Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δεκέμβριος 2023 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr

 

 

 

Για μία μάχη που θα δοθεί όπως όλα δείχνουν μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2024 προετοιμάστηκε η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες του 2023. Και αυτή η μάχη δεν είναι άλλη από τη νομοθέτηση της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου. Για να «τρέξει» η μεταρρύθμιση θα προηγηθεί ένα ιδιότυπο by pass του περιβόητου άρθρου 16 που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσω του άρθρου 28 του Συντάγματος, που στην παράγραφο 2 προβλέπει ότι αν πρόκειται να εξυπηρετηθεί «σπουδαίο εθνικό συμφέρον» κάποιες «αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα» μπορεί να αναγνωρισθούν σε όργανα διεθνών οργανισμών είτε με συνθήκη ή με συμφωνία.

Σε απλά ελληνικά ο τεχνικός τρόπος έχει βρεθεί, αλλά αυτό ήταν μάλλον και το ευκολότερο κομμάτι για το Μέγαρο Μαξίμου. Το δυσκολότερο; Η μετωπική που θα υπάρξει με την ακαδημαϊκή κοινότητα -κυρίως με τους φοιτητές- συν η αντιμετώπιση των όποιων αντιδράσεων, μικρότερων ή μεγαλύτερων, υπάρξουν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν είναι μυστικό ότι για τους ελληνικούς πολιτικούς σχηματισμούς που βρίσκονται στα αριστερά του Κέντρου η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων προσομοιάζει με έγκλημα καθοσιώσεως, εξαιτίας μίας ιδεολογικής εμμονής ότι άμα τη αφίξει των ιδιωτών του κλάδου της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης η ανώτατη παιδεία θα καταστεί προνόμιο ολίγων και πλουσίων που θα μπορούν να αγοράζουν την ακαδημαϊκή γνώση. Παραμένει άγνωστο, βεβαίως, ποια χώρα που η δημόσια παιδεία της καταστράφηκε επειδή λειτουργούσαν σε αυτήν ανώτατα μη κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν στο μυαλό τους ως παράδειγμα οι υποστηρικτές τέτοιων θεωριών. Καμία προφανώς, διότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat που έχουν ως έτος αναφοράς το 2020, μη κρατικά πανεπιστήμια διαθέτουν οι 25 από τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο που δεν έχουν είναι το Λουξεμβούργο και η_ αφεντιά μας! Σημειωτέον ότι ακόμη και σε αυτό το καθεστώς της πλήρους ελευθερίας η συντριπτική πλειονότητα των σπουδαστών -το 79,7%, παρακαλώ- συνεχίζουν να φοιτούν σε δημόσια ιδρύματα. Τούτων δοθέντων και πολλών ακόμη, είναι απολύτως υποκριτικό να θεωρούν κάποιοι ότι το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» όπως ονομάζει η κυβέρνηση την μεταρρύθμισή της για την ανώτατη εκπαίδευση θα μεταλλάξει το DNA του δημόσιου πανεπιστημίου, όταν εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα λειτουργούν ελεύθερα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια, αλλά και ιδιωτικά κολλέγια συνεργαζόμενα ή μη με αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού οι απόφοιτοι των οποίων λαμβάνουν αναγνωρισμένα πτυχία και απολαμβάνουν επαγγελματικά δικαιώματα αντίστοιχα με αυτά των αποφοίτων των δημόσιων πανεπιστημίων.

Προεξοφλούν, άραγε, όλα τα παραπάνω πως όλα είναι καλώς καμωμένα με την μεταρρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση; Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί τώρα καθώς θα πρέπει αφενός να δούμε σε όλο το εύρος την μεταρρύθμιση αφετέρου να διαπιστώσουμε πώς θα λειτουργήσουν στην πράξη τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για την ίδρυση ενός μη κρατικού πανεπιστημίου.

Ένα είναι σίγουρο: τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια της χώρας δεν πρόκειται να γίνουν αυτομάτως καλύτερα επειδή κάποια ξένα πανεπιστήμια θα ανοίξουν παραρτήματα στη χώρα μας, όπως λ.χ. δεν έγιναν καλύτερα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ επειδή αυξήθηκε ο ανταγωνισμός με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αυτό θα συμβεί αν επιτευχθούν οι υπόλοιποι στόχοι της μεταρρύθμισης όπως είναι η απαλλαγή της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την γραφειοκρατία η πλήρης ψηφιοποίηση της διοικητικής λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, η ενίσχυση της διεθνοποίησής τους, η διευκόλυνση ενός πανεπιστημίου να ιδρύει νέα τμήματα ή να χρηματοδοτεί καινοτόμες ιδέες.

Εκεί είναι που πρέπει να δοθεί η μάχη και όχι για να μην καταργηθεί το τοτέμ του Άρθρου 16.

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 

κπ

 

Η αλλαγή του έτους βρίσκει την Ελλάδα σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία: η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η αύξηση των εισοδημάτων, η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να ολοκληρώσουμε το άλμα που ξεκινήσαμε το 201 9. Και σε αυτή την προσπάθεια να διαμορφώσουμε το κοινό μας μέλλον με ταχύτητα και ορμή, η Παιδεία δεν θα μπορούσε παρά να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο προγραμματισμός μας για το 2024 περιλαμβάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Έτσι, η νέα χρονιά για εμάς θα ξεκινήσει με δύο κομβικά για το χαρτοφυλάκιό μας νομοσχέδια. Το πρώτο θα αφορά στον εκσυγχρονισμό της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, όπου επενδύουμε σε νέες ειδικότητες, στην ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των δομών εκπαίδευσης και κατάρτισης, την ψηφιοποίηση αλλά και τη διασύνδεση τόσο με την αγορά εργασίας όσο και με τις τοπικές οικονομίες.

Το δεύτερο αποσκοπεί στην απελευθέρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από αναχρονισμούς και περιττή γραφειοκρατία. Το δημόσιο πανεπιστήμιο συνιστά το επίκεντρο του σχεδιασμού μας, γι' αυτό και το ενισχύουμε θεσμικά και οικονομικά. Τα όργανα διοίκησης θα ξεκινήσουν να έχουν στη διάθεσή τους πιο σύγχρονες και λειτουργικές διαδικασίες, που θα εγγυώνται ακόμα περισσότερο ότι η τακτική και η έκτακτη χρηματοδότηση (που αθροιστικά ξεπερνά το 1 δις ευρώ) θα αξιοποιηθεί με τον βέλτιστο τρόπο για τη διεθνοποίηση και τη συνολική αναβάθμιση των ιδρυμάτων. Επιπλέον, απελευθερώνουμε την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από το αναχρονιστικό κρατικό μονοπώλιο, θέτοντας ένα απαιτητικό πλαίσιο για την εγκατάσταση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας. Φιλοδοξούμε μέσα σε λίγα χρόνια η Ελλάδα να αναδειχθεί σε ένα δυναμικό και εξωστρεφές περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο, που θα προσελκύει φοιτητές και ακαδημαϊκούς από όλο τον κόσμο, οι οποίοι, μαζί με το εξαιρετικό δυναμικό των δημόσιων ΑΕΙ, θα αναβαθμίσουν τη χώρα συνολικά.

Αυτή θα είναι μόνο η αρχή, καθώς πρόκειται να ακολουθήσουν πολλές ακόμα πρωτοβουλίες για το «Ανοιχτό σχολείο», καθώς και για την ενίσχυση της προσχολικής εκπαίδευσης και της ειδικής αγωγής. Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας αποτελούν οι πρωταγωνιστές της εκπαιδευτικής διαδικασίας - οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι φοιτητές. Και όλες μας οι δράσεις θα συγκλίνουν στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, με στόχο η Παιδεία να συνεχίσει να επιτελεί τον ρόλο της ως ιμάντας της κοινωνικής κινητικότητας και ως μοχλός ανάπτυξης για τη χώρα.

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 

Α. Υποβιβάζονται πέντε (5) Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία (2 στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και 3 στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης), τα οποία ήδη λειτουργούν, τα τελευταία σχολικά έτη, με την προτεινόμενη νέα οργανικότητα, λόγω εγγραφής σε αυτά αριθμού μαθητών, κατά πολύ μικρότερου από τον προβλεπόμενο της παλαιάς οργανικότητας.

Β. Υποβιβάζονται δώδεκα (12) Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία (4 στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και 8 στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης), τα οποία δε λειτουργούν τα τελευταία σχολικά έτη λόγω έλλειψης μαθητών.

Σημείωση: Όσα σχολεία υποβιβάζονται, εφόσον υπάρξει ξανά ο ελάχιστος αναγκαίος αριθμός μαθητών, μπορούν να επαναλειτουργήσουν με νέα οργανικότητα, κατόπιν επαναξιολόγησης του θέματος αυτού με νεότερη απόφαση».

 ΤΟ ΦΕΚ ΕΔΩ

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 

 

Ο κύκλος των ”χαμένων Υπουργών”.

Το χάσμα που χωρίζει τις επιδόσεις των μαθητών στα δημόσια από εκείνες των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία πιστοποιεί ότι η εκπαίδευση έχει σταματήσει να λειτουργεί να λειτουργεί ως ιμάντας κοινωνικής ανέλιξης και μάλλον αναπαράγει τις ανισότητες, καθώς λειτουργεί με δύο ”ταχύτητες”. Παρά τα όποια βήματα αναβάθμισης των τελευταίων χρόνων, η απόσταση που μένει να καλυφθεί είναι μεγάλη.

Το κύριο άρθρο της Καθημερινής(12-12-2023) γραμμένο, είτε με την ”αυθεντία” που χαρίζει η αλαζονεία του μονόλογου, είτε στο όνομα ανομολόγητων σκοπιμοτήτων, αντιστρέφει μια πραγματικότητα. Είναι γεγονός ότι η εκπαίδευση έχει σταματήσει να ”λειτουργεί ως ιμάντας κοινωνικής ανέλιξης”. Είναι ψέμα όμως ότι αυτό αφορά μόνο την δημόσια εκπαίδευση. Στην πραγματικότητα δεν έχει σχέση με την εκπαίδευση αλλά με τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις. Δεν είναι αλήθεια ότι η εκπαίδευση ”αναπαράγει τις ανισότητες” απλώς αδυνατεί πλέον να τις γεφυρώσει. Αν το Κολλέγιο αναλάμβανε, με κρατική χρηματοδότηση, να λειτουργήσει ένα σχολείο του Περάματος, της Δραπετσώνας ή του Ζεφυρίου θα αποκαλυπτόταν η αλήθεια. Ότι δηλαδή ή κύρια αιτία του χάσματος είναι οι κοινωνικές καταβολές των μαθητών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ”Κ” βασικές αιτίες για το ”χάσμα μεταξύ ιδιωτι­κών και δημόσιων σχολείων” είναι ”Ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένο το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, που επιτρέπει τη «βαριά» παπαγαλία, η απουσία ουσιαστικής αξιολόγησης, αλλά και ο στόχος της οικογένειας το παιδί να περάσει στο πανεπιστήμιο”! Προφανώς όταν το διαβάσουν οι κάτοικοι του Περάματος και της Δραπετσώνας, οι κτηνοτρόφοι των Αγράφων, οι Ρομά του Ζεφυρίου, όσοι πρόσφυγες γνωρίζουν Ελληνικά και τέλος πάντων όσοι από άγνοια μέχρι τώρα έστελναν τα παιδιά τους σε Δημόσια σχολεία θα σπεύσουν να τα εγγράψουν στο Κολέγιο και τα συναφή. Φυσικά όταν αποφοιτήσουν θα απολαύσουν τους καρπούς της ”κοινωνικής ανέλιξης” αναλαμβάνοντας να διαχειριστούν τις ”οικογενειακές επιχειρήσεις” ή τις τύχες της χώρας και των πολιτών. Εννοείται αφού θα είχαν περατώσει τις σπουδές τους στην Οξφόρδη, ή το Χάρβαρντ.

Το ρεπορτάζ και το κύριο άρθρο εδράζονται στον διαγωνισμό PISA που οργάνωσε ο ΟΟΣΑ. Οι απόψεις του οργανισμού για την θέσπιση vouchers στην εκπαίδευση είναι παλιές(Πολύς καπνός και στο βάθος vouchers., 26/01/2003) και πάγια είναι τα συμφέροντα που τις προβάλουν με στόχο, όχι βέβαια να σταματήσει η εκπαίδευση να ”αναπαράγει ανισότητες” αλλά την έμμεση χρηματοδότηση, από το κράτος, της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης. Ενισχύουν αυτές τις τάσεις κολακεύοντας την εξουσία, ”Παρά τα όποια βήματα αναβάθμισης των τελευταίων χρόνων”, αλλά και ωθώντας σταθερά προς το επιθυμητό, ”η απόσταση που μένει να καλυφθεί είναι μεγάλη”.

Όμως, αν η εκπαίδευση είναι το σύγχρονο ”Γεφύρι της Άρτας”, γι’ αυτό την κύρια ευθύνη δεν την έχουν ούτε οι εκπαιδευτικοί ούτε φυσικά οι μαθητές. Ούτε οι ικανότητες όλων των πολιτικών που διατέλεσαν Υπουργοί Παιδείας. Φταίει ο τρόπος άσκησης της πολιτικής που λίγο πολύ θυμίζει το ”απόψε αυτοσχεδιάζουμε”. Με σταθερό πολιτικό ”φάρο” το φαίνεσθε και την διαχείριση της εξουσίας, οι ”μεταρρυθμίσεις” πάνε και έρχονται και η μια γενιά μετά την άλλη καταποντίζονται στη τρικυμία του πολιτικού αβδηριτισμού. Η ”μεγάλη απάτη” συνίσταται, μεταξύ άλλων, στην παγίδευση δεκάδων χιλιάδων νέων κάθε χρόνο σε σπουδές με σχεδόν ανύπαρκτες προοπτικές και συχνά και δίχως ουσιαστικό περιεχόμενο. Έτσι αντί να βρουν νωρίς τον επαγγελματικό τους δρόμο και να δημιουργήσουν την δική τους κοινωνική διαδρομή, σπαταλούν πολύτιμα παραγωγικά χρόνια χάνοντας τον προσανατολισμό τους. Τροφοδοτώντας βεβαίως με τον τρόπο αυτό τόσο αρκετές τοπικές οικονομίες, όσο και της επιβίωση των πολιτικών εκπροσώπων τους. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξαφανιστεί τελείως κάθε επιστημονική, οικονομική ή κοινωνική λογική στην ίδρυση και την διασπορά ΑΕΙ και ΤΕΙ(τέως) σε σημείο που το ”κάθε πόλη και γήπεδο κάθε χωριό και γυμναστήριο της χούντας να έχει καταντήσει, στον καιρό της ελλειμματικής δημοκρατίας, ”κάθε πόλη και ΑΕΙ κάθε χωριό και ΤΕΙ”.

Εκτός από τις λίγες περιπτώσεις στις οποίες την διασπορά επέβαλαν εθνικοί λόγοι, στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο κατακερματισμός των ιδρυμάτων -φυσικά σε βάρος του όποιου εκπαιδευτικού-επιστημονικού έργου- γινόταν στο βωμό της ικανοποίησης της τοπικής ”πελατείας” κομμάτων και πολιτικών. Εξασφαλιζόταν έτσι πελατεία για τα προς ενοικίαση διαμερίσματα, για τις καφετέριες και τις ταβέρνες και γενικά για την ”αγορά” του τόπου. Αλλά αυτό είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από ορθολογική περιφερειακή αναπτυξιακή πολιτική όταν μάλιστα στο βωμό της θυσιάζεται ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας το οποίο παγιδεύεται ακολουθώντας έναν, υποτίθεται ανοιχτό, δρόμο προς την ατομική ανέλιξη μόνο που στο τέρμα του υπάρχει το αδιέξοδο της αναντιστοιχίας με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Φυσικά στην παγίδα αυτή πιάνονται κυρίως εκείνα τα παιδιά που διαμορφώνουν την διαφορά -που διαπιστώνει ο διαγωνισμός PISA- μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης. Δηλαδή παγιδεύονται οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις και τα παιδιά τους. Το ΠΑΣΟΚ κατάργησε την βάση εισαγωγής για να μην ξεφεύγει κανένας. Ταυτοχρόνως θέσπισε το IB(Το Διεθνές Απολυτήριο.) προς εξυπηρέτηση των ”αρχόντων”.

Βεβαίως το πρόβλημα που διαπιστώνει ο διαγωνισμός αφορά την εκπαίδευση πριν από την τριτοβάθμια. Εκεί είναι που καταγράφει τις αδυναμίες και τις υστερήσεις της δημόσιας έναντι της ιδιωτικής. Αν έκαναν τον κόπο όμως να συγκρίνουν τα δημόσια σχολεία, δύο ανόμοιων κοινωνικά περιοχών όπως της Κηφισιάς με την Δραπετσώνα, θα διαπίστωναν ένα ακόμα μεγαλύτερο χάσμα. Γιατί όπως ήδη ανέφερα στην ποιότητα του σχολείου καθοριστικό ρόλο παίζουν οι μαθητές και η κοινωνική τους προέλευση. Άλλωστε, πέρα από τις όποιες διαφορές, -στις υποδομές, στην επιλογή και την διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού- δημόσια και ιδιωτικά σχολεία ακολουθούν τα ίδια προγράμματα και διδάσκουν τα ίδια βιβλία που καθορίζει το ΥΠΕΠΘ. Η παγίδευση των νέων δεν ξεκινά μετά την αποφοίτηση από το Λύκειο. Διαμορφώνεται και κατά την διάρκεια της φοίτησής τους στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Γιατί, ίσως, το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν πρέπει να εισάγεται στα ΑΕΙ ένας μαθητής του τρία(3) αλλά αν έπρεπε να τελειώνει το Λύκειο. Το πραγματικό ερώτημα είναι τι είδους σχολείο θέλουμε(Ενιαίο σχολείο ή σχολείο επιλογής.).

Η εκπαίδευση λειτούργησε ως ”ιμάντας κοινωνικής ανέλιξης” κατά την διάρκεια των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών, όταν υπήρξε εκρηκτική ανάπτυξη της παραγωγικής οικονομίας. Η αγορά διψούσε για εκπαιδευμένα στελέχη προσφέροντας πλουσιοπάροχα δυνατότητες σε όσους σπούδαζαν. Στην σημερινή εποχή η παραγωγική οικονομία βρίσκεται σε παρατεταμένη παρακμή. Η εκβιομηχάνιση της χώρας ανακόπηκε δραματικά την δεκαετία του ’80 θύμα του άκρατου λαϊκισμού. Στην αγορά εργασίας παρουσιαζόταν πληθωρισμός προσφοράς που καλυπτόταν εν μέρει από τους διορισμούς στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ ή ετεροχρονιζόταν με την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Όπως συμβαίνει πάντα το ”πληθωριστικό προϊόν” υποτιμήθηκε και εν γένει απαξιώθηκε αφού, δυστυχώς, δεν υπήρξε Ευρωπαϊκή επιδότηση για την ”απόσυρση πτυχιούχων”.

Συμπληρώνεται μισός αιώνας από την Μεταπολίτευση. Δεκάδες υπουργοί παιδείας -τέως πρωθυπουργοί και διεκδικητές της ηγεσίας των κομμάτων εξουσίας- διαχειρίστηκαν την εκπαίδευση, το μέλλον της χώρας. Οι ”μεταρρυθμίσεις” τους, κάστρα χτισμένα στην άμμο της κομματικής σκοπιμότητας, σαρώθηκαν από την ζωή. Θα μείνουν στην ιστορία ως ”ο κύκλος των χαμένων Υπουργών”.

Αντώνης Αντωνάκος

29-12-2023

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">antonakosantonis@gmail.com         http://www.antonakos.edu.gr
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

«Παγωμένοι» αλλά και με μεγάλη αγωνία περιμένουν οι ιδιοκτήτες σε 35 κολλέγια, τις διατάξεις του υπουργείου Παιδείας, για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων.

 

Οι μέχρι τώρα διαρροές των διατάξεων για το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» που θα περιλαμβάνονται στη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση, οι ανακοινώσεις μετά το πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο αλλά και οι δηλώσεις του υπουργού, Κυριάκου Πιερρακάκη, έχουν προκαλέσει αναταραχή στην αγορά των κολεγίων.

 

Σήμερα στα ιδιωτικά κολλέγια σπουδάζουν περισσότεροι από 20.000 νέοι ενώ το κόστος των προπτυχιακών σπουδών κυμαίνεται από 3.000 έως 9.200 ευρώ και των μεταπτυχιακών από 4.000 έως 15.000 ευρώ.

Οι κολλεγιάρχες τηρούν στάση αναμονής ως προς τα κριτήρια που θα ισχύσουν για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα αποκαλυφθούν στις 10 Ιανουαρίου και όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου, θα ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή.

 

Ωστόσο, οι επιχειρηματίες που σήμερα λειτουργούν κολλέγια στην Ελλάδα εκφράζουν φόβους ότι θα δημιουργηθούν πτυχία πολλών ταχυτήτων, με τα δικά τους να υποβαθμίζονται σημαντικά σε σχέση με τα υπάρχοντα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά και εκείνα που θα χορηγούν από το 2025, τα ΑΕΙ που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο των διακρατικών συμφωνιών.

Υπενθυμίζεται ότι και τα κολλέγια που είναι αναγνωρισμένα και λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα θα μπορούν, μέσω συμφωνιών με ΑΕΙ του εξωτερικού, να ιδρύσουν μη κρατικά πανεπιστήμια.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι:

 

«Τα αναγνωρισμένα κολλέγια είναι σήμερα 33 με χιλιάδες σπουδαστές και συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα, με ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας διαμορφωμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Και πρόσθεσε: «Με το νομοσχέδιο δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τα κολέγια που σήμερα λειτουργούν.

 

Και αυτά μπορούν να ιδρύσουν, σε συνεργασία με ξένα αναγνωρισμένα ιδρύματα ένα Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο, όπως στο νομοσχέδιο προβλέπεται, δηλαδή ικανοποιώντας τις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις: να τηρούν το σύνολο των προβλεπόμενων κριτηρίων ίδρυσης και λειτουργίας του νόμου και να είναι Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα».

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι κολλεγιάρχες είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τα εξής σημεία των διατάξεων:

 

1.    Για το ύψος της εγγυητικής επιστολής που προβλέπεται να είναι 2 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, θα υπάρχει παράβολο 500.000 ευρώ για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας και εγκατάστασης, και θα πρέπει να προσκομιστεί τραπεζική εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης αξιόχρεης τράπεζας ύψους 500.000 ευρώ για κάθε σχολή και να πληρώνει παράβολο ύψους 500.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι κάθε μη Κρατικό, μη κερδοσκοπικό ΑΕΙ θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 3 σχολές.

Οι κολλεγιάρχες ζητούν το ποσό συνολικά να μην ξεπερνά τα 500.000 ευρώ και τονίζουν ότι με τα 2 εκατ. που είναι υποχρεωτικά δημιουργούνται δύο ταχύτητες αφού κάποια κολέγια δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν ενώ άλλα έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν εγγυητική επιστολή.

 

2.    Οι κολλεγιάρχες ενοχλούνται από τη σταθερή δέσμευση της κυβέρνησης για «μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ». Αυτό δε σημαίνει ότι τα υπό ίδρυση Πανεπιστήμια δεν θα έχουν κέρδη, αλλά ότι αυτά τα κέρδη υποχρεωτικά θα πρέπει να τα επενδύουν ξανά για τη βελτίωση των ιδρυμάτων.

 

Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στα κολέγια, η «δυσκολία» που αντιμετωπίζουν οι κολλεγιάρχες ως προς αυτή τη διάταξη αφορά στον τρόπο που θα συνεργαστούν με ένα ξένο πανεπιστήμιο. Λένε δηλαδή ότι τα εν Ελλάδι κολλέγια θα πρέπει να εκχωρήσουν τα δικαιώματα διοίκησης στο ξένο ΑΕΙ με το οποίο θα συνεργαστούν.

Μέχρι σήμερα οι κολλεγιάρχες καταβάλλουν τα δικαιώματα δικαιόχρησης για κάθε φοιτητή που κυμαίνεται γύρω στα 1.000 ευρώ, και ελέγχονται μόνο σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Αλλά αν αποφασίσουν να ιδρύσουν μη κερδοσκοπικό ΑΕΙ θα αλλάξει οριστικά η νομική μορφή λειτουργίας τους, ο ξένος «συνεργάτης» θα έχει λόγο στο ταμείο και στη διοίκηση, κάτι που οι ίδιοι δεν επιθυμούν.

3.    Μέχρι στιγμής οι αναφορές για τις προδιαγραφές που θα ισχύουν, εκτός του κτηριολογικού, τονίζεται και η υποχρέωση να διαθέτουν τα νέα ΑΕΙ τουλάχιστον 30 πανεπιστημιακούς με διδακτορικό τίτλο ως μέλη του διδακτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού. Επίσης, το ειδικό διδακτικό προσωπικό του δεν μπορεί να ξεπερνά σε ποσοστό το 20% του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του. Κάποια κολλέγια ενδεχομένως να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν σ’ αυτόν τον όρο.

Όπως ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης: «Ένα τέτοιο ίδρυμα χρειάζεται να έχει από την έναρξή του τουλάχιστον τρεις σχολές, να διαθέτει τουλάχιστον 30 καθηγητές με διδακτορικό και δημοσιεύσεις και όλο το υπόλοιπο αναγκαίο προσωπικό, να ανταποκρίνεται στις προβλεπόμενες προϋποθέσεις υποδομής, ειδικά στις κτηριακές προδιαγραφές, να ιδρυθεί και να λειτουργεί αποκλειστικά ως παράρτημα ξένου αναγνωρισμένου ιδρύματος και να είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», είπε.

 

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ένας μεγάλος αριθμός των υπαρχόντων κολλεγίων στην Ελλάδα να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην υπάρχουσα μορφή, δίνοντας πτυχία που έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

 

Όχι, όμως, και αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά δικαιώματα που θα μπορούν να προσφέρουν τα νέα ΑΕΙ, όπως το κάνουν άλλωστε και τα δημόσια πανεπιστήμια.

Γνώστες της αγοράς αναφέρουν ότι πολλά κολλέγια θα χάσουν σημαντικό αριθμό φοιτητών που ενδεχομένως να επιλέγουν τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ τα οποία θα τους προσφέρουν επαγγελματική και ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων τους.

Οι κολλεγιάρχες φοβούνται δηλαδή ότι θα υπάρξει υποβάθμιση των δικών τους πτυχίων και αδυναμία να ανταγωνιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια και αυτά που θα ιδρυθούν τα επόμενα χρόνια.

 

Χαρακτηριστικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης:

«Εξαιτίας και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας η λειτουργία των κολεγίων οδηγεί στη χορήγηση πτυχίων που έχουν επαγγελματικά δικαιώματα αλλά δεν παρέχουν ακαδημαϊκά δικαιώματα. Τώρα έχουμε ένα χαμηλά ρυθμισμένο, για να μην πω αρρύθμιστο, πεδίο, αυτό των κολεγίων, το οποίο οδηγεί σε χορήγηση πτυχίων. Και, ταυτόχρονα, δεν “θέλουν” να φτιάξουμε ένα σχήμα, το οποίο θα είναι ρυθμισμένο, θα έχει προϋποθέσεις λειτουργίας, αδειοδότησης και παρακολούθησης […] ουσιαστικά προϋποθέσεις ουσιαστικής λειτουργίας, τις οποίες θα θέσουμε ακριβώς για να υπάρχει ένα εξαιρετικό επίπεδο, ένα πολύ καλό επίπεδο στη λειτουργία αυτών των ΑΕΙ. Αυτό θα μας λύσει (το πρόβλημα) ότι πάρα πολλά παιδιά, τα οποία σήμερα φεύγουν και πηγαίνουν στην Κύπρο, δεν θα πω μακριά, πηγαίνουν στη Βουλγαρία.

 

Πηγαίνουν σε μη κρατικά πανεπιστήμια, σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δεν χρειάζεται να υποβάλλονται οι γονείς τους σε αυτό το έξοδο μετακινήσεων, διαβιώσεως, διατροφής, διδάκτρων, αλλά (τα παιδιά) θα μπορούν να κάνουν μια επιλογή εδώ».

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

ipourgeio 400px

 (Ανακοινοποίηση) Προσλήψεις αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και Γενικής Παιδείας, ΠΕ και ΔΕ, βάσει Ειδικής Προκήρυξης

Προσλήψεις Αβάθμιας ΕΑΕ (ανακοινοποιημένος πίνακας εδώ)

Προσλήψεις Ββάθμιας ΕΑΕ (ανακοινοποιημένος πίνακας εδώ) 

Η ανακοινοποίηση αφορά στον υπολογισμό μορίων 

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

17 08 16 ipokritiki

Τελικός αξιολογικός πίνακας μοριοδότησης προσόντων υποψηφίων, ανά αντικείμενο και Καλλιτεχνικό Σχολείο, για την πρόσληψη ωρομίσθιου προσωπικού, εξειδικευμένου στη διδασκαλία των αντικειμένων των κατευθύνσεων Θεάτρου-Κινηματογράφου και Χορού στα Καλλιτεχνικά Σχολεία σχ έτους 2023-2024

Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνεται ότι αναρτάται ο τελικός αξιολογικός πίνακας μοριοδότησης προσόντων υποψηφίων, σχολ. έτους 2023-2024, ανά αντικείμενο και Καλλιτεχνικό Σχολείο, για την πρόσληψη ωρομίσθιου προσωπικού, εξειδικευμένου στη διδασκαλία των μαθημάτων του Κινηματογράφου, Κλασικού και Σύγχρονου Χορού και Κίνησης-Χορού στα Καλλιτεχνικά Σχολεία, όπως κυρώθηκε με την αριθμ. 149398/Ε1/29-12-2023 (ΑΔΑ: 673Ω46ΝΚΠΔ-5ΞΥ) υπουργική απόφαση

Ο τελικός αξιολογικός πίνακας ΕΔΩ 

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 

H αναβάθμιση της εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τουρισμό, βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης σε συνάντηση που είχαν σήμερα στο Υπουργείο Τουρισμού, η υπουργός κα Όλγα Κεφαλογιάννη, με τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.

Η κα Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι η βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, που είναι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης, είναι στενά συνυφασμένη με την αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών στον τουρισμό και τη διεύρυνση των δεξιοτήτων των εργαζόμενων στον τουρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι εξετάζονται τρόποι αναβάθμισης και εμπλουτισμού των τουριστικών σπουδών τόσο στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το καθ΄ύλην αρμόδιο υπουργείο Παιδείας, όσο και αναφορικά με τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Τουρισμού, σε ευθυγράμμιση με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από την κυβέρνηση αυτό το χρονικό διάστημα για την αναβάθμιση αυτού του επιπέδου σπουδών.

Η υπουργός τόνισε ότι αποτελεί άμεση προτεραιότητα για το Υπουργείο Τουρισμού, στη σύγχρονη οικονομική συγκυρία, η ενίσχυση και διεύρυνση των δυνατοτήτων εκπαίδευσης και κατάρτισης των εργαζόμενων στον τουρισμό, με εμπλουτισμό των γνώσεων και δεξιοτήτων τους και αναβάθμισης του επιπέδου σπουδών τους στη χώρα μας.

Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, εξέφρασε τη βούληση για ενίσχυση των επιπέδου σπουδών στον Τουρισμό και ανέφερε ότι θα αναζητηθούν τρόποι για την επίτευξη του σκοπού. Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε θα εκπονηθεί σχετική μελέτη και σε νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα και θα τεθούν οι βάσεις για την υλοποίηση του σχεδίου.

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2023 23:13

Οδηγίες για επιστροφή ΤΠΔΥ

 

 

 

Οδηγίες για την ηλεκτρονική κατάθεση αίτησης και δικαιολογητικών που αφορούν την επιστροφή κρατήσεων 1% ΤΠΔΥ.

ΒΗΜΑ 1: Μπαίνω στην ιστοσελίδα https://www.efka.gov.gr/el
BHMA 2: Ηλεκτρονικό αίτημα εξυπηρέτησης/κλείσιμο ραντεβού/ Είσοδος στην Υπηρεσία
BHMA 3: Είσοδος με κωδικούς TAXISNET – Πατάω δύο φορές «Συνέχεια».
BHMA 4: Επιλέγω νέα αίτηση και επικαιροποιώ αν χρειάζεται τα στοιχεία μου.
ΒΗΜΑ 5: Επιλέγω για θέμα -- Άλλο θέμα Εσόδων - Ασφάλισης


ΒΗΜΑ 6: Αντιγράφω το παρακάτω κείμενο στο πλαίσιο κειμένου της αίτησης:
«Με την παρούσα αιτούμαι, την επιστροφή των ατομικών μου ασφαλιστικών εισφορών
(Εισφορά 1 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ Υπέρ ΤΠΔΥ λόγω μη ανταποδοτικότητας αρ.84 Ν.4997/25.11.2022)
που παρακρατήθηκαν αχρεωστήτως από τον Εργοδότη μου κατά την χρονική περίοδο από
01.01.2018 μέχρι 01.01.2023
Θα στείλω συνημμένα στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με θέμα τον αρ.
πρωτοκόλλου της παρούσας αίτησης, ηλεκτρονικό αρχείο με μισθοδοτικές καταστάσεις για
τα οικονομικά έτη 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 καθώς και βεβαίωση για ΙΒΑΝ τραπεζικού
λογαριασμού.».
ΒΗΜΑ 7: Κάνω Υποβολή της αίτησης και μετά με προβολή μπορώ να την εκτυπώσω αν
θέλω (φυσικά στο ΒΗΜΑ 6 πρέπει να προσέξετε να βάλετε τα έτη που σας αφορούν αν
τυχόν είστε νεοδιόριστοι στο Δημόσιο).
ΒΗΜΑ 8: Μπαίνω με κωδικούς TAXISNET στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής
(https://www.gsis.gr/dimosia-dioikisi/pliromes-eispraxeis/eap). Πηγαίνω στο πρώτο μενού
από αριστερά Προσωποποιημένη Πληροφόρηση μισθοδοτούμενων και από εκεί κατεβάζω
σε pdf τις μισθοδοτικές καταστάσεις που με ενδιαφέρουν.
ΒΗΜΑ 9: Κάνω συμπίεση όλα τα αρχεία σε ένα αρχείο zip και το στέλνω συννημένα μέσω
email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (καλό είναι να σταλούν οι καταστάσεις μέσα στο
2023).
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

2018 10 08 18 40 52

Προσλήψεις 521 εκπαιδευτικών Αβάθμιας και Ββάθμιας Εκπαίδευσης, στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση καθώς και στη Γενική Εκπαίδευση, ως προσωρινών αναπληρωτών, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, για το διδακτικό έτος 2023-2024, βάσει Ειδικής Προκήρυξης κάλυψης λειτουργικών κενών [άρθρο 86 του ν. 4547/2018 (Α΄ 102), όπως ισχύει].

Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνεται ότι για το διδακτικό έτος 2023-2024 προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές, βάσει της αριθμ. 146661/Ε1/20-12-2023 (ΑΔΑ: 69ΕΣ46ΝΚΠΔ-ΟΒΠ) Ειδικής Προκήρυξης κάλυψης λειτουργικών κενών [άρθρο 86 του ν. 4547/2018 (Α΄ 102), όπως ισχύει]:

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:

α) 158 εκπαιδευτικoί στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ) και

β) 88 εκπαιδευτικοί στη Γενική Εκπαίδευση.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

α) 60 εκπαιδευτικοί στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ) και

β) 213 εκπαιδευτικοί στη Γενική Εκπαίδευση.

Επιπλέον, διατίθενται για πρόσληψη ως προσωρινοί αναπληρωτές στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, με απόφαση του οικείου Διοικητικού Συμβουλίου, μία (1) εκπαιδευτικός, κλάδου ΠΕ89.01, για την Γενική Εκπαίδευση και ένας (1) εκπαιδευτικός, κλάδου ΠΕ03, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Υποστήριξη εγγραμματισμών και κοινωνικοσυναισθηματικής ανάπτυξης μαθητών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης».

Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία από την Τρίτη 9 έως και την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024, απευθείας στην σχολική μονάδα πρόσληψής τους. Εάν τοποθετούνται σε περισσότερες από μία σχολικές μονάδες, η ανάληψη υπηρεσίας λαμβάνει χώρα στη σχολική μονάδα όπου θα παρέχονται οι περισσότερες ώρες διδασκαλίας.

1. Προσλήψεις Αβάθμιας ΕΑΕ_Ειδικής Αγωγής εδώ 

2. Προσλήψεις Αβάθμιας Γενικής Αγωγής εδώ 

3. Προσλήψεις Ββάθμιας ΕΑΕ_Ειδικής Αγωγής εδώ 

4. Προσλήψεις Ββάθμιας Γενικής Αγωγής εδώ 

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 15

Εκπαιδευτικά Νέα