Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιούλιος 2022 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr
Κυριακή, 31 Ιουλίου 2022 15:46

Μινώταυρος στην Παιδεία

 

 
Μινώταυρος στην Παιδεία σ' και παλιότερα ότι σ' αυτή τη χώρα η έννοια της βίας έχει ξεχειλώσει τόσο πολύ που «τα πάντα πλέον ασκούν βία. Ο λόγος, έχει ειπωθεί, ασκεί βία και γι' αυτό φροντίζουμε να τον περιορίσουμε. Τα σχολεία, λέγεται, ασκούν βία και γι' αυτό τα καταλαμβάνουν. Η εξουσία ασκεί βία και γι' αυτό θέλουμε να την καταλύσουμε. Οι νόμοι ασκούν βία και γι' αυτό τους καταργούμε στην πράξη. Το θέμα όμως είναι ότι με τόση πολλή μεταφορική βία, δεν χάνει απλώς η έννοια τη σημασία της. Παύουν να ιεραρχούνται και οι πράξεις. Αν όλα είναι βία, τότε κάθε βία είναι δικαιολογημένη. Αν τ' αυτοκίνητα είναι βία, τότε η καταστροφή τους είναι αυτοάμυνα».

Στο παλμαρέ της βίας μπήκαν εσχάτως και οι Πανελλήνιες Εξετάσεις. Οχι καθαυτές· είναι σίγουρο ότι κάποιος στοχαστής της προόδου θα ενέταξε την αγωνία των υποψηφίων ως «μια μορφή βίας στις άγουρες ψυχές των μαθητών». Αλλά τώρα υπάρχει και η «βία των αποτελεσμάτων». Όπως γράφει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Φίλης, «τη βία του αποκλεισμού από την Ανώτατη Εκπαίδευση γνώρισαν 40.000 περίπου υποψήφιοι τα δύο χρόνια εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής από την κυβέρνηση της Ν.Δ.» (29.7.2022). Προφανώς όλα ήταν ειρηνικά την εποχή που κάποιος έμπαινε στο πανεπιστήμιο δίνοντας λευκή κόλα. Ή μήπως υπήρχε βία σε βάρος των βαθμολογητών όταν διάβαζαν στο μάθημα της Ιστορίας ότι την 28η Οκτωβρίου γιορτάζουμε τη νίκη επί των Τούρκων; Αυτό δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη από τους ειδικούς της βιολογίας.

Αλλά σύμφωνα με τον κ. Φίλη, «φέτος έμειναν εκτός Πανεπιστημίων 1 στους 3 υποψήφιους από τα Γενικά Λύκεια και 2 στους 3 από τα ΕΠΑΛ. [Έγιναν] Θυσία στο βωμό του Μινώταυρου της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας». Άπαντες γνωρίζουμε ότι ο νεοφιλελευθερισμός πάει με όλα και προπαντός φταίει για όλα. Όμως, τις άλλες χρονιές που έμεναν –έστω λιγότεροι– ΑΕΙ, σε ποιον Μινώταυρο θυσιάζονταν; Της ΠΦΑ; (Πρώτη Φορά Αριστερά)

Για να σοβαρολογούμε: το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ πάσχει πολλαπλώς- όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες, όπως οι ΗΠΑ, που διακρίνονται για τα ακαδημαϊκά τους ιδρύματα. Εδώ προστίθεται και το ελληνικό δαιμόνιο, που είναι ο κεντρικός έλεγχος του κράτους με πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα. Γεμίσαμε τη χώρα πανεπιστημιακά τμήματα και κάθε χρόνο παρατηρείται συνωστισμός στα κεντρικά. Μικρό αριθμό εισακτέων ζητούν οι διοικήσεις, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά τα ΑΕΙ, πολλαπλάσιος τους έρχεται λόγω ποικίλων νομοθετημάτων του υπουργείου Παιδείας (Πρόνοιας και Κοινωνικής –διά του πτυχίου– Η ελάχιστη βάση εισαγωγής διορθώνει κάπως το πρόβλημα, όχι για τα τμήματα όπου παρατηρείται συνωστισμός, αλλά για τα παρακατιανά που ιδρύθηκαν χωρίς περίσκεψη και μελέτη. Κάποιοι περνούσαν με μέσο όρο βαθμολογίας 3 αλλά δεν πήγαιναν ή ακόμη κι αν πήγαιναν δεν έβρισκαν προκοπή.

Όλη αυτή η διαδικασία δεν έχει καμία σχέση με τον Μινώταυρο ούτε με τον φιλελευθερισμό. Το σύστημα Λύκειο - Εξετάσεις - Πανεπιστήμιο είναι μια διαρκής αποτυχία του κράτους και γι' αυτό εξάλλου αλλάζει κάθε λίγο

 

 

ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ

Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 

 ΝΚ Βουλή

 Το πρώτο κουδούνι για την σχολική κοινότητα θα χτυπήσει για τους μαθητές όλης της χώρας τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Παιδείας.

 Στις βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά και στο άνοιγμα των σχολείων στις 12 Σεπτεμβρίου αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1.

«Εμάς μας νοιάζει τα παιδιά μας να έχουν πολλές επιλογές: Θες να πας στα ΑΕΙ, θες να πας στο δημόσιο ΙΕΚ, το θέμα είναι να έχουν επιλογές. Είναι ενδεικτικό ότι 1 στους 4 που υπέβαλλε αίτηση για δημόσιο ΙΕΚ έκανε αίτηση για άλλη περιφέρεια από εκείνη που διαμένει», σημείωσε η κυρία Κεραμέως, προσθέτοντας πως αν δει κανείς τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, τα δημόσια ΙΕΚ μπορεί να δώσουν σημαντική διέξοδο σε δεκάδες χιλιάδες παιδιά, καθώς -όπως είπε- έχουν αναβαθμιστεί πολύ.

 

«Θα δώσουμε άλλες 10.000 θέσεις για εγγραφή στα δημόσια ΙΕΚ τον Σεπτέμβριο. Υπάρχουν ειδικότητες εκεί, όπως η ειδικότητα κατασκευής ιστοσελίδων που έχει μεγάλη ζήτηση. Μπορείς να πας σε ένα δημόσιο ΙΕΚ να πάρεις την πιστοποίηση και σε 2 χρόνια να βγεις στην αγορά εργασίας και να είσαι περιζήτητος», τόνισε.

Πρώτο κουδούνι στις 12 Σεπτεμβρίου

Σε ό,τι αφορά το ερχόμενο σχολικό έτος, η κυρία Κεραμέως επεσήμανε ότι «τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου, ανοίγουν τα σχολεία, με την πιο υγιή ισορροπία ανθρώπινου δυναμικού των τελευταίων δεκαετιών. Για 12 χρόνια δεν είχε διοριστεί ούτε ένας εκπαιδευτικός, ενώ έφευγαν 3.000 τον έναν χρόνο, 4.000 τον άλλον, 5.000 τον άλλον. Επί δικής μας κυβέρνησης έγιναν μόνιμοι διορισμοί 25.000 εκπαιδευτικών. Φέτος έχει γίνει πολύ πιο νωρίς και ο προγραμματισμός για την κάλυψη κενών από αναπληρωτές».

 
 

Ακόμη, αναφέρθηκε στο ολοήμερο σχολείο υπογραμμίζοντας πως «πλέον, αντί για τις 16:00, θα τελειώνει στις 17:30, στο 50% των ολοήμερων τμημάτων της χώρας».

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 

Το παράδοξο των κενών θέσεων στις Στρατιωτικές Σχολές συνεχίστηκε ακόμα μία χρονιά, με τις υψηλόβαθμες και δημοφιλείς σχολές ενστόλων να δυσκολεύονται να ξεπεράσουν το σκόπελο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Παρά τις αυξημένες θέσεις, οι οποίες τα δύο τελευταία χρόνια έχουν ξεπεράσει τις 600, και φέτος παρέμειναν πάνω από 1 00 θέσεις κενές σε συγκεκριμένες σχολές.

Ειδικότερα, στην Ευελπίδων (ΣΣΕ)-ΟΠΛΑ, από το σύνολο των αρχικών 146 θέσεων, οι επιτυχόντες είναι 87, αφήνοντας 59 θέσεις κενές. Αν σε αυτές προσθέσουμε και τις θέσεις κατόπιν μεταφοράς, ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων εκτοξεύεται σε 226 και τα κενά είναι 139.

Αντίστοιχα και στη Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) Μάχιμοι, από τις αρχικές 26 θέσεις που κατόπιν μεταφοράς φτάνουν τις 41 , καλύφθηκαν οι 25. Το ίδιο φαινόμενο εμφανίστηκε και πέρσι με 103 κενές θέσεις, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα, καθώς ενώ η Πολιτεία έχει δείξει ξεκάθαρη πρόθεση για αύξηση του αριθμού εισακτέων και ενίσχυση των Σωμάτων ασφαλείας στη χώρα, οι θέσεις στη συγκεκριμένη σχολή (ραίνεται ότι δεν μπορούν να καλυφθούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία θέτει υψηλά τον πήχη για τους υποψηφίους. Οι Στρατιωτικές Σχολές στην πλειονότητά τους επιλέγουν τον υψηλότερο συντελεστή (1 ,2), ο οποίος απαιτεί από τους υποψηφίους υψηλές βαθμολογίες. Κάποιες εξ αυτών επιλέγουν το συντελεστή 1 , που κι αυτός με τη σειρά του δυσκολεύει την εισαγωγή και διατηρεί σε υψηλό επίπεδο τις βάσεις εισαγωγής.

Ειδικότερα, με βάση τα φετινά δεδομένα, στην Ευεληίδων (ΣΣΕ)ΟΠΛΑ, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής «κλείδωσε» στο 1 4,25, με τον πρώτο επιτυχόντα να έχει μόρια εισαγωγής 1 7.595 και τον τελευταίο 1 4.025 μόρια. Τα τελευταία χρόνια, η συγκεκριμένη σχολή εμφανίζει μια σταδιακή πτώση στη βάση εισαγωγής της. Ενδεικτικά το 201 9 είχε βάση εισαγωγής 15.737, ενώ φέτος 14.025.

Τα αίτια σύμφωνα με τους αναλυτές είναι τα εξής:

Πρώτον, οι επιδόσεις των υποψηφίων έχουν «πέσει» τα τελευταία χρόνια, κάτι που αποδίδεται και στη «γενιά του κορονοϊού», των παιδιών δηλαδή που πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια στο σπίτι με τηλεκπαίδευση.

Δεύτερον, οι υποψήφιοι που διεκδικούν αυτές τις σχολές έχουν έναν ακόμα σκόπελο πέραν των υψηλών βαθμολογιών. Δεν αρκεί μόνο το διάβασμα και μια υψηλή βαθμολογία, αλλά και το να περάσουν τις προκαταρκτικές εξετάσεις, δηλαδή τα αγωνίσματα. Επομένως αυτόματα περιορίζεται ο αριθμός των υποψηφίων με υψηλές βαθμολογίες που διεκδικούν αυτές τις σχολές.

Τρίτον, η αύξηση του αριθμού εισακτέων με πάνω από 30 θέσεις μέσα σε δύο χρόνια μειώνει τον ανταγωνισμό και ρίχνει τις βάσεις.

Τέλος, η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ήταν αυτή που έφερε ένα δυνατό πλήγμα στη συγκεκριμένη σχολή, η οποία εηέλεξε τον υψηλότερο συντελεστή για τη διαμόρφωση της ΕΒΕ. Με συντελεστή 1,2 η εισαγωγή των υποψηφίων γίνεται πιο δύσκολη, κάποιες θέσεις μένουν κενές όπως και πέρσι, όμως η επιλογή ίσως αφορά στο γεγονός ότι επιθυμεί να διατηρήσει προφίλ υψηλόβαθμης σχολής.

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 

 

Αφορά όσους βρίσκονται στην ηλικία των 62 ετών και θέλουν να συμπληρώσουν 40 έτη εργασίας με την αναγνώριση των ετών για σπουδές, στρατιωτική θητεία, αριθμό τέκνων, ανεργία κ.λπ.

Η εξαγορά πλασματικών ετών αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για όσους βρίσκονται στην ηλικία των 62 ετών και θέλουν να συμπληρώσουν 40 έτη εργασίας με την αναγνώριση των ετών για σπουδές, στρατιωτική θητεία, αριθμό τέκνων, ανεργία κ.λπ.

Στο Δημόσιο μπορούν να εξαγοραστούν 7 πλασματικά έτη από Στρατό, σπουδές, κ.ά. και επιπλέον έως 5 έτη λόγω τέκνων (για τρία παιδιά), ενώ στον ιδιωτικό τομέα συνολικά αναγνωρίζονται έως 7 πλασματικά έτη.

Το κόστος της εξαγοράς από 1-1-2020 έχει οριστεί για όλους, εργαζομένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στο 20% του τρέχοντος μισθού.

Η καταβολή του ποσού της εξαγοράς πραγµατοποιείται µε τρεις τρόπους:

1. Με εφάπαξ καταβολή. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να εξοφληθεί ολοσχερώς το ποσό εντός τριών µηνών από την κοινοποίηση της απόφασης αναγνώρισης.

Στην ολοσχερή εξόφληση µε εφάπαξ καταβολή υπάρχει έκπτωση της τάξεως του 2% για κάθε πλήρες έτος εξαγοράς. Στην εξαγορά χρόνου µόνο µηνών, οι οποίοι δε συµπληρώνουν το συνολικό διάστηµα ενός πλήρους έτους, δεν υπάρχει καµία έκπτωση.

2. Με καταβολή ισόποσων µηνιαίων δόσεων. Ο αριθµός των µηνιαίων δόσεων είναι ίσος µε τον αριθµό των µηνών που ζητείται να εξαγοραστούν. Το ποσό της µηνιαίας δόσης καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιµη ηµέρα κάθε µήνα. Σε περίπτωση εκπρόθεσµης καταβολής δόσης, το ποσό επιβαρύνεται µε τα προβλεπόµενα πρόσθετα τέλη.

3. Με παρακράτηση από το ποσό της σύνταξης. Από το συνολικό ποσό της εξαγοράς παρακρατείται κάθε µήνα από τη σύνταξη και µέχρι την εξόφλησή του ποσό ίσο µε το ένα τέταρτο του ποσού της σύνταξης.

Η τρίτη επιλογή µπορεί να γίνει µόνο µε την ταυτόχρονη υποβολή και του συνταξιοδοτικού αιτήµατος.

Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι η παρακράτηση των πλασµατικών ετών επιβάλλεται και στην προσωρινή σύνταξη.

Ειδικοί στην ασφάλιση παρατηρούν ότι μικρός αριθμός ασφαλισμένων κάνει χρήση του κινήτρου της έκπτωσης, καθώς τα ποσά είναι υψηλά για να καταβληθούν στο σύνολό τους, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να προτιμούν τις δόσεις είτε την παρακράτηση από τη σύνταξη. Από την άλλη πλευρά, οι μη μισθωτοί για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα πλασματικού χρόνου καταβάλλουν την εισφορά που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία που έχουν επιλέξει κατά το έτος υποβολής της αίτησης αναγνώρισης.

Πηγή: Έντυπη Έκδοση «Τα Νέα»

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

Κατάθεση τροπολογιών από το υπουργείο Παιδείας για την επίσπευση της διαδικασίας

Νέοι διευθυντές θα εκλεγούν στα σχολεία της χώρας τους επόμενους μήνες, με τα Συμβούλια επιλογής τους σε νέα «απλοποιημένη» μορφή, καθώς η συμμετοχή σ αυτά των νέων Συμβούλων εκπαίδευσης που απαιτούνταν στην αρχική μορφή του νόμου, φαίνεται ότι καθυστερεί. Έτσι, στα αρμόδια Συμβούλια θα συμμετέχουν οι νυν Συντονιστές εκπαιδευτικού έργου (που ουσιαστικά αποτελούν τον θεσμό που αντικατέστησε τους παλιούς σχολικούς συμβούλους).

Τα Συμβούλια επιλογής των διευθυντών των σχολείων θα αποτελούνται στην ουσία από εκπαιδευτικούς αυξημένων προσόντων ή με εμπειρία στην διοίκηση που θα διορίζονται από τους Περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης κάθε περιοχής.

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή, με στόχο να προχωρήσει πιο γρήγορα η επιλογή των Διευθυντών σχολείων, καθώς οι νυν διευθυντές τους υπηρετούν με παράταση της θητείας τους μέχρι να επιλεγούν οι αντικαταστάτες τους.

Στην τροπολογία που αλλάζει η σύνθεση των τοπικών Συμβουλίων Επιλογής των Διευθυντών Σχολείων αναφέρει συγκεκριμένα ότι:

  • Καταργείται  η συμμετοχή σ αυτά των Εποπτών Ποιότητας και Συμβούλων  Εκπαίδευσης κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου, οπότε το Τοπικό Συμβούλιο Επιλογής  αποτελείται από τα εξής μέλη: τον Διευθυντή Εκπαίδευσης κάθε περιοχής, με τον νόμιμο αναπληρωτή του, ως πρόεδρο, έναν Συντονιστή Εκπαιδευτικού ‘Εργου πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατά περίπτωση, ο οποίος υπάγεται στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης με τον νόμιμο αναπληρωτή του, ως αντιπρόεδρο, και τρεις εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα υπηρετούν με οργανική Θέση στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και θα έχουν ο πρώτος τουλάχιστον εικοσαετή και οι υπόλοιποι τουλάχιστον δεκαπενταετή εκπαιδευτική υπηρεσία στην τοπική βαθμίδα εκπαίδευσης, καθώς και υπηρεσία σε θέση στελέχους της εκπαίδευσης.
  • Ωστόσο αν δεν βρεθούν υποψήφιοι για τις θέσεις Συντονιστών, θα επιλέγεται πάλι από τον Περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης της κάθε περιοχής ένας εκπαιδευτικός που υπηρετεί με οργανική θέση στις Διευθύνσεις εκπαίδευσης που υπάγονται στην οικεία Περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης και έχει τουλάχιστον εικοσιπενταετή εκπαιδευτική υπηρεσία, καθώς και υπηρεσία σε θέση στελέχους της εκπαίδευσης.

Πάντως, με την ίδια τροπολογία του υπουργείου Παιδείας ορίζεται ότι προηγείται η προκήρυξη των θέσεων των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των Συμβούλων Εκπαίδευσης, των διευθυντών, προϊσταμένων και υποδιευθυντών των σχολείων, ενώ ακολουθούν η προκήρυξη των θέσεων των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και των Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης και των Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης.

Και ρυθμίσεις για τα ΑΕΙ

Το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε όμως και τροπολογίες σχετικά με τον νέο Νόμο Πλαίσιο για τα ΑΕΙ που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή, εισάγοντας νέο μοντέλο στην διοίκηση τους και Συμβούλια διοίκησης.

Μ αυτήν ορίζεται ότι μέχρι να συγκροτηθούν τα νέα Συμβούλια διοίκησης τους τις αρμοδιότητες τους ασκούν τα πρυτανικά συμβούλια κάθε ανώτατου Ιδρύματος.

Επίσης στα δέκα πανεπιστήμια που επρόκειτο να κάνουν πρυτανικές εκλογές φέτος την Άνοιξη αλλά η θητεία τους παρατάθηκε ως τον Φεβρουάριο του 2023 λόγω της ψήφισης του νέου νόμου, ορίζεται ότι με απόψαση της Συγκλήτου μπορεί να ορίζεται ως πρύτανης ένας εκ των υπηρετούντων αντιπρυτάνεων του Α.Ε.Ι. κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, στην περίπτωση που ο νυν πρύτανης τους πρέπει να συνταξιοδοτηθεί ως το τέλος του χρόνου. Αυτό βέβαια θα ισχύσει μόνο μέχρι να εκλέξουν τα νέα Συμβούλια τους.

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 

 


  Ορισμός αναπληρωτών των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

rsz_mak-1.jpg

 

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται το πρόγραμμα:

Α) των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων μαθημάτων ΓΕΛ

Β) των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων ειδικών και μουσικών μαθημάτων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) και

Γ) της Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας (αγωνίσματα) των υποψηφίων των επαναληπτικών εξετάσεων για τα ΤΕΦΑΑ.

Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΛ ΕΤΟΥΣ 2022

ΗΜΕΡΑ

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ

ΜΑΘΗΜΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
(Ο.Π.= Ομάδα Προσανατολισμού)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

9-9-2022

- ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ

10-9-2022

- ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

- ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

- ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

+ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ

Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ

12-9-2022

- ΛΑΤΙΝΙΚΑ

- ΧΗΜΕΙΑ

- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

+ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ

ΤΡΙΤΗ

13-9-2022

- ΙΣΤΟΡΙΑ

-ΦΥΣΙΚΗ

- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

+ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται για όλα τα μαθήματα η 16.00 μ.μ. Η προσέλευση των υποψηφίων στις αίθουσες εξέτασης γίνεται 30 λεπτά τουλάχιστον πριν από την έναρξη των εξετάσεων.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος ορίζεται σε τρεις (3) ώρες.

Οι υποψήφιοι των εσπερινών λυκείων, ανεξαρτήτως της κατηγορίας με την οποία επέλεξαν να εξεταστούν στις εξετάσεις της τακτικής εξεταστικής περιόδου, συμμετέχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις μαζί με τους υποψηφίους των ημερησίων λυκείων. Εξετάζονται στην ίδια ύλη και θέματα με τους υποψηφίους των ημερησίων λυκείων και διεκδικούν τις ίδιες με αυτούς θέσεις.

Β. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ & ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

ΕΤΟΥΣ 2022 ΓΙΑ ΓΕΛ & ΕΠΑΛ

ΗΜΕΡΑ

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ

ΜΑΘΗΜΑ

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ

14-9-2022

ΑΓΓΛΙΚΑ

16:00 μ.μ

ΠΕΜΠΤΗ

15-9-2022

ΓΑΛΛΙΚΑ

ΑΡΜΟΝΙΑ

12:00 μ.μ.

16:00 μ.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

16-9-2022

ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ

16:00 μ.μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ

17-9-2022

ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ

16.00 μ.μ.

ΔΕΥΤΕΡΑ

19-9-2022

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ

16:00 μ.μ.

ΤΡΙΤΗ

20-9-2022

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ

13:30 μ.μ.

ΤΕΤΑΡΤΗ

21-9-2022

ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

13:30 μ.μ.

ΠΕΜΠΤΗ

22-9-2022

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ

16:00 μ.μ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

23-9-2022

ΙΤΑΛΙΚΑ

ΙΣΠΑΝΙΚΑ

12:00μ.μ.

16:00 μ.μ.

Η προσέλευση των υποψηφίων στις αίθουσες εξέτασης γίνεται 30 λεπτά τουλάχιστον πριν από την έναρξη των εξετάσεων.

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:

- των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις (3) ώρες,

- των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες,

- του ειδικού μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου είκοσι (20) λεπτά.

- για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 2΄ με 6΄ λεπτά για κάθε υποψήφιο.

- για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Αντίληψης έχει διάρκεια 30’ λεπτών, ενώ η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Γνώσης έχει διάρκεια 2 ωρών.

Γ. Ως προθεσμία διεξαγωγής επαναληπτικής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων ΓΕΛ & ΕΠΑΛ για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδ. έτους 2022-23 ορίζουμε το διάστημα από την Τετάρτη 14-9-2022 μέχρι και την Τετάρτη 21-9-2022.

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

ΥΠΑΙΘ 2

Παράταση θητείας των υπηρετούντων εκπαιδευτικών σε Πρότυπο ή Πειραματικό Σχολείο Π.Ε. μέχρι 31-8-2023

Το σχετικό έγγραφο εδώ

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 

 

rsz_mak-1.jpg

 

 

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται το Πρόγραμμα εξετάσεων μαθημάτων γενικής παιδείας, ομάδων προσανατολισμού και ειδικών μαθημάτων, υποψηφίων της ειδικής κατηγορίας «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό», για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έτους 2022 καθώς και η προθεσμία υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ. ως

ακολούθως :

Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΤΟΥΣ 2022

ΗΜΕΡΑ

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ

ΜΑΘΗΜΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
(Ο.Π.= Ομάδα Προσανατολισμού)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

9-9-2022

- ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ

10-9-2022

- ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

- ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

- ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

+ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ

Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ

12-9-2022

- ΛΑΤΙΝΙΚΑ

- ΧΗΜΕΙΑ

- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

+ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ

ΤΡΙΤΗ

13-9-2022

- ΙΣΤΟΡΙΑ

-ΦΥΣΙΚΗ

- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

+ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται για όλα τα μαθήματα η 16.00 μ.μ. Η προσέλευση των υποψηφίων στις αίθουσες εξέτασης γίνεται 30 λεπτά τουλάχιστον πριν από την έναρξη των εξετάσεων.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος ορίζεται σε τρεις (3) ώρες.

Β. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2022

ΗΜΕΡΑ

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ

ΜΑΘΗΜΑ

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ

14-9-2022

ΑΓΓΛΙΚΑ

16:00 μ.μ

ΠΕΜΠΤΗ

15-9-2022

ΓΑΛΛΙΚΑ

ΑΡΜΟΝΙΑ

12:00 μ.μ.

16:00 μ.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

16-9-2022

ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ

16:00 μ.μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ

17-9-2022

ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ

16.00 μ.μ.

ΔΕΥΤΕΡΑ

19-9-2022

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ

16:00 μ.μ.

ΤΡΙΤΗ

20-9-2022

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ

13:30 μ.μ.

ΤΕΤΑΡΤΗ

21-9-2022

ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

13:30 μ.μ.

ΠΕΜΠΤΗ

22-9-2022

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ

16:00 μ.μ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

23-9-2022

ΙΤΑΛΙΚΑ

ΙΣΠΑΝΙΚΑ

12:00μ.μ.

16:00 μ.μ.

Η προσέλευση των υποψηφίων στις αίθουσες εξέτασης γίνεται 30 λεπτά τουλάχιστον πριν από την έναρξη των εξετάσεων.

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:

- των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις (3) ώρες,

- των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες,

- του ειδικού μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου είκοσι (20) λεπτά.

- για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 2΄ με 6΄ λεπτά για κάθε υποψήφιο.

- για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Αντίληψης έχει διάρκεια 30’ λεπτών, ενώ η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Γνώσης έχει διάρκεια 2 ωρών.

Γ. Ο χρόνος υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων για επιλογή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) ακαδ. έτους 2022-23 ορίζεται το διάστημα από την Τετάρτη 14-9-2022 μέχρι και την Τετάρτη 21-9-2022. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέλθουν στην αρμόδια Επιτροπή υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας, προκειμένου να δηλώσουν τις ημέρες συμμετοχής στις πρακτικές δοκιμασίες.

Δ. ΕΞΕΤΑΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Οι υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες εξετάζονται, εφόσον έχουν αποστείλει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με το παραπάνω πρόγραμμα, τις ίδιες ώρες και στα ίδια μαθήματα από επιτροπή που θα λειτουργήσει σε Κέντρο, το οποίο θα οριστεί με νεότερη Υπουργική Απόφαση. Για την παραλαβή του Δελτίου Εξεταζομένου και για τον τόπο εξέτασης, λαμβάνουν σχετική ειδοποίηση πριν την έναρξη των εξετάσεων από τη Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων του Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ε. ΤΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

Οι εξετάσεις σ’ όλα τα μαθήματα, διενεργούνται στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τη δήλωση του κάθε υποψηφίου.

Οι υποψήφιοι θα παραλάβουν το Δελτίο Εξεταζομένου τους, από το εξεταστικό κέντρο στο οποίο θα προσέλθουν για εξετάσεις, την ημέρα έναρξης των εξετάσεων, και το οποίο θα γνωστοποιηθεί με σχετικό Δελτίο Τύπου. Στο ίδιο Δελτίο Τύπου θα γνωστοποιηθεί ο τόπος εξέτασης των ειδικών και των μουσικών μαθημάτων, καθώς και ο τόπος εξέτασης των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 

ddcf640f c276 4565 923b 67aef8b8d72f

 Με ευρεία διακομματική συναίνεση ψηφίστηκαν χθες από την Ολομέλεια της Βουλής οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των Μουφτειών, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό στη νομοθεσία μας σε μια σειρά από ζητήματα κομβικής σημασίας για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, με απόλυτο σεβασμό στη θρησκευτική τους ταυτότητα.

Και τα 26 άρθρα για ένα νέο, σύγχρονο και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις Μουφτείες και τους Μουφτήδες στη Θράκη υπερψήφισαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ25, ενώ το ΚΚΕ ψήφισε σε όλα τα άρθρα «Παρών». Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε 9 άρθρα, καταψήφισε 16 (μεταξύ των οποίων, ζητήματα της Συμβουλευτικής Επιτροπής που αναδεικνύει υποψήφιους Μουφτήδες, την επιλογή, εγκατάσταση και παύση Μουφτή, τις αρμοδιότητες, τη μισθολογική κατάσταση και τα κωλύματα-ασυμβίβαστα των Μουφτήδων, την αποχώρηση Μουφτήδων και την οργάνωση και λειτουργία των Μουφτειών Θράκης και την διαδικασία εγγραφής των Ιμάμηδων στο Μητρώο Θρησκευτικών Λειτουργών του ΥΠΑΙΘ) και δήλωσε «Παρών» ως προς τα απαιτούμενα προσόντα του Μουφτή, ενώ η Ελληνική Λύση καταψήφισε 15 άρθρα και δήλωσε «Παρών» στα υπόλοιπα 11.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία αποδείχθηκε ιδιαίτερα γόνιμη, καθώς εκπρόσωποι όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της Υπουργού Νίκης Κεραμέως για σύγκλιση, εύρεση κοινών τόπων, κατάθεση εμπεριστατωμένων προτάσεων, με στόχο τη διακομματική συμφωνία στο ζήτημα της δημιουργίας ενός σύγχρονου καθεστώτος Μουφτειών. Οι περισσότερες από τις παρατηρήσεις και προτάσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης υιοθετήθηκαν και ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο.

Επιλύθηκε, έτσι, μία εκκρεμότητα άνω των 30 ετών, με απόλυτο σεβασμό στη θρησκευτική ταυτότητα της μουσουλμανικής μειονότητας τη Θράκης. Το νέο καθεστώς υλοποιεί το πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, έχοντας λάβει υπόψιν τις συνταγματικές επιταγές, τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 16

Εκπαιδευτικά Νέα