Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Οκτώβριος 2018 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr
Απο τα αρμόδια γραφεία ενημερωθήκαμε σήμερα για :
ΖΕΠ
Υπογράφονται σήμερα περίπου 280 με 300 ΤΥ για την πρωτοβάθμια αλλά αμφίβολο είναι αν θα βγουν την Παρασκευή.
Πιέζουμε πάντως γι αυτό.
ΓΕΝΙΚΗ
Τα κενά θα ζητηθούν από τις Περιφέρειες μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι. Θα δούμε αν θα έχουμε (πολύ πιθανό) προσλήψεις την Παρασκευή.

 

Ειδική
Οι 920 προσλήψεις στην Παράλληλη και οι 220 στα ΣΜΕΑΕ προγραμματίζονται για την Παρασκευή ή το αργότερο για Δευτέρα.
ΔΥΕΠ
Μετά το τέλος ΟΛΩΝ των παραπάνω θα γίνουν οι προσλήψεις στις Δομές.
Οι ημερομηνίες προσλήψεων στα προγράμματα αλλάζουν και γι αυτό η ενημέρωση σας θα είναι συνεχόμενη και διαρκής.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

         
Στις 22-10-2018 συνεδρίασε στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας και αφού εξέτασε αιτήματα 165 φορέων, ενέκρινε την κάλυψη 5.481 θέσεων μέσω μετατάξεων και αποσπάσεων δημοσίων υπαλλήλων.
Αναλυτικά, ενέκρινε αιτήματα για την κάλυψη 4.754 θέσεων μέσω μετατάξεων και 727 μέσω αποσπάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, εγκρίθηκαν για πρώτη φορά ολοκληρωμένα τα αιτήματα για την κάλυψη, μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, των Δήμων και των Περιφερειών.

 

Επίσης, στο πλαίσιο της ανάγκης ενίσχυσης της λειτουργίας του ΑΣΕΠ, εγκρίθηκε πλήρως αίτημά του για κάλυψη 5 θέσεων από μετατάξεις και άλλων 18 από αποσπάσεις.
Παράλληλα εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν μεμονωμένα αιτήματα μετατάξεων και αποσπάσεων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, 45 για αμοιβαία μετάταξη, 37 για απόσπαση λόγω συνυπηρέτησης και 35 για απόσπαση/μετάταξη λόγω υγείας.
Οι κενές θέσεις των φορέων για κάλυψη με μετάταξη και οι ανάγκες των φορέων για κάλυψη με απόσπαση, μετά από την έγκριση των σχετικών αιτημάτων από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας, αναρτήθηκαν στο https://hr.apografi.gov.gr
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην εφαρμογή έως και την Τρίτη 13/11/2018.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 
Βρισκόμαστε στα τέλη Οκτωβρίου και οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί και σύμβουλοι των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί στις θέσεις τους. Με δεδομένο ότι οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα του εκπαιδευτικού προσωπικού σε όλα τα Σ.Δ.Ε. και σε ορισμένα απ’ αυτά καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των ωρών διδασκαλίας- οι υπόλοιπες θέσεις καλύπτονται από αποσπασμένους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης- ενώ οι σύμβουλοι είναι αποκλειστικά ωρομίσθιοι, είναι προφανές ότι σε όλα τα Σ.Δ.Ε. παρατηρούνται σημαντικά κενά και κάποια απ’ αυτά ουσιαστικά δεν λειτουργούν.

 

Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά και προκειμένου να τοποθετηθούν έγκαιρα στα Σ.Δ.Ε. οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί και σύμβουλοι, το Υπουργείο Παιδείας και το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. αποφάσισαν την επέκταση ισχύος των πινάκων της προηγούμενης σχολικής χρονιάς 2017-18 και για την τρέχουσα 2018-19, με την υπόσχεση ότι οι προσλήψεις θα γίνονταν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Η σχετική διαδικασία είχε προχωρήσει και απ’ τις 11 Οκτωβρίου το μόνο που απόμεινε για να ολοκληρωθεί είναι μια τυπική απόφαση του Δ.Σ. του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. για την έγκριση σύναψης των συμβάσεων των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών και συμβούλων. Αυτή την απόφαση περιμένουμε ακόμη, καθώς αναβάλλεται από εβδομάδα σε εβδομάδα.
Δυστυχώς, οι καθυστερήσεις στην πρόσληψη του ωρομίσθιου προσωπικού των Σ.Δ.Ε. δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Τα τελευταία χρόνια οι προσλήψεις γίνονταν συνήθως τον Φεβρουάριο, δηλαδή στο μέσο της σχολικής χρονιάς, ενώ το σχολικό έτος 2016-17 έγιναν τον Μάιο, δύο μήνες πριν λήξει το σχολικό έτος. Τι είδους εκπαιδευτικές ευκαιρίες παρέχονται στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες που φοιτούν στα Σ.Δ.Ε. κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες;
Το Δ.Σ. του ΠΑ.Σ.Σ.Δ.Ε. ζητά απ’ το Υπουργείο Παιδείας και το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.:
Να συνεδριάσει άμεσα το Δ.Σ. του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. για να εγκρίνει τη σύναψη των συμβάσεων του ωρομίσθιου προσωπικού των Σ.Δ.Ε., ώστε οι συνάδελφοι να αναλάβουν υπηρεσία μέχρι τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας.
Να ληφθεί, επιτέλους, μέριμνα ώστε το ωρομίσθιο προσωπικό των Σ.Δ.Ε. να τοποθετείται στα σχολεία το αργότερο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, με δεδομένο ότι η σχολική χρονιά ξεκινάει στις 15 Σεπτεμβρίου.
Σε περίπτωση που η έγκαιρη τοποθέτηση του ωρομίσθιου προσωπικού αποδειχθεί αδύνατη, να προβλέπεται η υποχρέωση αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών.
Τα «παχιά λόγια» για τη σημασία του ρόλου των Σ.Δ.Ε. δεν αρκούν. Πρέπει η πολιτεία να υποστηρίξει έμπρακτα τα σχολεία αυτά, ώστε να σταματήσει η κατηφορική πορεία στην οποία βρίσκονται. Το δικαιούνται και οι μαθητές τους και οι εργαζόμενοι σ’ αυτά.
Το Δ.Σ. του ΠΑ.Σ.Σ.Δ.Ε.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 

ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΙΡΕΤΩΝ ΣΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΥΣΔΕ-ΑΠΥΣΔΕ-ΚΥΣΔΕ
 
ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
 
ΣΤΟ 2ο ΓΕΛ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 09:00Π.Μ-17:00 Μ.Μ.

 

 
H ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΗΜΕΡΑ
 
           Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες. Ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ:
•           Υπέγραψαν το τρίτο μνημόνιο, που προέβλεπε μέτρα επαχθέστερα από αυτά του πρώτου και του δευτέρου μνημονίου μαζί.
•           Μείωσαν μισθούς και συντάξεις.
•           Επέβαλαν τριετές πάγωμα στους διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών.
•           Μείωσαν τον αριθμό των τμημάτων, κατάργησαν ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑ.Λ και στα ΓΕ.Λ και υποχρέωσαν εκατοντάδες μαθητές να μη φοιτήσουν στο σχολείο της γειτονιάς τους.
•           Κατάργησαν ώριμα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
 
Οι Καθηγητές οφείλουν να αποδοκιμάσουν την κυβερνητική πολιτική και να βροντοφωνάξουν: «Το Γκρίζο δε μας ταιριάζει».
 
 
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Δ.Α.Κ.Ε. ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε.
 
Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Την τελευταία οκταετία οι εκπαιδευτικοί υπέστησαν σοβαρότατες οικονομικές απώλειες στους μισθούς τους, ενώ είδαν να καταργούνται στο Δημόσιο τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας. Ήδη από την προμνημονιακή περίοδο οι εκπαιδευτικοί ήταν οι χειρότερα αμειβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η χώρα εξήλθε από τα μνημόνια. Επιβάλλεται λοιπόν να πάρει μέτρα αναπλήρωσης για τις μισθολογικές απώλειες της οκταετίας.
Διεκδικούμε:
•           Αύξηση στους βασικούς μισθούς με πρώτο βήμα το ξεπάγωμα του μισθολογίου για τη διετία 2016-17.
•           Επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας.
•           Εκπαιδευτικό Μισθολόγιο.
 
 
 
 
Β. ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ
Με τον νόμο Κατρούγκαλου επιβλήθηκαν απαράδεκτες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που προβλέπουν την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των συντάξεων. Είναι προφανές ότι καμία μέριμνα δεν ελήφθη για τους εκπαιδευτικούς, ούτε αναγνωρίστηκε η ιδιαιτερότητα του εκπαιδευτικού επαγγέλματος. Με τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, 65χρονοι εκπαιδευτικοί καλούνται να διδάξουν τα εγγόνια τους.
Η ΔΑΚΕ Καθηγητών απαιτεί:
•           Αναγνώριση της ιδιαιτερότητας του εκπαιδευτικού επαγγέλματος.
•           Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας και το 60ο έτος της ηλικίας.
 
 
Γ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ
Παρά τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδράνησε πλήρως στο ζήτημα της ασφαλιστικής μας κάλυψης. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ιατρική περίθαλψη, παρά τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουμε μηνιαίως. Οι εκπαιδευτικοί υποχρεώνονται να πληρώνουν τους ιατρούς που επισκέπτονται. Ταυτόχρονα τα φάρμακα έχουν ακριβύνει και η συμμετοχή στη φαρμακευτική περίθαλψη έχει αυξηθεί.
Απαιτούμε:
•           Πλήρη ιατρική και φαρμακευτική κάλυψη.
 
 
Δ. ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ
Παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέβαλε τριετές πάγωμα των μόνιμων διορισμών. Στο διάστημα αυτό ακούσαμε εξαγγελίες για χιλιάδες μόνιμους διορισμούς από τους τέως Υπουργούς Παιδείας κυρίους Μπαλτά και Φίλη, εξαγγελίες που απεδείχθησαν κενές περιεχομένου.
Πριν από μερικές μέρες ο νυν Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε 15.000 διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών εντός τριετίας (έως το 2021), ενώ ο κοινοβουλευτικός βίος της κυβέρνησης λήγει τον Σεπτέμβριο του 2019!!! Είναι προφανές ότι πρόκειται για προεκλογικό πυροτέχνημα, αφού εγγυάται μόνο 4.500 διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση τον Σεπτέμβριο του 2019. Κανένας διορισμός δεν πρόκειται να γίνει στη Γενική Εκπαίδευση τον Σεπτέμβριο του 2019.
 
Η ΔΑΚΕ απαιτεί:
•           Νέο σύστημα διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών, που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη την προϋπηρεσία των αναπληρωτών.
•           Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και στη Γενική Εκπαίδευση τον Σεπτέμβριο του 2019, ώστε να καλυφθούν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες με μόνιμο προσωπικό.
 
 
Ε. ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Τα τελευταία οχτώ χρόνια οι διορισμοί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι μηδενικοί. Μοναδικές εξαιρέσεις:
•           Ο μόνιμος διορισμός των διοριστέων του ΑΣΕΠ του 2008, ύστερα από δικαστική απόφαση.
•           Η πρόσληψη συναδέλφων που δικαιώθηκαν στη δικαστική διένεξη τους με το Υπουργείο Παιδείας.
Η πολιτική μηδενικών διορισμών, που ακολούθησε και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, οδήγησε στην κάλυψη των αυξανόμενων κενών με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, λόγω και της αθρόας συνταξιοδότησης των μονίμων. Το σχολικό έτος 2017-18,
7.500 αναπληρωτές υπηρέτησαν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ 1.000 κενά εκπαιδευτικών δεν καλύφτηκαν ποτέ. Πολλοί αναπληρωτές εργάζονται σε τουριστικές περιοχές υψηλού κόστους διαβίωσης, με αποτέλεσμα τη ραγδαία υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου.
Απαιτούμε:
•           Μόνιμο διορισμό των αναπληρωτών, σύμφωνα με τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
•           Προσλήψεις αναπληρωτών μόνο για τις έκτακτες ανάγκες.
•           Χορήγηση ειδικού επιδόματος σε μόνιμους και αναπληρωτές που υπηρετούν σε τουριστικές περιοχές υψηλού κόστους διαβίωσης.
•           Εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων.
 
 
ΣΤ. ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Οι μηδενικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, και ο περιορισμός των διαθέσιμων κονδυλίων για την κάλυψη των πραγματικών κενών οδήγησε τα τελευταία χρόνια στην επικράτηση ενός εφιαλτικού τοπίου στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα:
•           Καθιερώθηκε η τρίτη ανάθεση καθηκόντων, σύμφωνα με την οποία οι καθηγητές υποχρεώνονται να διδάξουν επιπλέον γνωστικά αντικείμενα.
•           Είναι σύνηθες φαινόμενο να μετακινούνται καθηγητές σε δύο έως πέντε σχολεία για την κάλυψη του διδακτικού τους ωραρίου.
•           Αυξήθηκε η γραφειοκρατία λόγω του ασφυκτικού ελέγχου της εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας. Το επιπρόσθετο αυτό έργο το έχουν επωμιστεί κατά αποκλειστικότητα οι εκπαιδευτικοί λόγω έλλειψης γραμματειακής στήριξης.
•           Τέθηκαν απαράδεκτοι περιορισμοί στην οικονομική αποζημίωση των μετακινούμενων εκπαιδευτικών σε περισσότερα του ενός σχολεία.
Η ΔΑΚΕ απαιτεί:
•           Να μη μετακινούνται οι εκπαιδευτικοί σε πάνω από δύο σχολεία.
•           Να σταματήσει η διαρκής και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση αλλαγή, στις αναθέσεις των μαθημάτων.
•           Να υπάρχει ακώλυτη οικονομική αποζημίωση των μετακινούμενων εκπαιδευτικών.
•           Γραμματειακή κάλυψη των σχολείων.
 
 
Ζ. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε ένα πρωτοφανές πογκρόμ των μη αρεστών στη διαδικασία κρίσης για τους Συντονιστές, ενώ ετοιμάζεται να πράξει το ίδιο στις επικείμενες κρίσεις των Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η ΔΑΚΕ Καθηγητών καταγγέλλει την επιβολή του κομματικού κράτους του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της εκπαίδευσης.
Για τη Διοίκηση της Εκπαίδευσης προτείνουμε:
•           Ίδρυση Σχολής Στελεχών της Εκπαίδευσης. Η είσοδος θα πραγματοποιείται κατόπιν εξετάσεων και υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Οι απόφοιτοι αυτής της Σχολής θα γίνονται Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
 
 
Η. ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Παρά τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, στα τρία χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών παρέμεινε ανενεργή. Θεωρούμε απαραίτητη την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, προκειμένου αυτοί να ανταποκριθούν στις σύγχρονες συνθήκες.
Για το σκοπό αυτό προτείνουμε:
•           Ίδρυση Σχολής Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί που θα επιλέγονται, θα απαλλάσσονται από τα διδακτικά τους καθήκοντα.
•           Αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.
 
 
Θ. ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ
Η Κυβέρνηση, πιστή στη λογική της ήσσονος προσπάθειας, αφού έπληξε το Γυμνάσιο με την κατηγοριοποίηση μαθημάτων και την κατάργηση των εξετάσεων στα μαθήματα που αυτή θεώρησε ως δευτερεύοντα, αποφάσισε να «εκσυγχρονίσει» και το Λύκειο. Με το προτεινόμενο σχέδιο:
•           Καταργείται η Γενική Παιδεία και φροντιστηριοποιείται η Γ΄ Λυκείου.
•           Υποβαθμίζονται σειρά μαθημάτων.
•           Πλήττεται το αδιάβλητο των Πανελλαδικών Εξετάσεων με την κατάργηση τους και την αντικατάσταση τους με ένα σύστημα σαφώς πιο διαβλητό.
•           Παραδίδονται οι εκπαιδευτικοί βορά στις διαθέσεις της τοπικής κοινωνίας, αφού θεοποιείται η βαθμοθηρία.
Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε δηλώνει ότι θα αγωνιστεί, για να μην περάσει η διάλυση του Γενικού Λυκείου.
Απαιτούμε:
•           Ένα Γενικό Λύκειο που θα προάγει τη Γενική Παιδεία, την κριτική σκέψη και τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού.
•           Ένα αξιόπιστο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
 
 
Ι. ΤΕΧΝΙΚΗ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Αριστερά, ιδεοληπτικά, είναι εναντίον της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Ονειρεύεται ένα ενιαίο 12χρονο σχολείο, στο οποίο θα διδάσκονται αποσπασματικά τεχνικές γνώσεις, ενώ η κύρια Τεχνική Εκπαίδευση θα μετατεθεί σε μεταλυκειακό επίπεδο. Οι παρατάξεις της Αριστεράς οφείλουν να πουν την αλήθεια στους εκπαιδευτικούς και να μην κρύβονται πίσω από ιδεολογήματα και υπεκφυγές.
 
Η ΔΑΚΕ Καθηγητών είναι η μοναδική παράταξη που πιστεύει:
•           Σε μία αναβαθμισμένη Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση, μέσα στη Λυκειακή Βαθμίδα.
•           Σε ένα Τεχνικό Λύκειο, ισότιμο του Γενικού.
•           Σε ένα Τεχνικό Σχολείο που θα δίνει πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους.
•           Στην καθιέρωση της μαθητείας σε όλους τους τομείς και τις ειδικότητες και για όλους τους μαθητές που το επιθυμούν.
 
Η Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με αίσθημα ευθύνης καταθέτει τις θέσεις της στον κλάδο και ζητά από τους συναδέλφους την υπερψήφιση των ψηφοδελτίων της στα
Υπηρεσιακά Συμβούλια (Κ.Υ.Σ.Δ.Ε., Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε., Π.Υ.Σ.Δ.Ε.).
Καλούμε τους συναδέλφους
να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση.
Ο εκπαιδευτικός κόσμος δεν αντέχει άλλους πειραματισμούς
 
Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε:
 
Μέτρα οικονομικής ανακούφισης των εκπαιδευτικών
 
Εκπαιδευτικό Μισθολόγιο
 
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα
 
Να αναγνωριστεί η ιδιαιτερότητα του εκπαιδευτικού έργου
 
Σύνταξη στα 35 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας
 
Επαναφορά του Διδακτικού ωραρίου στο προ του 2013 επίπεδο
 
Κάλυψη των κενών με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών με βασικό κριτήριο την προϋπηρεσία
 
Αναβάθμιση της Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και ένταξη όλων των τεχνικών εκπαιδευτικών δομών των άλλων Υπουργείων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Υπουργείου Παιδείας
 
Να μην περάσει η Τεχνική Εκπαίδευση σε μεταλυκειακό επίπεδο.
Σύγχρονα Αναλυτικά Προγράμματα που να υπακούν στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και όχι στις ιδεοληψίες της κυβέρνησης
 
Αναβάθμιση της ξενόγλωσσής εκπαίδευσης με την εφαρμογή επιλεγμένων μαθημάτων στο Γυμνάσιο
 
Να σταματήσει η απαξίωση του μαθήματος των Θρησκευτικών
 
Ετήσια επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα
 
Ίδρυση Σχολής Στελεχών για την Εκπαίδευση και εισαγωγή κατόπιν γραπτών εξετάσεων
 
Αξιοκρατική επιλογή Στελεχών της Εκπαίδευσης
 
Να σταματήσει η υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής
 
 
ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΛΑΪΚΙΣΜΟ
 

 

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Παληγιάννης Βασίλειος
Αιρετός ΚΥΣΠΕ
Τηλ.6974750409
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
 
 
Χρονοδιάγραμμα προσλήψεων αναπληρωτών Π.Ε.
Το πρώτο πενθήμερο του Νοεμβρίου οι προσλήψεις για την παράλληλη στήριξη
Με βάση την ενημέρωσή μου οι προσλήψεις εκπαιδευτικών Π.Ε. για την παράλληλη στήριξη θα πραγματοποιηθούν το πρώτο πενθήμερο του Νοεμβρίου.

Τα εκκρεμή εγκεκριμένα αιτήματα είναι περίπου 5.000 και οι διαθέσιμες πιστώσεις είναι 915.
Είναι εύλογο  ότι θα καλυφθεί ένα μικρό ποσοστό αιτημάτων.
Παράλληλα θα διατεθούν περίπου 250 πιστώσεις για κάλυψη αναγκών ΣΜΕΑΕ και μικρός αριθμός πιστώσεων για ΖΕΠ και ΔΥΕΠ.
Οι προσλήψεις αναπληρωτών για τη Γενική Εκπαίδευση πιθανόν να γίνουν μετά τις 15 Νοεμβρίου.
Κενά υπάρχουν, όμως οι διαθέσιμες πιστώσεις είναι περιορισμένες και δυστυχώς το Υπουργείο έως και σήμερα αγνοεί τον ακριβή αριθμό κενών πιστοποιώντας την έλλειψη προγραμματισμού και σοβαρής εκπαιδευτικής πολιτικής.
Οι πιστώσεις με βάση τον αριθμό αδειών άνευ αποδοχών θα διατεθούν τέλος Νοεμβρίου.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

Οἱ πλη­θυ­σμοί τῆς Μα­κε­δο­νί­ας στίς πα­ρα­μο­νές τοῦ Μα­κε­δο­νι­κοῦ Ἀ­γῶ­να ἦ­ταν, ὡς πρός τή γλῶσ­σα, στήν πλει­ο­ψη­φί­α τους: Σλα­βό­φω­νοι, Ἑλ­λη­νό­φω­νοι, Βλα­χό­φω­νοι, Ἀλ­βα­νό­φω­νοι. Οἱ πλη­θυ­σμοί αὐ­τοί στό με­γα­λύ­τε­ρο μέ­ρος τους καί με­τά τό 1870 δι­α­τή­ρη­σαν τήν ἑλ­λη­νι­κή τους συ­νεί­δη­ση, ὅ­πως ἀ­πο­κα­λύ­πτε­ται ἀ­πό τούς μα­κρο­χρό­νιους καί σκλη­ρούς ἀ­γῶ­νες γιά τήν κτή­ση καί κα­το­χή τῶν ἑλ­λη­νι­κῶν Σχο­λεί­ων καί Ἐκ­κλη­σι­ῶν. Ἡ πα­ρου­σί­α τῶν Σλα­βό­φω­νων πλη­θυ­σμῶν πού ἀ­πο­τε­λοῦ­σαν καί τήν πλει­ο­ψη­φί­α σέ σύγ­κρι­ση μέ τούς Ἑλ­λη­νό­φω­νους κα­τοί­κους τῆς Μα­κε­δο­νί­ας κα­θώς καί τούς Βλα­χό­φω­νους καί τούς Ἀλ­βα­νό­φω­νους, προ­έ­κυ­ψε ἀ­πό τίς μα­κρο­χρό­νι­ες ἐ­πι­μει­ξί­ες Ἑλ­λή­νων καί Σλά­βων τῶν ἑλ­λη­νι­κῶν – βυ­ζαν­τι­νῶν χω­ρῶν πού συ­νέ­βη­σαν ἀ­πό τά τέ­λη του 6ου αἰ. μ.Χ. καί πρό πάν­των ἀ­πό τίς ἀρ­χές τοῦ 7ου βυ­ζαν­τι­νοῦ αἰ­ῶνα. Αὐ­τοί οἱ Σλα­βό­φω­νοι Ἑλ­λη­νι­κοί πλη­θυ­σμοί τῆς με­σαί­ας καί νό­τιας γε­ω­γρα­φι­κῆς ζώ­νης δέ­χτη­καν στήν πλει­ο­ψη­φί­α τους μό­νο τή γλωσ­σι­κή ἐ­πί­δρα­ση, ἡ δέ ἐ­θνι­κή τους συ­νεί­δη­ση πα­ρέ­με­νε ἑλ­λη­νι­κή. Εἶ­ναι οἱ πα­σί­γνω­στοι «Γραι­κο­μά­νοι» τοῦ Μα­κε­δο­νι­κοῦ Ἀ­γῶ­να.

 

Τό 1856 πα­ρα­τη­ρεῖ­ται εὑρύ­τα­τη δι­ά­δο­ση τοῦ Παν­σλα­βι­σμοῦ στά Βαλ­κά­νια. Ὁ Παν­σλα­βι­σμός ἐ­ξα­πλώ­νε­ται εὑρέ­ως στό πλαί­σιο τῆς ἐ­φαρ­μο­γῆς τοῦ κύ­ριου πο­λι­τι­κοῦ στό­χου τῆς Ρω­σί­ας: ἡ ρω­σι­κή πο­λι­τι­κή ἐ­πι­νό­η­σε τήν παν­σλα­βι­στι­κή κί­νη­ση ἀ­νά­λο­γη μέ τόν ἐ­πι­δι­ω­κό­με­νο στό­χο της: νά πεί­θει τούς Οὐ­νί­τες -Χρι­στια­νούς Ὀρ­θό­δο­ξους με­τα­στάν­τες στόν Κα­θο­λι­κι­σμό-τῆς Μα­κε­δο­νί­ας νά ἀ­να­γνω­ρί­ζουν τή Βουλ­γα­ρι­κή Ἐ­ξαρ­χί­α, μέ δό­λω­μα τή λή­ψη ὑ­λι­κῶν, χρη­μα­τι­κῶν ἀ­πο­λα­βῶν. Ἡ παν­σλα­βι­στι­κή Ρω­σί­α τα­λαν­τευ­ό­ταν πό­τε βο­η­θών­τας τούς Βουλ­γά­ρους καί ἄλ­λο­τε τούς Σέρ­βους καί πολ­λές φο­ρές βο­η­θοῦ­σε καί τούς μέν καί τούς δέ, δι­ό­τι καί οἱ δύ­ο ἦ­ταν Σλα­βι­κοί λα­οί καί μέ­σῳ αὐ­τῶν μπο­ροῦ­σε νά ἀ­πο­κτή­σει προ­γε­φυ­ρώ­μα­τα στό Αἰ­γαῖ­ο γιά τήν κά­θο­δό της πρός τή Με­σό­γει­ο θά­λασ­σα. Ἡ ρω­σι­κή «συμ­πα­ρά­στα­ση», κα­τά τό με­γα­λύ­τε­ρο μέ­ρος της, ἐν­δυ­νά­μω­νε τή βουλ­γα­ρι­κή προ­πα­γάν­δα, ἐ­πει­δή ἡ Σερ­βί­α ἀ­πό τό ἔ­τος 1882 συν­δε­ό­ταν μέ τήν Αὐ­στρί­α μέ συν­θή­κη συμ­μα­χί­ας καί αὐ­τό δέν ἄ­ρε­σε στούς Ρώ­σους Παν­σλα­βι­στές, δι­ό­τι θε­ω­ροῦ­σαν ἀν­τί­πα­λό τους τήν Αὐ­στρί­α.
Ἡ παν­σλα­βι­στι­κή Ρω­σί­α ἐν­δι­α­φε­ρό­ταν κυ­ρί­ως γιά τόν ἐ­θνο­λο­γι­κό ἐκ­σλα­βι­σμό τῶν Σλα­βο­φώ­νων κα­τοί­κων τῶν Εὐ­ρω­πα­ϊ­κῶν ἐ­παρ­χι­ῶν τῆς Τουρ­κί­ας μέ­χρι τό 1896. Ἀ­πό­δει­ξη τῶν ὑ­λι­κῶν μέ­σων τά ὁ­ποῖα ἡ Ρω­σι­κή προ­πα­γάν­δα δι­έ­θε­τε γιά τήν ἐ­νί­σχυ­ση τῶν σερ­βι­κῶν προ­σπα­θει­ῶν στή Μα­κε­δο­νί­α εἶ­ναι ἡ πλη­ρο­φο­ρί­α τήν ὁ­ποί­α μᾶς πα­ρέ­χει ὁ Ἕλ­λη­νας πρε­σβευ­τής στό Βε­λι­γρά­δι, ὁ ὁ­ποῖ­ος σέ γρα­πτή του ἀ­να­φο­ρά τό ἔ­τος 1887 ἀ­να­φέ­ρει πί­στω­ση 4.000.000 φράγ­κων γιά τήν ἐ­ξυ­πη­ρέ­τη­ση τῶν ἐ­θνι­κῶν ἀ­ναγ­κῶν τῆς Σερ­βί­ας στή Μα­κε­δο­νί­α ἀ­πό πλευ­ρᾶς τῶν Ρώ­σων πρα­κτό­ρων: Ἀ­να­φο­ρά τοῦ Ἕλ­λη­να πρε­σβευ­τῆ στό Βε­λι­γρά­δι γιά τό 1887: «Πρός ἐ­ξα­γο­ράν ὑ­πέρ τῶν σερ­βι­κῶν ὑ­πο­θέ­σε­ων κυ­ρί­ως Ὀ­θω­μα­νῶν ὑ­παλ­λή­λων, οἵ­τι­νες ὑ­πό τῶν Βουλ­γά­ρων ἐ­πί­σης δω­ρο­δο­κού­με­νοι, κα­τε­δί­ω­κον τούς Σέρ­βους δι­δα­σκά­λους…». (Βλ. Νι­κο­λά­ου Βλά­χου, κα­θη­γη­τοῦ Ἱ­στο­ρί­ας Πα­νε­πι­στη­μί­ου Ἀ­θη­νῶν, «Τό Μα­κε­δο­νι­κό Ζή­τη­μα ὡς φά­σις τοῦ Ἀ­να­το­λι­κοῦ Ζη­τή­μα­τος : 1878-1908», σελ. 177-178).
Ὅ­μως, ἡ  ἄ­καμ­πτη ἐ­πι­θυ­μί­α τῶν Σέρ­βων γιά κα­τά­λη­ψη τῆς Μα­κε­δο­νί­ας τούς πα­ρα­σύ­ρει σέ ἀ­θέ­τη­ση τῶν συμ­φω­νη­θέν­των. Ἐν­τεί­νον­ται οἱ Ρω­σι­κές πι­έ­σεις ὑ­πέρ τῶν Γι­ουγ­κοσ­λά­βων. Οἱ Σερ­βι­κές «προ­ση­λυ­τι­στι­κές» βλέ­ψεις ἐν­τεί­νον­ται καί ἐ­πε­κτεί­νον­ται σέ ἀ­δι­αμ­φι­σβή­τη­τα ἑλ­λη­νι­κά ἐ­δά­φη στό χῶ­ρο τῆς Μα­κε­δο­νί­ας (1887-1894). Σέρ­βοι καί Ἕλ­λη­νες ἀλ­λη­λο­ϋ­πο­βλέ­πον­ται καί ἐ­νί­ο­τε συγ­κρού­ον­ται στά δι­ά­φο­ρα μα­κε­δο­νι­κά δι­α­με­ρί­σμα­τα. Οἱ Σλα­βι­κές χῶ­ρες Γι­ουγ­κοσ­λα­βί­α καί Βουλ­γα­ρί­α: αἰχ­μή τοῦ δό­ρα­τος γιά τήν κά­θο­δο τῆς Ρω­σί­ας στή Με­σό­γει­ο θά­λασ­σα.  Ὡ­στό­σο, ἡ κα­τά­στα­ση στή Μα­κε­δο­νί­α καί τή Θρά­κη ἀ­πο­τε­λεῖ με­γά­λο ἐμ­πό­διο γιά τήν ἐ­πι­κρά­τη­ση τοῦ Παν­σλα­βι­σμοῦ στή Βαλ­κα­νι­κή.
Ὁ Τί­το ἀρ­γό­τε­ρα δη­μι­ουρ­γεῖ τό πλα­στό «Μα­κε­δο­νι­κό ἔ­θνος»: ἡ Σερ­βί­α, δη­λα­δή ἡ Γι­ουγ­κοσ­λα­βί­α πρίν ἀ­πό τή ση­με­ρι­νή δι­ά­λυ­σή της, «με­γα­λύν­θη­κε» κυ­ρι­ο­λε­κτι­κά μέ τούς Βαλ­κα­νι­κούς πο­λέ­μους (1912-1913) τό­σο στό Κοσ­συ­φο­πέ­διο ὅ­σο καί στή Βό­ρεια Μα­κε­δο­νί­α καί δη­μι­ουρ­γή­θη­κε τό «Βα­σί­λει­ο τῶν Σλο­βέ­νων, τῶν Κρο­α­τῶν καί τῶν Σέρ­βων», τό ὁ­ποῖ­ο κα­τέρ­ρευ­σε κά­τω ἀ­πό τά ἀ­κα­ρια­ία γερ­μα­νι­κά πλήγ­μα­τα τοῦ 1941. Ὅ­ταν, πο­λύ ἀρ­γό­τε­ρα, τά συμ­φέ­ρον­τα τῆς «Σο­βι­ε­τι­κῆς Ἑ­νώ­σε­ως» ἦλ­θαν σέ σύγ­κρου­ση μέ ἐ­κεῖ­να τοῦ Τί­το στή Γι­ουγ­κοσ­λα­βί­α τό 1948, τό ἀν­ταρ­τι­κό κομ­μου­νι­στι­κό κί­νη­μα στήν Ἑλ­λά­δα κα­τα­δι­κά­στη­κε σέ θά­να­το ἀ­πό τή Μό­σχα καί στή συ­νέ­χεια «ἐ­κτε­λέ­στη­κε». Τό κα­τα­πλη­κτι­κό καί ἐν­δι­α­φέ­ρον ἐ­δῶ εἶ­ναι ὅ­τι ἔ­πει­τα ἀ­πό πέν­τε αἰ­ῶ­νες στα­θε­ρῆς ρω­σι­κῆς πο­λι­τι­κῆς πού εἶ­χε μό­νι­μο στό­χο τή Μα­κε­δο­νί­α καί μέ­σῳ τῆς Μα­κε­δο­νί­ας τήν ἔ­ξο­δο πρός τό Αἰ­γαῖ­ο, ἡ ρω­σι­κή στρα­τη­γι­κή εἶ­χε με­τα­βλη­θεῖ. Ὁ Τί­το, ὅ­μως, δι­α­πί­στω­σε τή χα­λα­ρό­τη­τα καί τίς με­γά­λες δι­α­φο­ρές πού χώ­ρι­ζαν τίς δι­ά­φο­ρες ἐ­θνό­τη­τες τῆς χώ­ρας του καί ἐ­νῶ ὁ ἴ­διος ἦ­ταν Κρο­ά­της ἐ­πε­δί­ω­ξε νά ἑ­νώ­σει τήν παν­σπερ­μί­α τῶν λα­ῶν μέ τήν πο­λι­τι­κή δι­ε­θνῆ ἀ­κτι­νο­βο­λί­α του. Γι᾿ αὐ­τό στό κε­νό πού ὑ­πῆρ­χε με­τα­ξύ τῶν δι­α­φό­ρων ἐ­θνο­τή­των τῆς χώ­ρας πού δη­μι­ούρ­γη­σε, συγ­κρό­τη­σε τήν Ὁ­μο­σπον­δί­α τῶν Νο­τί­ων Σλά­βων. (Αὐ­τό ση­μαί­νει Γι­ουγ­κοσ­λα­βί­α). Ἀλ­λά τήν ἐ­νί­σχυ­σε μέ ἰ­σχυ­ρό­τε­ρους ὀρ­γα­νι­κούς δε­σμούς ὅ­πως ἦ­ταν: α. Ἡ Κομ­μου­νι­στι­κή Ἰ­δε­ο­λο­γί­α β. Τό κοι­νό σύ­στη­μα τῆς Οἰ­κο­νο­μί­ας καί γ. ἡ συ­νε­κτι­κή κεν­τρι­κή δύ­να­μη, τό Κομ­μου­νι­στι­κό κόμ­μα.
Μέ­σα στά σχέ­δια τοῦ Τί­το ἦ­ταν νά ἐν­σω­μα­τω­θεῖ μέ τόν και­ρό καί ἡ Ἀλ­βα­νί­α στή Γι­ουγ­κοσ­λα­βί­α, σά χω­ρι­στή ὁ­μό­σπον­δη λα­ϊ­κή δη­μο­κρα­τί­α. Κα­τά τόν ἴ­διο τρό­πο ἐ­πε­δί­ω­κε καί τήν ἕ­νω­ση τῆς Βουλ­γα­ρί­ας. Τό ση­μαν­τι­κό­τε­ρο ἀ­πό ὅ­λα τά σχέ­διά του ἦ­ταν νά ἐν­σω­μα­τώ­σει στό δι­κό του Κρά­τος, τή Γι­ουγ­κοσ­λα­βί­α καί ὁ­λό­κλη­ρη τή Μα­κε­δο­νί­α μέ­χρι τόν πο­τα­μό Ἀ­λι­άκ­μο­να καί τόν Ὄ­λυμ­πο. Ὑ­πῆρ­χαν ὁ­πωσ­δή­πο­τε προ­βλή­μα­τα, δι­ό­τι ἐ­νῶ σέ ὅ­λες τίς ἄλ­λες πε­ρι­ο­χές ὑ­πῆρ­ξε ἀν­τί­στοι­χος λα­ός μέ ἀν­τί­στοι­χη ἐ­θνι­κή συ­νεί­δη­ση, στή Μα­κε­δο­νί­α πού ἦ­ταν δι­αι­ρε­μέ­νη σέ τρεῖς χῶ­ρες: Ἑλ­λά­δα, Βουλ­γα­ρί­α, Σερ­βί­α μέ ἑλ­λη­νι­κή ἐ­θνι­κή συ­νεί­δη­ση, βουλ­γα­ρι­κή καί σερ­βι­κή δέν ὑ­φί­στα­το ἕ­νας λα­ός μέ ἀν­τί­στοι­χη, ἑ­νια­ία ἐ­θνι­κή συ­νεί­δη­ση. Καί γιά νά λύ­σει τό πρό­βλη­μα βά­πτι­σε ἀ­πό μό­νος του ὅ­λους τούς κα­τοί­κους μέ τό ὄ­νο­μα: «Μα­κε­δό­νες». Τό 1941 ὁ Γι­ό­σιπ Μπρός Τί­το ἦ­ταν ἀ­πό τούς πρώ­τους πού ἀ­πο­δέ­χτη­κε τήν ἀ­πό­φα­ση τῆς Σο­βι­ε­τι­κῆς Ἕ­νω­σης τοῦ 1934 νά ἀ­να­γνω­ρί­σει τήν ὕ­παρ­ξη ξε­χω­ρι­στοῦ «Μα­κε­δο­νι­κοῦ Ἔ­θνους» καί προ­χώ­ρη­σε μά­λι­στα στή σύ­στα­ση ξε­χω­ρι­στοῦ κομ­μου­νι­στι­κοῦ κόμ­μα­τος «Μα­κε­δο­νί­ας».
Ὁ ἀ­να­τέλ­λων ἀ­στέ­ρας τοῦ ΚΚΕ Νι­κό­λα­ος Ζα­χα­ριά­δης μέ τή στε­νή συ­νερ­γα­σί­α του τό­σο μέ τή Γ΄ Δι­ε­θνῆ τῆς Μό­σχας, ὅ­σο καί μέ τά ἄλ­λα Κ.Κ. τῆς Βαλ­κα­νι­κῆς καί ἔ­χον­τας τυ­φλή ἀ­φο­σί­ω­ση στό στρα­τάρ­χη Τί­το καί τά σχέ­διά του συ­νέ­βα­λε καί αὐ­τός, ὅ­πως καί ὁ Τί­το, στή «μα­κε­δο­νο­ποί­η­ση» τοῦ λα­οῦ τῆς Σο­σι­α­λι­στι­κῆς Δη­μο­κρα­τί­ας τῆς Γι­ουγ­κοσ­λα­βί­ας. Μέ αὐ­τά τά δε­δο­μέ­να καί τίς πο­λε­μι­κές συν­θῆ­κες πού ἐ­πι­κρα­τοῦ­σαν ἐ­κεί­νη τήν ἐ­πο­χή στά Βαλ­κά­νια καί ἐκ­με­ταλ­λευ­ό­με­νος ὁ Τί­το τή δι­ε­θνῆ ἀ­κτι­νο­βο­λί­α του, σκέ­φθη­κε νά ἐν­σω­μα­τώ­σει στό δι­κό του κρά­τος, τή Γι­ουγ­κοσ­λα­βί­α, ὁ­λό­κλη­ρη τή Μα­κε­δο­νί­α μέ­χρι τόν πο­τα­μό Ἀ­λι­άκ­μο­να καί τόν Ὄ­λυμ­πο. Ἐ­πει­δή, ὅ­μως, «μα­κε­δο­νι­κό ἔ­θνος» δέν ὑ­πῆρ­ξε πο­τέ, τό κα­τα­σκεύ­α­σε ὁ ἴ­διος, γι᾿ αὐ­τό καί στή δι­ά­σκε­ψη τοῦ Γι­ά­ϊτσε ἀ­να­κή­ρυ­ξε τή «Δη­μο­κρα­τί­α τῆς Μα­κε­δο­νί­ας». Τό γε­γο­νός αὐ­τό τοῦ «πρα­ξι­κο­πή­μα­τος» τοῦ Τί­το ἀ­πο­κα­λύ­πτει ὅ­τι στά σχέ­διά του ἦ­ταν ἡ στα­δια­κή κα­τά­κτη­ση ἑλ­λη­νι­κῶν ἐ­δα­φῶν στήν πε­ρι­ο­χή τῆς λε­γό­με­νης «Μα­κε­δο­νί­ας τοῦ Αἰ­γαί­ου» γιά τήν ἐ­πέ­κτα­ση τῆς Γι­ουγ­κοσ­λα­βί­ας πρός τό  Αἰ­γαῖ­ο πέ­λα­γος.
Οἱ πο­λι­τι­κοί, στρα­τι­ω­τι­κοί, δι­πλω­μα­τι­κοί, πνευ­μα­τι­κοί κύ­κλοι τῆς Ἑλ­λά­δος μπρο­στά στήν πλα­στο­γρά­φη­ση τῆς Ἱ­στο­ρί­ας καί τῆς ἀ­λή­θειας ἀ­πό τόν Τί­το ἀ­δρά­νη­σαν καί ἀ­δι­α­φό­ρη­σαν σχε­δόν ἐγ­κλη­μα­τι­κά γιά 4 ὁ­λό­κλη­ρες δε­κα­ε­τί­ες… Ἐ­πι­πλέ­ον, ἡ συ­νη­γο­ρί­α στά σχέ­δια τοῦ Τί­το καί τῶν Σκο­πια­νῶν τοῦ Πα­ναγ. Κα­νελ­λό­που­λου στίς 29 Ὀ­κτω­βρί­ου 1942 ἔρ­χε­ται μέ πα­ρά­δο­ξο τρό­πο νά ἰ­σχυ­ρο­ποι­ή­σει τίς πο­λι­τι­κές καί ἐ­θνι­κές θέ­σεις τους: «…Ἔ­τσι, ὥ­στε ἡ Ἑλ­λάς νἄ ᾿ναι ὁ συ­νε­κτι­κός κρί­κος τῆς Ὁ­μο­σπον­δί­ας τῆς Ἀ­να­το­λι­κῆς Με­σο­γεί­ου καί τῆς Βαλ­κα­νι­κῆς Ὁ­μο­σπον­δί­ας, καί ἡ Γι­ουγ­κοσ­λα­βί­α (ἐν­νο­εῖ­ται νἄ ᾿ναι) ὁ ἑ­νω­τι­κός κρί­κος τῆς Βαλ­κα­νι­κῆς καί τῆς Πα­ρα­δου­νά­βιας Ὁ­μο­σπον­δί­ας…». Ὁ Τί­το, μέ τή σει­ρά του, ἀ­να­λάμ­βα­νε τήν ὑ­πο­χρέ­ω­ση νά ὑ­πο­στη­ρί­ξει τήν ἐν­σω­μά­τω­ση τῆς Ἑλ­λη­νι­κῆς Θρά­κης στή Βουλ­γα­ρί­α. Τό ΚΚΕ ἐ­πι­κρο­τεῖ καί ἐ­πι­δο­κι­μά­ζει αὐ­τή τήν «προ­σάρ­τη­ση» τῆς Ἑλ­λη­νι­κῆς Μα­κε­δο­νί­ας στό κρά­τος τῶν Σκο­πί­ων, τήν ἐγ­κα­θί­δρυ­ση στή Βαλ­κα­νι­κή μί­ας ἑ­νώ­σε­ως Σο­βι­ε­τι­κῶν Δη­μο­κρα­τι­ῶν, πού θά πε­ρι­λαμ­βά­νει τήν Ἑλ­λά­δα, τή Βουλ­γα­ρί­α, τή Μα­κε­δο­νί­α καί τή Σερ­βί­α. Ἐ­πί­σης, δι­α­κη­ρύσ­σει τό δι­καί­ω­μα τοῦ «Μα­κε­δο­νι­κοῦ λα­οῦ» νά ἑ­νω­θεῖ, ὑ­πό τή σο­φή κα­θο­δή­γη­ση τοῦ «στυ­λο­βά­τη» Τί­το, μέ τή Μα­κε­δο­νί­α τοῦ Βαρ­δα­ρί­ου (Σκό­πια). Ἀ­κό­μη δι­α­κη­ρύσ­σε­ται ὅ­τι ὁ­λό­κλη­ρη ἡ Μα­κε­δο­νί­α θά ἀ­πο­τε­λέ­σει ἀ­νε­ξάρ­τη­τη, αὐ­τό­νο­μη Σο­βι­ε­τι­κή Δη­μο­κρα­τί­α. Ἀ­πο­κα­λυ­πτι­κή καί ἐ­παί­σχυν­τη εἶ­ναι ἡ συμ­φω­νί­α πού ὑ­πο­γρά­φτη­κε στίς Κα­ρυ­δι­ές Ἐ­δέσ­σης στίς 25 Ἰ­α­νου­α­ρί­ου 1944: «Τό ΕΑΜ καί τό ΣΝΟΦ ἀ­πο­φα­σί­ζουν ἀ­πό κοι­νοῦ γιά νά δη­μι­ουρ­γή­σουν αὐ­τό­νο­μο Μα­κε­δο­νι­κό κρά­τος μέ σο­βι­ε­τι­κή ὀρ­γά­νω­ση, πού θά ζη­τή­σει νά τε­θεῖ ὑ­πό τήν προ­στα­σί­α τῆς ΕΣΣΔ…».
Ἐ­πα­κο­λου­θεῖ ἡ ἀ­πο­στο­λή ἀ­πό τόν Τί­το, τοῦ Σβε­τα­ζάρ Βουκ­μά­νο­βιτς, γιά νά ἑ­νώ­σει ὅ­λα τά ἀν­ταρ­τι­κά κι­νή­μα­τα τῆς Βαλ­κα­νι­κῆς, κά­τω ἀ­πό τήν ἡ­γε­σί­α τοῦ Τί­το. Ὅ­λα τά πα­ρα­πά­νω σχε­δί­α­ζε καί προ­γραμ­μά­τι­ζε ὁ στρα­τάρ­χης Τί­το σέ στε­νή συ­νερ­γα­σί­α μέ τά κομ­μου­νι­στι­κά κι­νή­μα­τα τῆς Βαλ­κα­νι­κῆς, ἀλ­λά ὁ Στά­λιν στή Μό­σχα, με­τα­ξύ 9ης καί 18ης Ὀ­κτω­βρί­ου 1944 συμ­φώ­νη­σε ἄλ­λα μέ τόν Οὐΐν­στον Τσώρ­τσιλ. Πρός αὐ­τή τή συμ­φω­νί­α, θέ­λον­τας καί μή, ὁ Τί­το καί τά Κ.Κ. τῆς Βαλ­κα­νι­κῆς ἀ­ναγ­κά­στη­καν νά συμ­μορ­φω­θοῦν. Αὐ­τός ἄλ­λω­στε εἶ­ναι καί ὁ λό­γος πού τά ρω­σι­κά στρα­τεύ­μα­τα, ὑ­πό τόν Ρῶ­σο στρα­τάρ­χη Τολ­μπού­χιν τό 1944 στα­μά­τη­σαν στά ἑλ­λη­νο­βουλ­γα­ρι­κά σύ­νο­ρα καί δέν προ­χώ­ρη­σαν νά κα­τα­λά­βουν τή Μα­κε­δο­νί­α φθά­νον­τας ὡς τίς ἀ­κτές τοῦ Αἰ­γαί­ου. Ἐ­πει­δή, ὅ­μως, στούς κόλ­πους τοῦ ΚΚΕ ἀρ­κε­τά στε­λέ­χη μέ ἑλ­λη­νι­κή ἐ­θνι­κή συ­νεί­δη­ση ἀν­τι­τά­χθη­καν στά σχέ­δια τοῦ Τί­το καί τῶν ὁ­μο­φρώ­νων τοῦ Κ.Κ. τῆς Βαλ­κα­νι­κῆς γιά ἀ­πό­σχι­ση τῆς Μα­κε­δο­νί­ας ἀ­πό τήν Ἑλ­λά­δα, ὁ Τί­το αὐ­τή τήν ἀν­τί­δρα­ση τή χα­ρα­κτή­ρι­σε «σε­χτα­ρι­στι­κή!». Πρω­τεύ­ου­σα θέ­ση στίς ἀν­τι­δρά­σεις αὐ­τές κα­τά τῆς ἀ­πο­σχί­σε­ως τῆς Μα­κε­δο­νί­ας ἀ­πό τήν Ἑλ­λά­δα, κα­τέ­χει ὁ Εὐ­ρι­πί­δης Μπα­κιρ­τζής πού δι­ε­κή­ρυ­ξε στή Θεσ­σα­λο­νί­κη: «…Ἡ Μα­κε­δο­νί­α καί ἡ Δυ­τι­κή Θρά­κη ἦ­ταν καί θά πα­ρα­μεί­νουν Ἑλ­λη­νι­κές Ἐ­παρ­χί­ες…».
Ὁ στρα­τάρ­χης Τί­το στη­ρι­ζό­με­νος στίς 800.000 παρ­τι­ζά­νους του, μέ με­λε­τη­μέ­νο σχέ­διο, προ­χω­ρεῖ στή γι­ουγ­κοσ­λα­βο­ποί­η­ση ὁ­λό­κλη­ρης τῆς Μα­κε­δο­νί­ας. Πο­λι­τι­κοί καί στρα­τι­ω­τι­κοί ἡ­γέ­τες τῆς Ἑλ­λά­δος κα­θώς καί δι­πλω­μα­τι­κοί καί προ­ξε­νι­κοί πα­ρά­γον­τες τῆς χώ­ρας ἀ­δρα­νοῦν ἐγ­κλη­μα­τι­κά καί οἱ Γι­ουγ­κοσ­λά­βοι προ­ε­τοι­μά­ζουν με­θο­δι­κά τό ση­με­ρι­νό πρό­βλη­μα μέ τά Σκό­πια. Ἕλ­λη­νες πο­λι­τι­κοί ἐκ­πρό­σω­ποι ἐ­ξυ­πη­ρε­τοῦν τά σχέ­δια τοῦ Τί­το, ἡ δέ Γι­ουγ­κοσ­λα­βί­α καί Βουλ­γα­ρί­α «μοι­ρά­ζον­ται» με­τα­ξύ τους, ἁρ­πα­κτι­κά, τή Μα­κε­δο­νί­α καί τή Θρά­κη. Ἡ δι­α­νο­μή τῶν «ζω­νῶν ἐ­πιρ­ρο­ῆς» δέν γί­νε­ται ἀ­πο­δε­κτή ἀ­πό τόν ΕΛΑΣ καί ἐ­πι­δι­ώ­κε­ται βί­αι­α ἡ ἀ­πό­σχι­ση τῆς Μα­κε­δο­νί­ας ἀ­πό τήν Ἑλ­λά­δα, μά­ται­α βε­βαί­ως. Ὁ Ἰ­ω­σήφ Στά­λιν κα­τα­δι­κά­ζει καί ἐ­ξα­νε­μί­ζει τά ὀ­νει­ρο­πό­λα σχέ­δια τοῦ στρα­τάρ­χη Τί­το γιά τήν ἵ­δρυ­ση τῆς «Γι­ουγ­κοσ­λα­βι­κῆς αὐ­το­κρα­το­ρί­ας» στά Βαλ­κά­νια. Ἑ­πο­μέ­νως, ὁ Τί­το «ἐγ­και­νί­α­σε» καί θε­με­λί­ω­σε τή ση­με­ρι­νή δι­α­μά­χη τῆς Ἑλ­λά­δας μέ τά Σκό­πια, ἡ δέ ἑ­νω­μέ­νη Γι­ουγ­κοσ­λα­βί­α τήν κυ­ο­φό­ρη­σε καί τήν ἐ­πε­ξέ­τει­νε.
Οἱ πε­ρι­στά­σεις τοῦ τέ­λους τοῦ Β΄ Παγ­κο­σμί­ου πο­λέ­μου ζη­τοῦ­σαν ἤ κα­λύ­τε­ρα ἀ­παι­τοῦ­σαν ἀ­πό τό Στά­λιν πρῶ­τα νά ἐ­πε­κτεί­νει καί νά στε­ρε­ώ­σει τή «Ρω­σι­κή κομ­μου­νι­στι­κή αὐ­το­κρα­το­ρί­α» στό Βό­ρει­ο τμῆ­μα τῆς Βαλ­κα­νι­κῆς καί στήν Ἀ­να­το­λι­κή καί Κεν­τρι­κή Εὐ­ρώ­πη, ὅ­που ἡ δύ­να­μη τῶν σο­βι­ε­τι­κῶν ὅ­πλων καί οἱ συμ­φω­νί­ες μέ τή Δύ­ση καί τόν Τσώρ­τσιλ εἶ­χαν ἐγ­χω­ρή­σει στό Στά­λιν τήν ἐ­ξου­σί­α. Γιά τούς πα­ρα­πά­νω λό­γους, ἡ προ­τε­ραι­ό­τη­τα τοῦ Στά­λιν στρά­φη­κε στά ἄ­με­σα ἐν­δι­α­φέ­ρον­τα τῆς ἀ­πέ­ραν­της Ἀ­να­το­λι­κῆς καί Κεν­τρι­κῆς Εὐ­ρώ­πης. Ἡ δι­α­νο­μή τῶν «Ζω­νῶν Ἐ­πιρ­ρο­ῆς» με­τα­ξύ τῶν με­γά­λων δυ­νά­με­ων εἶ­χε γί­νει στή Μό­σχα, με­τα­ξύ 9 καί 18 Ὀ­κτω­βρί­ου τοῦ 1944, ὅ­που συ­ναν­τή­θη­καν ὁ Στά­λιν μέ τόν Τσώρ­τσιλ. Τό 1943 εἶ­χαν, ἐ­πί­σης, συ­ναν­τη­θεῖ στην Τε­χε­ρά­νη οἱ τρεῖς «Με­γά­λοι»: Ροῦ­σβελτ, Τσώρ­τσιλ καί Στά­λιν. Ὁ Οὐ­ΐν­στον Τσώρ­τσιλ εἶ­ναι ἀ­πο­κα­λυ­πτι­κός καί ὠ­μό­τα­τος στά «Ἀ­πο­μνη­μο­νεύ­μα­τά» του σχε­τι­κά μέ τή δι­α­νο­μή τῶν Βαλ­κα­νί­ων τόν Ὀ­κτώ­βριο μῆνα τοῦ 1944, στό Κρεμ­λί­νο τῶν Τσά­ρων τῆς Ρω­σί­ας: «Ἡ στιγ­μή ἦ­ταν εὐ­νο­ϊ­κή διά νά ἐ­νερ­γή­σω καί γι᾿ αὐ­τό ἐ­δή­λω­σα: ἄς ρυθ­μί­σω­μεν τάς ὑ­πο­θέ­σεις μας τῶν Βαλ­κα­νί­ων. Τά στρα­τεύ­μα­τά σας εὑ­ρί­σκον­ται εἰς Ρου­μα­νί­αν καί Βουλ­γα­ρί­αν. Ἔ­χο­μεν συμ­φέ­ρον­τα, ἀ­πο­στο­λάς καί πρά­κτο­ρας εἰς τάς χώ­ρας αὐ­τάς. Ἄς ἀ­πο­φύ­γω­μεν νά ἔλ­θω­μεν εἰς σύγ­κρου­σιν διά θέ­μα­τα τά ὁ­ποῖ­α δέν ἀ­ξί­ζουν τόν κό­πον… Ὅ­σον ἀ­φο­ρᾶ τήν Με­γά­λην Βρετ­τα­νί­αν καί τήν Ρω­σί­αν, τί θά ἐ­λέ­γα­τε διά μί­αν ὑ­πε­ρο­χήν ὑ­μῶν κα­τά 90% εἰς τήν Ρου­μα­νί­αν, μί­αν ἡ­με­τέ­ραν κυ­ρι­αρ­χί­αν κα­τά 90% εἰς τήν Ἑλ­λά­δα, καί μί­αν ἰ­σό­τη­τα 50-50% εἰς τήν Γι­ουγ­κοσ­λα­βί­αν».
Ἐ­νῶ με­τέ­φρα­ζον τά λό­γιά μου (συ­νε­χί­ζει ὁ Τσώρ­τσιλ), ἔ­γρα­ψα σέ μι­σό φύλ­λο χαρ­τιοῦ: Ρου­μα­νί­α: Ρω­σί­α 90% οἱ λοι­ποί 10%.
ΕΛΛΑΣ: Μ. Βρετ­τα­νί­α (ἐν συμ­φω­νί­ᾳ με­τά τῶν Ἡ­νωμ. Πο­λι­τει­ῶν) 90%. Ρω­σί­α: 10%.
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: 50-50%.
ΟΥΓΓΑΡΙΑ: 50%.
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Ρω­σί­α 75%, οἱ λοι­ποί: 25%.
Ἔ­σπρω­ξα τό χαρ­τί ἐμ­πρός στόν Στά­λιν, στόν ὁ­ποῖ­ο εἶ­χε ἤ­δη γί­νει ἡ με­τά­φρα­σις τῶν προ­η­γου­μέ­νων. Ἀ­κο­λού­θη­σε μί­α μι­κρή παῦ­σις. Κα­τό­πιν ἐ­πῆ­ρε στά χέ­ρια τό μπλέ του μο­λύ­βι, ἐ­χά­ρα­ξε ἕ­να με­γά­λο ση­μεῖ­ο ἐ­πά­νω στό χαρ­τί γιά νά δεί­ξει ὅ­τι τό ἐγ­κρί­νει καί μοῦ ἐ­πέ­στρε­ψε τό χαρ­τί. Τά πάν­τα ἐ­τα­κτο­ποι­ή­θη­σαν σέ λι­γό­τε­ρο χρό­νο ἀ­πό ὅ­τι χρει­ά­ζε­ται τώ­ρα γιά νά τά γρά­ψω. Βε­βαί­ως, εἴ­χα­με με­λε­τή­σει πο­λύν και­ρόν καί μέ προ­σο­χή τό ζή­τη­μα καί οἱ συμ­φω­νί­ες αὐ­τές ἦσαν γιά τήν πο­λε­μι­κήν καί μό­νον πε­ρί­ο­δον.
Ἡ συ­νέ­χεια τοῦ ἀ­πο­σπά­σμα­τος ἀ­πό τά «Ἀ­πο­μνη­μο­νεύ­μα­τα» τοῦ Οὐ­ΐν­στον Τσώρ­τσιλ γιά τό μοί­ρα­σμα τοῦ κό­σμου σέ ζῶ­νες ἐ­πιρ­ρο­ῆς ἀ­πό τίς νι­κή­τρι­ες Με­γά­λες δυ­νά­μεις τοῦ Β΄ Παγ­κο­σμί­ου Πο­λέ­μου ἔ­χει ὡς ἑ­ξῆς: «Ὅ­λα τά εὑ­ρύ­τε­ρα προ­βλή­μα­τα πα­ρέ­με­ναν ἐκ­κρε­μῆ ἀ­πό τίς δύ­ο πλευ­ρές, γιά ὅ­τι ἐλ­πί­ζα­με τό­τε ὅ­τι θά ἦ­ταν μί­α δι­ά­σκε­ψις γύ­ρω ἀ­πό τό τρα­πέ­ζι τῆς εἰ­ρή­νης με­τά τή νί­κη. Ἠ­κο­λού­θη­σε κα­τό­πιν μα­κρά σι­ω­πήν. Τό χαρ­τί, μέ τήν μπλέ του γραμ­μή, πα­ρέ­μει­νε στό κέν­τρο τοῦ τρα­πε­ζιοῦ. Εἶ­πα τε­λι­κά: «Μή­πως θε­ω­ρη­θεῖ κά­πως κυ­νι­κόν τό νά ἔ­χω­μεν ρυθ­μί­σει τά προ­βλή­μα­τα αὐ­τά ἀ­πό τά ὁ­ποῖ­α ἐ­ξαρ­τᾶ­ται ἡ τύ­χη ἑ­κα­τομ­μυ­ρί­ων ἀ­τό­μων κα­τά ἕ­να τό­σον πρό­χει­ρον τρό­πον; Ἄς κά­ψω­μεν τό χαρ­τί αὐ­τό. «Ὄ­χι, κρά­τη­σέ το», εἶ­πε ὁ Στά­λιν». (Βλ. Οὐ­ΐν­στον Τσώρ­τσιλ, «Ἀ­πο­μνη­μο­νεύ­μα­τα», μτφρ. Πα­παρ­ρό­δου στήν Ἑλ­λη­νι­κή, τό­μος 6ος, βι­βλί­ο 1ο, σελ. 202-203). Ἀ­πό­δει­ξη αὐ­τῶν τῶν συμ­φω­νι­ῶν τῶν με­γά­λων δυ­νά­με­ων ἀ­πο­τε­λεῖ ἡ δι­α­μόρ­φω­ση τοῦ με­τα­πο­λε­μι­κοῦ κό­σμου ὡς ἀ­παυ­γά­σμα­τος τῶν ἰ­δε­ο­λο­γι­κῶν καί κοι­νω­νι­κο­οι­κο­νο­μι­κῶν ζυ­μώ­σε­ών της με­τά τό 1944-45 πε­ρι­ό­δου.
Ἐν τού­τοις καί πα­ρά τίς δι­α­κη­ρύ­ξεις ἐ­κεῖ­νες καί πα­ρά τή συμ­φω­νί­α Στά­λιν-Τσώρ­τσιλ, ὁ Νι­κό­λα­ος Ζα­χα­ριά­δης τῆς Γ΄ Κ. Δι­ε­θνοῦς, ἀ­να­λαμ­βά­νει νά συ­νερ­γα­στεῖ μέ τόν Τί­το καί τούς ἀν­τάρ­τες του, νά μήν ὑ­πα­κού­σουν στίς ἀ­πο­φά­σεις τοῦ Στά­λιν καί τίς συμ­φω­νί­ες του μέ τόν Τσώρ­τσιλ καί νά πο­λε­μή­σουν μέ 20.000 ἄν­δρες καί γυ­ναῖ­κες γιά δι­χο­τό­μη­ση τῆς Ἑλ­λά­δος σέ βό­ρει­ο κρά­τος ὑ­πό Κομ­μου­νι­στι­κό κα­θε­στώς καί σέ νό­τιο κρά­τος. Πρῶ­τος στό­χος εἶ­ναι καί πά­λι ἡ κα­τά­λη­ψη τῆς Θεσ­σα­λο­νί­κης ἀ­πό τίς κομ­μου­νι­στι­κές δυ­νά­μεις μέ αἰφ­νι­δι­α­στι­κό χτύ­πη­μα μέ ἐ­πι­κε­φα­λῆς τό Μάρ­κο Βα­φειά­δη γιά νά ἀ­πο­κο­πεῖ ἀ­κο­λού­θως ἡ Μα­κε­δο­νί­α καί ἡ Θρά­κη ἀ­πό τήν ὑ­πό­λοι­πη Ἑλ­λά­δα. Στή συ­νέ­χεια ὁ Νί­κος Ζα­χα­ριά­δης εὐ­χα­ρι­στεῖ ὁ­λό­ψυ­χα τό στρα­τάρ­χη Τί­το καί τό λα­ό τῆς Γι­ουγ­κοσ­λα­βί­ας πού ἀ­γω­νί­ζον­ται μέ κό­πο γιά τόν ἀ­κρω­τη­ρια­σμό τῆς Ἑλ­λά­δας καί τήν ἀ­πό­σχι­ση τῆς Μα­κε­δο­νί­ας καί τῆς Θρά­κης ἀ­πό τόν ἐ­θνι­κό κορ­μό της. «…Ὁ λα­ός μας, λέ­ει ὁ Νί­κος Ζα­χα­ριά­δης σέ ἐ­πι­στο­λή του πρός τόν Τί­το, νοι­ώ­θει ἐν­στι­χτώ­δι­κα καί κα­τά­καρ­δα τή Νέ­α Γι­ουγ­κοσ­λα­βί­α, τό Λα­ό της καί τό Στρα­τάρ­χη της…».
Με­τά τή συ­νει­δη­το­ποί­η­ση ἐ­κεί­νων πού σχε­δί­α­ζε ὁ Τί­το στή Βαλ­κα­νι­κή ἐ­ρή­μην τοῦ Ἰ­ω­σήφ Στά­λιν, τά πράγ­μα­τα πῆ­ραν δι­α­φο­ρε­τι­κή, αὐ­τό­μα­τα, τρο­πή. Ἐ­κλή­θη ἐ­σπευ­σμέ­να ὁ Τί­το στή Μό­σχα δύ­ο φο­ρές, ἀν­τι­λαμ­βα­νό­με­νος, ὅ­μως, τί τόν πε­ρί­με­νε στή Μό­σχα, δέν πα­ρου­σι­ά­στη­κε στό Στά­λιν καί μό­νο τό 1948 ἔ­στει­λε δύ­ο ἔμ­πι­στούς του στή Μό­σχα: τό Μί­λο­βαν Τζί­λας καί τόν Ἐν­του­άρντ Καρ­ντέλ­λι. Ὁ δι­ά­λο­γος με­τα­ξύ τοῦ Στά­λιν καί τῶν ἀ­πε­σταλ­μέ­νων τοῦ Τί­το ἀ­πο­τε­λεῖ φο­βε­ρή ἀ­πο­κά­λυ­ψη, δι­ό­τι κα­τα­δι­κά­ζε­ται ἀ­κα­ρια­ία τό κομ­μου­νι­στι­κό κί­νη­μα στήν Ἑλ­λά­δα: «Κου­τα­μά­ρες!… Ἡ ἐ­πα­νά­στα­ση πρέ­πει νά στα­μα­τή­σει μό­λις αὐ­τό θά εἶ­ναι δυ­να­τό…». Αὐ­τά δι­έ­τα­ξε ὁ Στά­λιν, ὁ­πότε κά­θε ἐλ­πί­δα εἶ­χε πιά χα­θεῖ γιά τόν Τί­το καί τό Ζα­χα­ριά­δη πού ἀρ­νή­θη­κε τήν πα­τρί­δα του καί ἤ­πι­ε τό πι­κρό πο­τή­ρι τῆς ἀ­πο­τυ­χί­ας μέ­χρι τό τε­λευ­ταῖ­ο κα­τα­κά­θι του…

Ὁ ἀρ­χι­στρά­τη­γος τῆς φο­βε­ρῆς ἐ­κεί­νης ἐ­σω­τε­ρι­κῆς συγ­κρού­σε­ως στήν Ἑλ­λά­δα Μάρ­κος Βα­φειά­δης ἀ­πο­μα­κρύ­νε­ται αὐ­το­μά­τως ἀ­πό ὅ­λες τίς θέ­σεις του καί προ­σω­ρι­νά ἀ­πό τήν Ἑλ­λά­δα, ὁ Τί­το κλεί­νει τά σύ­νο­ρά του στή ρο­ή κά­θε βο­ή­θειας πρός τούς ἀν­τάρ­τες τοῦ Μάρ­κου Βα­φειά­δη τόν Ἰ­ού­λιο τοῦ 1949, ὁ δέ Νί­κος Ζα­χα­ριά­δης, πλή­ρης πι­κρί­ας, κά­νει στρο­φή 180ο καί κα­τη­γο­ρεῖ τόν Τί­το ὡς συμ­μο­ρί­τη, ὕ­που­λο καί βδε­λυ­ρό ἐ­χθρό: «Τό λα­ϊ­κό δη­μο­κρα­τι­κό κί­νη­μα στή χώ­ρα μας δέ γνώ­ρι­σε ἀ­κό­μα, ἀπ᾿ τόν και­ρό τῆς πρώ­της κα­το­χῆς, τό­σο ὕ­που­λο καί βδε­λυ­ρό ἐ­χθρό, ὅ­σο ἡ συμ­μο­ρί­α τοῦ Τί­το…». Τό ΚΚΕ δέ­σμιο τῆς Γ΄ Κομ­μου­νι­στι­κῆς Δι­ε­θνοῦς καί τῆς Βαλ­κα­νι­κῆς Κομ­μου­νι­στι­κῆς Ὁ­μο­σπον­δί­ας ἀ­κο­λου­θεῖ πι­στά τίς ὑ­πο­δεί­ξεις καί τίς ἀ­πο­φά­σεις της. Ἔ­τσι, ὅ­πως εἴ­δα­με, μέ τό τέ­λος τοῦ Β΄ Παγ­κο­σμί­ου Πο­λέ­μου, οἱ ρω­σι­κές στρα­τι­ές πλημ­μυ­ρί­ζουν τή Βαλ­κα­νι­κή, ἀλ­λά δέν κα­τα­λαμ­βά­νουν τή Μα­κε­δο­νί­α.

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 

Γονείς και συνταξιούχοι «παίρνουν» την κατάσταση της εκπαίδευσης στα χέρια τους
2 μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τα κενά στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ξεπερνούν τα 2.000 και προσεγγίζουν σύμφωνα με τους αιρετούς του κλάδου τα 2.500!
Χιλιάδες διδακτικές ώρες χάνονται καθημερινά ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
Σε πάρα πολλά σχολεία της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας είναι τόσα τα κενά όλων των ειδικοτήτων που ανησυχούν για την συνέχιση της λειτουργίας τους και το ενδεχόμενο κλείσιμό τους!
Μέσα σε αυτό το άκρως ανησυχητικό κλίμα γονείς και συνταξιούχοι «παίρνουν το παιχνίδι» στα χέρια τους:

-       Γονείς καταλαμβάνουν σχολεία, ως ελάχιστο μέτρο πίεσης προς το υπουργείο για την αντιμετώπιση της κατάστασης και ζητούν την άδεια να προσλάβουν οι ίδιοι καθηγητές,
-       Συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί ζητούν να επιστρέψουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί!
Το Λύκειο και Γυμνάσιο της Μεθώνης τελεί υπό κατάληψη από γονείς θέλοντας έτσι συμβολικά να επικοινωνήσουν στο υπουργείο το μέγιστο πρόβλημα των κενών όλων των ειδικοτήτων και σε άλλα σχολεία της περιοχής της Μεσσηνίας όπως αυτό της Χώρας και των Φιλιατρών.
Οι γονείς του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης διαδηλώνουν στο κέντρο της πόλης για τις 655 περίπου διδακτικές ώρες που χάνονται συνεχώς αλλά και για τις άσχημες συνθήκες διδασκαλίας στις λυόμενες αίθουσες του σχολείου!
Τα σχολεία της Γρανίτσας και του Ραπτόπουλου Ευρυτανίας υπολειτουργούν με ελλείψεις όλων των ειδικοτήτων (το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και πάρα πολλά άλλα σχολεία της ηπειρωτικής αλλά και της νησιωτικής Ελλάδας) με το φόβο του κλεισίματος λόγω της συνεχούς υποστελέχωσής τους!
Γονείς πήραν τη σκυτάλη της κατάληψης από τους μαθητές του Λυκείου και Γυμνασίου του Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής λόγω των κενών αλλά και «της απώλειας σημαντικών διδακτικών ωρών σε βασικά μαθήματα όλων των τάξεων …. και πρωτίστως της Γ’ λυκείου σε μαθήματα κατεύθυνσης»! και ζητούν να τους δοθεί η άδεια να προσλάβουν οι ίδιοι καθηγητές!
Συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί ζητούν με επιστολές τους προς τον υπουργό παιδείας να επιστρέψουν στα σχολεία και να προσφέρουν ΑΜΙΣΘΙ τις υπηρεσίες τους για να έχουν δασκάλους τα παιδιά και τα εγγόνια τους.
Την ίδια ώρα για τους ίδιους λόγους δεκάδες σχολεία σε όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη από τους μαθητές Αιτωλοακαρνανία, Μαγνησία, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, κ.α. και εκατοντάδες μαθητές διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας και έξω από το Υπουργείο παιδείας.
Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί:
Μόνιμοι διορισμοί ΤΩΡΑ για να καλυφθούν όλες οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των σχολείων.
Νέες προσλήψεις αναπληρωτών ΑΜΕΣΑ.
 
Νικηφόρος Κωνσταντίνου
Πρόεδρος ΟΛΜΕ
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 

 

 

 
1. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Λ.Μ.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ
 
1.            ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
2.            ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ
3.            ΓΚΙΚΑΣ ΖΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
4.            ΚΟΣΜΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
5.            ΚΩΣΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ
6.            ΛΙΟΛΙΟΣΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
7.            ΜΠΡΟΥΣΑΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
8.            ΝΤΑΜΠΑΛΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
9.            ΠΕΤΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ
10.       ΡΑΚΙΤΖΗΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
11.       ΡΑΦΤΗΣ ΧΡΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ
12.       ΤΟΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
13.       ΤΡΙΚΚΑΛΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
 
2. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ Ε.Λ.Μ.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ
 
1.            ΠΕΤΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ
2.            ΤΟΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
            Στης 7 Νοεμβρίου ψηφίζουμε
Δ.Α.Κ.Ε. Δ.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ
Υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο Σχολείο!
Στηρίζουμε τον εκπαιδευτικό!
Στην Καβάλα και στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 

 

 

 
1. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Λ.Μ.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ
 
1.            ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
2.            ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ
3.            ΓΚΙΚΑΣ ΖΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
4.            ΚΟΣΜΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
5.            ΚΩΣΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ
6.            ΛΙΟΛΙΟΣΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
7.            ΜΠΡΟΥΣΑΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
8.            ΝΤΑΜΠΑΛΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
9.            ΠΕΤΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ
10.       ΡΑΚΙΤΖΗΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
11.       ΡΑΦΤΗΣ ΧΡΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ
12.       ΤΟΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
13.       ΤΡΙΚΚΑΛΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
 
2. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ Ε.Λ.Μ.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ
 
1.            ΠΕΤΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ
2.            ΤΟΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
            Στης 7 Νοεμβρίου ψηφίζουμε
Δ.Α.Κ.Ε. Δ.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ
Υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο Σχολείο!
Στηρίζουμε τον εκπαιδευτικό!
Στην Καβάλα και στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ.
Κατηγορία Πρωτοσέλιδα
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 57

Εκπαιδευτικά Νέα