Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Απρίλιος 2019 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr
Τετάρτη, 01 Μαΐου 2019 01:23

Στις 26 ψηφίζουμε, στις 27 φεύγουν!

 
Στις 26 ψηφίζουμε, στις 27 φεύγουν!Το μέγεθος της αναμενόμενης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ θα δείξει και τα δικά του όρια, τις δικές του ρίζες στην κοινωνία. Το πώς θα χειρισθεί την πολιτική κατάσταση από την επομένη των ευρωεκλογών ως τις εθνικές εκλογές, θα δείξει και τις ικανότητες της ηγετικής του ομάδος στην διαχείριση βαθιάς πολιτικής κρίσης.

Αυτό είναι το σύνθημα του Α.Τσίπρα στις ευρωεκλογές του 2014 (στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν). 
 
Τότε κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ την Νέα Δημοκρατία με μια διαφορά 3,8 %, που μετά από λίγους μήνες, τον Ιανουάριο του 2015, αυτή η διαφορά διπλασιάστηκε.

Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε.


Είναι γεγονός πως ό,τι έχει, κατά καιρούς, πει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ το βρίσκει σήμερα μπροστά του.

Έτσι, θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα αμυνθεί το βράδυ της 26ης Μαΐου αν η διαφορά με την Νέα Δημοκρατία υπερβεί το 3,8%. Πολύ δε περισσότερο, αν κυμανθεί στο 8% plus, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις.

Έχω την εντύπωση, πως δεν θα μπορεί να πει τίποτα. Ο ίδιος πριν από πέντε χρόνια έβαλε τον πήχη στο 3,8%, ο ίδιος σήμερα θα υποστεί τις σχετικές συνέπειες.

Είναι προφανές πως το πολιτικό κλίμα στις 27 Μαΐου θα είναι εντελώς διαφορετικό, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα. Αν η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι συντριπτική, θα έχει πρόβλημα πολιτικής νομιμοποίησης.

Μπορεί οι ευρωεκλογές και οι περιφερειακές εκλογές να μην αναδεικνύουν κυβέρνηση, αλλά διαμορφώνουν την πολιτική κατάσταση, τέσσερις μόλις μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές.

Προσπαθώ να σκεφτώ ποιο θα είναι το πολιτικό αφήγημα του Α.Τσίπρα την επόμενη ημέρα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, με τον χάρτη της Ελλάδος βαμμένο μπλε.

Προσπαθώ να υποθέσω πώς θα χειριστεί ο πρωθυπουργός την εσωκομματική κριτική, αν το κόμμα του ηττηθεί συντριπτικά.

Τι θα πει στους βουλευτές του, στα στελέχη του, στους εναπομείναντες ψηφοφόρους του.

Πώς θα υπερασπιστεί το άνοιγμά του στις φθαρμένες προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς.

Αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης πως όταν ένα κόμμα που κυβερνά βρίσκεται υπό αδιαμφισβήτητη κατάρρευση, ο χρόνος διακυβερνήσεως που του απομένει είναι εφιαλτικός.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η ήττα στις εθνικές εκλογές είναι σχεδόν πάντα συντριπτική. Οταν οι γραμμές άμυνας καταρρέουν και η υποχώρηση είναι άτακτη, τότε και η παράδοση είναι άνευ όρων.

Φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ στο Λεκανοπέδιο και στην Μακεδονία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Η αναλογική συμμετοχή των δύο αυτών μεγάλων περιοχών στο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα, δεν αφήνει στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων κινείται άνω του 8%, με δυναμική διεύρυνσης.

Ο Α.Τσίπρας μέχρι στιγμής όλες τις κρίσεις τις αντιμετώπισε με τρόπο συντεταγμένο. Έκανε ορθολογική διαχείριση τους. Οφείλω να το παραδεχθώ.

Δεν γνωρίζω πώς θα αντιδράσει μπροστά σε μιαν ανεξέλεγκτη πτώση. Τι αντοχές έχει ο ίδιος προσωπικά και τι αντοχές έχουν τα στελέχη του μετά από την υπερ-τετραετή κυβερνητική φθορά.

Η Νέα Δημοκρατία, απέδειξε πως μπορεί να αντεπεξέλθει με επιτυχία όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Υπέστη τέσσερις συνεχόμενες εκλογικές ήττες, ανασυγκροτήθηκε και σήμερα βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας.

Είναι ένα μεγάλο, ιστορικό κόμμα, με βαθιές τις ρίζες του στην κοινωνία. Ξεπέρασε με επιτυχία την λαίλαπα των μνημονίων.

Το μέγεθος της αναμενόμενης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ θα δείξει και τα δικά του όρια, τις δικές του ρίζες στην κοινωνία.

Το πώς θα χειρισθεί την πολιτική κατάσταση από την επομένη των ευρωεκλογών ως τις εθνικές εκλογές, θα δείξει και τις ικανότητες της ηγετικής του ομάδος στην διαχείριση βαθιάς πολιτικής κρίσης.

Πάντως, μετά βεβαιότητος, θα ακούσει από την Νέα Δημοκρατία το δικό του σύνθημα: «στις 26 ψηφίζουμε, στις 27 φεύγουν».


Του Σάκη Μουμτζή
liberal.gr
Κατηγορία Πολιτική
Τετάρτη, 01 Μαΐου 2019 01:21

Μην εξευτελίζεστε άλλο βρε!

 
Μην εξευτελίζεστε άλλο βρε!Αυτό που δεν μνημονεύει ακριβώς ο Τσίπρας διότι δεν τον συμφέρει, είναι ότι στην Ισπανία εκλέχθηκε Αστικό Κόμμα, και όχι το εγχώριο τσιρκοειδές σύμφυρμα.

Μιλάμε για πολιτικό οργανισμό 
  • του οποίου οι βουλευτές ΔΕΝ ντύνονται σαν καρναβάλια, 
  • το οποίο ΔΕΝ προτίθεται να κάνει "περήφανη διαπραγμάτευση" με τα πουκάμισα έξω και να κοστίσει στη χώρα του €100 δις λόγω της βλακείας, της δυστροπίας και της δυσανεξίας του στη Δυτικο-Ευρωπαϊκή πραγματικότητα, 
  • το οποίο αν και μιλάει κιόλας την ίδια γλώσσα, ΔΕΝ προτίθεται να έχει περίεργες δοσοληψίες με αμφίβολης ποιότητας λατινοαμερικανικές δημοκρατίες (άλλη ήπειρος που να πάρει ο διάολος!), 
  • ΔΕΝ προτίθεται ούτε να αντικαταστήσει το νόμισμα της xώρας του με κρυπτονόμισμα μηδενικής αξίας (ούτε καν bitcoin), 
  • ούτε να κάνει "μπούκα" στο νομισματοκοπείο της χώρας του με κίνδυνο να μηδενίσει την αξία των Εθνικών αποθεμάτων (καθότι άλλος είναι ο θεματοφύλακας του Ευρώ), 
  • ΔΕΝ προτίθεται να κάνει δολοπλοκίες για να ελέγξει ή/ και να κλείσει ΜΜΕ, και φυσικά, εκεί να δείτε, 
  • ΔΕΝ προτίθεται να "εγγυηθεί ο στρατός την εσωτερική ασφάλεια" 
...καθόσον ξέρετε εκτός από τη δική μας υστερία, έχουν και οι Ισπανοί αντιδικτατορικές ευαισθησίες, και δικαίως, διότι η δική τους δικτατορία υπήρξε μακροβιότερη και φονικότερη.

Και για να τελειώνουμε, οι Ισπανοί ΔΕΝ προτίθενται να δωρίσουν μέρος της ιστορίας τους και του εθνικού τους κεφαλαίου στην... Ανδόρα για να... διασπάσουν την κεντροδεξιά της χώρας τους.

Και φυσικά αυτό που δεν μνημονεύει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι έχασαν οι... Podemos οι οποίοι είναι το αδερφό σύμφυρμα στην Ισπανία. 

Και κυρίως ότι η ήττα τους ενδέχεται να είναι και απόρροια εν μέρει της εικόνας των "ριζοσπαστών" "αριστερών" της Ελλάδας

...οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε μια πορεία τραγελαφικά εξευτελιστικού "σοσιαλδημοκρατισμού", όντας στη μέση του πουθενά πλέον με τη σύγχυσή τους,

...έχοντας ξεκινήσει από κάπου που δεν τους θέλει πλέον κανείς (κομμουνιστική αριστερά)

...και πηγαίνοντας προς μια κατεύθυνση που εκεί και να δείτε αν τους θέλουν με τα όσα τους έχουν κάνει από το 2010-2018, όταν και άρχισαν να... σοσιαλδημοκρατικοποιούνται.

Παιδιά, κάποτε μιλούσατε για... "αξιοπρέπεια". Μήπως να ανοίγατε κανένα λεξικό να ξαναθυμηθείτε τι σημαίνει η λέξη;

Διότι θα χάσετε που θα χάσετε, δεν υπάρχει λόγος για τόσο εξευτελισμό.


ΚΚ2
Το Παρατηρητήριο
Κατηγορία Πολιτική
 
Τα ψέματα τελείωσαν, ο χρόνος των εκλογών πλησιάζει. Έμεινε ένας μήνας για τις ευρωεκλογές και για τις περιφερειακές εκλογές που θα είναι πρόκριμα και για τις εθνικές εκλογές.

Για πρώτη φορά μετά τον Σεπτέμβριο του 2015 θα βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στις κάλπες. Όλες οι ενδείξεις προμηνύουν μιαν ήττα, που όπως φαίνεται θα είναι σημαντική.

Αυτό το γεγονός έχει φέρει σε πανικό την ηγετική του ομάδα. Δεν είναι μόνον οι αποδοκιμασίες που δέχονται τα στελέχη του στην Μακεδονία, δεν είναι μόνον οι άδειες αίθουσες στις οποίες μιλάνε.

Είναι κυρίως η διάχυτη αίσθηση που υπάρχει μέσα στην κοινωνία πως θα χάσουν στις εκλογές. Πως φεύγουν.


Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το δεχθεί ή έστω να το ανεχθεί η αριστερή συνείδηση τους. Δεν είναι δυνατόν η Αριστερά να αποδοκιμάζεται στις κάλπες. Σίγουρα θα φταίει ο λαός.

Έτσι σκέφτονται, γιατί έτσι διαπαιδαγωγήθηκαν ιδεολογικά. Όταν κάποιος πιστεύει πως κατέχει την απόλυτη αλήθεια, το λάθος το έχει όποιος του αμφισβητεί αυτήν την ιδιότητα. Όποιος αντιτίθεται στα πεπραγμένα του και στα οράματα του.

Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έχει μιαν ιεραποστολική αντίληψη για την πολιτική και για το δικό της έργο. Πιστεύουν πως εκπροσωπούν το νέο, το ζωντανό, το προοδευτικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Δεν διανοούνται πως μπορεί να επιστρέψουν από εκεί απ΄όπου ξεκίνησαν, γιατί τελικά εκπροσωπούν ό,τι χειρότερο υπάρχει στην κοινωνία. Και επειδή όλα δείχνουν πως μάλλον αυτό θα συμβεί, καταστρέφουν. Θέλουν στην πτώση τους να συμπαρασύρουν τα πάντα.

Επειδή στερούνται δημοκρατικής παιδείας και δημοκρατικού ήθους-- έχοντας περιμαζέψει τα απόβλητα των άλλων πολιτικών χώρων, που εκπροσωπούν το χειρότερο παλιό-- δεν πιστεύουν στην εναλλαγή των κομμάτων στην διακυβέρνηση της χώρας.

Επιδιώκουν με την πολιτική τους να καταστήσουν αδύνατη την εφαρμογή του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Έχουν μετατρέψει τα Εξάρχεια σε μιαν αυτόνομη περιοχή που έχει παραδοθεί στο έλεος κάθε λογής παρανόμων. Η εκκαθάριση αυτής της κατάστασης, λόγω της μαζικής κλίμακας του φαινομένου, ξεφεύγει πλέον από τα όρια μιας επιχείρησης της Αστυνομίας.

Αυτά που γίνονται στον χώρο της Εκπαίδευσης, σημαίνουν ουσιαστικά την διάλυση της. Αν η Νέα Δημοκρατία δεν αντιληφθεί πως θα πρέπει άμεσα να ακυρώσει όλες τις αντιμεταρρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ, θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων, και όχι μόνον στην ανωτάτη εκπαίδευση.

Αυτοί οι απίθανοι τύποι που μας κυβερνούν κατέστρεψαν την ΔΕΗ. Χρηματιστηριακή απαξίωση, εκτίναξη των χρεών, ζημίες χρήσεως. Και η διοίκηση της, ξεδιάντροπα, ζητεί να γίνουν προσλήψεις, την στιγμή που η εταιρεία Mc Kinsey, που είναι σύμβουλος της ΔΕΗ, ζήτησε να γίνουν μέχρι το 2020, 5600 απολύσεις, για να γίνει βιώσιμη η ΔΕΗ. Θα λογοδοτήσουν και ποινικά.

Όλο αυτό το νοσηρό κλίμα, και κυρίως το άδηλο μέλλον κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ενεπλάκησαν σε ποινικώς ερευνητέες υποθέσεις, έχει οδηγήσει την ηγετική του ομάδα σε συμπεριφορές που έχουν καθεστωτικά χαρακτηριστικά.

Σκληραίνουν την στάση τους, νομίζοντας πως θα αποφύγουν την κρίση των πολιτών. Γίνονται επιθετικοί, όπως το τέρας πριν ξεψυχήσει.

Απειλούν, τρομοκρατούν, συνωμοτούν.

Οι μέρες όμως κυλούν και η 26η Μαΐου πλησιάζει. Τότε θα βρεθούν ενώπιον των πολιτών και λίγο αργότερα, κάποιοι από αυτούς, και ενώπιον των δικαστών. Θα λογοδοτήσουν για την καταστροφή της πατρίδος.

Και αυτό φοβούνται.
 
 
Του Σάκη Μουμτζή
liberal.gr
Κατηγορία Πολιτική
 
Ένα ξεχωριστό έθιμο στα νεκροταφεία της Κοζάνης κρατάει χρόνια. Πλήθος πιστών το βράδυ της Αναστάσεως του Κυρίου, πηγαίνουν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κοζάνης, στα νεκροταφεία της πόλης, με λαμπάδες και αυγά, προκειμένου να βρεθούν στα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή.
Σε κλίμα έντονης θρησκευτικής κατάνυξης με ψαλμωδίες να αντηχούν από άκρη σε άκρη στο κοιμητήριο της πόλης, ανάμεσα στα μνήματα και τα οστεοφυλάκια, θα συναντήσει κανείς κόσμο όλων των ηλικιών, σύμφωνα με το kozanilife.gr.







Κατηγορία Πολιτική
Δευτέρα, 29 Απριλίου 2019 00:56

Και όμως αλλάζει

Και όμως αλλάζειΤο ακούω γενικώς να διατυπώνεται από διάφορες μεριές και, ειλικρινά, δεν συμφωνώ καθόλου – παρότι θα όφειλα ως φύσει απαισιόδοξος και γκρινιάρης. 

Και όμως, η απόδειξη βρίσκεται στον ίδιο τον Τσίπρα και στην ιστορική του kolotoumba ενώπιον του διλήμματος Ευρώπη ή αλλιώς χαίρετε και καλή τύχη.

Σήμερα, εκτός από κουτό, είναι και υποκριτικό να κατηγορεί ο Τσίπρας τον Μάνφρεντ Βέμπερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ως «ανθέλληνα».

Ας δεχθούμε, για χάρη της συζήτησης, τον ηλίθιο και παιδαριώδη όρο «ανθέλληνας» και ας αναρωτηθούμε τι καθιστά ανθέλληνα τον Βέμπερ, σύμφωνα με τη λογική του Τσίπρα.


Μήπως ότι υποστήριζε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αν η χώρα δεν συμμορφωνόταν με τους κανόνες;

Αν είναι έτσι, τότε η κατηγορία εκτείνεται και στον κατήγορο. Διότι αυτό ακριβώς δεν ήταν που έπεισε τον Τσίπρα να κάνει αλλαγή πορείας 180 μοιρών; Ναι.

Και μάλιστα το αναγνωρίζει ο ίδιος, όταν παραδίδει μαθήματα ρεαλισμού προς τους Βρετανούς, μέσω της συνέντευξής του στους Financial Times:

«Η Ελλάδα ανακάλυψε τα πλεονεκτήματα της Ευρώπης με τον σκληρό τρόπο», λέει ο θυμόσοφος.

Εφόσον έτσι είναι τα πράγματα, τότε ο υποτιθέμενος ανθελληνισμός του Βέμπερ ήταν παιδαγωγικός και ευεργετικός. Βοήθησε τον Τσίπρα (και το 61,3%, που τον ακολούθησε στο δημοψήφισμα) να ανακαλύψει τα πλεονεκτήματα της Ευρώπης.

Οχι ότι πείθομαι για τη γνησιότητα της μεταστροφής του Τσίπρα – κάθε άλλο.

Ωστόσο, η προσαρμογή των ιδεών του με την πραγματικότητα, επειδή έτσι συνεχίζει να νέμεται την εξουσία, αποδεικνύει τη δυνατότητα αλλαγής.

Αρκεί εμείς οι ψηφοφόροι να κάνουμε ό,τι και ο Τσίπρας: να ακολουθήσουμε και εμείς το δικό μας συμφέρον, που συμβαίνει να είναι διαφορετικό από το δικό του.

Το συμφέρον μας δεν είναι στον κομματικά ελεγχόμενο κρατισμό, που αναστηλώνουν ο Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι περιστασιακοί σύμμαχοί τους.

Δεν μπορεί, θέλω να πω, ο ΣΥΡΙΖΑ να παραλαμβάνει τη ΔΕΗ με 90 εκατομμύρια κέρδη, μέσα σε πέντε χρόνια να καταφέρνει με την κακοδιαχείρισή του να δεκαπλασιάσει το ποσόν ως ζημία και μετά να προτείνει περισσότερες προσλήψεις.

Κάποτε θα πρέπει να δοκιμάσουμε ίσως λίγο περισσότερη ελευθερία. Ας το σκεφθούμε καθώς πλησιάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Το θέμα δεν είναι ιδεολογικό και αφηρημένο, αλλά απολύτως πρακτικό.

Σε συγκεκριμένους τομείς το κράτος πρέπει να γίνει μικρότερο, σε άλλους όμως πρέπει να γίνει καλύτερο. Τέτοια είναι η περίπτωση των Εξαρχείων, για την οποία ο Νάσος Ηλιόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ, με την τόλμη που τον κάνει αμέσως να ξεχωρίζει, διαπιστώνει ότι, ναι, εκεί στα Εξάρχεια «υπάρχουν ζητήματα». Αλλά δεν φταίει άλλος από τον δήμο, ο οποίος έχει αποσυρθεί από την περιοχή (τι μου λες!) και δεν επενδύει στις υποδομές της – ώστε να τις καταστρέφουν αναρχικοί και αληταρία.

Είτε πρόκειται, δηλαδή, για τη ζημιογόνο λειτουργία της ΔΕΗ είτε για τα Εξάρχεια, η λύση για την Αριστερά είναι πάντα η ίδια: να πετάξει το κράτος λεφτά στον πίθο των Δαναΐδων. 

Εστω, που λέει ο λόγος, αλλά, σε συνθήκες ασφυξίας για την ιδιωτική πρωτοβουλία, για πόσο ακόμη θα αντέχει ο κόσμος την υπερφορολόγηση του Τσαλακώτου;

(Μην απατώμεθα με το προεκλογικό πακέτο του Τσίπρα. Τυχόν περικοπές θα είναι περιστασιακές, περιορισμένες και προεκλογικού χαρακτήρα, διότι το σύστημα Τσίπρα βασίζεται στην υπερφορολόγηση.)

Ο Τσίπρας αλλάζει τις ιδέες του για χάρη της πραγματικότητας, εμείς πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις δικές μας για να βελτιώσουμε αυτή την πραγματικότητα και ο μόνος τρόπος που έχουμε, νομίζω, είναι ψηφίζοντας τη Ν.Δ.

Δεν εξιδανικεύω, προς Θεού, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Με την παρούσα ηγεσία της, όμως, εκεί βλέπω να συγκεντρώνονται οι περισσότερες πιθανότητες για την αλλαγή. Δεν εννοώ τίποτε μεγαλεπήβολα σχέδια, διότι ούτως ή άλλως οι πόροι στην πολιτική είναι πάντα πεπερασμένοι, ενώ οι στόχοι και οι απαιτήσεις ατελεύτητοι.

Εφόσον όμως ο Μητσοτάκης διαδεχθεί τον Τσίπρα, θα έχουν μεγάλη σημασία η ιεράρχηση των στόχων και η ανάλογη κατανομή πόρων και προσπάθειας.

Αρκεί να πετύχει μια φιλελεύθερη μεταρρύθμιση, αρκεί τα αποτελέσματα της επιτυχίας αυτής να τα νιώσουν όλοι και θα αρχίσει η αλλαγή του υποδείγματος σε αυτή τη χώρα. 

Δεν είναι απλό, ούτε εύκολο και απαιτεί χρόνο.

Τι να κάνουμε; Δεν είπε κανείς ότι η δημοκρατία είναι εύκολη υπόθεση.


ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ
kathimerini.gr
Κατηγορία Πολιτική
 

Αν ήσουν με το καθεστώς ο κομμουνισμός δεν σε σκότωνε

Κατηγορία Πολιτική
Σάββατο, 27 Απριλίου 2019 00:46

Η γαϊδουριά ως ιδεολογικό γνώρισμα

 
Η γαϊδουριά ως ιδεολογικό γνώρισμαΌσοι από τους «συντρόφους» του έχουν τολμήσει να διαφωνήσουν δημοσίως με την επίθεση του Π. Πολάκη στον Στ. Κυμπουρόπουλο, επισημαίνουν ότι με την «ατυχή», όπως τη χαρακτηρίζουν, δήλωσή του ο Πολάκης «αδικεί τον εαυτό του» – το πουλάκι μου. 
 
Δεν είναι, θέλουν να πουν, τέτοιος άνθρωπος. Όχι!

Παρασύρθηκε, ήταν απρόσεκτος, έγινε μια στραβή.

Τους συμφέρει να το υποστηρίζουν αυτό και, ενδεχομένως, να τους παρηγορεί κιόλας, διότι πολλοί έχουν αηδιάσει πια με τον «αψύ Σφακιανό» του Τσίπρα.

Δεν είναι έτσι όμως· και τους καλοθελητές έρχεται να διαψεύσει ο ίδιος ο Πολάκης με νεότερη ανάρτησή του, στην οποία αναπτύσσει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται αυτό που ονομάζει «ηθικό πλεονέκτημα και ήθος της Αριστεράς».

Τελευταίο στη σειρά, αλλά όχι σε σημασία, για το ήθος της Αριστεράς κατά Πολάκη, είναι το εξής:

«νασαι ο εαυτος σου κι αυτο που κουβαλας απ τα γονιδια, την οικογενεια, την καταγωγη σου, τον τοπο σου, τις σπουδες σου και τη μόρφωση σου, την εμπειρία σου και τη διαδρομη σου». (Το άφησα στο ατονικό σύστημα που προτιμά ο ίδιος).

Πώς λοιπόν αδικεί τον εαυτό του;

Ο Πολάκης όχι μόνο υπερασπίζεται τη γαϊδουριά, αλλά την εξιδανικεύει κιόλας ως φυσικότητα και αυθεντικότητα (ο «ευγενής άγριος» του Ρουσό), την ανάγει μάλιστα στο επίπεδο του ιδεολογικού γνωρίσματος.

Αυτό είναι το αριστερό ήθος, μας λέει.

Σου έρχεται να την αμολήσεις; Την αμολάς και δεν τρέχει τίποτα. Αν θες και τίποτε περισσότερο, τα κατεβάζεις εκεί επιτόπου και τα κάνεις σαν το σκύλο.

Εσύ είσαι αυθεντικός! Των άλλων είναι το πρόβλημα να εκτιμήσουν την αυθεντικότητά σου.

Αν κάνεις υπομονή και δεν υπακούσεις στο κάλεσμα της φύσης, όπως ορίζει η αυθεντικότητα; Τότε είσαι ύποπτος για κεντροαριστερές τάσεις.

Αν ψάξεις για τουαλέτα; Εκεί πια κατηγορείσαι για δεξιό ρεβιζιονισμό και δεν σε σώζει τίποτα. Χαρτί υγείας, δε, μόνον οι φασίστες χρησιμοποιούν – οι βρωμιάρηδες.

Προσωπικά δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι ο Τσίπρας συμφωνεί απολύτως με τη ζωώδη συμπεριφορά του Πολάκη.

Παρ’ όλα αυτά, η θέση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στην κυβέρνηση δεν νομίζω ότι είναι εγγυημένη.

Οι εσωκομματικές αντιδράσεις δεν έχουν σταματήσει και το διάλειμμα του Πάσχα δεν προσφέρει αληθινή διέξοδο από το πρόβλημα, γιατί ο Πολάκης δεν κρατιέται και θα επανέλθει σε δράση.

Είναι ψυχολογικό το θέμα του – ίσως και ψυχιατρικό, δεν μπορώ να πω.

Πάντως, δεν υπάρχει τρόπος να τον συγκρατήσει κανείς.

Αυτό το απλό πράγμα, ο Τσίπρας (που είναι και τόσο φίλος του) σίγουρα το αντιλαμβάνεται, διότι σε αυτά είναι πολύ ξύπνιος. Καταλαβαίνει, λοιπόν, ότι «κανονικότητα», την οποία υπόσχεται προεκλογικά, με Πολάκη στο προσκήνιο δεν γίνεται.

Και γενικότερα όμως, η υπόθεση αυτή, της οποίας την έκβαση δεν μπορούμε να προδικάσουμε, αποδεικνύει ότι η προσπάθεια του Τσίπρα να μεταμορφώσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι πιο πολιτισμένο και πιο mainstream, όπως θα έλεγε ο ίδιος, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Dream League

Σωστά έκανε ο Τσίπρας και είπε λάθος την ομάδα του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Για ένα συνονθύλευμα πρόκειται, στο οποίο ψάχνεις να βρεις πού βρίσκεται το πολιτικό βάρος.

Στον Δ. Παπαδημούλη και στον Π. Κουρουμπλή; Κάπου εκεί αναγκαστικά, αφού υποτίθεται ότι ο Τσίπρας έψαχνε υπουργό για να δώσει το πολιτικό βάρος στο ψηφοδέλτιο.

Ο Παπαδημούλης δεν έχει κάνει υπουργός, όμως και οι δύο έχουν τις ιδιότητες που εκφράζουν την εποχή: ευέλικτοι, προσαρμοστικοί, πονηροί και αριβίστες.

Ο Κουρουμπλής, μάλιστα, έχει και το επιπλέον πλεονέκτημα της ευγενούς καταγωγής, αφού προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, προς την περιοχή του οποίου απλώνεται τελευταία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το μείγμα ενισχύεται με τον Π. Λάμπρου, γνωστό εκφραστή των κινημάτων και των Εξαρχείων, καθώς και με την Ελενα Κουντουρά, που συμβολίζει την αμέριμνη σύμπλευση της Χαζοδεξιάς με τη Ριζοσπαστική Αριστερά.

Α, ναι! Θα ξεχνούσα τον Πέτρο Κόκκαλη, που δίνει την πλανητική διάσταση στον πολιτικό προβληματισμό και με τον οποίο δένει το γλυκό.

Αυτό είναι το «mainstream» που μπορεί να προσεγγίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, περισσότερο δεν γίνεται.

Το όνειρο της κότας

Αφού είδα τον Πάνο Καμμένο να κρύβεται πίσω από το άρθρο περί ευθύνης υπουργών για να αποφύγει δικαστικές διώξεις, μου λύθηκε μια απορία, που είχα από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης των ΑΝΕΛ στην πολιτική ζωή: τι ήταν το πουλί στο σήμα τους;

Τώρα ξέρω, ήταν μια κότα που ονειρεύεται ότι πετάει…


ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ
kathimerini.gr
Κατηγορία Πολιτική

 

 

 
Αντιμέτωποι με τις πράξεις τους βρίσκονται οι Συριζαίοι όπου βρεθούν και όπου σταθούν. Έχασε την ψυχραιμία του στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Καρανίκας και ζήτησε παρέμβαση… αστυνόμου όταν αντιλήφθηκε ότι πολίτης κατέγραφε την αντιπαράθεσή του με γυναίκα που του είπε: «Ψηφίσατε την προδοσία, είστε προδότες»
Ο πρωθυπουργικός σύμβουλος βρέθηκε να καβγαδίζει με πολίτες και εν τέλει να ζητά να κληθεί… ένας αστυνόμος, όταν αντιλήφθηκε ότι πολίτης κατέγραφε την αντιπαράθεση με το κινητό του, κινούμενος μάλιστα, θυμωμένος προς το μέρος του.

 
Ο κ.Καρανίκας βρισκόταν με φιλική του παρέα σε καφετέρια της οδού Καρόλου Ντηλ στη Θεσσαλονίκη, όταν μία γυναίκα άρχισε να διαμαρτύρεται για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Η Μακεδονία είναι ελληνική, είναι Ελλάδα. Μαζέψατε όπως όπως τις ψήφους και ψηφίσατε αυτή την προδοσία. Είστε προδότες», του είπε μεταξύ άλλων, ενώ ο πρωθυπουργός σύμβουλος άρχισε να υπερασπίζεται τη Συμφωνία.
«Η Μακεδονία είναι ελληνική. Μακεδόνες είμαστε εμείς»,του είπε η γυναίκα. «Τόσα χρόνια λεγόταν Μακεδονία σκέτη. Τώρα λέγεται Βόρεια Μακεδονία….» άρχισε να λέει για να πάρει απάντηση: «Εμείς τί είμαστε Νότια;» Τότε ο κ.Καρανίκας υποστήριξε ότι η Συμφωνία «λέει ότι είναι σλάβοι» (σ.σ. οι Σκοπιανοί).
«Ποιός σας έδωσε το δικαίωμα;» ρώτησε ξανά η γυναίκα, πριν παρέμβει και δεύτερος πολίτης ο οποίος απευθυνόμενος στον Νίκο Καρανίκα, του είπε ότι «δεν έχεις δουλειά στη Μακεδονία». Εμφανώς εκνευρισμένος, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σηκώθηκε από τη θέση του και αντιληφθείς ότι ο πολίτης κατέγραφε με το κινητό του την αντιπαράθεση ζήτησε επιτακτικά να σταματήσει. «Είμαι σε δημόσιο χώρο…» αντέτεινε ο πολίτης, ενώ ο σύμβουλος στρατηγικής ζήτησε να κληθεί ένας αστυνόμος. Στο σημείο αυτό η καταγραφή σταματά…
πηγή protothema
Κατηγορία Πολιτική
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019 00:45

«Game over» για τον Τσίπρα

 

 
«Game over» για τον ΤσίπραΤο περιστατικό με την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο δεν αποκλείεται να αποδειχτεί καθοριστικό για την πορεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, από την στιγμή μάλιστα που αυτό συνέβη εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Με άλλα λόγια «ενός κακού μύρια έπονται» και μάλιστα σε... προεκλογικό χρόνο για τον κ.Τσίπρα.

Πέρα όμως από τα όσα είπε ή μάλλον έγραψε ο κ.Πολάκης, οι χειρισμοί που ακολούθησαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αποτυπώνουν με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης λείπει τόσο το «καθαρό» μυαλό όσο και η ψυχραιμία, δύο στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο χρόνος της μετράει αντίστροφα.

Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση μομφής σε βάρος του Παύλου Πολάκη δείχνει την ευχέρεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κουνά με μεγαλύτερη ευκολία τα πιόνια πάνω στην πολιτική σκακιέρα, ειδικά απέναντι σε ένα αντίπαλο που μοιάζει να έχει χάσει οριστικά την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Η απόφαση του κ.Μητσοτάκη για την πρόταση μομφής, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ήταν απολύτως προσωπική. Την έλαβε μόνος και το μόνο που έκανε ήταν να την ανακοινώσει στους στενούς του συνεργάτες.

Πρόκειται για μία κίνηση που εκ των πραγμάτων θα έβαζε τον κ.Τσίπρα σε άμυνα, θέτοντας του ένα πολύ σκληρό δίλημμα.

Είτε να αποπέμψει τον υπουργό του είτε να τον υπερασπιστεί, ταυτιζόμενος απόλυτα με εκείνον.

Τελικά ο κ.Τσίπρας διάλεξε το δεύτερο, μία επιλογή την οποία θα αναγκαστεί να στηρίξει δημόσια στην αίθουσα της ολομέλειας του κοινοβουλίου.

Η απόφαση Μητσοτάκη ουσιαστικά καταφέρνει, λίγο πριν από τις κρίσιμες κάλπες της 26ης Μαίου, να επιφέρει πολλαπλά χτυπήματα στην κυβέρνηση :

- Πρώτον, μέσα σε λίγες ώρες αλλάζει την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου και βάζει στην κορυφή της ένα θέμα που ασφαλώς και δεν κάνει καλό ούτε στον κ.Τσίπρα προσωπικά αλλά ούτε και στον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά. Επιβεβαιώθηκε δηλαδή για μία ακόμα φορά η μεγάλη αδυναμία του Μεγάρου Μαξίμου να ορίζει επικοινωνιακά την επικαιρότητα, καθιστώντας την κυβέρνηση ευάλωτη.

- Δεύτερον,ταυτίζει τον κ.Τσίπρα με τον κ.Πολάκη στον απόλυτο βαθμό, στέλνοντας τα ανάλογα μηνύματα προς τους ψηφοφόρους που δεν ανήκουν στο στενό πυρήνα του κυβερνώντος κόμματος. Ψηφοφόρους τους οποίους θέλει ο πρωθυπουργός να προσεγγίσει και με την συγκεκριμένη επιλογή να «πάρει πάνω του» τον κ. Πολάκη διώχνει, σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία.

- Τρίτον, προκαλεί ευδιάκριτες ρωγμές εντός ΣΥΡΙΖΑ, μια και από το πουθενά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη αποστασιοποιούνται από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Δημιουργεί δηλαδή εσωκομματικό θέμα στην τελική στροφή πριν από τις ευρωεκλογές, την περίοδο που κάθε κομματικός σχηματισμός επιζητά την ηρεμία και την σύμπνοια.

- Τέταρτον, με την απόφαση Τσίπρα για μετατροπή της πρότασης μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός θα υποστεί την βάσανο της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή όπου θα ανοίξουν μία σειρά θεμάτων, τα οποία και θα ήθελε να είχε αποφύγει. Ο κ.Τσίπρας αντί να συζητάει και να επενδύει στις όποιες κυβερνητικές παροχές θα κληθεί να απαντήσει για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στη Novartis, στο σκάνδαλο Πετσίτη κλπ. Ανακύκλωση δηλαδή της εσωστρέφειας για την κυβέρνησή του.

Υπάρχει όμως και κάτι πιο ουσιαστικό. Οι συνολικοί χειρισμοί που προέκυψαν μετά την ανάρτηση του κ.Πολάκη, χειρισμοί οι οποίοι είχαν ως βασικό εκφραστή τον ίδιο τον πρωθυπουργού μαρτυρούν αυτό που τους τελευταίους μήνες οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται.

Κάθε μέρα που περνάει αποτελεί μία πρόσθετη δοκιμασία για την κυβέρνηση Τσίπρα και καθιστά την επιθυμία της για εξάντληση της τετραετίας μία...επικίνδυνη αποστολή.


Του Γιάννη Κ. Τρουπή
liberal.gr
Κατηγορία Πολιτική
ΈναρξηΠροηγούμενο12345ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 5

Εκπαιδευτικά Νέα