Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιούνιος 2023 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr

 

 
Στο 8,36 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος το βαθμολογικό κατώφλι για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η χθεσινή ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας των βαθμολογικών επιδόσεων για τους σχεδόν 90.000 υποψηφίους κατέδειξε ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) έχει σταθεροποιηθεί λίγο πάνω από το 8 μετά το 2021, πρώτη χρονιά εφαρμογής της.

Την ίδια στιγμή, λόγω της ελάχιστης βάσης θα μείνουν κενές ουκ ολίγες εκ των συνολικά 68.574 θέσεων στα πανεπιστήμια, στις οποίες θα προστεθούν εκείνες των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών και των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού. Βεβαίως, λόγω της ανακατανομής των υποψηφίων στα τέσσερα επιστημονικά πεδία, οι περισσότερες κενές θέσεις αναμένεται να είναι στο 2ο πεδίο, των θετικών και τεχνολογικών επιστημών.

Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις μετείχαν συνολικά 88.570 υποψήφιοι – εξ αυτών 73.220 απόφοιτοι Γενικού Λυκείου και 15.350 Επαγγελματικού Λυκείου. Φέτος, η Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας –κοινό μάθημα για όλες τις ομάδες προσανατολισμού– ωθεί ανοδικά τις βάσεις εισαγωγής, αφού οι επιδόσεις είναι καλύτερες σε σχέση με το 2022. Τα ποσοστά των υποψηφίων που έγραψαν πάνω από 18 είναι καλύτερα (σχεδόν διπλάσια) και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία. Αντίστοιχα, λιγότεροι υποψήφιοι έχουν βαθμολογηθεί κάτω από 10. Ωστόσο, εκτός από το κοινό για όλους τους υποψηφίους μάθημα, οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ κάθε επιστημονικού πεδίου διαφοροποιούνται ανάλογα με τις επιδόσεις στα άλλα τρία εξεταζόμενα μαθήματα.

Με βάση την επεξεργασία των στοιχείων των βαθμολογικών επιδόσεων από τον μαθηματικό – αναλυτή κ. Στράτο Στρατηγάκη ανά επιστημονικό πεδίο προβλέπονται τα εξής:

Πανελλαδικές 2023: Στο κατώφλι των ΑΕΙ με 8,36 – Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις ανά πεδίο-1

1ο επιστηµονικό πεδίο (ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστηµών): Οι επιδόσεις είναι καλύτερες του 2022 τόσο στα βαθμολογικά ρετιρέ όσο και στα βαθμολογικά κλιμάκια λίγο πάνω από 10. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει ανοδική τάση στις περιζήτητες σχολές (νομικές, φιλολογίες) που θα κινηθεί περί τα 150 με 200 μόρια. Ανοδική τάση καταγράφεται και στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής στις σχολές και στα τμήματα του πεδίου θα κινηθεί από 9,38 η χαμηλότερη έως 14,08 η υψηλότερη (η τιμή της ΕΒΕ εξαρτάται και από τον συντελεστή που έχει αποφασίσει κάθε τμήμα για τη διαμόρφωσή της).

Λόγω της ελάχιστης βάσης θα μείνουν κενές ουκ ολίγες εκ των συνολικά 68.574 θέσεων στα πανεπιστήμια.

2ο επιστηµονικό πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστηµών): Οι καλές επιδόσεις στη Γλώσσα θα συμβάλουν, σε συνδυασμό με την αύξηση των αριστούχων, στη μικρή άνοδο (έως 150 όρια) των βάσεων εισαγωγής σε σχολές πάνω από 17. Στα μεσαία βαθμολογικά κλιμάκια θα παρατηρηθούν αυξομειώσεις, ενώ στις σχολές με βάση εισαγωγής από 12 και κάτω εκτιμάται ότι θα υπάρχει πτώση. Και αυτό όχι λόγω των επιδόσεων όσο λόγω της μείωσης του αριθμού των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν τις θέσεις των συνολικά 245 τμημάτων του πεδίου. Η ΕΒΕ στις σχολές και στα τμήματα του πεδίου θα κινηθεί από 9,84 η χαμηλότερη έως 14,76 η υψηλότερη.

3ο επιστηµονικό πεδίο (σπουδών υγείας και ζωής): Τη μεγάλη έκπληξη στο πεδίο έκανε η Φυσική. Για πρώτη φορά στο μάθημα ο μέσος όρος έπεσε κάτω από τη βάση (στο 9,97). Ο λόγος είναι ότι η εξέταση στη Φυσική απαιτεί γνώσεις μαθηματικών, μάθημα το οποίο δεν διδάσκονται σε βάθος οι υποψήφιοι του πεδίου. Επίσης, έχουν λιγότερους αριστούχος στη Φυσική και στη Χημεία. Ετσι, αναμένεται σταθερότητα στις περιζήτητες ιατρικές και πτωτικές τάσεις στις σχολές με μέσο βαθμό κάτω από 16. Η ΕΒΕ του πεδίου θα κινηθεί από 9,3 η χαμηλότερη έως 13,96 η υψηλότερη.

4ο επιστηµονικό πεδίο (οικονοµίας και πληροφορικής): Εντυπωσιάζει η αύξηση των αριστούχων στα Μαθηματικά, αλλά πολλούς βαθμούς έκοψαν οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Στο μάθημα μειώθηκαν οι αριστούχοι (από 23,13% σε 16,35%) λόγω και του λάθους σε ένα υποερώτημα. Γενικά πάντως εκτιμάται ελαφρά άνοδος στις υψηλόβαθμες σχολές και μεγαλύτερη στις υπόλοιπες. Η ΕΒΕ του πεδίου θα κινηθεί από 8,36 η χαμηλότερη έως 12,54 η υψηλότερη.

Τέλος, και φέτος υπάρχει στροφή των υποψηφίων από το 2ο (14.158 πέρυσι, 13.200 φέτος) προς το ευκολότερο 4ο πεδίο (24.887 πέρυσι, 26.505 φέτος).

Αναμένεται η ανακοίνωση των βαθμολογιών στα ειδικά μαθήματα και η έναρξη της προθεσμίας για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων. Τέλη Ιουλίου ακολουθούν οι βάσεις εισαγωγής.

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

rsz logo iep big

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για αποσπάσεις τετραετούς διάρκειας μονίμων εκπαιδευτικών της δημόσιας εκπαίδευσης και διοικητικών υπαλλήλων αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, σε θέσεις διοικητικού προσωπικού στο ΙΕΠ, και παρακαλούμε για την ανάρτησή της στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

H υποβολή των αιτήσεων γίνεται μόνο ηλεκτρονικά από 30/06/2023 και ώρα 13:00 έως 10/07/2023 και ώρα 13:00.

Επισημαίνεται ότι είχε ήδη δημοσιοποιηθεί η υπ’ αριθμ. πρωτ. 19507/03-04-2023 (ΑΔΑ: ΨΧΟ6ΟΞΛΔ-4ΓΘ) πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΙΕΠ, που αφορά την ανωτέρω κατηγορία αποσπάσεων, ωστόσο σύμφωνα με την προφορική ενημέρωση των υπηρεσιών του οι επιλεγέντες δεν κάλυψαν τον αριθμό των αρχικά προκηρυχθεισών θέσεων και τον λόγο αυτό εκδίδεται η ανωτέρω νέα πρόσκληση.   

Η πρόσκληση ΕΔΩ 

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

Ανοδικά αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις, με εξαίρεση το 3ο Επιστημονικό Πεδίο, όπου στις σχολές με βαθμό εισαγωγής χαμηλότερο του 17, εκτιμάται πως θα σημειώσουν πτώση. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το 4ο Πεδίο συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων με «διαρροή» από το 2ο. 
Σε κάθε περίπτωση, τo 1/3 των παιδιών που προέρχεται από τα Γενικά Λύκεια θα μείνει εκτός της Tριτοβάθμιας Eκπαίδευσης και θα αρκεστεί στη συμπλήρωση του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου για τα ΔΙΕΚ.

Από την πρώτη προσέγγιση στα επίσημα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων, όπως ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα ανά επιστημονικό πεδίο:

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, Ανθρωπιστικών Σπουδών

Διπλάσιος ο αριθμός των αριστούχων

 
«Διαγωνίστηκαν 573 υποψήφιοι περισσότεροι από πέρσι», σύμφωνα με τον κ.Γιώργο Χατζητέγα, φυσικό, αντιπρόεδρο ομίλου φροντιστηρίων Πουκαμισάς.

 
Στο συγκεκριμένο Πεδίο, «οι υποψήφιοι σημείωσαν πολύ καλές βαθμολογικές επιδόσεις στη Γλώσσα, πολύ καλύτερα στα Λατινικά. Οι αριστούχοι, οι άνω του 18 δηλαδή, στα Λατινικά, είναι φέτος 22,47% επί του συνόλου ενώ πέρσι ήταν 17,96%. Στην Ιστορία, οι αριστούχοι μειώθηκαν, αφού φέτος ήταν 13,02% ενώ πέρσι ήταν 15,56%. Στα Αρχαία Ελληνικά, οι φετινοί αριστούχοι είναι το 4,87% του συνόλου όταν πέρσι ήταν 2,27%. Ωστόσο, στο ίδιο μάθημα, φέτος έγραψαν κάτω από τη βάση το 41,54%. Έχουμε, δηλαδή, περισσότερους αριστούχους αλλά και περισσότερους κάτω από τη βάση, άρα λιγότερες μεσαίες βαθμολογίες (μεταξύ 10 και 15), που σημαίνει ότι ο μέσος όρος των Αρχαίων, έρχεται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Στη Γλώσσα, οι φετινοί αριστούχοι ήταν 2,47% έναντι 1,2% πέρσι, δηλαδή φέτος είχαμε διπλάσιο αριθμό αριστούχων», σημειώνει ο κ.Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός - ερευνητής.

«Οι μέσες βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων όλων των διαγωνισθέντων είναι 11,73», τονίζει ο κ.Χατζητέγας, «όταν πέρσι ήταν 11,35. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι όσοι μαθητές έχουν μέσες επιδόσεις μεγαλύτερες από 9,4, θα μπορούν να συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο, θα βρουν δηλαδή σχολές όταν ανοίξουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Γιατί όποιος είναι κάτω από το βαθμολογικό πήχη του 9,4 δεν θα βρει σχολές και θα πρέπει να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους για τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ)».

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, Θετικών Σπουδών

 
Περισσότεροι οι αριστούχοι και στα 4 μαθήματα – Αναμένεται άνοδος βάσεων

«Περισσότεροι οι αριστούχοι φέτος και στα τέσσερα μαθήματα, δηλαδή στη Γλώσσα, στη Φυσική, στη Χημεία και στα Μαθηματικά», εξηγεί ο κ.Στρατηγάκης.

 
«Συγκεκριμένα, στα Μαθηματικά, φέτος είναι 17,78% ενώ πέρσι ήταν 11,88%. Στη Χημεία, 13,75% έναντι των περσινών αριστούχων που ήταν το 12.44%. Στη Φυσική, άριστα έγραψαν το 16,32% ενώ πέρσι το 13,44%. Στη Γλώσσα, 2% φέτος οι αριστούχοι και 0,92% πέρσι. Αυτό σημαίνει, ότι αφού οι υποψήφιοι έχουν γράψει και στα τέσσερα μαθήματα πάνω από 18, αναμένεται άνοδος των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές. Για τις χαμηλόβαθμες του Πεδίου, δεν γνωρίζουμε ακόμη. Όσο για εκείνους που έγραψαν κάτω από τη βάση, μόνο μικροδιαφορές διαπιστώνονται μεταξύ των φετινών και των περσινών επιδόσεων. Σημαντικά λιγότεροι είναι εκείνοι που έγραψαν κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά, σε ποσοστό 27,58% ενώ πέρσι ήταν 34,99%. Στα υπόλοιπα μαθήματα, οι βαθμολογίες κινήθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα: Στη Γλώσσα, 6,02% φέτος έναντι 8,07% πέρσι. Στη Φυσική, φέτος 43,41% έναντι 45,04% πέρσι. Στη Χημεία, 43,25% πέρσι ενώ πέρσι ήταν 39,21%. Και στα Μαθηματικά, 27,58% ενώ πέρσι ήταν 34,99%.

Σε ό,τι αφορά τη Φυσική και το πρόβλημα, το οποίο προέκυψε με τα εξεταζόμενα θέματα, δεν επηρεάστηκαν οι υποψήφιοι του συγκεκριμένου Πεδίου», διευκρινίζει ο ίδιος.

Όπως επισημαίνει ο κ.Χατζητέγας, «το 2ο επιστημονικό πεδίο, είναι το μεγαλύτερο πεδίο από πλευράς σχολών και τμημάτων. Ωστόσο, φέτος είναι πια το τελευταίο σε υποψηφίους πανελλαδικών εξετάσεων, είχε νέα μείωση του αριθμού των διαγωνισθέντων σ’αυτό κατά 991 άτομα. Οι μέσες επιδόσεις των υποψηφίων εδώ, ήταν 12,3 ήταν πέρσι ήταν 11,87. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν βαθμολογίες, οι οποίες είναι μεγαλύτερες από 9,9 θα μπορούν να ανοίξουν το μηχανογραφικό τους δελτίο και να βρουν καλές ευκαιρίες σπουδών».

Στο 3ο Πεδίο, Επιστημών Υγείας

Αναμένεται πτώση των βάσεων στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου

«Καταγράφεται η χειρότερη επίδοση στη Φυσική – 13,01% οι φετινοί αριστούχοι, όταν πέρσι ήταν 14,13%. Οι αριστούχοι στη Γλώσσα είναι 3,5% φέτος - πέρσι ήταν 2,19%. Στη Χημεία, 15,41% φέτος και πέρσι 16,54%. Και στη Βιολογία, 15,39% φέτος, 14,57% πέρσι. Επομένως, αφού υπάρχουν λιγότεροι αριστούχοι φέτος στη Φυσική και στη Χημεία και περισσότεροι στη Βιολογία και στη Γλώσσα, δεν αναμένονται μεγάλες διακυμάνσεις στις βάσεις», θα πει ο κ.Στρατηγάκης, ενώ προσθέτει: «Εκτιμάται, πως θα σημειωθεί μικρή άνοδος στις Ιατρικές – όχι περισσότερα από 30 με 50 μόρια. Εκείνοι που έγραψαν κάτω από τη βάση στο συγκεκριμένο Πεδίο, είναι στη Χημεία 46,37% φέτος, πέρσι 38,34%. Στη Βιολογία, 39,38% φέτος ενώ πέρσι 30,74%. Στη Φυσική, κάτω από τη βάση έγραψε το 52,45% ενώ πέρσι ήταν το 49,84%. Και στη Γλώσσα, είναι φέτος 7,62% ενώ πέρσι ήταν 9,04%. Από τα στοιχεία αυτά, προκύπτει πως θα πέσουν οι βάσεις στις χαμηλόβαθμες σχολές του Πεδίου, όπως οι νοσηλευτικές».
 

«Στο συγκεκριμένο Πεδίο, καταγράφηκε μικρή αύξηση των υποψηφίων, κατά 191 άτομα», αναφέρει ο κ.Χατζητέγας. «Η μέση επίδοση των φετινών υποψηφίων ήταν 11,62 ενώ πέρσι ήταν 12,03. Οι επιδόσεις, δηλαδή, των υποψηφίων είναι χειρότερες. Αποτέλεσμα, όσοι έχουν μέση επίδοση πάνω από 9,3 θα μπορούν να βρουν στην ουρά της βαθμολογίας κάποια τμήματα για να μπορέσουν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο».

Στο 4ο Πεδίο, Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής

Θεαματική αύξηση στον αριθμό των υποψηφίων - Χαμηλές οι επιδόσεις στην Οικονομία

 

«Έγραψαν πάνω από 18 στη Γλώσσα το 0,38% των υποψηφίων έναντι 0,19% πέρσι - άρα διπλάσιοι», το πρώτο σχόλιο του κ.Στρατηγάκη, ο οποίος συνεχίζει: «Στα Μαθηματικά, 2,54% οι αριστούχοι έναντι 1,51% πέρσι. Στην Πληροφορική, 20,74% φέτος έναντι 15,96% πέρσι. Και στην Οικονομία, φέτος 16,35% έναντι 23,13% πέρσι. Τα ποσοστά, που σημειώνονται κάτω από τη βάση, είναι στη Γλώσσα 22,39% ενώ πέρσι ήταν 26,49%. Στα Μαθηματικά, το 70,04% έγραψε κάτω από 10 ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πέρσι ήταν 73,56%. Στην Πληροφορική, το φράγμα του 10 έσπασε το 38,05% ενώ πέρσι το 39,84% και στην Οικονομία το 44,38% φέτος έναντι 35,31% πέρσι – είναι το μάθημα, στο οποίο καταγράφεται σημαντική διαφορά».

Εντυπωσιακή η σύμπτωση μεταξύ των περσινών και φετινών επιδόσεων των υποψηφίων του συγκεκριμένου πεδίου.

Σύμφωνα με τον κ.Χατζητέγα, «10,45 ο μέσος όρος». Ο αριθμός των υποψηφίων στο 4ο Πεδίο αυξήθηκε θεαματικά κατά 1445. Έτσι, συγκεντρώνει πλέον τους περισσότερους υποψηφίους: το 36% των διαγωνισθέντων στις Πανελλαδικές, βρίσκεται στο 4ο επιστημονικό πεδίο. Εδώ διαφαίνεται ότι, από το 2ο Πεδίο συνεχίζεται η μετανάστευση των υποψηφίων προς το 4ο. Ίσως αυτό είναι ένα είδος ‘αντίστασης’ στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Στο 4ο επιστημονικό Πεδίο, όσοι υποψήφιοι έχουν μέση βαθμολογία πάνω από 8,4 μετά βεβαιότητας θα βρουν σχολές για να συμπληρώσουν στο Μηχανογραφικό τους Δελτίο», καταλήγει.

 

 

 

protothema.gr

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023 00:56

Το υπουργείο με τις 11 σφραγίδες

 

 

ipourgeio 400px

Τα Θρησκεύματα και ο Πολιτισμός «μπαινοβγαίνουν» στον τίτλο του υπουργείου Παιδείας. Συνολικά έντεκα αλλαγές έχουν γίνει τον τελευταίο αιώνα στον τίτλο του υπουργείου, που εποπτεύει τον μεγαλύτερο κλάδο δημοσίων υπαλλήλων (περίπου 150.000 νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές) και τα ζητήματά του απασχολούν κάθε οικογένεια.

Φυσικά, οι αλλαγές στον τίτλο του υπουργείου δεν έχουν μόνο πολιτική αξία, αλλά και πραγματική, καθώς σε κάθε αλλαγή πρέπει να κατασκευάζονται νέες σφραγίδες. Συγκεκριμένα:

• Μέχρι το 1926 το υπουργείο είχε ονομασία «Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως». Το 1926 με Νομοθετικό Διάταγμα το υπουργείο μετονομάζεται σε «Θρησκευμάτων και Παιδείας», το οποίο αποτελείται από δώδεκα τμήματα, πρώτο από τα οποία είναι το Τμήμα των Θρησκευμάτων.

• Το υπουργείο διατηρεί αυτόν τον τίτλο μέχρι το 1949, οπότε μετονομάζεται σε «Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας».

• Το 1955, παρότι δεν αλλάζει όνομα, αποφασίζεται μια σημαντική, για το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπει, αλλαγή. Η «εθνική παιδεία» μπαίνει μπροστά από τα «θρησκεύματα» και το υπουργείο μετονομάζεται για πρώτη φορά σε «Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων». Εξήντα χρόνια μετά, επί ΣΥΡΙΖΑ, η «Παιδεία» ετέθη δεύτερη στον τίτλο. Από το 1955 έως το 2009 είναι η μακροβιότερη περίοδος κατά την οποία το υπουργείο διατήρησε τον ίδιο τίτλο.

• Το 2009 είναι η πρώτη φορά που ένας τρίτος τομέας εισέρχεται στη «μαρκίζα» του υπουργείου και μάλιστα παρεμβάλλεται στους δύο γνωστούς τομείς. Ετσι, γίνεται «Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων». Οι μετ μετονομασίες και οι αλλαγές στο ΠαιδείαςΘρησκεύματα και Πολιτισμός έρχονται και φεύγουν σε διάστημα ενός αιώνα.

• Το 2012 φεύγει η «Διά Βίου Μάθηση» και εισέρχεται ο πολιτισμός και ο αθλητισμός: «Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού» είναι ο τίτλος του.

• Το 2013 νέα αλλαγή και ο τίτλος μικραίνει σε «Παιδείας και Θρησκευμάτων».

• Το 2015, στο υπουργείο εισέρχεται το χαρτοφυλάκιο του πολιτισμού, το οποίο μάλιστα προτάσσεται στον τίτλο: «Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων».

• Τον Σεπτέμβριο του 2015, μετά τις νέες εθνικές εκλογές, μέσα στην ίδια χρονιά ο τίτλος αλλάζει σε «Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων», με την έρευνα να εισέρχεται για πρώτη φορά.

• Από το 2019 έως το 2023 το χαρτοφυλάκιο της Ερευνας μετατέθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης και ο τίτλος του υπουργείου περιορίστηκε εκ νέου στην Παιδεία και τα Θρησκεύματα.

Από το υπ. Πολιτισμού

Με βάση το προεδρικό διάταγμα της Τρίτης, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μετονομάζεται σε υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, καθώς από το υπουργείο Πολιτισμού μεταφέρονται στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού σύνολο αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, όπως η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η Διεύθυνση Οικονομικής Υποστήριξης Τομέα Αθλητισμού κ.ά.

Τέλος, με το ίδιο προεδρικό διάταγμα η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης.

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023 00:55

Πώς γίνεται ο υπολογισμός των μορίων

 

 

 
ipourgeio 400px
 

Για τη διευκόλυνση των υποψηφίων, το υπουργείο Παιδείας έχει αναπτύξει ειδική εφαρμογή για τον υπολογισμό των μορίων τους.

Εισάγοντας τους βαθμούς που πήραν σε κάθε μάθημα στη συγκεκριμένη εφαρμογή, οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν αυτόματη ενημέρωση για το σύνολο των μορίων, που συγκεντρώνουν σε κάθε Τμήμα/Σχολή του Επιστημονικού Πεδίου ή Τομέα, που ανήκουν. 

Την εφαρμογή για να υπολογίσουν το σύνολο των μορίων τους, θα βρουν οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας: https://markcalc.it.minedu.gov.gr/Σε ό,τι αφορά τον τρόπο υπολογισμού του συνολικού αριθμού των μορίων, οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν τους γραπτούς βαθμούς τους στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού, που ανήκουν. Ο κάθε βαθμός πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο Συντελεστή Βαρύτητας. Τα τέσσερα γινόμενα προστίθενται. Το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί χίλια. Με αυτό τον τρόπο, προκύπτει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος.
Ο βαθμός του κάθε μαθήματος, εκφράζεται στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου.

Στην ίδια εφαρμογή, οι υποψήφιοι θα καταφύγουν για να υπολογίσουν και το σύνολο των μορίων, αφού ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των Ειδικών Μαθημάτων.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023 00:55

Στεγαστικό επίδομα ακαδ. έτους 2022-2023

 

 

ipourgeio 400px

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους-δικαιούχους του στεγαστικού επιδόματος για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, ότι από αύριο Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023  έως και την Πέμπτη  3 Αυγούστου 2023, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγησή του.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή στεγαστικού επιδόματος https://stegastiko.minedu.gov.gr, προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκαν από την Α.Α.Δ.Ε. για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.

Περισσότερες πληροφορίες δίδονται στη σχετική εγκύκλιο  που αφορά στη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

Η εγκύκλιος ΕΔΩ       
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

ipourgeio 400px

Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Τα Υπουργεία Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνουν ότι ολοκληρώθηκε για τρίτη χρονιά η αποστολή με SMS των βαθμολογικών των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα κινητά των υποψηφίων που είχαν υποβάλει σχετικό αίτημα. Σχεδόν 3 στους 4 υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ έλαβαν τη βαθμολογία τους με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο.

Ειδικότερα, χρήση της δυνατότητας ενημέρωσης με SMS έκαναν 63.844 υποψήφιοι από τους 88.570 που συνολικά συμμετείχαν έστω και σε ένα πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα (ποσοστό 72.08%). Τα μηνύματα εστάλησαν και παραδόθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά, παράλληλα με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων στις σχολικές μονάδες και στην εφαρμογή results.it.minedu.gov.gr.

Υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα ενημέρωσης μέσω γραπτού μηνύματος SMS εξασφαλίσθηκε πρώτη φορά το 2021, μέσω ειδικής εφαρμογής του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού smsresults.minedu.gov.gr στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη Δημόσιας Διοίκησης gov.gr.

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), Φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων του Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Εκπαίδευσης.

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 

 

     ipourgeio 400px

Α. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ: Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνει ότι οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ αναρτήθηκαν σε όλα τα Λύκεια της χώρας και στην ιστοσελίδα  https://results.it.minedu.gov.gr, ενώ έχουν αποσταλεί και με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τηλέφωνο των υποψηφίων, σε όσους το είχαν αιτηθεί.

Β. ΠΛΗΘΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ: Οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2023 ανά είδος Λυκείου και Ομάδα Προσανατολισμού/Τομέα εμφανίζονται στους παρακάτω πίνακες:

ΓΕΛ 2023

 ΕΠΑΛ 2023

Επισημαίνεται ότι το πλήθος των υποψηφίων ΓΕΛ/ΕΠΑΛ προκύπτει από τη συμμετοχή σε τουλάχιστον δυο πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (εκτός των Μουσικών Σπουδών).

Γ. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΟΡΙΩΝ: Για να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι στον υπολογισμό των μορίων τους, το Υπουργείο ανέπτυξε ειδική εφαρμογή, με την οποία οι υποψήφιοι εισάγοντας τους γραπτούς τους βαθμούς, μπορούν να δουν αυτόματα τα μόριά τους για κάθε Τμήμα/Σχολή του Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν. Η εφαρμογή συνυπολογίζει τους γραπτούς βαθμούς και τους συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων για κάθε Τμήμα. Η εφαρμογή ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΟΡΙΩΝ είναι διαθέσιμη στην ακόλουθη ιστοσελίδα https://markcalc.it.minedu.gov.gr/.

Δ. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ: Επίσης, δίνονται στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Για τα στατιστικά στοιχεία πατήστε ΕΔΩ.    
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις σχετικά με τις εγγραφές μαθητών/τριών στα ΕΠΑ.Λ. για το σχολικό έτος 2021- 2022.

Κατόπιν ερωτημάτων που περιήλθαν στην υπηρεσία μας σχετικά με τις εγγραφές μαθητών/τριών στα ΕΠΑ.Λ., σας διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:

Στις περιπτώσεις αδερφών, εάν ο ένας/ μία αδερφός/ή είναι ήδη εγγεγραμμένος/η σεØ οποιαδήποτε τάξη των ΕΠΑ.Λ., ο/η άλλος/η αδελφός/ή ο/η οποίος/α επιθυμεί να εγγραφεί στο ίδιο ΕΠΑ.Λ., εγγράφεται κατά προτεραιότητα.

Εάν υπάρχουν αδέρφια τα οποία επιθυμούν να εγγραφούν σε τάξη/τάξεις ΕΠΑ.Λ. στην/στιςØ οποία/ες διενεργείται κλήρωση, συμμετέχουν στην κλήρωση και εφόσον κληρωθεί ο/η ένας/ μία από τους/τις δύο, ο/η άλλος/η εγγράφεται κατά προτεραιότητα.

Στην περίπτωση κατά την οποία μαθητές/τριες που υποβάλλουν αίτηση σε τάξη, τμήμα, ήØ ειδικότητα είναι περισσότεροι/ες από τον αριθμό μαθητών/τριών που μπορεί να εξυπηρετήσει η σχολική μονάδα, πραγματοποιείται δημόσια κλήρωση ώστε να καλυφθεί ο προβλεπόμενος ανώτατος αριθμός μαθητών/τριών ανά τάξη. Ειδικότερα, η κλήρωση:

o για την Α΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. διεξάγεται μεταξύ όλων των μαθητών/τριών οι οποίοι/ες έχουν κατανεμηθεί στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα

o για τη Β΄ και Γ’ τάξη ΕΠΑ.Λ. διεξάγεται μόνο μεταξύ των μαθητών/τριών οι οποίοι/ες προέρχονται από άλλη σχολική μονάδα για τις θέσεις που δεν έχουν ήδη καλυφθεί από τους μαθητές/τριες που φοιτούσαν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος στο συγκεκριμένο ΕΠΑ.Λ.. Αναφορικά με την προηγούμενη περίπτωση, διευκρινίζεται ότι προτεραιότητα μεταξύ των μαθητών/τριών οι οποίοι/ες συμμετέχουν στην παραπάνω κλήρωση, έχουν οι μαθητές/τριες οι οποίοι/ες δεν κατέχουν άλλον τίτλο (απολυτήριο Λυκείου ή πτυχίο). Εάν ο αριθμός των εν λόγω μαθητών/τριών οι οποίοι/ες δεν κατέχουν άλλον τίτλο είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των μαθητών/τριών τους/τις οποίους/ες μπορεί να φιλοξενήσει η σχολική μονάδα, τότε διενεργείται κλήρωση μόνο μεταξύ αυτών των μαθητών/τριών.

Εάν ο αριθμός των μαθητών/τριών οι οποίοι/ες δεν κατέχουν άλλον τίτλο είναι μικρότερος από ήØ ίσος με τον αριθμό των μαθητών/τριών τους/τις οποίους/ες μπορεί να φιλοξενήσει η σχολική μονάδα, τότε εγγράφονται όλοι/ες όσοι/ες δεν κατέχουν άλλον τίτλο (απολυτήριο Λυκείου ή πτυχίο). Για τις θέσεις που ενδεχομένως παραμείνουν κενές, διενεργείται κλήρωση ανάμεσα σε όσους/ες μαθητές/τριες κατέχουν άλλον τίτλο.

Τέλος, σας αποστέλλουμε προς ενημέρωση και διευκόλυνσή σας συνημμένο πίνακα με τίτλο «Χρονοδιάγραμμα ενεργειών e-εγγραφές» που αφορά στην Α΄ φάση εγγραφών ΕΠΑ.Λ. για το σχολικό έτος 2021-2022.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ

ΣΠΟΥΔΩΝΑ/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣΕΚΠ/ΣΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΧΑΛΑΣ

Συνημμένα: Πίνακας ( Χρονοδιάγραμμα ενεργειών e- εγγραφές

 

 

           Χρονοδιάγραμμα e-εγγραφές

Α΄ ΦΑΣΗ e-εγγραφές2023

Ενέργειες

Από τηνΤετάρτη 28/06/2023(07.00)
έωςτηνΠαρασκευή 07/07/2023 (23.59)

Υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων εγγραφής

Δευτέρα 10/07/2023(08:00)

Ορατά Αποτελέσματα
σε όλους τους χρήστες της εφαρμογής
(μαθητές/ κηδεμόνες/ Διευθυντές σχολικών μονάδων)

Έναρξη περιόδου κατάθεσης δικαιολογητικών(ηλεκτρονικά ή με φυσική παρουσία) από μαθητές/κηδεμόνες

Έναρξη περιόδου επιβεβαίωσης των αιτήσεων από τους Δ/ντές ΕΠΑΛ και ΠΕΠΑΛ

Έναρξη περιόδου εκτίμησης επιπλέον εγγραφών
από τους Δ/ντές των ΕΠΑΛ

Την ημέρα εφημερίας του Π.ΕΠΑ.Λ. από τη Δευτέρα 10/07/2023 έως και την Παρασκευή 14/07/2023

Λήξη περιόδου κατάθεσης δικαιολογητικών για τους υποψήφιους μαθητές των ΠΕΠΑΛ

Λήξη περιόδου επιβεβαίωσης των αιτήσεων
από τους Δ/ντές των ΠΕΠΑΛ

Δευτέρα17/07/2023

Κατανομή των αιτήσεων των μαθητών που δεν επιβεβαιώθηκαν στα ΠΕΠΑΛ,
στο ΕΠΑΛ δεύτερης επιλογής τους

Την ημέρα εφημερίας του ΕΠΑΛ
α
πό τη Δευτέρα 10/07/2023έως και την Παρασκευή 21/07/2023

Λήξη περιόδου κατάθεσης δικαιολογητικών
για τους υποψήφιους μαθητές των ΕΠΑΛ

Λήξη περιόδου επιβεβαίωσης των αιτήσεων
από τους Δ/ντές των ΕΠΑΛ

Διενέργεια δημόσιας κλήρωσης*
από τους Δ/ντές των ΕΠΑΛ για τα τμήματα που ξεπερνούν το ανώτατο όριο μαθητών

Από τη Δευτέρα 10/07/23 έως και την Παρασκευή 21/07/23
Περίοδος εκτίμησης επιπλέον εγγραφών από τους Δ/ντές των ΕΠΑ.Λ.

Διαδικασία Έγκρισης Ολιγομελών Τμημάτων ΕΠΑΛ - ΠΕΠΑΛ

Μετάπτωση των μαθητών στο ΠΣ Myschool

B’ Φάση εγγραφών στα ήδη υπάρχοντα τμήματα ΕΠΑΛ και σε εναπομείνασες κενές θέσεις ΠΕΠΑΛ

*Υπενθυμίζεται ότι ισχύει το με αρ. πρωτ. Φ13α/77656/Δ4/30-06-2021 έγγραφό μας.

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

ipourgeio 400px

 

Την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023, μετά τις 13:00

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνει ότι αύριο, Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023, μετά τις 13:00 θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικών Ενιαίων Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ).

Οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν σε όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας, θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα.

Επιπλέον, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να αναζητούν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους χαρακτήρες.

Τέλος, οι υποψήφιοι θα λάβουν τη βαθμολογία τους και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον έχουν ήδη υποβάλει σχετική αίτηση. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε και λειτουργεί από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας - ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Εκπαίδευσης.

Θα ακολουθήσει νεότερο δελτίο τύπου για την ανακοίνωση αποτελεσμάτων στα ειδικά μαθήματα Πανελλαδικών Εξετάσεων 2023, καθώς και για την έναρξη συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου.

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 12

Εκπαιδευτικά Νέα