Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Οκτώβριος 2023 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr

Στις μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να προωθήσει το υπουργείο Παιδείας τους επόμενους μήνες αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης ο οποίος μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά «Καλημέρα» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ψηφιακό φροντιστήριο που προωθεί η κυβέρνηση, για τη βία στα σχολεία αλλά και για το πώς το πανεπιστήμιο Θράκης μετατρέπεται σε πανεπιστημιακό πυλώνα σε όλη την περιφέρεια.

Ο. κ. Πιερρακάκη επανέλαβε την σταθερή απόφαση της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά να έχει ολοκληρωθεί «έως το τέλος του χρόνου η απαραίτητη κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφιση της νέας πραγματικότητα στα ΑΕΙ με τις συνεργασίες του δημόσιου πανεπιστήμιου με κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια άλλων χωρών».

«Αρχής γενομένης από την παρουσίαση του νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια της εισαγωγής του στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, υλοποιούμε μια βασική κυβερνητική προτεραιότητα σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με βάση τις δυνατότητες που έχουμε από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, που οδηγεί σε μεγάλες αλλαγές» συμπλήρωσε ο κ. Πιερρακάκης για να διευκρινίσει αμέσως μετά « η άρση του κρατικού μονοπωλίου στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση με την αλλαγή του άρθρου 16 του συντάγματος και η αντικατάσταση του από ένα νέο που θα λαμβάνει υπόψη του την παγκόσμια τάξη πραγμάτων στην εκπαίδευση παραμένει βασικός στόχος».

Παράλληλα, δήλωσε πως περίπου 50.000 Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό. «Πρόκειται για έναν αριθμό αρκετά μεγάλο αν το συγκρίνετε με το αντίστοιχο νούμερο. Σε άλλες χώρες, σε απόλυτο νούμερο έχουμε επταπλάσιους ανάλογα με τον πληθυσμό, αυτό πρέπει να το γυρίσουμε ανάποδα» σχολίασε και υπογράμμισε ότι θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο εντός της χρονιάς προκειμένου να αλλάξει η εικόνα αυτή.

Ψηφιακό φροντιστήριο

Ο υπ. Παιδείας αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του υπουργείο όσον αφορά την ψηφιακή ενισχυτική διδασκαλία. «Υπάρχουν παιδιά σε ακριτικά μέρη που δεν έχουν καλή ενισχυτική διδασκαλία, που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα» για ενισχυτική διδασκαλία ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης για το λόγο αυτό  θα υπάρξει ψηφιακή ενισχυτική διδασκαλία αρχικά σε μαθηματικά και γλώσσα από το Φεβρουάριο του 2024. 

 

«Θα βιντεοσκοπήσουμε όλη την ύλη από Α’ δημοτικού ως Γ’ λυκείου και κάθε μάθημα θα είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο» ανέφερε χαρακτηριστικά για τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιείται η διαδικασία και θα είναι άμεσα διαθέσιμη για τους μαθητές. 

Όσον αφορά τα μαθήματα των πανελληνίων υποστήριξε ότι δεν θα είναι βιντεοσκοπημένα αλλά θα μεταδίδονται ζωντανά. Πρόκειται για το δεύτερο βήμα όπως είπε, το οποίο θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2024.

Μπούλινγκ στα σχολεία

Σχετικά με το μππύλινγκ στα σχολεία και τα περιστατικά βίας, ο υπουργός δήλωσε ότι «είναι ένα απόστημα που πρέπει να σπάσουμε. Θα χρειαστεί να κάνουμε μια εθνική καμπάνια που θα ζητήσουμε τη βοήθεια όλων για να επικοινωνήσουν ότι η βία είναι κάτι αρνητικό για το παιδί. Υπάρχει υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα υλοποιηθεί» ανέφερε και προανήγγειλε την δημιουργίας μιας πλατφόρμας που θα είναι έτοιμη εντός του Νοεμβρίου, όπου κάθε παιδί θα μπορεί να μπαίνει και να μεταφέρει τα περιστατικά βίας.

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2023 01:11

Μεγάλες αλλαγές σε ΕΠΑΛ, ΙΕΚ

 

Νέα σελίδα στην επαγγελματική εκπαίδευση φιλοδοξεί να ανοίξει η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία 235 προγραμμάτων σπουδών που θα καταρτιστούν με βάση τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και των επιχειρήσεων, αλλά και τον επανασχεδιασμό των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), ώστε να γίνει ισχυρό το στίγμα τους.

Με το ίδιο νομοσχέδιο ενισχύεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και καταργούνται 37 τμήματα που είχαν ιδρυθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έχουν φοιτητές.

Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Καθημερινή, κάνουν λόγο για έλλειψη προσωπικού σε ειδικότητες αιχμής, ωστόσο οι περισσότεροι 18χρονοι απόφοιτοι λυκείου προσβλέπουν σε πανεπιστημιακές σπουδές την ίδια στιγμή που, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 33,3% των νέων ηλικίας 25-29 ετών αποφοίτων επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι χωρίς δουλειά και δεν μετέχει σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να ενισχύσει τις επαγγελματικές του δεξιότητες.

Με το ποσοστό αυτό η Ελλάδα κατέχει τη χειρότερη θέση ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Ουσιαστικά, αποδεικνύεται ότι η επαγγελματική εκπαίδευση εξακολουθεί να είναι ο «φτωχός συγγενής» του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Μεγάλες αλλαγές σε ΕΠΑΛ και ΙΕΚ

Μια νέα σελίδα για ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης φιλοδοξεί να ανοίξει η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα μα την καθημερινή, οι αλλαγές θα κινηθούν στους εξής τέσσερις άξονες:

 

• Οι νέες ειδικότητες θα καταρτιστούν με δύο κριτήρια: Με βάση τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων τις οποίες έχουν υποδείξει οι κοινωνικοί εταίροι, όπως ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής κ.ά.

• Στα ΕΠΑΛ θα αλλάξουν συνολικά 235 προγράμματα σπουδών και θα καταρτισθούν 41 οδηγοί κατάρτισης για τις ειδικότητες της μαθητείας.

• Θα επανασχεδιαστούν τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) ώστε να γίνει ισχυρό το στίγμα τους και η αξία που έχουν τα πτυχία τους, χωρίς να «συνθλίβονται» ανάμεσα στα επαγγελματικά λύκεια και τα ΑΕΙ. Ουσιαστικά θα γίνει rebranding των ΙΕΚ.

• Θα υπάρξει καλύτερος συντονισμός τόσο μεταξύ εκπαίδευσης και κατάρτισης όσο και μεταξύ των διαφόρων τύπων κατάρτισης, ενώ θα ενισχυθεί η συνεργασία και οι συνέργειες μεταξύ φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον τομέα της μαθητείας.

 

Πιο συγκεκριμένα, ιδρύονται υπό προϋποθέσεις κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, στα οποία μπορούν να συνυπάρχουν και να λειτουργούν δομές των επιπέδων 3, 4 και 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης, ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας) και τα εργαστηριακά κέντρα που εξυπηρετούν εργαστηριακά τις εν λόγω δομές.

Έτσι, θα επιτραπούν οι συνέργειες μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων, με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση της διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας αλλά και την αποφυγή επικαλύψεων μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων. Επίσης, επεκτείνονται σε όλα τα ΕΠΑΛ οι αποτελεσματικές ρυθμίσεις των Πρότυπων ΕΠΑΛ, ενώ τα ΙΕΚ μετονομάζονται σε Ανώτερες Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης.

 

Με το ίδιο νομοσχέδιο ενισχύεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης και υποστήριξης της περιοχής, όπως είχε δεσμευθεί ο πρωθυπουργός. Ειδικότερα, ιδρύονται δύο τμήματα (Ψυχολογίας και Εργοθεραπείας) στο Διδυμότειχο και στην Κομοτηνή, ενσωματώνονται επτά υφιστάμενα και λειτουργούντα τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (δύο από τη Δράμα, τέσσερα από την Καβάλα και του Παραρτήματος της Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο) και αναδιαρθρώνεται η Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Έτσι αξιοποιούνται στο έπακρο οι υποδομές του δασικού χωριού στην Ελατιά Δράμας, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει εκεί το διεθνές κέντρο Περιβαλλοντικής και Αθλητικής Εκπαίδευσης και Έρευνας.

Ακόμα, το Παράρτημα του Τμήματος Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου μεταφέρεται στην Αλεξανδρούπολη, όπου λειτουργεί η Σχολή Επιστημών Υγείας η οποία υποστηρίζεται από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Με τον τρόπο αυτό, το ΔΠΘ θα ενσωματώσει όλα τα τμήματα που είναι εγκατεστημένα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, γεγονός που θα το καταστήσει το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας καθώς θα αποτελείται από 30 τμήματα. Επιπλέον, καταργούνται 37 τμήματα που είχαν ιδρυθεί επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν έχουν φοιτητές και βρίσκονται σε αναστολή.

Τα μέλη ΔΕΠ θα απορροφηθούν από τα οικεία ιδρύματα.

Τέλος, πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν ότι θα προωθηθεί νέο σχέδιο Οργανισμού της Ακαδημίας Αθηνών, σε αντικατάσταση του υπάρχοντος που έχει συνταχθεί το 1926.

Μία εκ των σημαντικότερων προβλέψεων είναι «να πραγματοποιούνται δημόσιες ψηφοφορίες ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια στη λειτουργία της Ακαδημίας», όπως ανέφερε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Παιδείας.

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 

 

Σχολεία: Πάνω από 40.000 εκπαιδευτικοί ορίστηκαν μέλη επιτροπών παραλαβής έργων του «Ελλάδα 2.0»!

Οι πίνακες με όλα τα ονόματα ανά σχολική μονάδα. ΕΔΩ

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

ipourgeio 400px

 

Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού
και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια θα έχουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που προσλήφθηκαν την 25η Οκτωβρίου 2023 ως προσωρινοί αναπληρωτές για το διδακτικό έτος 2023-2024, προκειμένου αυτοί να μεταβούν στην περιοχή τοποθέτησης και ανάληψης υπηρεσίας. Ειδικότερα:

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Με κοινή πρωτοβουλία των Υπουργείων Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ανακοινώνονται εκπτώσεις έως και 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

31-10.png

Υπενθυμίζεται ότι με κοινή πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχουν ανακοινωθεί μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους προσληφθέντες τόσο κατά την Α΄ όσο και κατά τη Β΄ φάση αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να προστεθούν και άλλες εταιρείες στον ανωτέρω πίνακα, οπότε και θα εκδοθεί νεότερη ενημέρωση.

Η έκπτωση θα αφορά στην κάλυψη των μετακινήσεων των εκπαιδευτικών από τους μόνιμους τόπους κατοικίας τους προς το τελικό νησί, στο οποίο ανέλαβαν υπηρεσία. Απαραίτητα δικαιολογητικά για την παροχή της έκπτωσης θα είναι η σχετική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που αναφέρει την πρόσληψή τους, καθώς και η Αστυνομική τους Ταυτότητα.

Αεροπορικά εισιτήρια από την εταιρεία Sky Express:

H εταιρεία SkyExpress, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού παρέχει έκπτωση ύψους 30% για την έκδοση δέκα (10) αεροπορικών εισιτηρίων ανά ενδιαφερόμενο, για τη μετακίνηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον τόπο ανάληψης υπηρεσίας.

Η διαδικασία για τη λήψη της εν λόγω έκπτωσης έχει ως ακολούθως:

 • Οι δικαιούχοι θα λάβουν SMS με έναν μοναδικό κωδικό
 • Το SMS θα περιέχει και ένα link για τη σελίδα της SkyExpress σχετικά με την προσφορά/έκπτωση
 • Στη σελίδα μετά τη συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων (όνομα, επώνυμο, e-mail, τηλέφωνο και τον κωδικό τον οποίο έλαβαν), θα λαμβάνουν στο e- mail τους τον σχετικό εκπτωτικό κωδικό, ώστε να τον εισάγουν κατά τη διαδικασία κράτησης/αγοράς του εισιτηρίου.

Ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης ευχαριστεί θερμά τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη καθώς και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την άμεση ανταπόκρισή τους στον αίτημα του ΥΠΑΙΘΑ για την παροχή των ανωτέρω διευκολύνσεων.

Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της διαρκούς μέριμνας αλλά και της ουσιαστικής αναγνώρισης του έργου των εκπαιδευτικών μας οι οποίοι προσφέρουν τα μέγιστα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

Απάντηση σε ερωτήματα των τηλεθεατών για τις εξετάσεις και τις προσλήψεις εκπαιδευτικών στο Δημόσιο έδωσε η υφυπουργός Παιδείας, Δόμνα Μιχαηλίδου,  στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. 

Για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών τις επόμενες χρονιές, η υφυπουργός δήλωσε ότι θα γίνουν με την κλασσική μοριόδοτηση του ΑΣΕΠ – χωρίς διαγωνισμό - ενώ σε βάθος χρόνου θα γίνουν κινήσεις για διάλογο με της ομοσπονδίες και φορείς των εκπαιδευτικών. 

Κενά στα σχολεία

«Τα κενά στα σχολεία αύριο κλείνουν» δήλωσε η κυρία Μιχαηλίδου. 

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για τα 2.800 κενά, - στην οποία μπορούν να μπουν οι εκπαιδευτικοί και να δηλώσουν για ποια θέση ενδιαφέρονται. 

 

Την Τετάρτη θα μάθουν με sms σε ποια σχολεία θα τοποθετηθούν και μέχρι την Παρασκευή θα έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους. 

Για τα περιστατικά βίας και παιδικής παραβατικότητας στα σχολεία

«Το ζήτημα έχει ξεφύγει και προσπαθούμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σε επίπεδο οικογένειας και σχολείου»

Παρατηρούμε τι έχουν κάνει οι πιο προηγμένες χώρες και να εφαρμόζουμε αυτά τα μοντέλα, όπως 
-    Μαθήματα ενσυναίσθησης, όπως στη Δανία
-    Αύξηση στις προσλήψεις κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων στα σχολεία, όπως στη Γαλλία
-    Επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών όπως στη Σουηδία
Επιπλέον, από την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα αναφορών για περιστατικά bulling στα σχολεία.

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 

Κατά την επιμορφωτική περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2023

Έγγραφο 121379/Ε3/27-10-2023 του Υπουργείου Παιδείας

Το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝ.ΕΠ.) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.), στο πλαίσιο των προβλέψεων του Ν. 4823/2021, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), πρόκειται να υλοποιήσει κατά την επιμορφωτική περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2023 σειρά προγραμμάτων των ακόλουθων τίτλων για στελέχη εκπαίδευσης:

1. Ανάπτυξη δεξιοτήτων των Συμβούλων Εκπαίδευσης: Στρατηγικές ενσωμάτωσης των νέων προγραμμάτων σπουδών στην εκπαίδευση και πρακτικές υποστήριξης των εκπαιδευτικών Ομάδα στόχος του επιμορφωτικού προγράμματος είναι οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και σκοπός του είναι η Ανάπτυξη εκείνων των Δεξιοτήτων των Συμβούλων Εκπαίδευσης οι οποίες αφορούν στη διάχυση και την ομαλή ένταξη των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και πρακτικών υποστήριξης των εκπαιδευτικών.

2. Ανάπτυξη δεξιοτήτων των διευθυντών και υποδιευθυντών σχολείων Ομάδα στόχος του επιμορφωτικού προγράμματος είναι οι Διευθυντές, οι Προϊστάμενοι και οι Υποδιευθυντές των Σχολικών Μονάδων όλων των βαθμίδων και σκοπός του είναι η ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων που θα τους καταστήσει ικανούς να ασκήσουν τα διοικητικά τους καθήκοντα στις σχολικές μονάδες με αποτελεσματικό τρόπο.

Παρακαλούνται τα στελέχη εκπαίδευσης που αποτελούν ομάδα στόχο των παραπάνω προγραμμάτων επιμόρφωσης να προγραμματίσουν τη συμμετοχή τους στα προγράμματα αυτά ώστε να ολοκληρώσουν την επιμόρφωσή τους εντός της επιμορφωτικής περιόδου Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2023 για την οποία έχει ήδη γίνει προγραμματισμός από το ΙΝΕΠ/ΕΚΔΔΑ.

Την αίτησή τους πρέπει να υποβάλουν μέσω της πλατφόρμας του ΙΝΕΠ/ΕΚΔΔΑ https://online.ekdd.gr/OnlineWeb/index.jsp […]

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 

 

Θέμα: Ενημέρωση σχετικά με θέματα ασφάλειας μαθητών/τριών

Μετά από αναφορές περιστατικών που αφορούν στη λειτουργία των σχολικών μονάδων και στην ασφάλεια των μαθητών κατά την παρουσία τους στον χώρο του σχολείου, εφιστούμε ιδιαίτερα την προσοχή σας στην πιστή τήρηση των κείμενων διατάξεων για τη διασφάλιση της προστασίας των μαθητών και στην άμεση ενημέρωση των αρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε συμβάντος. Πιο συγκεκριμένα:

• Oι Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων Π.Ε. και Δ.Ε. θα πρέπει να φροντίζουν, ώστε οι θύρες εισόδου- εξόδου στο χώρο του σχολείου να παραμένουν κλειστές καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου. Με αυτόν τον τρόπο διαφυλάσσεται η ασφάλεια των μαθητών και αποτρέπεται η είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου, καθώς και η είσοδος ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία του σχολείου. Κανένα άτομο πλην των εκπαιδευτικών δε μπορεί να παραμένει εντός του σχολικού χώρου κατά τη διάρκεια λειτουργίας της σχολικής μονάδας (εγκύκλιος με αριθμ. πρωτ. 143074/ΓΔ4/17-11-2022 του ΥΠΑΙΘ).

• Οι εφημερίες υπάγονται στα υποχρεωτικά καθήκοντα των εκπαιδευτικών, οι οποίοι έχουν την ευθύνη της επιτήρησης και της προστασίας των μαθητών. Θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για τον απαραίτητο αριθμό εφημερευόντων, ώστε να καλύπτονται με επάρκεια όλοι οι χώροι των σχολικών μονάδων από τους εφημερεύοντες. Η εφημερία είναι δυνατόν να αναλαμβάνεται από περισσότερους εκπαιδευτικούς την ίδια ημέρα εκ περιτροπής, αρκεί να εξασφαλίζεται η συνεχής και αδιάλειπτη επιτήρηση και προστασία των μαθητών. Οι Διευθυντές/ντριες -Υποδιευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων φροντίζουν για την αναπλήρωση των εφημερευόντων όταν απαιτείται. Οι εφημερεύοντες οφείλουν να επιδεικνύουν τη δέουσα προσοχή στην άσκηση των καθηκόντων τους, παρεμβαίνοντας και προληπτικά προς αποφυγή περιστατικών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών. Οι Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων είναι υπεύθυνοι/ες για την ορθή εφαρμογή και απαρέγκλιτη τήρηση των οδηγιών που αφορούν στις εφημερίες των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (εγκύκλιος με αριθμ. πρωτ. 176151/ΓΔ4/11-11-2019 του ΥΠΑΙΘ).

Η άμεση αναφορά των περιστατικών που λαμβάνουν χώρα στις σχολικές μονάδες από τους Διευθυντές/ντριες των σχολείων στις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης καθώς και η παράλληλη ενημέρωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης από τους Διευθυντές/ντριες Εκπαίδευσης κρίνεται επιτακτικής ανάγκης και εξαιρετικής σημασίας, προκειμένου όλοι οι φορείς να είναι πρωτίστως ενήμεροι, να αντιδρούν άμεσα και να συνεργάζονται αποτελεσματικά ώστε να συμβάλλουν στη βέλτιστη διαχείριση όλων των θεμάτων.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι τόσο αναφορικά με τα θέματα ενημέρωσης των αρμόδιων υπηρεσιών όσο και στις περιπτώσεις όπου τίθενται ερωτήματα, ζητούνται οδηγίες ή διευκρινίσεις ή ανακύπτουν ζητήματα υπηρεσιακής κατάστασης θα πρέπει να τηρείται η ορθή διοικητική πρακτική αναφορικά με την τήρηση της ιεραρχίας, όπως άλλωστε έχουμε επισημάνει με το με αριθμ. πρωτ. 9319/17-06-2020 έγγραφό μας.                                                                                      

Περιφερειακή Δ/νση

Α/θμιας & Β/θμιας εκπ/σης

Κεντρικής Μακεδονίας

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 

 

 Δικαιολογητικά πρόσληψης αναπληρωτών/τριών εκπαιδευτικών  & μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ:

ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ:

η αυθημερόν αποστολή με e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

του Δελτίου Απογραφής σας

ή της Υπεύθυνης Δήλωσης μη αποδοχής θέσης.

 1. Δελτίο Απογραφής Αναπληρωτή όπως επισυνάπτεται (προσκομίζετε το πρωτότυπο μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά)
 2. Φωτοαντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας
 1. Φωτοαντίγραφο Πτυχίου (σε περίπτωση ξενόγλωσσου τίτλου απαιτείται μετάφραση, αναγνώριση ΔΟΑΤΑΠ και Απολυτήριο Λυκείου)
 2. Φωτοαντίγραφο Παιδαγωγικής Επάρκειας (όπου απαιτείται)
 3. Για τα μέλη ΕΕΠ άδεια άσκησης επαγγέλματος
 4. Δικαιολογητικό-προσόν ένταξης στην Ειδική Αγωγή (όπου απαιτείται)
 5. Αποδεικτικό έγγραφο για τον ΑΜΚΑ και τον Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου ΙΚΑ (ΑΜΑ).
 6. Αποδεικτικό έγγραφο της ΑΑΔΕ (π.χ. Ε1, εκκαθαριστικό) για τον ΑΦΜ και τη ΔΟΥ.
 7. Γνωμάτευση -του τελευταίου τριμήνου- παθολόγου ή γενικού ιατρού, είτε του δημοσίου είτε ιδιώτη, η οποία να πιστοποιεί την υγεία του εκπαιδευτικού και την ικανότητα να ασκήσει διδακτικά καθήκοντα ή –για το μέλος ΕΕΠ-ΕΒΠ– να ασκήσει υποστηρικτικά καθήκοντα. [Εάν είναι χειρόγραφη, απαιτείται η πρωτότυπη. Εάν είναι άυλης μορφής, γίνεται δεκτό και το αντίγραφό της.]
 8. Γνωμάτευση -του τελευταίου τριμήνου- ψυχιάτρου, είτε του δημοσίου είτε ιδιώτη, η οποία να πιστοποιεί την υγεία του εκπαιδευτικού και την ικανότητα να ασκήσει διδακτικά καθήκοντα, είτε του δημοσίου είτε ιδιώτη, η οποία να πιστοποιεί την υγεία του εκπαιδευτικού και την ικανότητα να ασκήσει διδακτικά καθήκοντα, ή –για το μέλος ΕΕΠ-ΕΒΠ– να ασκήσει υποστηρικτικά καθήκοντα. [Εάν είναι χειρόγραφη, απαιτείται η πρωτότυπη. Εάν είναι άυλης μορφής, γίνεται δεκτό και το αντίγραφό της.]

Οι ιατρικές γνωματεύσεις προσκομίζονται ΑΜΕΣΑ, γιατί απαιτούνται πριν την πρώτη μισθοδοσία.

 1. Υπεύθυνη δήλωση ν.1599/1986 όπως επισυνάπτεται. ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι άρρενες ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν τον Αριθμό Στρατολογικού Μητρώου τους στο τέλος της δήλωσης.
 2. Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου οποιασδήποτε Τράπεζας όπου θα αναγράφεται ευκρινώς το IBAN του λογαριασμού με πρώτο δικαιούχο τον/την αναπληρωτή/τρια.
 3. Σε περίπτωση τέκνου άνω των 18 και κάτω των 25 ετών, σπουδάζοντος ή υπηρετούντος τη στρατιωτική του θητεία, απαιτούνται οι αντίστοιχες βεβαιώσεις φοίτησης ή υπηρέτησης.
 4. Σε περίπτωση ύπαρξης Μεταπτυχιακού/Διδακτορικού τίτλου, αίτηση αναγνώρισης με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προς το ΠΥΣΔΕ (για τους εκπαιδευτικούς) ή προς το ΠΥΣΕΕΠ (για τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ) για μισθολογική εξέλιξη, πρωτοκολλημένη από το σχολείο την ημέρα που θα γίνει η ανάληψη υπηρεσίας, καθώς η αναγνώριση της συνάφειας από το ΠΥΣΔΕ ή από το ΠΥΣΕΕΠ ανατρέχει στην ημερομηνία της αίτησης [επισυνάπτονται τα αντίστοιχα έντυπα αίτησης].

Οι εκπαιδευτικοί της ΕΑΕ που κατέχουν μεταπτυχιακό/διδακτορικό τίτλο στην Ειδική Αγωγή και έχουν προσληφθεί στην Ειδική Αγωγή από τον πίνακα Β δεν οφείλουν να υποβάλουν σχετική αίτηση αναγνώρισης για συνάφεια· το στοιχείο της συνάφειας του τίτλου αυτών των εκπαιδευτικών είναι ήδη καταχωρισμένο στο ΟΠΣΥΔ, ως εκ τούτου, η αντίστοιχη μισθολογική εξέλιξή τους γίνεται αυτόματα.

 1. Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση για αναγνώριση προϋπηρεσίας, όπου θα αναγράφονται για όλες τις προϋπηρεσίες τα χρονικά διαστήματα υπηρέτησης και η Διεύθυνση Εκπαίδευσης ή ο φορέας όπου προσφέρθηκε η υπηρεσία, πρωτοκολλημένη από το σχολείο την ημέρα που θα γίνει η ανάληψη υπηρεσίας. Η αναγνώριση της προϋπηρεσίας ανατρέχει στην ημερομηνία της αίτησης [επισυνάπτεται το έντυπο αίτησης].

Για τις προϋπηρεσίες σε Α/θμια και Β/θμια δημόσιας εκπαίδευσης απαιτείται να προσκομιστεί μόνον η συγκεντρωτική βεβαίωση προϋπηρεσίας από το ΟΠΣΥΔ.

Για τις προϋπηρεσίες σε Α/θμια και Β/θμια ιδιωτικής εκπαίδευσης απαιτούνται οι βεβαιώσεις προϋπηρεσίας και τα αντίστοιχα ένσημα.

Για τις προϋπηρεσίες σε Δημόσιο, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΔΕΚΟ με σχέση εξαρτημένης εργασίας δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου (αποκλειομένων σε κάθε περίπτωση των συμβάσεων μίσθωσης έργου), απαιτούνται για την αναγνώρισή τους τα εξής:

α΄) Βεβαίωση από το φορέα απασχόλησης, όπου θα αναφέρονται:

 • οι αποφάσεις πρόσληψης και απόλυσης,
 • η ιδιότητα με την οποία υπηρετήσατε,
 • η σχέση εργασίας,
 • το ωράριο εργασίας (πλήρες ή μειωμένο),
 • το υποχρεωτικό πλήρες ωράριο (σε περίπτωση εργασίας με μειωμένο ωράριο),
 • η διάρκεια των προϋπηρεσιών αυτών,
 • η νομική μορφή του φορέα απασχόλησης, καθώς και εάν υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4354/2015.

β΄) Σύμβαση εργασίας με τον φορέα για τη σχετική προϋπηρεσία.

γ΄) Τα σχετικά ένσημα σε φωτοτυπία ή βεβαιώσεις ασφαλιστικού φορέα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά το οποίο προσφέρθηκε η προϋπηρεσία.

Η υποβολή ολοκληρωμένης αίτησης για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας σας (με όλα τα απαιτούμενα έγγραφα) συμβάλλει στην ταχύτερη διεκπεραίωση του αιτήματός σας.

Επισήμανση:

Η αποδοχή της σύναψης ψηφιακής σύμβασης στο anaplirotes.gov.gr πραγματοποιείται από τους αναπληρωτές μέχρι τις 14:30 της ίδια ημέρας που παρουσιάζονται στα σχολεία. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν διασφαλίζεται η ανάληψη υπηρεσίας του αναπληρωτή τη συγκεκριμένη ημέρα. Μετά την αποδοχή της σύμβασης οι αναπληρωτές οφείλουν να αποθηκεύσουν και να εκτυπώσουν τη σύμβασή τους.

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 
Με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο από το 112 θα ενημερώνονται προσεχώς οι γονείς για επικείμενο κλείσιμο του σχολείου των παιδιών τους σε έκτακτες περιπτώσεις και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Μεγαλύτερες αρμοδιότητες αναμένεται να δοθούν στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με νομοσχέδιο το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα. Στόχος η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού πρόληψης αλλά και διαχείρισης κρίσεων που απορρέουν από την κλιματική κρίση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει προληπτικά ή έκτακτα μέτρα σε κεντρικό επίπεδο, ενώ του ανατίθεται και ο συντονισμός των υπηρεσιών στη διάρκεια κρίσεων.

Μήνυμα 112 στα κινητά των γονέων όταν θα κλείνει το σχολείο των παιδιών του

Ειδικότερα για τις περιπτώσεις των σχολείων οι γονείς των μαθητών θα λαμβάνουν στο κινητό τους τηλέφωνο μήνυμα από το 112 όπου θα ενημερώνονται έγκαιρα και έγκυρα για επικείμενη αναστολή λειτουργίας της σχολικής μονάδας για λόγους κακοκαιρίας. 

Πώς ενεργοποιείται το 112 στο κινητό σας τηλέφωνο για τα έκτακτα ενημερωτικά μηνύματα από την Πολιτική Προστασία

Αν διαθέτετε έξυπνο κινητό (smartphone) θα λαμβάνετε γραπτό προειδοποιητικό μήνυμα (μήνυμα Εκπομπής Κυψέλης / Cell Broadcast - CB), που θα εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου και θα συνοδεύεται από χαρακτηριστικό ήχο συναγερμού (διαφορετικού από κάθε άλλο ήχο ειδοποίησης της συσκευής).

Αυτό που απαιτείται είναι να έχετε ενημερωμένο λογισμικό (firmware) από τον κατασκευαστή και παράλληλα ορισμένες ρυθμίσεις στα τερματικά σας.

Στα έξυπνα κινητά (smartphones) που διατίθενται στην Ελλάδα, μπορούν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις εκπομπής κυψέλης και στα οποία είναι εγκατεστημένη η ενημερωμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος μετά το Δεκέμβριο του 2019, η δυνατότητα λήψης ειδοποιήσεων μέσω εκπομπής κυψέλης είναι ενεργοποιημένη.

Εάν θέλετε να ελέγξετε εάν οι ειδοποιήσεις μέσω εκπομπής κυψέλης είναι ενεργοποιημένη ή αν θέλετε να την απενεργοποιήσετε, ακολουθήστε τις οδηγίες, ανάλογα με τον κατασκευαστή της συσκευής σας.

 

Τι κάνετε αν δεν έχετε «έξυπνο» κινητό

Αν δεν έχετε έξυπνο κινητό (smartphone), μπορείτε να εγγραφείτε παρακάτω ή καλώντας το 112, προκειμένου να λαμβάνετε ειδοποιήσεις με έναν από τους εξής τρόπους:

Σύντομα μηνύματα (Short Message Service – SMS). Αν δεν διαθέτετε έξυπνο κινητό, μπορείτε να λαμβάνετε γραπτό μήνυμα. Ως αποστολέας του μηνύματος εμφανίζεται το 112.
Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email). Θα λαμβάνετε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε σε κινητό τηλέφωνο, tablet, σταθερό ή φορητό υπολογιστή. Ως αποστολέας του μηνύματος εμφανίζεται το 112.

Φωνητικοί συναγερμοί. Θα δέχεστε τηλεφωνική κλήση στο κινητό ή σταθερό σας τηλέφωνο. Ως καλών θα εμφανίζεται το 112. Μόλις απαντήσετε την κλήση, θα ακούσετε φωνητικό μήνυμα, ηχογραφημένο ή μεταφρασμένο από γραπτό κείμενο (text-to-speech).

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 18

Εκπαιδευτικά Νέα