσιμων ημερών από την επομένη της ημερομηνίας τοποθέτησής τους σε σχολική μονάδα, σύμφωνα με την απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, προκειμένου να ενημερώνονται για τη διαδικασία υποβολής δήλωσης τοποθέτησης σε σχολικές μονάδες.

Προσλήψεις Γενικής Παιδείας _ΔΕ 

Προσλήψεις Μουσικά σχολεία_ΔΕ

Προσλήψεις ΣΜΕΑ_ΔΕ 

Προσλήψεις Γενικής Παιδείας _ ΠΕ 

Προσλήψεις ΕΑΕ_ΠΕ 

 

Τι προβλέπει η σχετική απόφαση

 

Tελευταίοι και… καταϊδρωμένοι θα λάβουν το καλοκαίρι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις περίπου 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν πριν το Μάιο του 2016. Οι αυξήσεις απορρέουν από το νόμο Βρούτση (Φεβρουάριος 2020) που βελτίωνε τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου για όσους διένυσαν ασφαλιστικό βίο άνω των 30 ετών.

Για τους εν λόγω συνταξιούχους οι διαδικασίες αναμένεται να καθυστερήσουν περισσότερο καθώς τώρα (ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου Βρούτση) προωθείται η σχετική υπουργική απόφαση με τις οδηγίες για τον επανυπολογισμό ενώ δεν έχει καν αρχίσει η κατασκευή του λογισμικού.

Σ’ αυτήν την κατηγορία των παλαιών συνταξιούχων περιλαμβάνονται:

 

-50.000 παλαιοί συνταξιούχοι με μικρή θετική προσωπική διαφορά κατά μέσο όρο 30 ευρώ περίπου. Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ.

-100.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν και νέα αύξηση κατά μέσο όρο 40 -50 ευρώ.

 

Όπως διευκρινίζεται: Για τους παλιούς συνταξιούχους στην απόφαση που θα υπογράψει ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου αν μετά τον επανυπολογισμό το καθαρό προ φόρου ποσό που ελάμβανε ο συνταξιούχος προ της 30.09.2019 εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερο από το ποσό που προκύπτει με τους αυξημένους συντελεστές αναπλήρωσης, τότε εξακολουθεί να καταβάλλεται το υψηλότερο ποσό. Η διαφορά τους εξακολουθεί να καταβάλλεται στο δικαιούχο ως προσωπική διαφορά. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ότι κάθε συνταξιούχος προ του 2016 θα λαμβάνει τουλάχιστον όσα ελάμβανε, εάν όχι περισσότερα.

Στην περίπτωση που λόγω των αυξημένων συντελεστών αναπλήρωσης προκύπτει αυξημένο ποσό στον δικαιούχο, σε σχέση με ό,τι ελάμβανε προ της 30ης Σεπτεμβρίου 2019, τότε το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της τυχόν πρόσθετης διαφοράς που προκύπτει, για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και σταδιακά ισόποσα κατ` έτος έως την 31η Δεκεμβρίου 2024. Δηλαδή θα πάρουν τις αυξήσεις σε 5 ετήσιες δόσεις.

Ωστόσο αν προκύψουν αναδρομικά ποσά για το διάστημα από τον Οκτώβριο 2019, μέχρι την εφαρμογή της αναπροσαρμογής, αυτά θα τους αποδοθούν εφάπαξ.

 

 

Θέμα : Καταγγελία των Παρατάξεων (ΣΥΝΕΚ, ΠΑΜΕ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ) για την Εκλογική    διαδικασία για τον ορισμό εκπροσώπου στη ΔΕΠ του Δήμου Αθηναίων

Από: Στέφανο Παπαλέξη ως εκπρόσωπο   της ΔΑΚΕ Α΄ Αθήνας και υποψήφιο Εκπρόσωπο   για την ΔΕΠ του Δήμου Αθηναίων

Τα μέλη της ΔΑΚΕ στις ΕΛΜΕ της Α΄ Αθήνας ( Α’, Β’, Γ’, Ε’ & ΣΤ’) βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση να αποχωρήσουμε, καταγγέλλοντας την μεθοδευμένη διαδικασία, από τις αρχαιρεσίες εκλογής εκπροσώπου για την ΔΕΠ του Δήμου Αθηναίων την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021, ώστε να μη νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας την καταστρατήγηση της προβλεπόμενης διαδικασίας. Την ονομάζουμε και την θεωρούμε προβλεπόμενη γιατί αυτή ακριβώς ακολουθήθηκε στις προηγούμενες αρχαιρεσίες και δεν αμφισβητήθηκε ποτέ και από κανένα… [ Σας θυμίζω ότι την προηγούμενη φορά, που ζητήθηκε για πρώτη φορά ο ορισμός Τακτικού και Αναπληρωματικού εκπροσώπου στην Ενιαία πλέον ΔΕΠ του Δήμου Αθηναίων, ακολουθήθηκε η εξής διαδικασία. Μαζευτήκαμε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της ΟΛΜΕ όλα τα μέλη των ΔΣ στις ΕΛΜΕ της Α΄ Αθήνας και αφού κατατέθηκαν οι υποψηφιότητες, ψηφήσαμε, όλα τα παρευρισκόμενα μέλη, βάζοντας ένα (1) σταυρό σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο στο όποιο είχαν γραφτεί τα ονόματα των υποψηφίων και ορίστηκε ο πρώτος σε ψήφους Τακτικός και ο δεύτερος ως Αναπληρωματικός. ]

Θεωρούμε ότι χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος, πέρα από την προφανή διάθεση των άλλων παρατάξεων να συμπλεύσουν και να μας αποκλείσουν, κατατέθηκε πρόταση αλλαγής της γνωστής σε όλους διαδικασίας.   Αιτιολογήθηκε με το γεγονός ότι ως πρώτη δύναμη η ΔΑΚΕ είχε εκπρόσωπο στη ΔΕΠ για πολύ καιρό ( «μας κατσικώθηκε» ήταν η ακριβής έκφραση ) και δεν λειτουργούσε όπως εμείς θέλαμε, αλλά και απόψεις για συλλογική ευθύνη της παράταξής μας για συγκεκριμένες επιλογές συγκεκριμένων στελεχών της.

Σε ότι αφορά το πρώτο κάθε κριτική είναι αποδεκτή, η αμφισβήτηση της διάρκειας της θητείας και κυρίως της δημοκρατικής εκλογής, όχι. Σε ότι αφορά την συλλογική ευθύνη αρκούμαστε στην επισήμανση ότι παραπέμπει σε συγκεκριμένες – απορριπτέες από εμάς –ιδεολογίες και πρακτικές.

Κληθήκαμε λοιπόν να επιλέξουμε από την μία πλευρά μια αποκαλούμενη Συνθετική πρόταση δηλαδή ένα ψηφοδέλτιο ( πως αλλιώς να το ονομάσουμε…;;;) όπου έπρεπε να επιλέξουμε όχι ένα εκπρόσωπο αλλά τρείς !!! (ένα τακτικό [από τα ΣΥΝΕΚ- 2η Δύναμη] και δύο εναλλασσόμενους αναπληρωματικούς [έναν ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-4η Δύναμη & έναν ΠΑΜΕ-3η Δύναμη) από τρείς διαφορετικές παρατάξεις και από την άλλη πλευρά έναν εκπρόσωπο μόνο, τον υποψήφιο της ΔΑΚΕ.

Κατανοούμε την προσπάθεια, την μεθοδολογία, την συμπόρευση των άλλων παρατάξεων να επικρατήσουν – έστω και όλοι μαζί, μιας και θεωρούν ότι δεν έχουν το ανάστημα να σταθούν από μόνοι τους ως ΠΑΡΑΤΑΞΗ - και να μας αποκλείσουν, και ας είμαστε εκλογικά η πρώτη δύναμη με τις ψήφους των συναδέλφων της Α’ Αθήνας..… Το πώς γίνεται η «μοιρασιά» το ποιος γίνεται ουραγός ποιού, και ποιος θα ηγηθεί του συγκεκριμένου χώρου δεν μας αφορά.

Όμως δεν δεχόμαστε ότι με τον ευτελισμό των εκλογικών διαδικασιών μπορείς να επιβάλεις αντιδημοκρατικές πρακτικές. Άλλο η εκλογική ήττα και άλλο η «εκλογική μαγειρική». Απορούμε όμως με την στάση κάποιων/ας παρατάξεων/ης που για την θέση του Αναπληρωτή Εκπροσώπου στην συγκεκριμένη διαδικασία ξεπούλησαν αρχές και ιδεολογίες με τις οποίες πορεύτηκαν και ψηφίστηκαν από μέρος των συναδέλφων τα προηγούμενα χρόνια. Τόσο λίγο λοιπόν κοστίζει η αυτονομία  την οποία είχαν για σημαία τους τα προηγούμενα χρόνια και επιλέγουν ότι πλέον θα πορεύονται ως ουραγοί άλλων;

Διερωτόμαστε και αμφισβητούμε αν και κατά πόσο προβλέπετε σε μια εκλογική διαδικασία- για κάτι τέτοιο κληθήκαμε – αντί να γνωστοποιούνται υποψηφιότητες και να γίνεται ψηφοφορία επί αυτών πρέπει να γίνονται προτάσεις για αλλαγή της διαδικασίας.

Διερωτόμαστε αν ένα τόσο μικρό εκλογικό σώμα – που επιτρέψτε μας θα μπορούσε ή και θα έπρεπε να είναι ακόμη μικρότερο αφού υπάρχουν ΕΛΜΕ που εκπροσωπούν λίγα σχολεία του Δήμου Αθήνας - μπορεί να προβαίνει σε αλλαγές χωρίς σύμπνοια και συνεννόηση με αποτέλεσμα την απαξίωση των διαδικασιών.

Πριν προχωρήσουμε σε περαιτέρω ενέργειες, γνωστοποιώντας και καταγγέλλοντας το γεγονός - προς τον Δήμο Αθηναίων, ΜΜΕ, Εκπαιδευτικές Σελίδες, Συναδέλφους Εκπαιδευτικούς κ.ά.- θεωρούμε υποχρέωσή μας να ζητήσουμε να τοποθετηθείτε προτρέποντάς σας να λάβετε και την γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Ομοσπονδίας , για κάτι που υποθέτουμε δεν έχει προηγούμενο …

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζουμε ότι θεωρούμε άκυρη την όποια εκλογική διαδικασία και δεν δεχόμαστε ότι μας εκπροσωπούν οι όποιοι «εκπρόσωποι» προέκυψαν από αυτή.

Τέλος σας θέτουμε τα παρακάτω ερωτήματα και εφόσον έχετε άποψη, θα θέλαμε να μας την γνωστοποιήσετε:

  1. Αν στην υποθετική περίπτωση, συνεχιζόταν η διαδικασία και επικρατούσε ο υποψήφιος από τη ΔΑΚΕ που θα οριζόταν ως τακτικός εκπρόσωπος.                 Ποιος θα οριζόταν ως αναπληρωματικός;
  2. Συμφωνείτε ότι σχηματίζοντας μια ευκαιριακή πλειοψηφία όπως αυτή, μπορεί να περάσει τις θέσεις της εκφράζοντας   αντιδημοκρατικές λογικές. Μα για τον ίδιο λόγο εσείς δεν καταγγέλλετε συνεχώς το τελευταίο διάστημα το Υπουργείο και την Υπουργό Παιδείας, ότι στηριζόμενη στην τωρινή κυβερνητική πλειοψηφία εφαρμόζει και ψηφίζει αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια.                                                       Άρα, πρέπει να δικαιώσουμε σύμφωνα με την λογική αυτή   την Υπουργό;
  3. Τα τελευταία χρόνια το Συνδικαλιστικό κίνημα εκφυλίζετε, μας έχουν στοχοποιήσει και ψάχνουν ευκαιρίες να μας χτυπήσουν.   Τα ΜΜΕ, η Κοινωνία, η εκάστοτε Κυβέρνηση, όλοι.                                                                                                                   Μήπως με τέτοιες πρακτικές, βγάζουμε τα μάτια μας και τους δίνουμε   και άλλες αφορμές, για να μας χτυπήσουν και να αποδυναμώσουν το Συνδικαλιστικό Κίνημα;
  4. Ορισμένες Παρατάξεις προκειμένου να συμπλεύσουν και να μας αποκλείσουν στηρίζοντας μια αντιδημοκρατική διαδικασία, μας είπανε ότι ως πρώτη δύναμη η ΔΑΚΕ είχε εκπρόσωπο στη ΔΕΠ για πολύ καιρό   και άρα δεν πρέπει να συνεχίζει να μας εκπροσωπεί.   Μήπως θα πρέπει να πούμε στους Συναδέλφους Εκπαιδευτικούς να μην ψηφίζουν τις ίδιες και τις ίδιες Παρατάξεις στις Αρχαιρεσίες π.χ. για την ανάδειξη των μελών των ΔΣ των ΕΛΜΕ πανελλαδικά, γιατί οι ίδιες Παρατάξεις τους εκπροσωπούν για πολλά χρόνια.                                                                                                                                   Άρα με την λογική αυτή θα πρέπει οι Συνάδελφοι να βρουν καινούργιους Σχηματισμούς –Παρατάξεις να υποστηρίζουν και να Ψηφίζουν; Αν είναι δυνατόν!!
  5. Που αλλού έχετε συναντήσει για μια θέση εκλεγμένου να υπάρχουν δύο αναπληρωτές!!! που όμως έχουν ακριβώς τον ίδιο αριθμό ψήφων με τον εκλεγμένο… που και οι τρεις μεταξύ τους να προέρχονται από τρεις διαφορετικές παρατάξεις …αλλά είναι στο ίδιο ψηφοδέλτιο.

Αυτό Συνάδελφοι το ονομάζετε σύμπραξη ή γελιοποίηση των διαδικασιών;

 

        ΔΑΚΕ Α’ ΑΘΗΝΑΣ

 

 

Η Κομισιόν απονέμει τα εύσημα για το μεταρρυθμιστικό έργο της Ελλάδας στον τομέα της Παιδείας.

 
Το σχέδιο της υπουργού Παιδείας έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται με την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και συνεχίζεται με τις αλλαγές στο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, την καθιέρωση βαθμολογικής βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, τη θέσπιση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αλλά και την απόδοση ενός ηλεκτρονικού αριθμού σε κάθε φοιτητή που εγγράφεται στο πρώτο έτος με τον οποίο θα μπορεί να παρακολουθεί όλη την πορεία των σπουδών του. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει το πράσινο φως στην κυρία Νίκη Κεραμέως να προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές, με στόχο η Παιδεία να αποκτήσει νέο πρόσωπο.

Πρωτοβάθμια

Αγγλικά από το Νηπιαγωγείο για όλους τους μαθητές από την ερχόμενη χρονιά και επέκταση της προσχολικής εκπαίδευσης στο σύνολο των παιδιών από την ηλικία των 4 ετών είναι οι δύο άξονες όπου κινείται το υπουργείο, με στόχο τα παιδιά να γίνονται συστηματικοί αποδέκτες της εκπαίδευσης από μικρή ηλικία, ώστε να βελτιώνονται οι αποδόσεις τους εν συνεχεία στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Η απόφαση της υπουργού Παιδείας είναι να εισάγει στο νηπιαγωγείο μαθήματα Αγγλικών και Φυσικής Αγωγής, καθώς και άλλα μαθήματα.

Εκτός από τα Αγγλικά, θα προστεθούν και νέες θεματικές ενότητες στα σχολεία, όπως η υγιεινή διατροφή, ο εθελοντισμός, η περιβαλλοντική συνείδηση, η σεξουαλική αγωγή, η επιχειρηματικότητα.

 
Τα νέα Εργαστήρια Δεξιοτήτων που έχουν ήδη εισαχθεί πιλοτικά σε 218 σχολεία από φέτος, την ερχόμενη χρονιά θα επεκταθούν σε όλα τα σχολεία και θα αποτελούνται από 4 βασικούς θεματικούς κύκλους και τις επιμέρους θεματικές τους: α) το Ευ Ζην, με μαθήματα Αγωγής Υγείας, όπως η πρόληψη από τις εξαρτήσεις, η οδική ασφάλεια και η σεξουαλική αγωγή, β) το Περιβάλλον, με μαθήματα όπως η Οικολογική Συνείδηση και η Πρόληψη και Προστασία από τις Φυσικές Καταστροφές, γ) την Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη, με προγράμματα εθελοντισμού, αλληλοσεβασμού και διαφορετικότητας και δ) τη Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία, με θεματικές που αφορούν τις τεχνολογίες αιχμής, τη ρομποτική, την επιχειρηματικότητα και τον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Δευτεροβάθμια

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών δομών και εκπαιδευτικών, νέα προγράμματα σπουδών είναι στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Επίσης έχει ανακοινωθεί η δημιουργία Πρότυπων Γυμνασίων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας θα απευθύνει πρόσκληση στα σχολεία που θέλουν να μετατραπούν σε πρότυπα, ακόμα και στις 4 περιφέρειες που δεν έχουν. Εως τον Ιούνιο θα είναι έτοιμα 453 νέα προγράμματα για την ερχόμενη σχολική χρονιά, ενώ έχει προγραμματιστεί επιμόρφωση για τους εκπαιδευτικούς στα Αγγλικά και στα μαθήματα δεξιοτήτων. Σημαντικό βήμα είναι η δημιουργία πρότυπων ΕΠΑΛ και θεματικών ΙΕΚ. Στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας θα περιλαμβάνονται και θέματα για τα στελέχη εκπαίδευσης προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επιλογής νέων στελεχών. Επίσης θα ενισχυθεί ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός. Σε ό,τι αφορά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, θα ισχύσει από φέτος η βάση εισαγωγής. Η καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα θα γίνει όχι με απόλυτο αριθμό (π.χ. 10), αλλά θα ορίεται από το κάθε τμήμα. Συγκεκριμένα, η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, από ένα ποσοστό (80%-120%) του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου. Παράλληλα, θα υπάρξει μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ, με βάση το απολυτήριο, κάτι που θα ισχύσει από φέτος.

Τριτοβάθμια

 
Δημιουργείται φοιτητολόγιο που θα περιλαμβάνεται στον νέο νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, όπου θα δίνεται σε κάθε φοιτητή που εγγράφεται στο πρώτο έτος των σπουδών του ένας ηλεκτρονικός αριθμός με τον οποίο θα μπορεί να παρακολουθεί όλη την πορεία των σπουδών του. Με τον νέο νόμο θα ενισχυθεί η εξωστρέφεια των πανεπιστημίων με διεθνείς συνεργασίες και διπλά πτυχία, καθώς και με τη δημιουργία προγραμμάτων τριετούς διάρκειας που θα αφορούν ευέλικτα τμήματα ή σχολές τεχνολογικής -κυρίως- κατεύθυνσης για την απόκτηση εξειδίκευσης από τους αποφοίτους σε συγκεκριμένες ειδικότητες και τομείς που ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες της αγοράς εργασίας. Τα τμήματα τριετούς διάρκειας, που θα βρίσκονται εντός των πανεπιστημίων, θα έχουν άμεση σύνδεση με τον θεσμό της πρακτικής άσκησης και κατεύθυνση εφαρμοσμένων επιστημών και τεχνολογίας. Επίσης, αλλάζει ο τρόπος κατανομής της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια, καθώς το 80% της τακτικής χρηματοδότησης θα χορηγείται με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως συμβαίνει έως σήμερα (π.χ. ο αριθμός των φοιτητών), ενώ το υπόλοιπο 20% θα χορηγείται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.
Βασική αλλαγή της μεταρρύθμισης είναι η θεσμοθέτηση ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ, με ειδικά μηχανήματα και κάρτα εισόδου, ενώ θα γίνονται περιπολίες αστυνομικών για την αποτροπή παραβατικών πράξεων στα εν λόγω Ιδρύματα.

 

Η επιθυμία για δοκιμή παγωτού στο Σουφλί στάθηκε αφορμή τα παιδιά να γράψουν επιστολές στη Νίκη Κεραμέως

 

Η επιθυμία μαθητών νηπιαγωγείου της Καρπάθου να ταξιδέψουν στο Σουφλί για να δοκιμάσουν το «καλύτερο παγωτό στον κόσμο» στάθηκε η αφορμή να γράψουν επιστολές στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, από την οποία ζητούσαν να μεσολαβήσει ώστε να μεταφερθούν με... αεροπλάνο στο Σουφλί.

Η υπουργός τους απάντησε και οι μαθητές δεν έχασαν την ευκαιρία να θέσουν τις ερωτήσεις τους. «Τι κάνει ένας υπουργός Παιδείας;», «Ποιο ήταν το αγαπημένο σας παραμύθι;», «Έχετε χρόνο να διαβάζετε βιβλία;» είναι κάποιες από τις ερωτήσεις των μικρών μαθητών των νηπιαγωγείων Καρπάθου και Σουφλίου είχε τη χαρά να απαντήσει η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σε κοινή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα με την καίρια συμβολή των δύο νηπιαγωγών, της κυρίας Τριάδας Παπαδοπούλου, Προϊσταμένης του 2ου Νηπιαγωγείου Καρπάθου και της κυρίας Αναστασίας Παπαναστασίου, Προϊσταμένης του 1ου Νηπιαγωγείου Σουφλίου.

 

Η πρωτοβουλία για την ψηφιακή συνάντηση των δύο τμημάτων ελήφθη από την υπουργό, μετά από μία επιστολή που της έστειλαν οι μαθητές του 2ου Νηπιαγωγείου Καρπάθου, με την οποία ζητούσαν να μεσολαβήσει ώστε να μεταφερθούν με... αεροπλάνο στο Σουφλί, όπου έμαθαν ότι υπάρχει ένα ζαχαροπλαστείο «που κάνει το πιο τέλειο παγωτό στον κόσμο»!

Η κ. Κεραμέως ανταποκρίθηκε άμεσα στην επιστολή τους και, εφόσον ήταν αδύνατον να πάνε αεροπορικώς στο Σουφλί, οργάνωσε να επισκεφθούν διαδικτυακά τους συνομηλίκους τους, ανταλλάσσοντας πληροφορίες για τον τόπο τους, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους, τη σχολική τους καθημερινότητα και… τα αγαπημένα τους φαγητά.

 

Η υπουργός τόνισε ότι, παρά τα αδιαμφισβήτητα δεινά της υγειονομικής κρίσης, η εκπαιδευτική κοινότητα απέκτησε ένα πολύ χρήσιμο τεχνολογικό εργαλείο, τις σύγχρονες τηλεδιασκέψεις, που εξασφάλισε τη δυνατότητα σε δύο σχολεία από το βόρειο και το νότιο άκρο της Ελλάδας να συνομιλήσουν σε μία ζωντανή σύνδεση.

PHOTO-2021-02-22-20-38-33__2_ PHOTO-2021-02-22-20-38-33__3_ PHOTO-2021-02-22-20-38-33__4_Οι μικροί μαθητές ζήτησαν να μάθουν για τι φημίζεται ο τόπος των συνομηλίκων τους από την άλλη άκρη της χώρας, τι θα τους έδειχναν αν αντάλλασσαν επισκέψεις, ποια είναι τα τοπικά προϊόντα και ποιο είναι το παραδοσιακό τους φαγητό.

 

Απευθυνόμενα στην υπουργό, τα παιδιά εξέφρασαν απορίες για το ρόλο της, την παιδική της ηλικία, τον ελεύθερο χρόνο της και τις προτιμήσεις της στο παγωτό!

Τα παιδιά της Καρπάθου είχαν ετοιμάσει ακόμη μία έκπληξη, έναν λυράρη που έπαιξε παραδοσιακή μουσική, ενώ ολοκλήρωσαν την τηλεδιάσκεψη με αυτοσχέδια δεκαπεντασύλλαβη μαντινάδα που συνέγραψαν οι γονείς τους: «Του τόπου μας το καύχημα είναι η παράδοσή μας με μαντινάδες δείχνουμε τι λέει η ψυχή μας. Θερμό το καλωσόρισμα είναι στην Υπουργό μας από δασκάλους, μαθητές και απ’ όλο το σχολειό μας. Ένα απ’ όλα τα καλά που ‘χει η τεχνολογία είναι που έφερε κοντά δυο μακρινά σχολεία. Χτυπάει με αγάπη σήμερα η παιδική καρδιά μας εσείς κυρία Υπουργέ που είστε συντροφιά μας. Τους μαθητές απ’ το Σουφλί εμείς ευχαριστούμε όνειρο είναι από κοντά μια μέρα να σας δούμε

 

 

Lockdown: Κλειστά σχολεία σε όλη τη χώρα στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου - Διαβάστε αναλυτικά τις περιοχές όπου δεν θα λειτουργούν τα σχολεία

 
Νέα έκτακτα μέτρα ισχύουν από σήμερα Πέμπτη, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Περισσότερες περιοχές θα εντάσσονται πλέον στις πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), όπου δεν θα λειτουργούν διά ζώσης τα σχολεία όλων των βαθμίδων, εκτός αυτών της Ειδικής Αγωγής που θα λειτουργούν κανονικά. Τα νέα περιοριστικά μέτρα έχουν τεθεί σε ισχύ από τις 6.00 το πρωί, Πέμπτη 4 Μαρτίου, και θα ισχύσουν μέχρι και την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021.

 
Στις περιοχές που είναι στο «κόκκινο», το μάθημα στα λύκεια θα γίνεται με τηλεκπαίδευση, ενώ στις υπόλοιπες βαθμίδες θα διεξάγεται κανονικά στις σχολικές αίθουσες.

Οι περιοχές που εντάσσονται στις πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) είναι οι εξής:
 
-Αττική
-Αχαΐα
-Αρκαδία
-Θεσσαλονίκη
 
-Λάρισα (από το Σάββατο)
-Λευκάδα εκτός Μεγανησίου
-Φθιώτιδα
-Αργολίδα
-Κορινθία
-Θεσπρωτία
-Άρτα
-Σάμος
-Βοιωτία
-Χίος
-Αιτωλοακαρνανία
-Ρόδος -
Ηράκλειο
-Εύβοια εκτός Σκύρου
-Δήμος Καλυμνίων

Εξαιρετικώς επιτρέπεται η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία  των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων στο δήμο Μυκόνου της Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου της Περιφέρειας νοτίου Αιγαίου και στο δήμο Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας της Περιφέρειας νοτίου Αιγαίου.

Τα μέτρα για τα σχολεία σε περιοχές αυξημένου κινδύνου (κόκκινο)

Δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων, δημοτικών, ολοήμερων σχολείων), των γυμνασίων (μη συμπεριλαμβανομένων των γυμνασίων με λυκειακές τάξεις), καθώς και των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, εξαιρουμένων των απογευματινών δραστηριοτήτων.

Η λειτουργία των δομών  πραγματοποιείται με υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, αλλά όχι κατά τη διάρκεια της φυσικής αγωγής. Κατ’ εξαίρεση, η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική στις περιπτώσεις που δεν είναι συμβατή με τον βαθμό και το είδος της ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης.

Αναστολή της δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας των λοιπών εκπαιδευτικών δομών της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.69543/ 31.10.2020 (Β’ 4810) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως παρατάθηκε και τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.969/7.1.2021 (Β’ 23) κοινή υπουργική απόφαση.

Διενέργεια σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας κατ’ εφαρμογή της υπό στοιχεία 120126/ΓΔ4/12.9.2020 (Β’ 3882) κοινής απόφασης της Υπουργού και της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως έχει τροποποιηθεί με τις υπό στοιχεία 131451/ΓΔ4/30.9.2020 (Β’ 4264), 151978/ΓΔ4/7.11.2020 (Β’ 4900) και 155689/ΓΔ4/14.11.2020 (Β’ 5044) όμοιες αποφάσεις.

Εξαιρετικώς επιτρέπεται η διεξαγωγή εξετάσεων (συμπεριλαμβανομένων και εξετάσεων γλωσσομάθειας) για τελειόφοιτους μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ή αποφοίτους, οι οποίες απαιτούνται από Πανεπιστήμια του εξωτερικού για την εισαγωγή υποψηφίων στο Β’ εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 ή για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, και θα διεξαχθούν από ιδιωτικούς φορείς/εξεταστικά κέντρα, σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής των άρθρων 19 και 20 της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.69543/31.10. 2020 (Β’ 4810) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει. Οι φορείς/εξεταστικά κέντρα οφείλουν να γνωστοποιήσουν τη διάρκεια λειτουργίας τους και τους κανόνες τήρησης υγιεινής στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Αναστολή λειτουργίας για τις δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και δυνατότητα τηλε-εκπαίδευσης.

Εξαιρετικώς επιτρέπεται η δια ζώσης εκπαίδευση των Δοκίμων Αστυφυλάκων και των Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου στη Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς τηρουμένων των μέτρων προστασίας της υγείας και αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Παράλληλα αναπροσαρμόζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας  η οποία διαμορφώνεται ως εξής: Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Με εξαίρεση την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών.

 

 

Ο Θεόδωρος Τσούχλος, Πρόεδρος της Ο.Λ.Μ.Ε. στην ΕΡΤ1 στην εκπομπή Συνδέσεις για την αυτοαξιολόγηση. 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ από το 04:42

ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 3259

Εκπαιδευτικά Νέα