Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014 19:29

Εν αρχη ην ο λόγος

Διάβασα με ενδιαφέρον τις απόψεις του διάσημου εξελικτικού βιολόγου και συγγραφέα Ρίτσαρντ Ντόκινς για την εξέλιξη της ζωής και τον Θεό (Το Βήμα, 23/9/2014).

Ο Βρετανός επιστήμονας διατυπώνει μια νέα δέσμη θεωριών για την εξέλιξη της ζωής και υποστηρίζει ότι το σεξ είναι πιθανώς μια γήϊνη «εφεύρεση» για την αναπαραγωγή. Ο Ντόκινς έχει υποστηρίξει ότι «δεν υπάρχει ένας υπερφυσικός δημιουργός και ότι η θρησκευτική πίστη μπορεί να χαρακτηριστεί ως ψευδαίσθηση, ως μία ψευδής εμμονή και πεποίθηση». Σχετικά με τη χρησιμότητα του σεξ αναφέρει ότι η ύπαρξή του είναι «προβληματική» από «εξελικτική» σκοπιά και γι αυτό εκτιμά ότι οι εξωγήϊνοι δεν χρησιμοποιούν το σεξ για να αναπαράγονται.
Όταν θα έρθουμε σε επαφή με εξωγήϊνους θα μάθουμε, λέει ο Βρετανός επιστήμονας, το γιατί εμφανίστηκε στη γη το σεξ. Ο Ντόκινς θεωρεί επίσης, αν όχι προβληματικό, πάντως περιοριστικό το γεγονός ότι η ζωή στη γη χωρίστηκε σε δύο φύλλα και πιστεύει ότι στους εξωγήϊνους κόσμους δεν θα υπάρχουν μόνον αρσενικά και θηλυκά.
Επιτέλους, ο Ντόκινς λέει ότι οι νοήμονες εξωγήϊνοι πολιτισμοί είναι πιθανό να έχουν αναπτύξει θρησκευτική συνείδηση.
«Δεν νομίζω ότι θα είναι έκπληξη αν έρθουμε σε επαφή με εξωγήϊνους και μάθουμε ότι έχουν θρησκείες. Οι ανθρωπολόγοι έχουν διαπιστώσει την παρουσία θρησκευτικών αντιλήψεων και συμπεριφορών σε όλους τους ανθρώπινους πολιτισμούς που γνωρίζουμε. Υποθέτω ότι κάθε εξωγήϊνος πολιτισμός  που έγινε τόσο προηγμένος τεχνολογικά ώστε να καταφέρει να φτάσει μέχρι εδώ ή να επικοινωνήσει μαζί μας, όταν βρισκόταν στα αρχικά στάδια της ύπαρξής του θα πέρασε τη φάση της αβεβαιότητας για τον κόσμο που τον περιβάλλει και γενικότερα γι αυτό που ονομάζουμε με μια λέξη “άγνωστο”» λέει ο Βρετανός  καθηγητής.
Πριν λοιπόν κατανοήσουν τους νόμους της φύσης και του σύμπαντος είναι λογικό για να εξηγήσουν αυτό το άγνωστο να βρήκαν καταφύγιο σε κάποια θρησκεία», δηλώνει ο βιολόγος επιστήμονας.
Ο Ντόκινς έφερε ως παράδειγμα το παράδειγμα της όρασης υποστηρίζοντας ότι σ΄ένα κόσμο με άπλετο φως (όπως η Γη) τα μάτια των τοπικών μορφών ζωής θα εξελίχθηκαν με τρόπο παρόμοιο με εκείνων των μορφών ζωής στον πλανήτη μας.
Ο επιστήμονας πιστεύει ότι το τεράστιο πλήθος πλανητικών συστημάτων στο Σύμπαν καθιστά πρακτικά αδύνατο να είναι η Γη ο μόνος κόσμος στον οποίο αναπτύχθηκε ζωή.
Γι αυτό και καλεί τους συναδέλφους του να μην αναζητούν την αρχή της ζωής εντός του πλανήτη μας γιατί πιθανότατα αυτή ξεκίνησε κάπου αλλού και μόνο με την επικοινωνία με εξωγήϊνους μπορεί να βρούμε το νήμα της.
Με όλο τον σεβασμό στον Βρετανό καθηγητή του οποίου οι γνώσεις δεν αμφισβητούνται, η ταπεινότητά μου επιθυμεί να παραθέσει κάποια σχόλια σχετικά με όσα υποστηρίζει ο συμπαθής κ. Ντόκινς:
Ασφαλώς το σεξ δεν είναι μια γήϊνη εφεύρεση για την αναπαραγωγή. Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο κατ΄εικόνα και καθ΄ομοίωση καθορίζοντας τα φύλλα και (μετά την αποβολή εκ του Παραδείσου) καθόρισε τη διαδικασία της αναπαραγωγής (αυξάνεστε και πληθύνεστε).
Είναι απολύτως φυσικό να μην καταλαβαίνει ο καθηγητής την έννοια του υπερφυσικού (όπως δεν την καταλαβαίνει κανείς μας άλλωστε) και να καταφεύγει σε αναφορές για «ψευδείς εμμονές και ψευδαισθήσεις».
Ο Θεός είναι Απόλυτος και δεν υπάρχουν εξηγήσεις ούτε ερμηνείες για το απόλυτον.
Ο Ντόκινς λέει επίσης ότι δεν υπάρχουν εξωγήϊνοι και σ΄αυτό έχει δίκιο!
Εκτός του κόσμου μας υπάρχουν αμέτρητες στρατιές αγγέλων που είναι δημιουργήματα του Θεού και φυσικά υπάρχουν οι ψυχές των ανθρώπων που διαχέονται προς τον Θεό.
Τέλος, ο Ρίτσαρντ Ντόκινς πρέπει να καταλάβει πως ότι χαρακτηρίζεται ως «σύμπαν» δεν είναι παρά μια απειροελάχιστη στιγμή του μεγαλείου της δημιουργίας και ότι ο χρόνος αρχίζει και σταματά στον Θεό που είναι ο Λόγος.

Διαβάστηκε 798 φορές

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Εκπαιδευτικά Νέα