Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 

 ΥΠΑΙΘ 2

 Με αθρόα συμμετοχή ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, με 13.291 μοναδικές αιτήσεις για 4.039 νέες θέσεις στα 112 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία της χώρας μας του σχολικού έτους 2021-2022, τα οποία σχεδόν διπλασιάστηκαν από τα 62 που λειτούργησαν το προηγούμενο σχολικό έτος.

Οπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, «τη φετινή χρονιά αναβαθμίσαμε και επεκτείναμε το δίκτυο των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων σε όλη τη χώρα, με στόχο από κοινού τα σχολεία αυτά να συμβάλλουν στον καλύτερο εκπαιδευτικό σχεδιασμό και την πιλοτική εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής, ώστε να καλλιεργηθούν και διαχυθούν οι βέλτιστες εκπαιδευτικές μέθοδοι, πρακτικές και εργαλεία σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα. Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης για κάθε μαθητή και κάθε μαθήτρια. Μαθητές, γονείς και κηδεμόνες αγκάλιασαν και φέτος το θεσμό των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων, με αριθμό αιτήσεων-ρεκόρ».Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση για τα Πειραματικά Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, η οποία θα προβληθεί ζωντανά, ενώ οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια και τα μη συνδεδεμένα Πρότυπα Λύκεια της χώρας θα διεξαχθούν τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021.
 

 

 Προς το τέλος της -κυρίως για τους υποψήφιους των ΓΕΛ- βαίνει η φετινή δοκιμασία των Πανελλαδικών εξετάσεων.Σύμφωνα με το πρόγραμμα των Πανελλαδικών, οι υποψήφιοι από τα ΓΕΛ αύριο, Τρίτη, διαγωνίζονται σε Ιστορία (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (ΟΠ Θετικών Σπουδών και ΟΠ Σπουδών Υγείας) και Οικονομία (Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).Την Τετάρτη, οι υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ «δίνουν» Υγιεινή, Προγραμματισμό Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης, Ναυτικό Δίκαιο-Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία-Εφαρμογές και Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης.Υπενθυμίζεται ότι μια από τις μεγάλες αλλαγές στις φετινές Πανελλαδικές είναι η δυνατότητα συμπλήρωσης του παράλληλου μηχανογραφικού.


Πανελλαδικές: Ο ρόλος της δυσκολίας των θεμάτων

Μέχρι στιγμής, τα περισσότερα θέματα που «έπεσαν» στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις έχουν χαρακτηριστεί «βατά» από αναλυτές.Σύμφωνα με τον μαθηματικό-σύμβουλο σταδιοδρομίας Στράτο Στρατηγάκη, σε πρόσφατο δημοσίευμα της «Καθημερινής» τονίστηκε ότι η υπουργός Παιδείας ζήτησε από τους θεματοδότες, με άτυπη οδηγία προς την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, να μπουν πιο εύκολα θέματα για να πετύχουν οι υποψήφιοι πιο εύκολα το «10».Ο κ. Στρατηγάκης, στο ίδιο άρθρο του στη «Ναυτεμπορική», τονίζει ότι αιτία για αυτή την άτυπη οδηγία είναι η ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς, αλλά και της περσινής (όταν φοιτούσαν στη Β’ Λυκείου), που επηρέασε τους υποψηφίους, με αποτέλεσμα να μην είναι σωστά προετοιμασμένοι στη μεγάλη τους πλειονότητα. «Αυτό σημαίνει ότι και με ευκολότερα θέματα δεν γνωρίζουμε πώς θα ανταποκριθούν. Αν, δηλαδή, θα γράψουν καλύτερα από τους περσινούς υποψηφίους ή όχι», σημειώνει.
Οι πρώτες εκτιμήσεις για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Το ερώτημα, συνεχίζει ο κ. Στρατηγάκης, «είναι πόσο μπορεί να επηρεάσουν οι επιδόσεις των υποψηφίων την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), για να ξέρουμε τι να περιμένουμε. Οι επιδόσεις των υποψηφίων του 4ου πεδίου είναι πάντα οι χαμηλότερες, οπότε αυτές παίρνουμε ως οδηγό για να δούμε πόσο μπορεί να αυξομειωθεί η ΕΒΕ. Στον πίνακα βλέπουμε τους μέσους όρους σε κάθε μάθημα την τελευταία 5ετία. Πριν το 2016 είχαμε άλλο σύστημα εισαγωγής, με 6 εξεταζόμενα μαθήματα. Βλέπουμε ότι ο μέσος όρος των υποψηφίων στα Μαθηματικά είναι από 5,79 έως 6,6. Πέρα από το τραγικό του γεγονότος, βλέπουμε στην 6η στήλη ότι ο Μέσος Όρος των 4 μαθημάτων κυμαίνεται από 9,81 έως 10,92, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται με 0,8 για να προσδιορίσουμε τη μικρότερη δυνατή ΕΒΕ. Οι υποψήφιοι που θα έχουν μέσο όρο στα μαθήματα κάτω από το βαθμό που βλέπουμε στην τελευταία στήλη θα μείνουν εκτός ΑΕΙ», λέει.

Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, «το ελάχιστο όριο είναι από 7,85 έως 8,74 στην εξαετία. Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά από χρονιά σε χρονιά, δηλαδή. Μέχρι 0,9. Αν λοιπόν τα θέματα είναι ευκολότερα από πέρυσι σε όλα τα μαθήματα και αν οι υποψήφιοι γράψουν καλύτερα από το σύνηθες, τότε το ελάχιστο για να μπορεί να υποβάλει μηχανογραφικό ο υποψήφιος θα είναι κοντά στο 8,74, ενώ αν έχουμε μία δύσκολη χρονιά το ελάχιστο διαμορφώνεται στο 7,85. Αυτά είναι τα περιθώρια μεταβολής του ελάχιστου· περίπου 0,9. Δεν πρόκειται για μεγάλη διαφορά, συνεπώς δεν αναμένουμε κάποια σημαντική μεταβολή στο ελάχιστο όριο εισαγωγής».
Καλύτερη επίδοση οδηγεί σε… υψηλότερη βάσηΟ Στράτος Στρατηγάκης αναφέρει ότι «αν το 2020 οι υποψήφιοι είχαν γράψει μέσο όρο 8 στα Μαθηματικά, που αποτελούν το αγκάθι στο 4ο πεδίο, τότε το ελάχιστο όριο θα διαμορφωνόταν στο 8,15 αντί για 7,86. Επαληθεύεται, έτσι, ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι ανεξάρτητη από τη δυσκολία ή την ευκολία των θεμάτων, όπως ακριβώς σχεδιάστηκε. Αυτό σημαίνει ότι αν οι υποψήφιοι γράψουν καλύτερα τότε θα συναντήσουν υψηλότερη βάση και θα μείνουν και πάλι εκτός ΑΕΙ».Τότε γιατί έδωσε το υπουργείο Παιδείας την άτυπη οδηγία τα θέματα να είναι ευκολότερα από τις προηγούμενες χρονιές, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τα θέματα των Μαθηματικών;«Υποθέτουμε ότι έγινε για να μη δουν οι υποψήφιοι πολύ χαμηλούς βαθμούς, που θα τους έριχνε το ηθικό. Στην πράξη δεν θα έχει καμία επίπτωση. Μάλιστα, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κάθε τμήματος αναμένεται να ανακοινωθεί ταυτόχρονα με τις βαθμολογίες, οπότε η όποια ανακούφιση των υποψηφίων με τις καλύτερες βαθμολογίες θα εξανεμισθεί από την υψηλότερη ΕΒΕ των τμημάτων που δεν θα τους επιτρέψει να δηλώσουν τα τμήματα στα οποία δεν υπερβαίνουν την ΕΒΕ. Το μόνο που μένει να υποθέσουμε είναι ότι το υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζει ότι η προετοιμασία των υποψηφίων φέτος είναι ελλιπέστερη από τις άλλες χρονιές, λόγω της πανδημίας, που επηρέασε και αντικειμενικά την προετοιμασία των υποψηφίων, αλλά και ψυχολογικά, αφού η ψυχολογική τους ισορροπία διαταράχθηκε από τον εγκλεισμό», είναι η απάντηση που δίνει ο κ. Στρατηγάκης.
Το σενάριο αλλαγής του συντελεστήΚαταλήγοντας, ο έμπειρος αναλυτής τονίζει:«Αν ήθελε το υπουργείο Παιδείας πραγματικά να βοηθήσει τα παιδιά θα άλλαζε τον ελάχιστο συντελεστή από 0,8 σε 0,65, όπως είχε αρχικά προτείνει. Η νομική δυνατότητα υπάρχει αφού το εύρος του συντελεστή καθορίζεται κάθε χρόνο με Υπουργική Απόφαση και, συνεπώς, μπορεί να αλλάζει κάθε χρόνο, όπως και οι συντελεστές που ορίζουν τα τμήματα. Θα μπορούσε φέτος να ορίσει ως ελάχιστο συντελεστή το 0,65, λόγω της έκτακτης κατάστασης, και του χρόνου να επανέλθει το 0,8. Γιατί αυτό που θα αφήσει ένα στους τρεις υποψηφίους εκτός ΑΕΙ δεν είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Είναι ο ελάχιστος συντελεστής 0,8, που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της, που σημαίνει ότι πρέπει ο υποψήφιος να γράψει τουλάχιστον το 80% του μέσου όρου όλων των υποψηφίων για να μπορέσει να εισαχθεί σε μία σχολή.»Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι μεταβαλλόμενη, σύμφωνα με τις επιθυμίες του υπουργείου Παιδείας. Μπορεί να είναι υψηλή ή χαμηλή, ανάλογα με τις αποφάσεις του. Το βασικό επιχείρημα για την εισαγωγή της στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ήταν να μην εισάγονται φοιτητές με 2 και με 3, αλλά τώρα βλέπουμε ότι δεν θα εισάγονται στα πρώτα 3 Επιστημονικά Πεδία με λιγότερο από 9,2 και στο 4ο Πεδίο με λιγότερο από 8, πράγμα διαφορετικό από το επιχείρημα του υπουργείου Παιδείας».

 

*Ο Στράτος Στρατηγάκης είναι μαθηματικός, ερευνητής και σύμβουλος σταδιοδρομίας

 

 


Την ευχαρίστησή της εκφράζει για τη μέχρι τώρα διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή στη συνέντευξή της στη «Βραδυνή της Κυριακής», ενώ συμβουλεύει τους μαθητές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, να έχουν καθαρό το μυαλό τους και πίστη στις ικανότητες και τις γνώσεις τους. Υπεραμύνεται, ωστόσο, της επιλογής του υπουργείου Παιδείας να ισχύσει από φέτος, παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας, η ελάχιστη βάση εισαγωγής. Προαναγγέλλει ότι τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά το Σεπτέμβριο θα βρει το σχολείο με ανανεωμένο περιεχόμενο και φιλοσοφία. Θα υπάρξει η εισαγωγή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα και ο ενισχυμένος θεσμός των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων.

Είστε ευχαριστημένη από τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων;

«Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις εξελίσσονται κανονικά, όπως όλα είχαν δρομολογηθεί, με αυξημένη μέριμνα και ευαισθησία, εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της φετινής χρονιάς. Η έγκαιρη λήξη των μαθημάτων στις 2 Ιουνίου, για τη δυνατότητα της καλύτερης οργάνωσης των μαθητών, οι γραμμές παροχής πληροφοριών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και οι γραμμές ψυχολογικής στήριξης των υποψηφίων και των οικογενειών τους, είναι η έμπρακτη και αδιάκοπη υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας στους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων».

Τι θα θέλατε να συμβουλεύσετε τους μαθητές;

«Αυτές οι ημέρες είναι κρίσιμες για τα παιδιά που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Όλοι καταλαβαίνουμε την αγωνία τους και συμμεριζόμαστε το άγχος, την αναστάτωση και την πίεση, που δικαιολογημένα αισθάνονται. Η δική μου συμβουλή είναι να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, να έχουν καθαρό το μυαλό τους, πίστη στις ικανότητες και τις γνώσεις τους, και είμαι σίγουρη ότι θα πετύχουν τα βέλτιστα!»

Περίπου επτά χιλιάδες μαθητές υπολογίζεται ότι θα μείνουν εκτός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, λόγω του ότι από φέτος θα ισχύσει η κατώτατη βάση εισαγωγής. Όταν αυτά τα παιδιά ήρθαν αντιμέτωπα με τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας δεν θα έπρεπε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να το λάβει υπόψη της και να μην ισχύσει το μέτρο από φέτος;

«Η αναβάθμιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, έχει διπλό στόχο. Από τη μίανα εξαλείψουμε παθογένειες που ισχύουν μέχρι σήμερα, καθώς εισάγονται φοιτητές ακόμη και με βαθμό 0,6 στα 20, με, σχεδόν, το 30% των φοιτητών να μην αποφοιτά ποτέ, και από την άλλη, να εξασφαλίσουμε περισσότερες και καλύτερες επιλογές, πιο στοχευμένες, πιο κοντά στις κλίσεις, τα ταλέντα και τις επιθυμίες των νέων.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις παρέχουν μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στα πανεπιστήμια να καθορίζουν τους όρους εισαγωγής σε αυτά. Παράλληλα, ενισχύουν την επιτυχή φοίτηση, μια και η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο σε τμήματα πρώτων προτιμήσεων θα αποτελεί συνειδητή και στοχευμένη επιλογή, αλλά, ταυτόχρονα, οδηγούν στην έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών με ανώτατο χρονικό όριο φοίτησης, όπως ισχύει σε κάθε εκπαιδευτική διαδικασία. Στόχος μας είναι η βελτίωση του ρυθμού της αποφοίτησης και η γρηγορότερη ενσωμάτωση του ανθρώπινου δυναμικού στην αγορά εργασίας.

Θέλουμε όλοι οι νέοι μας να έχουν το δικαίωμα της επιλογής και αναδεικνύουμε το σημαντικό δρόμο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η δυνατότητα υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού, μέσω τόυ οποίου οι υποψήφιοι θα μπορούν να οδηγηθούν σε πάνω από 50 επιλεγμένες, σύγχρονες ειδικότητες υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας στα αναβαθμισμένα δημόσια ΙΕΚ».

Πολλοί μιλούν για τέταρτο κύμα της πανδημίας από το φθινόπωρο. Θα υπάρξουν και πάλι κλειστά σχολεία και τηλεκπαίδευση; Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας;

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε τροπή. Ελπίζουμε να μην έρθουμε αντιμέτωποι με άλλο κύμα της πανδημίας, αλλά, ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, έχουμε δημιουργήσει ισχυρή και δυναμική παρακαταθήκη, ώστε να μην προκόψουν εμπόδια στη μαθησιακή διαδικασία.

Είμαστε σε διαρκή συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το οποίο μελετά σταθερά, στενά, εξειδικευμένα, αλλά και συνολικά, τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην Εκπαίδευση, και θα προχωρήσουμε με τις κατευθύνσεις, που θα μας προταθούν, στην εκπαιδευτική λειτουργία».

Ετοιμάζετε μέσα στο καλοκαίρι να φέρετε το νομοσχέδιο για το Νέο Σχολείο. Ποιες αλλαγές θα φέρετε;

«Θα φέρουμε το σχολείο του αύριο, σήμερα, όπως πολύ περιγραφικά και ζωηρά αποτύπωσε στο μήνυμα η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως. Η νέα σχολική χρονιά που ξεκινά το Σεπτέμβριο θα βρει το σχολείο με ανανεωμένο περιεχόμενο και φιλοσοφία. Η αλλαγή αυτή υποστηρίζεται και επιτυγχάνεται με την εισαγωγή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα, με τα νέα προγράμματα σπουδών, με τον περαιτέρω ψηφιακό μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης, με την ενίσχυση του θεσμού των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, με την εισαγωγή δραστηριοτήτων στην αγγλική γλώσσα από το Νηπιαγωγείο, με τις οριζόντιες επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών μας».

Αυτή τη χρονιά το υπουργείο Παιδείας προσέλαβε για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση περίπου 44 χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Επίσης 7-8 χιλιάδες αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν. Πόσες προσλήψεις μονίμων θα κάνετε; Αρκούν;

«Συνολικά προβλέπονται 15.000 μόνιμοι διορισμοί: 4.500 έχουν ήδη ολοκληρωθεί στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, ενώ 10.500 μόνιμοι διορισμοί προβλέπεται να πραγματοποιηθούν στη Γενική Εκπαίδευση. Πρόκειται για τους πρώτους μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και τους πρώτους στη Γενική Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια μετά από 12 χρόνια. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι η πρώτη φορά, στα χρονικά, που το υπουργείο γνωρίζει από τον Απρίλιο τα κενά που θα προκύψουν, στην επόμενη σχολική χρονιά, λόγω συνταξιοδότησης. Με τον τρόπο αυτό, θα πετύχουμε το στόχο μας που δεν είναι άλλος από τον έγκαιρο προγραμματισμό των μόνιμων διορισμών αλλά και των προσλήψεων των αναπληρωτών για την κάλυψη των κενών».

Έχει ανοίξει η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό από φθινόπωρο. Μεταξύ άλλων, ακούγεται και για τους εκπαιδευτικούς. Ποια είναι η δική σας άποψη; Θα πρέπει να εμβολιάζονται υποχρεωτικά οι εκπαιδευτικοί;

«Το εμβόλιο είναι το πιο ισχυρό όπλο μας για την επιστροφή στην κανονικότητα, την ελπίδα, την αισιοδοξία, την ελευθερία μετά από μία παρατεταμένη περίοδο περιορισμών. Οι εκπαιδευτικοί των Ειδικών Σχολείων είχαν ενταχθεί, κατά προτεραιότητα, στην εμβολιαστική περίοδο από το Φεβρουάριο, ανεξάρτητα από την ηλικιακή τους ομάδα, της Γενικής Εκπαίδευσης τον Απρίλιο, ενώ είχαν ενταχθεί και στην παραλαβή αδιάθετων δόσεων. Και, πραγματικά, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους εκπαιδευτικούς μας που συμμετείχαν ενεργά και στήριξαν με τον εμβολιασμό τους την ασφαλή επιστροφή στη διά ζώσης λειτουργία των σχολείων. Από την ανταπόκρισή τους στον εμβολιασμό και από τις υποδείξεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, θα προκύψει και η πολιτική στο θέμα του εμβολιασμού των εκπαιδευτικών».

«Η νέα σχολική χρονιά που ξεκινά το Σεπτέμβριο θα βρει το σχολείο με ανανεωμένο περιεχόμενο και φιλοσοφία»

 

ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΠΕΛΛΑ

ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

 

 

 

rsz 1mak 3 1

Αποσπάσεις των εκπ/κών ΠΕ και ΔΕ σε ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ Δ/ΝΣΕΙΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ (ΠΔΕ), σε ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ (ΔΠΕ) και σε ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ (ΔΔΕ)

1. ΔΠΕ _ ΠΕ

2. ΠΔΕ_ΠΕ

3. ΠΔΕ_ΔΔΕ_ΔΕ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Φίλης, αμετανόητος, επιτίθεται ξανά

στην Εκκλησία και στο μάθημα των Θρησκευτικών

Ο κ. Νίκος Φίλης, πρώην Υπουργός Παιδείας επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, επανέρχεται με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή προς την κα Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με ένα πολύ αγαπημένο του θέμα, την πολεμική του δηλαδή, εναντίον του χριστιανικού μαθήματος των Θρησκευτικών.

Πραγματικά, δεν αξίζει τον κόπο να ασχολείται κανείς με τα μονίμως επαναλαμβανόμενα και γι΄ αυτό κουραστικά, μπαρουφοειδή, ιδεοληπτικά, αντισυνταγματικά, αντιχριστιανικά, αντορθόδοξα, φληναφήματα του κ. Φίλη, όταν μάλιστα τα ποσοστά των απαλλαγών από το μάθημα των Θρησκευτικών, στις οποίες αναφέρεται η ερώτησή του, είναι ανάξια λόγου καθώς δεν υπερβαίνουν το 1% συνολικά στην ελληνική επικράτεια.

Όμως, επειδή οι απόψεις του  κ. Φίλη, εκφράζουν τις  πολιτικές θέσεις του κόμματός του (ΣΥΡΙΖΑ) για το μάθημα των Θρησκευτικών, οι οποίες, μάλιστα, καταταλαιπώρησαν και συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να ταλαιπωρούν την Παιδεία και το μάθημά μας, χρειάζεται να δοθεί μια πρώτη απάντηση σε όσα αβάσιμα επαναλαμβάνονται και από άλλα πολιτικά πρόσωπα, ευκαίρως ακαίρως, εναντίον της ορθόδοξης χριστιανικής αγωγής στα σχολεία της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φίλης, κατηγορεί το Υπουργείο Παιδείας, επειδή, με την προσφάτως εκδοθείσα αριθ. 61178/ΓΔ4/2021 (Β΄ 2286) απόφασή του, όπου, μεταξύ άλλων, ρυθμίζεται, η απαλλαγή των μαθητών/τριών από το μάθημα των Θρησκευτικών, παραβιάζει τόσο την πρόσφατη αριθ. 32/2020 απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Α.Π.Δ.Π.Χ.) όσο και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), Παπαγεωργίου κ.ά., κατά Ελλάδας, της 31ης Οκτωβρίου 2019.

Ο κ. Φίλης λησμονεί ή προσποιείται πως λησμονεί ότι:

1.         Το Σύνταγμα της Ελλάδος με τα άρθρα 3 και 16,2  κατοχυρώνει την υποχρεωτικότητα της ορθόδοξης χριστιανικής αγωγής στα σχολεία της χώρας μας.

2.         Οι αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Α.Π.Δ.Π.Χ.) δεν υπερβαίνουν τις αποφάσεις του ΣτΕ οι οποίες έχουν ορίσει σαφέστατα και το περιεχόμενο του μαθήματος και τον τρόπο απαλλαγής των μαθητών.

3.         Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), με την απόφασή του της 31ης Οκτωβρίου 2019, αποδέχεται την υποχρεωτικότητα του μαθήματος και τη δυνατότητα εξαίρεσης των ετερόδοξων, αλλόδοξων και άθρησκων.

Κατόπιν όλων αυτών, τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επαίρονται για την χριστιανομαχική πολυπραγμοσύνη του κ. Φίλη και  οι ομοτράπεζοι και ομοϊδεάτες από τον θεολογικό χώρο, του κ. Φίλη, μπορεί να χαίρονται για την ιδεοληπτική εμμονή του, εναντίον του χριστιανικού χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, αλλά η συντριπτική πλειονοψηφία των ελλήνων πολιτών είναι σε θέση να κρίνει και να αξιολογήσει έγκυρα την αντιεκκλησιαστική σκοπιμότητα των παρεμβάσεων του κ. Φίλη.

Ένα δείγμα της πολεμικής του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Φίλη, εναντίον του μαθήματος των Θρησκευτικών αποτελούν:

α)  Η θέση του κ. Φίλη, σε ομιλία του σε Ημερίδα  της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΛΕΔΑ), με θέμα «Σχολείο και θρησκευτική ελευθερία», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 19 Σεπτεμβρίου 2018, όπου εξέφρασε τα γνωστά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ, για την αποδόμηση του μαθήματος των Θρησκευτικών, λέγοντας μεταξύ άλλων:        

«Τα τολμηρά βήματα που έγιναν με τα Νέα Προγράμματα Θρησκευτικών, μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε, σταδιακά να δημιουργηθεί μάθημα Θρησκειολογίας ή, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να καθιερωθεί αργότερα μάθημα Φιλοσοφίας».

β) Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο προσυνέδριό του, τον Φεβρουάριο του 2021, όπου, μεταξύ άλλων, ψηφίστηκε:

•          Η κατάργηση του άρθρου (3) του Συντάγματος, που θα έχει ως αποτέλεσμα  τον χωρισμό Εκκλησίας – Πολιτείας και, κατά συνέπεια, την υποχρεωτική αποχριστιανοποίηση της Ελλάδας, την ουδετεροθρησκεία και τη μετατροπή της Εκκλησίας σε σωματείο, του οποίου τη λειτουργία θα ορίζει και θα κατευθύνει η πολιτική εξουσία.

•          Η αναθεώρηση του άρθρου (16) του Συντάγματος, με κατάργηση της διάταξης, που ορίζει ότι «αποστολή της παιδείας είναι η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης».

Ο βαθύτερος στόχος, συνεπώς, του αγώνα κατά των χριστιανικών Θρησκευτικών, που, ακόμα και μετά την απόρριψη των αντιχριστιανικών Προγραμμάτων, με (4) διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ, συνεχίζει να διεξάγει ο κ. Φίλης και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφή αντιχριστιανικά, ριζο-σπαστικά και ιδεοληπτικά χαρακτηριστικά και αφορά στην αποκοπή του ελληνικού λαού από την ορθόδοξη εκκλησιαστική του παράδοση και στη γενικότερη πνευματική αποδυνάμωση και πτώχευσή του.

Το ΔΣ της ΠΕΘ

 

 

Συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Άρτας στον 1ο  Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Αφηγηματικού Παιχνιδιού.

Οι μαθητές της Β΄ τάξης Γυμνασίου του Μουσικού σχολείου Άρτας συμμετέχουν στον 1ο διεθνή μαθητικό διαγωνισμό δημιουργίας επιτραπέζιου και αφηγηματικού παιχνιδιού δημιουργώντας ένα ψηφιακό αφηγηματικό παιχνίδι ιστορίας. Το παιχνίδι δημιουργήθηκε με αφορμή την επέτειο από τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης και παρουσιάζει σημαντικά στρατιωτικά και όχι μόνο γεγονότα της περιόδου αυτής με βάση τη χρονική τους ακολουθία. Η πλοκή του παιχνιδιού είναι αφηγηματική και επιτρέπει στον παίκτη να αποκτήσει βασικές γνώσεις για τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο με ένα ευχάριστο τρόπο. Το περιβάλλον του παιχνιδιού είναι πολυδιάστατο καθώς συνδυάζει κείμενο, εικόνα, ήχο και στο τέλος και μουσική.

 

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση για την «Ηλεκτρονική Αίτηση εγγραφής, ανανέωσης εγγραφής ή μετεγ- γραφής», μαθητών/τριών για το σχολικό έτος 2021 – 2022.

Σχετ.: Η υπ’ αρίθμ. 72367/ΓΔ4/17-06-2021 υπουργική απόφαση με θέμα «Τροποποίηση της υπό στοιχεία 79942/ΓΔ4/21-05-2019 υπουργικής απόφασης «Εγγραφές, μετεγγραφές, φοί- τηση και θέματα οργάνωσης της σχολικής ζωής στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευ- σης» (Β’ 2005).»

 

Γενικά

Οι μαθητές/τριες που επιθυμούν να εγγραφούν, να ανανεώσουν την εγγραφή τους ή να μετεγγραφούν σε οποιαδήποτε τάξη Δημόσιων Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. - Π.ΕΠΑ.Λ για το σχολικό έτος 2021 – 2022, υποβάλλουν «Ηλεκτρονική Αίτηση εγγραφής, ανα- νέωσης εγγραφής ή μετεγγραφής», μέσω της εφαρμογής e-εγγραφές στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://e-eggrafes.minedu.gov.gr,

ή μέσω της διαδικτυακής πύλης https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/eggraphe-ananeose-eggraphes-se-geniko-kai-epaggelmatiko-lukeio, συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία, από την 18η Ιουνίου 2021 και ώρα 10:00 έως και τη 2η Ιουλίου 2021 και ώρα 23:59. Στην περίπτωση ανήλικων μαθητών/τριών την Ηλεκτρονική Αίτηση υποβάλλει


 1. κηδεμόνας που έχει καταχωρισθεί ως «Κηδεμόνας e-εγγραφές» στο ΠΣ myschool σύμφωνα με την αρίθμ. 64547/ΓΔ4/3-6-2021 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.. Σε περίπτωση ενήλικων μαθη- τών/τριών, Ηλεκτρονική Αίτηση μπορούν να υποβάλουν οι ίδιοι, με τους δικούς τους κωδικούς ΓΓΠΣ (taxis), εφόσον είναι καταχωρισμένοι στο ΠΣ myschool (ως κηδεμόνες του εαυτούτους).

Επισημαίνεται ότι:

α) Για τα Γυμνάσια, Ηλεκτρονική Αίτηση υποβάλλουν μόνο οι κηδεμόνες των ανήλικων μαθη- τών/τριών ή οι ίδιοι οι μαθητές/τριες, εφόσον είναι ενήλικοι/ες, που φοίτησαν στη Γ’ Τάξη κα- τά το τρέχον σχολικό έτος 2020 – 2021.

β) Οι εγγραφές/ανανεώσεις εγγραφών πραγματοποιούνται στα Γυμνάσια αυτεπάγγελτα, εφό- σον ο/η μαθητής/τρια δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του/της.

γ) Για τις ΣΜΕΑΕ, Ηλεκτρονική Αίτηση υποβάλλουν οι κηδεμόνες των ανήλικων μαθητών/τριών ή οι ίδιοι/ες οι μαθητές/τριες, εφόσον είναι ενήλικοι/ες, οι οποίοι/ες επιθυμούν να φοιτήσουν σε ΕΠΑ.Λ., αφού καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Οι κηδεμόνες των ανήλικων μα- θητών/τριών ή οι ίδιοι/ες οι μαθητές/τριες, εφόσον είναι ενήλικοι/ες που φοιτούν σε ΣΜΕΑΕ και επιθυμούν να φοιτήσουν σε δημόσιο ΓΕ.Λ., θα υποβάλουν χειρόγραφη αίτηση καταθέτο- ντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

δ) Για τα Πειραματικά, Πρότυπα, Μουσικά, Καλλιτεχνικά Σχολεία και Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, ανεξάρτητα από τη διαδικασία εισαγωγής στις εν λόγω σχολικές μονάδες, Ηλε- κτρονική Αίτηση υποβάλλουν οι κηδεμόνες των ανήλικων μαθητών/τριών ή οι ίδιοι/ες οι μα- θητές/τριες, εφόσον είναι ενήλικοι/ες, που φοίτησαν στη Γ΄ Τάξη Γυμνασίου, στην Α΄ Λυκείου και στη Β΄ Λυκείου κατά το τρέχον σχολικό έτος 2020– 2021, δηλώνοντας εάν επιθυμούν να συνεχίσουν τη φοίτηση σε ίδιου τύπου σχολείο ή επιθυμούν να εγγραφούν/μετεγγραφούν σε ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ.

ε) Για τα Πρότυπα ΕΠΑ.Λ. οι μαθητές/τριες που επιθυμούν να εγγραφούν ή οι κηδεμόνες τους, εάν είναι ανήλικοι/ες, οφείλουν να υποβάλουν Ηλεκτρονική Αίτηση μέσω της εφαρ- μογής e-εγγραφές.

στ) Για τα ιδιωτικά σχολεία, Ηλεκτρονική Αίτηση υποβάλλουν οι κηδεμόνες των ανήλικων μα- θητών/τριών ή οι ίδιοι/ες οι μαθητές/τριες, εφόσον είναι ενήλικοι/ες, που φοίτησαν κατά το τρέχον σχολικό έτος στη Γ΄ Γυμνασίου, Α΄ Λυκείου ή Β΄ Λυκείου μόνο εάν επιθυμούν να εγ- γραφούν/μετεγγραφούν σε δημόσιο ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ. ή Π.ΕΠΑ.Λ..

ζ) Για τα εκκλησιαστικά σχολεία, Ηλεκτρονική Αίτηση υποβάλλουν οι κηδεμόνες των ανήλικων μαθητών/τριών ή οι ίδιοι/ες οι μαθητές/τριες, εφόσον είναι ενήλικοι/ες, μόνο εάν επιθυμούν να εγγραφούν/μετεγγραφούν σε δημόσιο ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ. ή Π.ΕΠΑ.Λ..


η) Υποβάλλουν Ηλεκτρονική Αίτηση μέσω της εφαρμογής e-εγγραφές οι μαθητές/τριες που προέρχονται από ξένα σχολεία του εξωτερικού, εφόσον έχει προηγηθεί η αντιστοιχία της τάξης ή του τίτλου από την αρμόδια Δ.Δ.Ε. ή η Βεβαίωση Ισοτιμίας από τον ΕΟΠΠΕΠ. Ειδικότερα, οι μαθητές/τριες που προέρχονται από ξένα σχολεία του εξωτερικού υποβάλλουν Ηλεκτρονική Αίτηση μέσω της εφαρμογής e-εγγραφές υπό την προϋπόθεση ότι κατέχουν τη Βεβαίωση Α-

ντιστοιχίας από την αρμόδια Δ.Δ.Ε. ή τη Βεβαίωση Ισοτιμίας από τον ΕΟΠΠΕΠ την οποία στη συνέχεια θα καταθέσουν στη σχολική μονάδα κατανομής μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά. Αν δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, οι αιτήσεις των παραπάνω μαθη- τών/τριών θα υποβληθούν χειρόγραφα στη σχολική μονάδα.

θ) Οι μαθητές/τριες που προέρχονται από ξένα σχολεία του εξωτερικού και υποβάλλουν Ηλε- κτρονική Αίτηση προς το Π.ΕΠΑ.Λ. επιλογής τους, οφείλουν να κατέχουν τη Βεβαίωση Αντι- στοιχίας της τάξης ή του τίτλου ή τη Βεβαίωση Ισοτιμίας στην οποία θα αναγράφεται η αναγω- γή του βαθμού Απολυτηρίου ή άλλου ισότιμου τίτλου στην εικοσάβαθμη κλίμακα, στο χρονικό διάστημα που ορίζεται για την υποβολή της Ηλεκτρονικής Αίτησης.

ι) Δεν θα υποβάλουν Ηλεκτρονική Αίτηση μέσω της εφαρμογής e-εγγραφές οι κρατούμενοι/ες και όσοι/όσες παρακολουθούν θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης των εγκεκριμένων

οργανισμών του άρθρου 51 του ν. 4139/2013. Οι αιτήσεις των συγκεκριμένων μαθητών/τριών

θα υποβληθούν χειρόγραφα.

Καταχώριση δυναμικής σχολείων

Από τη 14η έως τη 16η Ιουνίου 2021 οι Διευθυντές/ντριες των ΕΠΑ.Λ. – Π.ΕΠΑ.Λ. κατα- χώρισαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-εγγραφές τον συνολικό αριθμό των μαθητών/τριών της Α’ Τάξης ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ., των μαθητών/τριών των Τομέων της Β’ Τάξης και των μαθη- τών/τριών των Ειδικοτήτων της Γ’ Τάξης ΕΠΑ.Λ. που δύναται να φιλοξενήσει η σχολική τους μονάδα, βάσει της χωρητικότητας των αιθουσών διδασκαλίας θεωρητικών μαθημάτων που διαθέτει και σύμφωνα με τον αριθμό μαθητών/τριών ανά τμήμα, όπως ορίζεται από την 42712/Γ2, 20-03-2014 Υ.Α. (ΦΕΚ 833 Β’) και την παρ.2 του άρθρου 116 του ν.4610/2019 (Α’ 70). Κατά την παραπάνω διαδικασία, είχε ληφθεί υπόψη η δυνατότητα κάλυψης της διδασκαλίας των εργαστηριακών μαθημάτων από το Εργαστηριακό Κέντρο που εξυπηρετεί το αντίστοιχο ΕΠΑ.Λ.

Είσοδος στην εφαρμογή e-εγγραφές

Για την είσοδο στην εφαρμογή e-εγγραφές, είναι απαραίτητοι οι κωδικοί ΓΓΠΣ (taxis) του κηδεμόνα του/της μαθητή/τριας που επιθυμεί να υποβάλει Ηλεκτρονική Αίτηση. Για τους/τις ανήλικους/ες μαθητές/τριες ή ενήλικα προστατευόμενα μέλη, που δε διαθέτουν κω- δικούς ΓΓΠΣ (taxis), χρησιμοποιούνται αποκλειστικά οι κωδικοί ΓΓΠΣ (taxis) του γονέα ή κηδε- μόνα ή του κατά τον νόμο υπεύθυνου αντίστοιχα που έχει καταχωριστεί στο Πληροφοριακό Σύστημα myschool. Στην τελευταία περίπτωση, απαιτείται αποδεικτικό έγγραφο δημόσιας αρ- χής για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους στο σχολείο.

Επισημαίνεται ότι, αν οι αιτούντες/σες κηδεμόνες ή ενήλικοι/ες μαθητές/τριες δεν δι- αθέτουν κωδικούς ΓΓΠΣ (taxis), οφείλουν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να τους αποκτήσουν έγκαιρα.

Τονίζεται ότι, όπως προβλέπεται στην αρίθμ. 64547/ΓΔ4/3-6-2021 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ., στο πεδίο «Κηδεμόνας e-εγγραφές» οι Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων μπορούν να κάνουν προσθήκες ή/και διορθώσεις (π.χ. λατινικοί χαρακτήρες) προκειμένου να υποβληθούν με επιτυχία οι ηλεκτρονικές αιτήσεις χωρίς να επηρεάζονται τα υπόλοιπα πεδία στο ΠΣ myschool.

 

Οι Διευθυντές/ντριες των Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων ή Επαγγελματικών Λυκείων δι- ευκολύνουν τους κηδεμόνες που δηλώνουν αδυναμία να υποβάλουν μόνοι τους την Ηλεκτρο- νική Αίτηση διαθέτοντας έναν/μία εκπαιδευτικό και έναν Η/Υ στο σχολείο τους για την κατα- χώριση των Ηλεκτρονικών Αιτήσεων, κατόπιν συνεννόησης των ενδιαφερόμενων με τη σχολι- κή μονάδα. Η σύνδεση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e- εγγραφές γίνεται με τους κωδικούς ΓΓΠΣ (taxis) του κηδεμόνα.

Οι αιτούντες/σες κατά την είσοδό τους στην εφαρμογή e- εγγραφές θα έχουν τη δυνα- τότητα να ενημερώνονται για τις τάξεις και τις ομάδες προσανατολισμού των ΓΕ.Λ., τους το- μείς και τις ειδικότητες των ΕΠΑ.Λ., την Α’ τάξη Π.ΕΠΑ.Λ., στις οποίες δύνανται να εγγραφούν.

Κατά την υποβολή της Ηλεκτρονικής Αίτησης εμφανίζονται αυτόματα χωρίς δυνατότη- τα αλλαγής το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο του κηδεμόνα όπως αντλούνται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (GSIS), η οποία παρέχει την υπηρεσία ταυτοποίησης των χρηστών της πλατφόρμας e- εγγραφές, ενώ καταχωρίζονται

απαραίτητατα παρακάτω στοιχεία:

 • Το e-mail του κηδεμόνα ή του/της ενήλικου/ηςμαθητή/τριας
 • Το μητρώνυμο του κηδεμόνα ή του/της ενήλικου/ηςμαθητή/τριας

Για τα ΓΕ.Λ.:

 • Επιλογή Ημερήσιου ή ΕσπερινούΓΕ.Λ.
 • Η τάξη στην οποία θα φοιτήσουν οι μαθητές/τριες το επόμενο σχολικόέτος
 • Επιλογή ξένης γλώσσας (Α΄Λυκείου)
 • Επιλογή Ομάδας Προσανατολισμού (Β΄ και Γ΄ Λυκείου)

Για τα ΕΠΑ.Λ.:

 • Η τάξη στην οποία θα φοιτήσουν οι μαθητές/τριες το επόμενο σχολικόέτος
 • Ο τομέας της Β’ Τάξης ή η ειδικότητα της Γ’ Τάξης ημερήσιων και εσπερινώνΕΠΑ.Λ.
 • Η επιλογή έως τριών (3)ΕΠΑ.Λ.

Για τα Π.ΕΠΑ.Λ.:

 • Η τάξη στην οποία θα φοιτήσουν οι μαθητές/τριες το επόμενο σχολικόέτος
 • Η επιλογή έως τριών (3) ΕΠΑ.Λ. δηλώνοντας απαραίτητα το Π.ΕΠΑ.Λ. ως πρώτηεπιλο-

γή.

Κοινά (ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ-Π.ΕΠΑ.Λ):

 • Το σχολείο τελευταίας φοίτησης, καθώς και το έτος τελευταίαςφοίτησης
 • Ο Αριθμός Μητρώου (Α.Μ.) μαθητή/τριας (ο οποίος αναγράφεται σε πρόσφατο έλεγχο προόδου, στο Ατομικό Δελτίομαθητή)
 • Η ημερομηνία γέννησης του/τηςμαθητή/τριας
 • Από ποιον/α καταχωρίζεται η Ηλεκτρονική Αίτηση
 • Ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου του/της κηδεμόνα ή του/τηςμαθητή/τριας
 

Σημειώνεται ότι:

 • Η ΗλεκτρονικήΑίτηση επέχει θέσηΥπεύθυνηςΔήλωσηςτουν.1599/1986(Ά75).
 • Μετά την υποβολή της Ηλεκτρονικής Αίτησης ο έτερος κηδεμόνας πρέπει άμεσα να δηλώ- σει με κάθε πρόσφορο τρόπο (είτε με αποστολή e-mail είτε με υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986) στον/στη Διευθυντή/ντρια των Γενικών Λυκείων ή Επαγγελματικών Λυκείων ή Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων ότι εγκρίνει το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής αίτησης, όπως εκείνο έχειυποβληθεί.
 • Οι αιτούντες/σες, οι οποίοι/ες δηλώσουν Τάξη/Τομέα/Ειδικότητα στην οποία δεν έχουν δικαίωμα να εγγραφούν, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, δεν έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-εγγραφές.
 • Για να είναι δυνατή η ταυτοποίηση ενός/μίας μαθητή/τριας και η ολοκλήρωση της διαδι- κασίας υποβολής της αίτησής του/της στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-εγγραφές, ο/η αι- τών/ούσα θα πρέπει να γνωρίζει τον Αριθμό Μητρώου (Α.Μ.) του μαθητή/τριας. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι ο Αριθμός Μητρώου διαφοροποιείται, όταν ο/η μαθητής/τρια αλλάζει σχολική μονάδα (π.χ. οι μαθητές/τριες που θα φοιτήσουν κατά το σχολικό έτος 2021-22 στη Β΄ Λυκείου έχουν διαφορετικό ΑΜ από αυτόν που είχαν δη- λώσει στην ηλεκτρονική αίτηση που είχαν υποβάλειπέρυσι).
 • Η ημερομηνία γέννησής του/της πρέπει να είναι ορθά καταχωρισμένη στο ΠΣ myschool. Επειδή στο παρελθόν παρατηρήθηκε μεγάλος αριθμός αντιστροφών σε ημέρα-μήνα γέννησης στο ΠΣ myschool, χρήσιμο θα ήταν οι Διευθυντές/ντριες να ελέγξουν προσεκτι- κά τις ημερομηνίες γέννησης των μαθητών/τριών.
 • Τα στοιχεία των μαθητών/τριών οι οποίοι/ες φοίτησαν πριν από το σχολικό έτος 2013 – 2014, δεν περιλαμβάνονται στο ΠΣ myschool. Στην περίπτωση αυτή, καλούνται να καταχω- ρίσουν οι ίδιοι/ες τα παρακάτω στοιχεία:

 1. Τάξη τελευταίαςφοίτησης
 2. Αποτέλεσμα φοίτησης
 3. Φύλο μαθητή/τριας
 4. Όνομα μαθητή/τριας
 5. Επώνυμο μαθητή/τριας
 6. Όνομα πατέρα
 7. Όνομα μητέρας
 8. Διεύθυνση κατοικίας μαθητή/τριας
 • Σε συνέχεια της με αριθμ. πρωτ. εγκυκλίου Φ13α/54789/Δ4/18-05-2021 όσοι/όσες μαθη- τές/τριες εμπίπτουν στις διατάξεις του αρθ. 151 του ν. 4610/2019 (Α’70) και έχουν εξετα- σθεί με επιτυχία στα μαθήματα Τομέα βάσει της με αρ. πρωτ. Φ4/72379/Δ4/09-05-2019 (Β’1675) Υ.Α., καταχωρίζουν τον αριθμό πρωτοκόλλου της Βεβαίωσης Επιτυχίας στην ε- φαρμογή e-εγγραφές προκειμένου να εγγραφούν στη Γ΄ τάξη Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. τριετούς φοίτησης ή να μετεγγραφούν στη Γ΄ τάξη ημερησίουΕΠΑ.Λ..
  • Όσοι/όσες μαθητές/τριες έχουν προαχθεί από τάξη του ΕΠΑ.Λ. έχουν προτεραιότητα εγ- γραφής στη σχολική μονάδα στην οποίαφοιτούν.
  • Οι μαθητές/τριες, που επιθυμούν να φοιτήσουν σε ΓΕ.Λ., δεν δηλώνουν σχολείο προτίμη- σης στην εφαρμογή e-εγγραφές, αλλά τοποθετούνται σύμφωνα με απόφαση του/της Δι- ευθυντή/ντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανάλογα με την περιοχή της μόνιμης κατοι- κίας τους. Σε περίπτωση που οι περιοχές των σχολείων δεν μπορούν να καθοριστούν στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας ενός/μιας μόνο Διευθυντή/ντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθορίζονται με απόφαση του/της αρμόδιου/ας Περιφερειακού/ής Διευθυντή/ντριας Εκ- παίδευσης.
  • Οι κηδεμόνες των ανήλικων μαθητών/τριών και οι ενήλικοι/ες μαθητές/τριες πρέπει να γνωρίζουν ότι η κατανομή των μαθητών/τριών σε ΕΠΑ.Λ. γίνεται με βάση τη σειρά προ- τίμησης που δηλώθηκε και θα γίνει σε Τάξεις, Τομείς και Ειδικότητες που πληρούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους, ενώ η κατανομή τους σε Π.ΕΠΑ.Λ. γίνεται εφόσον το Π.ΕΠΑ.Λ. δηλώνεται ως πρώτη προτίμηση και η τελική επιλογή τους πραγματοποιείται με βάση τον βαθμό ΑπολυτηρίουΓυμνασίου.
  • Στην περίπτωση κατά την οποία μαθητής/τρια έχει υποβάλει Ηλεκτρονική Αίτηση δηλώνο- ντας την πρόθεσή του/της για μετεγγραφή σε άλλη σχολική μονάδα (ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ.), θεω- ρείται ότι έχει πραγματοποιήσει την ανανέωση εγγραφής του/της στη σχολική μονάδα προέλευσης.
   • Μετά την οριστική κατανομή τους σε συγκεκριμένο ΓΕ.Λ, ΕΠΑ.Λ. ή Π.ΕΠΑ.Λ., οι ενδιαφερό- μενοι/ες εισέρχονται εκ νέου προκειμένου να ενημερωθούν μέσω της εφαρμογής e-εγγραφές στην ηλεκτρονικήδιεύθυνση:

https://e-eggrafes.minedu.gov.gr

και συγκεκριμένα στο πεδίο «Οι αιτήσεις μου» (κουμπί επάνω δεξιά).

Λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι άμεσοι κίνδυνοι από τη διάδοση του νέου κορωνοϊού COVID-19 οφείλουν να αποστείλουν Υ- πεύθυνη      Δήλωση             μέσω      της       ιστοσελίδας      του       https://www.gov.gr(https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/upeuthune-delose-kai-exousiodotese) και τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη σχολική μονάδα ή να παρουσιαστούν, κατόπιν συνεννόησης, για την οριστική εγ- γραφή, ανανέωση εγγραφής ή μετεγγραφή τους, προσκομίζοντας όσα δικαιολογητικά απαιτούνται κατά περίπτωση:

α. Για τα ΓΕ.Λ. μέχρι την έναρξη των μαθημάτων


β. Για τα ΕΠΑ.Λ. από την 6η Ιουλίου 2021 έως τη 16η Ιουλίου 2021 ηλεκτρονικά ή κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, με φυσική παρουσία, κατά τις ημέρες θερινής εφημερίας των σχολικών μονάδων.

 • Στην περίπτωση κατά την οποία μαθητής/τρια αιτήθηκε τμήμα ΕΠΑ.Λ. που δεν πληροί τις προϋποθέσεις λειτουργίας (π.χ. ολιγομελές) και το οποίο χρειάζεται έγκριση για να λει- τουργήσει,αναμένεινεότερηενημέρωσημέσωτηςεφαρμογήςe-εγγραφέςμετάτη16ηΙ-

ουλίου 2021. Αν το τμήμα δεν εγκριθεί, οι μαθητές/τριες, που κατανεμήθηκαν σε αυτά, θα πρέπει να υποβάλουν νέα αίτηση εγγραφής στην επόμενη φάση ηλεκτρονικών αιτήσεων στα υπάρχοντα/διαμορφωμένα τμήματα, μέσω της εφαρμογής e-εγγραφές.

 • Στην περίπτωση κατά την οποία μαθητές/τριες που υποβάλλουν αίτηση σε τάξη, τμήμα, ή ειδικότητα είναι περισσότεροι/ες από τον αριθμό μαθητών/τριών που μπορεί να εξυπηρε- τήσει η σχολική μονάδα, πραγματοποιείται δημόσια κλήρωση ώστε να καλυφθεί ο προ- βλεπόμενος ανώτατος αριθμός μαθητών/τριών ανά τάξη. Ειδικότερα, ηκλήρωση:
 1. για την Α΄ τάξη διεξάγεται μεταξύ όλων των μαθητών/τριών οι οποίοι/ες έχουν κα- τανεμηθεί στη συγκεκριμένη σχολικήμονάδα
 2. για τη Β΄, Γ’ τάξη ΕΠΑ.Λ. διεξάγεται μόνο μεταξύ των μαθητών/τριών που προέρχο- νται από άλλη σχολική μονάδα για τις θέσεις που δεν έχουν ήδη καλυφθεί από τους μαθητές/τριες που φοιτούσαν το προηγούμενο σχολικό έτος στο συγκεκριμένο Ε.ΠΑΛ..
 • Στην περίπτωση κατά την οποία στην τελευταία θέση της Α’ τάξης Π.ΕΠΑ.Λ υπάρχουν ισο- βαθμήσαντες/ισοβαθμήσασες μαθητές/τριες, ο Διευθυντής /ντρια διεξάγει δημόσια κλή- ρωση με την παρουσία των γονέων/ κηδεμόνων των ισοβαθμούντων/ισοβαθμουσών μα- θητών/τριών προκειμένου να επιλεγούν οι μαθητές/τριες που θα εγγραφούν στο Π.ΕΠΑ.Λ.. Οι μαθητές/τριες οι οποίοι/ες δεν επιλέχθηκαν στο Π.ΕΠΑ.Λ. προτίμησής τους, ενημερώ- νονται μέσω του ηλεκτρονικού πληροφοριακού συστήματος ότι κατανεμήθηκαν στο ΕΠΑ.Λ. προτίμησής τους, εφόσον είχαν δηλώσει και ΕΠΑ.Λ.. Εάν οι μαθητές/τριες υπέβαλαν αίτη- ση μόνο σε Π.ΕΠΑ.Λ. και δεν επιλέχθηκαν, ενημερώνονται μέσω του ηλεκτρονικού πληρο- φοριακού συστήματος ότι μπορούν να υποβάλουν εκ νέου Ηλεκτρονική Αίτηση σε λει- τουργούντα τμήματα των ΕΠΑ.Λ. κατά την επόμενη φάση ηλεκτρονικών αιτήσεων εγγρα- φών.
 • Στηνεξαιρετικήπερίπτωσηκατάτηνοποίαμαθητής/τριαδενκατανεμήθηκεσεκανένα

ΕΠΑ.Λ., η διαδικασία κατανομής του/της θα γίνει από την οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθ- μιας Εκπαίδευσης, στην οποία απευθύνεται έως τη 12η Ιουλίου, όπου ο Διευθυντής Δευτε- ροβάθμιας Εκπαίδευσης προτείνει την εγγραφή του/της σε υπάρχοντα τμήματα.

 • Οι μαθητές/τριες ή οι κηδεμόνες αυτών που συναντούν δυσκολία στη συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων στην εφαρμογή e-εγγραφές μπορούν να απευθύνονται στο help desk της εφαρμογής στα τηλέφωνα επικοινωνίας που βρίσκονται στην αρχική σελίδα της πλατφόρμας e-εγγραφές (ΓΕ.Λ.: 2103443911, ΕΠΑ.Λ. – Π.ΕΠΑ.Λ.: 2103443913) ή με e-mail μέσω της σελίδας «Επικοινωνία» της πλατφόρμας e-εγγραφές, εφόσον συνδεθούν, επιλέ- γοντας απαραίτητα τύπο σχολείου (ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ. ή Π.ΕΠΑ.Λ.). Επίσης, μπορούν να απευ- θύνονται στην πλησιέστερη σχολική μονάδα (Γυμνάσιο, ΓΕ.Λ.-ΕΠΑ.Λ.) της κατοικίας τους τιςώρεςλειτουργίαςτηςεκτόςτωνημερώνκαιωρώνπουδιενεργούνταιοιΠανελλαδικές

Εξετάσεις.

 • Τα στοιχεία που συμπληρώνονται στην εφαρμογή και είναι απαραίτητα για την ολοκλήρω- ση της εγγραφής ελέγχονται από τον/τη Διευθυντή/ντρια του ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ. στο οποίο κατανεμήθηκαν οι μαθητές/τριες. Οι εν λόγω Διευθυντές/ντριες παρακαλούνται να εποπτεύουν συνολικά τη διαδικασία των εγγραφών, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα με την είσοδό τους στην εφαρμογή να ελέγχουν τις ηλεκτρονικές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και να γνωρίζουν, κατά συνέπεια, ποιοι/ες μαθητές/τριες δεν έχουν υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση.
 • Οι αιτούντες/σες έχουν τη δυνατότητα τροποποίησης της Ηλεκτρονικής Αίτησής τους ή δι- αγραφής και υποβολής νέας όσο η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-εγγραφές δέχεται Ηλεκτρο- νικές Αιτήσεις και σε κάθε περίπτωση όχι μετά την τοποθέτηση/κατανομή σε σχολική μο- νάδα. Μετά την κατανομή, δυνατότητα διαγραφής της Ηλεκτρονικής Αίτησης υφίσταται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. μη έγκυρη αίτηση, αλλαγή τομέα - ειδικότητας Ε- ΠΑΛ, μη έγκριση ολιγομελούς κ.λπ.) με Υπεύθυνη Δήλωση: α) για τα ΓΕΛ προς την αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΑΙ.Θ. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) και β) για τα ΕΠΑ.Λ. και Π.ΕΠΑ.Λ. προς τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου που έχει κατανεμηθεί προκειμένου να του/τηςενεργοποιήσει τη δυνατότητα διαγραφής. Με την παραπάνω ενεργοποίηση, ο/η μαθη- τής/τρια/κηδεμόνας μπορεί να διαγράψει ο/η ίδιος/α την Ηλεκτρονική Αίτηση. ΜετάτηδιαγραφήτηςΗλεκτρονικήςΑίτησήςτου/της,ομαθητής/τρια/κηδεμόνας,πρέπειναυποβάλει εκ νέου Ηλεκτρονική Αίτηση στην αμέσως επόμενη περίοδο εγγραφών. (Περισσότε- ρες πληροφορίες θα βρείτε στο Εγχειρίδιο Χρήσης και στις Συχνές Ερωτήσεις)
 • Η Ηλεκτρονική Αίτηση των ανήλικων πολιτών τρίτων χωρών που εμπίπτουν στην παρ. 8 του άρθρου 21 του ν. 4251/2014 (Α΄ 80), των ανήλικων προσφυγόπαιδων που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 71 του ν. 4547/2018 (Α΄102) και των ανήλικων αιτούντων ή ανήλικων τέκνων αιτούντων Διεθνή Προστασία του αρθ. 51 του ν. 4636/2019 (Α’169) οι οποίοι/ες ε- πιθυμούν την εγγραφή τους σε ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ. ή Π.ΕΠΑ.Λ., μπορεί να υποβάλεται από τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου ή από τον/τη Συντονιστή/στρια Εκπαίδευσης Προ- σφύγων, με τους προσωπικούς του/της κωδικούς ΓΓΠΣ (taxis), αφού οι κηδεμόνες τους υ- ποβάλουν στη διεύθυνση του σχολείου Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση με τηνοποία:

α) εξουσιοδοτούν τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου ή τον/τη Συντονιστή/στρια Εκ- παίδευσης Προσφύγων να υποβάλει αντ’ αυτών την Ηλεκτρονική Αίτηση,

β) δηλώνουν την προτίμησή τους στον τύπο σχολείου όπου επιθυμούν να εγγραφούν, γ) δηλώνουν την αδυναμία τους να υποβάλουν οι ίδιοι/ες την Ηλεκτρονική Αίτηση,

δ) δηλώνουν ότι θα προσκομίσουν:

αα) το δελτίο αιτούντος/δικαιούχου διεθνούς προστασίας

ββ) βεβαίωση διαμονής υπογεγραμμένη από τον Διοικητή του κέντρου φιλοξε- νίας ή της δομής φιλοξενίας προσφύγων στην οποία δηλώνεται παράλληλα η αδυναμία του/της ενδιαφερόμενου/ης για την απόκτηση κωδικών taxis ή

γγ) βεβαίωση διαμονής σε άλλη δομή (π.χ. στεγαστικό πρόγραμμα, Μ.Κ.Ο., Δή- μους, Διεθνή Οργανισμό). Στην περίπτωση αυτή, η βεβαίωση εκδίδεται από τον αρμόδιο κατά περίπτωση φορέα που δηλώνει παράλληλα την αδυναμία του/της ενδιαφερόμενου/ης για την απόκτηση κωδικών ΓΓΠΣ(taxis).

 • Στην περίπτωση πολιτών τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα και δεν έχουν ολοκλη- ρώσει τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να ρυθμίσουν τη νόμιμη διαμονή τους στη χώρα, την Ηλεκτρονική Αίτηση για την εγγραφή των ανήλικων τέκνων τους μπορεί να υπο- βάλειο/ηΔιευθυντής/ντριατουσχολείου,μετουςπροσωπικούςτου/τηςκωδικούςΓΓΠΣ (taxis), υπό την προϋπόθεση ότι οι κηδεμόνες τους υποβάλλουν στη διεύθυνση του σχο- λείου Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση με την οποία:

α) εξουσιοδοτούν τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου να υποβάλει αντ’ 

αυτών την Ηλεκτρονική Αίτηση,

β) δηλώνουν την προτίμησή τους στον τύπο σχολείου που επιθυμούν να εγγραφούν, γ) δηλώνουν την αδυναμία τους να υποβάλουν οι ίδιοι/ες την Ηλεκτρονική Αίτηση,

δ) δηλώνουν ότι δεν έχουν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να ρυθμίσουν τη νόμιμη διαμονή τους στη χώρα.

 • Οι βεβαιώσεις και οι υπεύθυνες δηλώσεις/εξουσιοδοτήσεις όλων των παραπάνω περι- πτώσεων πρωτοκολλούνται και τηρούνται στο αρχείο τουσχολείου.
 • Στηνπερίπτωσηανήλικωνήενήλικωνμαθητών/τριώνοιοποίοι/εςφιλοξενούνταισε

Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας με εισαγγελική παραγγελία ή δικαστική απόφαση, την

Ηλεκτρονική Αίτηση υποβάλλει ο κατά περίπτωση υπεύθυνος.

 • Οι Διευθυντές/ντριες που υποβάλλουν Ηλεκτρονικές Αιτήσεις σχετικά με τις ανωτέρω πε- ριπτώσεις, καθώς και οι κατά περίπτωση υπεύθυνοι/ες, πρέπει να απευθύνονται στο help desk της εφαρμογής για την ενεργοποίηση της δυνατότητας υποβολής Ηλεκτρονικών Εγ- γραφών για μαθητές/τριες των οποίων δεν είναι κηδεμόνες. Σε αυτές τις περιπτώσεις για τα ΓΕ.Λ. θα πρέπει να αποσταλεί Υπεύθυνη Δήλωση (βλ. Χρήσιμα έγγραφα) στοΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., για τα ΕΠΑ.Λ. και Π.ΕΠΑ.Λ. στοΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
  • Για τις περιπτώσεις των μαθητών/τριών που έχουν κατανεμηθεί σε Π.ΕΠΑ.Λ.και

α) δεν υπάρχουν σχετικά καταχωρισμένα στοιχεία στο ΠΣ Myschool για αυτούς/ες ή

β) διαπιστώθηκε ότι ο Γενικός Μέσος Όρος της Γ’ τάξης Γυμνασίου δεν ταυτίζεται με τα δικαιολογητικά που κατέθεσαν στο σχολείο, οι διευθυντές των Π.ΕΠΑ.Λ. αποστέλλουν Υπεύθυνη Δήλωση στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.προκειμένου να ενημερωθεί κατάλληλα το εν λόγω πεδίο από τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας (βλ. Χρήσιμα έγγραφα).

Δυνατότητα εγγραφών απευθείας στο myschool

Καθ’ όλη τη διάρκεια των ηλεκτρονικών εγγραφών δεν θα υπάρχει δυνατότητα νέας εγγραφής, ανανέωσης εγγραφής ή μετεγγραφής στο ΠΣ myschool. Η μετάπτωση των δεδομέ-


νων των εγγραφών από την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-εγγραφές στο ΠΣ myschool γίνεται αυ- τόματα.

Τέλος, επισημαίνεται ότι για τις κατ’ εξαίρεση και εκπρόθεσμες εγγραφές περιόδου Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσει νέα εγκύκλιος.

 

                                                                                          ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

                                                                                                                    Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                                                    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΠΤΣΗΣ

Στο μικροσκόπιο μέθοδοι διδασκαλίας, εμπειρία και τίτλοι σπουδών, ενώ προβλέπεται και συνέντευξη - Ηλεκτρονικός φάκελος για την καταγραφή των επιδόσεων των διδασκόντων - Με ποιον τρόπο θα εξεταστεί η επάρκεια των σχολικών δομών Tο υπουργείο Παιδείας φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει στην αξιολόγηση -σε πρώτη φάση- των σχολικών δομών που έχει ήδη θεσμοθετηθεί και στη συνέχεια των εκπαιδευτικών με νέο σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται. Θα κρίνονται οι μέθοδοι διδασκαλίας, η εμπειρία και οι τίτλοι σπουδών των στελεχών της εκπαίδευσης, ενώ προβλέπεται ακόμα και συνέντευξη.

 

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών, η βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου έργου, η ενίσχυση της διαφάνειας και η επιβράβευση της προσπάθειας των εκπαιδευτικών, οι οποίοι ωστόσο αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες έχουν πάρει θέση κατά της αξιολόγησης, η οποία πάντως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πλην της Βουλγαρίας.

Η διαδικασία θα αφορά τους 160.000 εκπαιδευτικούς και τις 15.000 σχολικές μονάδες. Επίσης θα υπάρχει αξιολόγηση του έργου και των στελεχών εκπαίδευσης με στόχο την επιβράβευση της προσπάθειας και τη βελτίωση της απόδοσης.

 

Η αξιολόγηση των στελεχών θα γίνεται τόσο με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια, όπως η εμπειρία και οι τίτλοι σπουδών, όσο και με τα ποιοτικά, ενώ η αξιολόγηση των νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών θα αποτυπώνει την εικόνα χωρίς σε καμία περίπτωση, όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο, να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα για τον εκπαιδευτικό, καθώς στόχος θα είναι η βελτίωσή του. Ο εκπαιδευτικός θα αξιολογείται βάσει σειράς κριτηρίων-δεικτών αλλά και με συνέντευξη, ενώ θα κρίνονται και οι μέθοδοι διδασκαλίας του στην τάξη.

 

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών σχεδιάζεται να συζητηθεί περί τα τέλη του μήνα. Ωστόσο, με τον νόμο 4692/2020 που ψηφίστηκε πέρυσι τον Ιούνιο θεσμοθετήθηκε ο προγραμματισμός του εκπαιδευτικού έργου, των συλλογικών δράσεων και των ερευνητικών διαδικασιών, καθώς και η διττή αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό έργο τους. Σκοπός της αξιολόγησης είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου σε ένα πλαίσιο αυξημένης διαφάνειας και λογοδοσίας.

Η διαδικασία αυτή θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας των τριών βασικών λειτουργιών της σχολικής μονάδας, δηλαδή της παιδαγωγικής και μαθησιακής, της διοικητικής και της λειτουργίας της ως επαγγελματικής κοινότητας μάθησης που προωθεί την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών. Βασικός φορέας της διαδικασίας του προγραμματισμού και της εσωτερικής αξιολόγησης είναι η ίδια η σχολική μονάδα.

Δύο αξιολογητές

Κάθε διδάσκων θα αξιολογείται από τουλάχιστον δύο αξιολογητές, ενώ η διαδικασία θα οργανώνεται σε δύο διαφορετικά πλαίσια, τα οποία έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και κριτήρια. Η συνολική αξιολόγηση για τα στελέχη εκπαίδευσης θα συνδέεται με την έρευνα για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας. Κάθε εκπαιδευτικός και στέλεχος εκπαίδευσης θα έχει τον προσωπικό του ηλεκτρονικό φάκελο, στον οποίο θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στοιχεία άσκησης του εκπαιδευτικού ή διοικητικού έργου, αλλά και τα μέσα που χρησιμοποιεί στη διδασκαλία, όπως οι νέες τεχνολογίες. Παράλληλα, θα προβλέπεται συνέντευξη μεταξύ αξιολογούμενου και αξιολογητή.

 

Κατά την έναρξη του σχολικού έτους ο διευθυντής κάθε σχολικής μονάδας θα συγκαλεί σε ειδική συνεδρίαση τον σύλλογο διδασκόντων για να προβεί σε προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου και στον σχεδιασμό συλλογικών δράσεων και ερευνητικών διαδικασιών, καθώς και στον καθορισμό του τρόπου υλοποίησής τους. Ως προς τις συλλογικές δράσεις, ο σύλλογος διδασκόντων θα επιλέγει τομείς λειτουργίας της σχολικής μονάδας ως διοικητικής και ως εκπαιδευτικής δομής, στους οποίους θα εστιάσουν οι προγραμματιζόμενες δράσεις.

Ο διευθυντής κάθε σχολικής μονάδας θα συγκαλεί τον σύλλογο διδασκόντων σε τακτικές συνεδριάσεις οι οποίες θα πραγματοποιούνται με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους και τουλάχιστον μία φορά ανά δίμηνο, προκειμένου να συζητήσουν διεξοδικά για την πορεία υλοποίησης του αρχικού προγραμματισμού και των δράσεων και ερευνητικών διαδικασιών που σχεδιάστηκαν κατά τα ανωτέρω και να εκτιμήσουν την αποτελεσματικότητά τους. Αν ο σύλλογος το κρίνει απαραίτητο, θα προβαίνει σε εκ νέου προγραμματισμό, ανασχεδιασμό ή σε αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις, αξιοποιώντας και τις παρατηρήσεις ή προτάσεις του συντονιστή εκπαιδευτικού έργου παιδαγωγικής ευθύνης.

Στο τέλος του διδακτικού έτους, ο διευθυντής κάθε σχολικής μονάδας θα συγκαλεί σε ειδική συνεδρίαση τον σύλλογο διδασκόντων για να προβεί σε αξιολόγηση της σχολικής μονάδας ως διοικητικής και εκπαιδευτικής δομής αλλά και του εκπαιδευτικού έργου αυτής.

Στην ετήσια απολογιστική έκθεση που θα συντάσσεται θα αναφέρονται οι τομείς που αποτέλεσαν αντικείμενο εστίασης, οι στόχοι που είχαν τεθεί, καθώς και τα αντίστοιχα ποιοτικά κριτήρια παρακολούθησης και αξιολόγησής τους, ενώ θα περιγράφονται αναλυτικά οι δράσεις βελτίωσης της λειτουργίας της σχολικής μονάδας, οι δυσκολίες που παρουσιάστηκαν κατά την υλοποίησή τους και οι τρόποι με τους οποίους αυτές αντιμετωπίστηκαν.

Στην εξωτερική αξιολόγηση οι συντονιστές του εκπαιδευτικού έργου θα λαμβάνουν γνώση του περιεχομένου της έκθεσης του ετήσιου συλλογικού προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου και του σχεδιασμού δράσεων επαγγελματικής ανάπτυξης, καθώς και της ετήσιας απολογιστικής έκθεσης του έργου των σχολικών μονάδων των οποίων έχουν την παιδαγωγική ευθύνη, αμέσως με την ανάρτησή τους στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.

Τι λένε ΟΛΜΕ - ΔΟΕ

Η ΟΛΜΕ ζήτησε να αποσυρθεί ο νόμος και η σχετική υπουργική απόφαση για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και να ξεκινήσει διάλογος από το μηδέν.

Η ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι «η προσπάθεια εφαρμογής της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης αποσκοπεί στη μεταβίβαση της ευθύνης για όλα τα προβλήματα στους ίδιους τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και στην κατηγοριοποίηση και τον ταξικό διαχωρισμό της εκπαίδευσης, επιλογή η οποία θα οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι στα “αξιολογημένα” σχολεία των χωρών όπου εφαρμόστηκε η αξιολόγηση, ο λειτουργικός αναλφαβητισμός, η σχολική διαρροή, οι ταξικοί φραγμοί και η πολυκατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων αυξήθηκαν δραματικά».

Από την άλλη, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) απαντά με αποχή σε μεγάλο ποσοστό από την αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου, τονίζοντας ότι «ο αγώνας για την αποτροπή της εφαρμογής της αντιδραστικής αξιολόγησης που επιβάλλει η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας άρχισε, κλιμακώνεται και θα είναι νικηφόρος».

Καθαρές αυξήσεις στις συντάξεις μετά το μηδενισμό της προσωπικής διαφοράς, που θα κυμανθούν από 13 ως και 100 ευρώ το μήνα, θα έχουν πάνω από 250.000 παλαιοί συνταξιούχοι με τον επανυπολογισμό των αποδοχών τους.

Οι αυξήσεις αναμένεται να πληρωθούν Ιούλιο ή Αύγουστο καθώς ο επανυπολογισμός για τους παλαιούς συνταξιούχους -που αποχώρησαν πριν το νόμο Κατρούγκαλου– είναι πιο περίπλοκος απ’ ό,τι στους νέους που συνταξιοδοτήθηκαν από 13/5/2016 και μετά.

Για τους παλιούς συνταξιούχους θα αυξηθεί μεν η ανταποδοτική σύνταξη λόγω των βελτιωμένων συντελεστών του νόμου 4670/2020, αλλά αν η αύξηση δεν ξεπεράσει το ποσό της προσωπικής διαφοράς δεν θα έχουν κέρδος στην τσέπη. Αντίθετα, αν η αύξηση ξεπεράσει την προσωπική διαφορά, τότε το κέρδος θα περάσει στην τσέπη.

Ακόμη και χωρίς να πάρουν αύξηση στην τσέπη, όμως, θα βγουν κερδισμένοι γιατί θα μειωθεί η προσωπική διαφορά και θα έρθουν πιο γρήγορα οι μελλοντικές αυξήσεις που ξεκλειδώνουν από το 2023.

Για παράδειγμα:

 • Παλιός συνταξιούχος των 1.000 ευρώ που έχει προσωπική διαφορά 100 ευρώ, με τον επανυπολογισμό που γίνεται τώρα παίρνει αύξηση 80 ευρώ, η σύνταξη πάει στα 1.080 και κρατάει ένα υπόλοιπο 20 ευρώ από την προσωπική διαφορά, ώστε να έχει 1.100 ευρώ σύνολο. Αν το 2023 πάρει μια αύξηση της τάξης του 2%, η σύνταξη από τα 1.080 ευρώ θα πάει στα 1.102 ευρώ και θα έχει φύγει τελείως η προσωπική διαφορά. Αν το 2024 δοθεί άλλο ένα 2% αύξησης θα παίρνει 1.124 ευρώ. Αν έμενε όμως με την προσωπική διαφορά των 100 ευρώ, τότε οι αυξήσεις θα πήγαιναν για να συμψηφίσουν τα 100 ευρώ και όταν μηδενιζόταν η διαφορά, τότε θα έβλεπε κέρδος στην τσέπη. Με το παράδειγμά μας η διαφορά των 100 ευρώ θα μηδενιζόταν σε 5 χρόνια, που σημαίνει ότι ο συνταξιούχος θα έμενε με τα 1.100 ευρώ από το 2023 ως και το 2027 και θα έβλεπε πραγματική αύξηση το 2028 με τη σύνταξη στα 1.126 ευρώ.
 • Παλιός συνταξιούχος με προσωπική διαφορά 120 ευρώ παίρνει αύξηση 220 ευρώ με τον επανυπολογισμό, που σημαίνει ότι μηδενίζει την προσωπική διαφορά και επιπλέον κερδίζει 100 ευρώ καθαρή αύξηση στην τσέπη του. Προσοχή όμως: Η αύξηση των 100 ευρώ θα πληρωθεί σε 5 ετήσιες δόσεις των 20 ευρώ όπως προβλέπει ο νόμος 4670/2020 για τους παλαιούς συνταξιούχους. Οι δυο πρώτες δόσεις του 2020 και του 2021, δηλαδή τα 40 ευρώ της αύξησης, θα πληρωθούν Ιούλιο-Αύγουστο 2021 και τα άλλα 60 ευρώ θα δοθούν το 2022, 2023 και 2024. Ο συνταξιούχος θα πάρει αναδρομικά από την πρώτη δόση της αύξησης (δηλαδή από τα 20 ευρώ) για 21 μήνες με 420 ευρώ.

Πραγματικά παραδείγματα επανυπολογισμού στις συντάξεις για παλαιούς συνταξιούχους

Σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» με πραγματικά στοιχεία επανυπολογισμού παλαιών συνταξιούχων Δημοσίου, ΔΕΚΟ, τραπεζών και ΙΚΑ, προκύπτουν μειώσεις στις προσωπικές διαφορές και αυξήσεις συντάξεων ως εξής:

 1. Συνταξιούχος ΙΚΑ με 37 έτη και μισθό 2.375 ευρώ έπαιρνε ως το 2018 σύνταξη 1.307 ευρώ πριν το φόρο. Από 1ης/1/2019 η σύνταξή του μετατράπηκε σε ανταποδοτική και εθνική με 1.191 ευρώ, και σε 116 ευρώ προσωπική διαφορά. Παίρνει συνολικά 1.307 ευρώ, εκ των οποίων όμως σύνταξη θεωρούνται τα 1.191 ευρώ. Με τον νέο επανυπολογισμό θα έχει αύξηση 116 ευρώ στην ανταποδοτική σύνταξη, ίση με την προσωπική διαφορά (116 ευρώ), που σημαίνει ότι επιστρέφει στη σύνταξη του 2018 μηδενίζοντας την προσωπική διαφορά και θα περιμένει νέες αυξήσεις από το 2023 και μετά που ξεπαγώνει η εισοδηματική πολιτική.
 2. Συνταξιούχος ΙΚΑ που βγήκε στη σύνταξη με 40 έτη και μισθό 1.875 ευρώ έπαιρνε ως το 2018 σύνταξη 1.204 ευρώ πριν το φόρο. Από 1ης/1/2019 έχει ανταποδοτική και εθνική σύνταξη 1.115 ευρώ και 89 ευρώ προσωπική διαφορά (1.204 ευρώ σύνολο). Με τον νέο επανυπολογισμό του νόμου 4670 ο συνταξιούχος θα έχει αύξηση 127 ευρώ. Τα 89 ευρώ θα «ισοφαρίσουν» την προσωπική διαφορά, η οποία θα μηδενιστεί και τα 38 ευρώ θα είναι η καθαρή αύξηση που θα διαμορφώσει τη σύνταξη στα 1.242 ευρώ. Η αύξηση των 38 ευρώ θα πιστωθεί φέτος με δυο δόσεις των 7 ευρώ, ήτοι 14 ευρώ και τα άλλα 24 ευρώ θα δοθούν σε τρεις δόσεις το 2022, 2023 και 2024.
 3. Συνταξιούχος ΔΕΚΟ που βγήκε στη σύνταξη με 41,6 έτη έπαιρνε ως το 2018 σύνταξη 1.589 ευρώ πριν το φόρο. Από 1ης/1/2019 έχει ανταποδοτική και εθνική σύνταξη 1.479 ευρώ και 110 ευρώ προσωπική διαφορά (1.589 ευρώ σύνολο). Με τον νέο επανυπολογισμό του νόμου 4670 θα έχει αύξηση 192 ευρώ στο ποσό της ανταποδοτικής και εθνικής σύνταξης, που θα ανέλθει στα 1.671 ευρώ. Τα 110 ευρώ της αύξησης θα «ισοφαρίσουν» την προσωπική διαφορά, η οποία θα μηδενιστεί και τα 82 ευρώ θα είναι η καθαρή αύξηση που θα πιστωθεί σε δόσεις. Φέτος θα πάρει 33 ευρώ αύξηση και αναδρομικά 330 ευρώ, ενώ τα έτη 2022, 2023 και 2024 θα έχει κάθε χρόνο αύξηση 16,4 ευρώ.
 4. Συνταξιούχος τραπεζικός που βγήκε στη σύνταξη με 36,4 έτη έπαιρνε ως το 2018 σύνταξη 1.479 ευρώ πριν το φόρο. Από 1/1/2019 έχει ανταποδοτική και εθνική σύνταξη 1.476 ευρώ και 3 ευρώ προσωπική διαφορά (1.479 ευρώ σύνολο). Με τον νέο επανυπολογισμό θα έχει αύξηση 94 ευρώ στο ποσό της ανταποδοτικής και εθνικής σύνταξης, που θα ανέλθει στα 1.570 ευρώ. Τα 3 ευρώ της αύξησης θα «ισοφαρίσουν» την προσωπική διαφορά, η οποία θα μηδενιστεί και τα 91 ευρώ θα είναι η καθαρή αύξηση που θα πιστωθεί σε δόσεις. Φέτος θα πάρει 36 ευρώ αύξηση (με δυο δόσεις των 18 ευρώ) και αναδρομικά 360 ευρώ, ενώ τα έτη 2022, 2023 και 2024 θα έχει κάθε χρόνο αύξηση 18 ευρώ.
 5. Συνταξιούχος Δημοσίου που βγήκε στη σύνταξη με 40 έτη έπαιρνε ως το 2018 σύνταξη 1.221 ευρώ πριν το φόρο. Από 1ης/1/2019 έχει ανταποδοτική και εθνική σύνταξη 1.164 ευρώ και 57 ευρώ προσωπική διαφορά (1.221 ευρώ σύνολο). Με τον επανυπολογισμό θα έχει αύξηση 93 ευρώ στο ποσό της ανταποδοτικής και εθνικής σύνταξης και από τα 1.164 ευρώ θα ανέλθει στα 1.257 ευρώ. Τα 57 ευρώ από την αύξηση μηδενίζουν την προσωπική διαφορά και ο συνταξιούχος θα έχει ως καθαρή αύξηση τα υπόλοιπα 36 ευρώ (αύξηση 93€ μείον 57€ προσωπική διαφορά ίσον 36€ καθαρή αύξηση επανυπολογισμού) που θα πιστωθεί σε δόσεις.
 6. Συνταξιούχος Δημοσίου που βγήκε στη σύνταξη με 37,9 έτη έπαιρνε ως το 2018 σύνταξη 1.390 ευρώ πριν το φόρο. Από 1ης/1/2019 έχει ανταποδοτική και εθνική σύνταξη 1.194 ευρώ και 196 ευρώ προσωπική διαφορά (1.390 ευρώ σύνολο). Με τον νέο επανυπολογισμό του νόμου 4670 θα έχει αύξηση 120 ευρώ στο ποσό της ανταποδοτικής και εθνικής σύνταξης, που θα ανέλθει στα 1.314 ευρώ. Επειδή όμως η αύξηση υπολείπεται της προσωπικής διαφοράς, ο συνταξιούχος θα έχει ως κέρδος τη μείωση της προσωπικής διαφοράς κατά 120 ευρώ και θα του μείνει υπόλοιπο 76 ευρώ που θα το κλείσει πιο γρήγορα απ’ ό,τι πριν, με τις αυξήσεις από το 2023 και μετά.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ, ΔΕΚΟ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΙΚΑ (ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 2016) ΜΕ ΚΑΘΑΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ Ή ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Ταμείο και έτη ασφάλισης

Επανυπολογισμός νόμου 4387

Επανυπολογισμός νόμου 4670

Ανταποδοτική + Εθνική σύνταξη (1)

Προσωπική διαφορά

Σύνολο σύνταξης σήμερα

Νέα Ανταποδοτική + Εθνική σύνταξη (2)

Αύξηση ανταποδοτικής σύνταξης (2-1)

Καθαρή αύξηση με μείωση προσωπικής διαφοράς

Υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς

Νέα σύνταξη από 1ης/10/2019

ΔΗΜΟΣΙΟ-ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

40

1.164

57

1.221

1.257

93

36

0

1.257

39

952

80

1.032

1.045

93

13

0

1.045

37,9

1.194

196

1390

1.314

120

0

76

1.390

39,5

1.106

207

1.313

1.228

122

0

85

1.313

36,5

1.272

172

1.444

1.350

78

0

94

1.444

37,6

1.219

203

1.422

1.316

97

0

106

1.422

37

805

176

981

869

64

0

112

981

36,6

1.190

228

1.418

1.298

108

0

120

1.418

ΣΥΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΕΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ

41,6

1.479

110

1.589

1.671

192

82

0

1.671

37

1.200

98

1.208

1.284

174

76

0

1.284

36,4

1.476

3

1.479

1.570

94

91

0

1.570

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ

40

1.115

89

1.204

1.242

127

38

0

1.242

39

1.243

98

1.341

1.387

144

46

0

1387

37

1.191

116

1.307

1.307

116

0

0

1.307

40

910

96

1.006

1.003

93

0

3

1.006

38

973

105

1.078

1.066

93

0

12

1.078

35

847

109

955

897

50

0

58

955

35

1.060

139

1.199

1.132

72

0

67

1.199

34

799

119

917

834

35

0

83

917

33

825

110

935

850

25

0

85

935

33

968

159

1.127

1.001

33

0

126

1.127

31

935

161

1.096

947

12

0

149

1.096

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

eoppep ok1

Ανακοίνωση ημερομηνιών διεξαγωγής των Εξετάσεων Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους- Τάξη Μαθητείας Επαγγελματικών Λυκείων 1ης Περιόδου 2021

Όπως είχαμε δεσμευθεί, ανακοινώνουμε τη διενέργεια Εξετάσεων Πιστοποίησης 1ης περιόδου 2021 των αποφοίτων του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), οι οποίες θα διεξαχθούν στις παρακάτω ημερομηνίες:

Σάββατο, 17 Ιουλίου 2021
&
 Κυριακή, 18 Ιουλίου 2021


Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. θα αναρτηθούν λεπτομερείς ανακοινώσεις σχετικά με:
• Τα Εξεταστικά Κέντρα στα οποία θα διενεργηθούν οι εξετάσεις,
• Τους αναλυτικούς Καταλόγους Υποψηφίων ανά ειδικότητα και ανά Εξεταστικό Κέντρο,
• Τις αναλυτικές Οδηγίες προς Υποψηφίους.
Για τους Καταλόγους Ερωτήσεων (Τράπεζες Θεμάτων) των εξεταζόμενων ειδικοτήτων δείτε εδώ:
https://www.eoppep.gr/index.php/el/certification_epal_mathiteia/katalogos_eidikotiton_epal_mathiteias

Οι Εξετάσεις Πιστοποίησης των αποφοίτων του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), θα διεξαχθούν κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας Covid - 19. Έχοντας ως πρωταρχικό μέλημα την προστασία της υγείας των εξεταζομένων, καθώς και των συντελεστών των εξετάσεων, σας διαβεβαιώνουμε ότι θα ακολουθήσουμε τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις Οδηγίες των Ειδικών, σύμφωνα πάντα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Καλή Επιτυχία σε όλους!
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

Ιωάννα Λυτρίβη

Η ανακοίνωση του site του ΕΟΠΠΕΠ 

WhatsApp_Image_2021-06-17_at_5.12.04_PM_1.jpeg

 

Με τον Κοινοβουλευτικό Υφυπουργό του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Thomas Rachel συναντήθηκε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, προκειμένου να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με πυρήνα την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ). Οι δύο Υπουργοί αναφέρθηκαν στη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει στη χώρα στον εν λόγω τομέα, στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε αυτόν, ενώ παράλληλα συμφωνήθηκε να ακολουθηθεί ο οδικός χάρτης που υπεγράφη με ορίζοντα τετραετίας, ο οποίος επισφραγίζει την καλή συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων στην ΕΕΚ.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπεγράφη Κοινή Δήλωση Προθέσεων από το Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης & Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Γεώργιο Βούτσινο και τον κ. Thomas Rachel για συνεργασία στα πεδία της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης διάρκειας 4 ετών.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην κατεύθυνση της υλοποίησης της μεταρρύθμισης για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, προχωρά και σε δράσεις εξωστρέφειας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας μέσω διμερών συνεργασιών. Σε αυτή την προσέγγιση, συνεχίζει την καλή συνεργασία με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εκπαίδευσης και Έρευνας της Γερμανίας σε βασικές προτεραιότητες πολιτικής όπως:

1.Συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και δια βίου μάθηση,

2. Ελκυστικότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης,

3. Πράσινη Μετάβαση, ψηφιοποίηση και επιχειρηματικότητα στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση,

4. Προώθηση πρακτικής άσκησης,

5. Επαγγελματική συμβουλευτική και καθοδήγηση σταδιοδρομίας.

Η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης & Νεολαίας θα υλοποιήσει την Κοινή Δήλωση Προθέσεων με συγκεκριμένα πλάνα δράσης με βάση τις εθνικές πολιτικές για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθηση και τη βέλτιστη αξιοποίηση της τεχνογνωσίας της Γερμανικής πλευράς.

61f69790-d89c-4cfa-814a-3c2350c8e0e4.jpg 

rsz book 1091627 1280

Πρόσκληση εκπαιδευτικών Αβάθμιας και Ββάθμιας Εκπαίδευσης συγκεκριμένων προσόντων και ειδικοτήτων για υποβολή αιτήσεων απόσπασης στην ΚΥ των Γενικών Αρχείων του Κράτους, και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας για το σχ.έτος '20-'21

Η πρόσκληση σε μορφή pdf 

 

Ποιοι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής, τα δικαιολογητικά και οι προθεσμίες υποβολής τους

Εγκύκλιος Φ.251/70302/Α5/14-06-2021 (ΑΔΑ: Ω5ΞΔ46ΜΤΛΗ-ΨΚ1) του Υπουργείου Παιδείας

 • Δικαίωμα συμμετοχής στις επαναληπτικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οργάνωση διαδικασιών

Το Σεπτέμβριο εκάστου σχολικού έτους διενεργούνται επαναληπτικές εξετάσεις για την εισαγωγή σε Σχολές ή Τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στις οποίες έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν οι υποψήφιοι Γενικού (ημερήσιου ή εσπερινού) και Επαγγελματικού (ημερήσιου ή εσπερινού) Λυκείου, οι οποίοι, είτε εξαιτίας σοβαρού λόγου υγείας, είτε λόγω ψυχικής οδύνης συνεπεία θανάτου συγγενούς α΄ βαθμού εξ αίματος σε ευθεία γραμμή ή β΄ βαθμού εξ αίματος σε πλάγια γραμμή, ο οποίος επήλθε εντός του μήνα που προηγείται του μήνα έναρξης των εξετάσεων και μέχρι τη λήξη αυτών, δεν έλαβαν μέρος ή διέκοψαν την εξέτασή τους σε ένα ή περισσότερα μαθήματα κατά τη διάρκεια της τακτικής εξεταστικής περιόδου.

Οι υποψήφιοι, που πάσχουν από κάταγμα ή άλλη προσωρινή βλάβη των άνω άκρων που καθιστά αδύνατη τη χρήση τους για γραφή κατά τη διάρκεια της τακτικής περιόδου των πανελλαδικών εξετάσεων, εξετάζονται γραπτά στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις στο σύνολο των μαθημάτων που έχουν δηλώσει στην Αίτηση-Δήλωση.

Επίσης, οι υποψήφιοι οι οποίοι διεγνώσθησαν με θετικό αποτέλεσμα νόσησης COVID-19 κατά τον διαγνωστικό έλεγχο PCR ή rapid test σε δημόσια δομή ή σε κατ’ επιλογή τους ιδιωτική δομή σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ Φ.251/64572/Α5/3-6-2021 (Β΄2363) είτε κατά τη διάρκεια της τακτικής εξεταστικής περιόδου είτε σε χρονική στιγμή που προηγείται των πανελλαδικών εξετάσεων και επιβάλλεται υποχρεωτική παραμονή στην οικία σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ σε διάστημα που περιλαμβάνει ημέρα/ες διεξαγωγής πανελλαδικών εξετάσεων έχουν τη δυνατότητα κατόπιν αίτησής τους να λάβουν μέρος στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου προσκομίζοντας το αποδεικτικό του εργαστηριακού αποτελέσματος, από το οποίο προκύπτει αποδεδειγμένη νόσηση COVID-19.

Στις επαναληπτικές εξετάσεις οι υποψήφιοι εξετάζονται υποχρεωτικά στο σύνολο των μαθημάτων στα οποία έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή με την αίτηση-δήλωση που υπέβαλαν σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (Ομάδας Προσανατολισμού, Γενικής Παιδείας, Ειδικά Μαθήματα, Μουσικά Μαθήματα (Μουσική Αντίληψη και Γνώση, Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία), Μαθήματα Ειδικότητας, πρακτικές δοκιμασίες) και όχι μόνο σε όποιο απουσίασαν.

Με την υποβολή της δήλωσης συμμετοχής στις επαναληπτικές εξετάσεις, η συμμετοχή του υποψηφίου στις εξετάσεις της τακτικής εξεταστικής περιόδου ακυρώνεται, όπως και η βαθμολογία και η επίδοσή του σε μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες, στα οποία έχει ήδη εξεταστεί, και ο υποψήφιος λογίζεται ως μη εξετασθείς.

Οι διατάξεις της ΥΑ Φ.253.2/92419/Α5/01-06-2017 δεν εφαρμόζονται για τις προβλεπόμενες, από ειδικές διατάξεις, κατηγορίες εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ποσοστό θέσεων επιπλέον του αριθμού εισακτέων.

Οι υποψήφιοι των εσπερινών λυκείων, ανεξαρτήτως της κατηγορίας με την οποία επέλεξαν να εξεταστούν στις εξετάσεις της τακτικής εξεταστικής περιόδου, μπορούν να συμμετέχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις μαζί με τους υποψηφίους των ημερησίων λυκείων και διεκδικούν τις ίδιες με αυτούς θέσεις.

Για τη διεξαγωγή των εξετάσεων αυτών ορίζονται ως εξεταστικά κέντρα, λύκεια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων, μπορεί να ορίζονται εξεταστικά κέντρα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Τα εξεταστικά κέντρα και η κατανομή των υποψηφίων σε αυτά ορίζονται με απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι εξετάσεις αυτές διενεργούνται σε θέματα που καθορίζουν οι αρμόδιες, κατά περίπτωση, Κεντρικές Επιτροπές Εξετάσεων.

 • Δικαιολογητικά και προθεσμία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στις επαναληπτικές εξετάσεις στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια

Για να συμμετάσχουν οι υποψήφιοι στις επαναληπτικές εξετάσεις, πρέπει το αργότερο εντός δύο (2) ημερών, εκ των οποίων τουλάχιστον η τελευταία εργάσιμη, από την ημέρα λήξης του Προγράμματος πανελλαδικών εξετάσεων είτε των μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού των ημερησίων και εσπερινών Γενικών Λυκείων είτε του Προγράμματος πανελλαδικών εξετάσεων των μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Ειδικότητας των ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ κατά περίπτωση, ανάλογα με τη συμμετοχή τους στις αντίστοιχες εξεταστικές διαδικασίες, να καταθέσουν οι ίδιοι, εφόσον είναι ενήλικοι, ή ο κηδεμόνας τους, σχετική αίτηση στην ΕΕΔΔΕ που εδρεύει στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην οποία ανήκει το σχολείο στο οποίο είχαν υποβάλει την αρχική αίτηση-δήλωσή τους για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις, συνοδευόμενη από ένα από τα ακόλουθα δικαιολογητικά, από τα οποία να προκύπτει αδυναμία του υποψηφίου να συμμετάσχει την ημέρα εξέτασης του μαθήματος:

α) δικαιολογητικά ασθενείας ή ιατρική γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο τα οποία φέρουν σφραγίδα Διευθυντή είτε Κλινικής ΕΣΥ ή Εργαστηρίου ή Πανεπιστημιακού Τμήματος ή Δημόσιου Κέντρου Υγείας, τα οποία φέρουν σφραγίδα του Διευθυντή του Κέντρου. Επιπροσθέτως για τους υποψηφίους που έπασχαν από κάταγμα ή άλλη προσωρινή βλάβη των άνω άκρων, πρέπει να πιστοποιείται ρητώς η αδυναμία χρήσης του άνω άκρου για γραφή και να αναγράφεται το χρονικό διάστημα ισχύος τους, το οποίο πρέπει να εμπεριέχει την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων.

β) δικαιολογητικά ασθενείας ή ιατρική γνωμάτευση από Ιδιωτικό Νοσοκομείο τα οποία φέρουν υπογραφή και σφραγίδα του θεράποντος ιατρού και του Διοικητικού Διευθυντή της ιδιωτικής Κλινικής. Επιπροσθέτως, για τους υποψηφίους που έπασχαν από κάταγμα ή άλλη προσωρινή βλάβη των άνω άκρων, πρέπει να πιστοποιείται ρητώς η αδυναμία χρήσης του άνω άκρου για γραφή και να αναγράφεται το χρονικό διάστημα ισχύος τους, το οποίο πρέπει να εμπεριέχει την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων.

γ) πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και ληξιαρχική πράξη θανάτου συγγενούς α΄ βαθμού εξ αίματος σε ευθεία γραμμή ή β΄ βαθμού εξ αίματος σε πλάγια γραμμή.

δ) για τους υποψήφιους που πάσχουν από COVID-19 απαιτείται η κατάθεση αποδεικτικού του εργαστηριακού αποτελέσματος, από το οποίο προκύπτει αποδεδειγμένη νόσηση COVID-19.

Δε θεωρούνται επαρκείς απλές ιατρικές βεβαιώσεις από ιδιώτες ή υπεύθυνες δηλώσεις των μαθητών ή των γονέων και κηδεμόνων τους.

Σε περίπτωση απουσίας κατά τη διάρκεια του Προγράμματος πανελλαδικών εξετάσεων των Ειδικών και Μουσικών Μαθημάτων, η προθεσμία κατάθεσης της σχετικής αίτησης και των δικαιολογητικών είναι το αργότερο εντός δύο (2) ημερών, εκ των οποίων τουλάχιστον η τελευταία εργάσιμη, από την ημέρα εξέτασης του μαθήματος στο οποίο απουσίασε ή διέκοψε την εξέτασή του ο υποψήφιος και κατατίθενται στην ΕΕΔΔΕ που εδρεύει στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην οποία ανήκει το σχολείο στο οποίο είχαν υποβάλει την αρχική αίτηση-δήλωσή τους για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Σε περίπτωση απουσίας κατά τη διάρκεια του Προγράμματος διεξαγωγής των πρακτικών δοκιμασιών, η προθεσμία κατάθεσης της σχετικής αίτησης και των δικαιολογητικών είναι το αργότερο εντός δύο (2) ημερών, εκ των οποίων τουλάχιστον η τελευταία εργάσιμη από την ημέρα κατά την οποία ήταν προγραμματισμένη η συμμετοχή του υποψηφίου σε αυτές εφόσον είτε απουσίασε είτε διέκοψε λόγω ατυχήματος ή αιφνίδιας ασθένειας και κατατίθενται στην οικεία ΕΕΔΔΕ.

Αν κατά τη διάρκεια της εξέτασης λόγω ξαφνικής ασθένειας υποψήφιος ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, αναγκαστεί να διακόψει την εξέτασή του, η Λυκειακή Επιτροπή ή η Εξεταστική Επιτροπή κατά περίπτωση, αφού συντάξει σχετικό πρακτικό, αποστέλλει για φύλαξη το γραπτό δοκίμιο στην οικεία ΕΕΔΔΕ και αντίγραφο του πρακτικού στο Βαθμολογικό Κέντρο ενημερώνοντας για την απουσία του υποψηφίου.

Ο υποψήφιος θα λάβει μέρος στις επαναληπτικές εξετάσεις, εφόσον καταθέσει σχετική αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε διαφορετική περίπτωση το γραπτό δοκίμιο αποστέλλεται τελικά στο ΒΚ για βαθμολόγηση με σχετικό πρακτικό της ΕΕΔΔΕ.

Αν βέβαια ο υποψήφιος δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση ότι ολοκλήρωσε τελικά την εξέτασή του, τότε το γραπτό του αποστέλλεται και βαθμολογείται κανονικά.

Τα δικαιολογητικά και η σχετική αίτηση μπορούν να αποσταλούν στις οικείες ΕΕΔΔΕ και μέσω εταιρείας ταχυμεταφοράς.

Σε αυτή την περίπτωση ως ημερομηνία κατάθεσης θα θεωρείται η χρονολογική σήμανση αποστολής των εγγράφων.

Οι ΕΕΔΔΕ που συγκροτούνται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 24 της αριθμ. Φ.251/25089/Α5/27-02-2020 (ΦΕΚ 643 Β΄) Απόφασης της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, θα έχουν στις αρμοδιότητές τους τη συλλογή και τον έλεγχο των αιτήσεων και των δικαιολογητικών των υποψηφίων, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις τόσο των ΓΕΛ όσο και των ΕΠΑΛ.

 • Κατάθεση μηχανογραφικού και καθορισμός θέσεων εισαγωγής

Οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις του έτους 2021 καταθέτουν μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις τους, μετά από την ολοκλήρωση των επαναληπτικών εξετάσεων και τη γνωστοποίηση των βαθμών της τελικής τους επίδοσης.

Συναφώς, οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό δελτίο προτίμηση για όσες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις επιθυμούν και με οποιαδήποτε σειρά, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στην τελευταία παράγραφο του παρόντος κεφαλαίου.

Οι υποψήφιοι εισάγονται στις Σχολές ή Τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε ποσοστό θέσεων επιπλέον του αριθμού εισακτέων της τακτικής εξεταστικής περιόδου και συγκεκριμένα:

α) οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων εισάγονται σε ποσοστό θέσεων 0,5% επιπλέον του αριθμού εισακτέων ανά Τμήμα σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ), στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και

β) οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων εισάγονται σε ποσοστό θέσεων 0,5% επιπλέον του αριθμού εισακτέων ανά Τμήμα σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προκύπτει τουλάχιστον μία (1) θέση ανά Τμήμα. Συνεπώς, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις δεν έχουν δικαίωμα εισαγωγής σε Στρατιωτικές ή Αστυνομικές Σχολές ή σε Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας ή στις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων ή στις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού.

Οι προϋποθέσεις για την εισαγωγή σε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση είναι να επιτύχουν οι υποψήφιοι στις επαναληπτικές εξετάσεις:

α) την Ε.Β.Ε. ή τις Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της οικείας σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, εάν συντρέχει τέτοια περίπτωση, της τακτικής εξεταστικής περιόδου,

β) την Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης της τακτικής εξεταστικής περιόδου και

γ) συνολικό αριθμό μορίων στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τουλάχιστον ίσο με αυτόν του τελευταίου επιτυχόντα των πανελλαδικών εξετάσεων της τακτικής εξεταστικής περιόδου της αντίστοιχης κατηγορίας ημερησίου λυκείου (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ) στη συγκεκριμένη σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση.

Διαβάστε την εγκύκλιο

 • Το νομικό πλαίσιο των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων

ü  Το άρθρο 13 Α «Επαναληπτικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» του Ν. 4186/2013 (Α΄ 193) «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις» όπως προστέθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 12 του Ν. 4468/2017 (Α΄ 61), συμπληρώθηκε με την παράγραφο 7 του άρθρου 100 του Ν.4610/2019 (Α΄ 70) και τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του ν.4777/2021 (Α΄25).

ü  Η ΥΑ Φ.253.2/92419/Α5/01-06-2017 (Β΄ 1937) σχετικά με τον καθορισμό οργάνωσης και τρόπου διεξαγωγής επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων, όπως τροποποιήθηκε με τη Φ.253.2/66916/Α5/8-6-2021 ΥΑ (Β΄ 2454)

ü  Η ΥΑ Φ.251./22806/Α5/26-02-2021 (Β΄ 897)

ü  Η ΚΥΑ Φ.251/64572/Α5/3-6-2021 (Β΄2363) «Τρόπος διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2021, γραπτών ή προφορικών και εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης (δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος) από τον κορωνοϊό COVID-19»

ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 3297

Εκπαιδευτικά Νέα