Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιούνιος 2020 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr
 
rsz whatsapp image 2020 06 30 at 110904 amΗ διαμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου και οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών  συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, στη χθεσινή συνάντηση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κας Νίκης Κεραμέως, της Υφυπουργού κας Σοφίας Ζαχαράκη και της Γενικής Γραμματέως Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής κας Σίσσυς Γκίκα, με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).
Κατά την εκτενή συνάντηση, η Υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ ότι:

- παρά τις αντιξοότητες και την υποστελέχωση των Υπηρεσιών λόγω πανδημίας, έχουν επιταχυνθεί όλες οι διαδικασίες, προκειμένου, μετά την οριστικοποίηση των πινάκων ειδικής αγωγής, να προχωρήσουν και οι προσωρινοί πίνακες της Γενικής Εκπαίδευσης της προκήρυξης 1ΓΕ, οι οποίοι πράγματι, λίγες ώρες μετά, εκδόθηκαν από το ΑΣΕΠ. Η κα Κεραμέως υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά πραγματοποιούνται μόνιμοι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή μέσω ΑΣΕΠ, ενώ συγχρόνως προχωρά ταχύτατα η διαδικασία διορισμών στη Γενική Εκπαίδευση, μετά από 10 χρόνια.
- είναι επιθυμία του Υπουργείου να συνεχιστεί ο διάλογος με την ΟΛΜΕ σε επόμενες συναντήσεις και σε θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και δια βίου μάθησης,  εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και επανεκκίνησης των σχολείων.
- οι αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα επήλθαν κατόπιν αποφάσεων που ελήφθησαν στη βάση προτάσεων του ΙΕΠ.
- στο μάθημα των Καλλιτεχνικών δεν έχει συντελεστεί καμία αλλαγή ούτε στο Δημοτικό ούτε στο Γυμνάσιο. Στο Λύκειο τα καλλιτεχνικά μαθήματα υπήρχαν μόνο ως επιλογή, ενώ αντίθετα η Υπουργός εξέφρασε τη βούληση αυτά να ενισχυθούν και να υπάρξει μία λύση σε μια χρόνια παθογένεια αναφορικά με τα ειδικά πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Δήλωσε, ειδικότερα, ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης αναφορικά με τη διδασκαλία όλων των ειδικών μαθημάτων που εξετάζονται πανελλαδικώς και συγκεκριμένα τη δυνατότητα αυτά να διδάσκονται στο πλαίσιο ενισχυτικής διδασκαλίας από κοινού σε μαθητές ομάδων σχολείων που τα επιλέγουν.
- μεταξύ των επιλογών της ηγεσίας ήταν η ενίσχυση της πληροφορικής και των ψηφιακών δεξιοτήτων, των ξένων γλωσσών και της φυσικής αγωγής.
- οι Κοινωνιολόγοι (ΠΕ78) και οι Οικονομολόγοι (ΠΕ80) είναι στις πρώτες αναθέσεις για τις νέες θεματικές των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, οι οποίες, εφόσον η πιλοτική φάση λειτουργήσει ομαλά, θα επεκταθούν σε όλη την επικράτεια από το σχολικό έτος 2021-2022, ενώ συζητήθηκαν και άλλες σχετικές προτάσεις αναφορικά με επιμέρους ζητήματα αναθέσεων.
Μετά τη συνάντηση, η κα Κεραμέως δήλωσε: «Συναντηθήκαμε με την ΟΛΜΕ, και στη συζήτησή μας αναλύθηκαν εκτενώς οι αλλαγές που συντελούνται για την αναβάθμιση του σχολείου. Ακούσαμε τις απόψεις τους, είμαστε πάντοτε ανοιχτοί στο διάλογο και πρόθυμοι να εξετάσουμε κάθε πρόταση που καταθέτουν.»
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

Ο.Λ.Μ.Ε.                      
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
e-mail:olme@otenet.gr                                                                        Αθήνα, 30/6/2020
 
 
Συνέντευξη τύπου ΟΛΜΕ – Επιστημονικών Ενώσεων
Σας καλούμε την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020 και ώρα 1μ.μ. στην κοινή συνέντευξη τύπου ΟΛΜΕ-Επιστημονικών Ενώσεων , στα γραφεία της ΟΛΜΕ ( Ερμού και Κορνάρου 2, 6ος όροφος ) ,με θέμα τα νέα ωρολόγια προγράμματα Γυμνασίων και ΓΕΛ, τα οποία ως γνωστόν καταργούν μαθήματα, εξαφανίζουν ολόκληρες περιοχές επιστημών και ταυτόχρονα εξοβελίζουν ειδικότητες εκπαιδευτικών από το δημόσιο σχολείο.

Στην πρόσφατη συνάντηση (29.06.20) του ΔΣ της ΟΛΜΕ με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ διαπιστώθηκε πλήρες αδιέξοδο και άρνηση από πλευράς ΥΠΑΙΘ να προβεί σε οποιαδήποτε διορθωτική κίνηση σχετικά με τα ωρολόγια προγράμματα.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

Ενημερώνουμε τους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας ότι το σχολικό έτος 2020-21 είναι διαθέσιμο για εργασία στο ΠΣ myschool. Οι σχολικές μονάδες τύπου ΓΕΛ/ΕΠΑΛ όπως και τα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερα Νηπιαγωγεία δε θα μπορούν να εγγράψουν νέους μαθητές, καθώς το σύνολο αυτών θα προκύψει από τα δεδομένα που θα αποσταλούν από το σύστημα e-eggrafes και αντίστοιχα από το σύστημα proti-eggrafi του ΥΠΑΙΘ στο myschool. Επομένως, τη δεδομένη χρονική στιγμή οι νέες εγγραφές θα είναι

απενεργοποιημένες για αυτές τις σχολικές μονάδες. Παρακαλούμε επίσης τις Σχολικές Μονάδες της Δευτεροβάθμιας να μην προβούν σε δημιουργία τμημάτων καθώς είναι σε εξέλιξη η ενημέρωση του Προγράμματος Σπουδών. Θα ενημερωθείτε σχετικά με νεότερη ανακοίνωση. Για οποιαδήποτε απορία ή πληροφορία παρακαλούμε όπως επικοινωνείτε με την τηλεφωνική υποστήριξη του συστήματος.

 
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα


cedefop 2

Την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνεργασίας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ), τόνισε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, κατά την έναρξη του διήμερου συνεδρίου που συνδιοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP) και το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Κατάρτισης (ETF) και πραγματοποιήθηκε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή του Επιτρόπου Nicolas Schmit, των Υπουργών Παιδείας Γερμανίας Anja Karliczek και Κροατίας Blazenka Divjak, καθώς και του Εκτελεστικού Διευθυντή του CEDEFOP, κ. Jürgen Siebel.
Η Υπουργός επεσήμανε πως η Ελλάδα διαχρονικά στηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή συνεργασία και στον τομέα της ΕΕΚ.
Περαιτέρω, η κα Κεραμέως υπογράμμισε πως βρίσκεται σε στάδιο τελικής επεξεργασίας σχέδιο νόμου για τη συνεκτική και ολιστική μεταρρύθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και της Δια Βίου Μάθησης. Οι βασικοί πυλώνες του νέου θεσμικού πλαισίου, όπως τους ανέπτυξε η Υπουργός, περιλαμβάνουν – ανάμεσα σε άλλους – και τους εξής:
- Κοινός Στρατηγικός Σχεδιασμός της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, της Επαγγελματικής Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης.
- Ενίσχυση των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) και των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), για παράδειγμα όσον αφορά σε προγράμματα σπουδών, στον τεχνολογικό εξοπλισμό, στην κατάρτιση των εκπαιδευτών.
- Ίδρυση Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων και Πειραματικών ΙΕΚ.
- Άμεση σύνδεση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης και της αγορά εργασίας, με την ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στο σχεδιασμό της πολιτικής για την ΕΕΚ και τη ΔΒΜ.
- Θεσμοθέτηση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, κατ’ αντιστοιχία με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων.
Η Υπουργός τόνισε ότι με βάση και την ευρωπαϊκή εμπειρία, οι συντονισμένες παρεμβάσεις στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση θα επιδιώξουμε να συνδεθούν άμεσα με την αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση του ποσοστού ανεργίας, κυρίως των νέων.
Η κα Κεραμέως δήλωσε: «Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου. Προτεραιότητά μας να καταστεί η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση από λύση ανάγκης για λίγους, συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς. Αναμένουμε με προσμονή τις αυριανές ανακοινώσεις με τις νέες προτεραιότητες και συστάσεις στο πλαίσιο του νέου κύκλου συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.»

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα



2020 06 30 photo Βασίλης Διγαλάκης: «Αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα η ενσωμάτωση των ψηφιακών δεξιοτήτων και της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εκπαίδευση»
«Προτεραιότητα μιας σύγχρονης εκπαιδευτικής πολιτικής αποτελεί η ενσωμάτωση των ψηφιακών δεξιοτήτων και της τεχνητής νοημοσύνης στα προγράμματα σπουδών όλων των βαθμίδων» δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλης Διγαλάκης, στην ψηφιακή συζήτηση που διοργάνωσε χθες το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με θέμα την ταχεία εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και την ανάγκη καλλιέργειας των απαραίτητων ψηφιακών δεξιοτήτων «Digital Sustainability Forum: The Rapid Evolution of AI and the need of building the necessary Digital Skills».

Στην εκδήλωση, η οποία εντάσσεται σε ένα κύκλο συζητήσεων που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με κοινό προβληματισμό τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος και η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σοφία Ζαχαράκη.
Ο κ. Διγαλάκης επισήμανε ότι η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων είναι μια συνεχής διαδικασία, η οποία απαιτεί εκπαίδευση και προσπάθεια ήδη από τις μικρές ηλικίες και εξήγησε ότι, ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα, η ενίσχυση της διδασκαλίας των μαθηματικών και της φυσικής και η εκμάθηση βασικών στατιστικών εννοιών, η οποία θα συνδυάζει την παραδοσιακή μέθοδο διδασκαλίας με δραστηριότητες STEM – Science, Technology, Engineering and Mathematics, θα μπορούσε να βοηθήσει τους μαθητές να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες απαιτήσεις και προκλήσεις της ψηφιακής εποχής.
Αναφορικά με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο κ. Διγαλάκης τόνισε πως η αλματώδης εξέλιξη και ο ανταγωνισμός που παρατηρείται στο επιστημονικό πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης επιβάλλει τη δημιουργία προγραμμάτων σπουδών σε εξειδικευμένες σπουδές στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και τη Μηχανική μάθηση (ML), όχι μόνο σε μεταπτυχιακό επίπεδο, αλλά και σε προπτυχιακό. Παράλληλα, όπως είπε, είναι ζωτικής σημασίας να προωθήσουμε την ανάπτυξη και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, να ενισχύσουμε την αριστεία σ’ αυτόν τον τομέα και να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία στην έρευνα και την καινοτομία μεταξύ βιομηχανίας και πανεπιστημιακής κοινότητας.
Οι δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν τεράστιο εύρος και διείσδυση σε κάθε είδους ανθρώπινη διανοητική εργασία και, καθώς η ανάλυση δεδομένων και η μηχανική μάθηση αποτελούν πλέον εργαλεία για πολλά επαγγέλματα, αντίστοιχα μαθήματα θα πρέπει να εισαχθούν στα πρώτα έτη σε πολλά προπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
 Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι «οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που συνεπάγεται η Τεχνητή Νοημοσύνη, σε τεχνολογικό, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και ηθικό επίπεδο», ενώ απηύθυνε κάλεσμα να πορευτούμε στον καινούργιο δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας «αξιοποιώντας τη δύναμη και τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία προς όφελος του κοινού καλού».

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 

Για τους Τούρκους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, πιθανή απόφαση της Ελλάδας για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια συνιστά casus belli. Η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει από το 1995 ότι ενδεχόμενη επιμήκυνση της ελληνικής χωρικής θάλασσας στο Αιγαίο στα 12 ν.μ. θα θεωρηθεί εχθρική πράξη και θα σημάνει πόλεμο.

 
Με αυτό τον απόλυτο τρόπο θέτουν οι Τούρκοι τους όρους για την υποτιθέμενη καλή γειτονία. Αντί της συνεννόησης και του διαλόγου, το casus belli, η αιτία πολέμου.
Τα χρόνια που μεσολάβησαν από την διακήρυξη αυτή της Άγκυρας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν διέλθει διάφορες φάσεις, από την κρίση των Ιμίων, μέχρι την αναζήτηση οικονομικής συνεργασίας και τις κοινές συνεδριάσεις των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών, από την διπλωματία των σεισμών στην κρίση του Έβρου με την απόπειρα εισβολής παράνομων μεταναστών, αναλόγως της εποχής περνούν από διακυμάνσεις που χαρακτηρίζονται από ανεκτά φιλικές επαφές μέχρι την ψυχροπολεμική φάση του λεγόμενου «μη πολέμου».

Εδώ και αρκετούς μήνες, οι Τούρκοι υλοποιούν μια νέα, αναθεωρητική στρατηγική.

Από τη θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας στην οποία πιστεύουν ότι ανήκει το μισό Αιγαίο ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, στις γκρίζες ζώνες, δηλαδή την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε μια σειρά από νησιά και νησίδες στο Αιγαίο, στον ισχυρισμό ότι το Καστελόριζο είναι περίπου ένα νησί που βρέθηκε στη λάθος πλευρά του χάρτη και άρα η Τουρκία σχεδόν νομιμοποιείται να το… καταπιεί, μέχρι την απόπειρα σφετερισμού ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε θαλάσσιες ζώνες ανοιχτά της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου, ακόμη και της Κρήτης, όπου είναι προφανές διά γυμνού οφθαλμού ακόμη και στα νήπια ότι η Άγκυρα δεν θα έπρεπε να εχει διεκδικήσεις.
Πώς θα έπρεπε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, όχι μόνο οι κυβερνήσεις αλλά συνολικά οι πολίτες της χώρας, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ως έθνος την τουρκική απειλή;
Με πολιτική κατευνασμού, διάλογο, υποχωρήσεις και συμβιβασμό, με το δέλεαρ των ευρωπαϊκών ταμείων και του χρήματος από τις Βρυξέλλες με το οποίο ευχόμαστε να εξημερωθεί το θηρίο; Μήπως άραγε έχουν δίκιο όσοι λένε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει στους Τούρκους όλα όσα ζητούν σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, την ώρα που ακόμη κι αυτά που θα μπορούσαμε να παραχωρήσουμε απλώς δεν είναι αρκετά για τους Τούρκους;
Ποια είναι η λύση;
Μήπως θα έπρεπε να εξεταστούν κι άλλες εναλλακτικές, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση πασχίζει να πείσει φίλους και συμμάχους ότι αν η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της για έρευνες υδρογονανθράκων σε περιοχές 6 μίλια από την Κρήτη και την Ρόδο, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα;

Μήπως έχει έρθει ο χρόνος να εξηγήσει και η Ελλάδα ότι η τακτική κάποιων Τούρκων να ισχυρίζονται ότι -για παράδειγμα- το Αγαθονήσι είναι δήθεν τουρκικό έδαφος συνιστά για την Αθήνα casus belli;

Διότι μπορεί να είναι ένας φτηνός, ψευδής και ανιστόρητος ισχυρισμός που διακινείται από περιθωριακές τουρκικές εφημερίδες, όλοι όμως αντιλαμβάνονται ότι πες, πες, ακόμη και από το μεγαλύτερο ψέμα κάτι θα μείνει.
Παραγνωρίζει κανείς ότι με τέτοιες ανοησίες ίσως κάποιες μάζες Τούρκων να μεγαλώσουν πιστεύοντας ότι η Ελλάδα τους έχει… κλέψει το Αγαθονήσι;
Ο πόλεμος δεν θα έπρεπε και δεν είναι η λύση. Η συνεννόηση και ο διάλογος είναι οι βασικές επιλογές. Όταν όμως έχεις να κάνεις με γείτονες που συνεχώς διεκδικούν, ποια είναι η καλύτερη απάντηση;
Μήπως έχει έρθει η ώρα και η Ελλάδα, να εξετάσει έστω το ενδεχόμενο να εξηγήσει στους φίλους και συμμάχους που σήμερα αναζητά, ότι πιθανή απόπειρα της Τουρκίας να εκμεταλλευθεί πλουτοπαραγωγικές πηγές στο όριο των 6 ν.μ. από τις ακτές των νησιών του Αιγαίου ισοδυναμεί με casus belli;

protothema
Κατηγορία Πολιτική
 
Εν αναμονή της ανακοίνωσης των βαθμολογικών τους επιδόσεων στις πανελλαδικές εξετάσεις βρίσκονται χιλιάδες υποψήφιοι οι οποίοι από σήμερα μπορούν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, αποκτώντας τον προσωπικό τους κωδικό ώστε στη συνέχεια να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά τις προτιμήσεις τους.
 
Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr , να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).

Μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ , όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) ως και την Παρασκευή 17 Ιουλίου
 
Οι πανελλαδικές ολοκληρώθηκαν για την πλειοψηφία των υποψηφίων και σιγά σιγά αρχίζουν και βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο.
Εκτιμήσεις που εδράζονται πάνω στη σύγκριση των θεμάτων σε σχέση με πέρυσι, στα νέα δεδομένα των φετινών εξετάσεων – όπως η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας σε συγκεκριμένα μαθήματα – αλλά και την πρώτη εικόνα που υπάρχει από τους βαθμολογητές.

Βάσεις πολλών ταχυτήτων

Η κίνηση των βάσεων και τη φετινή χρονιά δεν αναμένεται να είναι ενιαία, καθώς θα διαμορφωθούν βάσεις πολλών ταχυτήτων.
Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στον αριθμό των εισακτέων ανά τμήμα, οι βάσεις εισαγωγής θα διαμορφωθούν από δύο παράγοντες.
Την ευκολία/δυσκολία των θεμάτων αλλά και τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, φαίνεται πως θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα.
Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, τα δυσκολότερα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά αλλά και οι χαμηλότερες επιδόσεις που αναμένεται στο μάθημα της Κοινωνιολογίας που εισήχθη αντί των Λατινικών, είναι τα δύο δεδομένα που φαίνεται, σε μία πρώτη ανάγνωση, να σπρώχνουν τις βάσεις προς τα κάτω.
Ωστόσο, αναλυτές υποστηρίζουν πως η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας δεν θα επιφέρει δραματική πτώση στις βάσεις εισαγωγής, ενώ οι πρωτοκλασάτες και περιζήτητες σχολές – όπως οι Νομικές –  θα σταθούν στο… ύψος τους.
Αντίστοιχη θα είναι η εικόνα και στα Παιδαγωγικά τμήματα. Οι υποψήφιοι θα χρειαστούν περισσότερα μόρια για τα τμήματα που εδρεύουν στα μεγάλα αστικά κέντρα ενώ οι βάσεις στα υπόλοιπα περιφερειακά θα είναι χαμηλότερες.
Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο θετικών επιστημόνων, η εικόνα που υπάρχει για τις βάσεις εισαγωγής είναι ότι θα υπάρχει πτώση σε αρκετές ομάδες σχολών.
Τα θέματα στη φυσική εκτός από τα πολλά σχήματα που ήταν αναγκαία, ήταν δυσκολότερα. Το δεύτερο θέμα, αναφέρεται σε ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ, σε αντίθεση με περασμένες χρονιάς ήταν αρκετά δυσκολότερο. Κύριο χαρακτηριστικό είναι η απαραίτητη γνώση από προηγούμενες τάξεις.
Οι βαθμολογίες αναμένονται χαμηλότερες από πέρυσι με αποτέλεσμα να συμπιέζουν τις βάσεις. Υπάρχει και κάποια επιφύλαξη για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας που συνεξετάζεται για πρώτη φορά με τη Λογοτεχνία. Δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα ή να δικαιολογήσουμε το αίσθημα αισιοδοξίας που βλέπουμε στους υποψηφίους όταν εξέρχονται από τα εξεταστικά κέντρα.
Η πτωτική πορεία των βάσεων θα συνεχιστεί και φέτος, κυρίως στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές αλλά όχι στις υψηλόβαθμες. Οι Στρατιωτικές Σχολές θα σημειώσουν μικρή αύξηση γιατί εκτός των άλλων είναι ελκυστικές για πολλούς υποψηφίους, επειδή στους δύσκολους καιρούς αποτελούν ένα ασφαλές καταφύγιο.

Κοντά στο όριο των 19.000 μορίων οι Ιατρικές

Οι Ιατρικές Σχολές που δεσπόζουν στο τρίτο επιστημονικό πεδίο (Σχολών Υγείας και Ζωής) βρίσκονται πάντα στην κορυφή των προτιμήσεων και δεν φαίνεται να πέσουν κάτω από τα 19.000 μόρια.
Είναι γνωστό ότι το Πεδίο αυτό το επιλέγουν κατά κανόνα οι άριστοι μαθητές που στοχεύουν να εισαχθούν σε μια Ιατρική Σχολή ή σε κάποια Σχολή Βιολογίας.
Τα θέματα Φυσικής ήταν σαφώς δυσκολότερα ενώ η Βιολογία, χωρίς να δυσκολεύει, δημιούργησε προβλήματα γιατί τα ερωτήματα ήταν πολλά και πολλοί δεν πρόλαβαν να απαντήσουν σε όλα, αν και τα γνώριζαν. Οι επιδόσεις της πλειονότητας των υποψηφίων παραδοσιακά είναι σε υψηλότερα επίπεδα από τις επιδόσεις των υποψηφίων των άλλων Πεδίων και τα δύσκολα θέματα δεν τους επηρεάζουν στον βαθμό που επηρεάζουν τους άλλους υποψηφίους.
Οι βάσεις των Ιατρικών Σχολών θα επανέλθουν στα επίπεδα που συναντούσαμε πριν από δύο χρόνια και όχι στα περσινά που εμφάνισαν κάποια πτώση.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδια για τις Νοσηλευτικές Σχολές γιατί ενώ ο συνολικός αριθμός των θέσεων παραμένει σταθερός, έχουμε ανακατανομή των προσφερόμενων θέσεων μεταξύ των Σχολών σε όλη την Ελλάδα. Αποτέλεσμα αυτού είναι να συναντήσουμε και αυξομειώσεις των βάσεων της τάξης των 150 μορίων.
Οι βάσεις τραβούν… την ανηφόρα στο 4ο Ε.Π
Οι ευκαιρίες άμεσης επαγγελματικές αποκατάστασης αλλά και οι προοπτικές για απορρόφηση των αποφοίτων στο Δημόσιο που παρέχουν αρκετά τμήματα, είναι ένας από τους παράγοντες που αναμένεται να ανεβάσει τον πήχη για την εισαγωγή στις σχολές του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου.
Επίσης, τα ευκολότερα θέματα σε όλα σχεδόν τα μαθήματα σε συνδυασμό με την κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας φαίνεται πως οδηγούν σε περαιτέρω αύξηση των βάσεων που μπορεί να φτάσει και τα 300 μόρια σε σχολές υψηλής ζήτησης.
«Πόλο έλξης» για χιλιάδες υποψηφίους θα αποτελέσουν και φέτος οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές που προσφέρουν μια σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση και ως εκ τούτου αναμένεται να σημειώσουν άνοδο στις βάσεις εισαγωγής.
Αντιστοίχως, οι Σχολές Πληροφορικής, που οι περισσότερες είναι προσβάσιμες και από το 2ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών Επιστημών, θα διαμορφώσουν βάση κοντά στην περσινή. Οι περισσότεροι υποψήφιοι που καταφέρνουν κάθε χρόνο να παίρνουν το πολυπόθητο εισιτήριο εισαγωγής, προέρχονται από το 4ο Πεδίο και όχι από το 2ο, γιατί τα μαθήματα του 4ου Πεδίου προσφέρονται για καλύτερες βαθμολογικές επιδόσεις.

Τα SOS για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογικών επιδόσεων, οι υποψήφιοι θα προχωρήσουν στην υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων σταθμίζοντας όλους τους παράγοντες.
Είναι προφανές πως και η πανδημία του κοροναϊού θα επηρεάσει τις επιλογές τους, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι θα επιλέξουν σχολές και τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης με γνώμονα το που εδρεύουν.
Θεωρείται βέβαιο, πως τη φετινή χρονιά οι υποψήφιοι περισσότερο από ποτέ θα επιλέξουν σχολές κοντά στον τόπο κατοικίας τους, εξαιτίας της κακής οικονομικής συγκυρίας αλλά και λόγω της πανδημίας.
Οι υποψήφιοι ακόμη και όταν πάρουν στα χέρια τους τις βαθμολογίες δεν θα μπορούν να προβλέψουν που θα κυμανθούν οι βάσεις εισαγωγής. Ως εκ τούτου, θα πρέπει οι επιλογές τους να γίνουν ιεραρχικά με βάση τις πραγματικές τους προτιμήσεις.
Οι πρώτες σχολές που θα δηλώσει ο υποψήφιος, καλό είναι να αποτελούν εκείνες που θα ήθελε πραγματικά να εισαχθεί, άσχετα με τον αριθμό των μορίων που έχει συγκεντρώσει. Δεν πρέπει όμως να ιεραρχούνται οι σχολές κατά φθίνουσα σειρά μορίων μόνο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ενδιαφέροντα, οι κλίσεις και οι προτιμήσεις του υποψηφίου.
Οι προτιμήσεις για τις σχολές πρέπει να ανταποκρίνονται κυρίως στα επιστημονικά ενδιαφέροντα και δευτερευόντως στα οικογενειακά και οικονομικά δεδομένα του.
Η πρώτη  ομάδα σχολών που θα επιλέξει αρχικά ο κάθε υποψήφιος  – και που λογικά αποτελείται από μικρό αριθμό σχολών- θα πρέπει να δηλωθεί, ξεκινώντας από τις από τις υψηλόβαθμες προς τις χαμηλόβαθμες και παράλληλα, από την κοντινότερη πόλη προς την πιο μακρινή.
Ένα απλό παράδειγμα αποτελούν οι Ιατρικές και Νομικές σχολές. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να δηλώσουν ως πρώτη επιλογή το τμήμα που βρίσκεται πιο κοντά στον τόπο κατοικίας του και μετά να ακολουθήσουν τα τμήματα που εδρεύουν στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Οι προβλέψεις για τις βάσεις, αν και πολύ σημαντικές ως πληροφορία, δεν θα πρέπει να αποτελέσουν βασικό άξονα επιλογής ή/και κατάταξης των σχολών στο μηχανογραφικό. Το ότι μία σχολή στην οποία θα ήθελε να εισαχθεί ένας υποψήφιος προβλέπεται να σημειώσει άνοδο στη βάση της, με περισσότερα μόρια από εκείνα που έχει συγκεντρώσει ο υποψήφιος, δεν αποτελεί παράγοντα αποκλεισμού της σχολής αυτής από το μηχανογραφικό.
Καλό θα ήταν, ανεξαρτήτως του αριθμού των μορίων που έχει συγκεντρώσει, ο κάθε υποψήφιος να δηλώσει όσο το δυνατόν περισσότερα τμήματα από το επιστημονικό πεδίο που έχει επιλέξει, ώστε να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής σε κάποιο τμήμα με επιστημονικό ενδιαφέρον για τον υποψήφιο. 
 
 
 in.gr
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 35

Εκπαιδευτικά Νέα