Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Μάιος 2020 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr

 

Μεγάλη ημέρα χαρακτήρισε την αυριανή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφερόμενη στην επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων της χώρας.
 
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά, η κ. Κεραμέως είπε ότι το άνοιγμα των δημοτικών έγινε μετά την ομόφωνη εισήγηση των ειδικών και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

 

 
Η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι εκτός σχολείων ήδη τρεις μήνες και αν δεν άνοιγαν και τώρα θα έμεναν εκτός σχολείων για έξι μήνες. Εξήγησε ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην εξέλιξη των παιδιών μαθησιακά, κοινωνικά, ψυχοσυναισθηματικά.
 
Για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι μάσκα στο δημοτικό δεν αποτελεί καν σύσταση και πως ο ΕΟΔΥ έχει βγάλει διαφορετικές οδηγίες για γυμνάσια και λύκεια, διαφορετικές για τα δημοτικά, διαφορετικές για τα νηπιαγωγεία. «Αναφορικά με τις μικρότερες ηλικίες, οι ειδικοί εστιάζουν πάρα πολύ στο να είναι μικρές οι ομάδες. Δεν εστιάζουν τόσο στις αποστάσεις», τόνισε η κ. Κεραμέως.
 
Στο ερώτημα εάν τα σχολεία θα ανοίξουν από την 1η Σεπτεμβρίου η υπουργός απάντησε ότι εξετάζεται να ανοίξουν νωρίτερα και θα αποφασιστεί στη βάση πολλών παραγόντων. Πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή το υπουργείο εστιάζει στην κάλυψη της ύλης και του χαμένου εδάφους γι’ αυτό και δεν θα γίνουν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Εξήντα ημέρες άδεια, πέραν των ειδικών αδειών, των θερινών διακοπών, του μειωμένου ωραρίου, αλλά και των αδειών ειδικού σκοπού, δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά περίπτωση, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών που εστάλη στις υπηρεσίες.
Οι νέες ρυθμίσεις ισχύουν από τις 11 Μαΐου και αφορούν το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο, προβλέπεται για πρώτη φορά χορήγηση άδειας μιας ημέρας στις γυναίκες υπαλλήλους, προκειμένου να υποβληθούν σε ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο. Επιπλέον, παρέχεται:
– Χορήγηση ειδικής άδειας σε υπαλλήλους που έχουν σύζυγο ή ανήλικο τέκνο που πάσχει από κακοήθεις νεοπλασίες και υποβάλλεται σε χημειοθεραπείες.

– Χορήγηση του συνόλου του 9μήνου ανατροφής για τους δημοσίους υπαλλήλους που υιοθετούν ή αναδέχονται τέκνο ηλικίας μέχρι 4 ετών και όχι χορήγηση αναλογίας βάσει της ηλικίας του τέκνου.
– Χορήγηση ημερών ειδικής άδειας υπό προϋποθέσεις, προκειμένου να διευκολύνονται είτε οι υπάλληλοι που έχουν οι ίδιοι πρόβλημα υγείας ή αναπηρία είτε γιατί έχουν την άμεση φροντίδα προσώπων με αναπηρία ή προβλήματα υγείας.
– Χορήγηση ειδικής άδειας και στους δικαστικούς συμπαραστάτες, εφόσον έχουν την επιμέλεια και η φροντίδα των προσώπων δεν έχει ανατεθεί σε ίδρυμα, ή χορήγηση του μισού αριθμού των προβλεπόμενων ημερών άδειας σε περίπτωση που η φροντίδα των προσώπων έχει ανατεθεί σε ίδρυμα.
– Μειωμένο ωράριο ή συνεχόμενη άδεια ανατροφής τέκνου, ανεξαρτήτως της μορφής διευκόλυνσης που έχει ήδη λάβει ο υπάλληλος, σε περίπτωση γέννησης 4ου τέκνου.
– Περιορισμός φαινομένων κατάχρησης του δικαιώματος χορήγησης άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης στους συμμετέχοντες σε προγράμματα μετεκπαίδευσης και σε προγράμματα ή κύκλους μεταπτυχιακής εκπαίδευσης υπαλλήλων, σε περίπτωση διακοπής με ευθύνη τους της φοίτησής τους ή μη έγκαιρης προσκόμισης του τίτλου σπουδών.
– Αδεια 10 ημερών λόγω ασθένειας τέκνων και άδεια έως 6 ημέρες για παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των τέκνων.
– Aδεια έως 22 ημέρες, προκειμένου να διευκολύνονται είτε οι υπάλληλοι που έχουν οι ίδιοι πρόβλημα υγείας ή αναπηρία είτε γιατί έχουν την άμεση φροντίδα προσώπων με αναπηρία ή προβλήματα υγείας.
– Aδεια 14 ημερών λόγω εξετάσεων.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Επαναλειτουργούν από σήμερα Δευτέρα, δημοτικά, νηπιαγωγεία και ειδικά σχολεία, μετά το lockdown του Μαρτίου. Οι μικροί μαθητές, όπως και οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας, θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες με νέα δεδομένα, ως προς τη διάταξη των αιθουσών, τον μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τάξη, αλλά και τον τρόπο του διαλείμματος.
Το σχολικό έτος θα λήξει στις 26 Ιουνίου και μέχρι τότε, οι τάξεις θα έχουν μέχρι 15 μαθητές. Η χρήση της μάσκας θα είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία). Σημαντικό μέρος της δεύτερης «πρώτης μέρας» στο σχολείο θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των ειδικών οδηγιών του ΕΟΔΥ για τα μέτρα προσωπικής υγιεινής.

Λόγω των ειδικών συνθηκών της χρονιάς, οι μαθητές θα κρατήσουν τα φετινά βιβλία τους και για την επόμενη σχολική χρονιά, η οποία θα ξεκινήσει νωρίτερα από την καθιερωμένη 11η Σεπτεμβρίου. Πάντως, όπως έχει επισημανθεί από την ηγεσία του υπουργείου, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δεν θα γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου.
Από αύριο, σε όλες τις σχολικές αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά και προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα (κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού). Επίσης οι αίθουσες θα αερίζονται φυσικά.
Τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και δεν θα λειτουργούν τα κυλικεία.
Όπως και για τα γυμνάσια και τα λύκεια, έτσι και για τις εκπαιδευτικές δομές που ανοίγουν υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.
Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή νοσεί.

Πώς θα λειτουργήσουν τα ειδικά σχολεία

Τα ειδικά σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα επαναλειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου έως τις 12 Ιουνίου, ενώ τα ειδικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έως και τις 26 Ιουνίου.
Η χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των σχολικών μονάδων είναι προαιρετική.
Στις περιπτώσεις που απαιτείται σωματική επαφή ή εκ του σύνεγγυς εκπαιδευτική καθοδήγηση και υποστήριξη των μαθητών, προβλέπεται η χρήση γαντιών, μη ιατρικής μάσκας ή προμετωπίδας για τις περιπτώσεις που απαιτείται να φαίνεται το στόμα του εκπαιδευτικού ή του ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, είναι υποχρεωτική.
Γενικότερα, για τα Εδικά Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την υλοποίηση της σίτισης σε αυτές, όπου προβλέπεται, θα γίνεται με παράδοση των γευμάτων σε πακέτα, τηρουμένων υψηλών προδιαγραφών υγιεινής και με χρήση του χώρου της τραπεζαρίας (τηρουμένων των αποστάσεων και σε μικρές ομάδες μαθητών). Σε περίπτωση μη επάρκειας του χώρου της τραπεζαρίας, γίνεται χρήση άλλων χώρων του σχολείου, όπως του προαυλίου και των σχολικών αιθουσών. Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την επιμελή καθαριότητα και απολύμανση των χώρων σίτισης.
Όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, τα διαλείμματα θα γίνονται με διαφορετικό τρόπο. Θα πρέπει να υιοθετούνται οι πρακτικές συστηματικού διαχωρισμού των μαθητών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μαθητών και να διασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεών τους σε κάθε χώρο του σχολείου. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διαλειμμάτων και το πρόγραμμα εφημεριών θα μπορεί να αναπροσαρμόζονται.
Δεν θα πραγματοποιείται η καθιερωμένη συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος. Εξακολουθεί να ισχύει η οδηγία για την τήρηση απόστασης ενάμιση μέτρου.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και δη στις πλατφόρμες του υπουργείου Παιδείας που υποστηρίζουν την ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δηλώνει η Σοφία Ζαχαράκη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Ζαχαράκη δήλωσε ότι θεωρεί ότι αυτό θα αποτελέσει παρακαταθήκη για μελλοντική αξιοποίηση. «Ας μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία», τόνισε η κ. Ζαχαράκη και επεσήμανε ότι «η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε δεν πρέπει να μας πτοήσει». «Συνεχίζουμε καθημερινά την προσπάθεια, παρά τις αντιξοότητες, να στηρίξουμε τα παιδιά μέσω νέων εργαλείων που μπορούν να γίνουν η παρακαταθήκη για μελλοντική αξιοποίηση».
powered by Rubicon Project

«Εργαλεία όπως το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, οι πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης αλλά και η τηλεοπτική προβολή μαθημάτων θα βοηθήσουν τα παιδιά να διατηρήσουν τη σχέση με τη σχολική πραγματικότητα αυτές τις μέρες που είναι μακριά από την τάξη», πρόσθεσε η υφυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση λειτούργησε με προτεραιότητα στο λύκειο και δη στις τάξεις της Γ' λυκείου. Την εβδομάδα που πέρασε, άρχισε η λειτουργία στα γυμνάσια και αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να ολοκληρωθεί και στα δημοτικά σχολεία. Στόχος της αυτή τη στιγμή, να κρατήσει τους μαθητές σε επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία, μέσω επαναλήψεων.

Για μια ακόμη φορά, καθηγητές και δάσκαλοι βρέθηκαν στην «πρώτη γραμμή του πυρός» για να αντιμετωπίσουν τη νέα αυτή κατάσταση και η κ. Ζαχαράκη δεν παρέλειψε να κάνει ειδική μνεία στους αρωγούς αυτούς της υλοποίησης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους εκπαιδευτικούς που συνδράμουν ουσιαστικά με την καθημερινή προσπάθεια σύνδεσης στο δίκτυο, δημιουργίας ψηφιακών τάξεων, παραγωγής υλικού, επαφής και στήριξης των παιδιών συχνά μέσα από δυσκολίες.

Γινόμαστε όλοι μια εθνική ομάδα αυτές τις στιγμές, στηρίζουμε τα παιδιά μας και ελπίζουμε σε επιστροφή στην ομαλότητα σύντομα», σημείωσε.
Οι αριθμοί της ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, μέχρι τις 13 Μαρτίου 2020, που τέθηκε σε εφαρμογή η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τις υπηρεσίες του Πανελλήνιο Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) χρησιμοποιούσαν ήδη 101.403 μαθητές και 158.404 εκπαιδευτικοί.

Έως και τις 25 Μαρτίου σημειώθηκε μεγάλη ροή δημιουργίας μαθητικών λογαριασμών στο ΠΣΔ. Ειδικά μετά την έκδοση της εγκυκλίου για την υλοποίηση της ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στις 20 Μαρτίου, ο αριθμός των μέχρι εκείνη την ημέρα εγγεγραμμένων μαθητών (165.248) υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε 3 μέρες (389.881 μαθητές στις 23/3/2020) και τετραπλασιάστηκε έως και τις 25 Μαρτίου (664.841 μαθητές).

Αύξηση σημειώθηκε και στις εγγραφές των εκπαιδευτικών στο ΠΣΔ κατά 8.545 από τις 14 έως και τις 25 Μαρτίου (166.949).

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο, η αύξηση του αριθμού των χρηστών δεν θα είχε ουσιαστικό ενδιαφέρον, αν δεν μεταφράζονταν ταυτόχρονα σε ενδιαφέρον παιδαγωγικής σημασίας. Όπως σημειώνουν από το υπουργείο, εντυπωσιακή είναι η αύξηση της συμμετοχής και της χρήσης των εργαλείων της ασύγχρονης εκπαίδευσης (πλατφόρμες e-me και e-class) τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από μαθητές.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, σημειώθηκε σημαντική αύξηση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών μαθημάτων στην πλατφόρμα e-me με 70.982 μαθητές-χρήστες και 48.936 εκπαιδευτικούς-χρήστες στις 25 Μαρτίου οι οποίοι είχαν πρόσβαση συνδυαστικά σε 49.263 κυψέλες-τάξεις. Τα αντίστοιχα στοιχεία στις 14 Μαρτίου ήταν: 4.459 μαθητές, 9.049 εκπαιδευτικοί και 1.560 κυψέλες-τάξεις.

Στην πλατφόρμα e-class σημειώθηκε αντίστοιχος ρυθμός αύξησης συμμετοχής μαθητών και εκπαιδευτικών. Στις 20 Μαρτίου συμμετείχαν 28.200 μαθητές σε 18.775 μαθήματα τα οποία είχαν δημιουργήσει 21.358 εκπαιδευτικοί, ενώ στις 25 Μαρτίου η συμμετοχή των μαθητών έφτασε στους 118.245, σε 109.856 μαθήματα τα οποία είχαν δημιουργήσει 57.942 εκπαιδευτικοί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, μεγάλο μέρος του ενεργού μαθητικού πληθυσμού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που εκτιμάται στους 1.350.000 μαθητές, έχουν πρόσβαση και απολαμβάνουν, ήδη, τα οφέλη της ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξηση τις επόμενες ημέρες. Από το υπουργείο η εικόνα αυτή κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική.

Αντίστοιχα, οι εκπαιδευτικοί φαίνονται να στηρίζουν συστηματικά την προσπάθεια που καταβάλλεται καθώς αξιοποιούν ολοένα και περισσότερο τα ψηφιακά εργαλεία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, συμβάλλοντας στην συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στην διατήρηση της επαφής των μαθητών με τη σχολική πραγματικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών, έχει προβλεφθεί αφ' ενός η δημιουργία μιας ομάδας ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε κάθε σχολείο, αποτελούμενη από τον διευθυντή και από τουλάχιστον έναν εκπαιδευτικό με εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες, και αφ' ετέρου, για την παιδαγωγική και επιστημονική καθοδήγηση έχει προβλεφθεί η υλοποίηση ενημερωτικών - υποστηρικτικών συναντήσεων των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου και των εκπαιδευτικών μέσω τηλε-εκπαίδευσης (σύγχρονης ή/και ασύγχρονης).
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η ΚΥΑ με την οποία ορίζονται τα εξής :
 
Αποφασίζουμε :
 
Άρθρο πρώτο
 
Όσον αφορά στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), από 1.6.2020 έως και τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020:
 
1. Την απαγόρευση των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών λειτουργιών οι οποίες πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία με εξαίρεση:

 
α) τη διεξαγωγή εργαστηριακών και κλινικών ασκήσεων, οι οποίες δεν δύνανται να διεξαχθούν με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, στο πλαίσιο προγραμμάτων πρώτου και δεύτερου κύκλου σπουδών,
 
β) τη διενέργεια εξετάσεων, για τις οποίες κρίνεται αναγκαία η φυσική παρουσία των φοιτητών.
 
2. Την απαγόρευση της λειτουργίας των αναγνωστηρίων, αιθουσών κοινόχρηστων ηλεκτρονικών υπολογιστών, εργαστηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων, εξαιρουμένων αυτών που είναι απαραίτητες για τη διεξαγωγή των εργαστηριακών και κλινικών ασκήσεων και των εξετάσεων.
 
3. Την απαγόρευση των τελετών, ημερίδων, συνεδρίων και πάσης φύσεως εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.
 
4. Οι φοιτητές των προγραμμάτων σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου Α.Ε.Ι. δύνανται να διεξάγουν πρακτική άσκηση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο πρόγραμμα σπουδών τους, εφόσον οι φορείς στους οποίους διεξάγεται η πρακτική άσκηση δεν τελούν σε προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας και σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους και κανόνες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, οι οποίοι ισχύουν για τους εργαζομένους κάθε φορέα.
 
Άρθρο δεύτερο
 
Όσον αφορά στα Κολλέγια της παρ. Θ.3 του ν. 4093/2012 (Α' 222), από 1.6.2020 έως και τη λήξη του εκπαιδευτικού έτους 2019-2020:
 
Την απαγόρευση των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών λειτουργιών που πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία με εξαίρεση:
α) τη διεξαγωγή εργαστηριακών και πρακτικών ασκήσεων, οι οποίες δεν δύνανται να διεξαχθούν με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης,
β) τη διενέργεια εξετάσεων, για τις οποίες κρίνεται αναγκαία η φυσική παρουσία των σπουδαστών.
 
Άρθρο τρίτο
 
1. Την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας για το χρονικό διάστημα από 1.6.2020 και μέχρι τη λήξη του φετινού σχολικού έτους, των ελληνόγλωσσων σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών μορφών οργάνωσης ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού εποπτείας του ελληνικού Δημοσίου, ως εξής:
α) των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών λειτουργιών, οι οποίες πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία,
β) της λειτουργίας των βιβλιοθηκών, των αιθουσών κοινόχρηστων ηλεκτρονικών υπολογιστών, των αναγνωστηρίων, των εστιατορίων και κυλικείων, των αθλητικών εγκαταστάσεων και εν γένει κάθε χώρου συνάθροισης κοινού στις ανωτέρω δομές και
γ) των τελετών, ημερίδων, συνεδρίων και πάσης φύσεως εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων. Από την ως άνω προσωρινή απαγόρευση εξαιρούνται οι διοικητικές λειτουργίες και υπηρεσίες.
 
2. Οι κατά τόπους αρμόδιοι Συντονιστές Εκπαίδευσης Εξωτερικού δύνανται να αποφασίζουν για τη διακοπή της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας και για την επαναλειτουργία ελληνόγλωσσων σχολικών μονάδων και κάθε μορφής οργάνωσης ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού όπως ορίζονται στο άρθρο 3 του ν. 4415/2016 (Α' 159), ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες σε κάθε χώρα και λαμβανομένων υπόψη των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και τις συνέπειες λήψης αυτών.
 
Άρθρο τέταρτο
 
Την απαγόρευση όλων των οργανωμένων εκπαιδευτικών εκδρομών εντός και εκτός Ελλάδος έως και τη λήξη του σχολικού, εκπαιδευτικού και ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.
 
Άρθρο πέμπτο
 
1. Την απαγόρευση, έως και τη λήξη του σχολικού, εκπαιδευτικού, ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, όλων των μετακινήσεων μαθητών, εκπαιδευτικών και μεμονωμένων εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης και των επισκέψεων μαθητών, εκπαιδευτικών και μεμονωμένων εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, καθώς και σπουδαστών, φοιτητών και εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού της Γ/βάθμιας εκπαίδευσης του εξωτερικού στην Ελλάδα, οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων ή συνεργασιών. H απαγόρευση μετακινήσεων του παρόντος δεν καταλαμβάνει όσους εκ των ανωτέρω ανήκουν σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές της ημεδαπής, οι οποίοι βρίσκονται εκτός Ελλάδος στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων ή συνεργασιών και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Η επιστροφή των τελευταίων γίνεται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες ρυθμίσεις και τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).
 
2. Οι ειδικότεροι όροι σχετικά με την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών και λοιπών δομών για τις οποίες έχει λήξει η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας, καθώς και τα ειδικότερα μέτρα για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία τους στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας έχουν εξειδικευθεί ή εξειδικεύονται με σχετικές αποφάσεις κατ' εξουσιοδότηση της παρ. 1 του άρθρου τριακοστού έκτου άρθρου της από 1.5.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 90).
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
Τρεις σημαντικές, κατά τη γνώμη μου, διαπιστώσεις από την εμπειρία τους μήνες της πανδημίας στον χώρο της εκπαίδευσης:
1. Οι εκπαιδευτικοί μας έχουν ανεξάντλητες δυνατότητες, γρήγορα αντανακλαστικά και προσαρμοστικότητα, ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες.

2. οφείλουμε να επενδύσουμε περαιτέρω στην καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων της εκπαιδευτικής κοινότητας, σε τεχνολογικό εξοπλισμό και πληροφοριακά συστήματα.
3. η μεγαλύτερη αλλαγή συντελείται στη νοοτροπία μας.
Ευχαριστώ πολύ τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) για την πρόσκληση στη σημερινή διημερίδα.
 

 

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Γιατί έπεσε η Πόλη; Φταίει ο προδότης που άνοιξε την Kερκόπορτα; Οι δυτικοί που δεν βοήθησαν; Οι πλούσιοι Kωνσταντινουπολίτες που δεν έβαλαν το χέρι στην τσέπη για να την προστατεύσουν; Ή μήπως τα συσσωρευμένα πάθη της αμαρτωλής αυτοκρατορίας; Οι απαντήσεις πολλές, οι ερμηνείες ακόμα περισσότερες, 567 χρόνια μετά την Άλωση.
 

 
 
Στην ένδοξη Kωνσταντινούπολη, ο τελευταίος αυτοκράτορας δεν στέφθηκε ποτέ επισήμως! Ο θρησκευτικός διχασμός ανάμεσα σε ενωτικούς και ανθενωτικούς ανάγκασε τον Kωνσταντίνο Παλαιολόγο να… παρακάμψει την διαδικασία, αφού αν τον είχε στέψει η μία παράταξη δεν θα τον αναγνώριζε η άλλη. Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αρκέστηκε σε μια… τοπικής εμβέλειας τελετή στον Mοριά πριν φθάσει στην Πόλη.
 
 
Tο ζήτημα της στέψης του αυτοκράτορα ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Γιατί
το κλίμα διχασμού και τα σημάδια μιας «προδιαγεγραμμένης πορείας» προς την πτώση της Βασιλεύουσας είχαν φανεί αιώνες νωρίτερα. H δήλωση του Λουκά Nοταρά
 
 
«καλύτερα να βασιλεύει το τουρμπάνι του Tούρκου παρά η τιάρα του Πάπα» συνοψίζει την νοοτροπία της «αιρετικής» αυτοκρατορίας. «Tο δίλημμα στο οποίο φέρεται να απαντά ο Nοταράς δεν είναι δίλημμα τουρκικής ή λατινικής εξουσίας, αλλά δίλημμα πολιτικής εξουσίας Tούρκων ή εκκλησιαστικής υποταγής στη Δύση», εξηγεί ο κ. Eυάγγελος Xρυσός, καθηγητής Bυζαντινής Iστορίας στο Πανεπιστήμιο Aθηνών και διευθυντής του Iνστιτούτου Bυζαντινών Eρευνών του Eθνικού Iδρύματος Eρευνών.
 
 
«Mε τον διχασμό αυτό, η συγκρότηση της βυζαντινής πολιτείας είχε αναιρεθεί. Ψυχολογικά η διάσπαση είχε συντελεστεί. H ‘Αλωση είχε επιτελεστεί έσωθεν πριν από τις 29 Mαΐου και την είσοδο των εχθρικών στρατευμάτων στην Πόλη. Yπό άλλους όρους η Bασιλεύουσα θα είχε ίσως τη δυνατότητα να αναστείλει, αν όχι να ματαιώσει την κατάκτηση».
 
 
Eνδεικτικό της ψυχολογίας της εποχής είναι, σύμφωνα με τον ιστορικό Γεώργιο Σφραντζή, η στάση των πλούσιων Kωνσταντινουπολιτών, που ενώ είχαν μεγάλη περιουσία και ενδεχομένως θα μπορούσαν να είχαν σώσει την πόλη, εξέφραζαν ανοιχτά την προτίμησή τους στον Σουλτάνο. Eξάλλου, μια νέα ερμηνεία που έρχεται από την τουρκική επιστημονική κοινότητα, όπως εξηγεί η επίκουρος καθηγήτρια Bυζαντινής Iστορίας στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, κ. Tριανταφυλλίτσα Mανιάτη-Kοκκίνη, «αποσείει την ευθύνη της’Αλωσης από την τουρκική πλευρά και ρίχνει την ευθύνη στους Bυζαντινούς πλούσιους που δεν διέθεσαν χρήματα για να επισκευάσουν την οχύρωσή της».
 
 
H οχύρωση της Πόλης, όμως, δεν φαίνεται να ήταν η βασική αιτία της πτώσης της. «Δεν ήταν θέμα στρατηγικής η’Αλωση», εξηγεί ο βυζαντινολόγος, καθηγητής στο Iόνιο Πανεπιστήμιο,κ. Δημήτρης Σοφιανός. «H Kων/πολη ήταν ήδη ώριμο φρούτο. Aπό την εποχή της πρώτης’Αλωσης από τους Φράγκους (1204), η αυτοκρατορία δεν ξαναβρήκε τον παλιό της εαυτό. Kαι αν προχωρήσουμε ακόμα πιο πίσω, το ξεδόντιασμα του Bυζαντίου είχε αρχίσει ήδη από τον 7ο αιώνα, όταν οι Άραβες κατέλαβαν την Aίγυπτο».
 
 
Όπως σημειώνει και ο κ. Xρυσός, «η Bασιλεύουσα είχε χάσει τον πρωτεύοντα ρόλο της στην παγκόσμια σκηνή και ήταν θέμα συγκυριών πότε θα κατέρρεε οριστικά με δεδομένη την εντυπωσιακή εμφάνιση των Οθωμανών στην Bαλκανική». Όσο για την ελληνική θεώρηση της’Αλωσης, σύμφωνα με την οποία μεγάλη ευθύνη φέρουν οι δυτικοί που δεν έσπευσαν να βοηθήσουν, «Πόσο αυτονόητο ήταν αυτό;», θέτει το ερώτημα. «Πού βρίσκονταν οι Έλληνες; Γιατί δεν ενεργοποιήθηκαν για να προστατεύσουν το σύμβολο του Eλληνισμού και του Xριστιανισμού; Ήταν απορροφημένοι σε μια αδελφική σύγκρουση μεταξύ των ενωτικών και των ανθενωτικών».
 
 
Οι δυτικοί από την πλευρά τους «αντιμετώπισαν την’Αλωση με κακία», τονίζει η κ. Mανιάτη-Kοκκίνη. «H ικανοποίησή τους για την πτώση οφειλόταν τόσο στον θρησκευτικό διχασμό, όσο και στην ελπίδα τους ότι η τουρκική εξουσία θα τους προσέφερε περισσότερα οικονομικά προνόμια».
 
 
Xαρακτηριστικές είναι κάποιες ιστορικές αναφορές της εποχής: Ένας ανώνυμος Pώσος συγγραφέας θεώρησε την καταστροφή ως Θεία Δίκη για την ανθενωτική στάση των Bυζαντινών, ενώ η πένα κάποιου Λατίνου ουμανιστή συνόψισε τον αφανισμό στη φράση «H αίρεση τιμωρήθηκε- H Tροία εκδικήθηκε».
 
 
«Πραγματικά, από πολλούς η’Αλωση έχει λάβει και μια μεταφυσική διάσταση. Θεωρούσαν ότι η Πόλη είχε φορτωθεί με πολλές αμαρτίες και πως δεν εκπλήρωνε πλέον την αποστολή της. Ήταν δηλαδή η αποτυχία της να αντιγράψει το ουράνιο παράδειγμα», λέει ο Hλίας Nικολάου, δρ Iστορίας στο Aνοικτό Πανεπιστήμιο. «Οπότε, η πτώση της θα έφερνε και την κάθαρση».
 
 
O ρόλος της Kερκόπορτας για πολλούς υπήρξε καθοριστικός στην ‘Αλωση της Kωνσταντινούπολης. Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως έχουν εντοπίσει την ακριβή της θέση, ενώ οι ιστορικοί δεν μπορούν με βεβαιότητα να τεκμηριώσουν αν έμεινε ανοικτή από κάποιον προδότη ή κατά λάθος. Τελικά ποια είναι η αλήθεια για την μικρή πύλη εξόδου, που βρισκόταν μισοκρυμμένη σ’ έναν πύργο στη γωνία του τείχους των Bλαχερνών και ενώ ήταν κλειστή για δεκαετίες είχε ξανανοίξει πριν από την έναρξη της πολιορκίας για να διευκολύνει τις εξόδους προς την πλευρά των εχθρών;
 
 
«Δεν μπορούμε να πούμε αν η ιστορία με την Kερκόπορτα είναι αληθινή ή όχι», λέει η κ. Mανιάτη-Kοκκίνη. «Πρόκειται για έναν μύθο, που δημιουργήθηκε για να παρηγορηθεί ο κόσμος, που δεν μπορούσε να δεχτεί πως η Πόλη έπεσε. Ήταν απαραίτητη μια ιστορία προδοσίας για να αποδεχτούν πως η Kωνσταντινούπολη με την φημισμένη οχύρωση αλώθηκε από τους Οθωμανούς. Aς μην αποκλείουμε όμως το γεγονός να υπήρξε κάποιος προδότης, καθώς πίσω από κάθε μύθο υπάρχει κάποια βάση».
 
 
Aπό την πλευρά της, η κ. Aναγνωστοπούλου τονίζει ότι «το πρόβλημα δεν είναι αν υπήρχε ή όχι προδότης, αλλά η λειτουργική σημασία που αποκτά για να εξηγηθεί η έκβαση της μάχης. Δεν θέλουμε να παραδεχθούμε την τεχνική υπεροχή των Οθωμανών και το γεγονός ότι οι Bυζαντινοί ήταν διασπασμένοι. Αντί αυτού έρχεται ο “Eφιάλτης” και λύνει το δράμα. Δεν προτάσσουμε το γεγονός ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρχε βυζαντική αυτοκρατορία, παρά μόνο η Kωνσταντινούπολη και κάποιες γύρω περιοχές».
 
 
Tα τείχη «αγκάλιαζαν» την Kωνσταντινούπολη και από τις τρεις πλευρές του ισοσκελούς τριγώνου που σχημάτιζε η χερσόνησος, πάνω στην οποία ήταν κτισμένη η πόλη. Προς την Προποντίδα και τον Kεράτιο Kόλπο τα τείχη μήκους περίπου 14 χλμ. βρίσκονταν πολύ κοντά στη θάλασσα, ενώ τα χερσαία, που κτίστηκαν κυρίως από τον Θεοδόσιο B’, είχαν μήκος 6,5 χλμ, εκ των οποίων τα 5,6 τριπλά.
 
 
Στις 5 Aπριλίου έξω από τα τείχη της Kωνσταντινούπολης είχαν στρατοπεδεύσει 150.000 Οθωμανοί στρατιώτες, ανάμεσά τους και 12.000 από τους πλέον άριστα εκπαιδευμένους. Στη γραμμή υπεράσπισης δεν υπήρχαν παρά 8.000 πολεμιστές, Bυζαντινοί και ξένοι μαζί. Δόρατα, τόξα, καταπέλτες, γιαταγάνια, ρόπαλα ρίχτηκαν στη μάχη. Πρωταγωνιστές, ωστόσο, αναδείχτηκαν τα τουρκικά κανόνια, ο αριθμός των οποίων δεν αποσαφηνίζεται από τους ιστορικούς της εποχής.
 
 
Tο βάρος της αμυντικής τακτικής των Bυζαντινών έπεσε στο εξωτερικό τείχος για τρεις λόγους. H ίδια τακτική είχε ακολουθηθεί με επιτυχία κατά την επίθεση του σουλτάνου Mουράτ, το 1422. Οι λίγες στρατιωτικές δυνάμεις που διέθεταν οι Bυζαντινοί δεν επέτρεπαν και την επάνδρωση του εσωτερικού τείχους. Kαι οι ζημιές που είχαν προκληθεί στο εξωτερικό τείχος είχαν με τον καιρό επισκευαστεί σε αντίθεση με το εσωτερικό που είχε μισογκρεμιστεί από τις καιρικές συνθήκες και την αδιαφορία.
 
 
Η τελική επίθεση έγινε στις 29 Mαΐου σε τρία κύματα. Tην αρχή έκανε το σώμα των ατάκτων βαζιβουζούκων, Tούρκων, Σλάβων, Ούγγρων, Γερμανών, Iταλών ακόμη και Eλλήνων, που είχαν ως σκοπό να καταπονήσουν τους Bυζαντινούς. Aκολούθησαν οι πειθαρχημένοι, καλά εξοπλισμένοι και φανατισμένοι Mουσουλμάνοι, Aνατολίτες, που όπως και το πρώτο σώμα δεν κατάφερε να κατακτήσει την Πόλη. Tο βάρος της τελικής επίθεσης επωμίστηκε το επίλεκτο σύνταγμα των γενιτσάρων. Ύστερα από μία ώρα μάχης, οι γενίτσαροι δεν είχαν καταφέρει να ανοίξουν δρόμο. Kαι ενώ οι Xριστιανοί άρχισαν να πιστεύουν πως η επίθεση θα εξασθενούσε, κάποιοι Tούρκοι παρατήρησαν μία μικρή πύλη, που είχε μείνει ανοικτή, στη γωνία του τείχους των Bλαχερνών, προτού ενωθεί με το Θεοδοσιανό. Πριν οι υπερασπιστές προλάβουν να αντιμετωπίσουν τους πρώτους εισβολείς, ο τραυματισμός του αρχηγού των Γενουατών, Tζουστινιάνι, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αρνητική ψυχολογική κατάσταση των Bυζαντινών. Σε ελάχιστο πλέον χρόνο η είδηση είχε διαδοθεί από την μία άκρη των τειχών στην άλλη: «H Πόλις εάλω».
 
Οι θρύλοι του Έθνους
 
Η πτώση της Πόλης γέννησε θρύλους που μεγάλωσαν γενιές και γενιές Ελλήνων, γέννησε ήρωες που λάμπρυναν το ιστορικό μεγαλείο του Έθνους, γέννησε διδάγματα που κράτησαν «ίσια τη ρότα» του ελληνισμού και κράτησε άσβεστο το μελάνι του κοντυλοφόρου για να γραφτούν νέες σελίδες στην μακρόχρονη ιστορία ενός προαιώνιου Έθνους.
Το σύμβολο του Βυζαντίου ζωντανεύει με τη μορφή του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, του τελευταίου αυτοκράτορα, του “Μαρμαρωμένου Βασιλιά”, όπως λένε οι θρύλοι, που έπεσε με το σπαθί στο χέρι στην πύλη του Αγίου Ρωμανού.
Ο αυτοκράτορας δεν παρέδωσε την Πόλη αλλά, ως άλλος Λεωνίδας, έπεσε υπερασπιζόμενος τα όσια και τα ιερά. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, η ψυχή του Ελληνισμού, με την υπέρτατη θυσία του εξάγνισε την εθνική συνείδηση, ενσάρκωσε και συμβόλισε τη συνείδηση χιλιάδων χρόνων Ιστορίας.
Σε όλη τη διάρκεια της πολιορκίας της Πόλης από τους Τούρκους, ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος Παλαιολόγος αγωνιζόταν ως απλός στρατιώτης με θάρρος και ανδρεία στα τείχη.
Το παράδειγμά του έδινε θάρρος στους άλλους στρατιώτες, που ξεπερνούσαν τους εαυτούς τους στην υπεράσπιση της Βασιλεύουσας.
 
Ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς
 
Όταν ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος αντιλήφθηκε ότι οι Τούρκοι είχαν μπει στην εσωτερική πλευρά των τειχών από την Κεκρόπορτα, έβγαλε τα βασιλικά του ρούχα και όλα τα σύμβολα της αυτοκρατορικής του εξουσίας, και παίρνοντας ένα σπαθί και μια ασπίδα κατευθύνθηκε στην Πύλη του Ρωμανού για να αγωνιστεί μέχρι θανάτου. Σε μια μάχη χαμένη για την Πόλη, αλλά κερδισμένη για το θρύλο του.Αυτόν τον θρύλο, που λέει ότι τη στιγμή που ο βασιλιάς περικυκλώθηκε από τους Οθωμανούς, Άγγελος Κυρίου τον άρπαξε και τον έκρυψε σε μια σπηλιά, αφού πρώτα τον μαρμάρωσε. Στη σπηλιά αυτή περιμένει για αιώνες ο “Μαρμαρωμένος Βασιλιάς” να ξαναέρθει την κατάλληλη στιγμή, “το πλήρωμα του χρόνου”, που ο ίδιος Άγγελος Κυρίου θα του ξαναδώσει τη ζωή και το σπαθί του για να διώξει του Τούρκους από την Κωνσταντινούπολη και να τους κυνηγήσει μέχρι την Κόκκινη Μηλιά. Στη μάχη που θα γίνει, οι Τούρκοι θα νικηθούν και “θα κολυμπήσει το μοσχάρι στο αίμα τους”.
Ο θρύλος προσθέτει ακόμα, ότι οι Τούρκοι ψάχνουν συνεχώς να ανακαλύψουν τη σπηλιά, όπου βρίσκεται ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, για να χτίσουν την είσοδο της, ώστε να μην μπορεί να ξαναβγεί από εκεί. Όμως, οι προσπάθειές τους είναι συνεχώς άκαρπες, αφού ο Άγγελος προστατεύει τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά και περιμένει την εντολή του θεού για να τον ξυπνήσει.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Σ.Α.Π.

ΘΕΜΑ: “ΕΝΙΣΧΥΣΗ” ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ:
Error 404 notfound

Από τις 22 Απριλίου 2020 που κατατέθηκε για διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων "Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις" έως και σήμερα 31 Μαΐου 2020, ακριβώς μια μέρα πριν τη συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, το τοπίο αναφορικά με την ενίσχυση της Πληροφορικής Παιδείας παραμένει θολό, με ασάφειες και γενικόλογα σχόλια.

Ως Πληροφορικοί και παρά τις αλλεπάλληλες αντιδράσεις και ερωτήματα μέσα από δελτία τύπου και επιστολές συλλόγων1,2,3,4,5,6,7 αλλά και μεμονωμένων ομάδων εκπαιδευτικών8 δεν έχουμε λάβει τις απαντήσεις που να στοιχειοθετούν την τόσο προβεβλημένη και χιλιοειπωμένη9,10,11,12 "ενίσχυση της Πληροφορικής" που αποτελεί και προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης13. Μάλιστα, το γεγονός ότι έχει αναφερθεί πολλάκις η κα. Κεραμέως ως Υπουργός Παιδείας σε αυτή την ενίσχυση της Πληροφορικής, έχει οδηγήσει στο να καταλήγουν σε λάθος συμπεράσματα ακόμη και δημοσιογράφοι και φυσικά στην παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης με ενδεικτικό παράδειγμα, καθώς δεν είναι και το μόνο, το σχολιασμό του νομοσχεδίου στις 28-5-2020 σε άρθρο από "Το Βήμα" γράφοντας ότι "Στο Νηπιαγωγείο εισάγεται πιλοτικά το μάθημα των Αγγλικών μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων, η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή " 14.
Ας πάρουμε, όμως τα πράγματα με τη σειρά, και ως Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Πληροφορικών σας θέτουμε τα ερωτήματά μας που επιζητούν επιτακτικά μια σαφή απάντηση:
1.     Νομοσχέδιο - Νηπιαγωγείο - Πληροφορική:
Στο Νηπιαγωγείο σύμφωνα με το νομοσχέδιο15 και την ανακοίνωση του Υπουργείου σχετικά με τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων16 δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δηλώνει την ενίσχυση ή την ένταξη της Πληροφορικής στη βαθμίδα αυτή. Τα εργαστήρια θα διδάσκονται από τους Νηπιαγωγούς16 και μόνο και μάλιστα καταπατώντας τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου μας, για ακόμη μία φορά, αφού με μια επιμόρφωση θα ανατίθενται το γνωστικό μας αντικείμενο σε άλλη ειδικότητα. Γεγονός που δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε έτσι.
Πως, λοιπόν, αναφέρεστε και με έμφαση στην πρόταση για τη διδασκαλία Αγγλικών ακόμα και στα νηπιαγωγεία, καθώς και στην Πληροφορική12?
2.     Νομοσχέδιο - Δημοτικό - Πληροφορική:
Στο Δημοτικό, αναζητώντας την ενίσχυση της Πληροφορικής μέσα από το μονόωρο μάθημά μας εντοπίζουμε στις απαντήσεις του Υπουργείου στα πολυάριθμα σχόλια των συναδέλφων τα εξής: "Η ενίσχυση της Πληροφορικής (ΤΠΕ) στο Δημοτικό σχολείο έχει ήδη δρομολογηθεί τόσο μέσα από τα Νέα Προγράμματα Σπουδών που ετοιμάζονται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής όσο και μέσω της ένταξης των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων που θα ξεκινήσουν πιλοτικά το Σχολικό Έτος 2020-2021. Ο Θεματικός Κύκλος «Δημιουργώ και Καινοτομώ» συμπεριλαμβάνει τις επιμέρους θεματικές Ρομποτική, STEM/STEAM και Νέες Τεχνολογίες.17". Άρα μιλάμε για μια επιλεκτική ενίσχυση αφού και πιλοτικό είναι το πρόγραμμα και ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων θα αποφασίζει για το ποιες θεματικές θα εισαχθούν στον πρόγραμμα17.
Επιπρόσθετα, ενώ από την επίσημη απάντηση διαφαίνεται ποιος είναι αρμόδιος, έχοντας το απαραίτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο, στη διδασκαλία των συγκεκριμένων ενοτήτων, στο νηπιαγωγείο φαίνεται να αγνοείται ενώ το ΙΕΠ επικαλείται ότι θα υπάρχει σειρά προτεραιότητας στη διδασκαλία χωρίς να αποκλείεται όμως κανένας16. Μάλιστα, σύμφωνα με τις απαντήσεις: "...στη διδασκαλία των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων προβλέπεται, σύμφωνα με την πρόταση του Ι.Ε.Π. η δυνατότητα συνδιδασκαλίας. Ο εκπαιδευτικός δηλαδή, ο οποίος έχει αναλάβει τη διδασκαλία μίας Θεματικής Ενότητας, θα έχει τη δυνατότητα να προσκαλέσει, μετά από προηγούμενη συνεννόηση με τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας, στην τάξη του εξειδικευμένο προσωπικό, τα οποία θα συνεισφέρουν με εξειδικευμένη τεχνογνωσία στη διδασκαλία της επιμέρους θεματικής17". Η απάντηση αυτή δείχνει με ξεκάθαρο πλέον τρόπο ότι με μια επιμόρφωση δεν μπορεί ένας εκπαιδευτικός να αποκτήσει τα κατάλληλα εφόδια και την εξειδικευμένη τεχνογνωσία στη διδασκαλία των θεματικών.
Γιατί, λοιπόν, δεν ανατίθεται η διδασκαλία των ενοτήτων εξαρχής και με αποκλειστικότητα στο εξειδικευμένο προσωπικό;
Θα μας ανατεθεί ο 4ος Βασικός Θεματικός Κύκλος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων «Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία», ως εκπαιδευτικούς Πληροφορικής, κατά προτεραιότητα και σε αποκλειστικότητα οι θεματικές ενότητες Ρομποτική, Stem και Νέες Τεχνολογίες;
Οι δεξιότητες που καλλιεργούνται μέσα από τα εργαστήρια, τα οποία έχουν κεντρικό στόχο οι μαθητές να εφοδιαστούν με δεξιότητες ζωής, ήπιες δεξιότητες και δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού (δεξιότητες του 21ου αιώνα)16, δεν είναι απαραίτητες για όλους τους μαθητές ώστε να εφαρμοστούν καθολικά;
Με ποιο κριτήριο θα επιλέγεται ποιες ενότητες θα γίνονται και ποιες δεν θα γίνονται στα σχολεία;
Με ποια κριτήρια θα συντάσσεται η σειρά προτεραιότητας για την ανάθεση διδασκαλίας τους και γιατί όλα αυτά δεν διευκρινίζονται στο νομοσχέδιο;
Γιατί η πρόταση για πρόβλεψη θέσης Υπευθύνου Εργαστηρίου Πληροφορικής θα ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό του Δημοτικού Σχολείου, μετά την καθολική εφαρμογή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στα σχολεία17? Τώρα δεν συντηρούμε τα Εργαστήρια οι Πληροφορικοί;
Γιατί αποκλειστήκαμε ως ειδικότητα από το Πρόγραμμα της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης ενώ είχαν γίνει αιτήσεις από νωρίς και πραγματοποιήθηκαν και γυρίσματα και παρόλο που οι ίδιοι μας συμπεριλάβατε - προτείνατε για τις ομάδες Υποστήριξης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ως πιο ειδικούς, στα σχολεία,; Πως θα αποκαταστήσετε αυτή την αδικία;
3.     Νομοσχέδιο - Δημοτικό - Μαθητές:
Σύμφωνα με τη συνέντευξητης κα. Κεραμέως στα Νέα18 οι αλλαγές που θα γινόταν μετά τη διαβούλευση στο νομοσχέδιο θα ήταν να μην κατατεθούν τα άρθρα 50-52 που αφορούσαν τα ΕΠΑΛ, να μην εισάγονται με εισαγωγικές εξετάσεις οι υποψήφιοι των πρότυπων σχολείων από το Γυμνάσιο στο Λύκειο αλλά μόνο στην εισαγωγική βαθμίδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και να μην κατατεθεί το άρθρο 49 που αφορά την αύξηση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις του Δημοτικού από 22 σε 24 (μαζί με την προσαύξηση του 10% σε 26), όπως είχε εισηγηθεί αρχικά το υπουργείο Παιδείας. Αντί αυτού, στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή15, παρατηρείται ότι εν μέσω πανδημίας, ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα στο δημοτικό καθορίζεται σε είκοσι πέντε (25). Από επταθέσιο σχολείο και άνω ο ελάχιστος αριθμός των μαθητών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από δέκα πέντε (15) ανά τμήμα ενώ ήταν 12. Μάλιστα, ως αιτιολογία στην έκθεση Διαβούλευσης17 αναφέρεται ότι "Με αυτόν τον τρόπο καθορίζεται κατά τρόπο ενιαίο ο ανώτατος αριθμός μαθητών στην τάξη σε όλη την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.".
Ποιοι λόγοι επιβάλλουν την αύξηση του μέγιστου και ελάχιστου αριθμού μαθητών εν μέσω πανδημίας;
Γιατί στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι μικρότεροι αυτοί οι αριθμοί19;
Πριν δεν ήταν ενιαίος ο τρόπος καθορισμού του αριθμού μαθητών;
4.     Νομοσχέδιο - Γυμνάσιο - Πληροφορική:
Σύμφωνα με τις απαντήσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων: " Το μάθημα της Πληροφορικής («Τεχνολογίες της Πληροφορικής και της Επικοινωνίας») αυξάνεται κατά 1 ώρα στην Α’ Γυμνασίου από το Σχολικό έτος 2020-2021." Καταρχάς, να διευκρινιστεί ότι το μάθημά μας λέγεται «Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνιών» στο Δημοτικό και «Πληροφορική» στο Γυμνάσιο. Οι λάθος ορολογίες στο νομοσχέδιο, στην πρόσκληση του ΙΕΠ για τα νέα Προγράμματα Σπουδών, στην Έκθεση της Διαβούλευσης κ.λπ. δημιουργούν ακόμη περισσότερες ασάφειες και περιπλέκουν τα θέματα, για αυτό και χρειάζεται η δέουσα προσοχή.
Άρα η ενίσχυση της Πληροφορικής που προωθείται ως μία από τις τρεις καινοτομίες που φέρνει το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κα. Κεραμέως σε συνέντευξη: "Το νομοσχέδιο και οι συνοδευτικές του δράσεις στοχεύουν, κυρίως, στην αναβάθμιση του σχολείου και περιλαμβάνουν καινοτόμες ρυθμίσεις σε 3 βασικούς άξονες:(α) Αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών στο σχολείο, από τη φετινή κιόλας χρονιά 2020-2021, με νέες θεματικές (εργαστήρια δεξιοτήτων), δραστηριότητες στα αγγλικά από το νηπιαγωγείο, ανακατανομή ωρών διδασκαλίας με ενίσχυση της πληροφορικής, ξένων γλωσσών, κλασσικών γραμμάτων και φυσικής αγωγής, πιο συστηματική οργάνωση και παρακολούθηση μαθημάτων με ένα συνεκτικότερο πλαίσιο αξιολόγησης, ενίσχυση της σφαιρικής καλλιέργειας των μαθητών και ανάσχεση του λειτουργικού αναλφαβητισμού...11", ισοδυναμεί με μία ώρα αύξηση στην Α' Γυμνασίου για το 2020 -2021;
Σκοπεύετε σταδιακά ανά έτος να αυξηθεί και στις υπόλοιπες τάξεις;
Γιατί δεν γίνεται στο νομοσχέδιο καμία αναφορά στο Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής; Γιατί δεν προχωρήσατε οργανωμένα σε αυτήν την προεκλογική σας δέσμευση13;
Μετά από 2 αποτυχημένες προσπάθειες υλοποίησης του συγκεκριμένου εγχειρήματος γιατί δεν το εντάσσετε στα πλαίσια του μαθήματος Πληροφορικής εξοικονομώντας και πόρους με την αύξηση των ωρών του μαθήματος και την αναπροσαρμογή του που η ίδια ισχυρίζεστε ότι προωθείτε11;
5.     Νομοσχέδιο - Λύκειο - Πληροφορική:
Συμφωνά με την έκθεση διαβούλευσης: " Στο πλαίσιο ενίσχυσης της Πληροφορικής σε όλες τις βαθμίδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Πληροφορικής από το σχολικό έτος 2020-2021 το μάθημα με τίτλο «Εφαρμογές Πληροφορικής» που διδάσκεται στην Α’ τάξη του Λυκείου θα διδάσκεται σε όλους του μαθητές της τάξης αυτής και δεν θα αποτελεί μάθημα επιλογής.17 " Εμείς, ακόμη αναζητούμε την ενίσχυση σε όλες τις βαθμίδες...Θετικό το γεγονός ότι το μάθημα γίνεται υποχρεωτικό και όχι επιλογής αν και αυτονόητο στην εποχή που ζούμε. Αυτό αποτελεί ένα δείγμα για ενίσχυση αλλά μόνο σε αυτή τη βαθμίδα.
Το μάθημα της Β Λυκείου «Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών» θα μείνει μονόωρο ενώ προτείνεται στα πλαίσια του να γίνει και ερευνητική εργασία παραγκωνίζοντας ένα σημαντικό μέρος της ύλης του, που ούτως ή άλλως δεν κατακτιόνταν από τους μαθητές με τη 1 ώρα διδασκαλίας;
Τι σχέση έχει η απάντηση στα σχόλια της Διαβούλευσης σχετικά με το γεγονός ότι οι μαθητές που έχουν επιλέξει την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας δεν διδάσκονται το μάθημα της Πληροφορικής αλλά εισάγονται σε σχετικές Σχολές, ότι στόχος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι η ενίσχυση της Πληροφορικής σε όλες τις βαθμίδες17? Την οποία, να σημειώσουμε και πάλι ότι ως Πληροφορικοί ακόμη αναζητούμε...
Θα προχωρήσετε σε αλλαγή της κατανομής των σχολών στα πεδία ή στην ύπαρξη σχολών σε 2 πεδία έτσι ώστε να εξετάζονται στο μάθημα της Πληροφορικής και όχι της Χημείας στη Γ Λυκείου οι μαθητές που θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλες τις Σχολές Πληροφορικής (Πανεπιστημιακές - Πολυτεχνικές) καθώς και σε αυτές με συναφές γνωστικό αντικείμενο?
Ως Π.Σ.Α.Π. εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι παρά τις επιστολές μας δεν έχετε ανταποκριθεί στην πρόσκληση συζήτησης του νομοσχεδίου με μας αναφορικά με τα θέματα που αφορούν την Πληροφορική. Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας ώστε να διευκρινιστούν οι ασάφειες και να απαντηθούν τα ερωτήματα που τόσο καιρό παραμένουν αναπάντητα.
 
Με εκτίμηση,
για το Δ.Σ. του Π.Σ.Α.Π.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

Α.Π.:  Β 1146
Αθήνα, 30-05-2020
                                                                                    
 

 

ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων αισθάνεται την ανάγκη και την υποχρέωση απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα να τοποθετηθεί σχετικά με το υπό συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο “Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις”.
Για άλλη μια φορά θα εκφράσουμε την απογοήτευσή μας διότι το Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει σε κανενός είδους διαβούλευση με τους εκπαιδευτικούς φορείς τους προηγούμενους μήνες, παρότι αποτελούσε διακήρυξη της Κυβέρνησης η επικοινωνία με τις Επιστημονικές Ενώσεις πριν την πραγματοποίηση σημαντικών εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων.
Εφαρμόζοντας την πάγια αρχή ότι οι τοποθετήσεις μας πρέπει να γίνονται με επιστημονικά – παιδαγωγικά κριτήρια και όχι στενά συντεχνιακά, θα θέλαμε να εστιάσουμε στα εξής σημεία:
1.       Παρότι το “πολυνομοσχέδιο” περιλαμβάνει δεκάδες άρθρα και διατρέχει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο στην ανάγκη αναβάθμισης των Φυσικών Επιστημών και των Επιστημών της Ζωής στο ελληνικό σχολείο. Αν η τρέχουσα κρίση έχει κάτι να μας διδάξει, είναι η ανάγκη του επιστημονικού εγγραμματισμού γενικότερα και του βιολογικού εγγραμματισμού ειδικότερα, ως πολύτιμου εργαλείου για τον καθημερινό άνθρωπο στην προσπάθεια του να κατανοήσει και να ερμηνεύσει το σύνθετο περιβάλλον στο οποίο ζει.
2.       Ξεκινώντας από το Δημοτικό, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το ΙΕΠ από το 2018 περιέκοψε από την διδακτέα ύλη πολλές ενότητες που αφορούν βιολογικά φαινόμενα. Συνολικά, η κατάσταση όσον αφορά το βιολογικό εγγραμματισμό των μικρών μαθητών είναι μάλλον απογοητευτική και οι μαθητές φτάνουν στο Γυμνάσιο αγνοώντας βασικές βιολογικές έννοιες.
3.       Η εισαγωγή των “Εργαστηρίων Δεξιοτήτων” στο Γυμνάσιο είναι μια προσέγγιση για την οποία έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις. Όσοι γνωρίζουν τη σχολική πραγματικότητα ξέρουν ότι οι προσπάθειες εισαγωγής θεματικών ενοτήτων στο σχολικό πρόγραμμα με τη μορφή “project”, “δημιουργικών εργασιών”, “θεματικών εβδομάδων” κλπ. είναι αποσπασματικές και θεωρούμε πως η εισαγωγή τους μπορεί να είναι επιτυχής μόνο αν γίνει εντός ενός οργανωμένου γνωστικού αντικειμένου και εφόσον υλοποιείται από εκπαιδευτικούς που κατέχουν το αντίστοιχο γνωστικό υπόβαθρο. Οι προτεινόμενες προς εισαγωγή θεματικές ενότητες της Αγωγής Υγείας και της Οικολογίας αποτελούν ήδη μέρος της διδακτέας ύλης της Βιολογίας, εντούτοις διδάσκονται ελλιπώς, γιατί το μάθημα της Βιολογίας στο Γυμνάσιο παραμένει μονόωρο σε όλες τις τάξεις, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που μαστίζουν τα μονόωρα μαθήματα. Θέση μας είναι ότι ο σκοπός που θέλει να πετύχει το Υπουργείο μπορεί να εξυπηρετηθεί με την ενίσχυση του μαθήματος της Βιολογίας και - σε κάθε περίπτωση - την διδασκαλία αυτών των αντικειμένων από τους εκπαιδευτικούς που έχουν σπουδάσει το γνωστικό αντικείμενο και όχι από εκπαιδευτικούς που απλά πρέπει να συμπληρώσουν το διδακτικό τους ωράριο.
4.       Στο Γυμνάσιο, η προσθήκη του μαθήματος της Βιολογίας στην “Ομάδα Α” των γραπτώς εξεταζόμενων στο τέλος της σχολικής χρονιάς είναι θετική, αλλά για να αποκτήσει ουσία πρέπει το μάθημα να αναβαθμιστεί σε δίωρο. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε συλλέξει και καταθέσει επανειλημμένως στο Υπουργείο Παιδείας, το μάθημα της Βιολογίας στην ελληνική υποχρεωτική εκπαίδευση (μέχρι και το Γυμνάσιο) κατέχει τον μικρότερο χρόνο διδασκαλίας σχεδόν από όλες τις χώρες του κόσμου, ακόμα και από αυτές που πολλοί αποκαλούν “υπανάπτυκτες”. Το 2016 οι ώρες της Βιολογίας στο Γυμνάσιο μειώθηκαν κατά 25% με αποτέλεσμα το μάθημα να είναι μονόωρο σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου.
5.       Το άρθρο 7 του “πολυνομοσχεδίου” (Διάρθρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γενικού Λυκείου και εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων Γενικού Λυκείου) είναι εξαιρετικά ασαφές. Οι μαθητές της Β΄ αλλά και της Α΄ Λυκείου οφείλουν να γνωρίζουν εγκαίρως όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τα ωρολόγια προγράμματα, τα προγράμματα σπουδών, τις Κατευθύνσεις και γενικά οτιδήποτε αφορά την Γ΄ Λυκείου και την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
6.       Η ενοποίηση της Ομάδας Προσανατολισμού Υγείας με την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών θα μας έβρισκε σύμφωνους, γιατί ο προηγούμενος διαχωρισμός ήταν αναχρονιστικός και αντίθετος με την παγκόσμια τάση, που θεωρεί εξίσου σημαντικά για τις Θετικές Επιστήμες τα Μαθηματικά και τη Βιολογία, αν η ενοποίηση ήταν πραγματική. Στην πραγματικότητα, η ενοποίηση είναι καθαρά τυπική, αφού οι μαθητές θα διδάσκονται μόνο το ένα από τα δύο μαθήματα. Η ενοποίηση θα είχε παιδαγωγικό νόημα μόνο αν διδάσκονταν αμφότερα τα μαθήματα και παράλληλα γινόταν άρση του περιορισμού των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων σε 4, και δινόταν σε όσους μαθητές το επιθυμούν η δυνατότητα εξέτασης και σε 5ο μάθημα όπως ίσχυε μέχρι το 2019. Αυτό θα έλυνε πολλές στρεβλώσεις σε όλες τις Ομάδες Προσανατολισμού.
7.       Η προσθήκη συντελεστών βαρύτητας για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα μας βρίσκει σύμφωνους, το είχαμε μάλιστα ζητήσει σε όλα τα υπομνήματα που είχαμε καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας.
8.       Αν το Υπουργείο σκοπεύει όντως να εισαγάγει εκ νέου μαθήματα Γενικής Παιδείας στη Γ΄ Λυκείου, θεωρούμε ότι το πιο κατάλληλο μάθημα είναι η Βιολογία Γενικής Παιδείας για όλους τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Όσοι βρίσκονται κοντά στη σχολική πραγματικότητα γνωρίζουν ότι πρόκειται για το πιο επιτυχημένο μάθημα Γενικής Παιδείας της Γ΄ Λυκείου των τελευταίων 20 ετών. Είναι ένα μάθημα το οποίο οι μαθητές επέλεγαν ως εξεταζόμενο σε πολύ υψηλά ποσοστά, το παρακολουθούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά επίκαιρο, καθώς προσεγγίζει ζητήματα μετάδοσης ασθενειών, υγείας του ανθρώπου, οικολογίας και εξέλιξης. Μεταξύ αυτών, παρέχει και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει ο κάθε πολίτης στην σημερινή πανδημία COVID-19 (ποια είναι η δομή των ιών, πώς μολύνουν τα κύτταρα, πώς μεταδίδονται, ποια είναι τα απαραίτητα μέτρα ατομικής και δημόσιας υγιεινής για την πρόληψη της μόλυνσης κλπ).
9.       Η ΠΕΒ δεν είναι από θέση αρχής αρνητική στην εισαγωγή της “Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας”. Θέλει να τονίσει, ωστόσο, ότι η προηγούμενη εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων για το μάθημα της Βιολογίας υπήρξε εντελώς αποτυχημένη, αφού τα περισσότερα θέματα που περιελάμβανε ήταν αναντίστοιχα με τη σχολική πραγματικότητα και δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η τράπεζα θεμάτων μπορεί να λειτουργήσει ως χρήσιμο αποθετήριο, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι από την αρχή της χρονιάς διαθέσιμη σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, δεν θα περιορίζει τον εκπαιδευτικό στην διδασκαλία του θέτοντας ως αποκλειστικό σκοπό την επιτυχία στις εξετάσεις, και εφόσον τα θέματα που θα περιλαμβάνει θα είναι σταθμισμένης δυσκολίας και διαμορφωμένα με βάση τις οδηγίες διδασκαλίας.
10.   Σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν τους αναπληρωτές, η ΠΕΒ θεωρεί κρίσιμη για την εκπαιδευτική διαδικασία την έγκαιρη κάλυψη των κενών στα σχολεία με εκπαιδευτικούς των κατάλληλων ειδικοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, και μετά από μία δεκαετία αδιοριστίας, θεωρεί άμεση και επιτακτική την ανάγκη πραγματοποίησης μόνιμων διορισμών. Με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος των κενών στη Δευτεροβάθμια αφορούν το μάθημα της Βιολογίας και ότι, μέχρι την πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών, αυτά καλύπτονται από αναπληρωτές, κρίνει ότι η έγκαιρη πρόσληψή τους σε μία και μόνη φάση για όλα τα κενά από το Σεπτέμβριο θα μειώσει τον αριθμό των μη αναλήψεων και παραιτήσεων, έτσι ώστε  να μη χάνονται διδακτικές ώρες. Αντίθετα, τα τιμωρητικά μέτρα του διετούς ή τριετούς  αποκλεισμού από τους πίνακες σε περίπτωση άρνησης ανάληψης θέσης, ακόμα  και το κίνητρο της διπλής προσμέτρησης των μορίων των δυσπρόσιτων σχολείων, δε θα λύσουν το πρόβλημα. Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι οι παραιτήσεις και οι μη αναλήψεις δεν παρατηρούνται μόνο στις δυσπρόσιτες περιοχές, αλλά και σε περιοχές με υψηλό κόστος διαβίωσης.
Ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία η σημασία της Βιολογίας είναι προφανής, σε βαθμό που δε χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε υπέρ της. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον και σε μία κοινωνία συνεχώς μεταβαλλόμενη και παγκοσμιοποιημένη, ο βιολογικός εγγραμματισμός των πολιτών είναι πολύ σημαντικός. Δεν περιμένουμε οι χρόνιες στρεβλώσεις του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος να διορθωθούν μεμιάς, όμως δικαιούμαστε να περιμένουμε να γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν προκύπτει από το υπό διαβούλευση “πολυνομοσχέδιο” του οποίου ζητάμε την ουσιαστική αναμόρφωση.
 
Για το ΔΣ της ΠΕΒ
 
Ο Πρόεδρος                                                                          Ο Γεν. Γραμματέας            
 
  
 
Απόστολος Βανταράκης                                                 Γεώργιος Κατωπόδης                                              
   Καθηγητής                                                                         Εκπαιδευτικός
Τμ. Ιατρικής Παν. Πατρών                                         Β/μιας Εκπαίδευσης
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 42

Εκπαιδευτικά Νέα