Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

foitites3 400px

 

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους φοιτητές των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α. της χώρας, ότι από σήμερα Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 έως και την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 16.00 μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση μετεγγραφής/μετακίνησης. Στην ανωτέρω προθεσμία υποβάλλονται αιτήσεις:

 • από ενδιαφερόμενους φοιτητές για μετεγγραφή/μετακίνηση με μοριοδοτούμενους λόγους,
 • από αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές,
 • από φοιτητές των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α. της χώρας, οι οποίοι εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την κατηγορία των παθήσεων της υπ΄ αριθμ. Φ151/17897/Β6/2014 Κ.Υ.Α. (Β’ 358), όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται, σε ποσοστό 5% καθ ΄υπέρβαση του αριθμού εισακτέων και χωρίς εξετάσεις το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023,
 • από ενδιαφερόμενους φοιτητές που εισήχθησαν καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων στα ΑΕΙ, είτε ως Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης, είτε ως έχοντες κυπριακή καταγωγή για τους οποίους ισχύουν ειδικές διατάξεις μετεγγραφής,
 • από φοιτητές - τέκνα θυμάτων της τρομοκρατίας που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1897/1990 (Α΄120),
 • από φοιτητές - τέκνα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά τη διάρκεια διατεταγμένης υπηρεσίας.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκέπτονται τις ειδικές εφαρμογές στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://transfer.it.minedu.gov.gr (ή μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου) προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.

Για την είσοδό τους στην αντίστοιχη ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από τη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματός τους για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος στο οποίο φοιτούν. Επισημαίνεται ότι η κατοχή Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) είναι υποχρεωτική για τον αιτούντα  ηλεκτρονικής αίτησης με μοριοδοτούμενους λόγους, αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές και Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης.

Διευκρινίζεται ότι για τους φοιτητές που εισήχθησαν με την κατηγορία των παθήσεων - 5% καθ΄ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων, και δεν τους έχουν αποδοθεί ακόμη οι ιδρυματικοί κωδικοί, το πληροφοριακό σύστημα των μετεγγραφών θ΄ ανοίξει ξανά προκειμένου να υποβάλλουν την αίτηση μετεγγραφής.

Τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα ανακοινωθούν μετά την λήξη της σχετικής προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στη σχετική εγκύκλιο.                            

 

 

rsz_mak-1.jpg

 

 Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι οι διαδικασίες για την ηλεκτρονική υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) για τους υποψηφίους των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ/ΕΠΑΛ ξεκινούν την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 και λήγουν τη Δευτέρα  10 Οκτωβρίου 2022.

Οι υποψήφιοι των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ προκειμένου να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πρέπει:

Α. από την Τετάρτη 5-10-2022 έως και τη Δευτέρα 10-10-2022 να προσέλθουν στο Λύκειό τους και να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password)

B. μέσα στην ίδια προθεσμία (από την Τετάρτη 5-10-2022 έως και τη Δευτέρα 10-10-2022 μέχρι τις 24.00) να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστική ηλεκτρονική υποβολή του Μηχανογραφικό Δελτίου.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να διαβάσετε την σχετική εγκύκλιο ΕΔΩ.

 

 

 

Η ΔΑΚΕ καθηγητών ν.Λάρισας για την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

   Η Διεθνής Ημέρα Εκπαιδευτικών, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου.

   Η συγκεκριμένη μέρα καθιερώθηκε από την UNESCO το 1994, με σκοπό να τιμηθεί ο σημαντικός ρόλος των δασκάλων σε οποιαδήποτε χώρα, κοινωνία και εποχή. Παράλληλα, αποτελεί έναν ακόμη λόγο, για να τιμηθεί η ελεύθερη διδασκαλία, που υπογράφηκε το 1966 με τη Σύσταση που αφορά το Καθεστώς των Εκπαιδευτικών, για την κατάσταση και τις συνθήκες εργασίας των δασκάλων σε όλο τον κόσμο.

    Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών 2022, σκοπεύει να αφοσιωθεί “στην εκτίμηση, στη στήριξη του εκπαιδευτικού έργου και τη βελτίωση όλων των εκπαιδευτικών του κόσμου” και να δοθεί η ευκαιρία να εξεταστούν διάφορα θέματα που αφορούν τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τη διδασκαλία γενικότερα (μήνυμα UNESCO).

  Έχει σαν  θέμα το: “The transformation of education begins with teachers” και είναι αφιερωμένη στον κεντρικό ρόλο που έχουν οι εκπαιδευτικοί στη διαδικασία μεταμόρφωσης της εκπαίδευσης, των μαθητών και μαθητριών και της κοινωνίας εν γένει.

   Γιατί;

 • Γιατί στα χέρια των δασκάλων χτίζεται το αύριο του κόσμου!
 • Γιατί οι εκπαιδευτικοί έχουν αναλάβει τον κρίσιμο ρόλο της μεταμόρφωσης της ζωής των  απανταχού εκπαιδευομένων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
 • Γιατί σαν τους τεχνίτες της γλυπτικής συνεχίζουν τον αέναο αγώνα της ¨σμίλευσης¨ των παιδικών και όχι μόνο, ψυχών, ακολουθώντας την προτροπή του Κ. Παλαμά:

   ¨Σμίλεψε πάλι, δάσκαλε, ψυχές!

   Κι ότι σ’ απόμεινε ακόμη στη ζωή σου,

   Μην τ’ αρνηθείς! Θυσίασέ το ως τη στερνή πνοή σου!

   Χτισ’ το παλάτι, δάσκαλε σοφέ!¨

 • Γιατί το έργο των δασκάλων είναι κομμάτι της φυσικής ροής των πραγμάτων αφού η εκπαίδευση των νέων ανθρώπων  είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Κι αυτό το δικαίωμα προσπαθούν  να το διαφυλάξουν και να το υπηρετήσουν με όλες τους τις δυνάμεις. Επιστρατεύοντας αρετές συνυφασμένες με την υπομονή και την αυταπάρνηση  αλλά και την διαρκή πίστη και αγάπη στον ιερό σκοπό.
 • Γιατί δεν σταματούν ακόμα κι όταν οι συνθήκες είναι αντίξοες, ακόμα κι όταν νιώθουν τις δυνάμεις τους να στερεύουν. Τότε ειδικά είναι που αυτό το ¨αλισβερίσι¨ με τη νέα γενιά είναι σαν να πυροδοτεί τα ελάχιστα αποθέματα κι ο αγώνας συνεχίζεται. Μέχρις ότου να μπορούν να πουν, όπως άλλοτε η Μαρία Μοντεσόρι :¨ Τα παιδιά τώρα δουλεύουν σαν να μην υπάρχω¨ .

   Σήμερα λοιπόν, τιμούμε τους ανθρώπους που με τη συνέπεια, τον επαγγελματισμό και το όραμά τους αλλάζουν καθημερινά τις ζωές παιδιών αλλά και ενηλίκων, ανοίγοντας δρόμους, προσφέροντας ελπίδα και δείχνοντας στην πράξη αλληλεγγύη.

   Γιατί το όνειρο του να αλλάξει ο κόσμος, να γίνει καλύτερος, όσο κι αν φαίνεται ουτοπικό, είναι χρέος όλων αλλά κυρίως των εκπαιδευτικών να το κρατάνε ζωντανό.

ΔΑΚΕ ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

Λάρισα, 5/10/2022

Τοπική Επιτροπή Δ.Α.Κ.Ε. καθηγητών ν. Λάρισας

 

 

·Ιστότοπος ΔΑΚΕ Δ.Ε.:  http://dakedek.blogspot.com/?m=1

 

 

kerameos 1 400 edited

 Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού δώσαμε το λόγο στα παιδιά, τα οποία μέσα από καλλιτεχνικές δημιουργίες, απέδωσαν με μία εικόνα χίλιες λέξεις. Μηνύματα γεμάτα αγάπη, μηνύματα γεμάτα αναγνώριση του έργου σας. Λόγια από καρδιάς που εκφράζουν τη βαθιά ευγνωμοσύνη των παιδιών για το πολύτιμο δώρο που τους προσφέρετε, αλλάζοντάς τους τη ζωή: τη γνωριμία με τη γνώση, που τους κάνει να συνειδητοποιούν το απεριόριστο των δυνατοτήτων τους και να θέτουν υψηλούς στόχους.

Σας ευχαριστούμε για όλα. Η προσφορά σας είναι ανεκτίμητη.

rsz 1image

 

"Ο μετασχηματισμός της εκπαίδευσης ξεκινά με τους εκπαιδευτικούς"

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, υιοθετούμε και μεταδίδουμε το κεντρικό μήνυμα της UNESCO για την ημέρα και ενισχύουμε τη δυναμική του ως μαθήτριες και μαθητές, ως γονείς και κηδεμόνες, ως ενεργά μέλη της παγκόσμιας κοινωνίας, που κάθισαν, κάθονται και θα καθίσουν στα θρανία μιας τάξης, κάπου στον κόσμο, όπου ένας εκπαιδευτικός θα παραδώσει μαθήματα ζωής, επιστήμης, πολιτισμού, παιδείας.

Το φετινό μήνυμα, καθόλου τυχαίο μετά από την  παγκόσμια υγειονομική κρίση και τις προκλήσεις που έφερε στα πάντα και στο εκπαιδευτικό σύστημα, εκφράζει και συμπυκνώνει σε λίγες λέξεις την προσπάθεια, την παρουσία, τη δράση, την πίστη και το πείσμα, το όραμα των εκπαιδευτικών για ποιοτική, ισότιμη και προσβάσιμη εκπαίδευση για όλους μέσα από μια ανοιχτή και δυναμική διαδικασία μετασχηματισμού και επαναπροσδιορισμού.

"Ο μετασχηματισμός της εκπαίδευσης αρχίζει  με τους εκπαιδευτικούς" τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα, τόσο αληθινά.

Και αυτή είναι μια αλήθεια πρέπει να ακουστεί, μια προσφορά που πρέπει να αναγνωριστεί, ένα έργο που πρέπει να δικαιώνεται και να απολαμβάνει διαρκή υποστήριξη, μέσα από τις εθνικές και διεθνείς εκπαιδευτικές πολιτικές και καλές πρακτικές, για να εξελιχθεί, να αποδώσει και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες κάθε παιδιού, κάθε έφηβου, κάθε ενήλικα, που βρίσκεται στην εκκίνηση, στη διαδρομή ή στην διά βίου μαθησιακή διαδικασία.

Τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών και εκφράζουμε την αμέριστη εκτίμηση και τον  σεβασμό μας σε όσες και όσους υπηρέτησαν και υπηρετούν τον σπουδαίο αυτό κλάδο και επιτελούν το ευαίσθητο αυτό λειτούργημα.

Μαθητής ΕΠΑΛ στο Αιγάλεω τραυματίστηκε, καθώς πιάστηκε στα χέρια με τον διευθυντή. Στο νοσοκομείο για ράμματα ο 16χρονος ανήλικος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό συνέβη όταν ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Αιγάλεω θέλησε να κλειδώσει την πόρτα του σχολείου για να μη γίνει κατάληψη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο μαθητής πάνω στον καυγά χτύπησε σε τζαμαρία, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να χρειαστεί ράμματα.

Σύμφωνα με τα όσα περιγράφουν οι μαθητές του σχολείου στην κάμερα του MEGA, ο 16χρονος πήρε κάποια στιγμή το κινητό του διευθυντή, με σκοπό να τον αναγκάσει να απομακρυνθεί από την είσοδο και τότε ο παιδαγωγός αντέδρασε και σύμφωνα εμ τις μαρτυρίες έκανε κεφαλοκλείδωμα στον μαθητή, για να πάρει πίσω το κινητό του.

«Όλο αυτό ξεκίνησε επειδή ο διευθυντής ήθελε να κλειδώσει την πόρτα του σχολείου για να μη γίνει κατάληψη, μετά ο μαθητής πήρε έναν κάδο, ο διευθυντής τον απομάκρυνε και άρχισαν να κυνηγιούνται» ανέφεραν οι μαθητές.

Μετά το επεισόδιο, ο διευθυντής πέρασε τη νύχτα στην αστυνομία ενώ ο ανήλικος μαθητής αφέθηκε ελεύθερος με την υποχρέωση να παρουσιαστεί σήμερα στο δικαστήριο.

Ο 16χρονος έκανε μαγνητική στο νοσοκομείο της Νίκαιας, ενώ όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου έγινε σύσκεψη των καθηγητών του ΕΠΑΛ με θέμα την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος του 16χρονου λόγω προβλημάτων συμπεριφοράς.

 

 
Κατόπιν πολλών ερωτημάτων από υπαλλήλους που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, των Περιφερειακών Υπηρεσιών όσο και των εποπτευόμενων φορέων, του Υπουργείου Παιδείας, θα ήθελα να ενημερώσω σχετικά με τους Μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και την αναγνώριση της συνάφειας αυτών, ότι άσχετα με την αναγνώριση ή όχι της συνάφειας, σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν.4354/2015 για την μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων, είναι δυνατή και η κατάθεση του Μεταπτυχιακού τίτλου (ακόμη δηλαδή και μη συναφούς) για βαθμολογική κατάταξη και προαγωγή σύμφωνα με το άρθρο 25 του Ν.4369/2016, που τροποποιεί τα άρθρα 80,82 και 83 του Υ.Κ. (Ν.3528/2007), όπου σύμφωνα με αυτό δεν απαιτείται πλέον η προηγούμενη αναγνώριση συνάφειας του Μεταπτυχιακού τίτλου ή του Διδακτορικού διπλώματος, αλλά απαιτείται η κατάθεση του σχετικού τίτλου στην Υπηρεσία με αίτηση του υπαλλήλου, για τα οφέλη της βαθμολογικής κατάταξης και προαγωγής (ή πλεονάζοντος χρόνου).

Γιάννης Ιακωβίδης

Αιρετός ΚΥΣΔΙΠ  κ Μέλος Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Διοικητικού Προσωπικού Υπουργείου Παιδείας

 

 Σεπτεμβριανά  1955

 μια ακόμη μαύρη σελίδα για τους γείτονες Τούρκους.

Το 330 μ.Χ., 11 Μαΐου, θεμελιώνεται η Κωνσταντινούπολη και καθίσταται η πρωτεύουσα του βυζαντινού ελληνισμού (βυζαντινής αυτοκρατορίας). Σημείο αναφοράς παγκόσμιο για πολλούς αιώνες. Ακτινοβολεί ελληνικό πνεύμα και Ορθοδοξία. Είναι η ¨Νέα Ρώμη¨ του αυτοκράτορα Μ. Κωνσταντίνου και περνά στο θυμικό των Ελλήνων ως η¨  Βασιλεύουσα¨ στα χρόνια της βυζαντινής εποποιίας και ως ¨Πόλη¨ στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας. Οι τούρκοι την ονομάζουν   Ισταμπούλ¨ που είναι παράφραση της προτάσεως ¨εις την Πόλη». Σύμβολο της μεγάλης ιδέας του γένους ¨πάλι δικά μας θα ναι¨.

Η παρουσία των Ελλήνων εις περιοχές της Τουρκίας (Πόντος, Μικρά Ασία κλπ) είναι συνεχής και διαχρονική. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή υπογράφεται το 1927 η συνθήκη της Λωζάνης, η οποία προβλέπει ότι από την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών εξαιρούνται οι Έλληνες της Πόλης και οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης. Μετά την υπογραφή της συνθήκης αρχίζει συστηματικά οργανωμένο σχέδιο οικονομικής και φυσικής εξόντωσης των Ελλήνων. Συγκεκριμένα:. Το 1923 Έλληνες της Κωνταντινούπολης, Τενέδου και Ίμβρου, 30.000 στον αριθμό, καταφεύγουν εις την Ελλάδα για να σωθούν. Απαγορεύτηκε σε αυτούς να επιστρέψουν και οι περιουσίες των δημεύτηκαν. Οι αιρετοί άρχοντες Ίμβρου και Τενέδου απολύονται και απαγορεύεται να λειτουργούν ελληνικά σχολεία. Το 1930 η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ψηφίζει νόμο ο οποίος απαγορεύει να ασκούν οι Έλληνες 30 επαγγέλματα. Ο στόχος προφανής. Πολλοί έρχονται ως πρόσφυγες εις την Ελλάδα. Την περίοδο 1941-42 ψηφίζεται νόμος, γνωστός ως Varlik Vergisi, με τον οποίο επιβάλλεται υπερβολική φορολογία εις τους ομοεθνείς μας. Υπολογίζεται ότι 2.000 Έλληνες έχασαν την περιουσία τους. Επί πλέον επιστρατεύει χιλιάδες άντρες ηλικίας 18 έως 45 από Έλληνες,  Εβραίους και Αρμένιους και τους οδηγεί εις τα βάθη της Ανατολίας εις τα στρατόπεδα εξόντωσης.  Μέχρι το 1955 ο τουρκικός τύπος, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων, με δημοσιεύματα προσπαθεί να εμφανίσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τους Έλληνες της Πόλης να επιδιώκουν την ένωση με την Ελλάδα και την αναβίωση της Μεγάλης Ιδέας και της Ρωμαίικης αυτοκρατορίας.Καταβάλλεται προσπάθεια από τους κυβερνόντες Τούρκους να  φανατίσουν  τους πολίτες τους  και ιδιαίτερα τους εθνικιστές με σκοπό να χρησιμοποιηθούν την κατάλληλη στιγμή. Πιστεύουν οι Τούρκοι ότι η κατάλληλη στιγμή έφθασε. Το καλοκαίρι του 1955 ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος αγωνίζεται για την ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα. Η προσπάθεια αυτή ερμηνεύεται ως απειλή εξαφάνισης των τουρκοκυπρίων. Ο τούρκος πρωθυπουργός Varlik Vergisi, δηλώνει ότι στις 28 Αυγούστου οι Έλληνες θα σφάξουν τους τουρκοκύπριους. Επί πλέον τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γείτονές μας οφείλονται εις την δράση των Ελλήνων. Το σκηνικό είναι έτοιμο. Το σύνθημα μένει για να δράσει σχεδιασμένα και προγραμματισμένα ο όχλος και οι φανατικοί. Η στιγμή του προγκρόμ έφθασε.

 Πράκτορας της Τουρκίας τοποθετεί βόμβα εις το τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, η οποία εκρήγνυται και παίρνει φωτιά το παραπλήσιο σπίτι, εις το οποίο πιθανολογείται ότι γεννήθηκε ο Κεμάλ Αταρτούκ. Επρόκειτο για τον Οκτάι Ενγκίν, ο οποίος σπούδαζε εις τη Θεσσαλονίκη, και ο οποίος αργότερα έγινε διοικητής τουρκικής περιοχής. Αυτό είναι, το σύνθημα δόθηκε. Το ¨νέο¨ έφθασε γρήγορα εις την Πόλη.

 Ο συγκεντρωμένος όχλος που είχε από ημέρες μεταφερθεί στην Πόλη, περίπου 300.000 άνθρωποι, αρχίζει το έργο του. Καταστρέφει ότι μη μουσουλμανικό υπάρχει και κυρίως ότι ελληνοχριστιανικό. Σπίτια καίγονται, καταστήματα λεηλατούνται και παραδίνονται εις τις φλόγες, εκκλησίες βεβηλώνονται και ιερείς οδηγούνται σε περιτομές και εις τον θάνατο. Άλλοι γυμνώθηκαν και διαπομπεύθηκαν, εξαναγκαζόμενοι να φωνάζουν: «Η Κύπρος είναι τουρκική», ενώ υπάρχουν μαρτυρίες ότι σε κάποιο ιεροδιάκονο έγινε αναγκαστική περιτομή. Ο Επίσκοπος Παμφίλου Γεράσιμος και ο ηλικιωμένος μοναχός Χρύσανθος Μαντάς ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου, ενώ ο Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως Γεννάδιος παραφρόνησε από τους ξυλοδαρμούς και ύστερα από λίγο χρόνο απεβίωσε. Από την μανία  του όχλου και τα νεκροταφεία βεβηλώθηκαν. Γυναίκες βιάστηκαν. Υπήρχε σχέδιο εξαφανισμού συγκεκριμένων στόχων. Καταγεγραμμένοι ονομαστικά. Πολύ μεγάλες οι ζημιές υπολογίζονται  σε 1 έως 2  δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες    της εποχής.

 Ο τύπος της εποχής γράφει «θάνατος στους γκιαούρηδες», «θάνατος στους Έλληνες προδότες», «εμπρός για τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα» κ.ά. Αυτά ήταν και τα συνθήματα που ακούγονταν κατά τη διάρκεια της λεηλασίας. Αφού ολοκληρώθηκε η λεηλασία την 02.00 ώρα της 7ης Σεπτεμβρίου κηρύχτηκε στρατιωτικός νόμος και ηρέμησαν τα πράγματα. Το κυρίως προγκρόμ έγινε εις την Κωνσταντινούπολη. Έκτροπα και λεηλασίες έγιναν και εις την Σμύρνη.

Ο ασθενής και κλινήρης Έλληνας πρωθυπουργός δεν μπορούσε να αντιδράσει. Μετά την ανάδειξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πρωθυπουργία στις 6 Οκτωβρίου 1955 και την αποχή της Ελλάδος από γυμνάσια του Ν.Α.Τ.Ο. στην Μεσόγειο, η Άγκυρα υποχρεώθηκε να αποδώσει μια στοιχειώδη ηθική ικανοποίηση στην Ελλάδα. Στις 24 Οκτωβρίου τίμησε σε ειδική τελετή στο στρατηγείο του Ν.Α.Τ.Ο. στην Σμύρνη την ελληνική σημαία, την οποία ύψωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Από το 1955 έως το 1958 οι Έλληνες της Πόλης προόδευσαν οικονομικά. Από το 1958 αρχίζει πάλι κύκλος διωγμών. Έτσι, το έτος αυτό εκδηλώνεται σαμποτάζ οικονομικό εναντίον των επαγγελματιών και εμπόρων. Το 1964 ανακαλούν οι τούρκοι το σύμφωνο φιλίας των δυο χωρών με αποτέλεσμα  65.000 Έλληνες να απελαθούν χωρίς αποζημίωση από την Πόλη μέχρι το 1965. Επίσης, το 1964, άρχισε να εφαρμόζεται ο νόμος περί «ανοικτών φυλακών» στην Ίμβρο. Με την ελεύθερη δράση και κυκλοφορία των φυλακισμένων στο νησί οι Έλληνες αναγκάζονται να το εγκαταλείψουν. Το 1971, το έγκλημα ολοκληρώθηκε με την αυθαίρετη απαλλοτρίωση των ελληνικών περιουσιών. Την ίδια χρονιά, η Άγκυρα έκλεισε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Σήμερα εις την Πόλη ζουν πολλοί λίγοι Έλληνες. Μετριούνται σε χιλιάδες με τα δάκτυλα του ενός χεριού. Η Ελληνική μειονότητα έχει εξαφανιστεί. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ηλικιωμένοι. Η συστηματική προσπάθεια χρόνων απέδωσε καρπούς. Οι μουσουλμάνοι της Θράκης, Έλληνες πολίτες, αυξάνονται και πληθύνουν γιατί δεν εφάρμοσε η πατρίδα μας τακτικές γενοκτονίας και αφανισμού μειονοτήτων.

Κλείνουμε με λίγες απλές σκέψεις, επίκαιρες πάντα, γιατί οι εξ ανατολών γείτονές μας φροντίζουν να μας θυμίζουν γεγονότα που φέρουν εις την επιφάνεια  στιγμές από το παρελθόν τους για το οποίο δεν θα πρέπει να αισθάνονται και τόσο υπερήφανοι.

Ξέρουμε να φυλάμε Θερμοπύλες. Γνωρίζουμε να αγωνιζόμαστε για πατρίδα Ελλάδα, Ελευθερία, Δημοκρατία και Ελευθερία.

Τις έννοιες αυτές που γεννήθηκαν εις την Ελλάδα αποδείξαμε ότι γνωρίζουμε και έχουμε τις δυνάμεις να τις υπερασπιστούμε. Μέχρι τελικής νίκης. Μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματός μας. Ένα μικρό μνημόσυνο εις τα αθώα θύματα των Σεπτεμβριανών ή κατά άλλους ¨της νύκτας των κρυστάλλων¨.

Αιωνία η μνήμη.

Το αίμα τους ποτίζει τον Ελληνισμό.

Μυργιώτης Παναγιώτης

Μαθηματικός

 

 

 rsz 20 3

Στις απεργίες διαρκείας που κύρηξαν συνδικαλιστικές ηγεσίες για το θεσμό του «Μέντορα», αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας προς προσέφυγε στη δικαιοσύνη για την απεργία που κύρηξε η ΑΔΕΔΥ.«Στα σχολεία μας αυτή τη χρονιά ξεκίνησε ο θεσμός του «μέντορα», δηλ. έμπειροι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν και καθοδηγούν τους νεότερους συναδέλφους τους», ανέφερε αρχικά σε ανάρτησή της στο Facebook η κ. Κεραμέως.

«Οι συνδυκαλιστικές ηγεσίες δεν θέλουν να υποστηρίξουν τους νεότερους συναδέλφους»«Συνδικαλιστικές ηγεσίες κήρυξαν απεργία διαρκείας για το θεσμό αυτό (όπως και για την αξιολόγηση σχολικής μονάδας, την αξιολόγηση εκπαιδευτικού συστήματος «PISA» αλλά και απεργία για τις εξετάσεις στα πρότυπα σχολεία). Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, δηλαδή, δεν θέλουν να υποστηρίξουν τους νεότερους συναδέλφους τους και αξιώνουν την μη εφαρμογή του νόμου», ανέφερε η υπουργός Παιδείας.Μάλιστα, στην ανάρτησή της τόνισε πως αρχικά η απεργία αυτή κρίθηκε παράνομη από το Δικαστήριο. Στη συνέχεια, η ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος) ζήτησε «κάλυψη» από την ΑΔΕΔΥ, δηλαδή να προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ ως ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο ολόιδια απεργία με αυτήν που κρίθηκε παράνομη. Η ΑΔΕΔΥ κήρυξε ολόιδια απεργία, και σήμερα προσέφυγα στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να κηρυχθεί και αυτή η απεργία παράνομη».«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ένα καλύτερο σχολείο, με εκπαιδευτικούς που θα γίνονται συνεχώς καλύτεροι και θα προσφέρουν ακόμη περισσότερα στα παιδιά μας», πρόσθεσε στο τέλος της ανάρτησής της.
Δείτε την ανάρτηση της Νίκης Κεραμέως

 

 
ΘΕΜΑ: Διευκρινιστικές οδηγίες της υπό στοιχεία 134960/Δ3/22-10-2021 Υ. Α. (ΦΕΚ 5009/τΒ΄/27-10-

2021) με θέμα: «Ενιαίος κανονισμός λειτουργίας των Σχολικών Δικτύων Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (Σ.Δ.Ε.Υ.) και των Επιτροπών Διεπιστημονικής Υποστήριξης (Ε.Δ.Υ.) των σχολικών μονάδων της γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και καθορισμός των ιδιαίτερων καθηκόντων των μελών αυτών»

Κατόπιν ερωτημάτων που τέθηκαν στην υπηρεσία μας, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της υπό στοιχεία 134960/Δ3/22-10-2021 Υ. Α. (ΦΕΚ 5009/τΒ΄/27-10-2021) με θέμα: «Ενιαίος κανονισμός λειτουργίας των Σχολικών Δικτύων Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (Σ.Δ.Ε.Υ.) και των Επιτροπών Διεπιστημονικής Υποστήριξης (Ε.Δ.Υ.) των σχολικών μονάδων της γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και καθορισμός των ιδιαίτερων καθηκόντων των μελών αυτών», ισχύουν τα εξής:

Στην παράγραφο 3 του άρθρου 2 του Κεφ. Α, της παραπάνω Υ. Α., ορίζεται:

3. Η Ε.Δ.Υ. συγκροτείται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους Προϊσταμένους των οικείων ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. και αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη, τα οποία ορίζονται με τους αναπληρωτές τους:

α. Τον/την Διευθυντή/ντρια ή Προϊστάμενο/η της σχολικής μονάδας, ως πρόεδρο, ο οποίος αναπληρώνεται από τον νόμιμο αναπληρωτή του.

β. Έναν εκπαιδευτικό Ε.Α.Ε. του Τμήματος Ένταξης ή, αν δεν υπάρχει, έναν εκπαιδευτικό με εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε. ή έναν εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης - συνεκπαίδευσης που υπηρετεί στη σχολική μονάδα, με τον αναπληρωτή του. Ο αναπληρωτής είναι πρόσωπο που διαθέτει τις ίδιες ιδιότητες. Ο εκπαιδευτικός του Τ.Ε. με εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε. δύναται να αναπληρώνεται και από εκπαιδευτικό με εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε. ή από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης - συνεκπαίδευσης που υπηρετεί στη σχολική μονάδα, αν δεν υφίσταται άλλος εκπαιδευτικός με όμοια ιδιότητα.

γ. Έναν ψυχολόγο του κλάδου ΠΕ23.

δ. Έναν κοινωνικό λειτουργό του κλάδου ΠΕ30.

Στις συνεδριάσεις της Ε.Δ.Υ. συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός του τμήματος καθώς και οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στο τμήμα φοίτησης του μαθητή ή της ομάδας μαθητών που έχουν ανάγκη υποστήριξης».

Στην παράγραφο 9 του άρθρου 2 του Κεφ. Α, της παραπάνω Υ. Α., ορίζεται:

«9. Τα μέλη της Ε.Δ.Υ. των περ. β΄, γ΄ και δ΄ μετέχουν ισότιμα στις δραστηριότητες και τις διαδικασίες του Συλλόγου Διδασκόντων της σχολικής μονάδας στην οποία υπηρετούν. Για τα γενικότερα υπηρεσιακά θέματα του προσωπικού των Ε.Δ.Υ. ακολουθούνται οι διατάξεις για το προσωπικό της σχολικής μονάδας όπου είναι τοποθετημένοι. Απαλλάσσονται από συμμετοχή σε εφημερίες ή άλλα διοικητικά καθήκοντα στη σχολική τους μονάδα που παρεμποδίζουν το έργο τους στην Ε.Δ.Υ..»

Στην παράγραφο 13 του άρθρου 2 του Κεφ. Α, ορίζεται:

13. Τα μέλη της Ε.Δ.Υ. συμμετέχουν σε καθορισμένες από το ωρολόγιο πρόγραμμα λειτουργίας της συνεδριάσεις για την εφαρμογή των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων που προβλέπονται στην παρούσα. Η συχνότητα των συνεδριάσεων αυτών δεν μπορεί να υπερβαίνει το ¼ του συνολικού χρόνου του ωρολογίου προγράμματος. Οι ώρες συνεδριάσεων της Ε.Δ.Υ. ανήκουν για μεν τον πρόεδρο αυτής και τον εκπαιδευτικό της περ. β΄ της παρ. 3 στο διδακτικό τους ωράριο, για δε τα υπόλοιπα μέλη είναι ώρες του εργασιακού τους ωραρίου

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι:

1) Ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Υ. και ο εκπαιδευτικός Ε.Α.Ε διαθέτουν μία (1) διδακτική ώρα από το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό διδακτικό ωράριό τους για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις της Ε.Δ.Υ..

2) Η απαλλαγή του εκπαιδευτικού Ε.Α.Ε., του Ψυχολόγου και του Κοινωνικού Λειτουργού της Ε.Δ.Υ., από εφημερίες, αφορά στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα της σχολικής μονάδας και όχι μόνο στοπρόγραμμα μιας ημέρας. Η απαλλαγή από διοικητικά καθήκοντα, σύμφωνα με τη διατύπωση,αναφέρεται σε καθήκοντα που δεν αφορούν τον ρόλο τους στην Ε.Δ.Υ..

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ

ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ Π.Ε. & Δ.Ε.

3enesglwsses1

Από την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου και ώρα 13.00 μέχρι την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου, 2022 και ώρα 13.00 θα ανοίξει ξανά το μητρώο του ΙΕΠ για την υποβολή αίτησης συμμετοχής στην εξ

αποστάσεως ασύγχρονη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ΠΕ06 & ΠΕ60 που δεν εγγράφηκαν στις προηγούμενες περιόδους (νέες τοποθετήσεις κ.λπ.)

Το Δελτίο Τύπου ΕΔΩ 

 

 

0-3.jpeg

 

Στην Κύπρο μεταβαίνει αύριο η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προκειμένου να συμμετάσχει στην 9η Υπουργική Σύνοδο της διαδικασίας «Περιβάλλον για την Ευρώπη» και την 3η Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου Υπουργών Παιδείας και Περιβάλλοντος που διοργανώνει στη Λευκωσία η Οικονομική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ευρώπη (UNECE).

Στο πλαίσιο της παρουσίας της στην Κύπρο, η Υπουργός θα επισκεφθεί το Παγκύπριο Γυμνάσιο, ενώ θα καταθέσει τιμητικά Στεφάνους στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσει διμερή συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό της, Υπουργό κ. Πρόδρομο Προδρόμου, με τον οποίο θα συμμετάσχουν από κοινού στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου των Υπουργών Παιδείας και Περιβάλλοντος. Το απόγευμα, η Νίκη Κεραμέως θα απευθύνει ομιλία στην ενότητα «Η Ανώτατη Εκπαίδευση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη: μετατρέποντας τα Πανεπιστήμια σε φάρους Αειφορίας».

Το βράδυ, είναι προσκεκλημένη σε δείπνο που θα παρατεθεί για τους Υπουργούς στην Προεδρική κατοικία. 

Η φετινή διοργάνωση της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Ευρώπη (UNECE) αποτελεί ένα από τα πολλά διεθνή fora που θέτουν στο επίκεντρό τους την εκπαίδευση ως βασική συνιστώσα της αειφορίας, αναδεικνύοντας το ρόλο της Παιδείας στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει θέσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ως το 2030. Η Ελλάδα, πλέον, διαδραματίζει καίριο ρόλο στη διαμόρφωση της διεθνούς ατζέντας όσον αφορά τα εκπαιδευτικά θέματα.

 

 

rsz mak 1

 

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων γνωστοποιείται ότι οι βαθμολογίες των Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων ΕΠΑΛ 2022 στα μαθήματα Γενικής Παιδείας και Ειδικότητας ανά Τομέα καθώς και των Ειδικών και Μουσικών Μαθημάτων ανακοινώνονται σήμερα, σε όσα ΕΠΑΛ της χώρας είχαν αντίστοιχους υποψηφίους. Διευκρινίζεται ότι οι καταστάσεις που αναρτώνται στα Λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

Όλοι οι υποψήφιοι των Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων των ΕΠΑΛ θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr  πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους χαρακτήρες. Επίσης οι βαθμολογίες θα γνωστοποιηθούν στους υποψηφίους μέσω μηνύματος (sms) στο κινητό τους τηλέφωνο.

Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση σχετικά με τη δημιουργία κωδικού ασφαλείας και την ηλεκτρονική υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο VILLELAGRADE βρίσκεται από την 01-10-2022 έως 8-10-2022 ομάδα 9 μαθητών και 3 εκπαιδευτικών του ΓΕΛΔΕ ΣΑΠΩΝ στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS +   KA2 με θέμα: “ theclimatechangeinthedigitalera” . Πρόκειται για την 3η συνάντηση των μαθητών από τα συνεργαζόμενα σχολεία των ΣΑΠΩΝ (ΕΛΛΑΔΑ), STORD(ΝΟΡΒΗΓΙΑ), VILLELAGRAD (ΓΑΛΛΙΑ), ISLAMI (ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ).

Στην συνάντηση στο VILLELAGRADEκατά την 1η ημέρα (από όπου και οι φωτογραφίες) οι μαθητές αφού επικαιροποίησαν και πραγματοποίησαν feedback από τις δύο προηγούμενες συναντήσεις χωρίστηκαν σε 10 ομάδες μεικτές (αποτελούμενες με μαθητές κάθε χώρας) με δημιουργία του «χάρτη» της κλιματικής αλλαγής δηλαδή συνέθεσαν με κάρτες σε κολάζ τον ορισμό του φαινομένου (τι είναι κλιματική αλλαγή), τις αιτίες εμφάνισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής-κρίσης, τις συνέπειες στην ανθρώπινη δραστηριότητα και την φύση. Σε αυτή την συνάντηση οι μαθητές θα προσπαθήσουν να καταθέσουν λύσεις αντιμετώπισης του φαινομένου και τι θα πρέπει να κάνει ο καθένας προσωπικά καταρχήν αλλά και οι φορείς είτε είναι Κυβερνήσεις, Δήμοι, Εργοστάσια και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες που επιβαρύνουν το περιβάλλον και ενισχύουν το φαινόμενο αυτό. Σημαντικό είναι να τονιστεί πως σε αυτό το πρόγραμμα το ΓΕΛΔΕ Σαπών είναι ο coordinator( οργανωτής) και αυτό δίνει μια προστιθέμενη αξία και στην περιοχή των Σαπών ειδικά αλλά και στη ΡΟΔΟΠΗ γενικότερα. Επίσης τα σχολεία θα παράξουν σένσορες οι οποίοι θα συνδεθούν στο παγκόσμιο σύστημα καταγραφής μικροσωματιδίων και μετεωρολογικών στοιχείων όπως και applicationσε σχέση με αυτό το θέμα το οποίο θα αναρτηθεί σε κάθε σχολική μονάδα (ιστοσελίδα του σχολείου) ώστε να μπορούν να το «κατεβάσουν» όσοι θέλουν για να έχουν πρόσβαση σε κάθε πληροφορία.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

Δ/ντης ΓΕΛΔΕ ΣΑΠΩΝ 

 

rsz mak 1

 

 Παράταση ως τέλη Οκτωβρίου για εξαργύρωση voucher εκπαιδευτικών

Παρατείνεται ως τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022, κατόπιν αιτημάτων, η δυνατότητα εξαργύρωσης των επιταγών (voucher) των δικαιούχων του Προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ», με στόχο τη μέγιστη απορρόφηση των κονδυλίων που έχουν διατεθεί για αγορά ψηφιακού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop).

Οι εκπαιδευτικοί αξιοποίησαν στο έπακρο την παροχή αυτή, καθώς ήδη, από τις 166.599 επιταγές που εκδόθηκαν, οι 162.014 - ποσοστό άνω από το 97% - έχει εξαργυρωθεί ή αναμένεται να εξαργυρωθεί άμεσα (έχουν γίνει παραγγελίες).

Η επέκταση της προθεσμίας εξαργύρωσης της επιταγής αποφασίστηκε κατόπιν αιτημάτων των δικαιούχων, ήτοι: α) εκπαιδευτικών και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού - Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, χωρίς κοινωνικά ή άλλα κριτήρια, οι οποίοι απασχολούνται σε δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία, και β) οικογενειών οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας από την 27η Ιουλίου 2021 έως και την 13η Αυγούστου 2021 και οι οποίες έχουν εξαρτώμενα μέλη που φοιτούν σε εκπαιδευτικές δομές της χώρας.

***

Το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα»

Οικοδομώντας στη βιωματική εξοικείωση της εκπαιδευτικής κοινότητας με τις νέες τεχνολογίες, στην οποία συνέβαλε καθοριστικά και η τηλεκπαίδευση, και στο πλαίσιο του στρατηγικού μας σχεδιασμού για την επίτευξη ενός συμπεριληπτικού ψηφιακού εκπαιδευτικού μοντέλου, επενδύονται 140 εκατ. ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop) μέσω συστήματος επιταγών (voucher). Η «Ψηφιακή Μέριμνα» είναι ένα πρόγραμμα των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο υλοποιείται από την «Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε.». Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» και αποτελεί ένα από τα πρώτα έργα υπό υλοποίηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τα οποία χρησιμοποιούν κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης συντελείται με γοργούς ρυθμούς, με σημαντικές επενδύσεις για τη ριζική αναβάθμιση των δημόσιων δικτύων και πληροφοριακών συστημάτων, την ενίσχυση του τεχνολογικού εξοπλισμού του συνόλου των εκπαιδευτικών δομών και την αναβάθμιση της σύνδεσής τους με το διαδίκτυο, τη δημιουργία εκτεταμένου ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών, την αύξηση της επαφής των μαθητών με τις νέες τεχνολογίες στο σχολείο, και την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών για τη χρήση ψηφιακών εκπαιδευτικών εργαλείων. Οι ψηφιακές δεξιότητες αποτελούν πολύτιμο εφόδιο ζωής για όλους, στην εποχή της παγκόσμιας κοινωνίας της γνώσης. Είναι απόλυτη προτεραιότητά μας να διασφαλίσουμε ότι η συμμετοχή στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης αφορά κάθε νέα και νέο, για κάθε εκπαιδευτικό, δημοσίου ή ιδιωτικού σχολείου, με ειδική πρόνοια για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. 

Δίνουμε επιπλέον ψηφιακά εργαλεία για το σήμερα και το αύριο, σε όλους τους εκπαιδευτικούς μας. Μεριμνούμε, υποστηρίζουμε, ενισχύουμε.

 

Στη δημοκρατία η λύση είναι η συμμετοχή στις εκλογές

και όχι η αποχή από αυτές.

                                                                                       Τόδας Γεώργιος

                                                                                    Πρόεδρος ΕΛΜΕ

Πριν πάρουμε αποφάσεις, ας αναρωτηθούμε: ποιοι αποτελούν με τις αποφάσεις τους το «δεκανίκι» των αντιδημοκρατικών πρακτικών;

Το Σάββατο 1-10-2022 διαπιστώσαμε ότι το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει τη μεθόδευση, ώστε να «επιβάλλει» εκλογές εξ’ αποστάσεως για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (Υ.Σ.) στην εκπαίδευση.

Όπως διαπιστώσαμε την τελευταία διετία τα Υπηρεσιακά Συμβούλια ( ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΔΕ, και άλλα) στη χώρα μας λειτούργησαν χωρίς εκλεγμένα (αιρετά) μέλη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Γνωρίζοντας την αντίθεση πολλών εκπαιδευτικών σε αυτή τη διαδικασία, το Υπουργείο Παιδείας προχωρά σε μια απόφαση που οδηγεί τον κλάδο των εκπαιδευτικών σε μια τεράστια «αυτοπαγίδευση».

Διαβάζοντας τις ανακοινώσεις των ΕΛΜΕ όλο αυτό το διάστημα, παρατηρούμε να αναφέρουν ότι τα Υ.Σ. λειτουργούν με αδιαφάνεια και έλλειψη ενημέρωσης προς τους εκπαιδευτικούς και τις ΕΛΜΕ γενικότερα. Συνεχείς είναι οι διαμαρτυρίες των ΕΛΜΕ στις ΔΔΕ και τις Περιφερειακές Δ/νσεις Εκπαίδευσης για λάθη και αδικίες στις τοποθετήσεις μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Σε πολλές περιπτώσεις, παρατηρούμε σε ανακοινώσεις των ΕΛΜΕ - και όχι μόνο - ότι υπάρχουν λάθη στις τοποθετήσεις και στη σειρά που αυτές γίνονται, που σπάνια διορθώνονται. Η λίστα των παραδειγμάτων είναι μεγάλη και έχουν οδηγήσει συναδέλφους σε δικαστικές διεκδικήσεις για απλές τοποθετήσεις.

Διαπιστώνουμε ήδη ότι, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα παραπάνω, κάποιες συνδικαλιστικές παρατάξεις πρωτοστατούν και πάλι σε καλέσματα για   άρνηση συμμετοχής στις εκλογές, δηλαδή, στο δημοκρατικό δικαίωμα για συμμετοχή. Μήπως αυτό συμβαίνει, επειδή στο παρελθόν που οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν μαζικά στις εκλογές αιρετών, οι συγκεκριμένοι είχαν ελάχιστη συμμετοχή με αιρετούς στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, οπότε ουσιαστικά δεν θέλουν τις εκλογές;

Αντί να προτείνουν μαζική συμμετοχή, ώστε να ανατρέψουν μέσα από τη συμμετοχή στα Υπηρεσιακά Συμβούλια τους σχεδιασμούς της πολιτείας, όπως συνέβη πρόσφατα με το κλείσιμο τμημάτων και την άρνηση ανοίγματος νέων με βάση τον αριθμό μαθητών, επιλέγουν το «εύκολο» γι’ αυτούς δρόμο της άρνησης. Μήπως έχουν τελικά σαν στόχο να μην υπάρχουν εκλεγμένοι αιρετοί, ώστε να μπορούν να επικαλούνται στη συνέχεια ότι όλα γίνονται με αδιαφάνεια και με λανθασμένες διαδικασίες;

Η πρότασή τους αυτή μοιάζει με την άποψη, ότι επειδή διαφωνούμε με αυτά που εξαγγέλλει η κυβέρνηση να μην πάμε να ψηφίσουμε στις εθνικές εκλογές και μάλιστα να βάλουμε και σε κάποιες αίθουσες κάλπες, ώστε να εκλεγούν κάποιοι «ημέτεροι ως βουλευτές» οι οποίοι θα λένε ότι αποτελούν τους βουλευτές τους και να μην αναγνωρίζουν τους εκλεγμένους με νόμιμη διαδικασία έστω και αν η συμμετοχή είναι μικρή!!!

Αυτοί που μας καλούν σήμερα να απέχουμε από τις εκλογές ουσιαστικά δείχνουν ότι θέλουν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια να λειτουργούν μόνο με διορισμένα μέλη, χωρίς τη συμμετοχή εκλεγμένων εκπροσώπων του κλάδου.

Τελικά, μήπως αυτοί που το λένε αποτελούν «δεκανίκι» σε μια πολιτική που επικαλούνται ότι «αντιμάχονται»; Μήπως η αποχή που ζητάνε ενισχύει τις επιλογές της πολιτείας;

Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε όλοι είναι ότι μόνο μέσα από τη μαζική συμμετοχή μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερη λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Στη δημοκρατία, ο μόνος τρόπος για να ανατρέψεις μια πολιτική είναι μέσα από τη συμμετοχή στις εκλογές και την εκπροσώπηση στα όργανα με αιρετά και όχι με διορισμένα μέλη.

Η άρνηση στη συμμετοχή αποτελεί απλά δείγμα «στρουθοκαμηλισμού» και μόνο!

Τα τελευταία δύο χρόνια το συνδικάτο των εκπαιδευτικών ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει τα διορισμένα μέλη στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Οι αποφάσεις όμως των Υ.Σ. ισχύουν για όλους και όλες και σε πολλές περιπτώσεις, όπως καταγγέλλουν οι ΕΛΜΕ και η ΟΛΜΕ, δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων και των εκπαιδευτικών.

Αυτό θέλουμε τελικά!!!

Όταν πιστεύεις στη δύναμη του συνδικάτου, καλείς σε μαζική συμμετοχή, ώστε να έχεις τη δύναμη να αξιοποιήσεις τη δυνατότητα που σου παρέχει η νομοθεσία μέσα από το Προεδρικό Διάταγμα 1 του 2003 ( ΦΕΚ 1/ 3-1-2003) και να έχεις δύο εκλεγμένους εκπροσώπους σε κάθε Υπηρεσιακό Συμβούλιο και όχι διορισμένους από την εκάστοτε κυβέρνηση. Όταν αρνείσαι τη συμμετοχή, αρνείσαι τελικά το δημοκρατικό δικαίωμα για έλεγχο των οργάνων διοίκησης, κάτι που σου παρέχεται από τη νομοθεσία ( ΦΕΚ 1/2003).

Είναι γεγονός ότι όλοι και όλες θα προτιμούσαμε, από μια πολιτεία που έχει τα πάντα ανοιχτά και με ελεύθερη δια ζώσης συμμετοχή, να είχαν προκηρυχθεί εκλογές με δια ζώσης παρουσία και συμμετοχή. Οι εκλογές αποτελούν «γιορτή της δημοκρατίας» και μάλιστα όταν η υπηρεσία επιθυμεί να διευκολύνει τους εργαζόμενους, τότε τις προκηρύσσει σε εργάσιμη ημέρα από το πρωί ως το απόγευμα, ώστε να συμμετέχουν οι περισσότεροι και χωρίς αποκλεισμούς.

Ανεξάρτητα όμως με το γεγονός ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ώστε να επανέλθει η δια ζώσης εκλογική διαδικασία, πρέπει να αντιληφθούμε ότι η άρνηση συμμετοχής αποτελεί απλά ενίσχυση αυτών που επέλεξαν να έχουν διορισμένα μονό μέλη στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και μάλιστα με τη «δικαιολογία» ότι το συνδικάτο των εκπαιδευτικών δεν ήθελε να έχει αιρετά μέλη, μέσα από τις αποφάσεις του για αποχή.

Ας αφήσουμε αυτούς που θέλουν να είναι στο περιθώριο να βγάζουν ανακοινώσεις που δεν ωφελούν τελικά τον κλάδο των εκπαιδευτικών και απλά ενισχύουν σχεδιασμούς για αποκλεισμούς και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές.

Ας σταματήσουμε να «πυροβολούμε» τα πόδια μας, πιστεύοντας ότι κάνουμε «αντίσταση». Αυτοί που τελικά θα υποστούν βλάβη είναι οι εκπαιδευτικοί και αυτό έχει καταστεί σαφές τα δύο τελευταία χρόνια.

Ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε για συμμετοχή στη δημοκρατία, για την απάντηση μέσα από τα όργανα και όχι έξω από αυτά.

                                                                            

                                                         Τόδας Γεώργιος

                                                                 Πρόεδρος ΕΛΜΕ

                                                                     Τηλ. 6972448882


 Προσκόμματα στην εκπαιδευτική ένταξη μαθητριών και μαθητών με αναπηρία ή /και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Πόρισμα του Συνήγορου του Πολίτη που αφορά στα Δικαιώματα του Παιδιού (Ιούλιος 2022)

 

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΕΔΩ

ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 3438

Εκπαιδευτικά Νέα