Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Απρίλιος 2022 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr

Δημοσιεύθηκε σήμερα στην  Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία ορίζει τις διαδικασίες χορήγησης της επιταγής των 200 ευρώ, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού:

(α) στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε εκπαιδευτικές δομές της χώρας και

(β) στις οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη καθώς και ανήλικους υπό επιτροπεία, που φοιτούν σε εκπαιδευτικές δομές της χώρας και επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας από την 27η Ιουλίου 2021 έως και την 13η Αυγούστου 2021.

 ΤΟ ΦΕΚ ΕΔΩ

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 

 

Βάσεις «ασανσέρ» για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια προινωνίζονται οι αυξομειώσεις στους περιβόητους συντελεστές βαρύτητας που επεκτείνονται από εφέτος, σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και σε όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα

Kάθε τμήμα θα ορίζει δικό του συντελεστή για καθένα από τα τέσσερα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων που μπορεί να είναι αυξημένος ή μειωμένος σε σχέση με πέρυσι ή και να μπαίνει για πρώτη φόρα, πράγμα που σημαίνει ότι οι προβλέψεις για την πορεία των φετινών βάσεων εισαγωγής θα είναι πολύ πιο δύσκολες και σε κάθε περίπτωση μη εύκολα συγκρίσιμες με τις αντίστοιχες περσινές.

 
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των φετινών βάσεων θα γίνει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, καθώς προγραμματίστηκαν νωρίτερα αγωνίσματα αλλά και προκαταρκτικές εξετάσεις που σχετίζονται με την εισαγωγή σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές Οι πανελλαδικές Εξετάσεις εφέτος ξεκινούν στις 2 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και στις 3 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και το υπουργείο Παιδείας εκτιμά ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν εφέτος οι βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, πριν από τις διακοπές του Αυγούστου.

 
Τρεις είναι οι παράμετροι που θα καθορίσουν την πορεία τω ν φετινών βάσεων εισαγωγής των υποψηφίων στις σχολές και τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης:
 
1. Οι επιδόσεις των μαθητών της Γ λυκείου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Εφέτος, με δεδομένο οτι η διδασκαλία των μαθημάτων πραγματοποιήθηκε κανονικά δια ζώσης, χωρίς να χρειαστεί να γίνει τηλεκπαίδευση, όπως τις δύο προηγούμενες χρονιές, η εξεταστέα ύλη δεν μειώνεται. Αυτό σημαίνει ότι και οι επιδόσεις ενδεχομένως δεν θα είναι τόσο υψηλές όσο πέρυσι, για τις περιζήτητες σχολές, αν και αυτό θα κριθεί και από το δείκτη δυσκολίας των θεμάτων που θα επιλέγουν από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

2. Οι επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο στα τα οποία θα έχουν αλλαγές καθώς από την ερχόμενη ακαδημαική χρονιά θα υπάρξουν πολλές συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων. Οσον αφορά στο δεύτερο μηχανογραφικό δελτίο για τα Πανεπιστήμια που είχε συζητηθεί, αυτό τελικά δεν θα ισχύσει προκειμένου να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι και να μην μπερδευτούν με την διπλή διαδικασία. Αντιθέτως, θα συμπληρωθεί κανονικά, όπως και πέρυσι το δεύτερο μηχανογραφικό δελτίο που περιλαμβάνει δημόσια ΙΕΚ και το οποίο θα πρέπει να υποβάλλουν οι υποψήφιοι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Η ανακατανομή των θέσεων που θα κάνει το υπουργείο Παιδείας θα επηρεάσει και την πορεία των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ, καθώς είναι λογικό να ανέβουν ακόμα περισσότερο στις σχολές και τα τμήματα των κεντρικών ΑΕΙ, λόγω μείωσης των θέσεων αλλά και να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στις αντίστοιχες σχολές της Περιφέρειας, που το υπουργείο θέλει να ενισχύσει με περισσότερες θέσεις. Ως αντίβαρο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι η ενίσχυση των θέσεων στις περιφέρεια και στις περιζήτητες σχολές.

3. Οι συντελεστές βαρύτητας που έχουν ήδη προσδιοριστεί από τα τμήματα των Πανεπιστημίων και θα είναι διαφορετικοί για καθένα από τα 4 μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Tα ίδια τα ΑΕΙ πλέον συνδιαμορφώνουν την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία κάθε Σχολής ή Τμήματος, καθορίζοντας τον συντελεστή βαρύτητας κάθε πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος για εισαγωγή σε αυτά. Δηλαδή κάθε πανεπιστημιακό τμήμα όρισε τους δικούς του συντελεστές βαρύτητας με τους οποίους θα υπολογίζονται οι τελικές επιδόσεις των υποψηφίων στα εξεταζόμενα μαθήματα.

Νέος τρόπος υπολογισμού μορίων

Ο τρόπος υπολογισμού μορίων των φετινών υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι διαφορετικός και ενδεχομένως πιο περίπλοκος.

 
Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022 και εφεξής για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής:
ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού, όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας, όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος.
Τα τέσσερα γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000, για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.

Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα Ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.

Ακολουθούν παραδείγματα υπολογισμού μορίων και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία:

Υποψήφιος για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο που έλαβε την εξής βαθμολογία:
Συγκεντρώνει για τη Νομική Θεσ/νίκης (Α.Π.Θ.) 18.680 μόρια, ενώ για τη Νομική Κομοτηνής (Δ.Π.Θ.) 18.900 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών.

Υποψήφιος για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο που έλαβε την εξής βαθμολογία:
Συγκεντρώνει για την Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Αθήνας (Ε.Μ.Π.) 20.800 μόρια, ενώ για την Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πάτρας (Παν. Πατρών) 20.580 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών.

Υποψήφιος για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο που έλαβε την εξής βαθμολογία:
Συγκεντρώνει για την Ιατρική Αθήνας (Ε.Κ.Π.Α.) 18.225 μόρια, ενώ για την Ιατρική Πάτρας (Παν. Πατρών) 18.490 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών.

Υποψήφιος για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο που έλαβε την εξής βαθμολογία:
Συγκεντρώνει για την Οικονομικών Επιστημών Θεσ/νίκης (Α.Π.Θ.) 17.320 μόρια, ενώ για την Οικονομικής Επιστήμης (Παν. Πειραιά) 17.840 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών.

Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται μόνο για τις σχολές ή τα τμήματα που έχουν δηλώσει προτίμηση εισαγωγής και κατά φθίνουσα σειρά μορίων, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων εισακτέων σε κάθε Σχολή ή Τμήμα κατά περίπτωση.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 
Συνωστισμός υποψηφίων στα Πρότυπα

«Μα τι λες μαμά, φυσικά και θα στεναχωρηθώ!» απάντησε στη μητέρα του ο 12χρονος γιος τής κ. Αλεξάνδρας Χαΐνη, για το ενδεχόμενο αποτυχίας στις εξετάσεις εισαγωγής σε Πρότυπο Γυμνάσιο. Το παιδί πέρασε ένα Πάσχα γεμάτο από ασκήσεις γλώσσας και μαθηματικών, βιώνοντας από νωρίς τα βάσανα του φροντιστηρίου. Ελληνικό παράδοξο, αλλά η προσφυγή στην εξωσχολική βοήθεια κρίνεται απαραίτητη όταν πρόκειται για εξετάσεις. Πόσο μάλλον όταν ο ανταγωνισμός είναι ισχυρός όπως αυτός του προσεχούς Σαββάτου 7 Μαΐου για τα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια. Συνολικά 17.791 αιτήσεις υποβλήθηκαν φέτος για μία από τις 4.171 θέσεις στα Πρότυπα (μέσω εξετάσεων) και Πειραματικά (με κλήρωση) Σχολεία στην Ελλάδα.

«Η κοινωνία οφείλει να έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στην ποιότητα και την προσπάθεια για συνεχή βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και, πιστεύω, ότι το δείχνει σε κάθε περίπτωση. Και είναι ευθύνη της πολιτείας να μην την απογοητεύσει. Είναι σαφές ότι, παρά τις κατά καιρούς παλινδρομήσεις στο θεσμικό επίπεδο, η ίδρυση και λειτουργία Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων εξέφραζε διαχρονικά την προσδοκία της κοινωνίας για καλά δημόσια σχολεία. Είναι ευθύνη της πολιτείας η ανάδειξη αυτών των σχολείων σε ουσιαστικούς σηματοδότες για τη βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης», παρατηρεί, μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων και καθηγητής στο Παν. Αθηνών, Γεώργιος Τόμπρας.

Ενδεικτικό, σύμφωνα με τον κ. Τόμπρα, του ενδιαφέροντος και της ανάγκης για αύξηση των Πειραματικών, και δη στο λεκανοπέδιο, είναι ότι για τις 17 θέσεις της εισαγωγικής τάξης του νεοσύστατου 26ου Γυμνασίου στο Κολωνάκι –για το οποίο υπήρξαν αντιδράσεις- υποβλήθηκαν πάνω από 900 αιτήσεις. Ταυτόχρονα, για τις 9 θέσεις Λυκείου του Αμαρουσίου που επίσης χαρακτηρίσθηκε φέτος Πειραματικό κατατέθηκαν πάνω από 250 αιτήσεις. Και ενώ η εισαγωγή στα Πειραματικά γίνεται με κλήρωση, οι 12χρονοι απόφοιτοι Δημοτικού για να εισαχθούν στα Πρότυπα Γυμνάσια πρέπει να διακριθούν στα μαθηματικά και στη γλώσσα. (Εξετάσεις γίνονται και για την Α΄ τάξη των Προτύπων Λυκείων αλλά για πολύ λίγες θέσεις που έμειναν κενές.)

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος είναι, όπως έκανε η 40χρονη Ολγα Γιαννακοπούλου για τον 12χρονο γιο της Παύλο, πως γονείς μαθητών στην Αττική μέτρησαν τις αναλογίες επιτυχίας σε κάθε Πρότυπο Γυμνάσιο και τελικά επέλεξαν να καταθέσουν αίτηση για το σχολείο με τις μεγαλύτερες πιθανότητες, έστω κι αν είναι μακριά από το σπίτι τους. «Μένουμε στο Μαρούσι, ωστόσο η αναλογία θέσεων υποψηφίων στο κοντινότερό μας Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων είναι μεγάλη –υπολογίζεται ότι είναι 35 υποψήφιοι για μία θέση- και έτσι προτιμήσαμε να κάνουμε αίτηση σε ένα Πρότυπο στο κέντρο της Αθήνας, όπου η αντίστοιχη αναλογία ήταν 1 προς 4», παρατηρεί η ίδια προσθέτοντας ότι ήδη ο υποψήφιος κάνει εντατικά μαθήματα.

«Δεν υπάρχει εξεταστέα ύλη με τη στενή έννοια, αλήθεια είναι αυτό. Ωστόσο υπάρχουν προηγούμενα τεστ, όπως και παιδιά που τα έχουν δώσει στο παρελθόν. Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ειδικός για να αντιληφθεί ότι τα τεστ για τα Πρότυπα Σχολεία αναφέρονται γενικά στην ύλη που διδάσκονται τα παιδιά στα δημοτικά - τουλάχιστον στα δημόσια. Και ναι, μπορεί τα μαθηματικά ή η γλώσσα να είναι γνωστά, όμως ο τρόπος σκέψης, η αντίληψη που διέπει και τα δύο, είναι εντελώς διαφορετική από εκείνην που διδάσκονται τα παιδιά στο σχολείο. Ο γιος μου για παράδειγμα είναι καλός μαθητής, γερός και στα δύο μαθήματα, όμως λέει ότι αν δεν έκανε ιδιαίτερα δεν θα είχε καμία πιθανότητα να περάσει στο Πρότυπο της επιλογής του. Δυστυχώς το δημόσιο σχολείο –υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσει- δεν μαθαίνει τα παιδιά να σκέφτονται έξω από το κουτί (για να μεταφράσω τη γνωστή έκφραση out of the box). Ακολουθεί την πεπατημένη, χωρίς πολλά πολλά», παρατηρεί η κ. Χαΐνη.

Πρακτικοί λόγοι

Γονείς και υποψήφιοι διαμαρτυρήθηκαν φέτος διότι οι εξετάσεις θα οργανωθούν νωρίτερα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Το υπ. Παιδείας αναφέρει ότι πρακτικοί λόγοι –για να εκδοθούν γρηγορότερα τα αποτελέσματα και να διευκολυνθεί η διαδικασία των εγγραφών στα συμβατικά σχολεία για το επόμενο σχολικό έτος- οδήγησαν στην απόφαση. Πάντως, αυτό άγχωσε ακόμη περισσότερο τα παιδιά και ιδίως εκείνα που είχαν αποφασίσει να ξεκινήσουν την προετοιμασία μέσα στο 2022, καθώς κάποια ξεκίνησαν το φροντιστήριο από πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί μαθητές επέλεξαν τα ιδιαίτερα μαθήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ώρα κοστίζει γύρω στα 15 με 20 ευρώ, ενώ προς το τέλος τα παιδιά συμμετέχουν και σε 2-3 προσομοιώσεις που διοργανώνουν κάποια φροντιστήρια. Αυτές κοστίζουν η μία γύρω στα 35 με 40 ευρώ. Στα οργανωμένα φροντιστήρια οι τιμές κυμαίνονται περί τα 150 ευρώ τον μήνα, έξι ώρες την εβδομάδα μαζί με τα τεστ προσομοίωσης.

«Οι εξετάσεις αυτές αποσκοπούν στη διερεύνηση της γενικότερης συγκρότησης του υποψήφιου μαθητή στην ηλικιακή ομάδα που ανήκει και όχι στον έλεγχο γνώσεων σύμφωνα με κάποια εξεταστέα ύλη. Με την έννοια αυτή, πράγματι μπορεί οι μαθητές να μην είναι εξοικειωμένοι με τέτοιου τύπου εξετάσεις, αλλά μάλλον μιλάμε για το τεχνικό μέρος. Το ουσιαστικό μέρος, δηλαδή αν μπορεί ο μαθητής να καταλάβει μια ερώτηση σύμφωνα με κάτι που δίνεται και πρέπει να αποφασίσει για το ποια απάντηση ταιριάζει, θα πρέπει να πω ότι λίγο πολύ όλα τα παιδιά –ανεξαρτήτως φροντιστηρίου- μπορούν μια χαρά να το κάνουν. Και σε κάθε περίπτωση είναι μάλλον πιο πιθανό, αυτή καθαυτήν η “μεγιστοποίηση” της προετοιμασίας να δημιουργεί πρόσθετο άγχος που σίγουρα δεν βοηθάει», παρατηρεί ο κ. Τόμπρας. Και τονίζει: «Ως πανεπιστημιακός καθηγητής όμως, μπορώ αμέσως να πω ότι το φροντιστήριο γενικώς δεν καλύπτει και πολύ περισσότερο δεν αποκαλύπτει τις αδυναμίες του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Αποτελεί μέρος του και αλληλοσυμπληρώνονται».

Η αξιολόγηση

Οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών συμβατικών σχολείων κατά της αξιολόγησής τους παρέσυραν και τα Πρότυπα, παρότι οι εκπαιδευτικοί τους ήσαν οι πρώτοι, βάσει και του νόμου λειτουργίας τους, που αξιολογήθηκαν κατά την επαναθεσμοθέτηση των Πρότυπων και Πειραματικών το 2013. Έτσι, παρά την υψηλή ζήτηση για τις θέσεις τους, γονείς παρατηρούν ότι κακώς οι εκπαιδευτικοί που στελεχώνουν τα Πρότυπα δεν έχουν αξιολογηθεί, όπως προβλέπει ο νόμος. Μιλώντας στην «Κ» για το θέμα, ο γενικός γραμματέας του υπ. Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης ανέφερε ότι η αξιολόγηση θα ξεκινήσει από το επόμενο σχολικό έτος. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Διοικούσας των ΠΠΣ Γεώργιος Τόμπρας τόνισε: «Δυστυχώς, οι συνεχείς παλινδρομήσεις σε σχέση με την επαναφορά και τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων δεν έχει επιτρέψει μέχρι σήμερα τη δημιουργία των αναγκαίων δομών και τη χρονική συνέχεια για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ως προς το έργο τους σε αυτά τα σχολεία. Έτσι, η μόνη ουσιαστική αξιολόγηση έγινε το μακρινό 2013 και αφορούσε τους εκπαιδευτικούς που είχαν τις οργανικές τους θέσεις σε αυτά τα σχολεία πριν από το 2011. Έκτατε οι εκπαιδευτικοί των Πρότυπων και Πειραματικών, ενώ έχουν αξιολογηθεί για να τοποθετηθούν αρχικώς σε αυτά, περιμένουν την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού τους έργου για την ανανέωση της θητείας τους, η οποία καθυστερεί. Είναι λοιπόν προφανές ότι η αξιολόγηση θα είναι το επόμενο σημαντικό βήμα»

 

 

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

Καθησυχαστική για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά εμφανίστηκε σε συνέντευξή της στο Πρακτορείο Fm του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου η υπεύθυνη της Μονάδας Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας στην Α' Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ και του Γαστρεντερολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

 

Μιλώντας στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», η κ. Παπαδοπούλου αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι τα περίπου 190 παιδιά με την ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας, που έχουν διαγνωστεί σε όλο τον κόσμο, είναι ένας αριθμός που δεν πρέπει να προκαλεί πανικό, αν υπολογίσουμε ότι στον πλανήτη υπάρχουν δύο δισεκατομμύρια παιδιά.«Ωστόσο είναι κάτι άγνωστο. Έχει φανεί ότι σε μεγάλο ποσοστό αυτών των παιδιών έχει βρεθεί ένας αδενοϊός, ένας ιός που προκαλεί στα παιδιά ήπια συμπτώματα από το αναπνευστικό κυρίως, μπορεί να κάνει όμως και γαστρεντερίτιδα. Υπάρχουν στελέχη αυτού του ιού, όπως είναι το στέλεχος 41, μπορεί και άλλες μεταλλάξεις αυτού του ιού, που θα φανούν στην πορεία, γιατί τώρα γίνονται οι μελέτες, και ελέγχονται αυτά τα περιστατικά πιο εμπεριστατωμένα, ανά τον κόσμο. Μπορεί να φανεί ότι υπάρχει ένα άλλο στέλεχος του αδενοϊού. Μπορεί να μη φταίει μόνο ο αδενοϊός, αλλά να είναι συνδυασμός ιών, στους οποίους έχει εκτεθεί ένα παιδί. Βέβαια ο αδενοϊός 41 μάς έχει συνηθίσει σε ηπατίτιδες και μάλιστα σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, σε βαριές ηπατίτιδες. Στη διεθνή βιβλιογραφία, έχουν δημοσιευτεί τέτοια περιστατικά σε παιδιά και λιγότερο σε ενήλικες ανοσοκατεσταλμένους. Έχουν μάλιστα δημοσιευθεί και περιστατικά σε παιδιά που δεν έχουν ανοσοκαταστολή».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να σχετίζεται και με κορωνοϊό

 

Στο ερώτημα αν υπάρχει συσχέτιση με τον κορωνοϊό η κ. Παπαδοπούλου δηλώνει:

«Σίγουρα δεν υπάρχει συσχέτιση με το εμβόλιο. Στο Ισραήλ ωστόσο ανακοινώθηκε ότι αρκετά από τα παιδιά τα οποία εκδήλωσαν αυτή την ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας, είχαν νοσήσει από κορωνοϊό, κάποιους μήνες πριν. Μπορεί λοιπόν αυτό να συμβαίνει, δηλαδή συνδυασμός με κάποιον άλλο ιό. Είτε αυτός είναι ο κορωνοϊός είτε κάποιος άλλος ιός, ή κάποια μετάλλαξη του αδενοϊού. Αυτό που σίγουρα δεν γνωρίζουμε είναι κατά πόσο το παρατεταμένο lockdown σε διάφορες χώρες του κόσμου, είχε σαν αποτέλεσμα ένα απαίδευτο ανοσολογικό σύστημα των παιδιών, τα οποία κάθε χρόνο αρρωσταίνουν από διάφορες ιώσεις. Αν ισχύει η τελευταία εκδοχή, τότε στους επόμενους μήνες θα δούμε μία έκρηξη περιστατικών σε χώρες της Νοτιανατολικής Ασίας, στη Νέα Ζηλανδία, και όπου εφαρμόστηκε ή ακόμη εφαρμόζεται παρατεταμένο lockdown».

 
 

Οι γονείς πρέπει να κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι για δύο 24ωρα

Ποια όμως παιδιά είναι πιο επιρρεπή να εκδηλώσουν αυτού του είδους την ηπατίτιδα;

Δεν το ξέρουμε απαντά η κ. Παπαδοπούλου, επισημαίνοντας όμως ότι φαίνεται πως ένα πολύ μικρό ποσοστό, κάτω του 10% θα κάνει μία βαριά ηπατίτιδα, που θα χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος.

Όσον αφορά το πώς μεταδίδεται, η παιδίατρος λέει ότι μπορεί να μεταδίδεται στον αέρα, από την επαφή των παιδιών.«Για αυτό και οι γονείς, όταν τα παιδιά κάνουν εμετούς ή διάρροιες, και εκδηλώνουν συμπτώματα όπως ρινική συμφόρηση, βήχα, δεκατική πυρετική κίνηση, θα πρέπει να τα κρατάνε σπίτι και να μην τα αφήνουν να πηγαίνουν σχολείο, για δύο 24ωρα, έως ότου δουν πώς εξελίσσεται η νόσος. Το κύριο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης νόσου είναι ότι στο παιδί (που κατά τα άλλα έχει και κοινά συμπτώματα, όπως τάση για εμετό, διάρροια, πόνο στην κοιλιά), κιτρινίζει το λεύκωμα του ματιού και ακόμα πιο πρώιμο σύμπτωμα είναι ότι σκουραίνουν τα ούρα του και αποχρωματίζονται τα κόπρανα. Σε αυτή την περίπτωση ο γονέας θα πρέπει να απευθυνθεί στον παιδίατρο, ο οποίος γνωρίζει ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνει στο παιδί και ανάλογα να το στείλει στο νοσοκομείο αν χρειαστεί. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Τα παιδιά να πλένουν καλά τα χέρια τους».

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 

ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, προκάλεσαν ία όσα... παράλογα διαδραματίζονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες έξω από τπ Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. «Προχωρούν οι εργασίες στο ΑΠΘ: Εκεί όπου υπήρχε κατάληψη για 34 χρόνια, πλέον χτίζεται βιβλιοθήκη χάρη στη σθεναρή στάση πανεπιστημίου και Αρχών. Αφήνουμε πίσω το χθες και προχωράμε δυναμικά μπροστά στο αύριο που αξίζουν τα πανεπιστήμιά μας!», ανήρτησε στο προφίλ της στο twitter. 

 Χθες, για έβδομη μέρα, φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο της Σχολής Θετικών Επιστημών, διαμαρτυρόμενοι για την αστυνομική παρουσία στο campus. Απέναντι τους βρίσκονταν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες περιφρουρούσαν το κτίριο και την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών κατασκευής της βιβλιοθήκης. Κατά διαστήματα υπήρχαν εντάσεις, όταν οι φοιτητές προσπαθούσαν να προσεγγίσουν το κτίριο, σπρώχνοντας τους αστυνομικούς, οι οποίοι τους απωθούσαν. 

Αν όλα πάνε καλά, σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
Σάββατο, 30 Απριλίου 2022 01:51

Νέα Πρωτόκολλα COVID-19 στην εκπαίδευση

rsz_mak-1.jpg

 

Οι εκπαιδευτικές μας μονάδες θα ανοίξουν μετά τις διακοπές του Πάσχα με νέο πρωτόκολλο, σύμφωνο με τη διεθνή τάση αποκλιμάκωσης των μέτρων κατά της COVID-19, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών, ενώ θα εξακολουθήσουν να διατηρούνται σε ισχύ μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Ειδικότερα: 

Στα σχολεία:

 • Διατηρείται η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς και η χρήση αντισηπτικών, ο τακτικός αερισμός χώρων, ο σχολαστικός καθαρισμός επιφανειών και εξοπλισμού, τα ξεχωριστά διαλείμματα κ.λπ.
 • Δεν θα διενεργούνται τακτικοί αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για προσέλευση στη σχολική μονάδα από μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) - Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.).
 • Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. θα διενεργούν προληπτικά 1 ράπιντ τεστ την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη. (Ειδικά, για την προσέλευση την ερχόμενη εβδομάδα, το πρώτο τεστ θα διενεργείται έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022.)

Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εντός σχολικού πλαισίου:

 • Οι εμβολιασμένοι και μη μαθητές και εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. διενεργούν 2 σελφ τεστ (ημέρες 0-1 και 4) δωρεάν (θα διατίθενται από τα σχολεία) και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εκτός σχολικού πλαισίου:

 • Οι εμβολιασμένοι μαθητές επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο, διενεργούν σελφ τεστ την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.
 • Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές τίθενται σε καραντίνα και διενεργούν σελφ τεστ την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό και επιστρέψουν στο σχολείο, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
 • Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο, διενεργούν ράπιντ τεστ την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.
 • Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. τίθενται σε καραντίνα και διενεργούν ράπιντ τεστ την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό και επιστρέψουν στο σχολείο, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στην τάξη, ισχύει ό,τι και στο γενικό πληθυσμό, για εμβολιασμένους και μη μαθητές και εκπαιδευτικούς:

 • Παραμονή του κρούσματος σε απομόνωση επί 5 ημέρες τουλάχιστον, με ημέρα λήψης του θετικού τεστ να θεωρείται ως ημέρα 0.
 • Μετά την πάροδο 5 ημερών απομόνωσης και εφόσον (α) έχει υποχωρήσει πλήρως ο πυρετός για ένα 24ωρο χωρίς χρήση αντιπυρετικών και (β) δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα ή τα συμπτώματα βελτιώνονται, διακόπτεται η απομόνωση.
 • Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται, παρατείνεται η απομόνωση.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.

Πλέον, οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. δεν κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία τακτική βάση, παρά μόνο εφόσον προκύψει σχετική υποχρέωση, π.χ. σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα. Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. συνεχίζουν να κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία βάση για τον τακτικό εργαστηριακό τους έλεγχο 1 φορά την εβδομάδα και, παράλληλα, υποχρεούνται να κάνουν δήλωση για τους διαγνωστικούς ελέγχους που διενεργούν ως στενές επαφές κρούσματος εντός και εκτός σχολικού πλαισίου. (Αντίστοιχα, για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ιδιωτικών σχολείων, οι δηλώσεις που χρειάζονται σύμφωνα με το νέο πρωτόκολλο εξακολουθούν να γίνονται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.)

Στα Πανεπιστήμια, ΙΕΚ και Κολλέγια:

 • Οι μη εμβολιασμένοι καθηγητές διενεργούν 1 ράπιντ τεστ την εβδομάδα με δικό τους κόστος, έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση την Τρίτη. (Ειδικά για την προσέλευση την ερχόμενη εβδομάδα, το πρώτο τεστ θα διενεργείται έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση την Τετάρτη.)
 • Οι μη εμβολιασμένοι φοιτητές/καταρτιζόμενοι/σπουδαστές δεν υποβάλλονται σε τακτικό υποχρεωτικό έλεγχο.
 • Πλέον, οι μη εμβολιασμένοι φοιτητές δεν κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία τακτική βάση, λόγω της άρσης των υποχρεωτικών τακτικών ελέγχων τους.
 • Η συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες των ανωτέρω εκπαιδευτικών δομών και η πρόσβαση στις δραστηριότητές τους (π.χ. αναγνωστήρια, βιβλιοθήκες, εξετάσεις, ορκωμοσίες, συνέδρια, εστιατόρια, κυλικεία, γυμναστήρια) ευθυγραμμίζονται με τα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν γενικά, επομένως δεν θα διενεργούνται πλέον έλεγχοι πιστοποιητικών εμβολιασμού ή τεστ από μη εμβολιασμένους.
 • Ελεύθερη είσοδος επισκεπτών στις φοιτητικές εστίες.
 • Διατήρηση της υφιστάμενης υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

Η υπευθυνότητα που έχει επιδείξει το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, τόσο ως προς την τήρηση των μέτρων όσο και ως προς την ανταπόκριση στον εμβολιασμό, αποτελεί παράδειγμα για την ελληνική κοινωνία. Ο εμβολιασμός παραμένει η ισχυρότερη ασπίδα μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

ΥΠΑΙΘ 2

Πρόσκληση υποψήφιων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ), για την υποβολή δικαιολογητικών στο πλαίσιο των αριθμ. 3ΕA/2022, 4ΕA/2022 και 5ΕA/2022 Προκηρύξεων του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού.

Σε συνέχεια του από 19.4.2022 σχετικού δελτίου τύπου με θέμα «Έκδοση Προκηρύξεων ΑΣΕΠ για τη διαδικασία κατάταξης με σειρά προτεραιότητας υποψήφιων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ).», από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι με την αριθμ. 48772/Ε1/29.4.2022 (ΑΔΑ: Ψ4ΡΒ46ΜΤΛΗ-Γ5Ν) πρόσκληση, καλούνται οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κλάδων Ειδικής Αγωγής ΠΕ61 και ΠΕ71 και οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κλάδων ΠΕ01, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ33, ΠΕ34, ΠΕ40, ΠΕ41, ΠΕ60, ΠΕ70, ΠΕ78, ΠΕ79.01, ΠΕ80, ΠΕ81, ΠΕ82, ΠΕ83, ΠΕ84, ΠΕ85, ΠΕ86, ΠΕ87, ΠΕ88, ΠΕ89, ΠΕ90, ΠΕ91, ΤΕ01, ΤΕ02, ΤΕ16, ΔΕ01 και ΔΕ02, με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, οι οποίοι πρόκειται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στις αριθμ. 3ΕA/2022 (τ. Προκ. Α.Σ.Ε.Π. 20/18-04-2022), 4ΕA/2022 (τ. Προκ. Α.Σ.Ε.Π. 18/18-04-2022) και 5ΕA/2022 (τ. Προκ. Α.Σ.Ε.Π. 19/18-04-2022) Προκηρύξεις του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.),

να υποβάλουν ηλεκτρονικό αίτημα επικαιροποίησης των στοιχείων που εμφανίζονται στον ηλεκτρονικο φάκελό τους ή δημιουργίας ηλεκτρονικού φακέλου, σε περίπτωση που δε διαθέτουν φάκελο, στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης (https://opsyd.sch.gr/) μεταφορτώνοντας τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά.

Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήματος/μεταφόρτωσης δικαιολογητικών ορίζεται:

από την Τετάρτη 4 Μαΐου και ώρα 10:00 έως και την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 και ώρα 23:59.

Η πρόσκληση εδώ

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 

 

ΥΠΑΙΘ 2

 

Σε συνέχεια του από 21/4/2022 σχετικού δελτίου τύπου για την έκδοση των προκηρύξεων των μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι με την αριθμ. 48779/Ε4/29-4-2022 (ΑΔΑ: ΨΞΣΥ46ΜΤΛΗ-Η60) πρόσκληση, καλούνται τα μέλη ΕΕΠ κλάδων ΠΕ21, ΠΕ22, ΠΕ23, ΠΕ25, ΠΕ28, ΠΕ29, ΠΕ30 και ΠΕ31 και τα μέλη ΔΕ01-ΕΒΠ που πρόκειται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στις αριθμ. 2ΕA/2022 (τ. Προκ. Α.Σ.Ε.Π. 24/21-4-2022) και 1ΕA/2022 (τ. Προκ. Α.Σ.Ε.Π. 23/21-4-2022) Προκηρύξεις του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.)

να υποβάλουν ηλεκτρονικό αίτημα επικαιροποίησης των στοιχείων που εμφανίζονται στον ηλεκτρονικό φάκελό τους ή δημιουργίας ηλεκτρονικού φακέλου, σε περίπτωση που δε διαθέτουν φάκελο, στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης (https://opsyd.sch.gr/) μεταφορτώνοντας τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά.

Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήματος/μεταφόρτωσης δικαιολογητικών ορίζεται:

από την Τετάρτη 4 Μαΐου και ώρα 10:00 έως και την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 και ώρα 23:59.

Η πρόσκληση εδώ

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

ΥΠΑΙΘ 2

 

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους φοιτητές των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α. της χώρας, ότι το χρονικό διάστημα  από την Τρίτη 3 Μαΐου 2022 έως και την Παρασκευή  6 Μαΐου 2022 και ώρα 15:00 θα υποβληθούν εκ νέου αιτήσεις για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών/μετακινήσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 79 του ν.4692/2020 (ΦΕΚ 111,Α΄) και του Κεφαλαίου ΣΤ΄ της υπ’ αριθμ. 148236/Ζ1/30-10-2020 απόφασης του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 4806, Β΄).

Δικαιούχοι υποβολής αίτησης είναι οι φοιτητές που έχουν εξαιρετικό λόγο και δεν υπέβαλαν αίτηση για κατ' εξαίρεση μετεγγραφή/μετακίνηση κατά την προηγούμενη περίοδο από 15 έως 23 Δεκεμβρίου 2021.

Οι αιτήσεις με τα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τους επικαλούμενους λόγους για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής/μετακίνησης, υποβάλλονται από τους φοιτητές αποκλειστικά ηλεκτρονικά στην ειδική εφαρμογή https://transfer.it.minedu.gov.gr (κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές) ή μέσω του αντίστοιχου υπερσυνδέσμου στην κεντρική ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, χρησιμοποιώντας τα διαπιστευτήρια (username και password) που τους έχουν αποδοθεί για σύνδεση σε Ακαδημαϊκές Υπηρεσίες (Ιδρυματικοί κωδικοί).

Στην ειδική εφαρμογή των κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών είναι διαθέσιμες οι οδηγίες χρήσης σχετικά με τη διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης και των σχετικών δικαιολογητικών που τεκμηριώνουν τις ιδιαίτερα σοβαρές και εξαιρετικές περιπτώσεις.

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 

 

Ένα  rapid τεστ την εβδομάδα, από δύο που υποχρεωτικά έκαναν έως σήμερα, θα πρέπει να κάνουν οι  ανεμβολίαστοι  εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΔΕΠ, σύμφωνα με εισήγηση της Επιτροπής  Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία έγινε αποδεκτή από την  Κυβέρνηση.

Τέλος στα πιστοποιητικά εμβολιασμού από την 1η Μαΐου, καθώς το υπουργείο Υγείας έκανε δεκτή την εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, αναφορικά με τη χαλάρωση των μέτρων ενάντια στον κορωνοϊό. Παράλληλα οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΔΕΠ θα κάνουν από ένα rapid test αντί για δύο που ίσχυε έως τώρα.

Ειδικότερα , όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας τη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων  εισηγήθηκε ομόφωνα:

 • Αναστολή covid pass από την 1η Μαΐου  και  επαναφορά  της χωρητικότητας στο 100%.
 • Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.
 • 1 rapid test την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με εξαίρεση τα νοσοκομεία και τις ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid test την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
 • 1 rapid τεστ (από 2 που ήταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το Υπουργείο Παιδείας.

Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 14

Εκπαιδευτικά Νέα