Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013 09:09

Το αύριο στην επιστήμη και τεχνολογία

Προς το αύριο
Μεταλλικό μακιγιάζ - «τηλεχειριστήριο»

 

Προς το αύριο
 
 
Τα μάτια ανοιγοκλείνουν και τα τηλεκατευθυνόμενα αεροπλανάκια απογειώνονται. Κάπως έτσι λειτουργεί το φουτουριστικό μακιγιάζ-«τηλεχειριστήριο» που παρουσίασε η σχεδιάστρια τεχνολογίας Κάτια Βέγκα στη Βρετανία, στο πλαίσιο του συνεδρίου Διαδραστικών Επιφανειών που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Σεντ Αντριους.

Σκοπός της σχεδιάστριας, μέσω της τεχνολογίας ομορφιάς Blinklifier, ήταν να δημιουργήσει έναν εναλλακτικό τρόπο αστραπιαίου χειρισμού καθημερινών λειτουργιών.

«Εκμεταλλευόμενοι εκούσιες κινήσεις μπορούμε να ενισχύσουμε εντολές - χρησιμοποιώντας δηλαδή το σώμα μας ελέγχουμε μια ηλεκτρονική συσκευή»
εξηγεί χαρακτηριστικά η Βέγκα.

Ανάμεσα στις καινοτόμες επινοήσεις της ευρηματικής ειδικού υπολογιστών, από το Αρχιερατικό Καθολικό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Βραζιλία, βρίσκονται ένα ζευγάρι μεταλλιζέ βλεφαρίδες, μια αγώγιμη σκιά και μια στέκα για το κεφάλι που συνδυαστικά σχηματίζουν ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα χαμηλής τάσης κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο των ματιών. Σύμφωνα με την ερευνήτρια, τα «αξεσουάρ» της είναι απόλυτα ασφαλή για το ανθρώπινο δέρμα.

«Το άνοιγμα και το κλείσιμο των ματιών ανιχνεύονται από την αγώγιμη σκιά. Η συγκεκριμένη πληροφορία μπορεί στη συνέχεια να αποσταλεί στο κύκλωμα που κρύβεται μέσα στην εντυπωσιακή στέκα ενεργοποιώντας μια ηλεκτρονική συσκευή μέσω υπερύθρων»
υποστηρίζει η Βέγκα.  

 

Θερμοηλεκτρικό βραχιόλι αντί πουλόβερ
Ενα βραχιόλι το οποίο ενημερώνεται για τη θερμοκρασία του σώματος προσαρμόζοντας τους θερμικούς παλμούς ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανέπτυξαν ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Αναζητώντας νέους αποδοτικότερους τρόπους για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας εσωτερικού χώρου κτιρίων, οι ειδικοί σκέφτηκαν να δημιουργήσουν μια τεχνολογία που, αντί να επικεντρώνεται στο κτίριο, θα επικεντρώνεται στη θερμοκρασία του ίδιου του σώματος.

Ανέπτυξαν λοιπόν ένα θερμοηλεκτρικό βραχιόλι το οποίο μετρά θερμοκρασία χώρου και σώματος και στη συνέχεια στέλνει κρύους ή θερμούς παλμούς στον καρπό του χρήστη με σκοπό την επίτευξη «θερμικής άνεσης», όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.

Το βραχιόλι Wristify βασίζεται στη θεωρία ότι η επαφή του δέρματος με κρύες ή θερμές επιφάνειες επηρεάζει τη ζέστη ή το κρύο που νιώθουμε σε όλο μας το σώμα. Ο ανθρώπινος οργανισμός, κατά τους ερευνητές, είναι φτιαγμένος ώστε να προσαρμόζεται στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε εύκολα να εξηγηθεί με τις δροσερές κομπρέσες που χρησιμοποιούμε όταν π.χ. έχουμε πυρετό ή αντίστοιχα με τα μάλλινα γάντια που μας ζεσταίνουν τον χειμώνα.


«Ουσιαστικά αναπτύξαμε ένα βραχιόλι με τεχνολογία που ρυθμίζει την ανθρώπινη ευαισθησία στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος επιτυγχάνοντας θερμική άνεση, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει την ανάγκη για θέρμανση ή ψύξη εντός του κτιρίου»
εξηγεί ο ερευνητής Σαμ Σέιμς.

«Εξυπνα» γυαλιά χαρίζουν όραση
«Φως» σε άτομα με προβλήματα όρασης θα μπορούσαν να χαρίσουν τα γυαλιά που δημιούργησε ο Στίβεν Χικς από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία.

Τα γυαλιά είναι σχεδιασμένα ώστε να φιλοξενούν δύο κάμερες, στα δύο άκρα των γυαλιών, που καταγράφουν τις εικόνες που θα έβλεπε (υπό κανονικές συνθήκες) ο χρήστης. Αυτές, στην πορεία μεταδίδονται σε διάφανες οθόνες LED που βρίσκονται στο σημείο των φακών, με τρόπο ώστε να ενισχύουν την εικόνα που μπορεί να διακρίνει ο ασθενής, ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Οι κάμερες υπολογίζουν ακόμη την απόσταση του χρήστη από τα αντικείμενα που βρίσκονται μπροστά του και παρέχουν παράλληλα τη δυνατότητα αναγνώρισης κειμένου (επιγραφών) και αντικειμένων. Ενα ζευγάρι ηχείων «μεταφράζει» το κείμενο που «διαβάζουν» οι κάμερες σε ήχο, δίνοντας τις σχετικές οδηγίες στον χρήστη. Τα γυαλιά είναι επίσης εξοπλισμένα με γυροσκόπιο, πυξίδα και GPS.


Το σχέδιο του Xικς απέσπασε το Βραβείο Καινοτομίας Μπράιαν Μέρσερ της Βασιλικής Εταιρείας της Βρετανίας για τα εν λόγω γυαλιά.

Εφαρμογή με... μύτη
Ονομάζεται Scentee και αποτελεί μια εφαρμογή για smartphones (iOS και Android) με... μύτη, καθώς με τη βοήθεια ενός επιπλέον αξεσουάρ - που μπαίνει στη θύρα των ακουστικών - «ψεκάζει» μεθυστικά αρώματα, από μυρωδιές φαγητών και ροφημάτων ως μυρωδιές φρούτων και λουλουδιών.

Η «αρωματική» εφαρμογή μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να ενεργοποιείται μέσω της λειτουργίας της αφύπνισης ή κατά τη λήψη γραπτού μηνύματος. Ετσι ο χρήστης μπορεί να ξυπνάει υπό το άρωμα φρεσκοκομμένου καφέ ή να μυρίζει το άρωμα της αγαπημένης του κατά τη λήψη μηνύματός της.

Ακόμη, το Scentee μπορεί να βοηθήσει άτομα που κάνουν δίαιτα ξεγελώντας τους ότι τρώνε κάτι πιο «ενισχυμένο» από εκείνο που έχουν πραγματικά στο πιάτο τους. Για παράδειγμα, ο χρήστης μπορεί να τρώει βραστά λαχανικά με ρύζι και τα ρουθούνια του να πλημμυρίζουν από τη λαχταριστή μυρωδιά μιας καλοψημένης μπριζόλας...
το βημα
Διαβάστηκε 933 φορές

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Εκπαιδευτικά Νέα