Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Φεβρουάριος 2024 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr

 

 

3a0d1f0c 0211 4981 9ca8 768bfe42f8d8

«Έχουμε μία πολύ σημαντική και θεμελιώδη φιλοσοφική διαφωνία αλλά δεν είναι αυτή η οποία συζητήθηκε. Η θεμελιώδης διαφωνία και απόκλιση, έχει να κάνει με το αν η χώρα δύναται να περιμένει ή όχι», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης κατά την δευτερολογία του στη συζήτηση της Επιτροπής Επιμορφωτικών Υποθέσεων σχετικά με το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Δίνοντας ένα παράδειγμα, ο υπουργός δήλωσε: «Όταν ήμουν φοιτητής του ελληνικού Πανεπιστημίου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε τύχει το 2004 να βρίσκομαι στην Τσεχία όταν η Τσεχία έμπαινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση – θυμάμαι και τις ημέρες – εκείνες τις ημέρες η Τσεχία είχε το μισό κατά κεφαλήν ΑΕΠ από την Ελλάδα. Τώρα, η Τσεχία έχει 30% περισσότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από την Ελλάδα, και αυτό είναι επειδή κάποιοι είναι οι θιασώτες της αυταρέσκειας, της αναμονής, του ότι «μπορούμε να περιμένουμε άλλα πέντε χρόνια για να συζητάμε πράγματα». Συζητάμε αυτό το θέμα από όταν ήμουν φοιτητής σε εκείνα τα έδρανα –τουλάχιστον – διότι κατά πάσα πιθανότητα και αυτό που λέω είναι λάθος, το συζήταγαν και οι γονείς μου. Συζητάμε το ίδιο θέμα 50 χρόνια».

Ο Κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «η χώρα πρέπει να τεθεί σε κίνηση». «Αυτό πιστεύει αυτή η κυβέρνηση, αυτό πιστεύει το κυρίαρχο εκλογικό σώμα που την ψήφισε, αυτό πιστεύει ο Πρωθυπουργός, αυτό πιστεύει και ο υποφαινόμενος και η υποφαινόμενη. Οφείλει να τεθεί σε κίνηση και οφείλουμε να τρέξουμε για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος γιατί εκεί που και στον χώρο της εκπαίδευσης που κάποτε συζητούσαμε ωσάν εμείς να έχουμε φοβερά αυτάρεσκες περιγραφές σε σχέση ακόμη και με τα Πανεπιστήμια της περιφέρειάς μας, όταν κοιτούσα εγώ πώς θα δώσουμε Πανελλήνιες, τα πράγματα ήρθε ο χρόνος και τα άλλαξε επειδή δεν τρέχαμε μαζί με τις εξελίξεις. Ισχύει απόλυτα ο Lampedusa «για να μείνουν τα πράγματα ίδια τα πράγματα πρέπει να αλλάζουν διαρκώς». Και η διαρκής κίνηση είναι η μόνη συνθήκη εγώ δεν θα πω προόδου της χώρας, υπόστασης και επιβίωσης της χώρας», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για «ανάγκη θεραπείας συγκεκριμένων ρυθμίσεων, αλλαγής συγκεκριμένων ρυθμίσεων και είναι άστοχο γιατί ήρθε από την ίδια την ακαδημαϊκή κοινότητα. Τα άρθρα αυτά έχουν έρθει από τους ίδιους τους Πρυτάνεις – κατά πλειοψηφία. Είναι άστοχες οι παρατηρήσεις τους; Είναι άστοχο (επειδή αναφέρθηκε πριν) να μην υπογράφει ο Υπουργός Παιδείας την κάθε μικροαλλαγή στον προϋπολογισμό των Ιδρυμάτων; Είναι περιττό το να μειωθεί η γραφειοκρατία στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας;».

Σχετικά με το άρθρο 16 και το ζήτημα της αναθεώρησής του, ο υπουργός σημείωσε ότι αυτό πρέπει να αλλάξει αναφέροντας: «Ακριβώς αυτή την απώλεια ελέγχου πάμε να λύσουμε. Ακριβώς αυτό επιδιώκει να κάνει ο νόμος και, ναι, χρειάζεται, όντως, να αλλάξει το άρθρο 16 συνολικά. Γιατί; Γιατί θα πρέπει να μπορούμε να έχουμε όχι μόνο εγκατάσταση, όπως εμείς προβλέπουμε, αλλά και σύσταση Σχολών, όπως υπήρχε και σε παλαιότερα Συντάγματα, όπως εκείνο του 1911 και έτσι προέκυψαν, επί εποχής Ελευθέριου Βενιζέλου και πάρα πολλές πρωτοβουλίες, οι οποίες έμειναν μέσα στον χρόνο, κάποιες κρατικοποιήθηκαν στην πορεία κ.λπ.»

Σχετικά με την αντισυνταγματικότητα που υπογραμμίζει η αντιπολίτευση, ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε: «Ο ισχυρισμός μας και ο ισχυρισμός κορυφαίων Συνταγματολόγων της χώρας, οι οποίοι δεν μπαίνουν στη ζυγαριά με βάση τον αριθμό τους, μπαίνουν στη ζυγαριά με βάση τα επιχειρήματά τους εάν είναι σύννομα ή όχι. Και σε τελική ανάλυση ειδικά σε αυτό το κτήριο και σε αυτή την αίθουσα επιτρέψτε μου να πω – δεν είμαι ο μόνος που δεν είμαι Συνταγματολόγος σε αυτή την αίθουσα, τι σας κάνει να εκφράζεστε με τόσο κάθετη και απόλυτη βεβαιότητα; Έχω την εντύπωση και ως Υπουργός Παιδείας ειδικά εμείς που είμαστε πολιτικοί και οφείλουμε να αποκτούμε γνώμη για πολλά πράγματα, δεν πρέπει να τους διδάξουμε την κάθετη πολυπραγμοσύνη. Εγώ Πληροφορικός είμαι. Ακούω τι λένε Συνταγματολόγοι κορυφαίοι και οι μεν και οι δε – θα κριθεί η συγκεκριμένη περίπτωση και θα κριθεί στο πλαίσιο της διάταξης των εξουσιών. Εκτός και εάν δεν πιστεύουμε στη διάκριση των εξουσιών. Εκτός και εάν δεν παρατηρούμε το πώς έχει εξελιχθεί η νομολογία των δικαστηρίων, γιατί αυτό το οποίο εγώ οφείλω να πω ότι κατάλαβα από τη συζήτηση είναι το ότι υπάρχει ένα στατικό κείμενο και υπάρχει το πώς το ερμηνεύουμε εμείς ανάλογα με πολιτικά διακυβεύματα. Σαν να μην υπάρχουν τα δικαστήρια εθνικά και ευρωπαϊκά, τα οποία με τη νομολογία τους έχουν εξελίξει μία σειρά από πράγματα».

 

Σχετικά με την χρηματοδότηση για την Παιδεία, ο υπουργός ανέφερε: «Δεν είναι τόσο ασπρόμαυρα τα πράγματα για να χρειάζεται να τοποθετούμαστε λες και είμαστε οι άσπροι και οι μαύροι στο σκάκι. Άγχος και μέριμνα έχουμε όλοι για το πώς θα λειτουργήσει καλύτερα το σύστημα Παιδείας της χώρας μας, εκτός και εάν όλοι αισθάνονται υπέροχα αλλά πάλι –συγγνώμη- επιτρέψτε μου να το πω- είναι για μένα καινοτομία να ακούω την αντιπολίτευση να μιλάει για τη χρηματοδότηση στα Δημόσια Πανεπιστήμια, εδώ είναι η καμπύλη, όταν κάθε χρόνο επί Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η χρηματοδότηση μειωνόταν. Η αλήθεια είναι αυτή. Εγώ δεν θα πω ότι αυτό συνέβαινε επειδή το θέλατε. Κανείς μας εδώ δεν είναι αφελής, τόσες ήταν οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας εκείνη τη στιγμή και αυτό υλοποιήσατε. Αλλά, συγγνώμη, κάθε χρόνο τη μειώνατε, σηκώνετε και το δάχτυλο ενώ κάθε χρόνο την αυξάνουμε και την έχουμε αυξήσει κοντά 50%; Πρέπει να αυξηθεί παραπάνω; Ναι. Μαζί σας, αλλά αυτό θα γίνεται όσο θα αυξάνονται οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Αλλά τώρα να υπάρχει κριτική «είναι και πολύ χαμηλή» όταν κάθε χρόνο μειωνόταν; Αυτό θέλει πολύ καλλιτεχνική φαντασία για να το κάνει κανείς».

Και συμπλήρωσε: «Η χρηματοδότηση της παιδείας είναι 4,1%, σύμφωνα με την Eurostat, μου το έστειλε ο κύριος Πετραλιάς και το καταθέτω στα πρακτικά, γιατί ειπώθηκαν άλλοι αριθμοί.

Αυτός είναι ο επίσημος αριθμός που βρήκαμε εμείς από τη Eurostat και που έχει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αναφέρθηκε το φινλανδικό μοντέλο. Διαβάζω εδώ, στη Φινλανδία αυτοί που μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο είναι το ένα τρίτο (1/3) αυτών που τελειώνουν το Λύκειο. Εμείς ξέρουμε τη Φινλανδία, για το πολύ καλό μοντέλο το οποίο έχει στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια. Επειδή, άκουσα συζητήσεις περί Φινλανδίας, το καταθέτω στα πρακτικά. Το ένα τρίτο (1/3) που τελειώνει το σχολείο, μπαίνει στα Πανεπιστήμια. Εάν υπάρχουν Κόμματα της Αντιπολίτευσης που θέλουν το 1/3 των αποφοίτων των ελληνικών λυκείων να μπαίνουν στα Πανεπιστήμια, να μας το πουν και να το πουν και σε εκείνους, για να το γνωρίζουν. Και βέβαια, προσθέτω και αυτό. Ήδη σήμερα, κυπριακά Πανεπιστήμια, κερδοσκοπικά, κάνουν κοινά μεταπτυχιακά με ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια».

Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγο για «άνοιγμα» ολοένα και περισσότερων ευκαιριών μέσα από το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. «Εγώ, θα πω, πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την κοινωνική κινητικότητα, γιατί η Παιδεία, μετά τον πόλεμο, υπήρξε ο βασικός ιμάντας κοινωνικής κινητικότητας. Δε μπορούμε, όμως και να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, παριστάνοντας ότι δεν υπάρχουν 40.000 Έλληνες έξω, ότι δεν υπάρχουν τα κολέγια με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα και ότι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Δεν είναι. Η πραγματικότητα είναι αυτή. Έχουμε μια τεράστια ευκαιρία να λύσουμε ένα πρόβλημα, το οποίο το συζητάμε, το συζητάμε, το συζητάμε δεκαετίες. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο. Αυτή είναι η στιγμή για να μπορέσουμε να το κάνουμε», υπογράμμισε.

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

Στις αρχές Μαρτίου 2024 αναμένεται να ξεκινήσει η διανομή των διδακτικών βιβλίων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικά σχολεία) για το σχολικό έτος 2024-2025, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Απριλίου 2024. Η διανομή για το σχολικό έτος 2024-2025 πραγματοποιείται νωρίτερα προκειμένου να γίνει απρόσκοπτα η προετοιμασία για την μετάβαση στο πολλαπλό βιβλίο αλλά και να επιλυθούν προβλήματα καθυστερήσεων που εμφανίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στη διανομή κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών.

ΙΤΥΕ Διόφαντος

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2024 00:17

Η υποκρισία με τα πανεπιστήμια

 

 

 

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ίο νομοσχέδιο για ία μη κρατικά πανεπιστήμια, βάζοντας τέλος σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας από την αντιπολίτευση, που κλείνει τα μάτια της στην πραγματικότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που προεκλογικά είχε δεσμευθεί για την ελεύθερη είσοδο των νέων στα πανεπιστήμια και αποκαλούσε τη Νίκη Κεραμέως «Ηρώδη που σφαγιάζει τα παιδιά» επειδή καθιέρωσε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τώρα οδύρεται γιατί τάχα στα μη κρατικά ΑΕΙ θα σπουδάζουν Ιατρική μαθητές του 8 και του 9. Κάτι που άλλωστε δεν ισχύει.

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ και στα δημόσια και στα μη κρατικά ΑΕΙ θα εισάγονται με τα ίδια κριτήρια, κανένα ξένο πανεπιστήμιο δεν δέχεται σπουδαστές Ιατρικής με χαμηλούς βαθμούς. Απλώς στα δημόσια οι βάσεις καθορίζονται από τον αριθμό των θέσεων και τα μόρια των πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ στα παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων θα ορίζονται από την Ανεξάρτητη Αρχή και τους όρους εισαγωγής των μητρικών ΑΕΙ.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ, που έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ, τώρα ανακρούει ηρύμναν και ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο ανακαλύπτοντας προφάσεις που δεν στέκουν.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, στη δευτερολογία του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, σχολίασε τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι διαρκώς μετακινούν τα «γκολπόστ» προκειμένου να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό. Ωστόσο, κορυφαίοι συνταγματολόγοι, όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αποφαίνονται ότι αυτό δεν ισχύει, οι διατάξεις κινούνται εντός του Συντάγματος. Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν μπορεί να κριθεί από τα κόμματα και δη της αντιπολίτευσης που εγείρουν θέμα αντισυνταγματικότητας για όλα σχεδόν τα νομοσχέδια που κατατίθενται στη Βουλή, παρά μόνο από τις δικαστικές Αρχές, έτσι λειτουργεί στις Δημοκρατίες η διάκριση των εξουσιών.

ΝΑΙ, αλλά καταργείται η δωρεάν Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και αποκτούν δικαιώματα φοιτητές μη κρατικών ιδρυμάτων, επιμένουν τα κόμματα του «όχι». Μάλλον δεν έχουν ακούσει τίποτα για τα προπτυχιακά δίδακτρα του Ανοικτού Πανεπιστημίου ή τα μεταπτυχιακά δίδακτρα των κρατικών ΑΕΙ, ούτε για τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα απόφοιτων κολεγίων. Επίσης, δεν υπήρξε καμία διαμαρτυρία από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ο Γαβρόγλου εν μία νυκτί μετέτρεψε τα ΤΕΙ σε ΑΕΙ ισοπεδώνοντας επαγγελματικά δικαιώματα.

ΟΜΩΣ μειώνεται η χρηματοδότηση στα κρατικά ΑΕΙ, επιμένουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική. Η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε μόνο επί κυβέρνησης Τσίπρα, από ίο 201 9 έως σήμερα έχει αυξηθεί κατά 50%, επομένως το επιχείρημα δεν στέκει. ΝΑΙ, αλλά μπαίνει το στοιχείο της κερδοσκοπίας στην ανώτατη εκπαίδευση, ισχυρίζονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και πάλι αδιάβαστοι είναι - ήδη υπάρχουν δημόσια ΑΕΙ που έχουν κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα με κερδοσκοπικά πανεπιστήμια της Κύπρου, ενώ συνολικά η λειτουργία των μη κρατικών ΑΕΙ θα διέπεται από ένα αυστηρό πλαίσιο εποπτείας.

ΣΗΜΕΡΑ πάνω από 40.000 Ελληνες φοιτητές σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Με το νομοσχέδιο Πιερρακάκη θα σταματήσει σε μεγάλο βαθμό η εκπαιδευτική μετανάστευση σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Κύπρο ή άλλες χώρες και η Ελλάδα θα αποκτήσει νέες δυνατότητες προσέλκυσης νέων από την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ της αντιπολίτευσης δεν μετακινούν απλώς τα δοκάρια, αλλά κλείνουν και τα μάτια σε μια πραγματικότητα που τα έχει ξεπεράσει προ πολλού.

e-typos.com

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 

 

Πτυχία, όπως ”χάντρες” σε ”ιθαγενείς”.

Παρακολουθώντας την άχαρη διαπάλη ”ιδεών”, κατά κανόνα ανίδεων, γύρω από το θέμα της ίδρυσης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων διαπιστώνω ότι για μια ακόμα φορά, σε ένα θέμα εξαιρετικής σημασίας, έχουμε πετάξει ”την μπάλα στην εξέδρα”. Να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι ήμουν ανέκαθεν υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ. Πολύ φοβάμαι όμως ότι η όποια ρύθμιση, τώρα ή αργότερα, έρχεται κατόπιν εορτής. Όταν τα σημαντικότερα οφέλη από αυτήν την ρύθμιση έχουν ανεπιστρεπτί χαθεί. Να ξεκαθαρίσω επίσης ότι και σε αυτό το πεδίο δεν υπάρχει ”γη της επαγγελίας”. Τα ιδιωτικά ΑΕΙ δεν θα ανοίγουν τις ”πύλες του επαγγελματικού Παραδείσου” για τους αποφοίτους τους. Παράλληλα θα προσθέσουν νέες στρεβλώσεις στην αστική συσσώρευση και στην ήδη υπέρ-κορεσμένη από πτυχιούχους αγορά εργασίας.


Ο ”Αρκάς” με μια γελοιογραφία του παρουσιάζει το πρόβλημα ανάγλυφα. Ρωτά ο πελάτης της καφετέριας τον σερβιτόρο: ”Τι είπαμε ότι έχεις σπουδάσει;” και αυτός του απαντά, ”Αρχιτεκτονική, με μάστερ στον αστικό σχεδιασμό και ντοκτορά στην πολεοδομία… Θέλετε κανέλα στον καπουτσίνο;”… Αυτή δυστυχώς είναι η οδυνηρή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες με τις διαχρονικές ευθύνες να βαραίνουν όχι μόνον όσους έχουν κυβερνήσει αλλά και όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, τους ”λειτουργούς” της εκπαίδευσης και των ΜΜΕ. Οι σπουδές πλέον, κατά κανόνα, δεν αποτελούν εφόδιο οικονομικής και κοινωνικής αναβάθμισης αλλά παγίδα.

Σχολιάζοντας (Ο κύκλος των ”χαμένων Υπουργών”., 29-12-2023) δημοσίευμα της Καθημερινής που, -συγκρίνοντας την Δημόσια με την Ιδιωτική Δευτεροβάθμια εκπαίδευση με βάση τα αποτελέσματα του διαγωνισμού PISA- υποστήριζε ότι η εκπαίδευση έχει σταματήσει να ”λειτουργεί ως ιμάντας κοινωνικής ανέλιξης”, αντέτεινα ότι στην πραγματικότητα η εκπαίδευση δεν ”αναπαράγει τις ανισότητες” απλώς αδυνατεί πλέον να τις γεφυρώσει. Αν αυτό ισχύει για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ισχύει ακόμα περισσότερο για την τριτοβάθμια. Εκεί μάλιστα μπορεί να υποστηριχθεί ότι η διαπίστωση της εφημερίδας είναι σωστή. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση λειτουργεί όντως ως μηχανισμός ”αναπαραγωγής ανισοτήτων” αφού, σε σπουδές δίχως πραγματική επαγγελματική προοπτική, παγιδεύονται κατά κανόνα τα παιδιά των ασθενέστερων οικονομικά και κοινωνικά τάξεων.

Η παγίδευση ξεκινά βεβαίως από την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η αλλοίωση της δομής (ΓΕΛ, ΤΕΛ, ΤΕΣ) που προέβλεπε ο νόμος 576/77 και η κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων για το Λύκειο, καταστρατήγησε την λογική σκοπιμότητα, την κοινωνική υπευθυνότητα και την πολιτική ηθική. Αντι για την ορθολογική κατανομή που απαιτούσε η οικονομική πραγματικότητα και η παιδαγωγική ηθική σύμφωνα με την οποία χρειαζόταν:α) να συνδεθεί η επαγγελματική εκπαίδευση στενά με το σύστημα απασχόλησης και β) να πλησιάσουν οι εκπαιδευτικές ροές το ευρωπαϊκό πρότυπο, όπου το 50-70% του μαθητικού δυναμικού στρεφόταν στην επαγγελματική εκπαίδευση, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό έφτανε μόλις το 20%” (Σ. Γκλαβάς, ”ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ Η πολιτική ως δημιουργία”, 2023) επικράτησε η δημαγωγία και ο λαϊκισμός. Όλοι να τελειώνουν το Λύκειο, όλοι να μπαίνουν στα ΑΕΙ. Μετά το χάος, η ανεργία και τα κοινωνικά αδιέξοδα. Αλλά ποιος νοιάζεται. Η ”βαριά βιομηχανία” της χώρας να είναι καλά, και όποιοι αντέξουμε.

Αντώνης Αντωνάκος

29-02-2024

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">antonakosantonis@gmail.com           http://www.antonakos.edu.gr

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 

 

Παράνομη κρίθηκε η απεργία αποχή από την αξιολόγηση

Κρίθηκε παράνομη, όπως αναμενόταν, η απεργία αποχή της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ από την ατομική αξιολόγηση, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, στο οποίο συζητήθηκε σήμερα Τρίτη 27 Φεβρουαρίου και ώρα 13:00, η αγωγή κατά της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ για την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, την οποία κατέθεσε ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κος Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μετά την απόφαση αυτή αναμένονται τα επόμενα βήματα της ΔΟΕ-ΟΛΜΕ αλλά και της ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με την απόφαση:

Περαιτέρω αποδεικνύεται ότι οι εναγόμενες δεν τήρησαν την απορρέουσα από το άρθρο 3 ν. 2224/1994 υποχρέωσή τους για την υποβολή ενώπιον του Ο.ΜΕ.Δ. αίτησης διεξαγωγής δημόσιου διαλόγου για τα αιτήματα της απεργίας ως τούτο δεν αμφισβητείται από τις εναγόμενες γεγονός που καθιστά την ένδικη απεργία – αποχή παράνομη.

Συναφώς πρέπει να σημειωθεί ότι αλυσιτελώς προβάλλουν οι εναγόμενες ότι η ένδικη απεργία είναι «λευκή», αφού ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση για την νομιμότητα της λευκής απεργίας πρέπει να τηρηθούν όλες οι υπό του νόμου προβλεπόμενες διατυπώσεις για την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας, άλλως αύτη τυγχάνει παράνομη.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω και παρελκομένης της εξέτασης των λοιπών λόγων παρανομίας της ένδικης απεργίας λόγω καταχρηστικότητας, πρέπει να γίνει δεκτή η υπό κρίση αγωγή ως βάσιμη στην ουσία της, να αναγνωριστεί ότι η ένδικη απεργία είναι παράνομη, να απαγορευτεί η συνέχισή της με την απειλή χρηματικής ποινής σε βάρος των εναγομένων ποσού 3.000 ευρώ για κάθε παράβαση του διατακτικού της παρούσας.

Περαιτέρω, πρέπει να κηρυχθεί η παρούσα προσωρινά εκτελεστή κατά την ως άνω καταψηφιστική διάταξή της, καθόσον, κατά τη κρίση του παρόντος Δικαστηρίου, συντρέχουν εξαιρετικοί προς τούτο λόγοι δεδομένου ότι η καθυστέρηση στην εκτέλεση θα βλάψει τη λειτουργία των σχολείων.

Τέλος τα δικαστικά έξοδα μεταξύ των διαδίκων πρέπει να συμψηφιστούν λόγω του ιδιαίτερα δυσχερούς της ερμηνείας των κανόνων δικαίου, που εφαρμόστηκαν, όπως ορίζεται ειδικότερα στο διατακτικό της παρούσας.

Με την αγωγή ο Υπουργός ΠΑΙΘΑ ζητούσε:

1. Να αναγνωρισθεί ότι είναι παράνομη (τυπικά, καθώς και ως καταχρηστική) η κηρυχθείσα από τις εναγόμενες απεργία – αποχή των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που καλύπτονται συνδικαλιστικά από αυτές, από κάθε διαδικασία ή ενέργεια που συνδέεται με την εφαρμογή του ν. 4823/21, όπως αυτές συμπληρώθηκαν και περαιτέρω ρυθμίστηκαν στην Υπουργική Απόφαση 9950/ΓΔ5/ΦΕΚ Β 388/27-1-2023 «Ρύθμιση ειδικότερων και λεπτομερειακών θεμάτων σχετικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και τη διαδικασία διενέργειάς της», καθώς και των διατάξεων των εφαρμοστικών τούτων εγκυκλίων.

2. Να απαγορευτεί η συνέχιση της ως άνω απεργίας – αποχής.

3. Να καταδικαστούν οι εναγόμενες σε -άλλως και επικουρικώς να απειληθεί εναντίον τους- χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ για κάθε μεμονωμένη παραβίαση της απόφασης που θα εκδοθεί,

4. Να κηρυχθεί προσωρινώς εκτελεστή η απόφαση που θα εκδοθεί, συνολικώς, ήτοι αναφορικώς προς όλα τα παραπάνω αιτήματά μου,

5. Να καταδικαστούν οι εναγόμενες στην εν γένει δικαστική δαπάνη του Ελληνικού Δημοσίου.

Το ΥΠΑΙΘΑ επικαλέστηκε μεταξύ άλλων:

Λόγω του ακραίου κατεπείγοντος, καθώς από τις 31/1/2024 έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία για τις πρώτες ενέργειες αξιολόγησης και 9/2/2024 παρέρχεται και δεύτερη καταληκτική ημερομηνία για τη διαδικασία ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών (εγκύκλιος 5302/ΓΔ5/17-1-2024), ενώ η ένδικη απεργιακή κινητοποίηση έχει, σύμφωνα με τις εναγόμενες, ξεκινήσει και αν δεν εκδοθεί απόφαση απολύτως άμεσα, θα ματαιωθεί ο σκοπός των επίμαχων διατάξεων που καθιερώνουν την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, καθώς ο νομοθέτης έκρινε απολύτως σκόπιμο και αναγκαίο ότι οι διαδικασίες για τη βελτίωση της ατομικής απόδοσης των εκπαιδευτικών και την προαγωγή και βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του παιδαγωγικού, διδακτικού και υποστηρικτικού έργου που προσφέρεται, στο πλαίσιο της δημόσιας εκπαίδευσης…

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 

 3a0d1f0c 0211 4981 9ca8 768bfe42f8d8

«Τι αξίζει να μιμηθεί κανείς από τη Κύπρο; Πως μια χώρα κατάφερε να γίνει περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης σε μια λογική συναίνεσης πολιτικών κομμάτων. Δέχθηκαν ότι το πράγμα αυτό είναι λογικό θεμιτό και εθνικά συμφέρον και μπήκαν λογική πίσω από ταμπού είδαν του ρυθμιστικούς όρους για το εθνικό συμφέρον. Είναι η πραγματικότητα που κάνουμε ότι δεν υπάρχει: κολέγια έχουμε στην Ελλάδα, 33. Έχουν 32.000 σπουδαστές αυτά δίνουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, ήταν απόφαση του κτιρίου αυτού; συρθήκαμε από ενωσιακή νομολογία να το κάνουμε. Αυτή τη στιγμή οι απόφοιτη κολεγίων παίρνουν μόρια για τον ΑΣΕΠ, μπορείς να πας και στη σχολή δικαστών. Είναι φεστιβάλ υποκρισίας να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε. Έγινε ερήμην μας, γιατί μείναμε σε έναν ιδεοληπτικό οριτζιναλισμό. Όποιος λέει δεν έχουμε ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση, πρακτικά, λέει ψέματα. Το έχουμε ήδη θέλουμε να το λύσουμε; να βάλουμε κανόνες πάνω σε αυτό; Πρέπει να ρυθμιστεί το ΕΛ Ντοράντο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Το νομοσχέδιο θα αυξήσει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες, θα δώσει δυνατότητα επαναπατρισμού σε Έλληνες που θέλουν να σπουδάσουν έξω. Θα πρέπει στην Ελλάδα να τελειώσει η εποχή της αυταρέσκειας. Ενώ έχουμε σπουδαίους ανθρώπους στην ακαδημαϊκή κοινότητα δεν έχουμε καταφέρει να γίνουμε κέντρο περιφερειακής εκπαίδευσης. Πρέπει να το κάνουμε σε μεγάλη κλίμακα, δεν πρέπει να φοβηθούμε να το κάνουμε γιατί μπορούμε. Στο τέλος της μέρες αυτό είναι η πραγματική αναβάθμιση ανώτατης εκπαίδευσης και αυτή την αναβάθμιση πρέπει να την κάνουμε με όρους 2050».

Τόνισε μάλιστα ότι «δεν χρειάζεται διαρκώς να έχουμε μια λογική προστατευτισμού διότι ο προστατευτισμός δεν θα μας προστατεύσει. Θα μας προστατεύσει το να ανοιχτούμε […] Πρέπει λοιπόν να δομήσουμε τη νέα στρατηγική μας, όχι με όρους δεκαετιών πίσω, αλλά με όρους του 2050», είπε ο υπουργός Παιδείας. Η χώρα, επεσήμανε, θα πρέπει να συμμετάσχει στην επανάσταση της τεχνολογίας, των ιδεών και των μεγάλων αλλαγών που έρχονται διότι το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι. Κι εμείς τα τελευταία χρόνια το υφιστάμεθα. Ήρθε η ώρα να το σχεδιάσουμε. Και επειδή σε αυτό το νόμο, ειδικά ως προς τα πρώτα 176 άρθρα (από τα συνολικά 205), είναι πάρα πολλά που μπορούμε να συμφωνήσουμε, σας καλώ να τα συμφωνήσουμε και να τα σχεδιάσουμε μαζί, παρά τις όποιες διαφωνίες, είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στα ελάχιστα όρια εξέτασης μιας αίτησης, λέγοντας πως δεν μπορεί να εξεταστεί πρόταση με λιγότερους από 30 καθηγητές και 3 σχολές.

«Η κατώτατη βάση εισαγωγής, είναι ο κατώτατος βαθμός πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα. Δεν μπορεί κάποιος να μην έχει πρόσβαση στο δημόσιο και να έχει στο ιδιωτικό. Από εκεί και πέρα κάθε σχολή θα ορίζει όρους πρόσβασης. Θα είναι κομμάτι αίτησης του. Θα εγκρίνονται από Ανεξάρτητη Αρχή. Οι όροι πρόσβασης θα πρέπει να είναι αντίστοιχη με μητρικό ίδρυμα», είπε.

Ο κ. Πιερρακάκης, διευκρίνισε πως από τα 205 άρθρα του νομοσχεδίου τα 176 αφορούν σε ρυθμίσεις του δημοσίου πανεπιστημίου καθώς και αύξηση της χρηματοδότησης του, εκφράζοντας την ελπίδα πως αυτά θα στηριχθούν απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Μάλιστα, διευκρίνισε πως δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, επικαλούμενος σχετικές εισηγήσεις Συνταγματολόγων.

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 

 ipourgeio 400px

Για το σχολικό έτος 2024-25, η αποχώρηση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου που παρακολουθούν το πρόγραμμα του αναβαθμισμένου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου λαμβάνει χώρα στις 15:50, με το πέρας της δεύτερης διδακτικής ώρας της 2ης ζώνης, ή στις 17:30, με τη λήξη του προγράμματος. Επιπλέον, δύναται η αποχώρηση να λαμβάνει χώρα και στις 14:55 με το πέρας της 1ης διδακτικής ώρας της 2ης ζώνης.

Αυτό προβλέπει απόφαση της υφυπουργού Παιδείας Ζ. Μακρή, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

ΤΟ ΦΕΚ ΕΔΩ

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 

stock photo fencing

Προκήρυξη Πανελλήνιων Αγώνων Ξιφασκίας ΓΕΛ και ΕΠΑΛ σχ.έτους 2023-2024

Το έγγραφο ΕΔΩ 

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 

ipourgeio 400px

 Παράταση προθεσμίας για την ολοκλήρωση διεξαγωγής των σχολικών αγώνων Α' Φάσης 

Το έγγραφο ΕΔΩ

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024 00:15

Εκδίκαση απεργίας αποχής

 

 

 

 Σήμερα εκδικάστηκε η προσφυγή του Υπουργείου Παιδείας εναντίον της  ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ. 

Η απεργία αποχή από την ατομική αξιολόγηση κρίθηκε  παράνομη.

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 14

Εκπαιδευτικά Νέα