Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Αύγουστος 2019 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr
 
Σε συνέντευξη της η Υφυπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στις 7 κινήσεις που κάνει το υπουργείο για την πρόσληψη αναπληρωτών αλλά και για τον διαγωνισμό εκπαιδευτικών Ειδικής προκειμένου να ξεκινήσουν ομαλά τα σχολεία.
Στον Γιώργο Αυτιά και στον ΣΚΑ’Ι’ μίλησε σήμερα Σάββατο 31 Αυγούστου 2019, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Σοφία Ζαχαράκη.
Η Υφυπουργός αναφέρθηκε στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, στις επικείμενες προσλήψεις αναπληρωτών και στους μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
Με τίτλους η Υφυπουργός Παιδείας κα Ζαχαράκη είπε:
Υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στον Γ.Αυτιά – ΣΚΑ’Ι’ – 31/08/2019

  • Με εντολές Μητσοτάκη – Κεραμέως, αλλά και με μια κατάσταση που είχε ξεκινήσει από πριν, από τον Ιούλιο και πιο πριν, πρέπει να είμαστε δίκαιοι σ αυτό, έχουν γίνει κινήσεις και τα βιβλία είναι στη θέση τους.
  • Θα έχουμε τον απαραίτητο αριθμό αναπληρωτών, χιλιάδες άνθρωποι, χιλιάδες αναπληρωτές.
  • Έχουν καταγραφεί τα κενά και 5-6 Σεπτεμβρίου θα ξέρουν χιλιάδες αναπληρωτές που θα πάνε.
  • Του χρόνου θα ξέρουν πολύ νωρίτερα που θα πάνε.
  • Καθυστερημένα ξεκίνησε η Προκήρυξη Ειδικής Αγωγής. Υπολογίζουμε τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου να υπάρξουν διορισμοί στην Ειδική Αγωγή. Είμαστε στο στάδιο αξιολόγησης των αιτήσεων από το ΑΣΕΠ.
  • Πιέζει η Υπουργός για επίσπευση των διαδικασιών της Προκήρυξης
Αναλυτικά
Αρχικά η υφυπουργός Παιδείας επανέλαβε πως η κυβέρνηση έκανε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΠΑΛ, τα βιβλία να έχουν παραδοθεί στα σχολεία.
Σχετικά με το εκπαιδευτικό προσωπικό, δήλωσε πως έχουν καταγραφεί τα κενά και έχουν εξασφαλισθεί οι πιστώσεις ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός αναπληρωτών στις θέσεις τους. Επανέλαβε πως στις 5 και στις 6 Σεπτεμβρίου οι αναπληρωτές θα γνωρίσουν σε ποια σχολική μονάδα θα υπηρετήσουν.
Δεσμεύθηκε πως από την επόμενη χρονιά (2020) οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα ώστε να μην παρατείνεται επί μήνες η αγωνία των αναπληρωτών.
Για την Ειδική Αγωγή, τόνισε πως υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση για την προκήρυξη των μόνιμων διορισμών από την προηγούμενη κυβέρνηση,
Επανέλαβε πως θα υπάρξουν 4.500 μόνιμοι διορισμοί οι οποίοι θα έχουν ολοκληρωθεί κατά τα τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου. Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης από τον ΑΣΕΠ.
Σχετικά με το δυσάρεστο συμβάν του θανάτου 13χρονης σε λούνα παρκ του Βόλου, δήλωσε πως η ηγεσία του υπ. Παιδείας σε συνεργασία με τις ΠΔΕ κατέγραψε προβλήματα στις υποδομές των σχολικών συγκροτημάτων ώστε οι απαραίτητες εργασίες να πραγματοποιηθούν πριν το άνοιγμα των σχολείων.
Προς το τέλος η υφυπουργός τόνισε την ανάγκη κατάρτισης ενός καινούριο προγράμματος σπουδών που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και να διδάσκει νέες δεξιότητες στους μαθητές.

Δείτε το σχετικό video
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Ένας στους οκτώ υποψηφίους θα διεκδικήσει από τον Οκτώβριο μια ευκαιρία μετεγγραφής στην πόλη διαμονής του.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βάσεων εισαγωγής, αρχίζει ο κύκλος των μετεγγραφών, ο οποίος αφορά περίπου έναν στους οκτώ υποψηφίους, που θα διεκδικήσει μια ευκαιρία μετακίνησης στην πόλη όπου διαμένει.

Ποια είναι τα κριτήρια

Η νομοθεσία για τις μετεγγραφές προβλέπει την εξής μοριοδότηση:

  • Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα και των μελών της οικογένειάς του δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των 3.000 ευρώ. (5μόρια)
  • Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα και των μελών της οικογένειάς του δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των 6.000 ευρώ. (4μόρια)
  • Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα και των μελών της οικογένειάς του δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των 9.000 ευρώ. (3μόρια)
  • Κατά κεφαλήν εισόδημα μεγαλύτερο των 9.000 ευρώ δεν μοριοδοτείται.
  • Ο δικαιούχος είναι ορφανός και από τους δύο γονείς. (3μόρια)
  • Ο δικαιούχος είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας. (2μόρια)
  • Ο δικαιούχος είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας. (1μόριο)
  • Ο δικαιούχος είναι ορφανός από τον έναν γονέα. (1μόριο)
  • Ο δικαιούχος να είναι μη αναγνωρισμένο τέκνο άγαμης μητέρας. (1μόριο)
  • Ο δικαιούχος έχει αδελφό ή αδελφή φοιτητή/φοιτήτρια του προπτυχιακού κύκλου σπουδών. (1μόριο)

Τα αδέρφια φοιτητές

α) Ο φοιτητής μπορεί να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο Τμήμα που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα φοίτησης του αδερφού του, υπό την προϋπόθεση ότι ο αδερφός του αιτούντος μετεγραφή φοιτητή θα υποβάλει μέσω του ίδιου πληροφοριακού συστήματος υπεύθυνη δήλωση σχετικά με την παραμονή του καθ' όλη τη διάρκεια φοίτησής του, στη σχολή ή το τμήμα φοίτησή του και τη μη άσκηση του δικαιώματος μετεγραφής του.
β) Αν δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα στην Περιφερειακή Ενότητα φοίτησης του αδερφού του, ο φοιτητής μπορεί να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο τμήμα που εδρεύει στην Περιδερειακή Ενότητα της μόνιμης κατοικίας των γονέων του, υπό την προϋπόθεση και πάλι ότι ο αδερφός του θα υποβάλει μέσω του ίδιου πληροφοριακού συστήματος υπεύθυνη δήλωση σχετικά με την παραμονή του καθ' όλη τη διάρκεια φοίτησής του, στη σχολή ή το τμήμα φοίτησή του και τη μη άσκηση του δικαιώματος μετεγραφής του.
Αν και δεν αναμένεται καμία αλλαγή στον ισχύοντα νόμο και στα κριτήρια που αφορούν τους δικαιούχους, ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης που εγκαινιάστηκε από φέτος με ίδρυση 130 νέων τμημάτων και κατάργηση των ΤΕΙ έχει ανακατέψει την τράπουλα. Οι αντιστοιχήσεις που ανακοίνωσε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, βάσει της νέας χαρτογράφησης των ΑΕΙ, προσφέρουν ευκαιρίες αλλά κρύβουν και τεράστιες παγίδες για τους ενδιαφερομένους.
Πέρσι, ο αριθμός των μετεγγραφών που έγιναν άγγιξε τις 8.500 χιλιάδες, φέτος όμως αναμένεται να είναι υψηλότερος. Τα εγκαίνια του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής τον Οκτώβρη του 2018 έβαλαν μπλόκο στις μετεγγραφές από ΤΕΙ με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι δικαιούχοι. Φέτος όμως, μετά την κατάργηση των ΤΕΙ, διευρύνονται οι φοιτητές που μπορούν να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις και αναμένεται αύξηση των αιτήσεων.
Μόλις 74 από το σύνολο των τμημάτων δεν έχουν καμία αντιστοιχία με κάποιο άλλο, ενώ προσοχή χρειάζεται και για τα τμήματα «δύο ταχυτήτων», που μπορεί να έχουν την ίδια ονομασία, δεν προσφέρουν όμως τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα, άρα δεν έχουν αντιστοίχηση μεταξύ τους.
Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» κάνει μια χαρτογράφηση των μετεγγραφών, παρουσιάζοντας τους κερδισμένους και τους χαμένους των επερχόμενων μετεγγραφών, αλλά και τα «περίεργα» των αντιστοιχήσεων που είτε προσφέρουν «χρυσές ευκαιρίες» είτε λειτουργούν ως «μπλόκο» για τους φοιτητές.

Οι κερδισμένοι

«Πάρτι» μετεγγραφών γίνεται σε ορισμένα τμήματα που αφορούν υποψηφίους, κυρίως του 4ου επιστημονικού πεδίου, σε τμήματα Οικονομίας και Πληροφορικής, δίνοντας τη δυνατότητα σε υποψηφίους από την Καστοριά να βρεθούν… Αθήνα. Ενδεικτικά κάποια παραδείγματα:
– Μεταξύ 15 ιδρυμάτων μπορούν να πάρουν μετεγγραφή οι ενδιαφερόμενοι για τις Οικονομικές Επιστήμες. Από την Καστοριά και τις Σέρρες, οι φοιτητές μπορούν να βρεθούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν είναι μόνο τα τμήματα με την ονομασία Οικονομικών Σπουδών αλλά και τα δύο τμήματα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Οικονομικών σπουδών σε Αθήνα (ΟΠΑ) και Κοζάνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας).
– Αντίστοιχα, και στην ειδίκευση της Πληροφορικής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν μετεγγραφή μεταξύ 15 ιδρυμάτων. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και τα τμήματα εφαρμοσμένης Πληροφορικής (σ.σ.: και τα δύο βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) αλλά και το τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με έδρα τη Λαμία.
– Μεταξύ 10 ιδρυμάτων έχουν δικαίωμα μετεγγραφής και οι ενδιαφερόμενοι για τις σχολές Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής, όπως και στην περίπτωση της δημοφιλούς σχολής Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.
Αντίστοιχες ευκαιρίες έχουν και οι υποψήφιοι του 3ου επιστημονικού πεδίου:
– Όσον αφορά αυτούς που ενδιαφέρονται για παραϊατρικά επαγγέλματα, οι αντιστοιχήσεις στις μετεγγραφές είναι σε όλα τα τμήματα, νέα και παλιά, για Φυσικοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία και Μαιευτική.


Οι «χαμένοι»

Αντιθέτως, υπάρχουν αρκετά τμήματα στα οποία χρειάζεται προσοχή από την πλευρά των υποψηφίων, καθώς παρά την ίδια ονομασία, δεν υπάρχουν πάντα αντιστοιχήσεις.
– Στα πολυτεχνικά τμήματα, το μπάχαλο που προκάλεσε η πολιτική ηγεσία με τη δημιουργία δύο ταχυτήτων τμημάτων (πενταετή και τετραετή) επικρατεί και σε αυτή την περίπτωση. Τα ήδη υπάρχοντα Πολυτεχνεία διατηρούν το δικαίωμα μετεγγραφών μόνο μεταξύ τους, ενώ τα «νέα» Πολυτεχνεία (Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος) επιτρέπεται να κάνουν μετεγγραφές μόνο μεταξύ τους και όχι με τα άλλα Πολυτεχνεία, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Παιδείας έχει υπογράψει υπουργική απόφαση που τα μετατρέπει σε πενταετή, ώστε να μη διαφέρουν από τα υπόλοιπα!
Τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών και Πολιτικών Μηχανικών έχουν δύο ταχυτήτων μετεγγραφές, ανάλογα με το πού θα εισαχθεί ο φοιτητής. Στα τετραετή «Πολυτεχνεία» επικρατεί ακόμα μεγαλύτερο μπάχαλο, μιας και ανήκουν στη κατηγορία των τμημάτων με καμία αντιστοίχηση. Ενδεικτικά, το Μηχανολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου δεν αντιστοιχεί με κανένα άλλο τμήμα.
– Προσοχή χρειάζεται και στις γεωπονικές σχολές, καθώς μόλις σε 10 ιδρύματα αντιστοιχούν μετεγγραφές. Σε άλλα τμήματα, παρά το γεγονός ότι ο τίτλος του έχει τη λέξη γεωπονία, αντιστοιχούν με άλλα τμήματα. Για παράδειγμα, το τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος έχει αντιστοίχηση με τα τμήματα Φυτικής Παραγωγής και όχι με τις άλλες γεωπονικές. Το Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος έχει αντιστοίχηση και με τις γεωπονικές αλλά και με τα τμήματα ζωικής παραγωγής.
– Το αλαλούμ συνεχίζεται και με τα τμήματα που έχουν στον τίτλο τους τη φράση Διοίκηση Επιχειρήσεων. Το Διοίκησης Επιχειρήσεων Τουρισμού στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στο Ηράκλειο έχει αντιστοίχηση με τα τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, ενώ τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών δεν έχουν αντιστοίχηση, παρά μόνο μεταξύ τους. Τέλος, «ορφανό» βρέθηκε το τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού, το οποίο σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία δεν έχει καμία αντιστοίχηση.
– Στον αντίποδα, τεράστια ευκαιρία παρουσιάζεται για όσους εισήχθησαν στο τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας στα Ψαχνά Εύβοιας, καθώς μπορούν να πάρουν μετεγγραφή στα τμήματα Ναυτιλιακών Σπουδών στα Πανεπιστήμια Πειραιά και Αιγαίου.
Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 

                          ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
                            ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Π.Ε.
                                               Κομοτηνής 14 ---- 115 26 Αθήνα
                           www.panenosi.gr
                           panenosi@gmail.com
                                    ΠΛΗΡ.: Κουντούρης Τηλέμαχος   6939415171
                                                 Μακεδών Νικόλαος         6972093097
                                                                                ………………..……….………………………
                 Αρ. Πρωτ.: 36                                                                                                                    Αθήνα, 31-08-2019
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ Υ.ΠΑΙ.Θ.

«Από την πρώτη ημέρα να λειτουργήσουν τα Ολοήμερα σχολεία»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε., με αφορμή το γεγονός της υπολειτουργίας ή ακόμα και της αναστολής λειτουργίας ενός μεγάλου αριθμού Ολοήμερων σχολείων, που παρατηρείται κατά την έναρξη των μαθημάτων κάθε νέας σχολικής χρονιάς, με αποτέλεσμα την ανατροπή του προγραμματισμού χιλιάδων οικογενειών μαθητών/τριών, έχει να επισημάνει τα εξής:

Το Ολοήμερο σχολείο έχει έντονο εκπαιδευτικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει υψηλούς παιδαγωγικούς στόχους, όπως είναι η παιδαγωγική αξιοποίηση του απογευματινού χρόνου παραμονής των παιδιών στο σχολείο, με την πλήρη ευθύνη και εποπτεία των εκπαιδευτικών. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει υποχρεωτική μελέτη και προετοιμασία των μαθητών/τριών για τα μαθήματα της επόμενης ημέρας, από υπεύθυνο δάσκαλο, καθώς και μαθήματα και δραστηριότητες που αναβαθμίζουν τον ρόλο του σχολείου, όπως οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών(Τ.Π.Ε.), η Αγγλική Γλώσσα, ο Αθλητισμός, η Θεατρική Αγωγή, η Μουσική, τα Εικαστικά και οι Πολιτιστικοί Όμιλοι Δραστηριοτήτων, αντικείμενα που διαμορφώνουν συνθήκες ανοικτού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος και ελκυστικότερης μάθησης.
Θεωρώντας, λοιπόν, πως πρέπει να σταματήσει η συνέχιση του εκφυλισμού και της υποβάθμισης ενός τόσου σημαντικού θεσμού όπως του Ολοήμερου σχολείου, τόσο από κοινωνική, όσο και παιδαγωγική άποψη, απευθύνουμε έκκληση προς την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.:
1ον. Να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη, αποτελεσματική  και αξιοπρεπής λειτουργία όλων των Ολοήμερων σχολείων, καθώς και της Πρωινής Ζώνης, από την πρώτη ημέρα έναρξης των μαθημάτων, στις 12 Σεπτεμβρίου.
2ον. Να στηρίξει έμπρακτα το Ολοήμερο σχολείο, αναβαθμίζοντας τη λειτουργία του, με την επαναφορά της καταργημένης θέσης του Υπεύθυνου δασκάλου Ολοήμερου, σε όλα τα Ολοήμερα σχολεία που λειτουργούν με δύο(2) και άνω τμήματα μαθητών/τριών, αλλά και με τη διάθεση και δεύτερου σταθερού δασκάλου σε όλα τα Ολοήμερα σχολεία που λειτουργούν με τέσσερα(4) και άνω τμήματα μαθητών/τριών.
3ον. Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος στα σχολεία Ειδικής Αγωγής, με την τροποποίηση των επιμέρους συμβάσεων με τους ιδιώτες μεταφορείς, ώστε να εξασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά των μαθητών/τριών και μετά τη λήξη του Ολοήμερου Προγράμματος στις 16:00, αλλά και με την τοποθέτηση επιπλέον Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού(Ε.Β.Π.) για την κάλυψη των αναγκών του Ολοήμερου Προγράμματος.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                                                Ο Γεν. Γραμματέας
 
                           Τηλέμαχος Κουντούρης                             Νικόλαος Μακεδών
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΥΠΟΜΝΗΜΑ
 
                                                                                                   Αθήνα, 29/7/2019

Προς την κ. Νίκη Κεραμέως, Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
 
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
 
Με το υπόμνημα αυτό θα θέλαμε να σας εκθέσουμε, μεταξύ άλλων, την αγωνία μας για την προϊούσα περιθωριοποίηση των κλασικών γραμμάτων, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τις ανησυχητικές διαστάσεις επίθεσης κατά των φιλολογικών μαθημάτων, με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της παιδείας του τόπου μας.
 
Σας εκθέτουμε συνοπτικά τις πάγιες θέσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων:

 
Ζητούμε την επαναφορά της διδασκαλίας και της αξιολόγησης του μαθήματος των Λατινικών για τους υποψηφίους της Ομάδας Ανθρωπιστικού Προσανατολισμού με την παράλληλη προκήρυξη συγγραφής νέου διδακτικού εγχειριδίου. Ειδικά για το σχολ. έτος 2019-2020, ζητάμε να συμπεριληφθεί το μάθημα των Λατινικών στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα για όσους υποψηφίους της ομάδας Ανθρωπιστικού Προσανατολισμού θα επιλέξουν το μάθημα.
 
Είμαστε αντίθετοι με την υποβάθμιση του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στη Γ΄ Λυκείου, η οποία συνίσταται στην κατάργηση της μετάφρασης του διδαγμένου κειμένου και στην υπομοριοδότηση (με 10 μόλις μόρια αντί των 20 που ίσχυαν) του αδίδακτου, από το οποίο ο υποψήφιος καλείται πλέον να μεταφράσει τέσσερις (4) έως έξι (6) μόνον σειρές (!). Η ενοχοποίηση της μετάφρασης του αρχαιοελληνικού κειμένου, με το έωλο επιχείρημα ότι οι μαθητές την αποστηθίζουν μηχανικά, στρέφεται εναντίον μιας κορυφαίας πνευματικής άσκησης, η οποία οξύνει την κρίση των μαθητών και αναδεικνύει τις ικανότητές τους τόσο στον αρχαιοελληνικό όσο και στον νεοελληνικό λόγο. Ζητούμε παράλληλα συγγραφή νέου βιβλίου και αναδιάρθρωση της ύλης.
 
Το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στο Γυμνάσιο δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον στα εξεταζόμενα κατά τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του Ιουνίου και μετατρέπεται έτσι σε δευτερεύον. Ζητούμε την επαναφορά του μαθήματος στα εξεταζόμενα και παράλληλα αλλαγή των σχολικών εγχειριδίων.
 
Είμαστε αντίθετοι με την εξαίρεση των Αρχαίων Ελληνικών από τα εξεταζόμενα γραπτώς μαθήματα Γενικής Παιδείας στις προαγωγικές εξετάσεις της Β΄ Λυκείου, με το δεδομένο μάλιστα ότι στη Β΄ Λυκείου διδάσκονται δύο κορυφαία κείμενα, μείζονος μορφωτικής αξίας, η Αντιγόνη και ο Επιτάφιος Λόγος του Περικλέους, τα οποία έχουν ήδη με τη συρρίκνωση των ωρών διδασκαλίας τους υποβαθμισθεί δραματικά.
 
Είμαστε αντίθετοι με το προτεινόμενο από το ΙΕΠ πρόγραμμα Σπουδών για την Ιστορία, στο οποίο μειώνεται σημαντικά η διδασκαλία της Αρχαιότητας και του Βυζαντίου σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
 
Το βιβλίο της Θεματικής Ιστορίας που περιλαμβάνει την εξεταστέα ύλη της Ομάδας Ανθρωπιστικού Προσανατολισμού δεν είναι κατάλληλο για την προετοιμασία των υποψηφίων. Δεν παρέχει στους μαθητές την απαραίτητη εποπτεία των ιστορικών γεγονότων. Η σύγχυση επιτείνεται και το μορφωτικό αποτέλεσμα καθίσταται φτωχότερο εξαιτίας της κατάργησης του μαθήματος της Ιστορίας Γενικής Παιδείας που κάλυπτε ακριβώς την ανάγκη που περιγράψαμε, να γνωρίζει δηλαδή ο μαθητής και να μπορεί να εντάξει σε χρονολογική σειρά τα γεγονότα. Επομένως, μορφωτικά και παιδαγωγικά το ιδανικό θα ήταν οι μαθητές να εξετάζονται στο βιβλίο Ιστορίας Γενικής Παιδείας και όχι σε ένα βιβλίο θεματικής Ιστορίας με περιττές λεπτομέρειες. Επειδή όμως αυτό δεν είναι εφικτό για το σχολ. έτος 2019-2020, σε ό,τι αφορά το μάθημα της Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου (Προσανατολισμού) θεωρούμε ότι πρέπει από το εν χρήσει βιβλίο να περικοπούν οι ενότητες που περιλαμβάνουν λεπτομέρειες. Είναι αναγκαίο να ληφθεί υπόψη κατά την αναδιάρθρωση της ύλης η
προσθήκη υποενότητας σχετικής με τον Παρευξείνιο Ελληνισμό κατά τον 20ό αιώνα, ως παρεπόμενο φαινόμενο της Μικρασιατικής Καταστροφής.
 
Στη Νεοελληνική Λογοτεχνία Γ¨ Λυκείου δεν συμφωνούμε με την αξιολόγηση των μαθητών σε διδαγμένα κείμενα, γιατί έτσι ευνοείται η τυποποίηση των απαντήσεων και δεν επιτυγχάνεται το ζητούμενο που είναι η διαμόρφωση κριτικών αναγνωστών. Για φέτος τουλάχιστον, οι μαθητές δεν θα πρέπει να εξετασθούν στο περιεχόμενο των εισαγωγικών σημειωμάτων των τριών εγχειριδίων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Λυκείου. Το ίδιο ισχύει και για το Λεξικό Λογοτεχνικών Όρων. Επομένως, ζητούμε η αξιολόγηση να αφορά, εκτός από την παραγωγή λόγου (σχολιασμός στοιχείων του κειμένου αλλά όχι ερώτηση τύπου δημιουργικής γραφής), την κατανόηση του κειμένου και τα στοιχεία που αναδεικνύουν τη λογοτεχνικότητα του κειμένου, με τα οποία οι μαθητές είναι εξοικειωμένοι (εκφραστικά μέσα, απλές και σαφείς τεχνικές αφήγησης, μεταφορική γλώσσα, χαρακτήρες προσώπων). Παραγωγική επίσης θα ήταν η άσκηση που θα έδινε στον υποψήφιο τα στοιχεία μιας σχολής ή τα χαρακτηριστικά ενός συγγραφέα και θα ζητούσε να εντοπισθούν στο κείμενο. Εννοείται πως πρέπει να αποφευχθούν στοιχεία που άπτονται της λογοτεχνικής θεωρίας.
Τέλος, ζητούμε συνάντηση με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς του Δ.Σ. της ΠΕΦ με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, για μια διεξοδικότερη συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.
 
Σας ευχόμαστε Καλή Δύναμη στο έργο σας.

Για το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων
Τασούλα Καραγεωργίου
Πρόεδρος της ΠΕΦ
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα



kathigit400pxΑποσπάσεις - Ανακλήσεις Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ και σε Φορείς σχολικού έτους 2019-2020
Δείτε τις αποσπάσεις σε αρχείο zip

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα



ypaithΑποσπάσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) και Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. για το σχολικό έτος 2019-2020.
Δείτε το αρχείο σε μορφή pdf

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 23

Εκπαιδευτικά Νέα