Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δεκέμβριος 2019 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr
 
Ν. Κεραμέως: Επιστρέφει η τράπεζα θεμάτων με ενιαίο βαθμό δυσκολίας
10 χρόνια μετά, η Γενική Εκπαίδευση ενισχύεται με 5.250 μόνιμους διορισμούς.
Συνολικά, έως το 2021 ενισχύουμε τη δημόσια Παιδεία με 15.000
μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
Κατόπιν σχετικής απόφασης της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, και της Υφυπουργού, Σοφίας Ζαχαράκη, αναρτήθηκε η πρόσκληση υποψήφιων εκπαιδευτικών για μόνιμο διορισμό στην Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια Γενική Εκπαίδευση.
Η υποβολή δικαιολογητικών θα γίνει στο πλαίσιο των προκηρύξεων 1ΓΕ/2019 (ΦΕΚ 45/τ. Προκ. ΑΣΕΠ/24-12-2019) και 2ΓΕ/2019 (ΦΕΚ 46/τ. Προκ. ΑΣΕΠ/24-12-2019) και θα διαρκέσει για τους υποψηφίους της 1ΓΕ/2019 προκήρυξης, από τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου έως και την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020 και για τους υποψηφίους της 2ΓΕ/2019 προκήρυξης, από τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου έως και την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020.
Όπως δήλωσε σχετικά η Υπουργός Νίκη Κεραμέως:

«10 χρόνια μετά, η δημόσια εκπαίδευση ενισχύεται με 5.250 μόνιμους διορισμούς δασκάλων και καθηγητών. Δεν θα δίσταζα να χαρακτηρίσω τη σημερινή ημέρα ιστορική. Είναι η πρώτη φορά από το 2009 που το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχωρά σε μόνιμους διορισμούς προσωπικού Γενικής Εκπαίδευσης. Απαντάμε έμπρακτα στις ελλείψεις δασκάλων και καθηγητών, ελλείψεις που είχαν γίνει χρόνιες. Πριν λίγες ημέρες, με την πρόσκληση στελέχωσης των σχολείων Ειδικής Αγωγής και την εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας διορισμού, για πρώτη φορά, 4.500 εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, και σήμερα με την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης με 5.250 εκπαιδευτικούς, βήμα βήμα προχωράμε σταθερά και μεθοδικά στην αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας. Εμείς χτίζουμε το μέλλον με πράξεις. Εκεί που άλλοι καταψήφιζαν τον προϋπολογισμό του 2020 και τους συνολικά 9.750 διορισμούς στην εκπαίδευση, εμείς υλοποιούμε μία προς μία τις δεσμεύσεις μας βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για το δημόσιο σχολείο, τις νέες και τους νέους και τη χώρα μας.»
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 

kerameosΗ χρονιά που πέρασε ήταν πυκνή σε εξελίξεις. Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου και το 5μηνο που ακολούθησε για το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σηματοδότησε έναν αγώνα με τον χρόνο προκειμένου να γίνουν όλα εγκαίρως.

 
Πρώτο μέλημά μας ήταν να αρχίσει ομαλά η σχολική και η ακαδημαϊκή χρονιά, με ικανή στελέχωση και διδακτικό υλικό, και παράλληλα να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδιασμού για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα θέσουν την Παιδεία μας σε νέα τροχιά.

Κάναμε πολλά σε μικρό διάστημα και σε ένα βαριά ναρκοθετημένο τοπίο. Από τη βάση της εκπαιδευτικής πυραμίδας προς την κορυφή, υλοποιήσαμε ενδεικτικά:

 
■ την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης στη μεγάλη πλειοψηφία των δήμων της χώρας,
■ την ενίσχυση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων,
 
■ την επιστροφή της επιλογής σημαιοφόρου βάσει βαθμολογίας και όχι κλήρωσης, ως ένδειξη επιβράβευσης της προσπάθειας έναντι της τύχης,
■ τον εξορθολογισμό του συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου,
■ τη δρομολόγηση πρόσληψης, για πρώτη φορά, 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικού-βοηθητικού προσωπικού στην Ειδική Αγωγή,
■ την επίλυση λειτουργικών προβλημάτων των δημόσιων ΙΕΚ που έθεταν υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα συνέχισης του έργου τους,
 
■ την επαναφορά της δυνατότητας αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κρατών-μελών της Ε.Ε. και τρίτων χωρών,
■ την κατάργηση του ασύλου βίας και ανομίας και την αποκατάσταση της ελευθερίας διακίνησης των ιδεών στα πανεπιστήμια,
■ την αναστολή έναρξης 37 τμημάτων ΑΕΙ που είχαν δρομολογηθεί να λειτουργήσουν μετά το 2020 χωρίς να έχουν προηγηθεί ουσιαστικές μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας,
■ την απελευθέρωση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του αυτοδιοίκητου των Ιδρυμάτων,
■ την απελευθέρωση της έρευνας μέσω απλοποίησης του πλαισίου λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ),
■ την εξασφάλιση πρόσθετης χρηματοδότησης 22 εκατ. ευρώ για τα πανεπιστήμια,
■ την επένδυση, με σχεδιασμό, στην εξωστρέφεια του εκπαιδευτικού μας συστήματος με τη συμμετοχή στα κυριότερα διεθνή fora, όπως ο ΟΗΕ, η UNESCO, η Ε.Ε., το Συμβούλιο της Ευρώπης, και με την καλλιέργεια διμερών σχέσεων με χώρες που έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών στην Ελλάδα, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα κ.ά.

Οσο για τις κορυφαίες προτεραιότητές μας για το 2020, ξεκινάμε και πάλι από τα «θεμέλια» της ψυχοκοινωνικής και παιδαγωγικής ανάπτυξης των παιδιών, την προσχολική εκπαίδευση, με την κατάρτιση νέων Προγραμμάτων Σπουδών, ενώ παράλληλα αναμορφώνουμε σταδιακά τα Προγράμματα Σπουδών για τη συστηματικότερη καλλιέργεια ψηφιακών και ήπιων δεξιοτήτων, όπως η κριτική σκέψη και η συνεργατικότητα. Δρομολογούμε τον εμπλουτισμό του σχολικού προγράμματος με νέες θεματικές, όπως ο εθελοντισμός, η επιχειρηματικότητα, η καταπολέμηση των εξαρτήσεων, η σεξουαλική αγωγή. Απώτερος στόχος, να δώσουμε στους μαθητές τα εφόδια για να εμβαθύνουν και να αξιοποιούν καλύτερα την παρεχόμενη γνώση, αλλά και να προσαρμόζονται πιο ευέλικτα στο κοινωνικό περιβάλλον. Εμβληματική μας δέσμευση η επαναφορά και επέκταση του θεσμού των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, σε συνδυασμό με τη δημιουργία πρότυπων επαγγελματικών λυκείων. Οι λοιπές, δομικές και ουσιαστικές, παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα υπηρετούν, μεταξύ άλλων, τη λογική ενίσχυσης της αυτονομίας και εξωστρέφειας των σχολικών μονάδων.

Περαιτέρω, το 2020 σηματοδοτεί τη δρομολόγηση πολιτικών έμπρακτης ενίσχυσης του δημόσιου σχολείου και επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό του. Πρώτον, με τη σταδιακή επανεκκίνηση προγραμμάτων επιμόρφωσης των δασκάλων και των καθηγητών μετά από 10 και πλέον χρόνια αποτελμάτωσης. Δεύτερον, με την κάλυψη πολλών κενών στα σχολεία μέσω διορισμών, τους οποίους άλλοι απλά έταζαν στα λόγια ενώ εμείς τους υλοποιούμε στην πράξη. Εχοντας ήδη δεσμεύσει τις αναγκαίες πιστώσεις στον Προϋπολογισμό του 2020, δρομολογούμε τον διορισμό 5.250 μόνιμων εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης. Με την ολοκλήρωση του διαλόγου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το νέο έτος, δρομολογούμε, επίσης, το νέο θεσμικό πλαίσιο, με έμφαση στην ενίσχυση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση και διεύρυνση των χρηματοδοτικών εργαλείων, καθώς και στην προαγωγή της εξωστρέφειας και των συνεργασιών με ιδρύματα του εξωτερικού. Το πρώτο νομοθέτημα του 2020 για το υπουργείο Παιδείας θα περιλαμβάνει τη σύσταση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, που -μεταξύ άλλων- θα θέτει αντικειμενικά κριτήρια και κριτήρια ποιότητας για την κατανομή των κονδυλίων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ θα αξιολογεί τμήματα και προγράμματα σπουδών.

Ακλόνητη πεποίθησή μας είναι ότι τα ζητήματα της εκπαίδευσης είναι μια συλλογική εθνική υπόθεση και ως κυβέρνηση έτσι τη διαχειριζόμαστε. Ακούμε την κοινωνία, την εκπαιδευτική κοινότητα, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς, τις ενστάσεις και τις προτάσεις, στεκόμαστε αρωγοί στα προβλήματα και θέλουμε τους πολίτες συμμάχους, ενεργούς κοινωνούς των πολιτικών μας.

Καλή χρονιά σε όλες και σε όλους, με υγεία και ακόμα καλύτερα σχολεία και πανεπιστήμια!
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Ελάχιστες ημέρες  -αν όχι ώρες- "μετρά" πλέον η λήψη των τελικών αποφάσεων από πλευράς ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας σε σχέση με τις παρεμβάσεις στις κύριες συντάξεις, κατ΄εφαρμογή των πρόσφατων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σε σχέση με το νόμο Κατρούγκαλου.
Τελευταίες πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως η μελέτη την οποία περιμένει το υπ. Εργασίας σε σχέση με τη βιωσιμότητα της κύριας ασφάλισης, με βάση διάφορα σενάρια αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων τείνει να ολοκληρωθεί.

Αυτή προβλέπει περιπτώσεις αύξησης στις αποδοχές των συνταξιούχων με πάνω από 30 έτη ασφάλισης και συγκεκριμένα πολύ μικρών αυξήσεων μεταξύ 30-35 ετών ασφάλισης και πιο μεγάλων αυξήσεων μετά 35 έτη.
Πάντως, με δηλώσεις του ο υπ. Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, ανέφερε πως οι αυξήσεις θα αφορούν όσους "βγήκαν" ή "βγουν" μελλοντικά στη σύνταξη με πάνω από 33 έτη ασφάλισης.
Οι αυξήσεις αυτές θα αφορούν τόσο τους "παλιούς" συνταξιούχους, δηλαδή όσους "βγήκαν" στη σύνταξη έως τις 12/5/2016 (σ.σ. έναρξη ισχύος νόμου Κατρούγκαλου), αλλά και τους "νέους" συνταξιούχους, δηλαδή όσους "βγήκαν" στη σύνταξη μετά τις 12/5/2016. 
 
Προφανώς στους "νέους" συνταξιούχους, συγκαταλέγονται και εκείνοι που συνταξιοδοτήθηκαν μεταξύ 12/5/2016 και 4/10/2019 (σ.σ. ημερομηνία δημοσίευσης αποφάσεων ΣτΕ), αλλά και μετά τις 4/10/2019.
Επίσης οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις θα έχουν αναδρομική ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019.
Με βάση την κυβερνητική γραμμή για διάθεση του 0,5% του ΑΕΠ για προσαρμογές στις συντάξεις κάθε χρόνο από το 2020 και έπειτα, το Υπ. Εργασίας έχει "εγγράψει", στους σχεδιασμούς του, το ποσό των 600 εκατ. ευρώ  (επί συνόλου 900 και πλέον εκατ. ευρώ)  για αυξήσεις στη δαπάνης για κύριες συντάξεις, εκ των οποίων κοντά στα 350 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση, θα αφορούν τις αυξήσεις οι οποίες θα προκύψουν από την σχεδιαζόμενη αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης, ενώ τα υπόλοιπα 250 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση άλλων μερίδων συνταξιούχων, ιδίως εκείνων με τα χαμηλότερα εισοδήματα.
Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, φαίνεται να έχουν "κλειδώσει" αυξήσεις, κατά μέσο όρο 100 ευρώ για τις επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ. Το κόστος τους, σε ετήσια βάση, θα ανέλθει σε 300 εκατ. ευρώ.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το από 25 Νοεμβρίου 2019 Ψήφισμα της Θ΄ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων «Ψήφιση, δημοσίευση και έναρξη ισχύος των αναθεωρημένων διατάξεων του Συντάγματος». Οι αναθεωρούμενες διατάξεις του Συντάγματος, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά σε αυτές, τίθενται σε ισχύ με τη δημοσίευση του Ψηφίσματος στο ΦΕΚ. Δείτε τις αναθεωρημένες διατάξεις εδώ 
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
H ΔΑΚΕ καθηγητών Δ.Ε. Λακωνίας σας εύχεται για το 2020 να είναι φωτεινό, αισιόδοξο,  δημιουργικό, γεμάτο υγεία και όμορφες στιγμές και επιτυχίες!
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 

Ενώ ο Ερντογάν ζεσταίνει τις μηχανές για παρέμβαση στη Λιβύη, η Ευρώπη ανησυχεί- Νωρίτερα υπήρξε επικοινωνία Μέρκελ και Πούτιν – Συμφώνησαν στην ανάγκη επίλυσης της κρίσης στη Λιβύη – Εκτάκτως στις 2 Ιανουαρίου συνεδριάζει η βουλή στην Τουρκία για την αποστολή στρατού

Παγκόσμια ανησυχία εγείρει το έκρυθμο σκηνικό στη Λιβύη, η οποία φλέγεται τις τελευταίες ώρες. Η διεθνής κοινότητα στέλνει μηνύματα για επίλυση της κρίσης στην περιοχή, τη στιγμή που η Τουρκία φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε στρατιωτική βοήθεια.
Όπως έγινε γνωστό, πάντως, από το πρακτορείο Anadolu τηλεφωνική επικοινωνία είχαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Τρίπολη.

Στα ύψη εκτοξεύθηκε η ανησυχία μετά τις τελευταίες δηλώσεις από αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος επικοινώνησε και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν καθιστώντας αναγκαία την επίλυση της κρίσης.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πριν από ένα 24ωρο ότι εάν «σήμερα η Λιβύη γίνει σαν τη Συρία, τότε η τροπή θα μεταφερθεί σε άλλες χώρες στην περιοχή».
 
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουμε η Λιβύη να διαιρεθεί και να διολισθήσει στο χάος και θα το κάνουμε», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του πρόσφατου μνημονίου για τα θαλάσσια σύνορα που υπέγραψαν η Άγκυρα και η λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη.
Στην ίδια συνάντηση, ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του AKP, αναφέρθηκε στην πιθανή αποστολή Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη.
Την Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει στις 8 ή τις 9 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο με το οποίο εγκρίνεται η αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη, προκειμένου να στηρίξουν την GNA απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια ευθεία τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα αυτή.
Συριακό Παρατηρητήριο: 300 Σύριοι που στηρίζουν τον Ερντογάν επιχειρούν ήδη στη Λιβύη
Τουλάχιστον 300 μαχητές από τη Συρία που στηρίζουν τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν σταλεί ήδη στη Λιβύη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα οι 300 Συριανοί μαχητές μεταφέρθηκαν στην Τρίπολη της Λιβύης μέσω τουρκικού εδάφους και τουλάχιστον άλλοι 1000 ετοιμάζονται να ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή.
Η Τουρκία προσφέρει μηνιαίο μισθό 2.000 δολαρίων ΗΠΑ για όσους συμφωνούν να μεταβούν στη Λιβύη και συμβάσεις μεταξύ τριών και έξι μηνών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Τουρκία: Εκτάκτως ενδέχεται να συγκληθεί στις 2 Ιανουαρίου η βουλή για την αποστολή στρατού στη Λιβύη
Εκτάκτως ενδέχεται να συγκληθεί η τουρκική εθνοσυνέλευση στις 2 Ιανουαρίου προς συζήτηση του υπομνήματος για αποσταλή στρατού στη Λιβύη, σύμφωνα με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το οποίο αναφέρει ότι η υποβολή του σχετικού υπομνήματος ενδέχεται να υποβληθεί την Δευτέρα.
«Παρακαλούμε όλους τους βουλευτές μας να διευθετήσουν ανάλογα το πρόγραμμά τους και να είναι έτοιμοι να παρευρεθούν στην Γενική Συνέλευση την ημέρα και ώρα που θα οριστεί», αναφέρεται στο ενημερωτικό κείμενο.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις του Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη, οι δυνάμεις του οποίου ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής πως πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο στο κέντρο της Τρίπολης.
Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν δήλωνε πως η Άγκυρα «θα ανταποκριθεί στο αίτημα» για αποστολή στρατιωτικής ενίσχυσης, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει παρέμβαση, με την επίσκεψη που έχει προγραμματίσει να κάνει στη Λιβύη ο ύπατος εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ στις αρχές Ιανουαρίου, μαζί με υπουργούς Εξωτερικών άλλων μεγάλων δυνάμεων.
Κατηγορία Πολιτική
 
Τα σχέδια Κεραμέως για τα νομοσχέδια που θα… ξαναγράψουν την ΠαιδείαΑξιολόγηση, αιώνιοι φοιτητές, νέες θεματικές ενότητες στα σχολεία. Το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει για το νέο έτος αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες, μεταρρυθμίζοντας βασικά σημεία σε σχολεία και πανεπιστήμια, ως ένα πρώτο βήμα του συνολικού σχεδίου για την Παιδεία.
Με το νομοθετικό έργο του υπουργείου, που θα δώσει τα πρώτα στίγματα της πολιτικής του, να ξεκινάει τους πρώτους μήνες του 2020, η πολιτική ηγεσία αναμένεται να φέρει το νέο έτος μία σειρά νομοσχεδίων (σ.σ.: μέχρι στιγμής έχει παρέμβει νομοθετικά μέσω διατάξεων σε άλλα νομοσχέδια για πολύ επείγοντα θέματα) που θα αφορούν Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής παρουσιάζει τα βασικά σημεία των αλλαγών που θα έρθουν σε όλες τις βαθμίδες και θα επηρεάσουν μαθητές και φοιτητές μέσα στη χρονιά, προετοιμάζοντας το έδαφος για ριζικότερες αλλαγές τις επόμενες χρονιές που αποσκοπούν σε αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών στα σχολεία, αλλαγές στις Πανελλαδικές εξετάσεις (σ.σ.: για τις οποίες είχε δεσμευτεί προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία ότι δεν θα «πειράξει» τα πρώτα δύο χρόνια της διακυβέρνησής της) αλλά και τη χρηματοδότηση στα σχολεία.
Νέες θεματικές ενότητες στα σχολεία
Παρεμβάσεις στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων με στόχο την ανάπτυξη ήπιων και ψηφιακών δεξιοτήτων σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας εν αναμονή των αλλαγών σε προγράμματα σπουδών, μια ενέργεια ιδιαίτερα χρονοβόρα.
Από τον Σεπτέμβρη του 2020, Δημοτικά και Γυμνάσια θα δεχθούν αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμα με την προσθήκη νέων θεματικών ενοτήτων που δεν θα αφορούν αμιγώς τα «παραδοσιακά» μαθήματα αλλά τη διδασκαλία και την εκμάθηση άλλων δεξιοτήτων που μέχρι πρότινος είτε δεν είχαν διδαχθεί ποτέ είτε περιορίζονταν σε πιλοτικά προγράμματα.
Μεταξύ αυτών, από τη νέα σχολική χρονιά θα ενταχθούν μαθήματα που αφορούν τον εθελοντισμό, τη σεξουαλική αγωγή, την οδική ασφάλεια και την καταπολέμηση των εξαρτήσεων, με στόχο την πρόληψη, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους.
Μία ακόμα θεματική στην οποία επιθυμεί να «επενδύσει» η πολιτική ηγεσία είναι η επιχειρηματικότητα στα σχολεία. «Oι ψηφιακές δεξιότητες θα διδάσκουν στους μαθητές πώς να χειριστούν και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους παρέχει η τεχνολογία, ενώ οι ήπιες δεξιότητες, όπως η κριτική σκέψη, η ομαδική δουλειά, η συνεργατικότητα, θα τους εφοδιάσουν με την απαραίτητη ευελιξία για τη διαχείριση ψηφιακών και άλλων εργαλείων που σήμερα ούτε μπορούμε να φανταστούμε, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον», είχε αναφέρει πρόσφατα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σχετικά με το σχέδιό της και συνέχισε: «Ηδη βλέπουμε πολλούς από τους μαθητές και τους φοιτητές μας να διαπρέπουν σε διαγωνισμούς καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, με φρέσκες ιδέες που αφορούν τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη, η ψηφιακή εκπαίδευση και η ρομποτική, μεταξύ άλλων».
Μόνιμοι διορισμοί
Το νέο σχολικό έτος θα υποδεχθεί ένα μεγάλο κύμα μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών στα σχολεία. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «κλείδωσε» 9.750 μόνιμους διορισμούς σε Ειδική και Γενική Αγωγή από τον Σεπτέμβρη του 2020 με στόχο να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των διδακτικών κενών στα σχολεία.
Σημειώνεται ότι τη φετινή χρονιά έγιναν πάνω από 30.000 προσλήψεις αναπληρωτών, αριθμός που καταδεικνύει με τον πιο πρόδηλο τρόπο τις ανάγκες στην εκπαίδευση. Μόνιμοι διορισμοί έχουν να γίνουν από το 2008, όταν διενεργήθηκε ο τελευταίος διαγωνισμός ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς.
Οι μόνιμοι διορισμοί θα γίνουν σε δύο φάσεις και μοιράζονται σε 4.500 στην Ειδική Αγωγή και σε 5.250 στη Γενική Αγωγή. Τα πρώτα βήματα για την ολοκλήρωση των 4.500 προσλήψεων έχουν γίνει με κατανομή του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού στα ειδικά σχολεία και θα ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση δασκάλων και καθηγητών.
Αναλυτικά, για την Πρωτοβάθμια προβλέπονται 1.817 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, στη Δευτεροβάθμια 1.642 καθηγητές, ενώ σχετικά με το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό θα δοθούν 1.041 θέσεις.
Στη συνέχεια θα προχωρήσει η διαδικασία για τον μόνιμο διορισμό των δασκάλων και καθηγητών στα γενικά σχολεία, βάσει του πίνακα που έχει δημιουργηθεί από το ΑΣΕΠ. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να φέρει βελτιωτικές ρυθμίσεις στον εν λόγω πίνακα και να μειώσει το «πάγωμα» από τρία σε δύο χρόνια. Το «πάγωμα» όριζε ότι σε διάστημα τριών χρόνων οι εκπαιδευτικοί δεν θα μπορούσαν να ενημερώσουν τα στοιχεία τους σε περίπτωση λήψης μεταπτυχιακού, σεμιναρίου, προϋπηρεσίας ή κοινωνικών κριτηρίων και να ανέβουν στην κατάταξη. Το υπουργείο τώρα σχεδιάζει να περιορίσει αυτό το διάστημα με στόχο να διευκολύνει τους δασκάλους και τους καθηγητές.
Αξιολόγηση
Αξιολόγηση παντού είναι ο στόχος του υπουργείου Παιδείας, το οποίο έχει υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους ότι θα προχωρήσει σταδιακά και στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Σε πρώτη φάση, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το οποίο επεξεργάζεται τα σχέδια εφαρμογής, θα προχωρήσει η εσωτερική αξιολόγηση, που θα αφορά τις σχολικές μονάδες. Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία η σχολική κοινότητα, διευθυντής, εκπαιδευτικοί, μαθητές θα προχωρήσουν σε αξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα τεθούν οι βασικές κατευθυντήριες σχεδιάζεται αυτή την περίοδο από το ΙΕΠ.
Σε δεύτερο στάδιο θα προχωρήσει και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και εφόσον προχωρήσουν τα σχέδια για την επιμόρφωσή τους.
«Στόχος μας είναι ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα απελευθερώνει το δυναμικό των Ελλήνων. Ενα εκπαιδευτικό σύστημα που εμπιστεύεται τους εκπαιδευτικούς του, τους αξιολογεί, τους στηρίζει και τους επιμορφώνει», σημείωσε σχετικά η κ. Κεραμέως.
Αιώνιοι φοιτητές
Σειρά σεναρίων για την εφαρμογή της θέσπισης ορίου για τον χρόνο σπουδών των φοιτητών επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας, με τη θέσπιση να έρχεται μέσα στον χρόνο και να αφορά τους φετινούς μαθητές της Γ’ Λυκείου, που θα αποτελέσουν τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών εξετάσεων του Ιουνίου 2020.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι να διατηρηθεί το ν+2, το οποίο όμως δεν θα λειτουργήσει καθολικά και οριζόντια. Η πολιτική ηγεσία συζητά το ενδεχόμενο η εν λόγω φόρμουλα να παραλλάσσεται ανάλογα με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Παιδείας, ένας στους δύο φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι ενεργός. Η διαχείριση αυτών αποτελεί έναν δύσκολο γρίφο για την ηγεσία, η οποία πρώτα θα φέρει νόμο που θα αφορά τους νεοεισαχθέντες και όχι τους ήδη υπάρχοντες αιώνιους φοιτητές. Δηλαδή, οι φοιτητές που θα εισαχθούν στα ΑΕΙ τον Οκτώβρη του 2020 θα είναι οι πρώτοι που θα υπάγονται στις ρυθμίσεις για συγκεκριμένο χρονικό όριο σπουδών. Για όσους υπάρχουν προβλήματα κοινωνικά, υγείας ή οικονομικά θα υπάρξει συγκεκριμένη πρόβλεψη, ώστε να μη βρεθούν εκτός πανεπιστημίου λόγω άλλων προβλημάτων.
Για όσους είναι ήδη αιώνιοι φοιτητές, το υπουργείο Παιδείας εξετάζει αρκετά σενάρια, τα οποία θα αφορούν σε μεταβατικές διατάξεις με στόχο να δοθεί επαρκής χρόνος να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, χωρίς να αιφνιδιαστούν.
Ασφάλεια
Την πρόθεσή της να προχωρήσει το θέμα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια έδειξε από την πρώτη στιγμή η πολιτική ηγεσία, με την ψήφιση της κατάργησης του ασύλου τον Αύγουστο του 2019. Σε επόμενο στάδιο, συζητά σειρά πρωτοβουλιών που θα προσαρμόζονται στις ανάγκες του κάθε ιδρύματος.
Η ενίσχυση του φωτισμού σε διάφορα σκοτεινά σημεία αποτελεί μία από τις πρώτες ενέργειες που θα γίνουν, ενώ σε δεύτερο στάδιο συζητείται η ελεγχόμενη είσοδος στα ιδρύματα.
Το εν λόγω μέτρο παρά την αποδοχή που έχει από μερίδα πανεπιστημιακών, αντιμετωπίζει σειρά πρακτικών προβλημάτων. Μπορεί να εφαρμοστεί σε αρκετά πανεπιστήμια, κεντρικά ή περιφερειακά, όμως υπάρχουν τοποθεσίες, όπως η Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Αθηνών, που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί.
Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία, τον τελευταίο λόγο σε αυτό έχουν οι πρυτάνεις, οι οποίοι θα ακούσουν τις προτάσεις του υπουργείου αλλά αποτελούν τους μόνους που γνωρίζουν τις αντικειμενικές δυσκολίες και μπορούν να δώσουν ρεαλιστικές λύσεις.
Αξιολόγηση και νέα τμήματα
Τους πρώτους μήνες του 2020 θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τον νέο φορέα αξιολόγησης στα πανεπιστήμια, την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΕΕ). Η εν λόγω αρχή θα ξεκινήσει μέσα στο 2020 την αξιολόγηση των πανεπιστημίων.
Η νέα αρχή έχει διευρυμένες αρμοδιότητες στρατηγικού σχεδιασμού και διαμόρφωσης του ακαδημαϊκού χάρτη και κατανομής της κρατικής χρηματοδότησης. Η αξιολόγηση που θα ξεκινήσει μέσα στο 2020 θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία από το 2021, το 20% του τακτικού προϋπολογισμού των ΑΕΙ θα δίνεται με βάση τις επιδόσεις τους σε συγκεκριμένα κριτήρια που θα ορίσει η εν λόγω αρχή.
Ο ρόλος της μεταξύ άλλων θα είναι να αξιολογεί τα ΑΕΙ και το εάν πληρούν ποιοτικές προϋποθέσεις για να οργανώνουν προγράμματα σπουδών α’, β’ και γ΄ κύκλου και θα πιστοποιεί την ποιότητα όλων των προγραμμάτων σπουδών.
Στις εργασίες προβλέπεται και η εξέταση των νέων τμημάτων που προορίζονταν να λειτουργήσουν για πρώτη φορά τον Οκτώβρη του 2020. Η πολιτική ηγεσία είχε ανακοινώσει την αναστολή λειτουργίας των 37 πανεπιστημιακών τμημάτων, τα οποία όμως, εφόσον πληρούν τα κριτήρια, είναι πολύ πιθανόν να λειτουργήσουν.
Κι άλλες πρωτοβουλίες
Παράλληλα το υπουργείο συνεχίζει τις πρωτοβουλίες που ήδη εφαρμόζονται με στόχο την ολοκλήρωσή τους και τη βελτίωσή τους. Μεταξύ αυτών η καθολική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής. Εχουν απομείνει ελάχιστοι στον αριθμό δήμοι για τους οποίους γίνεται αγώνας δρόμου ώστε να βρεθούν όλες οι απαραίτητες υποδομές που θα φιλοξενήσουν τα νήπια μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020.
Και στην Τριτοβάθμια συνεχίζονται οι ενέργειες ώστε να διευρυνθεί ο θεσμός των ξενόγλωσσων προπτυχιακών σε όσο το δυνατόν περισσότερα ιδρύματα. Πρόκειται για προπτυχιακά που απευθύνονται σε φοιτητές τρίτων χωρών με δίδακτρα.
Τέλος, η επανεμφάνιση της τράπεζας θεμάτων αναμένεται ακόμα και από το επόμενο σχολικό έτος, με βελτιωτικές ρυθμίσεις, ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα του παρελθόντος.
Από την έντυπη έκδοση
eleftherostypos.gr
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

Επίσκεψη σε Ιωάννινα και Δράμα
 
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των συναδέλφων και της συμμετοχής στις δράσεις των Ε.Λ.Μ.Ε., ο Πρόεδρος της Ο.Λ.Μ.Ε. Θ. Τσούχλος επισκέφθηκε τις πόλεις των Ιωαννίνων και της Δράμας, όπου συμμετείχε στη Γ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Ιωαννίνων και στην ενημερωτική εκδήλωση της Ε.Λ.Μ.Ε Δράμας με θέμα το Ασφαλιστικό- Συνταξιοδοτικό (ομιλητής ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Μιχ. Φιλιππίδης.)
Ο Θ. Τσούχλος συνοδευόμενος από τους Προέδρους των αντίστοιχων Ε.Λ.Μ.Ε. και τους αιρετούς του κλάδου ΑΠΥΣΔΕ-ΠΥΣΔΕ συναντήθηκε με τους συλλόγους των διδασκόντων

 

Α) στα Ιωάννινα: Ειδικό Επαγγελματικό Γ/σιο, Γ/σιο Μπιζανίου, 4ο Γ/σιο, ΓΕ.Λ. Πεδινής, 4ο ΓΕ.Λ., 7ο ΓΕ.Λ., Εσπερινό ΕΠΑ.Λ., Εσπερινό ΓΕ.Λ.
Β) στη Δράμα: τα Ημερήσια και Εσπερινά ΕΠΑ.Λ. 
 
 
 
 
 
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Μετά την έκδοση της προκήρυξης 3ΕΑ στις 24-04-2019, με έκπληξη διαπιστώθηκε η ένταξη του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής  Πολιτικής του ΠΑ.ΜΑΚ. στον κλάδο ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών).

Εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών
Η ένταξη του εν λόγω τμήματος στον κλάδο ΠΕ10 (Κοινωνιολόγων) έγινε με μια απαράδεκτη παράγραφο στο νόμο 3794/2009. Χωρίς ΚΑΝΕΝΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ, χωρίς καμία γνωμοδότηση του τότε Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, χωρίς καμία αιτιολογική στο νόμο, οι απόφοιτοι του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑ.ΜΑΚ. “βαφτίστηκαν” Κοινωνιολόγοι ΠΕ10. Να σημειώσουμε, πως η εν λόγω διάταξη έγινε ένα μήνα πριν τις εκλογές του 2009. Από ποιους και για ποιον; Με ποια κριτήρια;
Μεμονωμένες κινήσεις έγιναν στο παρελθόν από συναδέλφους Κοινωνιολόγους, αλλά το πρόβλημα δημιουργήθηκε έπειτα από την έκδοση του ν. 4589/2019, που προέβλεπε τη μεταφορά προϋπηρεσίας από κλάδο σε κλάδο, από βαθμίδα σε βαθμίδα και ακόμα από το ΙΔΙΟ ΠΤΥΧΙΟ στο ΙΔΙΟ ΠΤΥΧΙΟ. Δηλαδή ένα και το αυτό πτυχίο έδινε «δώρο» την εισαγωγή σε δύο κλάδους, χωρίς στον δεύτερο να υπάρχει οποιοδήποτε ίχνος συνάφειας, γεγονός παγκόσμιας πρωτοτυπίας! Το τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑ.ΜΑΚ. έχει δύο κατευθύνσεις:


  1. Εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες και
  2. Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση

Ανατρέχοντας στα προγράμματα σπουδών και των δύο κατευθύνσεων και ο πιο άσχετος θα διαπίστωνε πως ουδεμία σχέση έχουν οι κατευθύνσεις αυτές με την Κοινωνιολογία και κατά συνέπεια με τις Κοινωνικές Επιστήμες. Ποιος τους ενέταξε, γιατί και πότε είναι θέμα προς διερεύνηση και του Υπουργείου αλλά και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Οι απόφοιτοι του τμήματος ΕΚΠ του ΠΑ.ΜΑΚ. με κατεύθυνση “Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες” εργαζόμενοι ως εκπαιδευτικοί ατόμων με ειδικές ανάγκες στην Πρωτοβάθμια και ΜΟΝΟ εκπαίδευση (ο νόμος δεν τους δίνει το δικαίωμα να εργαστούν στην Πρωτοβάθμια Γενική, άρα ρητώς δεν μπορούν να νοηθούν ούτε καν ως δάσκαλοι και αποκλείονται) μεταφέρουν στον ενοποιημένο πλέον κλάδο “ΔΩΡΟ” ΠΕ78(Κοινωνικών Επιστημών) και διεκδικούν θέσεις διορισμού και στην Ειδική αλλά και στη Γενική Εκπαίδευση. Με ποια ακαδημαϊκά προσόντα δύνανται να ανταπεξέλθουν οι εν λόγω απόφοιτοι; Δηλαδή, ενώ τους αφαιρείται πάσης φύσεως δικαίωμα για διδασκαλία στα δημοτικά σχολεία γενικής αγωγής, τη στιγμή που στο πρόγραμμα σπουδών τους έχουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό συναφών μαθημάτων, τους δίνεται απλόχερα και εν μία νυκτί το δικαίωμα να εισάγονται αθρόα  στα Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να διδάσκουν μάλιστα και το Πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα της Κοινωνιολογίας, χωρίς να έχουν οι ίδιοι διδαχθεί κατ’ ουσίαν κανένα συναφές μάθημα! Να καρπωθούν ΠΑΡΑΝΟΜΑ και ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΑ θέσεις εξειδικευμένων συναδέλφων και να προετοιμάσουν τους μαθητές μας για ένα αρκετά κομβικό σημείο της σχολικής τους ζωής! Σε ποια νομιμότητα ακριβώς βασιζόμαστε; Ορθότερα, σε ποια ΗΘΙΚΗ, όταν μιλάμε για την ΠΑΙΔΕΙΑ, για το μέλλον αυτού του τόπου; Αυτά τα όνειρα έχουμε, όταν βασιζόμαστε σε σαθρά θεμέλια;

Συνεχίζοντας, έως την έκδοση του ν. 4589/2019, οι απόφοιτοι του εν λόγω τμήματος δεν μετέφεραν προϋπηρεσία και δεν δήλωναν υποψηφιότητα στον κλάδο ΠΕ10, νυν ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών), καθώς δεν είχαν καμία πιθανότητα πρόσληψης. Με τη μεταφορά προϋπηρεσίας και με τους επικείμενους διορισμούς στην ΕΑΕ εκατοντάδες “βαπτισμένων” Κοινωνιολόγων διεκδικούν θέσεις διορισμού στον κλάδο ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών), μεταφέροντας προϋπηρεσία από τον κλάδο ΠΕ71 (Εκπαιδευτικοί Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες). Με αυτόν τον τρόπο, εξοστρακίζουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ δεκάδες έως εκατοντάδες θέσεις κάτω στους αξιολογικούς πίνακες, αφήνοντας πολλούς εξ’ αυτών έξω απ’ την παιδεία, τη στιγμή που έχουν αφιερώσει τόσα έτη στα δημόσια σχολεία του τόπου μας!

Από την πρώτη στιγμή που έγινε αντιληπτό το μέγεθος της αδικίας εις βάρος εκπαιδευτικών που επί σειρά ετών υπηρετούν τον κλάδο ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών), λόγω μεταφοράς προϋπηρεσίας από αποφοίτους ενός τμήματος που ουδεμία σχέση έχουν με τις Κοινωνικές Επιστήμες (λόγω καθαρά μιας απαράδεκτης διάταξης νόμου που πρέπει να διερευνηθεί από ποιους θεσμοθετήθηκε), ξεκινήσαμε επαφές με την Ηγεσία του Υπουργείου. Το Μάιο του 2019, σε συνάντηση με τον τότε Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, παρόντος του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου αναγνωρίστηκε ομόφωνα η αδικία που συντελείται εις βάρος του κλάδου μας ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών). Αναγνωρίστηκε πως ουδείς αντελήφθη το θέμα που θα δημιουργηθεί με τη μεταφορά προϋπηρεσίας στον κλάδο των ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών). Η τότε ηγεσία δεσμεύτηκε πως θα καταθέσει τροπολογία την τελευταία ημέρα λειτουργίας της Βουλής προ εκλογών, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην προκήρυξη που θα αφορά στη Γενική Εκπαίδευση, ώστε το άσχετο με τις Κοινωνικές Επιστήμες τμήμα ΕΚΠ του ΠΑ.ΜΑΚ. να αποκλειστεί από τη δυνατότητα ένταξης στους πίνακες Γενικής Εκπαίδευσης. Επαναλαμβάνουμε ότι, η ένταξη των αποφοίτων του τμήματος ΕΚΠ του ΠΑ.ΜΑΚ. στον κλάδο ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών) συνεπάγεται την δυνατότητα να διδάξουν εκτός των λοιπών μαθημάτων ένα ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ (ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ) χωρίς ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΦΟΔΙΟ!

Μετά την αλλαγή ηγεσίας, έγιναν συνεχείς συναντήσεις με την νέα ηγεσία του Υπουργείου από την ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α. όπως και από την Ο.Λ.Μ.Ε. που έθεσαν μεταξύ των άλλων το μείζον αυτό θέμα. Αναγνωρίστηκε για άλλη μια φορά το μέγεθος του προβλήματος και δόθηκε ΥΠΟΣΧΕΣΗ και  ΔΕΣΜΕΥΣΗ για άμεση επίλυσή του. Πέρασαν 5 περίπου μήνες και ΚΑΜΙΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ δεν κατετέθη για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος!  Επίσης, υπήρξε η ΔΕΣΜΕΥΣΗ, πως σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ θα υπάρξει έκδοση προκήρυξης για τη Γενική Εκπαίδευση πριν επιλυθεί το ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ θέμα του κλάδου ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών).
Η μεγάλη έκπληξη ήλθε στις 23/12/2019, όταν κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως κατατέθηκε για την έκδοση σε ΦΕΚ η προκήρυξη 2Γ/2019 όταν ακόμα
και τότε η ηγεσία υποσχόταν την επίλυση του θέματος. Στην προκήρυξη 2Γ/2019 που εκδόθηκε την επομένη 24-12-2019 οι απόφοιτοι του τμήματος ΕΚΠ του ΠΑΜΑΚ εξακολουθούν να εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών. Για ποιο λόγο δεν δόθηκε λύση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα; Η ηγεσία δεν ήξερε ότι επίκειται έκδοση της προκήρυξης;

Πρόκειται περί ΚΡΑΥΓΑΛΕΑΣ, ΑΝΤΙΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ, ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ, ΑΔΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ,  τη στιγμή που εξόφθαλμα και προκλητικά καταπατώνται τα δικαιώματα  1700 μόνιμων εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ 78, 1447 αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΠΕ78 Γενικής Αγωγής και 250 αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΠΕ78 Ειδικής Αγωγής και των οικογενειών τους! Συγκεκριμένα, στη Γενική Αγωγή συμπεριλαμβάνονται 314 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στον κύριο πίνακα και 1133 στον επικουρικό του κλάδου ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών), ενώ στην Ειδική Αγωγή προ της εισαγωγής των αποφοίτων ΕΚΠ του ΠΑ.ΜΑΚ, οι πίνακες αριθμούσαν 245 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς ΠΕ78, 101 στον κύριο και 144 στον επικουρικό πίνακα. Σήμερα, προστέθηκαν στους πίνακες Ειδικής πλέον των  507 εκπαιδευτικών κατά κύριο λόγο από τον κλάδο ΠΕ71, μεταφέροντας την προϋπηρεσία που απεκτήθη επί σειρά ετών στην πρωτοβάθμια και επί παραδείγματι, ένας εκπαιδευτικός που βρίσκονταν στην 36η θέση κατρακυλά μετά από τόσα χρόνια προϋπηρεσίας και λοιπών προσόντων στη θέση 141η, όταν οι θέσεις για διορισμό είναι 55 ενώ κάποιος που βρισκόταν στη θέση 70 φθάνει στη θέση 320, αποκλειόμενος πλέον από οποιαδήποτε θέση εργασίας στην εκπαίδευση, διορισμού η αναπλήρωσης!

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και για τις λοιπές ειδικότητες της Δευτεροβάθμιας; Ποιο είναι το σχέδιο για το μέλλον αυτής της βαθμίδας;

Μολαταύτα, το σημαντικότερο είναι το μέλλον των μαθητών και εν συνόλω της Παιδείας, συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος κάθε πολίτη! Δεν πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα στα ίδια μας τα παιδιά; Από ποιους και πώς θα διδαχθούν; Ποια η ποιότητα του εκπαιδευτικού μας συστήματος;

Όταν οι απόψεις όλων των κομμάτων συγκλίνουν κι υπάρχει η θέαση του οξύτατου και μείζονος προβλήματος, που κατακεραυνώνει τις ζωές τόσων ανθρώπων γιατί δεν επέρχεται η ΛΥΣΗ; Τη στιγμή που οι πάντες επί μήνες γνωρίζουν, που έχουν δοθεί από την παρελθούσα και την παρούσα Πολιτική Ηγεσία οι ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ και ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ γιατί το πρόβλημα παραμένει; Παρακαλούμε, στην ΑΜΕΣΗ και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ επίλυση του θέματος που αφορά στον κλάδο μας

να βρεθεί λύση από την ηγεσία ώστε οι απόφοιτοι του τμήματος ΕΚΠ του ΠΑ.ΜΑΚ. να αποκλειστούν από την όποια περίπτωση διορισμού στην Ειδική Αγωγή μέσω του κλάδου ΠΕ78 με τροπολογία, που θα έχει ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ, τη στιγμή που δεν έχουν εκδοθεί από το ΑΣΕΠ ακόμα οριστικοί πίνακες κατάταξης. Θεωρούμε, πως αυτό είναι δυνατόν να γίνει καθώς και με το θέμα του παραβόλου έγιναν δεκτά παράβολα που καταβλήθηκαν εκπρόθεσμα αν και η προκήρυξη δεν το επέτρεπε ρητά.  Η παρελθούσα Κυβέρνηση είχε περάσει μέσω της τότε νομικής υπηρεσίας κι είχε εγκρίνει τροπολογία, που έφθασε την τελευταία μέρα στη Βουλή! Η παρούσα τότε αλλά και μετά τη δημιουργία του νέου Υπουργικού Συμβουλίου σύσσωμη συμφώνησε και δεσμεύτηκε πως θα την περάσει στα πρώτα νομοσχέδια! Περιμένουμε η ΥΠΟΣΧΕΣΗ να γίνει ΠΡΑΞΗ! ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΘΕΜΑ ΗΘΟΥΣ κι ευελπιστούμε να τηρήσει τα λεχθέντα της!

πριν την έναρξη υποβολής αιτήσεων της προκηρύξεως 2Γ/2019 να λυθεί το θέμα με τροπολογία και να γίνει ανακοινοποίηση

– –πρόνοια για τις μέλλουσες προκηρύξεις που θα αφορούν την Ειδική Αγωγή. Σε αυτό το σημείο να τονιστεί, ότι εκτός των διορισμών, πλήττονται και οι προσλήψεις αναπληρωτών ΠΕ78 απ’ την παρούσα κατάσταση, συνεπώς μέριμνα πρέπει να υπάρξει και με το κλείδωμα τριετίας των εν λόγω πινάκων.

Σε περίπτωση μη επίλυσης του σοβαρού αυτού θέματος που πλήττει μαθητές, εκπαιδευτικούς και όλο το εκπαιδευτικό σύστημα θα προβούμε σε νομικές διεκδικήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας και στη Βουλή. Ήδη οι συνάδελφοι ειδικής αγωγής έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, αφού καταπατώνται βασικά συνταγματικά τους δικαιώματα και κεκτημένα! Επιφυλασσόμεθα επί παντός νομίμου δικαιώματός  μας! Θα προβούμε σε κάθε περαιτέρω νόμιμη ενέργεια, για να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας, μέσω δημοσιοποίησης του θέματος σε όλους τους φορείς, κοινοποίηση στο Συνήγορο του Πολίτη, την ΑΔΙΠ, υπεύθυνη για τη διασφάλιση της ποιότητας στην Εκπαίδευση, τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, την πολιτική κοινότητα, συλλόγους γονέων και σε όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα με αποφοίτους του κλάδου ΠΕ78!

Ευελπιστούμε  στην ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗ του θέματος με νομοθετική ρύθμιση! ! ΜΗΝ ΠΑΙΖΕΤΕ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ! ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ!


Εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 

Οι αυξήσεις που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, εδώ και περίπου δύο – δυόμισι μήνες, αναμένεται να… πάρουν σάρκα και οστά με το νέο έτος.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και οι επιτελείς του έχουν ανακοινώσει πληθώρα αυξήσεων τόσο για μισθωτούς και μη μισθωτούς όσο και για συνταξιούχους, αλλά και για ειδικές κατηγορίες φορολογούμενων.
Ο κ. Βρούτσης – μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου – αποκάλυψε ότι έρχονται αυξήσεις για μισό εκατομμύριο συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα, αναδρομικές αυξήσεις 30% έρχονται για περισσότερους από 450.000 συνταξιούχους που εισπράττουν επικουρικές συντάξεις από τις αρχές του 2020.
Στο πλαίσιο του νέου ασφαλιστικού και μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ που «γκρέμισαν» τις μειώσεις του 2016, η λύση που επιλέγεται από το υπουργείο Εργασίας οδηγεί – σύμφωνα με τα όσα είπε ο ίδιος ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης – σε μεσοσταθμική αύξηση ύψους 52,5 ευρώ τον μήνα για 465.112 συνταξιούχους.
Η αύξηση, που ετησίως φτάνει στα 630 ευρώ κατά μέσο όρο, αφορά κυρίως όσους είδαν τις επικουρικές τους να μειώνονται από τον Ιούνιο του 2016, στο πλαίσιο του επανυπολογισμού του νόμου Κατρούγκαλου και των περικοπών με τις οποίες αυτός συνοδεύτηκε για όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ.
Ο πήχης των 1.300 ευρώ όπως και η επιλογή της μείωσης των επικουρικών με βάση το ύψος της κύριας σύνταξης κρίθηκε αντισυνταγματική από το ΣτΕ και κατά συνέπεια άκυρη, όχι όμως αναδρομικά από το 2016, αλλά από 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά (όταν δηλαδή δημοσιεύτηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ). Στις αυξήσεις εντάσσονται σχεδόν το 1/3 όσων λαμβάνουν σήμερα επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑΕΠ.
Εξάλλου, αναδρομικές αυξήσεις θα δουν στις κύριες συντάξεις τους από το νέο έτος, πάνω από 300.000 συνταξιούχοι.
Η θετική αυτή εξέλιξη έρχεται με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, στο πλαίσιο της κρίσης του Συμβουλίου της Επικρατείας που χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου. Ο πήχης που έχει βάλει το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι η αναπλήρωση να φτάνει στο 50% αντί 42,8% που είναι τώρα με 40 έτη ασφάλισης.

Οι 13 κατηγορίες συνταξιούχων που θα λάβουν τα περισσότερα σε αυξήσεις και αναδρομικά από το 2020

Στους πλέον ευνοημένους από τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ που «γκρέμισαν» τις περικοπές των επικουρικών είναι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN TV:
139.055 μισθωτοί ΙΚΑ που είχαν μέση περικοπή 45%. Από το πρώην ΙΚΑ προέρχεται η μεγαλύτερη δεξαμενή συνταξιούχων που υπέστησαν το 2016 τις περικοπές και τώρα θα πρέπει να δουν αυξήσεις. Ειδικότερα από τους 251.728 συνταξιούχους που είχαν τις υψηλότερες περικοπές, οι μισοί και πλέον προέρχονται από το πρ. ΙΚΑ. Ειδικότερα για τους μισθωτούς του ΕΤΕΑΜ ορίστηκε Συντελεστής Επανυπολογισμού με τη μέθοδο του μέσου όρου στο 0,4927, «δείχνοντας» μείωση 50,73% στην καταβαλλόμενη σύνταξη. Οι συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΜ είχαν έτσι ονομαστική μείωση 50,73% στην παλιά τους σύνταξη, ενώ η πραγματική μείωση εξαρτήθηκε από το ύψος της κύριας σύνταξης που διέσωσε όσους έπεσαν κάτω από τον πήχη των 1.300 ευρώ (μικτά) άθροισμα κύριας και επικουρικής (πήραν «προσωπική διαφορά»).
  • 1.009 τραπεζοϋπάλληλοι της πρώην Τράπεζας Πίστεως οι οποίοι είχαν μέση μείωση 48,24% καθώς λόγω υψηλών κύριων συντάξεων δεν προστατεύτηκαν από το όριο των 1.300 ευρώ.
  • 8.858 εμποροϋπάλληλοι που είχαν μέση μείωση 41,21% το 2016.
  • 7.341 δικηγόροι που έχασαν το 41,35% της επικουρικής τους το 2016.
  • 2.813 πρώην εργαζόμενοι σε Γεωργικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις – έχασαν το 39,56% της επικουρικής τους το 2016.
  • 538 βενζινοπώλες που απώλεσαν το 38,37% της επικουρικής τους.
  • 21.618 ναυτικοί που μέτρησαν απώλειες 36,54%.
  • 1.758 εργαζόμενοι σε εταιρείες Οινοποιίας Ζυθοποιίας & Οινοπνευματοποιίας που έχασαν το 31,95% της επικουρικής τους το 2016.
  • 3.215 πρ. υπάλληλοι Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτορείων που έχασαν το 31,29% της επικουρικής τους.
  • 3.887 πρ. υπάλληλοι Εμπορικής Τράπεζας που μέτρησαν απώλειες 29,49%.
  • 16.265 υπάλληλοι Δήμων οι οποίοι είχαν περικοπές 28,81%.
  • 605 πρώην τραπεζοϋπάλληλοι της ΕΤΒΑ με μέση μείωση 25,23% τον Ιούνιο του 2016.
  • 1.114 συμβολαιογράφοι που έχασαν το 23,28% της επικουρικής τους.

Έρχονται έμμεσες αυξήσεις στους μισθούς από την Πρωτοχρονιά

Αυξήσεις στις καθαρές τους αποδοχές αναµένεται να δουν από το νέο έτος εκατοµµύρια µισθωτοί και συνταξιούχοι.
Οι αυξήσεις θα προκύψουν από τη νέα µορφή της φορολογικής κλίµακας που θα επηρεάσει τον φόρο εισοδήµατος για όλα τα φυσικά πρόσωπα.
Η µορφή της φορολογικής κλίµακας οριστικοποιείται και οι επιτελείς του υπουργείου Οικονοµικών φέρονται να καταλήγουν σε µια εκδοχή η οποία θα περιορίζει το δηµοσιονοµικό κόστος και θα κλείνει το δηµοσιονοµικό κενό που βλέπουν οι θεσµοί για το επόµενο έτος.
Πιο συγκεκριμένα, στο 9% από 22% αναµένεται να πέσει το ποσοστό για αποδοχές µέχρι 10.000, αµετάβλητο µένει το δεύτερο κλιµάκιο, την ώρα που από 20.000 ευρώ και πάνω θα υπάρξει ελάφρυνση κατά µία µονάδα.
Για παράδειγμα, κάποιος που παίρνει ως μισθό μεικτά 800 ευρώ, άρα καθαρά 674 ευρώ, κοστίζει στην εταιρεία του 998,48 ευρώ. Ωστόσο, από τις αρχές του 2020, λόγω του της μείωσης στη φορολογία, ο καθαρός μισθός για την εταιρεία θα ανέλθει στα 677,6 ευρώ, όπερ σημαίνει 3,6 ευρώ αύξηση ανά μήνα, ενώ στην εταιρεία θα κοστίζει 994,88 ευρώ.
Επίσης, κάποιος που παίρνει ως μισθό μεικτά 1.000 ευρώ, άρα καθαρά 842,5 ευρώ, κοστίζει στην εταιρεία του 1.248,5 ευρώ. Ωστόσο, από τις αρχές του 2020, ο καθαρός μισθός για την εταιρεία θα ανέλθει στα 847 ευρώ, όπερ σημαίνει 4,5 ευρώ αύξηση ανά μήνα, ενώ στην εταιρεία θα κοστίζει 1.243,60 ευρώ.

Μισθωτοί – συνταξιούχοι: Οι αυξήσεις που θα δουν από 1/1/2020

Σύμφωνα με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους θα μειωθούν από την 1η-1-2020:
1. έως 14,75 ευρώ για όσους μισθωτούς του δημόσιου τομέα και συνταξιούχους λαμβάνουν πάνω από 617 ευρώ κάθε μήνα και δεν έχουν παιδιά. Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα χωρίς παιδιά θα δουν αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους έως 12,64 ευρώ. 2. μέχρι 13,33 ευρώ για όσους μισθωτούς του δημοσίου και συνταξιούχους λαμβάνουν πάνω από 633 ευρώ κάθε μήνα και έχουν ένα παιδί. Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το μηνιαίο όφελος φθάνει έως τα 11,43 ευρώ. 3. έως 16,67 ευρώ για όσους μισθωτούς του δημοσίου τομέα και συνταξιούχους λαμβάνουν πάνω από 7Ο0 ευρώ κάθε μήνα και βαρύνονται με 2 τέκνα. Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα έχουν όφελος μηνιαίο όφελος φθάνει έως τα 14,29 ευρώ. 4. μέχρι 26,67 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους που λαμβάνουν πάνω από 682 ευρώ κάθε μήνα και βαρύνονται με 3 παιδιά. Όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα θα διαπιστώσουν αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους έως και 22,86 ευρώ
Οι μειώσεις αυτές στην παρακράτηση φόρου θα προκαλέσουν ισόποσες αυξήσεις στα καθαρά ποσά αποδοχών που λαμβάνουν κάθε μήνα οι παραπάνω μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και τα νέα αφορολόγητα όρια που θα ενεργοποιηθούν από την 1-1-2020 προβλέπουν:
• Νέα φορολογική κλίμακα: Μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος μέχρι τις 10.000 ευρώ, συντελεστής φόρου 22% (όπως και σήμερα) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 10.000 έως τα 20.000 ευρώ, συντελεστής φόρου 28% (αντί 29%) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 20.000 έως τα 30.000 ευρώ, συντελεστής φόρου 36% (αντί 37%) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 30.000 έως τα 40.000 ευρώ και συντελεστής φόρου 44% (αντί 45%) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ. • Νέα αφορολόγητα όρια: Για φορολογούμενους χωρίς παιδιά το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε 8.636 ευρώ, 9.000 ευρώ σε κάθε μισθωτό και συνταξιούχο με 1 εξαρτώμενο τέκνο, 10.000 ευρώ σε κάθε μισθωτό και συνταξιούχο με 2 παιδιά, 11.000 ευρώ για φορολογούμενους με τρία παιδιά, 12.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ΄ επάγγελμα αγρότες με 4 παιδιά.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 27

Εκπαιδευτικά Νέα