Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Μάρτιος 2020 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr

Μια τεράστια ευκαιρία για την Παιδεία και τους μαθητές

Σε συνέχεια του από 18-3-2020 Δελτίου Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την τροποποίηση της υπ’ αρ.πρωτ.Φ.151/20049/2007/Β6 (ΦΕΚ 272/Β’) Υπουργικής Απόφασης, που έγινε λόγω της ψήφισης των  ν. 4610/2019 (ΦΕΚ 70 Α’) και 4635/2019 (ΦΕΚ 167 Α’ και αφορά στην Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπάγονται στην ειδική κατηγορία Ελλήνων του εξωτερικού, ανακοινώνεται ότι η υπ’ αρ.πρωτ. Φ.153/38644/Α5/18-3-2020  (ΑΔΑ : Ψ25Ψ46ΜΤΛΗ-Ο9Μ) Υπουργική Απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1004/Β’/2020.
Ειδικότερα :


α) Κατόπιν της θεσμοθέτησης του ΝΕΟΥ συστήματος εισαγωγής για τους αποφοίτους Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικού Λυκείου έτους 2020, καθιερώθηκαν 4 Ομάδες Προσανατολισμού και αντίστοιχα 4 Επιστημονικά Πεδία
β)Οι υποψήφιοι Έλληνες του Εξωτερικού Κατηγοριών 1, 2 και 3 που αποφοιτούν από το σχολικό έτος 2019-2020, θα συμμετέχουν στις εξετάσεις με βάση το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτ/θμια Εκπ/ση του ΓΕΛ, εξεταζόμενοι στην ύλη και τα μαθήματα της Γ΄ τάξης του ίδιου σχολ. έτους, έχοντας πρόσβαση μόνο σε ένα πεδίο. Οι υποψήφιοι των κατ. 1 και 2 έχουν πρόσβαση στο πεδίο που αντιστοιχεί στην ομάδα προσανατολισμού που έχουν επιλέξει. Οι  υποψήφιοι της κατηγορίας 3 (απόφοιτοι ξένων σχολείων της αλλοδαπής με πρόγραμμα σπουδών χωρών εντός και εκτός Ε.Ε. καθώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας)  έχουν πρόσβαση σε ένα πεδίο της επιλογής τους και σε περίπτωση που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Σχολές και τα Τμήματα των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σχολές Υπαξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, έχουν πρόσβαση στο πεδίο που αντιστοιχεί στην ομάδα προσανατολισμού που πρέπει να επιλέξουν.
 γ)οι υποψήφιοι απόφοιτοι προγενεστέρων ετών θα μπορούν εναλλακτικά να επιλέξουν να εξεταστούν  είτε i)με τους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για το σχολικό έτος 2019-20 δηλώνοντας ένα επιστημονικό πεδίο, ii)είτε με τους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυσαν το σχολικό έτος 2018-2019 δηλώνοντας δύο επιστημονικά πεδία
δ)Καθιερώθηκε η εξέταση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας για τους υποψηφίους του ΝΕΟΥ συστήματος αντί των Λατινικών στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
ΘΕΜΑ: «Εξ αποστάσεως υποστήριξη μαθητών/τριών, γονέων και εκπαιδευτικών, από το Ειδικό
Εκπαιδευτικό Προσωπικό»
Με σκοπό την κατά μέγιστο βαθμό υποστήριξη μαθητών/τριών, γονέων και εκπαιδευτικών, καλούνται τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού που υπηρετούν σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, υπό τον συντονισμό των Διευθυντών/ντριών των σχολικών μονάδων που υπηρετούν, όπως:
α) συμβάλλουν κατά το μέρος των αρμοδιοτήτων εκάστου κλάδου και ειδικότητας στη διατήρηση της επαφής και της υποστηρικτικής σχέσης, μεταξύ αυτών και των μαθητών/τριών, γονέων και εκπαιδευτικών, των εκπαιδευτικών πλαισίων που υπηρετούν,
β) προβούν, στο σχεδιασμό και οργάνωση εξ αποστάσεως συμβουλευτικής και υποστήριξης των γονέων και των μαθητών/τριών των εκπαιδευτικών πλαισίων που υπηρετούν,
γ) αξιοποιήσουν, για την επίτευξη των ανωτέρω σκοπών, τις δυνατότητες που προσφέρουν οι εφαρμογές της σύγχρονης και ασύγχρονης επικοινωνίας, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές εγκυκλίους και οδηγίες που έχουν αποσταλεί στις σχολικές μονάδες.
Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Ν.-Παπαθανάσης-στην-ΕΡΤ:-«Εξασφαλισμένοι-οι-μισθοί-των-δημοσίων-υπαλλήλων»Είναι εξασφαλισμένοι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και οι συντάξεις δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης στην εκπομπή της ΕΡΤ 10 με την Όλγα Τρέμη.

Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ακόμα ότι Λύνεται το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών, ενώ για τις λαϊκές αγορές είπε: Διπλασιάζουμε τις λαϊκές αγορές. Θα λειτουργούν χωρίς τους εμπόρους και τους παραγωγούς για να αυξηθεί η απόσταση μεταξύ των πάγκων στα πέντε μέτρα, ενώ κλείσαμε δύο λαϊκές που δεν τήρησαν τα μέτρα.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 
 

 

 
 
ΘΕΜΑ: «Παιδαγωγική υποστήριξη και οδηγίες για την ασύγχρονη διδασκαλία όλων των μαθημάτων των Σχολικών μονάδων της ΔΔΕ Καβάλας»
 
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Στο πλαίσιο της ιδιότητάς μας ως μέλη της ομάδας υποστήριξης για την παροχή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και της παιδαγωγικής υποστήριξης των Σχολικών μονάδων της ΔΔΕ σας αποστέλλουμε οδηγίες για την ασύγχρονη εκπαίδευση.
Η περίοδος που διανύουμε όλοι μας είναι μια πρωτόγνωρη περίοδος ανησυχίας και άγχους και καλούμαστε εκπαιδευτικοί και μαθητευόμενοι να λειτουργήσουμε από απόσταση και να ανταπεξέλθουμε στις νέες συνθήκες μάθησης. Σύμμαχος στην πορεία μας για όσα  συμβαίνουν είναι η δημιουργικότητά μας. Σε αυτή τη βάση η εξ αποστάσεως διδασκαλία συνιστά το πλέον πρόσφορο εργαλείο για να διατηρήσουν οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία στις παρούσες, έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας - χωρίς να αποσκοπεί στο να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση, ούτε να καλύψει τη διδακτέα ύλη.

 

 • Η ασύγχρονη εκπαίδευση απευθύνεται σε όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων.
 • Η επιλογή της πλατφόρμας που θα αξιοποιηθεί έγκειται στη διακριτική ευχέρεια του/της κάθε εκπαιδευτικού. Για την υλοποίηση της εξ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης, προτείνεται να αξιοποιηθούν πληροφοριακά συστήματα, δίκτυα και εφαρμογές που έχει αναπτύξει το ΥΠΑΙΘ όπως για παράδειγμα το e-class και η Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me. Μέθοδοι και εργαλεία που τυχόν έχουν ήδη αναπτυχθεί και χρησιμοποιούνται από τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς για την ανάγκη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, είναι δυνατόν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται παράλληλα με όσα προτείνονται από το Υπουργείο.
 • Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια αυτές τις ημέρες και επεκτείνεται συνεχώς η υφιστάμενη υποδομή της e class και της e-me ώστε να υποστηρίξει τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών και μαθητών που έχουν γραφτεί τις τελευταίες ημέρες και αναμένεται να εγγραφούν και να την αξιοποιήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε σύντομα να λυθούν τα ζητήματα που έχουν προκύψει και ότι οι πλατφόρμες αυτές θα υποστηρίξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλο αυτό το εγχείρημα.
 • Το υλικό καλό είναι να μην είναι pdf αρχεία, αρχεία παρουσιάσεων ή σκαναρισμένες σελίδες, μεγάλα και δυσνόητα κείμενα αλλά να είναι διαδραστικό και να μην απαιτεί να εκτυπωθεί από τους/τις μαθητές/τριες είτε από εσάς αλλά να μπορεί να επεξεργαστεί από τον υπολογιστή, από το tablet είτε από το κινητό.
  Είναι καλό σε κάθε μάθημα να υπάρχει περιγραφή και κάθε μάθημα να είναι χωρισμένο σε ενότητες π.χ 1η εβδομάδα, 2η εβδομάδα κτλ. Σε κάθε ενότητα να έχουμε εκτός από κείμενα και πολυμεσικό υλικό (π.χ βιντεο, εικόνες κ.α) και εργασίες για τους/τις μαθητές/τριες. Οι εργασίες να μην είναι ένα κείμενο μόνο. Καλό είναι να υπάρχουν σε κάθε ενότητα πολλές μικρές δραστηριότητες διαβαθμισμένης δυσκολίας.
  Για την καλύτερη οργάνωσή σας χρησιμοποιείστε έναν φάκελο στο σύννεφο π.χ Google Drive, Dropbox για να αποθηκεύετε όλο το υλικό του μαθήματος. Σε έναν υποφάκελο μπορούν να έχουν πρόσβαση και οι μαθητές/τριες ώστε να βλέπουν το υλικό τους. Θυμηθείτε ότι στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση το εκπαιδευτικό υλικό λειτουργεί σαν άλλος δάσκαλος. Πρέπει να κατευθύνει και να εξηγεί στον μαθητή, αλλά και να αλληλεπιδρά μαζί του.
 • Χρησιμοποιείστε εργαλεία με τα οποία μπορούν οι μαθητές/τριες να δουλέψουν συνεργατικά, όπως το έγγραφα Google, παρουσιάσεις Google κ.α. Χωρίστε τους/τις μαθητές/τριες σε ομάδες και πείτε τους να συγγράψουν μια συνεργατική παρουσίαση ή ένα κείμενο που θα είναι μια εργασία που θα τους αναθέσετε και ορίστε ημερομηνία παράδοσης.
 • Ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας είναι το forum. Απαντάτε σε μια απορία ενός/μιας μαθητή/τριας και την απάντηση την βλέπουν και οι υπόλοιποι.
  Πρέπει να ενθαρρυνθούν οι μαθητές να γράφουν στο forum, γιατί συνήθως δεν το κάνουν.
  Καλό είναι για κάθε ενότητα να υπάρχει ένα ξεχωριστό θέμα συζήτησης και όλοι να γράφουν κάτω από αυτό για την συγκεκριμένη ενότητα. Να μην ανοίγουν ξεχωριστά θέματα για την ίδια ενότητα γιατί μετά χάνονται. Οπότε για κάθε ενότητα πρέπει να ανοίγετε εσείς το θέμα συζήτησης. Καλό είναι να απαντάμε στα ερωτήματα του forum σχετικά άμεσα.
 • Στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και ειδικά στην ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι πολύ σημαντικό οι εκπαιδευόμενοι από πριν να γνωρίζουν ρητώς τι αναμένεται να μάθουν. Ο σημαντικότερος λόγος είναι για να μπορέσουν να ελέγξουν μετά το πέρας της μαθησιακής τους πορείας κατά πόσο έμαθαν αυτά τα οποία κλήθηκαν να μάθουν. Το διαδίκτυο διαθέτει φόρμες αξιολόγησης ή ερωτηματολόγια κτλ (π.χ Google forms), οι οποίες δημιουργούνται εύκολα από τον εκπαιδευτικό και συμπληρώνονται εξίσου εύκολα από τον/τη μαθητή/τρια.
 • To ενδεικτικό πλάνο ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπως προτείνεται και από το Υπουργείο, περιλαμβάνει: α) Ανάρτηση στο ψηφιακό τμήμα, με ευθύνη του/της εκπαιδευτικού, εκπαιδευτικού υλικού, υλικού προς μελέτη, ασκήσεων - εργασιών κλπ. β) Μελέτη του υλικού από τους μαθητές/ριες, υποβολή ερωτήσεων προς τον/την εκπαιδευτικό, λύση ασκήσεων και υποβολή των εργασιών/απαντήσεων προς τον/την εκπαιδευτικό της τάξης σε προθεσμία που θα ορίζει ο εκπαιδευτικός γ) Αξιολόγηση των εργασιών και ασκήσεων από τον εκπαιδευτικό της τάξης και αποστολή σε κάθε μαθητή/τρια μεμονωμένα σχετικής ανατροφοδότησης (με κάθε πρόσφορο τρόπο, π.χ. μέσω της πλατφόρμας ή και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
 • Στις ενδεικτικές δραστηριότητες περιλαμβάνονται: α) Δραστηριότητες εμπέδωσης της διδαγμένης ύλης, β) Δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, γ) Δημιουργικές δραστηριότητες- εργασίες δ) Η αξιοποίηση των τεχνών.
 • Οι ώρες κατά τις οποίες οι εκπαιδευτικοί αλληλεπιδρούν στην πλατφόρμα ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με τους μαθητές και τις μαθήτριες των τμημάτων στα οποία διδάσκουν προτείνεται να είναι από 08:00 έως και 14:00. Σε περίπτωση που εκπαιδευτικοί συμπληρώνουν ωράριο σε περισσότερες από μια σχολικές μονάδες, προτείνεται, σε συνεννόηση με τον/την Δ/ντή/τρια του κάθε σχολείου, να ρυθμίζονται οι ημέρες κατά τις οποίες θα είναι διαθέσιμοι για κάθε σχολική μονάδα για επίλυση αποριών, ερωτήσεων κλπ. Οι εκπαιδευτικοί κάθε σχολικής μονάδας προτείνεται να αναρτούν σε κάθε ψηφιακό τμήμα το οποίο έχουν δημιουργήσει τις ημέρες κατά τις οποίες θα είναι διαθέσιμοι για επίλυση αποριών – ερωτήσεων προκειμένου να είναι ενήμεροι/ες οι μαθητές και οι μαθήτριες.
Τέλος θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στην χρήση κοινόχρηστων εγγράφων που χρησιμοποιούνται δημόσια να μην φαίνονται στοιχεία προσωπικών δεδομένων.
Για άλλη μια φορά θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι είμαστε στη διάθεσή σας, για την από κοινού διερεύνηση και αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν το εκπαιδευτικό σας έργο. Για υποβολή ερωτημάτων τεχνικής φύσεως μπορείτε να αποστέλλετε τα μηνύματά σας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
Παρακαλούνται οι Δ/ντριες/ντές να προωθήσουν το παρόν έγγραφο στους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων των σχολείων τους προς ενημέρωσή τους.
Τα μέλη της ομάδας υποστήριξης για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση της ΔΔΕ Καβάλας
ΣΕΕ ΠΕ05 Ευφημία Μαυρομμάτη

ΣΕΕ ΠΕ01 Ξανθή Αλμπανάκη

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 Μάξιμος προς Βορίδη: "Σε “λήθαργο” λόγω κορονοϊού οι φυτεύσεις αμπελιών"
Να διερευνήσουν τη δυνατότητα οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ που συμμετέχουν σε προγράμματα μαθητείας, που διεκόπησαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους που θα λάβουν οικονομικό επίδομα ή βοήθημα, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τους υπουργούς Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση και Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως.
 
Ο Θεσσαλός πολιτικός σε ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «η απόφαση για την αναστολή των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, προκειμένου να επιτευχθεί αυξημένη προστασία από  την εξάπλωση του κορονοϊού, περιλαμβάνει και περίπου 3.200 αποφοίτους των ΕΠΑΛ, που έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της εργασίας τους και, συνεπώς, της καταβολής των αποδοχών τους.
Σύμφωνα με διευκρινήσεις που παρείχε η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και δια Βίου Μάθησης (Αριθ. Πρωτ. Φ7/36528/ΓΓ4, 12.3.20) η εργασία των αποφοίτων των ΕΠΑΛ σε επιχειρήσεις ή σε φορείς λογίζεται ως κομμάτι της εκπαιδευτικής δραστηριότητας, εντάσσεται στο μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και, ως εκ τούτου, διακόπτεται. Σημειώνεται δε ότι ‘‘για το διάστημα της απαγόρευσης των εκπαιδευτικών λειτουργιών οι μαθητευόμενοι δεν αποζημιώνονται από τον εργοδότη και δεν λαμβάνουν επιδότηση από την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ’’.
Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει εύλογες ανησυχίες στους μαθητευόμενους αποφοίτους των ΕΠΑΛ που εργάζονται κατά κύριο λόγο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και, σύμφωνα με δημοσιεύματα (paidis.com, 21.03.2020), η διακοπή της εργασίας αλλά και των αποδοχών τους, ειδικά στην περίπτωση που υπάρξει παράταση της διακοπής των εκπαιδευτικών  λειτουργιών, στερεί τους ίδιους και τις, επί το πλείστον φτωχές, οικογένειές τους, από ένα απολύτως αναγκαίο εισόδημα».
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 
Δ.Α.Κ.Ε. ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ &
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΜΟΥ ΧΙΟΥ


Γιατί καταψηφίσαμε το κείμενο της ΕΛΜΕ Χίου για τις σχολικές καθαρίστριες
Να πάψει η αφωνία της ΕΛΜΕ Χίου για το ζήτημα της τηλεκπαίδευσης
Να δωρίσει η ΕΛΜΕ Χίου ένα συμβολικό ποσό στο Σκυλίτσειο Γενικό Νοσοκομείο Χίου λόγω κορωνοϊού
 
Συναδέλφισσες, -οι
Με την παρούσα ανακοίνωσή μας θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι σαν παράταξη καταψηφίσαμε την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χίου την σχετική με τις καθαρίστριες των σχολικών μονάδων του Δήμου της Χίου, πρωτίστως, γιατί το θέμα είναι πανελλαδικό κι όχι τοπικό. Υπάρχει, μάλιστα, σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών με Αριθ. Πρωτ.: 18659 της 17-03-2020 https://www.ypes.gr/wp-content/uploads/2020/03/egk18659-17032020.pdf , την οποία και οφείλει να τηρεί ο Δήμος της Χίου. Άλλωστε, για το ζήτημα αυτό έχει βγάλει σχετική ανακοίνωση η ΟΛΜΕ https://www.olme.gr/2020/03/26/26-03-2020-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b1%cf%81%ce%af%cf%83%cf%84

%cf%81%ce%b9%ce%b5%cf%82/ από τις 26-03-2020, ενώ, απ’ την άλλη, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος δεν έχει καν ασχοληθεί με το ζήτημα http://doe.gr/%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%86%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b4-%cf%83-%ce%b4%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%b9%ce%b1-%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%85/ μέχρι σήμερα. Ανέκαθεν σαν ΕΛΜΕ λειτουργούμε με το πρίσμα ότι θέματα που απασχολούν όλη την Ελλάδα για τα οποία βγάζει ανακοινώσεις η ΟΛΜΕ, η ΕΛΜΕ δεν χρειάζεται να παρεμβαίνει με δικά της κείμενα. Εδώ τι άλλαξε άραγε;

Επίσης, δεν θεωρούμε σωστό η ΕΛΜΕ Χίου να προβαίνει σε καταγγελία εις βάρος οποιουδήποτε χωρίς να έχει από πριν γραπτή καταγγελία με συγκεκριμένα και ονοματισμένα στοιχεία. Και στην προκείμενη περίπτωση, σπιλώνονται αδίκως υπολήψεις προσώπων εκλεγμένων απ’ τον χιώτικο λαό. Επίσης, δεν μπορεί στην ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Χίου να ενημερώνει το Δήμαρχο Χίου ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του η ρύθμιση του τρόπου εργασίας του εκπαιδευτικού προσωπικού των σχολείων, καθώς αυτό ρυθμίζεται από το Υπουργείο Παιδείας, ενώ την ίδια ώρα να υποδεικνύουμε σαν σωματείο στον Δήμο το πως και που θα αξιοποιήσει το προσωπικό του και να βάζουμε εμπόδια στον καθαρισμό Αγροτικών Ιατρείων εν μέσω κορωνοϊού, που έχουμε και στην Χίο πλέον. Φάσκουμε και αντιφάσκουμε, επομένως. Ειρήσθω εν παρόδω, μάλιστα σήμερα η Διευθύντρια Εκπαίδευσης, λόγω των τελευταίων εξελίξεων στο ζήτημα του κορωνοϊού στο νησί μας https://www.politischios.gr/ygeia/nosokomeio-khiou-thetikos-se-koronoio-andras-asthenes?fbclid=IwAR0d1855YN3B2b_BTioHJlRHcTlwfYv0nDSRC74zBR53MJCtFdYmrYhsGxY#fb-comments , ζήτησε από τους Διευθυντές/-ριες των σχολείων στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό να διεκπεραιώνουν τις εργασίες τους ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως, δηλαδή από το σπίτι τους.
Ακόμη η ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χίου διαφώνησε με την παρακάτω πρότασή μας: Καλό θα ήταν να αναδείξουμε στο κείμενό μας το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων εν γένει. Δηλαδή, να ζητάμε να είναι μόνιμες όλες οι καθαρίστριες των σχολείων. Σήμερα, οι μόνιμες είναι πολύ λίγες εν συγκρίσει μ’ εκείνες, που είναι με σύμβαση έργου. Αν ήταν όλες μόνιμες με συγκεκριμένο καθηκοντολόγιο η ποιότητα της παρεχόμενης απ’ εκείνες εργασία θα ήταν καλύτερη απ’ την σημερινή. Και, φυσικά, για το ότι οι περισσότερες σχολικές καθαρίστριες είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας οφείλεται στις εκάστοτε πολιτικές των κυβερνήσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση κι όχι στον Δήμο της Χίου.
Όσον αφορά την απολύμανση των σχολείων αυτή πρέπει να γίνει οπωσδήποτε, σωστά και επισταμένα λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία. Τώρα δεν έχει κανένα νόημα, επειδή η ενέργεια της απολύμανσης διαρκεί μόνο για 3 μέρες, και, συνεπώς, την θεωρούμε σπατάλη δημοσίου χρήματος. Επίσης, αρμοδιότητα για τις απολυμάνσεις σχολείων έχει και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Άλλωστε, έγινε και σχετική συνάντηση φορέων του νησιού, μεταξύ των οποίων ήταν και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης Α/θμιας και Β/θμιας Χίου, με τον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου, κ. Παντελή Βρουλή στις 10-03-2020 https://www.alithia.gr/tv/eidiseis/panetoimoi-gia-ton-koronoio-dilonoyn-oi-foreis. https://tvpatrida.gr/etoimoi-gia-kathe-endechomeno-oi-foreis/ και θα μπορούσαν να το ζητήσουν. Γιατί απαιτούμε, επομένως, μόνο απ’ τον Δήμο να το κάνει; Γιατί η τότε συνάντηση δεν κατέληξε σε απολύμανση των σχολείων, ενώ ακόμα εκείνα ήταν ανοιχτά; Μήπως, αυτό δεν ζητήθηκε από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης; Κι αν ζητήθηκε, γιατί τελικά δεν έγινε; Μήπως, όντως δεν χρειαζόταν; Και χρειάζεται τώρα, που είναι κλειστά τα σχολεία, με πιθανό το άνοιγμά τους σ’ ένα μήνα και βλέπουμε;
Επιπλέον, μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι η ΕΛΜΕ Χίου, ενώ είναι λαλίστατη για το ζήτημα των σχολικών καθαριστριών, και μην τυχόν κι εκείνες δουλέψουν σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου, ενώ τα σχολεία είναι κλειστά, δεν έχει βγάλει άχνα για την καθημερινή ταλαιπωρία των συναδέλφων εκπαιδευτικών με την ανοργανωσιά, την προχειρότητα, τα επικοινωνιακά τερτίπια, το ενδιαφέρον για το φαίνεσθαι κι όχι την ουσία του Υπουργείου Παιδείας και των τοπικών φερεφώνων του πάνω στο ζήτημα της τηλεκπαίδευσης. Η τηλεκπαίδευση, όπως τη βαπτίζει το Υπουργείο Παιδείας, καμία σχέση δεν έχει με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση όπως επιστημονικά έχει ορισθεί, ενώ δεν έχει υποστηρικτικό νομοθετικό πλαίσιο κι επομένως υποχρεωτικότητα. Παράλληλα πολλά γίνονται κατόπιν προφορικών εντολών ‘’καλοθελητών’’ βάση ενός δελτίου τύπου του Υπουργείου Παιδείας της 16-03-2020 https://www.minedu.gov.gr/news/44361-16-3-2020-deltio-typou-gia-tin-eks-apostaseos-ekpaidefsi, αλλά και αυτοσχεδιασμών-πρωτοβουλιών των Διευθυντών/-ριών των σχολείων. Ο εκπαιδευτικός κόσμος πολλά έχει υποστεί τις τελευταίες ημέρες από την μη προσβασιμότητα στις πλατφόρμες, που υποδεικνύει το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και τις ενορχηστρωμένες ανοίκειες επιθέσεις εις βάρος του από δημοσιογράφους άσχετους με την εκπαιδευτική διαδικασία για τις οποίες δεν έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα μέχρι και σήμερα το Υπουργείο Παιδείας. Κι όλα αυτά εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, που όλοι αγωνιούμε για την υγεία την δική μας και των προσφιλών μας προσώπων. Περιμέναμε, τουλάχιστον, να ζητά η ΕΛΜΕ Χίου να ανακοινωθεί ως εξεταζόμενη ύλη σε όλα τα μαθήματα, αλλά και τις Πανελλαδικές αυτή που διδάχθηκε ως την ημέρα που έκλεισαν τα σχολεία, ως ελάχιστη ψυχολογική στήριξη στους μαθητές μας και ειδικά εκείνους της Γ’ Λυκείου.
Κλείνοντας, ζητάμε από τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χίου να συναινέσουν στην πρότασή μας να δωρίσει η ΕΛΜΕ Χίου ένα συμβολικό ποσό στο Σκυλίτσειο Γενικό Νοσοκομείο Χίου λόγω κορωνοϊού, μιμούμενη την κεντρική ΑΔΕΔΥ, η οποία κατέθεσε την Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020, στο λογαριασμό του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς το συμβολικό ποσό των 2.500 ευρώ για την αγορά υγειονομικού υλικού https://adedy.gr/dwreagnkastorias/ . Είναι κάτι, που οι οικονομικές δυνατότητες της ΕΛΜΕ Χίου το επιτρέπουν. Επίσης, να ζητήσει απ’ την ΟΛΜΕ να κάνει ανάλογη κίνηση μ’ εκείνην της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, η οποία αποφάσισε να διαθέσει τις επόμενες μέρες 100.000 ευρώ για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, με υγειονομικό υλικό, στη μάχη που δίνεται κατά του covid-19. https://www.greekteachers.gr/%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF-%CE%B7-%CE%B4%CE%BF%CE%B5-%CF%80%CF%81%CE%BF/
Η ΕΛΜΕ Χίου οφείλει να επιδείξει αίσθημα αλληλεγγύης, κοινωνικής ευθύνης και συμπαράστασης, αφήνοντας στην άκρη, στις δύσκολες τούτες ώρες, που διανύουμε σαν κοινωνία, λογικές διχαστικές και μικροπολιτικές.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
 
Με ενέχυρο την Αγιά Σοφιά, ίσως του δώσει δάνειο ο Σταϊκούρας - Υπό πτώχευση ο Ερντογάν Θηριώδεις υποχρεώσεις, άδεια τα ταμεία - Παρά τους ελιγμούς Ερντογάν - το αναπόφευχτο ήρθε: η Τουρκία έχει κάψει όλα τα συναλλαγματικά της αποθέματα στην απέλπιδα μάχη συγκράτησης της ισοτιμίας της λίρας. Ο Τούρκος πρόεδρος παρακαλά για ενέσεις σταθερότητας με φθηνά δολάρια τη Fed μέσω swaps.
 
Η τουρκική λίρα υποχωρεί και σήμερα καθώς η αδυναμία του Ερντογάν να βρει δολάρια και η αποκάλυψη ότι το συνάλλαγμα του έχει τελειώσει δημιουργεί νέες πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα.


Σε μια κίνηση που φανερώνει απόγνωση μπροστά στα άδεια θησαυροφυλάκια ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε την Πέμπτη στη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G20 να είναι όλες οι κεντρικές τράπεζες της ομάδας επιλέξιμες για τα δολάρια που τροφοδοτεί η Fed τον πλανήτη.

Στην ουσία ζητά η Τουρκία να μπορεί να δανειστεί φρεσκοτυπωμένα δολάρια με συμφέροντες όρους και χαμηλό επιτόκιο ώστε να μην χρειαστεί να τα προμηθευτεί στην ανοιχτή αγορά – κάτι που είναι σχεδόν αδύνατον λόγω της χαμηλής ισοτιμίας της λίρας που έτσι θα υποχωρούσε ακόμα περισσότερο.

Στην τοποθέτηση του κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G-20 ο Ερντογάν είπε πως μια επέκταση των συμφωνιών ανταλλαγής με όλα τα μέλη «θα ενίσχυες την εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία», σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσίευσε το γραφείο του.

Τα καθαρά αποθέματα συναλλαγματικών ισοτιμιών της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας μειώθηκαν στα 31,5 δισ. δολάρια στις 26 Μαρτίου, από περισσότερα από 40 δισ. δολάρια στην αρχή του μήνα, καθώς προέβη σε ακριβές παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος με πωλήσεις του αμερικανικού νομίσματος για να φρενάρει η υποχώρηση της αξίας της λίρας.

Ωστόσο αν από΄τα 31,5 δισεκατομμύρια των ονομαστικών συναλλαγματικών διαθεσίμων αφαιρεθούν τα δολάρια που η κεντρική τράπεζα δανείστηκε από τις εμπορικές μετά από διαταγή Ερντογάν, τότε τα πραγματικά συναλλαγματικά διαθέσιμα της τουρκίας είναι αρνητικά σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Όμως η Τουρκία έχει ανάγκη να βρει άμεσα 172 δισεκ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει το εξωτερικό της χρέος – τις δόσεις της – για τους επόμενους 12 μήνες..

Η κεντρική τράπεζα απαντά ότι είναι παραπλανητικό να μείνει κανείς μόνο σε αυτά τα στοιχεία, καθώς τα περιουσιακά της στοιχεία φτάνουν τα 93 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού.

Οι μοιραίες ακριβές παρεμβάσεις


Η Τουρκία άρχισε να παρεμβαίνει για τη στήριξη της λίρας πριν από τις τοπικές εκλογές πέρυσι και συνέχισε να το κάνει, αντιμετωπίζοντας ανοιχτές θέσεις πωλήσεων (shorts) που προκλήθηκαν από τις τεράστιες μειώσεις επιτοκίων, τις γεωπολιτικές περιπέτειες της τουρκίας και, πρόσφατα, το ξέσπασμα κορωναϊού.

Οι αρχές βάζουν τις κρατικές τράπεζες να πλημμυρίσουν το αγορά με δολάρια. Κάποιοι από τους αγοραστές τα καταθέτουν σε τουρικές εμπορικές τράπεζες οι οποίες με τη σειρά τους τα καταθέτουν δανεικά στην κεντρική τράπεζα κλείνοντας τον κύκλο.

Η υποχώρηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων κατά 3,6 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα αντί να αυξηθούν κατά 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια όπως αναμένονταν – είναι απόδειξη για τις συνεχιζόμενες παρεμβάσει για τη στήριξη της λίρας, είπε ο Χαλούκ Μπουρούμτσεκσι, ιδρυτής της ανεξάρτητης Burumcekci Research and Consulting.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η κεντρική τράπεζα είχε 25,9 δισεκατομμύρια δολάρια εκκρεμείς συμβάσεις ανταλλαγής από τα τέλη Φεβρουαρίου, κυρίως με τοπικές τράπεζες. Και μετά την έναρξη των πιο μακροπρόθεσμων δημοπρασιών ανταλλαγής εβδομάδα, δανείστηκε περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτές.

H Fed δείχνει την πλάτη της


Η Fed έχει επεκτείνει τις συμφωνίες ανταλλαγής (swaps) με περισσότερες ξένες κεντρικές τράπεζες μετά το ξέσπασμα της κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού

Εκτός από τις πέντε μεγάλες κεντρικές τράπεζες με τις οποίες ανανέωσε τη σύμβαση της από τις 19 Μαρτίου θα δανείζει δολάρια με με γραμμές swaps με εννέα επιπλέον κεντρικές τράπεζες συμπεριλαμβανομένων Βραζιλίας, τη Νότιας Κορέας, του Μεξικού και της Σουηδίας.

Προς το παρόν η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μένει απέξω.

Με 172 δισεκ. δολάρια υποχρεώσεων που ωριμάζουν τους επόμενους 12 μήνες η εξουσία του Ερντογάν κρέμεται από μια κλωστή, θα φανεί πόσο γερή.

Κατηγορία Πολιτική
Τετάρτη, 01 Απριλίου 2020 01:11

Όταν το 3% πάει να βγάλει τρελό το 97%

 
 
Όταν το 3% πάει να βγάλει τρελό το 97% Όταν θα βγουν οι επόμενες δημοσκοπήσεις, οι Συριζαίοι θα πάθουν κυριολεκτικά την πλάκα τους. Διότι τα βάζουν με την απλή λογική, σε καιρούς που μόνο αυτήν έχουμε όλοι ως αποκούμπι.

Θαρρώ πως έχουμε παραδώσει σημασία σε κάτι καραγκιοζαρέους που ξημεροβραδιάζονται στο fb και στο twitter βρίζοντας για τον κορονοϊό. 
 

Δεν εννοώ υποχρεωτικά Συριζαίους, πολλοί απ’ αυτούς που καθημερινά ρίχνουν τόνους φαρμάκι στα social δεν είναι τίποτα από πολιτικής άποψης.

Πρόκειται για μια κοινωνική υπομειοψηφία που ποτέ δεν θα είναι ευχαριστημένη με τίποτα και πάντα θα ψάχνει υπαρκτές ή ανύπαρκτες αφορμές να χύσει το βιτριόλι της.


Αν διαβάσεις τις χολερικές αναρτήσεις τους και ζεις σε άλλη χώρα, θα πιστέψεις ότι στην Ελλάδα σαρώνει ο κορονοϊός.

Ότι μπροστά στην Αθήνα, η Λομβαρδία είναι παιδική χαρά.

Τους λες ότι η Ελλάδα μπήκε από τις πρώτες στον περιορισμό των πολιτών, σου απαντούν ότι έπρεπε να κλείσουν νωρίτερα τα σχολεία και τα μαγαζιά.

Βλέπουν ότι το σύστημα υγείας αντέχει, αρχίζουν να ουρλιάζουν για την τιμή των ιδιωτικών ΜΕΘ.

Τους εξηγείς γιατί έγινε αυτή η αύξηση στις ιδιωτικές ΜΕΘ και φωνάζουν ότι τα παίρνεις από τους κλινικάρχες.

Βλέπουν ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων δεν ξεφεύγουν, αλλά αυτοί γαυγίζουν διότι οι μάσκες και οι μπλούζες στα νοσοκομεία είναι λιγότερες απ’ όσες θα ‘πρεπε.

Τους λες πως ούτε στην πλουσιότερη πόλη του κόσμου, την Νέα Υόρκη, δεν υπάρχουν σε αφθονία κι εκείνοι απαντούν ότι σκασίλα τους τι γίνεται στην Νέα Υόρκη.

Τους λες ότι παραγγέλθηκαν κι έρχονται υλικά, αλλά αυτοί σου κοτσάρουν την καταγγελία μιας παράταξης νοσηλευτριών του ΚΚΕ σ’ ένα επαρχιακό ελληνικό νοσοκομείο. Δεν βγάζεις άκρη.

Πάντα υπήρχαν αυτοί οι τύποι στις ανθρώπινες κοινωνίες και πάντα ήταν οι χρήσιμοι ηλίθιοι των λαϊκιστών και των προβοκατόρων.

Τους έβγαζαν μπροστά για να εξαφανίσουν την λογική ως σύστημα συνεννόησης των ανθρώπων και να δημιουργήσουν συνθήκες αναταραχής σε μικρές και μεγαλύτερες κοινωνίες.

Το θέμα μας δεν είναι αυτοί οι μικρόνοες άνθρωποι, είναι η χρήση τους από κέντρα φαιάς ουσίας που έχουν συγκεκριμένους στόχους. Αλλιώς όλοι αυτοί θα έπαιζαν απλώς τον ρόλο του καρπαζοεισπράχτορα κάθε παρέας.

Αν λοιπόν υπάρχει κάτι εξόχως θλιβερό στην κατάσταση που ζούμε σήμερα, είναι ότι μια δράκα στελεχών του Σύριζα
 • αφενός καθοδηγεί όλη αυτή την τυχάρπαστη ψεκασμένη διαδικτυακή κομπανία με δήθεν επιχειρήματα και 
 • στην συνέχεια την χρησιμοποιεί ως δήθεν απόδειξη ότι υπάρχει λαϊκή αντίδραση στην κυβέρνηση για το θέμα της πανδημίας. 

Καμιά φορά γίνεται βέβαια εξοργιστικό, όμως κατά βάση είναι αστείο και γελοίο.

Διότι το 3% του πληθυσμού, βγάζει τρελό το υπόλοιπο 97%.

Όταν θα βγουν οι επόμενες δημοσκοπήσεις, οι Συριζαίοι θα πάθουν κυριολεκτικά την πλάκα τους. Διότι τα βάζουν με την απλή λογική, σε καιρούς που μόνο αυτήν έχουμε όλοι ως αποκούμπι. 


Μα καλά, εκεί στην Κουμουνδούρου, δεν λυπούνται τον εαυτό τους να αυτοχειριάζονται έτσι;

Απορώ με τους άλλοτε κραταιούς της πολιτικής τακτικής και της επικοινωνίας. Ξανάρθαν μάλλον στα πραγματικά τους κυβικά...


Δημήτρης Καμπουράκης
liberal.gr
Κατηγορία Πολιτική
 
 
Βρε χαβαλέδες Ελληνες; Αξίζει να πεθάνετε για μια βόλτα; Μάθετε τι είναι καραντίνα και πως ζουν δίπλα μας άνθρωποι που θυσιάζουν τα πάντα για να ζήσουν. Δείτε τους νεκρούς στις άλλες χώρες και στη συνέχεια γυρίστε να δείτε τους γονείς ή τα παιδιά σας. Και σκεφτείτε: Αξίζει η ζωή τους για μια βόλτα στο πάρκο;
Σπουδαίοι δημοσιογράφοι που είχα την τύχη να με διδάξουν μου έλεγαν:

«Μη γράφεις τις προσωπικές σου απόψεις σε πρώτο ή δεύτερο πρόσωπο. Να αποστασιοποιείσαι, να μη δείχνεις προσωπική εμπλοκή, ακόμη κι αν είναι γνώμη σου».

Οσο κι αν προσπαθεί κάποιος να το τηρήσει σε χρόνια ήρεμα, στους χαλεπούς καιρούς αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Ειδικά όταν καθημερινά αποδεικνύεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι είμαστε… έθνος χαβαλέδων.


Ότι είμαστε ένας λαός που ούτε το ιερό δικαίωμα της ζωής δεν μπορεί να σεβαστεί.

Ούτε μία εβδομάδα σε καραντίνα οι Ελληνες και αμέσως χαλάρωσαν τα μέτρα περιορισμού που επέβαλε το κράτος. Αντί δηλαδή ο αυτοπεριορισμός να είναι καθήκον που θα τηρούμε με ιερότητα, αφήσαμε την κυβέρνηση να μας βάλει χαλινάρι.

Κι όμως, ακόμη και την απαγόρευση κυκλοφορίας, ακόμη και τις εντολές ή και τις εκκλήσεις των ειδικών τις γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια.

Και το χειρότερο είναι ότι κάνουμε και χαβαλέ γι’ αυτό. Προσπαθούμε να κοροϊδέψουμε το… σύστημα, κάνουμε μικροκομπίνες για να ξεφύγουμε από τους ελέγχους και να μη φάμε τα πρόστιμα.

Και βεβαίως, γκρινιάζουμε ασύστολα. Τα… χώνουμε στον Τσιόδρα, στον Χαρδαλιά, στον Μητσοτάκη, στους Κινέζους που έφεραν τον κοροναϊό, στους Γερμανούς που δε δίνουν λεφτά.

Ολοι μας φταίνε γιατί μας είπαν να κλειστούμε μέσα για να γλιτώσουμε πιθανότατα τη ζωή μας ή τη ζωή μερικών εκατοντάδων ή χιλιάδων συμπολιτών μας.

Μας πείραξε η καραντίνα και το γυρίσαμε στην… καραμπίνα.

Ξέρετε τι είναι πραγματική καραντίνα;


Θέλετε να σας πω τι είναι καραντίνα, εσείς Ελληνόπουλα που βάζετε τα παιδιά στο πορτ μπαγκάζ για να μην το δουν αστυνομικοί;

Που κάνετε πικ νικ στα πάρκα λες και σας έλειψε το κοψίδι στο ένα χέρι και το τσίπουρο στο άλλο;

Που δηλώνετε «σωματική άσκηση» και παίρνετε μαζί και τους γειτόνους για να πάτε δύο ώρες βόλτα και να πείτε τα κουτσομπολιά;

Εσείς που το Σαββατοκύριακο ξαναπήγατε στην παραλία ή στο βουνό δέκα – δέκα νομίζοντας ότι έτσι κοροϊδεύετε τον ιό αλλά και τους… κακούς που σας είπαν «μείνετε στο σπίτι»;

Θέλετε να μάθετε τι είναι πραγματική καραντίνα;

Καραντίνα είναι όταν μια 30χρονη κοπέλα πάσχει από σοβαρό αυτοάνοσο και αναγκάζεται να μείνει μήνες μέσα στο σπίτι γιατί μια απλή ίωση μπορεί να της στερήσει τη ζωή.

]

Και μαζί τα όνειρα για να κάνει οικογένεια, να γίνει μαμά, να γίνει γιαγιά και να πηγαίνει βόλτα στα πάρκα με τις γειτόνισσες.

Καραντίνα είναι όταν η 85χρονη γιαγιά που πέρασε μέρες στο νοσοκομείο, γύρισε σπίτι κι εδώ και δύο μήνες είναι κλεισμένη μέσα γιατί μπορεί να πεθάνει με το παραμικρό.

Καραντίνα είναι όταν ο παππούς στο χωριό τριγυρνάει σα φάντασμα στα σοκάκια γιατί δεν έχει που να πάει. Και κάθεται ώρες μέσα στο σπίτι, πολλές φορές μόνος γιατί φοβάται για τα λίγα χρόνια της ζωής του.

Καραντίνα είναι όταν η γριά αγρότισσα που μια ζωή έστυβε την πέτρα στο χωράφι να βρίσκεται μέρες μέσα στο σπίτι, να μην μπορεί να αγοράσει ούτε τα βασικά και να είναι κλεισμένη στους τέσσερις τοίχους χωρίς ίντερνετ, χωρίς Netflix, χωρίς όλα αυτά τα καλούδια που κάνουν τη ζωή των υπολοίπων άνετη.

Καραντίνα είναι τέλος η νεαρή κοπέλα που κάνει χημειοθεραπείες για να πολεμήσει τον καρκίνο ή ο μεσήλικας που έχει πνευμονοπάθεια και ο εγκλεισμός είναι τρόπος ζωής.

Σκέψου χαβαλέ


Εσύ, λοιπόν, χαβαλέ που δεν αντέχεις ούτε πέντε ημέρες χωρίς να κάνεις πάρτι για να χορέψεις βαριά ζεϊμπεκιά και να μιλήσεις για τα βάσανα που σε βρήκαν ή για την καψούρα που δε σε θέλει.

Εσύ που πήρες την οικογένεια, φίλους, συγγενείς και γείτονες και ξεσάλωσες το Σαββατοκύριακο στο δασάκι γιατί δεν άντεξες άλλο να παίζεις ηλεκτρονικά με τις ώρες.

Εσύ που μέχρι προχθές για να πας στο περίπτερο έπαιρνες το αυτοκίνητο κι αίφνης ανακάλυψες τη γυμναστική και τρέχεις με τις ώρες παραβιάζοντας τις εντολές.

Εσύ που γύρισες από το εξωτερικό κι ενώ έπρεπε να είσαι σε καραντίνα κάνεις βόλτες ή εσύ που δεν αντέχεις να μη βλέπεις τη θάλασσα ή ξαφνικά θυμήθηκες ότι έχεις έλλειψη βιταμίνης D.

Εσύ που δε σέβεσαι όλους εκείνους που κάνουν υπομονή κι έχουν καταλάβει ότι μόνο με την ατομική ευθύνη δεν θα γίνει κόλαση.

Ολοι εσείς που αρχίσατε να γκρινιάζετε γιατί φέτος δε θα σουβλίσετε αρνί στο χωριό χορεύοντας την Καραγκούνα.

Κι εσείς που εξοργιστήκατε γιατί δεν θα δείτε τον παπά από κοντά να λέει «Ω γλυκύ μου Έαρ» ή το «Δεύτε Λάβετε Φως», λες και μ’ αυτό θα συγχωρεθείτε και θα πάτε στον παράδεισο.

Ολοι εσείς, λοιπόν, δείτε τους χιλιάδες νεκρούς στην Ιταλία και την Ισπανία.

Ακούστε για τους 100 ή 200 χιλιάδες, μπορεί και περισσότερους, που θα πεθάνουν στις ΗΠΑ.

Και τότε γυρίστε να δείτε τους γονείς σας, τους παππούδες σας, τους υπερήλικες συγγενείς σας.

Ή ακόμη και τα παιδιά σας και τα αδέρφια σας, μιας και ο κοροναϊός σκοτώνει και 20χρονους.

Κι αφού τους δείτε αναρωτηθείτε: Αξίζει να τους θάψετε για μια βόλτα στο πάρκο;


Βασίλης Σ. Κανέλλης
in.gr
Κατηγορία Πολιτική
 
Νέος Προγραμματισμός Ωραρίου της Σύγχρονης Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης για Δημοτικά και Γυμνάσια
Σας ενημερώνουμε ότι ο νέος Προγραμματισμός Ωραρίου Δημοτικών και Γυμνασίων για τη Σύγχρονη εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (εξΑΕ) τροποποιείται λόγω της έναρξης των πρωινών μαθημάτων για μαθητές Δημοτικού από την ΕΡΤ, ως ακολούθως:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΩΡΩΝ ΑΝΑ ΒΑΘΜΙΔΑ

 
Έναρξη Λήξη Σύνολο ωρών
 
1. ΔΗΜΟΤΙΚΟ 12:00 16:00 4
 
2. ΓΥΜΝΑΣΙΟ 08:00 12:00 4
 
Ο προγραμματισμός αυτός καθίσταται αναγκαίος για να επιμερισθεί ισομερώς η χρήση του διαδικτύου.
Επισημαίνουμε ότι για τα Λύκεια συνεχίζει να ισχύει το διευρυμένο ωράριο 8:00 με 16:00.

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
H ΓΕΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ,
Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
 
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΙΚΑ
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 35

Εκπαιδευτικά Νέα