Η Κεραμέως επιβεβαίωσε την επαναφορά των ΤΕΙ με άλλη μορφή και όνομα
Την επαναφορά των ΤΕΙ, που ανωτατοποιήθηκανεν μια νυκτί υπουργίας Γαβρόγλου, επιβεβαίωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην προσυνεδριακή συζήτηση της ΝΔ για τις μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα και επόμενους στόχους μέχρι τις εκλογές, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού στο Αιγάλεω. Η ίδρυσή τους, με νέα μορφή και ονομασία, θα συ συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η ίδρυση Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών με ενισχυμένη πρακτική τριετούς φοίτησης, στις οποίες η εισαγωγή των υποψηφίων θα πραγματοποιείται μέσω πανελλαδικών εξετάσεων αλλά πιθανότατα με χαμηλότερη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Επιπλέον, δυνατότητα εισαγωγής σε αυτές τις σχολές θα έχουν και οι απόφοιτοι ΙΕΚ, ενώ θα κατατάσσονται στο Επίπεδο 6 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, θα απονέμουν δηλαδή πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών, όπως και στην περίπτωση των ΤΕΙ. Εξετάζεται, μάλιστα, το ενδεχόμενο οι απόφοιτοι Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών να έχουν δικαίωμα, μετά τη λήψη του πτυχίου τους, να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.
Οι εν λόγω σχολές θα έχουν Τεχνολογική Κατεύθυνση, προκειμένου να καλυφθεί το κενό (από το 2019 και έπειτα) του τεχνολογικού τομέα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και θα είναι ισχυρό το στοιχείο της πρακτικής άσκησης. Όσον αφορά το πώς θα προκύψουν οι συγκεκριμένες σχολές, αυτό θα συμβεί από μετατροπή πρώην ΤΕΙ - νυν πανεπιστημιακών τμημάτων αλλά και την ίδρυση νέων. Όπως με όλες τις διατάξεις του νομοσχεδίου για Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έτσι και αυτή της ίδρυσης των Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών θα κάνει πρεμιέρα την ακαδημαϊκή χρονιά 2023-2024 και οι σχολές αυτές θα κάνουν την εμφάνισή τους στο μηχανογραφικό δελτίο των επόμενων πανελλαδικών εξετάσεων.
Εύη Πανταζοπούλου
POLITICAL
Mε ηλεκτρονικό τρόπο η υποβολή δικαιολογητικών των εκπαιδευτικών
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2022-2023 KAI ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΤΟΣ 2023 ΝΟΤΙΟΥ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟΥ
Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης
Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης αποτελεί μια μοναδική και επίκαιρη ευκαιρία για τους Ευρωπαίους πολίτες να συζητήσουν τις προκλήσεις της Ευρώπης και τις προτεραιότητές της και να διαμορφώσουν από κοινού το μέλλον της.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν δεσμευθεί να ακούσουν τους Ευρωπαίους πολίτες και, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, να δώσουν συνέχεια στις συστάσεις που θα διατυπωθούν στην ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα:
https://futureu.europa.eu/?locale=el
Συγχρόνως, έχει δημιουργηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων εκπαιδευτική πλατφόρμα - προσομοίωση της πλατφόρμας για το Μέλλον της Ευρώπης, η οποία απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας. Στόχος της εκπαιδευτικής πλατφόρμας του ΥΠΑΙΘ είναι να εντάξει τους/τις μαθητές/τριες σε μια συμμετοχική διαδικασία, που προσομοιάζει στην αντίστοιχη διαδικασία της Διάσκεψης, προσφέροντας την ευκαιρία διατύπωσης και δημόσιας ανάρτησης των προτάσεών τους, με γνώμονα την καλλιέργεια της ιδιότητας του Ευρωπαίου πολίτη.
Οι μαθητές/μαθήτριες, αφού ενημερωθούν για τα θέματα συζήτησης της Διάσκεψης, θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις, τις σκέψεις και τις προτάσεις τους, αναφορικά με όποια θεματική ή όποιες θεματικές της Διάσκεψης επιθυμούν, υποβάλλοντας τα κείμενά τους προς ανάρτηση στον σύνδεσμο της εκπαιδευτικής πλατφόρμας - προσομοίωσης της πλατφόρμας για το Μέλλον της Ευρώπης https://www.minedu.gov.gr/platforma-protasewn-gia-to-mellon-tis-eurwpis , από τη Δευτέρα 11-04-2022 μέχρι και την Παρασκευή 15-04-2022.
Για περισσότερες λεπτομέρειες, πληροφορίες και οδηγίες πατήστε εδώ.
Μακρή σε Κέλλα για καλλιτεχνικό σχολείο στη Λάρισα
«Οι σχολικές μεταβολές γίνονται με γνώμονα τις τεκμηριωμένες προτάσεις των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τις εισηγήσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης.»
Τα παραπάνω υπογραμμίζει σε απάντησή της στην αναφορά του αν. Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτή Ν. Λάρισας, Χρήστου Κέλλα, για τη δημιουργία καλλιτεχνικού σχολείου στον Ν. Λάρισας, η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, προσθέτοντας:
«Ζητούνται, επίσης, οι γνωμοδοτήσεις των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων, οι οποίες δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, για την έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων. Η διαδικασία για τις σχολικές μεταβολές του έτους 2022-2023 είναι σε εξέλιξη καθώς έχουν διατυπώσει τις προτάσεις τους οι αρμόδιοι φορείς».
Υπενθυμίζεται πως ο Λαρισαίος πολιτικός υπέβαλε την εν λόγω αναφορά στην Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ζητώντας τη δημιουργία καλλιτεχνικού σχολείου στον Ν. Λάρισας, σύμφωνα με την πρόταση της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ειδικότερα, εστίασε στην επισήμανση της ΔΑΚΕ πως «η ίδρυση καλλιτεχνικού σχολείο θα συνεισέφερε τα μέγιστα στην περαιτέρω πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας καθώς και στην ανάδειξη μαθητών – ταλέντων». Επίσης, τόνισε πως «ο Νομός Λάρισας διαθέτει τεράστια πολιτιστική δυναμική, με συλλογικές και ατομικές δράσεις, με αντικείμενα τις τέχνες, τη ζωγραφική, το θέατρο, τον χορό», σημειώνοντας ότι η σύσταση καλλιτεχνικού σχολείου «θα ενισχύσει το δημόσιο σχολείο και θα δώσει τη δυνατότητα σε παιδιά με ιδιαίτερα προσόντα να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους».
Μπορείτε να δείτε την αναφορά του Χρήστου Κέλλα εδώ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης της Υφυπουργού Παιδείας:
«“Απάντηση στην Αναφορά με αριθμ. πρωτ. 1378/2-2-2022”
Σε απάντηση του ανωτέρω Μέσου Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα: Οι σχολικές μεταβολές (ιδρύσεις, καταργήσεις, συγχωνεύσεις, μετατροπές) γίνονται, όπως προβλέπεται από την με αρ. πρωτ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/8-10-2002 Υ.Α. (Β΄1340), με γνώμονα τις τεκμηριωμένες προτάσεις των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τις εισηγήσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης. Ζητούνται, επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 59 του ν.3966/2011 (Α΄118), οι γνωμοδοτήσεις των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων, οι οποίες δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για την έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων. Η διαδικασία για τις σχολικές μεταβολές του έτους 2022-2023 είναι σε εξέλιξη καθώς έχουν διατυπώσει τις προτάσεις τους οι αρμόδιοι φορείς σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 141901/ΓΔ4/5-11-2021 εγκύκλιο ΥΠΑΙΘ».
Ορισμός μελών του Ανώτατου Επιστημονικού Συμβουλίου του ν. 3432/2006 (Δομή και λειτουργία της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης)
Ειδική προκήρυξη κάλυψης λειτουργικών κενών σε σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης [άρθρο 86 του ν.4547/2018 (Α’ 102), όπως ισχύει], για το σχολικό έτος 2021-2022
Συντάξεις: Τα 7 συνταξιοδοτικά πέναλτι
Ωστόσο, μια πιο έγκαιρη συνταξιοδότηση κρύβει κινδύνους χαμηλότερης σύνταξης. Ειδικά στην χώρα μας όπου οι μισθωτοί έχουν χάσει το 25%-30% του ονομαστικού μισθού τους, με αντίστοιχη μείωση και στο συντάξιμο για τα έτη από το 2011-12 και μετά. Επίσης οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατά τα τελευταία χρόνια έχουν δικαίωμα και συνήθως πληρώνουν τις ελάχιστες εισφορές. Με αποτέλεσμα, η αναγνώριση των πλασματικών και στις δύο περιπτώσεις (μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες) να γίνεται με το ύψος των τελευταίων ασφαλιστικών εισφορών (του προηγούμενου της αίτησης μήνα). Και έτσι να «ρίχνουν» το μέσο όρο του συντάξιμου μισθού όπως αυτός υπολογίζετε με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 και μέχρι την στιγμή της κατάθεσης αίτησης συνταξιοδότησης.
Βεβαίως, υπάρχει και η θέση ότι κακώς οι εισφορές για τα πλασματικά έτη και, κατά συνέπεια, το τεκμαρτό εισόδημα αυτών υπολογίζεται στο συντάξιμο μισθό. Θα έπρεπε να υπολογίζεται μόνο ο χρόνος ως προς τη θεμελίωση (π.χ. 35ετία ή 40 έτη ασφάλισης), όπως γινόταν μέχρι τον νόμο 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου). Προηγουμένως, με τα πλασματικά συμπλήρωνε κανείς το αναγκαίο χρόνο ασφάλισης και ο υπολογισμός της σύνταξης γινόταν με βάση τις πραγματικές αμοιβές της καλύτερης 5ετίας κ.ο.κ.
1. Ένας παράγοντας που μειώνει τις σύνταξες είναι ακριβός η… παγίδα των πλασματικών. Σε πολλές περιπτώσεις ότι κερδίζει ο ασφαλισμένος από το μεγαλύτερο κλάσμα της ανταπόδοσης (π.χ. 50% για 40 χρόνια ασφάλισης), το χάνει από την χαμηλότερη βάση αναφοράς (μικρότερο συντάξιμο μισθό).
2. Η Μερική απασχόληση (παρτ ταιμ) που έχει κυριεύσει πάνω από 1 στους 3 εργαζόμενους τα τελευταία χρόνια είναι ένας ακόμη λόγος φαλκίδευσης της σύνταξης. Χαμηλότερος μισθός ασφάλισης (λόγω λιγότερων ωρών απασχόλησης) σημαίνει μικρότερη σύνταξη.
3. Τα έτη ασφάλισης μετά το 2010, στο βαθμό που οι αποδοχές καταποντίστηκαν, οδηγούν σε μείωση των συντάξιμων αποδοχών.
4. Οι αναπηρικές συντάξεις, ειδικά όσες έχουν ποσοστά αναπηρίας κάτω του 80%, οδηγούν σε μείωση της εθνικής σύνταξης (κατά 25% για ποσοστά αναπηρίας 67%-79,99% και 50% για αναπηρία 50,01% έως 66,99%).
5. Η συνταξιοδότηση με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης (και μέχρι τα 15 που επιτρέπεται) σημαίνει μείον 7,68 ευρώ για κάθε έτος στην εθνικοί σύναξη και 39 ευρώ για συνταξιοδότηση με 15 έτη αντί για 20.
6. Η πρόωρη σύνταξη με λιγότερα από 40 έτη (35 στα Βαρέα) συνεπάγεται μείον 6% για κάθε χρόνο μέχρι την πλήρη και συνολικά μείον 30% επί της εθνικής σύνταξης (-115,2 ευρώ για περισσότερα από 20 χρόνια ασφάλισης).
7. Τέλος η «έξοδος» με ανήλικα και 18,4 έτη (ίσχυε για θεμελίωση την περίοδο 2010-12, αλλά γίνεται ακόμη χρήση) σημαίνει μείωση έως 30% στην εθνική σύνταξη (αν η θεμελίωση έγινε με ανήλικο και 5.500 ένσημα στο 50ό έτος το 2010, στο 52ο το 2011 και το 55ο το 2012).
Νίκη Κεραμέως: «Η Ελλάδα άλλαξε και προχωρά μπροστά – και στην Παιδεία!»
Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις τέσσερις τροπολογίες που κατέθεσε ζητώντας την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, της κατανομής χρηματοδότησης των ΑΕΙ βάσει ποιοτικών κριτηρίων, της Τράπεζας Θεμάτων και τη μείωση της εξεταστέας ύλης των πανελλαδικών εξετάσεων … στο μισό, εξαπέλυσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως κατά την ομιλία της στην Βουλή. «Ήσσων προσπάθεια, εξίσωση προς τα κάτω, λαϊκισμός σε όλο του το μεγαλείο. Έχουμε αφήσει πίσω το κακό αυτό παρελθόν της εκπαίδευσης, την ισοπέδωση όλων, την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ έταζε μία θέση στο Πανεπιστήμιο σε όλους, τους έλεγε όλοι ελεύθερα στο Πανεπιστήμιο, μην κουράζεστε με εξετάσεις - ούτε για το Πανεπιστήμιο ούτε για το σχολείο. Τι και αν τα παιδιά μας έμεναν ημιμαθή με αυτόν τον τρόπο. Μας έλεγαν τη σημαία να την κρατάει όποιος κληρώνεται όχι όποιος είναι ο καλύτερος», τόνισε η Υπουργός.
Η Νίκη Κεραμέως στηλίτευσε μία προς μία τις τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή καταδεικνύοντας μέσα από αυτές «το πραγματικό του πρόσωπο».
Για την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ΑΕΙ που ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νίκη Κεραμέως επεσήμανε: «Τι κι αν κοροϊδεύαμε τα παιδιά μας με αυτόν τον τρόπο και δεν τους εξασφαλίζαμε προοπτικές για το μέλλον τους, καθώς, οι πιθανότητες να φοιτήσει και να αποφοιτήσει ένας εισακτέος με 1 στα 20 ήταν απειροελάχιστες; Τι κι αν κοροϊδεύαμε τους Έλληνες φορολογούμενους; Τι κι αν αυτό δεν υπηρετούσε τα Πανεπιστήμιά μας; Και εδώ έρχεται η απαξίωση από τους ίδιους τους ψηφοφόρους σας. 6 στους 10 περίπου ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Εσείς εκεί. Επιμονή στους εισακτέους της λευκής κόλλας, που εισάγονται μεν, αλλά δεν αποφοιτούν ποτέ από τα Πανεπιστήμια».
Για την κατάργηση της κατανομής χρηματοδότησης στα ΑΕΙ με βάση ποιοτικά κριτήρια, η Υπουργός σημείωσε: «Επί ΣΥΡΙΖΑ, ο Υπουργός έδινε ελεύθερα ό,τι λεφτά ήθελε στα Πανεπιστήμια. Εμείς θεσπίσαμε την κατανομή χρημάτων στη βάση κριτηρίων, αντικειμενικών και ποιοτικών. Εσείς λέτε όχι στην ποιότητα. Θέλετε να μην υπάρχει ποιότητα, να μην υπάρχει αξιολόγηση, όπως ακριβώς την πολεμήσατε και στα σχολεία».
Για τη μείωση της εξεταστέας ύλης στις Πανελλαδικές εξετάσεις στο μισό, που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Κεραμέως σχολίασε: «θέλετε να μένουν τα παιδιά μας ημιμαθή ή να μπαίνουν και χωρίς εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο, όπως είχατε προτείνει προεκλογικά».
Για την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων η Υπουργός υπογράμμισε: «εισηγείστε να μην εξασφαλίζεται κάλυψη ελάχιστης ύλης για όλους, να μην έχουμε πρόσθετα εχέγγυα εγκυρότητας και αξιοπιστίας στην εκπαιδευτική διαδικασία και εφαλτήριο περαιτέρω αναβάθμισης της εκπαίδευσης».
«Η Ελλάδα άλλαξε και προχωράει μπροστά», κατέληξε η Νίκη Κεραμέως. «Με νέα προγράμματα σπουδών και νέα βιβλία, με έμφαση στις δεξιότητες από τα 4 έτη, με διπλάσια Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, με τα πρώτα Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια, με τους πρώτους 16.000 μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση μετά από 12 χρόνια, με οριζόντιες επιμορφώσεις στους εκπαιδευτικούς μας, με αξιολόγηση, με οριζόντιο ψηφιακό μετασχηματισμό, διαδραστικούς πίνακες και σετ ρομποτικής στα σχολεία μας. Προχωρήσαμε όλοι μαζί μπροστά για μια καλύτερη παιδεία για τα παιδιά μας, για να τους δώσουμε περισσότερα και καλύτερα εφόδια».
ΠΤΥΧΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Πιο ευέλικτο και γρήγορο το πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ: Εθνικό Μητρώο για την αυτόματη αναγνώριση πτυχίων εξωτερικού
ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ στις διαδικασίες αναγνώρισης των πτυχίων εξωτερικού από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ, πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) και σύντομα η πολύμηνη ταλαιπωρία των πτυχιούχων θα είναι παρελθόν. «Οχημα» γι’ αυτό, αποτελεί η δημιουργία Εθνικού Μητρώου που θα περιλαμβάνει τα αναγνωρισμένα ΑΕΙ ο του εξωτερικού, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Αυτό θα καταστήσει την αναγνώριση πτυχίων αυτόματη, καθώς | όποιος απόφοιτος ΑΕΙ εξωτερικού ζητήσει να συνεχίσει τις σπουδές του στην Ελλάδα σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο, θα ελέγχεται άμεσα.
Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο. Το νομοσχέδιο δεν περιλάμβανε καμία από ας διατάξεις για τη διοίκηση των ΑΕΙ και την επιλογή των πρυτανικών Αρχών που υπήρχε στην αρχική πρόταση του υπουργείου Παιδείας. Οι διατάξεις αυτές, άλλωστε, προκάλεσαν σειρά αντιδράσεων από κόμματα και φορείς που συνδέονται με την ανώτατη εκπαίδευση. Παράλληλα, έχει κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, που απαγορεύει στα 10 ΑΕΙ που είχαν εκλογές φέτος την άνοιξη, να αλλάξουν πρυτανικές Αρχές πριν κατατεθεί επίσημα ο νέος νόμος πλαίσιο. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, ακόμα, διατάξεις για «διπλά πτυχία», ανταποδοτικές υποτροφίες, απελευθέρωση μεταπτυχιακών σπουδών, «επιστροφή» των πρώην ΤΕΙ με τη μορφή Σχολών Εφαρμοσμένων Σπουδών, εσωτερικό «Εράσμους» μεταξύ ΑΕΙ, θέσπιση νέας θέσης γενικού διευθυντή στα ανώτατα ιδρύματα με αρμοδιότητες «μάνατζερ» κ.ά.
ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ
ΤΑ ΝΕΑ