Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δεκέμβριος 2022 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr

 

 

 

Επιδοτώντας τους ”κλέφτες”.

Μαύρη, μωρέ, πικρή ζωή που κάνουμε
Μαύρη ζωή που κάνουμε εμείς οι μαύροι κλέφτες,

Η τεράστια συμβολή των Κλεφτών και των Αρματολών στον αγώνα της ανεξαρτησίας, αλλά και η αναγκαία, σε όλους τους λαούς, διαμόρφωση ηρωικών ”αφηγημάτων” που ενισχύουν την συνοχή και οικοδομούν την εθνική συνείδηση οδήγησε στην συσκότιση και την εξάλειψη από την συλλογική μνήμη των αρνητικών πλευρών του φαινομένου. Ωστόσο, όπως πάντα άλλωστε, οι συνθήκες είναι εκείνες που οδήγησαν στην ανάπτυξη της ”κλεφτουριάς” με τα όποια θετικά και αρνητικά της συμπαρομαρτούντα. Διαβάζοντας τον, αποκαλυπτικό, πρωτοσέλιδο κύριο τίτλο (Καθημερινή, 13/11/2022) ”Ποίοι κλάδοι βγάζουν το POS από την πρίζα” αναλογίστηκα ότι σε αντίθεση με την ”κλεφτουριά” της Παλιγγενεσίας η σύγχρονη συνέβαλε, σημαντικά μάλιστα, στον περιορισμό της Εθνικής κυριαρχίας. Δίχως μάλιστα, κάθε άλλο, η σύγχρονη ”κλεφτουριά” να κάνει ”μαύρη ζωή”.

Η παραοικονομία αποτελεί την διαχρονική πληγή της οικονομίας με βασικούς πρωταγωνιστές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δεν είναι αποκλειστικά Ελληνικό φαινόμενο αλλά μόνο στην χώρα μας το μέγεθός της την καθιστά καταστροφική. Καθοριστικοί παράγοντες γι’ αυτήν την διαφορά είναι ”Οι διαρθρωτικές στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας” και η ”Ανυπαρξία πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου” (διαΝΕΟσις). Σύμφωνα με την μελέτη της διαΝΕΟσις η φοροδιαφυγή υπολογιζόταν ”ανάμεσα σε 11€ και 16€ δισ. το χρόνο” ενώ το κόστος για την αποπληρωμή δανείων ήταν περίπου 12€ δισ. το χρόνο”. Πάντα σύμφωνα με την μελέτη ”το ποσοστό των μη δηλωθέντων εισοδημάτων των αυτοαπασχολούμενων κυμαίνεται στο 57-58,6%”. Συγκεκριμένα οι αυτοαπασχολούμενοι ”δήλωναν εισοδήματα κάτω από το τότε αφορολόγητο όριο σε ποσοστό 64%” δηλαδή ”δήλωναν μέσο όρο εισοδημάτων 4.300 ο καθένας”! Στον χώρο των επιχειρήσεων αντίστοιχα ”το 0,4% των ελληνικών επιχειρήσεων, πλήρωναν το 61% των φόρων”!

Υπάρχει όμως και μια πιο εξοργιστική πλευρά του θέματος. Το γεγονός ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες ”αναξιοπαθούντες” –καλυπτόμενοι πίσω από τους όντως αναξιοπαθούντες- κλέβουν την κοινωνία, λυμαίνονται τις κοινωνικές παροχές. Η έκταση του φαινομένου, λόγω της καταιγίδας των διαφόρων επιδομάτων, αποδομεί την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η εκτίμηση ότι ”επιδοτείται” η κλεψιά καθίσταται διευρυνόμενη πεποίθηση. Προστιθέμενη στις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων και καταπατήσεων δημόσιας περιουσίας αποδομεί την εικόνα του κράτους δικαίου. Πρωτοσέλιδα που εξαγγέλλουν ”Επιδοτήσεις 5,2 δισ. στήριξη στα νοικοκυριά” για το 2023 και την ίδια μέρα (26/11) άλλο -επίσης φιλοκυβερνητικό- προβλέψεις ότι το 2022 θα κλείσει με αποθεματικό μειωμένο κατά 10 δισ. προκαλούν ανησυχία.

Η εκτεταμένη ”κλοπή” στον τομέα των κοινωνικών παροχών είναι ανάγλυφη ιδιαίτερα στις συντάξεις. Εκτός από τις εκατοντάδες χιλιάδες ”μαϊμούδες” (αγροτικές, αναπηρικές, κ.λπ.) η διακομματική υποστήριξη των ”πονηρών” –από πολιτική αβελτηρία ή ανικανότητα δεν έχει μεγάλη σημασία- είναι εμφανής στην λογική του ασφαλιστικού. Ο διαχωρισμός της σύνταξης σε ”εθνική” και ”ανταποδοτική” ευνοεί την λαθραία εργασία πριμοδοτώντας την κλοπή φόρων και εισφορών. Όταν για δύο συνταξιούχους με το ίδιο ύψος συνταξιοδοτικών αποδοχών (1000€) ο ένας έχει σύνταξη 470€ προ φόρου (15 χρόνια ασφάλιση) και ο άλλος 608€ (30 χρόνια ασφάλιση) δηλαδή σχέση 1 προς 1,3 αντί για 1 προς 2 είναι φανερό γιατί ο τίτλος επιδοτώντας τους ”κλέφτες” είναι ασφαλώς υπερβολικός αλλά όχι αδικαιολόγητος.

Αντωνάκος Αντώνης

26-12-2022

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">antonakosantonis@gmail.com            http://www.antonakos.edu.gr

Κατηγορία Πολιτική
Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2022 00:18

Σαπίλα του Αντώνη Αντωνάκου.

 

 

 

Σαπίλα.

“Η όψιμη κινητοποίηση των Αρχών ανταποκρίνεται στο αίτημα του πολι­τικού κόσμου για διαλεύ­κανση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, που αναγνωρίζεται από όλους ως κορυφαία θεσμική εκκρεμότητα. Οι ανακριτικές αρχές πρέπει να αφεθούν απερίσπαστες να ολοκλη­ρώσουν την έρευνα τους.” Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 14/12/22, ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Σαπίλα! Δανείστηκα τον τίτλο από το ομότιτλο πρωτοσέλιδο άρθρο του Αλέξη Παπαχελά (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 14/12/2022). Σχολιάζοντας την επικαιρότητα ο Παπαχελάς υποστηρίζει ότι τα σκάνδαλα του Φθινοπώρου (Qatargate, οι υποθέσεις της «Κιβωτού» και του Κολωνού, οι υποκλοπές) μπορεί να μην συνδέονται μεταξύ τους διαμορφώνουν όμως «μια άρρωστη ατμό­σφαιρα». Επισημαίνει δε ότι η «αίσθηση της σαπίλας» που δημιουργείται στους πολίτες «συχνό οδηγεί σε πολιτικές εκπλήξεις».

Προφανώς, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει η εμπειρία, έχει δίκιο. Η «αίσθηση της σαπίλας» ενδημεί τις τελευταίες δεκαετίες στους Πολίτες. Δεν είναι κυρίως οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις σκανδάλων που οδηγήθηκαν στην «κάθαρση». Είναι η πληθώρα των σκανδάλων που ήρθαν στην επιφάνεια και «θάφτηκαν» στα διαδικαστικά τερτίπια. Είναι η γνώση της διαφθοράς που είναι τόσο εκτεταμένη και βοά σε σημείο που ο κάθε πολίτης να έχει γίνει κοινωνός κάποιας επιμέρους περίπτωσης. Είναι οι «διευθετήσεις» που κάθε τόσο –ιδιαίτερα κατά τις προεκλογικές περιόδους- προωθούνται στο βωμό της ψηφοθηρίας. Νομιμοποιήσεις αυθαιρεσιών, ελαχιστοποίηση ή παραγραφή οφειλών, εντάξεις στο σχέδιο, διαγραφή ημαρτημένων.

Προφανώς η Ελλάδα δεν έχει την αποκλειστικότητα. Η διαφορά προκύπτει από την έκταση του φαινομένου και από την αδράνεια ή την αναποτελεσματικότητα των θεσμών. Η διπλή επισήμανση που κάνει στο κύριο άρθρο της η Καθημερινή είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Η «όψιμη κινητοποίηση των Αρχών» στο θέμα των υποκλοπών οφείλεται, όπως ο κάθε ένας μπορεί να εικάσει, σε δημοκρατικά ανάρμοστες παρεμβάσεις. Αυτό υπονοεί η εφημερίδα όταν τονίζει ότι: «Οι ανακριτικές αρχές πρέπει να αφεθούν απερίσπαστες να ολοκλη­ρώσουν την έρευνα τους». Οι πολίτες, παρακολούθησαν προηγούμενες πολύκροτες υποθέσεις (Siemens, χρηματιστήριο, λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς, Novartis, κ.λπ.) να καταλήγουν είτε στην γνωστή «κολυμβήθρα» είτε στην παραγραφή. Είναι ευεξήγητα τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιοποίησε η MetronAnalysis σύμφωνα με τα οποία το 76% των πολιτών «θεωρεί υπεύθυνο το πολιτικό σύστημα» για τα προβλήματα της Δικαιοσύνης. Ειδικότερα μόνο «το 59% όσων εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα πιστεύει ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη» ενώ «σε όσους δεν το εμπιστεύονται το ποσοστό κατρακυλά στο 16%»!

Ο Παπαχελάς σημειώνει ότι «υπάρχει ένα στρώμα δικαιολογημένης οργής», μεταξύ των νέων, το οποίο τροφοδοτείται από την «αίσθηση της σαπίλας» που διαβρώνει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τη Δημοκρατία. Τα σκάνδαλα και η ατιμωρησία τείνουν να εμπεδώσουν στην κοινωνία την αίσθηση ότι είναι κενό γράμμα η θεμελιώδης διάταξη του Συντάγματος που προβλέπει πως: «Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα». Διαμορφώνεται η πεποίθηση ότι τα εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας ενισχύονται αλλοιώνοντας την ουσία του πολιτεύματος. Ασφαλώς και το «κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα σε έχοντες και μη έχοντες είναι ζωτικής σημασίας» αφού «Οι ανισότητες δεν αντέχονται». Όμως είναι επιτακτική η ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις αρχές της Δημοκρατίας, τους θεσμούς, το «σύστημα» γενικότερα. Για να συμβεί αυτό «η ιθύνουσα τάξη» οφείλει «να σέ­βεται βασικούς κανόνες και αρχές». Γιατί τελικάο μεγαλύτερος εχθρός του συστήματος είναιτο ίδιο«το... σύστημα όταν σαπίζει».

Αντωνάκος Αντώνης

19-12-2022

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">antonakosantonis@gmail.com           http://www.antonakos.edu.gr

Κατηγορία Πολιτική

Εκπαιδευτικά Νέα