Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Απρίλιος 2020 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr
 
“Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει εδώ ακούμε τους ειδικούς… Είτε τους εμπιστευόμαστε από την αρχή της κρίσης, ή δεν τους εμπιστευόμαστε. Οι ειδικοί έχουν ξεκάθαρα ταχθεί υπέρ του σταδιακού ανοίγματος των εκπαιδευτικών δομών υπό προϋποθέσεις”
Το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων είναι απόφαση της κυβέρνησης, με ομόφωνη στήριξη της επιτροπής των ειδικών, διευκρίνισε την Πέμπτη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπήρχαν και πιο τολμηρές προτάσεις για άνοιγμα των δημοτικόν και των νηπιαγωγείων, άλλα αποφασίστηκε να προχωρήσουμε με το πιο συντηρητικό σχέδιο.

“Ο κ. Τσιόδρας χθες παρουσίασε τα αναλυτικά επιστημονικά δεδομένα που δικαιολογούν αυτή την σημαντική απόφαση” επισήμανε.
Για την απόφαση την προαιρετικής χρήσης μάσκας από τους μαθητές στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς τόνισε ότι αν η χρήση μάσκας δεν γίνει σωστά, μπορεί να εγκυμονεί περισσότερους κίνδυνους.
“Ο καθένας, κάθε κόμμα, μπορεί να λέει ό,τι θέλει εδώ ακούμε τους ειδικούς… Είτε τους εμπιστευόμαστε από την αρχή της κρίσης, ή δεν τους εμπιστευόμαστε. Οι ειδικοί έχουν ξεκάθαρα ταχθεί υπέρ του σταδιακού ανοίγματος των εκπαιδευτικών δομών υπό προϋποθέσεις” σημείωσε η κ. Κεραμέως.
Ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για την επαναλειτουργία των δημοτικών και των νηπιαγωγείων θα ληφθεί προς το τέλος Μαΐου και θα εξαρτηθεί από την πορεία του ίου και από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν η συνολική πορεία δεν είναι καθοδική δεν θα ανοίξουν.
Ανέφερε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφάλειας που είναι απαραίτητα στα σχολεία αναφέροντας ότι είναι καθ οδόν αντισηπτικά σε όλα τα σχολειά με προτεραιότητα την τρίτη λυκείου, θα γίνεται εξαερισμός καθώς και καθαρισμός δύο φόρες την ήμερα.
Ματαιώνονται, διευκρίνισε η κ. Κεραμέως, οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, η βαθμολόγηση θα γίνει στη βάση της βαθμολογίας των 4μηνων και της πορείας του μαθητή στη φετινή χρονιά.
Η υπουργός αποσαφήνισε ακόμα ότι έχει ληφθεί μέριμνα και για εκπαιδευτικούς και μαθητές για συγκεκριμένες παθήσεις. Για τους μαθητές υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας βάσει ειδικού λόγου.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Χωρίς περικοπές στο ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας, αλλά με μαθήματα μέρα παρά μέρα θα είναι η επαναφορά των μαθητών στα σχολεία.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη σημείωσε: "Πορευτήκαμε για καιρό πάνω στις εισηγήσεις των ειδικών, που μας οδηγούσαν σε λήψη αποφάσεων, το ίδιο έγινε και τώρα", διευκρίνισε η Σοφία Ζαχαράκη, για το άνοιγμα των σχολείων.
Η υφυπουργός Παιδείας διευκρίνισε, ως προς τη λειτουργία της Γ’ Λυκείου ότι "το ωρολόγιο πρόγραμμα παραμένει ως έχει", αλλά τα μαθήματα θα γίνονται Δευτέρα - Τετάρτη – Παρασκευή, για το μισό τμήμα και για το άλλο μισό την επόμενη εβδομάδα, τις ίδιες μέρες. "Έτσι το δεύτερο μισό τμήμα, θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ό,τι και οι συμμαθητές τους και τα παιδιά θα έχουν επάρκεια σε ύλη, στον ίδιο αριθμό μαθημάτων".

Η κ. Ζαχαράκη είπε ότι στα μέτρα υγιεινής στα σχολεία θα δοθούν πάρα πολύ αναλυτικές οδηγίες προς τους διευθυντές, τους εκπαιδευτικούς, τα παιδιά και τους γονείς, για τους κανόνες υγιεινές και θα γίνεται επισταμένο καθάρισμα μέσα στις τάξεις και πολύ συχνός αερισμός στις αίθουσες. Το ενημερωτικό υλικό που θα διανεμηθεί θα είναι έντυπο, ψηφιακό και οπτικοακουστικό.

Δεν προβλέπεται τηλεξέταση για τα Πανεπιστήμια

Όσο αφορά στις εξεταστικές των ΑΕΙ, διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν με την ενσωμάτωση των οδηγιών του ΕΟΔΥ και με τρόπο που θα ανακοινωθεί σύντομα. Ξεκαθάρισε πάντως ότι, "δεν προβλέπεται τηλεξετάση".
Η κ. Ζαχαράκη είπε ότι για τις εξετάσεις σε ξένες γλώσσες, οι αποφάσεις για τη διεξαγωγή τους θα ληφθούν από τους φορείς που διενεργούν τις εξετάσεις, ενώ για τις εξετάσεις σε ειδικά και πρότυπα σχολεία είπε πως "θα υπάρξουν ανακοινώσεις".
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα


υποψηφιοι εξετάσεων Πρόγραμμα πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ 2020
Το πρόγραμμα σε μορφή word 

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα


rsz img 20200429 wa0010
Το ακαδημαϊκό εξάμηνο δεν θα χαθεί, καθώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αναλαμβάνει όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη δυνατότητα παράτασής του, αναπλήρωσης και ολοκλήρωσης των μαθημάτων, διαβεβαίωσε ο αρμόδιος Υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην Έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 29 Απριλίου 2020 μέσω τηλεδιάσκεψης. Στη Σύνοδο συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Αποστόλης Δημητρόπουλος και ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθηγητής Περικλής Μήτκας.

Για το επίκαιρο θέμα της επανέναρξης της εκπαιδευτικής λειτουργίας με φυσική παρουσία, ο κ. Διγαλάκης τόνισε ότι «η διαδικασία επαναλειτουργίας, που θα αρχίσει στις 25 Μαΐου, θα αφορά μόνο την πραγματοποίηση των εργαστηριακών και κλινικών ασκήσεων. Η διδασκαλία των θεωρητικών μαθημάτων θα συνεχίσει να διενεργείται με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέχρι και την ολοκλήρωσή τους».
Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο θέμα της εξεταστικής, σημειώνοντας ότι «ο κάθε διδάσκων έχει την αρμοδιότητα να επιλέξει τον τρόπο εξέτασης του μαθήματος, τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας και προφύλαξης» και ζήτησε από τα πανεπιστήμια να χρησιμοποιήσουν όλες τις εναλλακτικές μεθόδους εξέτασης, όπως εξέταση μέσω εργασιών, προφορική εξ αποστάσεως εξέταση μέσω τηλεδιάσκεψης ή και συνδυασμό των ανωτέρω, όπου αυτό είναι δυνατόν. Όπου απαιτείται γραπτή εξέταση με φυσική παρουσία, θα τηρηθούν τα μέτρα ασφάλειας που θα προτείνει η αρμόδια Επιτροπή Αντιμετώπισης Κορωνοϊού.
Ο κ. Διγαλάκης ευχαρίστησε, και εκ μέρους της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, το Προεδρείο και τα μέλη της Συνόδου για την εξαιρετική συνεργασία και τις υψηλές επιδόσεις όλων των Ανώτατων Ιδρυμάτων στην συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, εξ αιτίας των ειδικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν στη χώρα από την πανδημία της COVID-19. Το όλο επίτευγμα, όπως τόνισε, είναι «ένα πολύ σημαντικό κεκτημένο και μια παρακαταθήκη για το μέλλον για όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα και λειτουργία».
Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων τοποθετήθηκε αναλυτικά για τα ζητήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που περιλαμβάνονται  στο νομοσχέδιο του Υπουργείου, το οποίο βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση. Συγκεκριμένα,  για τη διαδικασία εκλογής πρύτανη με ενιαίο ψηφοδέλτιο και ηλεκτρονική ψηφοφορία, το νέο πλαίσιο για τις μετεγγραφές με την είσοδο ακαδημαϊκών κριτηρίων (βάσης μετεγγραφής), την ενίσχυση των κοινωνικών κριτηρίων και τον εξορθολογισμό των οικονομικών κριτηρίων, καθώς και για τη δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών και τη θεσμοθέτηση κοινών (joint) και διπλών (double) Προγραμμάτων Σπουδών.
 Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλης Διγαλάκης δήλωσε: «Συνεχίζουμε, παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας, να επενδύουμε στην Παιδεία. Με σχέδιο και τόλμη. Αντιμετωπίζοντας με ταχύτητα τα άμεσα ζητήματα της τρέχουσας καθημερινότητας, αλλά και σχεδιάζοντας ταυτόχρονα την επόμενη μέρα. Στεκόμαστε δίπλα στους φοιτητές μας και στις οικογένειές τους. Στηρίζουμε έμπρακτα τα Ανώτατα Ιδρύματα με στοχευμένες πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη λειτουργία τους, το αυτοδιοίκητο και την εξωστρέφειά τους. Τα ελληνικά πανεπιστήμια απέδειξαν ότι μπορούν να κοιτάζουν το μέλλον με αισιοδοξία».

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 


Τα μέτρα για τους εργαζόμενους στον δήμοσιο τομέα και την Αυτοδιοίκηση
 
Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με θέμα τα κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του.

Μέτρα για την πρόληψη και κανόνων υγιεινής από τις υπηρεσίες του δημοσίου για την προστασία από τον κορωνοϊό
Σε περίπτωση που οι υπηρεσίες εξυπηρετούν κοινό, θα πρέπει:

 

–          να λάβουν μέριμνα για την άμεση προμήθεια αλκοολούχων αντισηπτικών (και όπου κρίνεται απαραίτητο μάσκες και γάντια) και την τοποθέτησή τους σε χώρους προσβάσιμους στους υπαλλήλους και τους πολίτες.
–          συνιστάται ο περιορισμός των  ωρών ή ημερών, κατά περίπτωση, εξυπηρέτησης των πολιτών με αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου οργάνου διοίκησης. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υπάρχει επαρκής ενημέρωση των πολιτών.
–          περιορισμός μετακινήσεων και αποφυγή συγχρωτισμού ενώ συνιστάται η εξυπηρέτηση των πολιτών, όπου είναι εφικτό, με ηλεκτρονικά μέσα ή με αλληλογραφία.
Προστασία ευπαθών ομάδων – υπαλλήλων του δημοσίου
Υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών, αποκεντρωμένων διοικήσεων, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ΑΕ του δημοσίου τομέα που ανήκουν σε  ευπαθείς ομάδες, στην περίπτωση που είναι τοποθετημένοι σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού, πρέπει με ευθύνη του αρμοδίου για τα θέματα ανθρώπινου δυναμικού του φορέα προϊσταμένου να διατίθενται εκτάκτως σε υπηρεσίες back office, ήτοι να ασκούν καθήκοντα, για τα οποία δεν απαιτείται η καθημερινή επαφή με κοινό, χωρίς να είναι απαραίτητη η έκδοση σχετικής απόφασης, καθώς σκοπός είναι η προστασία της υγείας των υπαλλήλων λόγω ανωτέρας βίας.
Ως ευπαθείς ομάδες για την εφαρμογή των ανωτέρω ορίζονται τα άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, νοσήματα του αναπνευστικού, σακχαρώδη διαβήτη) και όσους τελούν σε ανοσοκαταστολή.
 
Δικαιολογημένη απουσία υπαλλήλων του δημοσίου λόγω προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων
Υπάλληλοι, που απασχολούνται στο Δημόσιο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και έχουν τέκνα που φοιτούν σε σχολικές μονάδες έως την τάξη της Γ’ Γυμνασίου, των οποίων η λειτουργία απαγορεύεται προσωρινά, δύνανται να απουσιάζουν δικαιολογημένα από την υπηρεσία για όσο χρονικό διάστημα απαγορεύεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων, όπου φοιτούν τα τέκνα τους με άδεια ειδικού σκοπού στη διάρκεια της οποίας καταβάλλονται κανονικά οι αποδοχές.  Για κάθε τέσσερις ημέρες απουσίας, οι τρείς ημέρες καταγράφονται ως δικαιολογημένη απουσία και η μία ημέρα αποτελεί κανονική άδεια.
Ειδικότερα, ως προς τη διευκόλυνση που παρέχεται από την υπηρεσία:
α) Αν και οι δύο γονείς είναι υπάλληλοι δημοσίου, με κοινή τους δήλωση που κατατίθεται στις υπηρεσίες τους καθορίζεται ποιος από τους δύο κάνει χρήση της ειδικής άδειας, εκτός αν με την ίδια δήλωση καθορίζουν χρονικά διαστήματα χρήσης της ειδικής άδειας εκ περιτροπής. Το χρονικό διάστημα χρήσης της άδειας δεν μπορεί να είναι μικρότερο των τεσσάρων (4) ημερών ανά γονέα.
β) Αν ένας εκ των δύο γονέων απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα για τη χορήγηση της ειδικής άδειας της πρώτης παραγράφου, απαιτείται η προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης του γονέα που απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα περί μη χρήσης της ειδικής άδειας ή της εργασίας εξ αποστάσεως.
γ) Αν ο/η σύζυγος του/ της υπαλλήλου που απασχολείται σε φορείς του δημοσίου και απουσιάζει με οποιαδήποτε άδεια, ιδίως άδεια ανατροφής τέκνου και άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, με εξαίρεση την αναρρωτική άδεια εξαιτίας της οποίας δεν είναι δυνατή η φροντίδα τέκνων, ο/η σύζυγος δεν δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού. Αν ο/η σύζυγος του/ της υπαλλήλου δεν εργάζεται ο/η σύζυγος δεν δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, εκτός αν ο γονέας που δεν εργάζεται νοσηλεύεται ή νοσεί από τον κορωνοϊό ή είναι ΑμεΑ.
δ) Την άδεια ειδικού σκοπού δικαιούται ο/η γονέας που ασκεί αποκλειστικά την επιμέλεια των τέκνων.
Αντί της χρήσης της άδειας ειδικού σκοπού, οι υπάλληλοι του δημοσίου, δύνανται κατόπιν αίτησής τους, να εργαστούν με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως, χωρίς ανάλογη μείωση των αποδοχών τους, με υποχρέωση αναπλήρωσης του εν λόγω διαστήματος μετά την άρση προσωρινής αναστολής λειτουργίας των σταθμών ή σχολικών μονάδων. Σε περίπτωση χρήσης της διευκόλυνσης μειωμένης απασχόλησης, η εργασία δύναται να παρέχεται και σε ώρες πέραν του εκ του νόμου καθορισμένου ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών.
Εξ αποστάσεως παροχή εργασίας και προσωπικό ασφαλείας
Για τη διασφάλιση της συνεχούς λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών συνιστάται η περαιτέρω υιοθέτηση:
–          χρήση μέσων όπως η τηλεδιάσκεψη (π.χ. κατά τη λειτουργία συλλογικών οργάνων), όπου είναι εφικτό
–          δυνατότητα εκ περιτροπής εργασίας
–          ορισμός προσωπικού ασφαλείας
–          δυνατότητα εξ αποστάσεως παροχής εργασίας

 

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
  


ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Ταχ. Δ/νση : Λαπιθών 6
Τ.Κ. : 41221
Τηλ : 6945229681
Email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 

                                                                 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Προσωπική άποψη ή κυβερνητική βούληση;
   Μεγάλο προβληματισμό προκάλεσε η δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απόψεων στελέχους της ΝΔ (πολιτευτή και συντονιστή μητρώου στελεχών του κυβερνητικού κόμματος ), ο οποίος ελαφρά τη καρδία ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά μείωση μισθών των Δημοσίων Υπαλλήλων.
Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός,   τα ερωτήματα που απευθύνει ο εργαζόμενος-φορολογούμενος Δ.Υ. είναι αυτονόητα:

·         Το κυβερνητικό αυτό στέλεχος εκφράζει δικές του απόψεις ή απηχεί την πολιτική άποψη και βούληση της κυβέρνησης ;
·         Το κυβερνητικό αυτό στέλεχος έχει πλήρη άποψη των εργασιακών δεδομένων, δυσκολιών και καταστάσεων   ,τη συγκεκριμένη δύσκολη περίοδο, των κατηγοριών εργαζομένων με τις οποίες ασχολείται;
·         Για το κυβερνητικό αυτό στέλεχος μήπως τα βήματα είναι καθορισμένα; Αρχικά η μείωση μισθών του Δημοσίου ,στη συνέχεια του Ιδιωτικού ,να ακολουθήσει η παγίωση αυτών και εν τέλει να υπάρχουν μόνιμοι υπάλληλοι των 500 ευρώ ;
   Οι θιασώτες των παραπάνω αντιδημοκρατικών και αντεργατικών απόψεων, με υπεροπτικό και συνάμα προσβλητικό ύφος, προσπαθούν πάντα και μόνο για ίδιον όφελος , από την μία πλευρά να ψαρέψουν σε θολά νερά και από την άλλη να διχάσουν την ελληνική κοινωνία ( το οξύμωρο είναι η μελλοντική προσπάθεια αλίευσης ψήφων από εργαζόμενους στους οποίους ήδη έχουν προσάψει ταμπέλες). Για όλους αυτούς, στο στόχαστρο σήμερα είναι οι εκπαιδευτικοί και οι υπάλληλοι στις αρχαιολογικούς χώρους, αύριο οι δημοτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι των Περιφερειών και την επόμενη οι ιερείς και τα Σώματα Ασφαλείας.
   Από τα ελάχιστα οφέλη που θα αφήσει πίσω της η πανδημία του κορωνοϊού στον τόπο μας είναι η προσφορά και η καταξίωση του συνόλου του δημόσιου μηχανισμού. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να τον υποβαθμίζει και να τον απαξιώνει . Ο κάθε ΔΥ από το μετερίζι του θα συνεχίζει να παλεύει με ταπεινότητα , πειθαρχία, σύμπνοια και αλληλεγγύη για να βγει η χώρα από την κρίση.
Σε όσους σπέρνουν δηλητήριο στην εργατική τάξη αξίζει η κοινωνική και πολιτική απομόνωση.
   Ως ν.τ. ΑΔΕΔΥ ν. Λάρισας θεωρούμε κορωνίδα διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων (σε Δημόσιο αλλά και σε Ιδιωτικό τομέα) την σύμπνοια και τη συνεργασία. Θα είμαστε ξεκάθαρα απέναντι σε όσους οραματίζονται εύθραυστες εργασιακές σχέσεις, περικοπές μισθών και απολύσεις.
   Καλούμε, τέλος , τη Νέα Δημοκρατία, να καταδικάσει τις απόψεις του συγκεκριμένου στελέχους της.
   Σε διαφορετική περίπτωση, θα εκτιμηθεί πως τις υιοθετεί. 
 
 
 
ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Γ.
 
 
 
 
   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
  ΤΖΙΑΤΖΙΑΣ ΜΙΧΑΗΛ                        ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

    

Ο.Λ.Μ.Ε.                                                  

Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 3230073
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.                            Αθήνα, 30/04/2020
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για τη συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με την ηγεσία του Υπ. Παιδείας
 
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ συναντήθηκε σήμερα, 30 Απριλίου, με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ με θέματα συζήτησης το άνοιγμα των σχολείων και το κατατεθέν προς διαβούλευση νομοσχέδιο.
Για μία ακόμα φορά επισημάναμε ότι θεωρούμε απαράδεκτη την έλλειψη διαλόγου με τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, ειδικά όταν πρόκειται για τόσο σοβαρά ζητήματα και άκρως αντιδημοκρατική την κατάθεση πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία εν μέσω πανδημίας, με βασικά συνταγματικά κατοχυρωμένα ατομικά δικαιώματα να βρίσκονται σε περιορισμό.
Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων:
Διατυπώσαμε εκ νέου την πρόταση μας να ανοίξουν τα σχολεία μόνο για τη Γ Λυκείου σταδιακά, αρχικά για όσα σχολεία δεν έχουν καλύψει την ύλη και στη συνέχεια για τα υπόλοιπα. Η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι το ΥΠΑΙΘ ακούει τους ειδικούς. Επισημάναμε ότι οι ειδικοί συνιστούν αυστηρά ή και υποχρεωτικά (ανάλογα με το χώρο) τη χρήση μάσκας, με επιβολή προστίμων μάλιστα τους παραβάτες, ενώ για τα σχολεία και τα σχολικά λεωφορεία το ΥΠΑΙΘ ανακοίνωσε ότι η χρήση μάσκας είναι προαιρετική. Επίσης, οι ειδικοί συνιστούν απόσταση ασφαλείας το 1,5 μέτρο, άρα 7τμ ανά άτομο, ενώ το ΥΠΑΙΘ ανακοίνωσε μέχρι και 15 μαθητές ανά τμήμα όταν οι σχολικές αίθουσες είναι 25-50τμ. Ταυτόχρονα, οι απαραίτητες αποστάσεις δεν μπορούν να τηρηθούν στα σχολικά λεωφορεία που μετακινούν μαθητές Καλλιτεχνικών και Μουσικών σχολείων. Ειδικά δε στην επαρχία όπου η μετακίνηση γίνεται με λεωφορεία των ΚΤΕΛ, στα οποία μεταβαίνουν και λοιποί πολίτες, η επικινδυνότητα είναι αυξημένη. Η μόνη απάντηση που δόθηκε είναι ότι οι μαθητές δεν χρησιμοποιούν σωστά τη μάσκα.
Ζητήσαμε διαγνωστικά τεστ και τεστ αντισωμάτων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, όπως γίνεται σε άλλες χώρες που ανοίγουν τα σχολεία. Η απάντηση ήταν ότι δεν είναι απαραίτητα.
Ζητήσαμε να συμπεριληφθούν όλοι οι συνάδελφοι, μόνιμοι και αναπληρωτές, με ασθένειες και μεγάλη ηλικία στις ευπαθείς ομάδες και συνακόλουθα στις σχετικές άδειες και μας παρέπεμψαν στην οδηγία του υπουργείου εσωτερικών. Ωστόσο, στην οδηγία αυτή δεν συμπεριλαμβάνονται ασθένειες, που οι ειδικοί θεωρούν ότι θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται. Ζητήσαμε, επίσης, ειδική μέριμνα για τις άδειες (αναρρωτικές και ειδικού σκοπού) των αναπληρωτών αλλά δε δόθηκε απάντηση.
Επισημάναμε ότι το άνοιγμα Γυμνασίων και Α και Β Λυκείου είναι ουσιαστικά για 10 μέρες, δηλαδή πρόκειται για επιπλέον μόλις 2-4 ώρες ανά μάθημα και άρα δεν υπάρχει ουσιαστικό μαθησιακό ή παιδαγωγικό όφελος, που να δικαιολογεί το ρίσκο να εκτεθούν μαθητές και εκπαιδευτικοί στον ιό και να διακυβεύει τελικά ακόμα και την διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. Η απάντηση ήταν ότι για τη διεξαγωγή των εξετάσεων θα δουν τα υγειονομικά δεδομένα που θα ισχύουν τότε.
Όσον αφορά στην ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων, επισημάναμε την ανυπαρξία κατάλληλου εξοπλισμού στα σχολεία, την έλλειψη σύνδεσης στο διαδίκτυο στις αίθουσες διδασκαλίας και ζητήματα προσωπικών δεδομένων. Η απάντηση ήταν ότι έχουν δοθεί δωρεάν δεδομένα από εταιρείες τηλεπικοινωνιών και ότι υπάρχουν ιδιωτικές δωρεές για τάμπλετ. Είναι προφανές ότι αυτά δεν καλύπτουν τις τεχνικές ανάγκες, και ζητήσαμε άμεσα κονδύλια από το ΥΠΑΙΘ.
Για τις μετακινήσεις εκπαιδευτικών, μόνιμων κα αναπληρωτών, από τον τόπο κατοικίας τους στις περιοχές που υπηρετούν μας ενημέρωσαν ότι επιτρέπονται, όπως για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και ότι δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα, όπως μέχρι τώρα προβλεπόταν. Ωστόσο, για την επικινδυνότητα των μαζικών αυτών μετακινήσεων αλλά και για το πρόβλημα στέγασης των αναπληρωτών που διέμεναν σε ξενοδοχεία, που παραμένουν κλειστά δεν δόθηκαν απαντήσεις.
Για όλα τα επιμέρους διαδικαστικά ζητήματα που θέσαμε σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων, μας είπαν ότι θα βγουν σύντομα οδηγίες, που ετοιμάζονται από το ΥΠΑΙΘ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.
Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβρη, ζητήσαμε να επισπευσθούν οι διαδικασίες διορισμού των εκπαιδευτικών, να γίνουν έγκαιρα όλες οι απαραίτητες προσλήψεις αναπληρωτών και να μειωθεί ο αριθμός ανά τμήμα σε όλες τις τάξεις όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.
Όσον αφορά στο νομοσχέδιο:
Ζητήσαμε την απόσυρσή του και σε κάθε περίπτωση να μην προχωρήσουν σε καμία κοινοβουλευτική διαδικασία, πριν αρθεί ο περιορισμός των ατομικών ελευθεριών και οι συνθήκες επιτρέψουν στα σωματεία να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις, ώστε να γίνει ουσιαστικός διάλογος. Η απάντηση ήταν ότι οι συνθήκες καραντίνας δίνουν το χρόνο σε όλους να διαβάσουν το νομοσχέδιο και να καταθέσουν προτάσεις στη διαβούλευση. Μάλιστα η υπουργός μας προέτρεψε να κάνουμε Γενικές Συνελεύσεις μέσω τηλεδιάσκεψης…
Όσον αφορά στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου:
·         Για το ηλικιακό όριο εγγραφής στα ημερήσια ΕΠΑΛ, που αποκλείει το 1/3 των μαθητών, επισημάναμε ότι το μέτρο αυτό στερεί μορφωτικά δικαιώματα των ενηλίκων μαθητών, παραβιάζει τόσο ευρωπαϊκές οδηγίες όσο και το άρθρο 16 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο «Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Το Κράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία…», οδηγεί τους μαθητές στην ιδιωτική εκπαίδευση, θα επιφέρει κλείσιμο τμημάτων και σχολικών μονάδων, θα δημιουργήσει υπεραριθμίες εκπαιδευτικών και θυμίζει εποχές 2013-14. Η δε αιτιολογική έκθεση που αναφέρεται σε δήθεν μείωση του σχολικού εκφοβισμού είναι απαράδεκτη, ατεκμηρίωτη αλλά και ρατσιστική. Η απάντηση ήταν ότι έτσι θα υπάρξει καλύτερη διαχείριση των εργαστηρίων που χρησιμοποιούν τόσο τα ημερήσια όσο και τα εσπερινά ΕΠΑΛ.
·         Για την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών η θέση του κλάδου είναι γνωστή και θεωρούμε απαράδεκτο μετά από μία δεκαετία υποχρηματοδότησης της παιδείας, αδιοριστίας και ελλείψεων σε εξοπλισμό και υποδομές να επιχειρείται μέσω της αξιολόγησης να χρεωθούν τα προβλήματα της εκπαίδευσης στους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία. Καμία απάντηση δε δόθηκε.
·         Επισημάναμε ότι σύμφωνα με την παιδαγωγική επιστήμη ο αυξημένος ανταγωνισμός και η σχολική αποτυχία αυξάνουν το σχολικό εκφοβισμό και τις παραβατικές συμπεριφορές των μαθητών. Η αύξηση των εξεταζομένων μαθημάτων, η αυστηριοποίηση της προαγωγής, η επαναφορά της διαγωγής και της τράπεζας θεμάτων δεν έχουν κανένα παιδαγωγικό έρεισμα, θα επιφέρουν επιπλέον φόρτο στους μαθητές και θα αυξήσουν την προσφυγή στην παραπαιδεία.
·         Ειδικά η αναγραφή της διαγωγής στα απολυτήρια είναι άκρως αναχρονιστική, οδηγεί στο δια βίου στιγματισμό των μαθητών και δεν αντιλαμβανόμαστε το λόγο της επαναφοράς της. Η απάντηση που δόθηκε από την υπουργό είναι ότι «σκοπός του σχολείου δεν είναι μόνο να μάθει γράμματα στους μαθητές αλλά να βγάζει σφαιρικά διαμορφωμένους πολίτες και ως εκ τούτου δεν αξιολογείται μόνο η επίδοση αλλά και η συμπεριφορά»!
·         Για τα πρότυπα σχολεία και την δήθεν «αριστεία», επισημάναμε ότι καμία παιδαγωγική θεωρία δεν συνιστά τέτοιου είδους διαχωρισμό των μαθητών και διαφοροποιήσεις στην εκπαίδευση και ότι η συγκέντρωση των «καλών μαθητών» στα πρότυπα σχολεία θα ρίξει κατακόρυφα το μαθησιακό επίπεδο των υπόλοιπων σχολείων, οδηγώντας τελικά σε υποβάθμιση και κατηγοριοποίηση τους. Καμία απάντηση δε δόθηκε επ’αυτού.
·         Τέλος, επισημάναμε ότι κάθε εξοστρακισμός γνωστικού αντικειμένου από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα πρέπει να τεκμηριώνεται από εμπεριστατωμένη επιστημονική μελέτη και ότι θεωρούμε απόλυτα αναγκαία την παραμονή της Κοινωνιολογίας στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, παράλληλα με τα Λατινικά.
Είναι προφανές ότι για μία ακόμα φορά δεν πήραμε απαντήσεις στα ζητήματα που θέσαμε ούτε κάποια δέσμευση σε οποιοδήποτε από τα αιτήματα μας.
Αυτό όμως που μας προκαλεί εύλογες απορίες είναι ότι ενώ η υπουργός ισχυρίζεται ότι για όλα τα θέματα που αφορούν στο άνοιγμα των σχολείων ακούει τις οδηγίες και τις προτάσεις των ειδικών, παρά τις προφανείς αντιφάσεις, στα ζητήματα που αφορούν στην παιδαγωγική επιστήμη και την εκπαιδευτική διαδικασία, αγνοεί επιδεικτικά τις προτάσεις των ειδικών, που δεν είναι άλλοι από τους εκπαιδευτικούς.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

  Ο.Λ.Μ.Ε.

Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 3230073
www.olme.gr
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αθήνα, 30/04/2020
 
                                                       ΠΡΟΣ:
την Υπουργό Παιδείας
κα Νίκη Κεραμέως
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Υφυπουργό Παιδείας
κα Σοφία Ζαχαράκη
Γεν. Γραμματέα ΠΕ και ΔΕ
κα Αναστασία Γκίκα
 
 
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις επαναλειτουργίας των σχολείων
 
 
Για μία ακόμα φορά η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ απαξιώνει τους εκπαιδευτικούς και τις ομοσπονδίες τους και αποφασίζει χωρίς κανένα διάλογο μαζί τους ή έστω έγκαιρης επίσημης ενημέρωσή τους για το αν, το πότε και το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία. Η ΟΛΜΕ είχε εγκαίρως καταθέσει τις προτάσεις της στην υπουργό Παιδείας σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, προτάσεις που και πάλι αγνοήθηκαν επιδεικτικά, παρότι γίνεται όλο και πιο προφανής η πλήρης άγνοια της εκπαιδευτικής πραγματικότητας από πλευράς ΥΠΑΙΘ.

 

Η ομοσπονδία μας είχε προτείνει, για λόγους ασφαλείας, να μην ανοίξουν καθόλου τα Γυμνάσια, η Α και Β τάξη των Λυκείων και οι μαθητές να προαχθούν χωρίς εξετάσεις, αλλά με τους προφορικούς βαθμούς των δύο τετραμήνων, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν. Για την Γ λυκείου προτείναμε τα σχολεία να ανοίξουν σταδιακά, ώστε αρχικά να ανοίξουν τα σχολεία στα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί η ύλη και στη συνέχεια, ανάλογα με τις υγειονομικές εξελίξεις, να ανοίξουν και τα υπόλοιπα για να γίνουν οι απαραίτητες επαναλήψεις.
Είναι αδιανόητο το άνοιγμα των σχολείων να χρησιμοποιείται επικοινωνιακά ως στάδιο επαναφοράς στην «κανονικότητα» μετά την πρωτοφανή πανδημία που έπληξε τον πλανήτη! Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διακυβεύεται η υγεία και η ζωή μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών! Το υπέρτατο αγαθό της ζωής είναι πολύ μεγαλύτερο από κάποιες χαμένες ώρες διδασκαλίας! 
Η, άνευ διαλόγου, απόφαση ανοίγματος των σχολείων εγείρει πολλά ερωτήματα, ακόμα και μετά την από κοινού συνέντευξη τύπου Τσιόδρα, Χαρδαλιά και Κεραμέως:
Η απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων στηρίχθηκε σε επιστημονικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία:
α) τα παιδιά κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, που φτάνει και ίσως ξεπερνά τις 14 ημέρες, μεγάλο ιικό φορτίο στον οργανισμό τους ακόμα κι αν είναι εντελώς ασυμπτωματικά.
β) καταγράφεται υψηλή μεταδοτικότητα του ιού από άτομα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα.
Έτσι, τα παιδιά, διατηρώντας υψηλό ιικό φορτίο για πολλές μέρες, θα μπορούσαν, παρότι τα ίδια δεν νοσούν βαριά ή και καθόλου, να διασπείρουν τον ιό, θέτοντας σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Με το σκεπτικό αυτό η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων ήταν από τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν. Ο καθηγητής Τσιόδρας μας ενημέρωσε στις 29.4.20 για νέα επιστημονικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία η μετάδοση από παιδιά σε ενηλίκους είναι ασυνήθιστη, καταλήγοντας όμως στη φράση «κανείς δε μπορεί να αποκλείσει ότι ένα παιδί μπορεί να κολλήσει κάποιον» και χωρίς να αναφέρει ότι δεν ισχύει τελικά η μεταφορά υψηλού ιικού φορτίου από τα παιδιά. Ο κ. Χαρδαλιάς στην ίδια συνέντευξη είπε: «ο ιός παραμένει εδώ και δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο, ούτε αποτελεσματική θεραπεία… και κρούσματα θα έχουμε και νοσηλείες και άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους». Είναι γνωστό ότι δε συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες στο άνοιγμα των σχολείων. Είναι επίσης γνωστό ότι τα διεθνή πρωτόκολλα αναφέρουν ότι «όποιες δομές κλείνουν πρώτες, ανοίγουν τελευταίες». Μήπως συνεπώς ασκούνται αφόρητες πιέσεις στους επιστήμονες από κυβέρνηση και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα να εγκρίνουν την άρση της καραντίνας, πηγαίνοντας κόντρα στην επιστημονική τους άποψη; Μήπως το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα ιδιότυπο success story επιστροφής στην κανονικότητα με την επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας με νέους όρους;
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων συνεχίζεται, ενώ σε όσες έχει αποφασιστεί η επαναλειτουργία των σχολείων, αυτή συνδυάζεται με δεκάδες χιλιάδες τεστ ημερησίως, κάτι που στη χώρα μας δεν προβλέπεται. Άλλωστε τους μήνες της πανδημίας έχουν πραγματοποιηθεί μόνο 70.000 τεστ στη χώρα μας καθιστώντας την ουραγό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα υπάρξει άμεσα συνολικός προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος για μαθητές και εκπαιδευτικούς για την αποφυγή μιας μαζικής διασποράς του COVID 19; Ερωτώμενος από δημοσιογράφους ο κ. Τσιόδρας για τον αν θα υπάρχει έστω θερμομέτρηση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, απάντησε ότι είναι ένα μη ασφαλές μέτρο για εξαγωγή συμπερασμάτων με πολύ μικρή χρησιμότητα. Δεν εξήγησε όμως, γιατί εφαρμόζεται το μέτρο αυτό στα δικαστήρια που άνοιξαν προσφάτως…
Στην κακοστημένη και αντιφατική κοινή συνέντευξη τύπου ακούσαμε προσεκτικά τον κ. Τσιόδρα να μας εξηγεί τους λόγους για την αυστηρή σύσταση ή και υποχρεωτικότητα στη χρήση μάσκας (ανάλογα με το χώρο), στη συνέχεια τον κ. Χαρδαλιά να μας ενημερώνει ότι θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι και θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους δε φορούν μάσκα και λίγα μόλις λεπτά την κα. Κεραμέως να μας λέει ότι η χρήση μάσκας είναι προαιρετική τόσο μέσα στην τάξη όσο και στα σχολικά λεωφορεία! Τελικά είναι απαραίτητη για την ασφάλεια μας η χρήση μάσκας ή όχι; Προφανώς είναι απαραίτητη εκεί που το κόστος της βαραίνει τους πολίτες αλλά όχι και τόσο απαραίτητη όταν το κόστος της θα έπρεπε αυτοδίκαια να βαραίνει το κράτος…
Λόγω της χρόνιας αδιοριστίας οι εκπαιδευτικοί είναι πολύ επιβαρημένοι ηλικιακά. Το 47% των Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών είναι από 56-65 ετών. Το 73% των μονίμων εκπαιδευτικών είναι πάνω από 50 ετών. Πολλοί/ες εκπαιδευτικοί ή μέλη της οικογένειάς τους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και υποκείμενα νοσήματα. Τι θα γίνει με αυτούς; Θα επιστρέψουν στο σχολείο, όπου η χρήση μάσκας θα είναι προαιρετική, ρισκάροντας τη ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους;
            Θα θεσπιστούν άμεσα ειδικές άδειες ασθενείας για όσους εκπαιδευτικούς, μόνιμους και αναπληρωτές, νοσήσουν, πέρα των προβλεπόμενων, με ειδική επιπλέον μέριμνα για τους εκπαιδευτικούς, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες;  Θα ληφθεί ειδική μέριμνα  και για τις άδειες των αναπληρωτών (αναρρωτικές και ειδικού σκοπού), ώστε να μην έχουν περικοπές στο μισθό και το επίδομα μη ληφθείσας αδείας ή στην προσμέτρηση της προϋπηρεσίας τους;
Πως θα γίνουν οι μαζικές μετακινήσεις χιλιάδων αναπληρωτών/τριων αλλά και μόνιμων εκπαιδευτικών στις περιοχές που υπηρετούν; Δεν κρύβονται σοβαροί κίνδυνοι διάδοσης της πανδημίας όταν από την καραντίνα θα περάσουμε ξαφνικά σε μαζικές μετακινήσεις; Που θα μείνουν οι εκπαιδευτικοί αυτοί όταν τα ξενοδοχεία, στα οποία διέμεναν, δεν λειτουργούν;
Η κυβέρνηση παρουσίασε στις 28.4.20 τους κανόνες με τους οποίους θα επιτρέπεται η είσοδος στα εμπορικά καταστήματα που ανοίγουν, οι οποίοι υπαγορεύουν τα εξής:
* Κατάστημα ως 20 τμ: 4 άτομα
* Κατάστημα 20 – 100 τμ.: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10 τμ
* Κατάστημα άνω των 100 τμ.: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15
Δηλαδή το ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο είναι 1 άτομο ανά 5τμ που φτάνει μέχρι και το 1 άτομο ανά 10τμ στα μεγαλύτερα καταστήματα. Όταν κατά μέσο όρο μία σχολική αίθουσα είναι μεταξύ 25-50τμ (χωρίς να προσμετράμε τις πάμπολλες λυόμενες αίθουσες, που δεν ξεπερνούν τα 15τμ), με ποιο μαθηματικό τύπο και ποια επιστημονική τεκμηρίωση αποφασίστηκε ότι για τα σχολεία θα ισχύει το 1 άτομο ανά περίπου 1,5-3τμ; Πως είναι δυνατόν να κρατείται η απόσταση του 1,5μ (δηλαδή 7τμ ανά άτομο) που υπέδειξε η κα Κεραμέως όταν μέσα στις αίθουσες θα στοιβάζονται μέχρι 15 μαθητές και ένας εκπαιδευτικός; Που θα βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί όταν η υπάρχουσα χωρητικότητα στα γραφεία καθηγητών είναι ακόμα χειρότερη από αυτή των αιθουσών διδασκαλίας;;
Όσον αφορά στην εκ περιτροπής διδασκαλία στα χωρισμένα τμήματα και την ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων που εξήγγειλε η υπουργός Παιδείας:
α) υπάρχει έστω και ένα σχολείο σε ολόκληρη τη χώρα που έχει τον εξοπλισμό για ζωντανή αναμετάδοση συγχρόνως για όλα τα μαθήματα όλων των τμημάτων;
β) Λύθηκε με κάποιο μαγικό τρόπο το πρόβλημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τους μαθητές που δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό;
Υπενθυμίζουμε ότι το ΥΠΑΙΘ δεν έχει διαθέσει μέχρι και σήμερα ούτε 1€ για αγορά εξοπλισμού ούτε για τα σχολεία, ούτε για τους μαθητές, ενώ οι πλατφόρμες της σύγχρονης ΕξΑΕ εξακολουθούν να μην ανταποκρίνονται τις πρωινές ώρες, που τα δίκτυα είναι υπερφορτωμένα.
 
Οι μαθητές των Καλλιτεχνικών και Μουσικών σχολείων μετακινούνται μαζικά με σχολικά λεωφορεία. Πως θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αποστάσεις και τα μέτρα υγειονομικής προστασίας κατά τη μετακίνησής τους, εφόσον η κα Κεραμέως απεφάνθη ότι η χρήση μάσκας στα σχολικά λεωφορεία είναι προαιρετική;
Στις περισσότερες επαρχιακές περιοχές οι μαθητές μετακινούνται από και προς τα σχολεία τους με λεωφορεία των ΚΤΕΛ, στα οποία εισέρχεται και πλήθος πολιτών. Πως θα εξασφαλιστεί η προστασία τους;
Πληροφορούμαστε ότι δίνεται προφορική εντολή στους διευθυντές των σχολείων να προμηθευτούν οι ίδιοι για τα σχολεία τους τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και καθαριστικά επιφανειών, κρεμοσάπουνα κλπ) και μάλιστα όταν η αγορά παρουσιάζει μεγάλες ελλείψεις σε αυτά τα προϊόντα. Η κα Κεραμέως εξήγγειλε κονδύλια (τα οποία προς το παρόν δεν φαίνονται πουθενά επισήμως) για αγορά αντισηπτικών, αλλά όχι για τα υπόλοιπα υλικά που απαιτούνται. Θυμίζουμε ότι οι απλές χειρουργικές μάσκες πωλούνται μέχρι και 2 ευρώ η μία (γι αυτό προφανώς η χρήση τους δεν κρίνεται απαραίτητη και υποχρεωτική στα σχολεία…) Δεν είναι αυτονόητη υποχρέωση του ΥΠΑΙΘ η δωρεάν χορήγηση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς όλων των απαραίτητων μέσων προστασίας και η έγκαιρη και επαρκής προμήθεια τους στα σχολεία μέσω των δήμων;
Οι υπάρχουσες καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων  επαρκούν, αν δε γίνουν άμεσα προσλήψεις, για τον καθαρισμό τόσων χώρων, δεδομένου ότι θα πρέπει να γίνονται πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα ημερησίως και όχι μόνο μετά τη λήξη των μαθημάτων; Οι Δήμοι έχουν εξασφαλίσει προσωπικό και πόρους για τη συνεχή απολύμανση των σχολείων;
 Όσα μέτρα κι αν ληφθούν και με δεδομένο ότι τα παιδιά είναι πολύ δύσκολο να συμμορφωθούν σε αυστηρούς κανόνες ατομικής προστασίας και υγιεινής, θα έχουμε αναπόφευκτο συνωστισμό και η κατάσταση ενδέχεται να βγει εκτός ελέγχου με την εμφάνιση νέων κρουσμάτων  και με διακύβευμα την ακύρωση, τελικά, των ίδιων των Πανελλαδικών. Σε περίπτωση κρούσματος σε σχολική μονάδα το πρωτόκολλο προβλέπει καραντίνα 14 ημερών για τις άμεσες επαφές του ασθενούς. Τι θα γίνει στην περίπτωση αυτή; Θα μπορούν οι μαθητές, προερχόμενοι από σχολεία με κρούσματα να παραστούν στις εξετάσεις; Θα υπάρχουν οι διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί, που λόγω των μέτρων ο αριθμός τους θα πρέπει να είναι και αυξημένος, για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών; 
Γνωρίζει η πολιτική ηγεσία ότι πολλά σχολεία στις μεγάλες πόλεις στεγάζονται κυριολεκτικά σε πολυκατοικίες, χωρίς προαύλιο και τα διαλλείματα γίνονται στους διαδρόμους, όπου είναι αδύνατο να κρατηθούν αποστάσεις;
Η ελλιπής γνώση και ενημέρωση του ΥΠΑΙΘ για την σχολική πραγματικότητα δε μας προκαλεί καμία έκπληξη, την έχουμε δει πολλές φορές, το μέγεθος όμως της προχειρότητας σε ένα τόσο κρίσιμο, για το σύνολο της χώρας, ζήτημα ειλικρινά μας φοβίζει.
Έχουν συνειδητοποιήσει οι υπεύθυνοι της απόφασης για άνοιγμα των σχολείων ότι το σύνολο των μαθητών και των εκπαιδευτικών αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο και συνυπολογίζοντας τα μέλη των οικογενειών τους η απόφαση αυτή επηρεάζει την υγειονομική ασφάλεια του συνόλου της χώρας;
Αλήθεια, τι θα συμβεί στην οικονομία, τη σωτηρία της οποίας επικαλούνται οι αρμόδιοι, αν υπάρξει νέα έξαρση της πανδημίας, με πολλαπλάσια κρούσματα αυτήν την φορά;
Απαιτούμε άμεσα έμπρακτη διαβεβαίωση ότι δε θα κινδυνεύσει κανείς από τους εμπλεκόμενους στη εκπαιδευτική διαδικασία. Ωστόσο, οι καταγγελίες για τις τραγικές ελλείψεις ατομικών μέτρων προστασίας ακόμα στο υγειονομικό προσωπικό, δεν μπορούν παρά να ανησυχούν την εκπαιδευτική κοινότητα!
Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα προστατέψουμε με κάθε μέσο τους συναδέλφους, τους μαθητές και τις οικογένειές τους.
Εάν δε ληφθούν άμεσα, υπεύθυνα, καθολικά και επιστημονικά μέτρα προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας ο κίνδυνος μόλυνσης τόσο των εμπλεκομένων στην εκπαίδευση όσο και του συνολικού πληθυσμού μπορεί να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις!
Επιμένουμε στην επαναλειτουργία μόνο της Γ Λυκείου και αυτή σταδιακά, αρχικά για όσα σχολεία δεν έχουν καλύψει την ύλη και στη συνέχεια για τα υπόλοιπα, ώστε να γίνουν επαναλήψεις.
Δεδομένου ότι όπως ανακοινώθηκε το επόμενο σχολικό έτος θα αρχίσει νωρίτερα, η κυβέρνηση πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες και να υλοποιήσει επιτέλους τους μόνιμους διορισμούς που απαιτούνται και να προσλάβει εγκαίρως όσους αναπληρωτές χρειάζονται επιπλέον, διαφορετικά θα είναι ανώφελη η έναρξη των σχολείων από 1η Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον, απαιτούμε να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα της ΟΛΜΕ για μείωση μαθητών ανά τμήμα σε όλες τις τάξεις, καθώς τώρα επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ από τις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Παληγιάννης Βασίλειος
Αιρετός Κ.Υ.Σ.Π.Ε.
Τηλ. 6974750409
Fax: 2103442287
e-mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">paligiannis@hotmail.gr                                                       Αθήνα, 30/4/2020


 Η παιδεία δεν αντέχει άλλα πλήγματα 

Ανάγκη απόσυρσης του σχεδίου νόμου
 
Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα ο ήλιος της παιδείας μετά από 10 έτη οικονομικής κρίσης και ιδιαίτερα μετά από τους συνεχείς πειραματισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης, είναι στη Δύση.

Το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας χρειάζεται συνολική αναμόρφωση. Τα συσσωρευμένα χρόνια προβλήματα, η αίσθηση αδιεξόδου που προκαλούν τα σπασμωδικά και ασύνδετα μεταξύ τους εκπαιδευτικά μέτρα που λαμβάνονται κατά καιρούς και κυρίως η απουσία κοινωνικού διαλόγου, είναι οι κύριοι λόγοι που έχουν οδηγήσει σε έκρηξη τον χώρο της παιδείας. Η κατάσταση αυτή δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί. Η παιδεία δεν αντέχει άλλα πλήγματα. Είναι ανάγκη να αλλάξουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και προκλήσεις της εποχής και θα καθιστά ικανά τα παιδιά μας να σταθούν επάξια στο δύσκολο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον.
Η εθνική διάσταση της παιδείας απαιτεί έναν ουσιαστικό, γόνιμο, συστηματικό διάλογο, αίσθημα ευθύνης από όλους, αλλαγή νοοτροπίας, αποφασιστικότητα, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αξιοποίηση όλων των δυνάμεων του τόπου ώστε να χαραχθεί μία εκπαιδευτική πολιτική ικανή να αντέξει στο χρόνο, στις αλλαγές υπουργών και κυβερνήσεων. Φτάνει πια το ράβε-ξήλωνε. Έφτασε, επιτέλους, η ώρα να χαράξουμε έναν μακροχρόνιο εκπαιδευτικό σχεδιασμό για την αναμόρφωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Δυστυχώς και η σημερινή ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. επέλεξε, στην πιο ακατάλληλη συγκυρία εν μέσω πανδημίας, απαγόρευσης κυκλοφορίας και εν μέσω διακοπών του Πάσχα, χωρίς διάλογο με τα θεσμικά όργανα (Δ.Ο.Ε., Ο.Λ.Μ.Ε.) να δώσει στη δημοσιότητα το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία!
Υιοθέτησε μία καταδικασμένη πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης (κατάργηση του Ε.Α.Ε.Π. στις διακοπές του Πάσχα, υπογραφή του Π.Δ. 79 στις διακοπές του καλοκαιριού, σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών στις διακοπές των Χριστουγέννων κλπ).
Το νομοσχέδιο δημιούργησε ανησυχία, πολλά ερωτηματικά, ως προς την αποτελεσματικότητά του και τη σκοπιμότητά του καθώς και έντονες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών.
Ανεξάρτητα από τις αλλαγές που φέρνει (λίγες θετικές και πολλές αρνητικές) από τη στιγμή που δεν είναι προϊόν διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς η μόνη λύση είναι η απόσυρση του σχεδίου νόμου και η έναρξη ενός θεσμικού, σοβαρού, ουσιαστικού και αποτελεσματικού διαλόγου.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η σταθερότητα και η βιωσιμότητα του εκπαιδευτικού συστήματος μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από ένα θαρραλέο και ειλικρινή διάλογο. Προϋπόθεση για την επιτυχία του διαλόγου είναι να διεξαχθεί έστω και τώρα, μέσα σε ένα ήπιο κλίμα χωρίς προκαταλήψεις.
Αν πιστεύουμε ότι όλα είναι θέμα παιδείας, οφείλουμε να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας καλύτερης παιδείας για μία καλύτερη Ελλάδα.
Η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. οφείλει να μην προχωρήσει στην κατάθεση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αν δεν πραγματοποιηθεί ο θεσμικός διάλογος για όλα τα θέματα της εκπαίδευσης και δεν υπάρξει συναίνεση της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Ας είναι η πράξη αυτή μια αναγνώριση του έργου και της προσφοράς των εκπαιδευτικών που κρατούν όρθιο το δημόσιο σχολείο σ΄ αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε όλοι μας αλλά και έκφραση της βούλησης να χαραχτεί μια εκπαιδευτική πολιτική ικανή να αντέξει στο χρόνο.

Πάντα στη διάθεσή σας

Παληγιάννης Βασίλειος
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 41

Εκπαιδευτικά Νέα