Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Φεβρουάριος 2022 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr
 

 


Τι δείχνουν οι επιλογές των 452 πανεπιστημιακών τμημάτων για τη φετινή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Το ένα στα δύο πανεπιστημιακά τμήματα επεδίωξε να αυξήσει τους εισακτέους του ή, αλλιώς, να περιορίσει τις απώλειές του λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ). Αυτό αποδεικνύεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η «Καθημερινή», από τον συντελεστή βαρύτητας που επέλεξαν τα τμήματα για τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, ώστε να κατεβάσουν την ΕΒΕ.

Ειδικότερα, όπως θεσμοθετήθηκε και ίσχυσε για πρώτη φορά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις εισαγωγής του 2021 , η ΕΒΕ κάθε τμήματος ΑΕΙ διαμορφώνεται από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων στο επιστημονικό πεδίο στο οποίο ανήκει το τμήμα πολλαπλασιαζόμενο από έναν συντελεστή που επιλέγει το τμήμα. Η διακύμανση του συντελεστή ορίστηκε από 0,8 έως 1,2. Αρα εάν ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου είναι 10, ένα τμήμα μπορεί να διαμορφώσει την ΕΒΕ του από 8 (εάν επιλέξει συντελεστή 0,8) έως 12 (αν επιλέξει 1,2).

Από την επεξεργασία των αποφάσεων των 452 τμημάτων ΑΕΙ προκύπτει ότι τα 233 (51,5%) επέλεξαν συντελεστή από 0,8 έως 0,99. Μάλιστα εξ αυτών, τέσσερα στα δέκα -178 επί του συνόλου των 452- επέλεξαν τον κατώτερο δυνατό συντελεστή, δηλαδή 0,8.

Η ΕΒΕ καθορίστηκε από τα τμήματα όχι διότι ήθελαν ένα καλύτερο επίπεδο φοιτητών, αλλά για να πετύχουν τον στόχο που έθεσαν, να αυξήσουν ή να μειώσουν τον αριθμό νέων φοιτητών.

«Με την καθιέρωση της ΕΒΕ από τις Πανελλαδικές του 2021 τα τμήματα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: αυτά που ψάχνουν για φοιτητές και αυτά που θέλουν να διώξουν φοιτητές. Ο διαχωρισμός έγινε με βάση την έδρα κάθε τμήματος και όχι τη συγκριτική αξιολόγησή τους. Τα τμήματα στα κεντρικά πανεπιστήμια (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα) έχουν, στην πλειονότητά τους, αυξημένη ζήτηση όχι λόγω της καλύτερης ποιότητας σπουδών που προσφέρουν, αλλά λόγω της κατανομής του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ετσι τα τμήματα αυτά υπερφορτώνονται με φοιτητές, διότι το υπουργείο Παιδείας δεν υλοποιεί το σταθερό αίτημά τους να δέχονται λιγότερους φοιτητές. Κάθε χρόνο υποβάλλουν στο υπουργείο Παιδείας τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να εκπαιδεύσουν, όπως οφείλουν, και το υπουργείο τον αυξάνει συνήθως κατά 50%. Με τις μετεγγραφές ο αριθμός αυτός αυξάνεται, δημιουργώντας το αδιαχώρητο στα αμφιθέατρα», λέει στην «Κ» ο κ. Στρατηγάκης.

Στον αντίποδα βρίσκονται τα τμήματα που έχουν έδρα απομακρυσμένες περιοχές. «Οι υποψήφιοι τα αποφεύγουν λόγω απόστασης. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι εξαιρετικό με διεθνές κύρος, αλλά το προτιμούν ως πρώτη επιλογή μόνο οι κάτοικοι της Κρήτης. Γι' αυτό οι σχολές του έχουν χαμηλότερη βάση από τις αντίστοιχες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η κατάσταση είναι χειρότερη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που δεν έχει τον πληθυσμό της Κρήτης για να στηρίξει τα τμήματά του. Αυτά τα τμήματα αγωνιούν για την εύρεση φοιτητών. Οι κενές θέσεις που δημιουργήθηκαν με την καθιέρωση της ΕΒΕ ήταν 17.162 και χτύπησαν αυτή την κατηγορία των τμημάτων», προσθέτει ο κ. Στρατηγάκης.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η ΕΒΕ καθορίστηκε από τα τμήματα όχι διότι ήθελαν ένα καλύτερο επίπεδο των φοιτητών που υποδέχονται, αλλά για να πετύχουν τον στόχο που έθεσαν, να αυξήσουν ή να μειώσουν τον αριθμό των νέων φοιτητών τους. Αυτό μάλιστα ίσχυσε για το 2022, δηλαδή έπειτα από τη δυνατότητα που τους έδωσε το υπουργείο Παιδείας να αναθεωρήσουν τον συντελεστή της ΕΒΕ, μετά την πρώτη εφαρμογή του μέτρου πέρυσι.

Στα κεντρικά πανεπιστήμια

Πολλά από τα τμήματα των κεντρικών πανεπιστημίων υιοθέτησαν τον υψηλότερο συντελεστή για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (1,2) και τα τμήματα της περιφέρειας τον χαμηλότερο (0,8). Από τα 127 τμήματα που επέλεξαν συντελεστή 1,2 μόνο τα 28 βρίσκονται εκτός Αθηνών και πρόκειται για τμήματα που έχουν πολύ υψηλή βάση, όπως τμήματα Ιατρικής, Νομικής, Μηχανολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων, στα οποία η ΕΒΕ έτσι κι αλλιώς δεν επηρεάζει καθόλου τον αριθμό των φοιτητών που εισάγονται στο τμήμα. Αντιστρόφως, η συντριπτική πλειονότητα των 178 τμημάτων που επέλεξαν τον χαμηλότερο συντελεστή, δηλαδή 0,8, είναι τμήματα περιφερειακών ΑΕΙ, στα οποία η ζήτηση των υποψηφίων είναι χαμηλή κυρίως λόγω της απόστασης του ΑΕΙ από το πατρικό σπίτι. Μόνο 68 τμήματα από τα 452, το 15%, όρισαν για την ΕΒΕ συντελεστή 1 , δηλαδή άφησαν τις επιδόσεις των υποψηφίων να καθορίσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής τους.

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

rsz f190bda6e7490d584ccb0c218f310208 xl

 

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων  ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των Εξετάσεων  του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας περιόδου 2021Β, για τις  γλώσσες :  Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ισπανική και Τουρκική, για τα επίπεδα :

α) Β (Β1 «μέτρια γνώση», Β2 «καλή γνώση») σε ενιαία διαβαθμισμένη δοκιμασία (test) στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ισπανική και Τουρκική.

β) Γ (Γ1 «πολύ καλή γνώση», Γ2 «άριστη γνώση») σε ενιαία διαβαθμισμένη δοκιμασία (test) στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ισπανική και Τουρκική» που πραγματοποιήθηκαν στις 18 και 19 Δεκεμβρίου 2021. 

Στις Εξετάσεις υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής 3975 υποψήφιοι. Οι επιτυχόντες είναι 3625.

       Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα από το διαδίκτυο στην ιστοσελίδα:  https://kpgresults.it.minedu.gov.gr

Στην παραπάνω ιστοσελίδα οι υποψήφιοι μπορούν να έχουν πρόσβαση, με τη χρήση του κωδικού τους, που αναγράφεται στη καρτέλα υποψηφίου καθώς και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες των ονομαστικών τους στοιχείων (Επώνυμο, Όνομα, Όνομα πατρός, Όνομα μητρός).

       Οι επιτυχόντες θα ενημερωθούν για την έκδοση και την χορήγηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας με νέο Δελτίο Τύπου. Θα μπορούν να παραλαμβάνουν το πιστοποιητικό τους από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου είχαν υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής στις Εξετάσεις, έχοντας μαζί τους το δελτίο εξεταζομένου ή το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας. Σε περίπτωση παραλαβής πιστοποιητικού από τρίτο πρόσωπο, απαιτείται εξουσιοδότηση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής και η ταυτότητα του.

Μέχρι  την έκδοση και τη χορήγηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας είναι δυνατόν να χορηγούνται στους επιτυχόντες, κατόπιν σχετικής αίτησής τους, από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες οριστικοποίησαν την αίτηση συμμετοχής  τους στις εξετάσεις του ΚΠΓ, σχετικές βεβαιώσεις επιτυχίας που θα ισχύουν μέχρι την έκδοση των πιστοποιητικών.   

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

Ξεκινούν οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία και στην Α΄ τάξη Δημοτικού

Τα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνουν την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας για το σχολικό έτος 2022-2023. Πρόκειται για την πλατφόρμα proti-eggrafi.services.gov.gr, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή για το διάστημα από Τρίτη 1η Μαρτίου 2022 έως και Κυριακή 20η Μαρτίου 2022.

Στα νηπιαγωγεία εγγράφονται παιδιά που γεννήθηκαν το 2017 και το 2018. Η διαδικασία αίτησης εγγραφής είναι πολύ απλή. Ο γονέας – κηδεμόνας, αφού αυθεντικοποιηθεί με τους κωδικούς στο Taxisnet, θα επιλέξει το νηπιαγωγείο που αντιστοιχεί στην διεύθυνση κατοικίας του και θα υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση εγγραφής του νηπίου καθώς και τα υπόλοιπα στοιχεία που απαιτούνται, μέσω της πλατφόρμας proti-eggrafi.services.gov.gr.

Η ίδια πλατφόρμα αυτοματοποιεί και τους μηχανισμούς διαχείρισης των αιτήσεων από τους διευθυντές των νηπιαγωγείων και από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για την τελική κατανομή των νηπίων σε σχολικές μονάδες. Οι αιτούντες γονείς θα ενημερώνονται μέσω SMS για την εξέλιξη της αίτησής τους, καθώς και για κάθε πιθανή διόρθωση που θα διαπιστώνεται ότι αυτή χρειάζεται, βελτιώνοντας σημαντικά τον τρόπο επικοινωνίας του πολίτη με το κράτος.

Το σύστημα «Εγγραφή στα Νηπιαγωγεία» εφαρμόζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αξιοποιώντας τη στρατηγική διασύνδεσης των συστημάτων του Δημοσίου και συγκεκριμένα τις υποδομές του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου, του myschool και του Μητρώου Πολιτών. Η υλοποίηση έγινε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το 2020 είχαν πραγματοποιηθεί 82.227 ηλεκτρονικές εγγραφές στα νηπιαγωγεία, και το 2021 68.334. 

Παράλληλα, από 1η έως και 20η Μαρτίου 2022 ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για την εγγραφή των μαθητών και μαθητριών που θα φοιτήσουν για πρώτη φορά στην Α΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου για το σχολικό έτος 2022-2023. Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά θα κατατίθενται στη σχολική μονάδα με κάθε πρόσφορο τρόπο για την αποφυγή συγχρωτισμού, όπως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή ταχυδρομείου. Στην A΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου θα φοιτήσουν οι μαθητές και μαθήτριες που γεννήθηκαν το 2016.

Η εγκύκλιος για εγγραφή στα Νηπιαγωγεία

H εγκύκλιος επαναφοίτησης στα Νηπιαγωγεία

Η εγκύκλιος για εγγραφή στα Δημοτικά

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
 ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
(Είναι πραγματικά εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει σήμερα σε σχέση με αυτό που συνέβη πριν από 2.500 χρόνια και αξίζει κανείς να το διαβάσει.)
Με αφορμή τα γεγονότα της Ουκρανίας και την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων σ' αυτή καλό θα ήταν να διαβάσουμε τον διάλογο των Μηλίων όπως τον έχει σώσει ο Θουκυδίδης στο Ε' βιβλίο του για να καταλάβουμε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Από τα σημερινά γεγονότα και από άλλα πρόσφατα μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα αυτό που έλεγε ο φιλόσοφος Ευάγγελος Παπανούτσος ότι ένα πράγμα μας διδάσκει η ιστορία δηλαδή ότι τελικά ο άνθρωπος τίποτα δεν διδάσκεται από αυτή. Αξίζει τον κόπο να διαβάσει κανείς ολόκληρο το διάλογο αλλά και την προσέγγιση που κάνει για το γεγονός αυτό ο Κορνήλιος Καστοριάδης. Παραθέτω πιο κάτω ένα μικρό απόσπασμα από αυτή την ανάλυση του Καστοριάδη καθώς και τους σχετικούς συνδέσμους που μπορεί να βρει κανείς περισσότερα στοιχεία.
"Ο διάλογος των Μηλίων
Κ. Καστοριάδη
«Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ»
τόμος Γ΄ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ, -Η ισχύς και το δίκαιο - (απόσπασμα, σελ. 251-258)
Οι Μήλιοι είναι Δωριείς, άποικοι της Σπάρτης, αλλά προσπάθησαν να μείνουν ουδέτεροι κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι Αθηναίοι, των οποίων η κυριαρχία εκτείνεται σχεδόν σε όλο το Αιγαίο, αποφασίζουν να τελειώνουν με τη Μήλο και το 416 στέλνουν μια σημαντική στρατιωτική αποστολή, τριάντα πλοία με σχεδόν τρεις χιλιάδες άνδρες. Μετά την περιγραφή της αποβίβα­σης (Ε΄, 84), ο Θουκυδίδης παρεμβάλλει τον περίφημο διάλο­γο —πρόκειται, απ’ όσο γνωρίζω, για τον πρώτο διάλογο σε πεζό λόγο ο οποίος μας έχει παραδοθεί στην ελληνική γραμ­ματεία, προγενέστερος εν πάση περιπτώσει των διαλόγων του Πλάτωνα — ανάμεσα σε Αθηναίους και Μηλίους (Ε΄, 85-111), όπου οι πρώτοι απαιτούν την υποταγή των δεύτερων. Οι Μήλιοι αρνούνται, οι Αθηναίοι τους πολιορκούν και μετά από μερικούς μήνες καταλαμβάνουν την πόλη (Ε΄, 112-116). Αποφασίζουν να σκοτώσουν όλους ανεξαιρέτως τους ενήλικους άνδρες. "
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
......Τελικά οι Λακεδαιμόνιοι δεν έσπευσαν ποτέ σε βοήθεια. Κι ας ήταν αυτοί που ενέπνευσαν την αντίδραση των Μηλίων.
 
 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Οι Αθηναίοι το Μάρτιο του 416 π.Χ. εμφανίστηκαν στη Μήλο, έχοντας ως στόχο να πείσουν τους Μηλίους να προσχωρήσουν στη συμμαχία τους. 

Σε κάποια φάση των «διαπραγματεύσεων», όταν οι Μήλιοι επέμεναν να επικαλούνται τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της ηθικής (στον Θουκυδίδη οι πιο αδύναμοι αναφέρονται σε υψηλά ιδανικά!), οι Αθηναίοι απαντούν: «Απαίτησή μας είναι να επιτύχουμε όσα θεωρούμε δυνατά από εκείνα που έχουμε πράγματι στο μυαλό και οι δύο μας, αφού γνωρίζουμε καλά κι εσείς κι εμείς ότι σύμφωνα με την κρίση των ανθρώπων το δίκαιο λαμβάνεται υπόψη μόνο όταν και τα δύο αντίπαλα μέρη κατέχουν ίση δύναμη για την επιβολή του, και ότι όταν αυτό δεν συμβαίνει οι ισχυροί υλοποιούν όσα τους επιτρέπει η δύναμή τους...». 

Παραθέτω εδώ τα πέντε σημαντικότερα αποσπάσματα του διαλόγου. Ολόκληρος ο διάλογος σε μετάφραση Ελευθερίου Βενιζέλου θα βρίσκεται συνημμένος στο τέλος του άρθρου. Έχει ιδιαίτερη σημασία το κείμενο του Βενιζέλου, δεδομένου ότι είναι ίσως ο τελευταίος ηγέτης που μελέτησε τόσο διεξοδικά τον Θουκυδίδη! 

- «Αθηναίοι: Έχει καλώς. Εμείς, εν τούτοις, δεν θα χρησιμοποιήσομε ωραίες φράσεις, υποστηρίζοντας με πολλά λόγια, που δεν πρόκειται να πείσουν κανένα, ή ότι την ηγεμονία μας αποκτήσαμε δικαίως, λόγω του ότι νικήσαμε τους Πέρσες ή ότι επιδιώκομε την επανόρθωση αδικιών, οι οποίες έγιναν εις βάρος μας. Ζητούμε όμως και από σας να μη νομίσετε ότι θα μας πείσετε, ισχυριζόμενοι ή ότι ως άποικοι των Λακεδαιμονίων, δεν λάβατε μέρος εις τον πόλεμο παρά το πλευρό μας, ή ότι δεν μας προξενήσατε κανένα κακό. Νομίζουμε, αντιθέτως, ότι επιβάλλεται να επιδιώξομε, και σεις και εμείς, εκείνο που θεωρούμε αληθινά κατορθωτό, αφού, πραγματικά, και οι δύο γνωρίζομε ότι κατά τη συζήτηση των ανθρωπίνων πραγμάτων, το επιχείρημα της δικαιοσύνης έχει αξία μόνο μεταξύ ίσων, ότι, όμως, ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμή του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του» 

- «Μήλιοι: Ώστε, δεν θα μας δεχθείτε να είμαστε φίλοι σας και όχι εχθροί σας, αλλά να διατηρήσομε την ειρήνη και την ουδετερότητά μας; 

Αθηναίοι: Όχι. Γιατί η έχθρα σας μας βλάπτει πολύ λιγότερο από τη φιλία σας. Και τούτο διότι εις τα όμματα των υπηκόων μας, η φιλία σας θα είναι τεκμήριο αδυναμίας, ενώ το μίσος σας θα είναι τεκμήριο ότι είμαστε ισχυροί. 

- «Αθηναίοι: Όσον αφορά στα επί του δικαίου στηριζόμενα επιχειρήματα, θεωρούμε ότι και σεις και εμείς δεν στερούμεθα τέτοιων, νομίζουμε όμως ότι όσοι διατηρούν την ελευθερία των οφείλουν τούτο στη δύναμή των, εμείς δε δεν επιτιθέμεθα κατ΄ αυτών, ένεκα φόβου.» 

- «Μήλιοι: Γνωρίζομε όμως ότι κάποτε οι τύχες του πολέμου επιμερίζονται με περισσότερη ισότητα μεταξύ των αντιπάλων, από όσο θα μπορούσε κανείς να περιμένει αποβλέποντας στην άνιση δύναμή τους. Και για εμάς, η μεν άμεση υποχώρηση σημαίνει απώλεια κάθε ελπίδας, ενώ, αν πολεμήσομε, υπάρχει ακόμη ελπίδα να μείνομε σώοι. 

Αθηναίοι: Η ελπίδα είναι πράγματι παρηγοριά σε ώρα κινδύνου και όσες φορές κανείς, στηριζόμενος σ΄ αυτήν, διακινδυνεύει μόνο ό,τι έχει ως περίσσευμα, τότε αυτή φέρει μεν βλάβη αλλ΄ όχι και πλήρη καταστροφή. Αλλ΄ όταν η άκρατη φύση της ελπίδας παρασύρει κάποιον στο να ρίξει τον περί των όλων κύβο, τότε μόνο αντιλαμβάνεται αυτός την αληθινή φύση της, όταν η καταστροφή έχει ήδη επέλθει». 

- «Μήλιοι: Αλλ΄ εμείς, εξαιτίας ακριβώς του λόγου αυτού πιστεύομε, προ πάντων, ότι οι Λακεδαιμόνιοι, χάριν του ιδίου του συμφέροντός των, δεν θα θελήσουν να εγκαταλείψουν τους Μηλίους...

Αθηναίοι: Αλλά, δεν νομίζετε ότι το συμφέρον συμβαδίζει με την ασφάλεια, ενώ η άσκηση της δικαιοσύνης και της τιμής συνεπάγεται κινδύνους, τους οποίους οι Λακεδαιμόνιοι αποφεύγουν, ως επί το πλείστον, ν΄ αντιμετωπίζουν;»

Μετά από αυτό το μάθημα πολιτικού ρεαλισμού, οι Αθηναίοι απεχώρησαν από τη συνδιάσκεψη και περίμεναν την απάντηση των Μηλίων. Οι Μήλιοι υπολόγισαν ότι θα ήταν προτιμότερο για τους Αθηναίους, να τους δεχτούν ως φίλους και όχι ως εχθρούς. Και ότι θα είχαν το χρόνο να εξασφαλίσουν την συμμαχία των Σπαρτιατών. 

Έκαναν λάθος. Δυστυχώς, γι΄αυτούς, ούτε οι Σπαρτιάτες διακινδύνευσαν την εμπλοκή τους ούτε και οι Αθηναίοι έκριναν ότι συνέφερε πια να τους έχουν φίλους. Στην αντιπαράθεση επιχειρημάτων, τους τα είχαν εξηγήσει όλα αλλά δεν είχαν καταλάβει παρά μόνο ελάχιστα...! 

Οι Αθηναίοι διέπραξαν ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, γεγονός αποτρόπαιο ακόμα και για εκείνη την εποχή. Η αλαζονεία τους βέβαια, τους τιμώρησε λίγα χρόνια αργότερα, με τη μεγάλη καταστροφή στους Αιγός Ποταμούς. 

Η Μήλος όμως, ερήμωσε και ουσιαστικά έπαψε πια να υφίσταται ως ισότιμο μέλος σε οποιαδήποτε Συμμαχία. Ως μικρή δύναμη που ήταν, μόνο μία θέση ισχύος μπορούσε να διαθέτει, την κατοχύρωση του θεσμικού της δικαίου, δια μέσου της συνύπαρξης με τους Αθηναίους...

Οι Λακεδαιμόνιοι δεν έσπευσαν ποτέ σε βοήθεια. Κι ας ήταν αυτοί που ενέπνευσαν την αντίδραση των Μηλίων. Αλλά και πάλι, «για Λακεδαιμονίους να μιλούμε τώρα...;» 

Ο διάλογος Αθηναίων-Μηλίων, Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου:

Εκδοση σε Pdf Format: http://files.capital.gr/files/o-dialogos-athinaivn-milivn.pdf

 

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

capital.gr

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

Μάλιστα στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία, το πρόγραμμα της εκπαίδευσης, το παρακολούθησαν και 2 σπουδαστές της ΙΙας Τάξης της École Μilitaire Ιnterarmes της Γαλλίας.

Από 24 Ιανουαρίου έως 18 Φεβρουαρίου 2022, η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) διεξήγαγε εκπαίδευση στον χώρο χειμερινής διαβίωσης του Υμηττού, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ), στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) και στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ). 

Μάλιστα στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία, το πρόγραμμα της εκπαίδευσης, το οποίο παρακολούθησαν και 2 σπουδαστές της ΙΙας Τάξης της École Μilitaire Ιnterarmes της Γαλλίας.

Η εκπαίδευση περιλάμβανε αντικείμενα εκμάθησης τεχνικών επιβίωσης και διεξαγωγή ασκήσεων μικρών κλιμακίων υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες.


Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο το 1974 και με τη χρήση βίας διέσπασε την κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα και έκτοτε έχει καταλάβει το βόρειο μισό της με συνεχή στρατιωτική παρουσία, τονίζει ο τούρκος καθηγητής Mεχμέτ Εφέ Τσαμάν σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Είναι μέλος του ΝΑΤΟ»

«Η Τουρκία είναι ένα μέλος του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ πρέπει να το αντιμετωπίσει αυτό και να εξαναγκάσει την Αγκυρα να τερματίσει την παράνομη κατοχή της» προσθέτει ο κ. Τσαμάν.

Και τονίζει ότι «Το NATO πρέπει επίσης να ασκήσει πίεση προς την Τουρκία για να σταματήσει τις πολιτικές αφομοίωσης προς τους Kούρδους, οι οποίες βασίζονται στην ακραία ρατσιστική τουρκική ταυτότητα. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να επιστρέψει στο κράτος δικαίου και στη συνταγματική φιλελεύθερη δημοκρατία».

Ο κ. Τσαμάν τονίζει: «Εφαρμόστε λοιπόν τα ίδια κριτήρια στην Τουρκία με αυτά που εφαρμόζετε για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ρωσία είναι ένα κράτος επιθετικό που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία κάνει το ίδιο από το 1974. Η Τουρκία είναι επίσης ένα κράτος επιτιθέμενο που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

Κύπρος = Ουκρανία

Και προσθέτει, μεταξύ άλλων: «Βασικά, Κύπρος = Ουκρανία όσον αφορά στο τι τους έχει συμβεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Και τα δύο κράτη δέχτηκαν εισβολή από άλλο κράτος. Και οι δύο εισβολές αποτελούν ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Και οι δύο οι εισβολείς χρησιμοποίησαν τους εθνικά αδερφούς τους ως αφορμή και δικαιολογία για τη δική τους επιθετικότητα».

Ο κ. Τσαμάν είναι πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής του πανεπιστημίου της Νέας Γης (Newfoundland) στον Καναδά, όπου ζει αυτοεξόριστος τα τελευταία χρόνια, διωκόμενος από την κυβέρνηση Ερντογάν για υποτιθέμενες σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν. Παλαιότερα, δίδασκε και στις ακαδημίες πολέμου του τουρκικού υπουργείου Αμυνας και έχει άμεση γνώση των εσωτερικών ισορροπιών στην Τουρκία.

Σιωπή ή σκόπιμη συμμόρφωση

Η τουρκάλα δημοσιογράφος Ουζάι Μπουλούτ, τονίζει από την πλευρά της ότι «Τα τελευταία 47 χρόνια, οι δυτικοί πολιτικοί ηγέτες επέτρεψαν – με τη σιωπή ή τη σκόπιμη συμμόρφωσή τους – την παράνομη κατοχή, τον αποικισμό και την εθνοκάθαρση από την Τουρκία του 36% της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αρχίστε να ρωτάτε γιατί».

Τονίζει, επίσης: «Καταστροφή ζωών και πολιτιστικής κληρονομιάς, βίαιοι μαζικοί εκτοπισμοί, βίαιη δημογραφική αλλαγή, συστηματικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου διαπράττονται από την Τουρκία στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Και αναφερόμενη στις σημερινές εξελίξεις στην Ουκρανία, σημειώνει: «Ολα αυτά και πολλά άλλα αγνοούνται ή επιτρέπονται για 47 χρόνια από τη Δύση. Αν η Δύση δεν είχε αγνοήσει τα αμέτρητα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ίσως η εισβολή στην Ουκρανία να είχε παρεμποδιστεί και οι άνθρωποι εκεί να μην υπέφεραν αυτήν τη στιγμή».

Η Ουζάι Μπουλούτ είναι τουρκάλα δημοσιογράφος και διακεκριμένη ανώτερη συνεργάτης του Ινστιτούτου Gatestone.

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 

 

Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η παράταξη της ΔΑΚΕ στις σημερινές εκλογές για τη νέα διοίκηση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας. Η γαλάζια παράταξη μάλιστα, κατάφερε να κερδίσει μια επιπλέον έδρα στο νέο διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο για την επόμενη διετία θα εκπροσωπούνται τρεις παρατάξεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών, η ΔΑΚΕ απέσπασε συνολικά 433 ψηφοδέλτια και ποσοστό 48,3% και παίρνει τέσσερις έδρες στο νέο διοικητικό συμβούλιο. Δεύτερη δύναμη αναδείχθηκε η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Κίνηση Καθηγητών Μαγνησίας με 258 ψηφοδέλτια και ποσοστό 28,8%, η οποία καταλαμβάνει δύο έδρες. Συνολικά 105 ψηφοδέλτια και ποσοστό 11,7% απέσπασε η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών που διατηρεί την έδρα της στο διοικητικό συμβούλιο, ενώ η Αγωνιστική Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών (που κατέβηκε στη θέση της παράταξης Ολοι Μαζί) έλαβε 99 ψήφους, ποσοστό 11% και δεν καταφέρνει να εκλέξει εκπρόσωπό της στο διοικητικό συμβούλιο.

 

 

 

2022

2019

 

ψηφοι

%

εδρες

ψηφοι

%

εδρες

ΔΑΚΕ

433

48,4%

4

462

45,8%

3

ΑΡΚ (ΣΥΝΕΚ)

258

28,8%

2

254

25,2%

2

ΑΑΠ (Παρεμβάσεις)

99

11,1%

0

     

ΑΣΕ (Παμε)

105

11,7%

1

157

15,6%

1

Ολοι Μαζι (χαλκιαδόπουλος)

     

135

13,4%

1

 

895

   

1008

   
             

 

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 

 

Για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου

«Έφυγε» από κοντά μας η πρώην Υπουργός Παιδείας, βουλευτής και ιατρός Μαριέττα Γιαννάκου. Δραστήρια από τα φοιτητικά της χρόνια εντάχθηκε ενεργά στις τάξεις της Ο.Ν.Ν.Ε.Δ δίνοντας το δικό της αγώνα για τις αρχές και τις ιδέες που πρέσβευε. Πολιτικός με ήθος και δημοκρατικές ευαισθησίες κόσμησε το Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ως Υπουργός Παιδείας ενδυνάμωσε τις έννοιες του διαλόγου και της συναίνεσης, ενώ στη συνέχεια έμεινε διαχρονικά συνεπής στην πίστη της στο μαχόμενο Έλληνα εκπαιδευτικό και στην ανάγκη του ελεύθερου δημιουργικού διαλόγου στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας.

Την αποχαιρετούμε με θλίψη, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά μας στους οικείους της. Καλό ταξίδι ας έχει προς το επέκεινα.

Θ. Τσούχλος

Πρόεδρος Ο.Λ.Μ.Ε.

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
Ένα συγκινητικό μήνυμα για το θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου ανάρτησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.


Η υπουργός Παιδείας ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook το εξής μήνυμα για το χαμό της Μαριέττας Γιαννάκου:«Η Ελλάδα αποχαιρετά σήμερα μια μαχήτρια. Η Μαριέττα Γιαννάκου ήταν μια μαχήτρια στη ζωή, στην πολιτική, στο δημόσιο βίο. Οι μεταρρυθμιστικές της πολιτικές άνοιξαν το δρόμο για αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, για αξιοκρατία και διεθνοποίηση, με ποιοτικές επιλογές και διεξόδους για τα παιδιά μας, για μια καλύτερη Παιδεία για όλους. Οι τομές της αποτελούν παρακαταθήκη για όσους είχαμε και έχουμε την τιμή να υπηρετούμε στη θέση του Υπουργού Παιδείας, θέση στην οποία διετέλεσε με μεγάλο αίσθημα ευθύνης. Σήμερα την αποχαιρετούμε με σεβασμό και βαθιά λύπη, και κρατάμε για το αύριο όσα αφήνει πίσω της»

 Η ανάρτηση της κυρίας Κεραμέως:

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών από ανακοπή Σε ηλικία 71 ετών απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττα Γιαννάκου. Η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας έδινε μάχη για αρκετές εβδομάδες στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας 251. Είχε διακομιστεί εκτάκτως στο νοσοκομείο μετά από πτώση που είχε με το αναπηρικό αμαξίδιο και τότε χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καθώς οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε αιμάτωμα.

Η ανακοίνωση του 251 ΓΝΑ για τον θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου

«Σήμερα, Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022, στις 18.11, απεβίωσε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, όπου νοσηλευόταν από τις 10

 
Ιανουαρίου 2022, η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Μαριορή (Μαριέττα) Γιαννάκου, σε ηλικία 71 ετών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το 251 ΓΝΑ.

Ποια ήταν η Μαριέττα Γιαννάκου

 
Γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1951, στο Γεράκι Λακωνίας, από μία οικογένεια, όπου ο πατέρας της διηύθυνε το τοπικό γραφείο του ΟΤΕ και του ταχυδρομείου, ενώ η μητέρα της ήταν εκπαιδευτικός. Επίσης έχει μια αδερφή η οποία είναι τέσσερα χρόνια μικρότερη. Στην ηλικία των 11 έχασε τον πατέρα της, ο οποίος ήταν τότε 45 χρονών, γεγονός που σύμφωνα με δηλώσεις της «της στοίχισε πολύ» και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία της, αφού «την ανάγκασε να αισθανθεί μεγαλύτερη την ευθύνη από τόσο μικρή ηλικία».

 
Τελειώνοντας το σχολείο, πέτυχε την εισαγωγή της στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αν και ο πατέρας της την προόριζε για διπλωμάτη. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στην ιατρική, ειδικεύεται στην ψυχιατρική ενώ συνεχίζει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, στο Βέλγιο.

 
Αν και αφοσιωμένη στην πολιτική παντρεύτηκε με τον Παναγιώτη Κούτσικο το 1983, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη. Η ζωή της Μαριέττας Γιαννάκου άλλαξε στις 6 Φεβρουαρίου 2008, όταν υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό του δεξιού της ποδιού μετά από κάταγμα που υπέστη. Ο σακχαρώδης διαβήτης από τον οποίο έπασχε εμπόδιζε το τραύμα να επουλωθεί και προκάλεσε μόλυνση, με αποτέλεσμα η κατάσταση της υγείας της να επιδεινωθεί ραγδαία. Αυτό ανάγκασε τους γιατρούς του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» να συνεδριάσουν εκτάκτως και να αποφασίσουν να προχωρήσουν σε επέμβαση ακρωτηριασμού προκειμένου να σώσουν τη ζωή της. Στις 28 Μαΐου 2016, η Μαριέττα Γιαννάκου υπέστη έμφραγμα και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.

Μετά το 1974, ξεκίνησε ενεργά την πολιτική της δραστηριότητα ως μέλος της ΟΝΝΕΔ. Τότε γνωρίστηκε με τον πρόεδρο και ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αν και δεν είχε αποφασίσει να ασχοληθεί ευρύτερα με την πολιτική, η κατάσταση της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης της έδωσε την ώθηση και από τότε η πορεία της στην πολιτική σκηνή ήταν συνεχώς ανοδική. Στις Ευρωεκλογές του 1984 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής ενώ το 1989 τοποθετήθηκε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ.

Ως βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περίοδο 1984-1990, ανέλαβε πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για το πρόβλημα των ναρκωτικών στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, μέλος των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Απασχόλησης, Μεταφορών, Ελέγχου του Προϋπολογισμού, Οικονομικής, Νομισματικής και Βιομηχανικής Πολιτικής, μέλος της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και μόνιμος εισηγητής για τα θέματα παραγωγής και εμπορίας κοκαΐνης, καθώς και μέλος της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη Χιλή, έχοντας τιμηθεί με το ανώτατο παράσημο "Bernando O' Higgins" της Δημοκρατίας της Χιλής. Διετέλεσε επίσης Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

 
Η κυβερνητική της θητεία ξεκίνησε με τις βουλευτικές εκλογές του 1990, οπότε και έγινε υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την περίοδο 1990-1991. Στις βουλευτικές εκλογές του 1993 εκλέχθηκε βουλευτής Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, ξεκινώντας την κοινοβουλευτική της θητεία.

Στο διάστημα 1993-1999 διετέλεσε μέλος των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μέλος της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά, αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την εξέταση του Σωφρονιστικού Συστήματος, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-ΗΠΑ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας.

Το 1999 επανεκλέχθηκε ευρωβουλευτής και ανέλαβε μέλος των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων, Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Κοινής Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής, Ελευθεριών και Δικαιωμάτων των Πολιτών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, μέλος της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας «Ευρωπαϊκή Ένωση - Τουρκία», πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Τέταρτος Κόσμος», ενώ είναι επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την περίοδο 1990-2004 υπήρξε εθνική συντονίστρια για τα ναρκωτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέλος της Οριζόντιας Ομάδας για τα Ναρκωτικά του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ακόμη, υπήρξε πρόεδρος του Τομέα Βαλκανικός Άξονας-Εγγύς Ανατολή της Ομάδας του Δουβλίνου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το 2000 επανεκλέχθηκε βουλευτής Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας και ορίστηκε αντιπρόεδρος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μέλος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας, μέλος Διακομματικής Επιτροπής για τα ναρκωτικά, πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας με το Κοινοβούλιο της Πολωνίας, και μέλος των Ομάδων Φιλίας με τα Κοινοβούλια των ΗΠΑ και του Μαρόκου.

Το 2002 ορίστηκε εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων στη «Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης». Στις εργασίες της Συνέλευσης στην Ολομέλεια και τις Ομάδες Εργασίας (2002-2003) διακρίθηκαν μεταξύ άλλων, οι παρεμβάσεις της για την κατοχύρωση της ρήτρας αμυντικής αλληλεγγύης μεταξύ κρατών-μελών, για την καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης στο πεδίο της Άμυνας, για μέτρα υπέρ της δημόσιας υγείας και για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και για την υποστήριξη της ρύθμισης για τη «λαϊκή πρωτοβουλία», σύμφωνα με την οποία ένα εκατομμύριο πολίτες μπορούν να ζητήσουν την ανάληψη συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Το 2004 επανεκλέχθηκε βουλευτής και διορίζεται υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για την περίοδο 2004-2007, στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Το όνομά της συνδέεται με μία εκτεταμένη απόπειρα μεταρρύθμισης του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Το 2007 αποτυγχάνει να εκλεγεί βουλευτής. Στις ευρωεκλογές του 2009 τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας. Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 τοποθετήθηκε στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.

Μητσοτάκης: Αποχαιρετώ με συντριβή μια σπουδαία γυναίκα και ακατάβλητη μαχήτρια

«Με συντριβή αποχαιρετώ τη Μαριέττα μας. Μια σπουδαία γυναίκα, μια καλή φίλη και μια ακατάβλητη μαχήτρια. Που δεν λύγισε ποτέ, λέγοντας πως οι δυσκολίες την χαλυβδώνουν. Κι όμως, έχασε την πιο κρίσιμη, τη μοναδική μάχη απ’ τις πολλές που έδωσε για την υγεία της. Δεν είναι εύκολο να δεχθούμε ότι αυτή η προσωπικότητα, με το ήρεμο πάθος της για ζωή και δημόσια προσφορά, δεν είναι πια κοντά μας» επισημαίνει σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τον θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου.

«Απ’ το χωριό της, το Γεράκι, μέχρι την Ιατρική Σχολή και απ’ την ελληνική Βουλή έως το Ευρωκοινοβούλιο, η Μαριέττα υπήρξε σύμβολο ατομικής ανέλιξης και προκοπής. Πνεύμα αδάμαστο και τολμηρό, που δεν λογάριασε στιγμή κατεστημένες απόψεις και μυωπικές αντιλήψεις. Σε ένα μόνο υποτάχθηκε κατά την πολύχρονη θητεία της στην επιστήμη και την πολιτική: στο καλύτερο για τον τόπο και τον πολίτη», προσθέτει ο πρωθυπουργός.

«Συνδύασε την οικογένεια με την καριέρα και τη δημόσια παρουσία με την κοινωνική δράση. Κανείς δεν λησμονεί τους αγώνες της για την Παιδεία, κατά των ναρκωτικών και για τα δικαιώματα των γυναικών. Τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες της, είτε στην Αθήνα, είτε στις Βρυξέλλες. Τις μάχες που έδωσε από όπου κι αν βρέθηκε. Με όραμα μεταρρυθμιστικό και με επιμονή στον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο»,  σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Μαριέττα ήταν ένα στέλεχος που προήλθε απ’ τα σπλάχνα τις παράταξής, από την ΟΝΝΕΔ και τις τοπικές οργανώσεις. Μεσουράνησε, όμως, στο πολιτικό προσκήνιο μέχρι το τέλος της ζωής της, κερδίζοντας τον σεβασμό όλων των κομμάτων και όλης κοινωνίας μας. Γιατί, κατά κοινή ομολογία, υπήρξε μια από τις πιο αξιοπρεπείς και δραστήριες βουλευτές και υπουργούς που πέρασαν ποτέ από την Ελλάδα», τονίζει ο πρωθυπουργός.

«Προσωπικά θρηνώ μια πολύτιμη φίλη και σπάνια συνεργάτη. Και οι συνάδελφοί της στη Βουλή, όπως και οι αμέτρητοι φίλοι της από κάθε πολιτικό χώρο και από κάθε γωνιά της χώρας, μια φωνή τολμηρή και ριζοσπαστική. Αλλά πάντοτε ευγενική και ενωτική. Θα μας λείψει πολύ. Στην κόρη της Ζωή, στην αδερφή της Φανή και στους δικούς της ανθρώπους, τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια», καταλήγει ο κ. Μητσοτάκης.

Σακελλαροπούλου για Μαριέττα Γιαννάκου: Ήταν φωτεινή παρουσία στο δημόσιο βίο της χώρας μας

Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου, μιας φωτεινής παρουσίας στον δημόσιο βίο της χώρας μας, μιας υπουργού, μέλους του ελληνικού και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, που έδωσε περιεχόμενο και ουσία σε κάθε πρωτοβουλία της, στην παιδεία, την υγεία, την κοινωνική αλληλεγγύη, τα ανθρώπινα δικαιώματα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.


«Υπήρξε μια σπουδαία πολιτικός, συνεπής στις αρχές της, σταθερή στις απόψεις της, τολμηρή στον δημόσιο λόγο, προοδευτική, ασυμβίβαστη και ταυτόχρονα διαλλακτική, μετριοπαθής, υπέρμαχος του διαλόγου. Μια γενναία γυναίκα που έδωσε με σθένος και αξιοπρέπεια τις μάχες της στο κοινωνικό και το προσωπικό πεδίο, μια αφοσιωμένη μητέρα, μια ευγενής οραματίστρια. Η απουσία της θα είναι ηχηρή και οδυνηρή. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της. Καλό της ταξίδι», καταλήγει η κυρία Σακελλαροπούλου.

Κωνσταντίνος Τασούλας: Η Μαριέττα Γιαννάκου ήταν παράδειγμα αγωνιστικότητας και εθνικής προσφοράς

 «Φεύγοντας σήμερα από τη ζωή, η πολύ άξια και πολύ αγαπητή μας Μαριέττα, αφήνει ένα πάντα ζωντανό παράδειγμα αγωνιστικότητας, προσωπικής και πολιτικής, εθνικής προσφοράς και προσήλωσης στις κοινοβουλευτικές και ευρωπαϊκές αξίες», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, εκφράζοντας τη θλίψη του για την απώλεια της πρώην υπουργού και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττας Γιαννάκου.

«Με αισθήματα θλίψης και οδύνης μάθαμε το δυσάρεστο νέο της εκδημίας της Μαριέττας Γιαννάκου που νοσηλευόταν από καιρό στο 251 ΓΝΑ» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Τασούλας.

Όπως σημείωσε, η Μ. Γιαννάκου υπήρξε διακεκριμένη πολιτικός στην εγχώρια και στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή επί σειράν ετών. Εξελέγη πέντε φορές βουλευτής στο Εθνικό Κοινοβούλιο, και τέσσερις στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου και ήταν επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, ενώ υπηρέτησε δημιουργικά στα υπουργεία Υγείας και Εθνικής Παιδείας.

Πρόσθεσε, δε, ότι ανάμεσα στο πλούσιο έργο της συγκαταλέγονται η αποφασιστική συμβολή της στη χάραξη της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της μάστιγας των ναρκωτικών, στη διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών στα ευρωπαϊκά δρώμενα, αλλά και στη διάδοση της ιδέας της αμυντικής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ένωσης. Διεκρίθη και στον κοινοβουλευτικό στίβο, πάντα συνεπής στις υποχρεώσεις της ως εκπρόσωπος του λαού της Α' Αθηνών με γόνιμη παρουσία και δημιουργικές παρεμβάσεις στον κοινοβουλευτικό διάλογο. Το διεθνές της κύρος και η εργατικότητά της αναγνωρίστηκαν και πάλι πρόσφατα με την πανηγυρική εκλογή της το Νοέμβριο του 2020 ως Αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, αξίωμα που για πρώτη φορά κατακτούσε βουλευτής από την Ελλάδα. Ξεκίνησε την αξιοζήλευτη πολιτική της σταδιοδρομία εκλεγόμενη ευρωβουλευτής το 1984 υπό την ηγεσία του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, σε ηλικία μόλις 34 ετών, και γρήγορα με τη δράση της δικαίωσε την επιλογή της, ώστε το 1989 να ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ επί ηγεσίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Προκόπης Παυλόπουλος: Η Μαριέττα Γιαννάκου κόσμησε, κυριολεκτικώς τον δημόσιο βίο στην Ελλάδα

«Η Μαριέττα Γιαννάκου κόσμησε, κυριολεκτικώς, τον δημόσιο βίο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ιδίως δε στο πλαίσιο των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον απαράμιλλο ανθρωπισμό της, την βαθιά και ουσιαστική γνώση της, το υψηλό ήθος της και το υποδειγματικό θάρρος της γνώμης της. Αιωνία η Μνήμη της», επισημαίνει στο συλλυπητήριο μήνυμά του, για τον θάνατο της Μ. Γιαννάκου, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Μαργαρίτης Σχοινάς: Η υπεύθυνη, φιλελεύθερη και πάντα ευρωπαϊκή φωνή της Μαριέττας Γιαννάκου θα λείψει από τη δημόσια ζωή

Για την «υπεύθυνη, φιλελεύθερη και πάντα ευρωπαϊκή φωνή» της Μαριέττας Γιαννάκου κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς σε ανάρτησή του στο twitter.


«Με την Μαριέττα πορευτήκαμε για πολλά χρόνια μαζί σε κοινά ευρωπαϊκά μονοπάτια. Η υπεύθυνη, φιλελεύθερη και πάντα ευρωπαϊκή της φωνή -που ποτέ δεν σίγησε στις δύσκολες στιγμές- θα λείψει από τη δημόσια ζωή. Θα την θυμόμαστε με αγάπη. Συλλυπητήρια στους δικούς της» αναφέρει ο κ. Σχοινάς.
 
Ντόρα Μπακογιάννη: Μαριέττα μου θα μας λείψεις πολύ - Η Βουλή είναι από σήμερα πραγματικά φτωχότερη

«Έφυγε η Μαριέττα μας! Η Μαριέττα που έδινε μάχες όλη της τη ζωή. Μάχες για τα εθνικά μας θέματα, μάχες για την παιδεία, μάχες για τη Νέα Δημοκρατία», τονίζει σε ανάρτησή της στο Facebook η Ντόρα Μπακογιάννη. «


Πάντα μακρυά από λαϊκισμούς και κορώνες. Μάχες και για την υγεία της. Δεν το έβαζε ποτέ κάτω, ήταν πάντα όρθια πρωτίστως για την κόρη της τη Ζωή αλλά και για όλους εμάς! ΜΑΡΙΕΤΤΑ μου θα μας λείψεις πολύ. Η Βουλή των Ελλήνων είναι από σήμερα πραγματικά φτωχότερη», καταλήγει η κυρία Μπακογιάννη.
 
Νίκος Δένδιας: Ο θάνατος της Μαριέττας Γιαννάκου είναι μεγάλη απώλεια για την πολιτική ζωή της χώρας

«Η Μαριέττα Γιαννάκου ήταν μία καλή φίλη από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ. Διακρινόταν για την ευπρέπεια & το ήθος της & υπηρέτησε με συνέπεια τον δημόσιο βίο από διάφορες θέσεις», τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Ο θάνατός της είναι μία μεγάλη απώλεια για την πολιτική ζωή της χώρας. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους της», καταλήγει ο κ. Δένδιας.

 
ΣΥΡΙΖΑ: Σε όποιο δημόσιο αξίωμα και αν βρέθηκε τού προσέδιδε κύρος με την εντιμότητα και τον πλούτο των γνώσεών της

«Η Μαριέττα Γιαννάκου υπήρξε μια πολιτικός η οποία σε όποιο δημόσιο αξίωμα και αν βρέθηκε του προσέδιδε κύρος με την εντιμότητα και τον πλούτο των γνώσεών της», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο συλλυπητήριο μήνυμα του για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου.

Σημειώνει ότι «οι διεκδικήσεις της για τον ρόλο της γυναίκας και ο αγώνας της κατά των ναρκωτικών έχουν καταγραφεί με ξεχωριστό τρόπο». Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι η Μαριέττα Γιαννάκου «προσέγγιζε όλα τα ζητήματα με μετριοπάθεια και αξιοπρέπεια» και ότι «οι πάντοτε ενδιαφέρουσες παρεμβά σεις της θα λείψουν από το κοινοβούλιο και, εν γένει, από τη δημόσια ζωή». Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει συλλυπητήρια στην οικογένεια της Μαριέττας Γιαννάκου και το κόμμα της.


ΚΙΝΑΛ: Με τη στάση ζωής της, παρέμεινε γενναία μέχρι το τέλος, αποτελώντας παράδειγμα για όλους.

«Με θλίψη αποχαιρετούμε τη Μαριέττα Γιαννάκου, μια πολιτικό που σφράγισε με την παρουσία της την παράταξή της αλλά και τη δημόσια ζωή μέσα από τις θέσεις ευθύνης που υπηρέτησε με συνέπεια, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΙΝΑΛ για τον θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου.

Και συνεχίζει: «Υπερασπίστηκε με παρρησία τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας, υπερβαίνοντας τις στενές διαχωριστικές γραμμές υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Με τη στάση ζωής της, παρέμεινε γενναία μέχρι το τέλος, αποτελώντας παράδειγμα για όλους. Απευθύνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους της».

ΚΚΕ: Η Μαριέττα Γιαννάκου πορεύτηκε με σοβαρότητα και εντιμότητα

«Η Μαριέττα Γιαννάκου πορεύτηκε με σοβαρότητα & εντιμότητα σε όλη την πολιτική της διαδρομή, ενώ ξεχώρισε και για τη γενναιότητα, με την οποία αντιμετώπισε τα προβλήματα της υγείας της.


Για το θάνατό της το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια & τους οικείους της» αναφέρεται σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

 
Αβραμόπουλος: Υπήρξε μια πραγματική αγωνίστρια ζωής και συνιστά παράδειγμα δημόσιας προσφοράς και αξιοπρέπειας

«Αποχαιρετούμε σήμερα με σεβασμό, αναγνώριση και τιμή μία σπουδαία γυναίκα πολιτικό, που υπηρέτησε με πάθος τη Δημοκρατία και ξεχώρισε για το προσωπικό και δημόσιο ήθος της, τις καινοτόμες ιδέες της, το θάρρος της γνώμης της και την προσήλωσή της σε αρχές και αξίες», επισημαίνει στο συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου, ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Θα τη θυμόμαστε στην πρώτη γραμμή των κοινών μας αγώνων για την πατρίδα και την Παράταξή μας και για το ανώτερο και ευγενές συναδελφικό της φρόνημα.


Υπήρξε μια πραγματική αγωνίστρια ζωής και συνιστά παράδειγμα δημόσιας προσφοράς και αξιοπρέπειας.


Θα σταθούμε κοντά και θα συμπαρασταθούμε στην αγαπημένη της κόρη Ζωή και την οικογένειά της και θα την κρατάμε πάντοτε στην καρδιά και στη μνήμη μας. Να είναι γαλήνιος ο δρόμος σου Μαριέττα στην αιώνια ζωή», καταλήγει ο κ. Αβραμόπουλος.


Ευάγγελος Βενιζέλος:  Η Μαριέττα Γιαννάκου ήταν μια μεγάλη Κυρία της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής πολιτικής


«Η Μαριέττα Γιαννάκου ήταν μια μεγάλη Κυρία της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής πολιτικής. Με τη μετριοπάθεια, την ποιότητα του λόγου, το θάρρος και την αποφασιστικότητά της διακρίθηκε ως υπουργός και ως μέλος τόσο του Ελληνικού όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Συγκέντρωσε την καθολική αναγνώριση ως πολιτικό πρόσωπο και τον σεβασμό όλων για την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισε τις μεγάλες περιπέτειες της υγείας της. Καθώς είχα την τιμή να τη ζήσω ως συνάδελφο, φίλη και συνομιλήτρια, νιώθω το μέγεθος της απώλειας για τον δημόσιο βίο που συνιστά ο πρόωρος θάνατος της. Καλό της ταξίδι στην Ιστορία», καταλήγει ο κ. Βενιζέλος.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 18

Εκπαιδευτικά Νέα