Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιανουάριος 2020 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr
 
Νέο ξεκίνημα για το ΔΟΑΤΑΠ.
Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών.
Ο ΔΟΑΤΑΠ ως φορέας ενίσχυσης της εκπαίδευσης, της εξωστρέφειας,
ως εργαλείο ανάσχεσης του “brain drain”.
Εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η πρόταση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, για τον ορισμό του Καθηγητή Ορέστη Καλογήρου ως Προέδρου του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ).
Θετική γνώμη για την υποψηφιότητα του κ. Καλογήρου διατύπωσε η Νέα Δημοκρατία, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση.
Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίασης η Υπουργός τόνισε:

«Σήμερα είναι μια πολύ αισιόδοξη ημέρα για τον ΔΟΑΤΑΠ. Σηματοδοτούμε ένα νέο, ελπιδοφόρο ξεκίνημα για έναν φορέα που θέλουμε να μετατρέψουμε σε πολύτιμο εργαλείο στην υπηρεσία των πολιτών, της εκπαίδευσης, της εξωστρέφειας, ένα καίριο εργαλείο ανάσχεσης του “brain drain”.
Θέλουμε η επόμενη ημέρα του ΔΟΑΤΑΠ να σημάνει και την απαλλαγή των πολιτών από τη γραφειοκρατία, την ταλαιπωρία, καθώς και από άδικους αποκλεισμούς που συνεπάγεται η μεγάλη καθυστέρηση ακαδημαϊκής αναγνώρισης των τίτλων σπουδών εξωτερικού.
Ταυτόχρονα, επιθυμούμε έναν φορέα που θα λειτουργήσει στην κατεύθυνση προσέλκυσης νέων και ταλαντούχων ανθρώπων αλλά και αποτροπής της διαρροής εγκεφάλων (brain drain) στο εξωτερικό που τόσο πολύ έχει πληγώσει τη χώρα μας.
Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην υπεύθυνη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πολιτών, στους γρήγορους μηχανισμούς και τις σαφείς διαδικασίες, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν και οι εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.»
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 

Ρύθμιση με την οποία θα προσμετράται γρηγορότερα η προϋπηρεσία των αναπληρωτών καθηγητών, θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

 
Όπως τόνισε σε συνομιλία που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες η κ. Κεραμέως, θα θεσπιστεί στα δύο αντί στα τρία χρόνια, όπως προβλέπεται σήμερα, η ισχύς των πινάκων για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ώστε να προσμετράται γρηγορότερα η προϋπηρεσία τους και να μην χρειάζεται να περιμένουν τόσο πολύ για τον διορισμό τους.
 
Ακόμα, η κ.Κεραμέως ανέφερε ότι θα επαναφέρει τον διπλασιασμό της μοριοδότησης για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε δυσπρόσιτες περιοχές την οποία είχε καταργήσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κατηγορία Εκπαιδευτικά ΝέαΥΠΑΙΘ 2Οδηγίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς λοίμωξης από το νέο κοροναϊο 2019 n.COV στις σχολικές μονάδες και φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες
Οι οδηγίες σε μορφή pdf 

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 

Η δημοσιοποίηση ενός περιστατικού- μέσω της καταγραφής του σε βίντεο εν ώρα μαθήματος και μάλιστα με καθυστέρηση μιας σχολικής περιόδου, όπως αποκάλυψε ο Περιφερειακός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας, καταδεικνύει ότι η ελληνική κοινωνία κι όχι απλώς το ελληνικό σχολείο νοσεί…
Το εν λόγω περιστατικό, εξάλλου, ήρθε να προστεθεί σε μια λίστα δραματικών και μη τιμητικών για την κοινωνία μας γεγονότων, που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια σε πολλά σχολεία… Τι να πρωτοθυμηθούμε… Μαθητές δημοτικού να σπάζουν τα τζάμια του σχολείου τους; Πατέρας να εισβάλλει σε σχολικό συγκρότημα και να χτυπά δασκάλα; Μητέρα να «μπουκάρει» σε τάξη και να χτυπά συμμαθητή του παιδιού της, επειδή έκρινε ότι το βλαστάρι της αδικήθηκε και έτσι θα έλυνε το θέμα; Έφηβοι να μαχαιρώνονται σε σχολικό προαύλιο;  Από που να αρχίσει κανείς και που να τελειώσει, όταν αρκετές φορές οι ίδιοι οι γονείς δίνουν το κακό παράδειγμα στα παιδιά τους!

Καθημερινή… ρουτίνα!


Πώς να περιγράψει κανείς την πραγματικότητα με την οποία έρχονται καθημερινά πλέον αντιμέτωποι οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων! Μιας πραγματικότητας, που τείνει δυστυχώς να γίνει η… ρουτίνα τους και μάλιστα χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν, αφού το εκπαιδευτικό σύστημα έχει καταλήξει να είναι καθαρά μαθητοκεντρικό!
Αντιμέτωποι σε καθημερινή βάση με πλήθος απαράδεκτων συμπεριφορών, τις οποίες είναι υποχρεωμένοι να υπομένουν αδιαμαρτύρητα, ακόμα κι αν προσβάλλουν την αξιοπρέπειά τους. Δεν θα αναφερθώ καν στο αν προσβάλλουν την ιδιότητά τους, γιατί αυτήν εντέχνως μια ολόκληρη κοινωνία τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του κοινωνικού αυτοματισμού, έχει φροντίσει να την υποβαθμίσει σε έσχατο σημείο! Έχει φτάσει η ώρα όμως που θα υποστεί και τις συνέπειες…
Και πώς να αντιμετωπίσει κανείς παιδιά κι εφήβους που γαλουχούνται με ελλείψεις βασικών αρχών, όπως η έννοια του σεβασμού και της ηθικής. Παιδιών που δεν βλέπουν τίποτε άλλο πέραν από το «Εγώ» τους.  Ακόμα και η ύψωση του τόνου της φωνής από εκπαιδευτικό αυτομάτως εκλαμβάνεται ως υποτίμηση της προσωπικότητάς τους ή ειρωνεία!!! Πώς να αντιμετωπίσει κανείς παιδιά, που από την πιο τρυφερή τους ηλικία, διαπαιδαγωγούνται με την νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας, με την νοοτροπία ότι έχουν μόνο δικαιώματα αλλά καμία υποχρέωση απέναντι στους συνανθρώπους τους αλλά και απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό. Πώς να τολμήσει κάποιος να αντιπαρατεθεί σε ανηλίκους, που έχουν μάθει μόνο να απαιτούν;

Γονείς που αποποιούνται τις ευθύνες τους

Σε μια άκρως εγωκεντρική κοινωνία, όπως έχει εξελιχθεί η ελληνική, με την οικονομική κρίση να αποτελεί την «καραμέλα» της δικαιολογίας της πλήρους ηθικής κατάπτωσης σ’ όλα τα επίπεδα, φαινόμενα που καταδεικνύουν έλλειψη ήθους και κάθε έννοιας σεβασμού, τείνουν πλέον να αποτελούν τον κανόνα κι όχι δυστυχώς την εξαίρεση!
Σε μια κοινωνία που πορεύεται (προς τον… γκρεμό) με την λογική «δεν φταίω ποτέ εγώ, ο άλλος φταίει», ποιος θα αναλάβει τις ευθύνες για την έλλειψη σωστής διαπαιδαγώγησης των παιδιών; Παιδιών που «χτίζουν» χαρακτήρα σε σαθρές βάσεις και χωρίς κανένα όριο! Μελλοντικών ενηλίκων που δεν έχουν μάθει τι σημαίνει επί της ουσίας «τα αγαθά κόποις κτώνται»! Γονέων που αποποιούνται κάθε ίχνος προσωπικής τους ευθύνης (με πρόσχημα τις πολλές ώρες εργασίας…!).
Η σωστή διαπαιδαγώγηση και η μεταλαμπάδευση εννοιών κι αξιών, όπως του σεβασμού, της αξιοπρεπείας, του ήθους αποτελούν πρωταρχική ευθύνη της οικογένειας, η οποία καλείται από πολύ νωρίς να θέσει τις βάσεις της ομαλής πνευματικής και διανοητικής ανάπτυξης του παιδιού. Η οικογένεια  είναι ο «πυρήνας» μέσα στον οποίο αναπτύσσεται ο άνθρωπος. Ό,τι πάρει μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, θα τον συνοδεύουν σ’ όλη του τη ζωή! Καθείς εξ ημών, άλλωστε, αποτελεί τον «καθρέφτη» του σπιτιού του…
Να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε υγιή περιβάλλοντα και με σωστά πρότυπα ξεχωρίζουν…

Έρμαιο των απωθημένων
Δυστυχώς πολλά παιδιά γίνονται… έρμαιο των απωθημένων και τον ψυχολογικών προβλημάτων των γονέων τους!  Πέραν αυτού, άλλωστε, είναι γνωστό ότι ο Έλληνας γονιός μεγαλώνει τουλάχιστον έναν Αϊνστάιν! Χωρίς ο ίδιος πολλές φορές να σέβεται τις ανάγκες  και τα θέλω του πλάσματος, που επέλεξε να φέρει σε τούτον εδώ τον κόσμο!
Ο Έλληνας γονιός είναι αυτός που απαξίωσε πλήρως τον ρόλο του εκπαιδευτικού, κυρίως στα μάτια των παιδιών του…
Αλήθεια, πώς απαιτούμε να επιδείξουν σεβασμό οι μαθητές απέναντι στους εκπαιδευτικούς, όταν κατακλύζονται στο σπίτι τους από κουβέντες του τύπου «οι άχρηστοι, οι τεμπέληδες, οι τρελοί δάσκαλοι» (όχι ότι δεν υπάρχουν κι αυτοί); Πώς ένα παιδί δεν θα είναι μετά προκατειλημμένο απέναντι στον δάσκαλό του;
Έχει σκεφτεί ποτέ κανείς, ότι η απαξίωση του ρόλου του δασκάλου ή ακόμα κι ολόκληρου του εκπαιδευτικού συστήματος «γεννά» μελλοντικούς ενήλικες, που δεν εμπιστεύονται και δεν σέβονται κανέναν;
Κι όλα αυτά γιατί; Μήπως επειδή ο Έλληνας γονιός προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες του σχετικά με την λανθασμένη ανατροφή των παιδιών του και να τις «φορτώσει» σε κάποιον άλλον; Και το εύκολο εξιλαστήριο θύμα είναι… μαντέψτε ποιος!
Κάποιοι γονείς έχετε σκεφτεί, ότι τα παιδιά σας στερούνται αγάπης και το κενό αυτό προσπαθούν να το καλύψουν οι «τεμπέληδες» δάσκαλοι, που με κάθε τρόπο παράλληλα προσπαθούν να τους δώσουν μια αγκαλιά ή ακόμα και να τα συμβουλεύσουν;
Όχι δεν το έχετε σκεφτεί… και δεν σας συμφέρει να το σκεφτείτε, γιατί έτσι θα είναι σα να αποδέχεστε την ανεπάρκειά σας!
Κι ακόμα χειρότερο είναι σα να αποδέχεστε, ότι αυτή είναι η εικόνα του σπιτιού σας! Γιατί όλοι μας είμαστε ο «καθρέφτης» της οικογένειάς μας! Όλα τα άλλα είναι απλώς φτηνές δικαιολογίες…
Όπως ξεχωρίζουν τα παιδιά που αναπτύσσονται σε υγιή οικογενειακά περιβάλλοντα, έτσι ξεχωρίζουν και τα παιδιά που μεγαλώνουν σε προβληματικά!

Υποχρέωση όλων…
Αποτελεί υποχρέωση γονέων, εκπαιδευτικών και Πολιτείας να αποδεχτεί κανείς το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί και να συμβάλλει μέσα από τον διάλογο και την εποικοδομητική συνεργασία στην αντιστροφή του κλίματος, πριν «παραδώσουν» στην πολύπαθη πατρίδα μας μια εγωιστική, αποχαυνωμένη και χωρίς ήθος γενιά.
Και κάτι τελευταίο… αγαπητοί γονείς ασχοληθείτε ουσιαστικά με τα παιδιά σας! Σε πολλά λείπει αγάπη… δεν αρκεί μόνο να έχουν φαγητό ή παπούτσια! Η αγκαλιά σας και η κατανόησή σας είναι πολύ πιο σημαντική και ασύγκριτης αξίας σε σχέση μ’ όλα τα υλικά αγαθά της γης. 


Μαρία Καραντώνη
Εκπαιδευτικός- Δημοσιογράφος
greekteachers.gr
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 

 
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε & Δ. Ε.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤ. ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
 
Ταχ. Δ/νση                            : Εθνικής Αντίστασης 20  
                                                     Διοικητήριο (Γραφείο 521)
Τ.Κ. – Πόλη                           : 65110 Καβάλα
Πληροφορίες                      : Χρυσή Βεζακίδου
Τηλέφωνο – FAX                  : 2510291572 – 2510291504
Ιστοσελίδα                           : http://dipe.kav.sch.gr
Ηλεκτρονική διεύθυνση       : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">mail@dipe.kav.sch.gr
 
 
 
 
 
 
 
 
Καβάλα, 30/01/2020
Α.Π.: Φ31.1/884Β
 
 
 
Προς:
 
 
 
 
 
 
ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ
ΣΧΟΛΕΙΩΝ/ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥΣ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΤΟΥ Δ. ΠΑΓΓΑΙΟΥ
 
 
 
 
 
 

 
 
ΘΕΜΑ: «Πρόσκληση σε συνάντηση εργασίας»

 
            Καλούνται οι Διευθυντές/ Διευθύντριες των Δημοτικών Σχολείων και τους Προϊσταμένους/Προϊστάμενες των Νηπιαγωγείων του Δήμου Παγγαίου σε συνάντηση εργασίας με την Αναπληρώτρια Διευθύντρια Π. Ε. Καβάλας, την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερούπολης, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν στις σχολικές περιφέρειες των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων για το σχολικό έτος 2019-2020.
 
 
Ώρα συνάντησης για τους Διευθυντές/ Διευθύντριες των Δημοτικών Σχολείων: 12:00-13:00
 
Ώρα συνάντησης για Προϊσταμένους/Προϊστάμενες των Νηπιαγωγείων: 13:00-14:00
 
 
 
 
                                                 Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Π.Ε.  Καβάλας
 
                                                                                                                Αθανασία Γαϊτανίδου
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Σοκαριστικές αποκαλύψεις: Δύο φορές ανάγκασαν την 8χρονη να γλείψει τουαλέτα στη ΘεσσαλονίκηΣυγκλονίζουν οι λεπτομέρειες, που αποκάλυψε, ο δικηγόρος της οικογένειας της 8χρονης, Χαράλαμπος Χατζηπαναγιώτου, στην εκπομπή του FOCUS FM“Διπλός Ελληνικός” με το Στέφανο Δαμιανίδη και τον Αντώνη Οραήλογλου.

Όπως υποστήριξε:
-Σε ώρα μαθήματος και όχι διαλείμματος το περιστατικό
-Παραδέχθηκαν το γεγονός τα παιδιά, μεταθέτουν τις ευθύνες το ένα στο άλλο
-Οι δάσκαλοι υποβιβάζουν το γεγονός
-Καμία επίσημη ενημέρωση στους γονείς

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα δήλωσε κ.Χατζηπαναγιώτου, «Ένας από τους δύο επιβλέποντες εκπαιδευτικούς είπε στο παιδί με οργίλο ύφος “επειδή εσύ έγλειψες σκ@@ά, εγώ θα χάσω τη θέση μου»;
Τόνισε μάλιστα, ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, λέγοντας, ότι «Επισήμως περιμένουμε σήμερα την ανακοίνωση του πορίσματος της ΕΔΕ. Δυστυχώς οι γονείς των παιδιών, που εμπλέκονται, δεν εκδήλωσαν μία συγνώμη ή μία συμπάθεια στο παιδί. Απλώς επιβεβαίωσαν, ότι το περιστατικό έλαβε χώρα. Μεταφέρουν την άσκηση βίας το ένα στο άλλο. “Ναι το κάναμε, αλλά δεν είμαστε αυτοί, που την ανάγκασαν«, συμπλήρωσε.
Όπως περιέγραψε, όλα έγιναν «στις 16 Γενάρη, 2:20-2:25 μ.μ. κατά τη δεύτερη διδακτική ώρα του ολοήμερου. Η εκπαιδευτικός, που ήταν υπεύθυνη για την επιστασία και διδαχή, επέτρεψε στα παιδιά, με την προϋπόθεση, ότι είχαν κάνει τις εργασίες τους για την επόμενη μέρα, να εξέλθουν και να παίξουν στους σχολικούς διαδρόμους ή στον αύλειο χώρο, αν και απαγορεύεται η έξοδος των παιδιών από την αίθουσα διδασκαλίας, παρά μόνο για σοβαρό λόγο και μόνο με τη συνοδεία δασκάλου.
Το θύμα, ένα παιδί ιδιαίτερα ντροπαλό, επειδή είχε την ανάγκη να παίξει, παρακάλεσε συμμαθητές της, που έπαιζαν λάστιχο, να παίξει μαζί τους. Αυτά δέχθηκαν, με την προϋπόθεση, ότι θα εφήρμοζε τη δοκιμασία, που θα της έθεταν. Το παιδί αποδέχθηκε, χωρίς να έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα και ελπίζοντας, ότι αυτό δε θα ισχύσει.
Έχασε και τα παιδιά την οδήγησαν στις τουαλέτες, με μία άσκηση βίας, την πίεσαν και το έκανε. Το πιο φρικιαστικό είναι, ότι μετά της απαγόρευσαν να πλύνει το στόμα της. Συνέχισαν το παιχνίδι, αλλά τα άλλα παιδιά, που έχαναν αρνήθηκαν να εκτελέσουν τη δοκιμασία, λέγοντας, ότι για εμάς δεν ισχύει αυτό. Επαναλήφθηκε 2η φορά το ίδιο πράγμα για το κοριτσάκι, μόλις έχασε ξανά στο παιχνίδι. Είναι φοβερό ως προς την έμπνευση και την υλοποίηση», είπε σοκαρισμένος ο δικηγόρος της οικογένειας της 8χρονης.
Μάλιστα, όπως είπε, «Όταν σχόλασε το παιδί ανακοίνωσε στη μητέρα της, ότι επιτέλους την έπαιξαν τα παιδιά και εκεί ξέσπασε σε κλάματα….”αλλά με υποχρέωσαν να κάνω αυτό”. Όλοι είναι συγκλονισμένοι, το παιδί παρακολουθείται από ειδικό παιδοψυχολόγο, δεν μπορεί να κοιμηθεί μόνο του και ξυπνάει λέγοντας “γιατί εγώ”; Δεν έχει πάει ακόμη στο άλλο σχολείο, γιατί δεν μπορεί».
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
Σάββατο, 01 Φεβρουαρίου 2020 01:18

Νέες θεματικές στα σχολεία από Σεπτέμβριο

 

Υγιεινή διατροφή, εθελοντισμός, περιβαλλοντική συνείδηση, σεξουαλική αγωγή, επιχειρηματικότητα, είναι ορισμένες από τις νέες θεματικές που θα αναπτυχθούν πιλοτικά από την επόμενη σχολική χρονιά στα σχολεία. Παράλληλα, στόχος είναι τον Σεπτέμβριο του 2020 η λειτουργία 28 νέων προτύπων και 34 πειραματικών σχολείων, ενώ θα αναπτυχθούν προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Επίσης, για πρώτη φορά θα ιδρυθούν πειραματικές δομές κατάρτισης – ΙΕΚ.

Ειδικότερα, έπειτα από ένα εξάμηνο που η τριτοβάθμια εκπαίδευση μονοπώλησε τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, πλέον ήλθε η σειρά το μεγαλύτερο βάρος να δοθεί στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτό προκύπτει από τις κυριότερες ενέργειες που έχει προγραμματίσει η ηγεσία του υπουργείου για το 2020 και τις παρουσίασε, χθες, στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αποτίμησης του κυβερνητικού έργου και του προγραμματισμού των επόμενων ενεργειών.
Ενδεικτικά, μιλώντας στην «Κ» η υπουργός Νίκη Κεραμέως, ανέφερε ότι από την επόμενη σχολική χρονιά θα εισαχθούν νέες θεματικές ενότητες στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων και θα ενισχυθεί το μάθημα του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού. Βασικός στόχος, σύμφωνα με την ίδια, είναι οι μαθητές να αποκτήσουν γνώσεις σε αντικείμενα πέραν των παραδοσιακών μαθημάτων, όπως και να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, με ενίσχυση της γλωσσομάθειας και των ψηφιακών δεξιοτήτων εντός του δημόσιου σχολείου. Αυτό θα γίνει και μέσω της ανάπτυξης νέων προγραμμάτων σπουδών στα σχολεία και δημιουργία νέου ψηφιακού υλικού. Παράλληλα, όπως έχει εξαγγελθεί, θα θεσμοθετηθεί νέο πλαίσιο πρότυπων και πειραματικών σχολείων, ενώ θα οργανωθεί επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες, ενώ θα δρομολογηθεί πρόγραμμα για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού έργου.
Θα ενισχυθεί η επαγγελματική εκπαίδευση με την ίδρυση πρότυπων επαγγελματικών λυκείων και σύνδεσή τους με πειραματικά ΙΕΚ, τα οποία θα αποτελούν μία νέα δομή στο πλαίσιο της αναδιαμόρφωσης των επαγγελματικών σχολών κατάρτισης. Παράλληλα, δρομολογούνται νέο σύστημα επιλογής στελεχών και η δημιουργία δομών εκπαίδευσης, με ενισχυμένη την παιδαγωγική καθοδήγηση.
Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προγραμματίζεται νομοσχέδιο για την εξωστρέφεια των ΑΕΙ αλλά και σχεδιασμός θεσμικού πλαισίου για την προσέλκυση ξένων φοιτητών, καθώς και νέο θεσμικό πλαίσιο συνολικά για τα ΑΕΙ (μοντέλο διοίκησης, μεγαλύτερη αυτονομία, αναμόρφωση του πλαισίου σπουδών και αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη).
Η κ. Κεραμέως μαζί με τους υφυπουργούς Βασίλη Διγαλάκη και Σοφία Ζαχαράκη παρουσίασαν έναν φάκελο 78 σελίδων. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε επιπλέον η διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή γύρω από τα ζητήματα της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «έχουν γίνει κάποια πρώτα πολύ σημαντικά βήματα στον τομέα της μεταρρύθμισης, ξεκινώντας από τον νόμο που μόλις ψηφίσαμε για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εντός των επόμενων δύο μηνών πρέπει να στρέψουμε περισσότερο το ενδιαφέρον μας στο τι γίνεται στα σχολεία μας», ενώ μίλησε για το όραμα της κυβέρνησης «για μία Παιδεία η οποία θα δίνει στα παιδιά όχι απλά στείρες γνώσεις αλλά πραγματικές δεξιότητες, για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ενός κόσμου που αλλάζει με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Εχοντας φυσικά πάντα συμμάχους τους δασκάλους, τους καθηγητές, τους νηπιαγωγούς μας, οι οποίοι εκ των πραγμάτων θα πρέπει να είναι συμμέτοχοι στη μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουμε αντιλήψεις στην Παιδεία και να προσαρμοστούμε στις ανάγκες των καιρών».
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «δεν διαθέτει όραμα για την Παιδεία. Αντίθετα, η πολιτική της συνοψίζεται στην κατάργηση και στην αναστολή».

 Γράφει ο Απόστολος Λακάσας στην Καθημερινή
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Το 1827 η ελληνική επανάσταση έπνεε τα λοίσθια. Οι αβελτηρίες της ηγεσίας είχαν επιτρέψει την εγκατάσταση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο. Ο Μεσολόγγι είχε πέσει και τα αιγυπτιακά στρατεύματα ισοπέδωναν τον Μωριά. Την ίδια ώρα ο Κιουταχής έκαιγε την Ρούμελη. Ελάχιστα μέρη κρατούσαν ακόμα οι Έλληνες επαναστάτες.
Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα έλαβε χώρα η ναυμαχία της Ιτέας ή Αγκάλης από τον ομώνυμο κόλπο. Στα τέλη Σεπτεμβρίου 1827 το πρώτο ελληνικό ατμοκίνητο πλοίο, το «Καρτερία», διατάχθηκε να πλεύσει στον Κορινθιακό κόλπο με στόχο την υποστήριξη των χερσαίων ελληνικών τμημάτων. Κυβερνήτης του σκάφους ήταν ο Βρετανός φιλέλληνας Frank Abney Hastings τον οποίο οι Έλληνες ονόμαζαν Άστιγξ.
 
Στον κόλπο της Αγκάλης είχε εισέλθει νωρίτερα ελληνική μοίρα τριών σκαφών, η οποία όμως δεν μπορούσε να πλήξει, μόνη, τα εχθρικά πλοία και τα παράκτια πυροβολεία που Τούρκοι και Αιγύπτιοι διέθεταν. Οι Τουρκοαιγύπτιοι διέθεταν 10 σκάφη – τα τρία μεταγωγικά – ενώ στην ακτή είχαν δημιουργήσει πυροβολοστάσια για να αποτρέψουν τυχόν ελληνική επίθεση.
Ελληνική επίθεση

 
Στις 30 Σεπτεμβρίου 1827 η ελληνική μοίρα πλησίασε τα εχθρικά σκάφη. Οι Τουρκοαιγύπτιοι όταν είδαν τέσσερα μόνο ελληνικά πλοία δεν πίστεψαν ότι οι αντίπαλοί τους θα ήταν τόσο τρελοί ώστε να τους επιτεθούν. Ο Άστιγξ όμως είχε άλλη άποψη. Βασιζόμενος στην ισχύ πυρός του «Καρτερία» πλησίασε σε απόσταση 500 μ. από τα εχθρικά σκάφη και διέταξε τα πλοία του να ρίξουν τις άγκυρες.
Κατόπιν το «Καρτερία» έριξε μια βολή για να εκτιμηθεί η απόσταση. Οι Τουρκοαιγύπτιοι απάντησαν αμέσως με το σύνολο των πυροβόλων τους συγκεντρώνοντας τα πυρά τους στο «Καρτερία». Το ελληνικό πλοίο όμως απάντησε με βολιδοφόρες οβίδες θερίζοντας, κυριολεκτικά, τα πληρώματα των εχθρικών σκαφών και τους υπηρέτες των παράκτιων πυροβόλων.
 
Σύντομα στα εχθρικά πλοία εκτυλίχθηκαν σκηνές αλλοφροσύνης καθώς τα βλήματα του «Καρτερία» του βρικίου «Σωτήρ» και των άλλων δύο ελληνικών σκαφών κομμάτιαζαν πλοία και άνδρες. Με την χρήση εκρηκτικών βλημάτων καταστράφηκαν τρία τουρκοαιγυπτιακά πλοία. Τα παράκτια πυροβολεία είχαν σιγήσει επίσης και όσοι υπηρέτες τους δεν κείτονταν κομματιασμένοι δίπλα στα πυροβόλα τους είχαν τραπεί σε φυγή.
Σε λίγο οι Έλληνες κυρίευσαν δύο εχθρικά πλοία και έκαψαν τα υπόλοιπα. Ήταν μια χρήσιμη για το ηθικό και όχι μόνο των Ελλήνων νίκη. Ο Ιμπραήμ όταν έμαθε τι είχε συμβεί ορκίστηκε να καταστρέψει το «Καρτερία». Αντί να συμβεί αυτό όμως, αντίθετα, η ναυμαχία ήταν ο καταλύτης που προκάλεσε την περιώνυμη ναυμαχία του Ναυαρίνου, μερικές ημέρες αργότερα, όπου ο στόλος του Αιγύπτιου δυνάστη αφανίστηκε.
Το «Καρτερία»
Το «Καρτερία» ήταν το πρώτο ατμοκίνητο πολεμικό που έλαβε μέρος σε ναυμαχία παγκοσμίως. Ναυπηγήθηκε το 1825 στη Βρετανία βάσει οδηγιών του Άστιγξ ακριβώς για να ενισχύσει το ελληνικό επαναστατικό ναυτικό. Η ναυπήγησή του έγινε με χρήματα από το δάνειο που η Βρετανία έδωσε στη Ελλάδα, αλλά και με προσωπικούς πόρους του Άστιγξ.
Το σκάφος είχε εκτόπισμα 233 τόνων, τέσσερις ιστούς και διέθετε δύο μικρές ατμομηχανές που κινούσαν ισάριθμους τροχούς στα πλευρά του. Διέθετε μόλις 4 πυροβόλα και 4 καρονάδες (βραχύκαννα πυροβόλα που έβαλλαν βολιδοφόρα βλήματα), όλα βαριά, των 68 λιβρών.
 
Το σκάφος εντάχθηκε σε υπηρεσία το 1826 και σύντομα έγινε ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων. Μόνο το 1827 το σκάφος έβαλλε 18.000 βολές κατά των εχθρών, αριθμός που δείχνει το εύρος της δράσης του. Η ναυμαχία της Ιτέας ήταν η κορωνίδα της δράσης του.

Το ατμοκίνητο “Καρτερία”.

Ο Βρετανός φιλέλληνας, βετεράνος του Royal Navy, Φρανκ Άστιγξ.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

            Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. ν. Λάρισας στη συνεδρίασή του στις 29-01-2020  δεν συγκροτήθηκε σε σώμα λόγω αποχώρησης από τη συζήτηση, δύο μελών του.

Η επόμενη συνεδρίαση συγκρότησης ορίστηκε  την Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 15:30.
 
 
Tο  Δ.Σ. της ΕΛΜΕ
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 
Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αειφορίας «ΠΑΣΑΡΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 34

Εκπαιδευτικά Νέα