Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Απρίλιος 2018 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr

 

ΘΕΜΑ: Άδειες εισόδου σε Λύκεια μέχρι τη λήξη των μαθημάτων
Με αφορμή το μεγάλο πλήθος αιτημάτων Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων για επισκέψεις τρίτων στις σχολικές μονάδες εντός ωρολογίου προγράμματος για την πραγματοποίηση ομιλιών στο πλαίσιο μαθημάτων, ενημερώσεων, δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων, σας γνωρίζουμε τα εξής:

 

Προκειμένου να μην διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων και η διδασκαλία της εξεταστέας-διδακτέας ύλης ενόψει των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων, από 7 Μαΐου 2018 έως τη λήξη των μαθημάτων του σχολικού έτους 2017-2018 δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση των ανωτέρω δράσεων εντός ωρολογίου προγράμματος, με εξαίρεση τις ήδη προγραμματισμένες δράσεις των ΚΕΣΥΠ.
Οι επισκέψεις τρίτων στις σχολικές μονάδες για την πραγματοποίηση ομιλιών, ενημερώσεων, δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται εκτός ωρολογίου προγράμματος με ευθύνη του Διευθυντή και του συλλόγου διδασκόντων των σχολικών μονάδων και με την έγγραφη συγκατάθεση των γονέων – κηδεμόνων των μαθητών.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

Αθήνα, 27-04-2018 Αριθ. Πρωτ. 66941/Δ2

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 

Υποβολή αιτήσεων από τις 2 Μαΐου έως τις 31 Μαΐου 2018

Εγκύκλιος 67486/Δ2/27-4-2018 του Υπουργείου Παιδείας
Λαμβάνοντας υπόψη την 61178/Δ2/18-04-2018 ΥΑ «Λειτουργία Καλλιτεχνικών Γυμνασίων» (Β΄ 1375) σας ενημερώνουμε ότι στην Α΄ τάξη των Καλλιτεχνικών Γυμνασίων εγγράφονται μαθητές απόφοιτοι Δημοτικών Σχολείων, εφόσον επιτύχουν σε εξετάσεις που διενεργούνται για την επιλογή μαθητών που θα φοιτήσουν στην Α΄ τάξη των Καλλιτεχνικών Γυμνασίων.

Στα Καλλιτεχνικά Γυμνάσια λειτουργούν τρεις κατευθύνσεις: α) Εικαστικών Τεχνών β) Θεάτρου-Κινηματογράφου γ) Χορού. Για την εισαγωγή μαθητών στα Καλλιτεχνικά Σχολεία (Γυμνάσια) για το σχολικό έτος 2018-2019, οι γονείς-κηδεμόνες των υποψηφίων μαθητών υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο της περιοχής τους (σύμφωνα με τα συνημμένα) από τις 2 Μαΐου έως τις 31 Μαΐου 2018. Σε περίπτωση που μαθητής επιθυμεί να είναι υποψήφιος σε δύο (2) κατευθύνσεις ο γονέας-κηδεμόνας του υποβάλλει διαφορετική αίτηση για κάθε κατεύθυνση. Οι γονείς-κηδεμόνες μαζί με την αίτηση στο Καλλιτεχνικό Σχολείο οφείλουν να προσκομίσουν λογαριασμό ΔΕΚΟ ή άλλο αξιόπιστο αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο να προκύπτει η διεύθυνση μονίμου κατοικίας τους.
Όσον αφορά την κατεύθυνση Χορού, οι γονείς/κηδεμόνες μαζί με την αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής πρέπει να προσκομίσουν Ιατρικές Βεβαιώσεις υγείας και καλής φυσικής/ορθοπεδικής κατάστασης από Παθολόγο/Παιδίατρο και από Ορθοπεδικό γιατρό, στις οποίες θα βεβαιώνεται η δυνατότητα φοίτησης των μαθητών στην κατεύθυνση Χορού των Καλλιτεχνικών Γυμνασίων.
Για το πρόγραμμα των εξετάσεων, τα θέματα των εξετάσεων, τη βαθμολόγηση και τις εγγραφές των μαθητών ισχύει η 61178/Δ2/18-04-2018 ΥΑ «Λειτουργία Καλλιτεχνικών Γυμνασίων» (Β΄ 1375).
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:
στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λ.Τ. Γέρακα, τηλ. 210-6616130
στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λ.Τ. Ηρακλείου Κρήτης, τηλ.2810-762610
στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λ.Τ. Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης τηλ. 2310-727341
στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λ.Τ. Κερατσινίου-Δραπετσώνας, τηλ. 210-4613060
στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λ.Τ. Περιστερίου τηλ. 210-5743178
Διαβάστε την εγκύκλιο
Πληροφορίες για τα Καλλιτεχνικά Σχολεία

http://dide.flo.sch.gr
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα


Στην Ελλάδα λίγα γνωρίζουμε για την ιστορία της Μεγάλης Ελλάδος στην Ιταλία. Της Magna Grecia, όπως την ονομάζουν οι Ιταλοί. Μάλιστα ορισμένοι είναι τόσο ανιστόρητοι που νομίζουν ότι η ονομασία αυτή είναι αλυτρωτική, δηλαδή κάτι περίπου σαν τη μεγάλη ιδέα.

Όμως η Magna Grecia είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού κόσμου και της αρχαίας μας ιστορίας. Οι Έλληνες μετά τον δεύτερο ελληνικό αποικισμό ίδρυσαν δεκάδες πόλεις σε όλη την Ιταλία, πάνω από 30, οι περισσότερες εκ των οποίων σήμερα είναι εξαφανισμένες απ’ τον χάρτη.

Στην ιστορία της Μεγάλης Ελλάδος υπήρξαν τεράστιες προσωπικότητες. Μια απ’ αυτές, μα δυστυχώς άγνωστη σε όλους μας, είναι του Φάυλλου, ενός μεγάλου αθλητή από τον Κρότωνα, στον οποίο τιμές απέδωσε ακόμη κι ο Μέγας Αλέξανδρος.

Ο Κρότωνας, η γενέτειρα του Φάυλλου, ήταν μια πόλη-αποικία των Αχαιών. Η πόλη, η οποία
ιδρύθηκε το 710 π.Χ. απ’ τον Μύσκελλο, βρισκόταν στο ανατολικότερο άκρο της εισόδου του κόλπου του Τάραντος, και κοντά στο Λακίνιο Άκρο, ακρωτήριο το οποίο έχει πάρει το όνομά του από έναν κίονα του ναού της Ήρας που μέχρι σήμερα επιβιώνει όρθιο. Κοντά στη θέση που βρισκόταν η αρχαία πόλη έχει χτιστεί η σημερινή ομώνυμη πόλη Κροτόνε της Ιταλίας.

Η αρχαία πόλη αν και καταστράφηκε ολοσχερώς με τον καρχηδονιακό πόλεμο, κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην ελληνική ιστορία της Μεγάλης Ελλάδος λόγω της στάσης που κράτησε κατά τους περσικούς πολέμους. Και σε αυτή την ιστορία θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ο Φάυλλος, τον οποίο αναφέραμε παραπάνω.

Ο Φάυλλος έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. και διακρίθηκε κερδίζοντας τρεις φορές το πένταθλο στα Πύθια, τους αθλητικούς αγώνες των Δελφών, οι οποίοι ήταν ένας εκ των τεσσάρων πανελλήνιων αγώνων. Μάλιστα στους Δελφούς έλαβε μέρος στο άλμα εις μήκος, όπου έκανε ένα τέτοιο άλμα που προσγειώθηκε έξω από το «σκάμμα» (σκαμμένο τμήμα εδάφους γεμισμένο με άμμο). Μάλιστα αναφέρεται από εκεί προέρχεται η φράση «υπερέβη τα εσκαμμένα».

Ο Φάυλλος όμως δεν είναι γνωστός μόνο για τις αθλητικές του επιδόσεις. Στους περσικούς πολέμους, και συγκεκριμένα κατά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. ο Κροτωνιάτης αθλητής έκανε μια κίνηση που οι υπόλοιποι Έλληνες θα μνημονεύουν για πάρα πολύ καιρό. Ενώ καμία πόλη της Ιταλίας δεν δέχτηκε να συνεισφέρει στη σημαντική αυτή ναυμαχία (αλλά ούτε και γενικότερα) καθώς θεωρούσαν την αντίσταση των υπολοίπων Ελλήνων ανώφελη και μάταια, μόνος του Φάυλλος, με ένα πλοίο που διέθετε, έφυγε από τον Κρότωνα για την Αθήνα και έλαβε μέρος στην ιστορική αυτή στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας.

Η συμβολική και σημαντική κίνηση του μεγάλου αυτού Έλληνα στα Μηδικά, όχι μόνο δεν ξεχάστηκε, αλλά εξυμνήθηκε από πολλούς μεγάλους της αρχαιότητος όπως ο Ηρόδοτος και ο Αριστοφάνης. Όπως μας πληροφορεί ο Πλούταρχος, ο Μέγας Αλέξανδρος μετά τη μεγάλη νίκη στη μάχη των Γαυγαμήλων έναντι των Περσών το 331 π.Χ., έστειλε ένα μέρος της λείας στην πόλη του Κρότωνα, για να τιμήσει έτσι την αρετή και την προθυμία του Κροτωνιάτη αθλητού σε μια στιγμή που ο ελληνισμός κινδύνευε, και ενώ την ίδια στιγμή οι υπόλοιποι Έλληνες της Ιταλίας έμεναν αμέτοχοι.

Οι ιστορίες ανθρώπων που αψηφούν τους κίνδυνους και αδιαφορούν για τη ζωή του μπροστά στο κοινό, στο πανελλήνιο καλό, συγκίνησαν το μέγα Μακεδόνα στρατηλάτη, όμως σήμερα αυτό το πρότυπο ελεύθερου ανθρώπου αγνοείται πλήρως. Καιρός λοιπόν να αρχίσουμε πάλι να θυμόμαστε τέτοιους ανθρώπους, καθώς μόνο έτσι θα έχουμε ελπίδες να σηκωθούμε πάλι όρθιοι μέσα από αυτή την παρακμή που βιώνουμε σε όλα τα επίπεδα. Ο Φάυλλος είναι ένα από τα πρότυπα αντίστασης. Ήταν στην εποχή του, μπορεί και σήμερα...

του Νίκου Παππά, Πολιτικού Επιστήμονος

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Απόφαση 66793/Η2/26-4-2018 (ΦΕΚ 1487/Β/30-4-2018) του Υπουργείου Παιδείας
Καθορίζουμε τη διαδικασία απόσπασης εκπαιδευτικών στις εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού, των εκπαιδευτικών μονάδων των περιπτώσεων α’ και β’ πλην της περιπ. γγ’ του άρθρου 3 του ν. 4415/2016, τα ειδικότερα προσόντα, τα κριτήρια απόσπασης, το όργανο επιλογής, το ωράριο διδασκαλίας και τις περιπτώσεις απόσπασης εκπαιδευτικών με τακτικές αποδοχές και ειδικό επιμίσθιο καθώς και παρατάσεις μόνο με τις τακτικές αποδοχές και χωρίς επιμίσθιο.
Άρθρο 1 – Διαδικασία υποβολής και εξέτασης αιτήσεων
Άρθρο 2 – Κωλύματα απόσπασης
Άρθρο 3 – Προσόντα – Μοριοδότηση

Άρθρο 4 – Επιτροπή Επιλογής
Άρθρο 5 – Κατάρτιση πινάκων – Ενστάσεις- Κύρωση πινάκων
Άρθρο 6 – Επιλογή των προς απόσπαση εκπαιδευτικών
Άρθρο 7 – Διαδικασία Απόσπασης-Τοποθέτησης
Άρθρο 8 – Διάρκεια απόσπασης
Άρθρο 9 – Κατ’ εξαίρεση παράταση απόσπασης-Μετακίνηση
Άρθρο 10 – Ωράριο διδασκαλίας
Άρθρο 11 – Καταργούμενες αποφάσεις
Από τη δημοσίευση της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καταργείται η υπ’ αριθ. Φ.821/85747/Η2/23-5-2017 υπουργική απόφαση (Β’ 1888), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Διαβάστε την ΥΑ σε ΦΕΚ
Ποιες είναι οι εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού που αναφέρονται στο άρθρο 3 του Ν. 4415/2016:
«Άρθρο 3 – Μορφές οργάνωσης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης

Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση παρέχεται από:
α) Σχολικές μονάδες ενταγμένες σε τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα: αα) με ελληνόγλωσσο ή ββ) με δίγλωσσο (ελληνόγλωσσο και ξενόγλωσσο) πρόγραμμα.
β) Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (ΤΕΓ): αα) ενταγμένα σε εκπαιδευτικές μονάδες άλλων χωρών, ββ) μη ενταγμένα σε τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα γγ) ενταγμένα σε ΑΕΙ της ημεδαπής τα οποία προσφέρουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
γ) Ελληνικά τμήματα των Ευρωπαϊκών Σχολείων και των σχολείων διεθνών οργανισμών που ακολουθούν τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων αυτών.
δ) Τμήματα Ελληνικών Σπουδών ή άλλες μορφές οργάνωσης ελληνικών σπουδών, καθώς και θεολογικές σχολές ή μονάδες θεολογικής εκπαίδευσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ξένων χωρών.»

http://dide.flo.sch.gr
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

Το νομικό πλαίσιο είναι διαφορετικό από αυτό που ισχύει στο υπόλοιπο δημόσιο

Έγγραφο 64210/Ε3/23-4-2018 (ΑΔΑ: 7ΜΟΩ4653ΠΣ-13Τ) του Υπουργείου Παιδείας
Για τη βαθμολογική κατάταξη των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ισχύουν όσα αναφέρονται στις αριθ. 83451/Ε2/24-05-2016 (ΑΔΑ:Ω6Σ14653ΠΣ-Υ17), 107693/Ε2/01-07-2016 (ΑΔΑ:ΩΣΕ64653ΠΣ-8ΩΖ) εγκυκλίους του
ΥΠΠΕΘ, σε συνδυασμό με την τελευταία παράγραφο (σημείωση) της αριθ.35527/Ε2/03-03-2017 (ΑΔΑ: ΩΩΓΩ4653ΠΣ-Ψ13) εγκυκλίου του ΥΠΠΕΘ, σύμφωνα τις οποίες το εφαρμοστέο σύστημα βαθμολογικής κατάταξης και εξέλιξης των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι το προβλεπόμενο στις διατάξεις του Ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167/Α/30-9-1985).
Διαβάστε το έγγραφο
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 59

Εκπαιδευτικά Νέα