Υπουργείο Παιδείας: Παράνομη η αποχή των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση
Παράνομη από το μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών η απεργία - αποχή των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση.
Σε ανάρτησή της στο twitter η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφέρει: «Παράνομη κρίθηκε από το Δικαστήριο η απεργία - αποχή από κάθε αξιολόγηση των #ΔΟΕ #ΟΛΜΕ #ΠΟΣΕΕΠΕΑ #ΟΙΕΛΕ. Προχωράμε στην αξιολόγηση που αποτελεί σημαντική παράμετρο για τη συνολική αναβάθμιση της εκπαίδευσης».
Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, 30 Σεπτεμβρίου, η υπουργός Παιδείας είχε καταθέσει κατεπείγουσα αγωγή κατά των Διδασκαλική Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών (ΔΟΕ), Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ) και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, ζητώντας να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η «απεργία-αποχή» που στοχεύει στη μη εφαρμογή του ψηφισμένου από τη Βουλή των Ελλήνων νόμου για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου. Η αγωγή εκδικάστηκε την ίδια μέρα, λόγω του επείγοντος στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων προθεσμιών των σταδίων της αξιολόγησης.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, «οι Ομοσπονδίες τάχθηκαν έναντι κάθε έννοιας αξιολόγησης εξ αρχής, πριν ακόμη την ψήφιση του νόμου 4692/2020 για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου, αλλά και του νόμου 4823/2021 για αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης, των εκπαιδευτικών και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού. Και μετά την ψήφιση των σχετικών νόμων, η συνδικαλιστική ηγεσία των εκπαιδευτικών καλεί τους συναδέλφους τους να τους παραβούν και μάλιστα σε απεργία-αποχή αόριστης διάρκειας, από κάθε ενέργεια που σχετίζεται με μία βελτιωτική διαδικασία αξιολόγησης, που στοχεύει στη συνολική αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης».
Υπουργείο Παιδείας: Οι αποφάσεις της συνδικαλιστικής ηγεσίας δεν εκπροσωπούν το σώμα των εκπαιδευτικών
Όπως συμπληρώνει το υπουργείο, «συνιστά δε πλέον πάγια πρακτική των οργανώσεων αυτών να κηρύσσουν "απεργία - αποχή” από κάθε νομοθετημένη – από το Ελληνικό Κοινοβούλιο – διαδικασία που απλά δεν είναι της αρεσκείας τους, όπως π.χ. η μόλις χθεσινή εξαγγελία της ΟΛΜΕ για απεργία - αποχή και από την τηλεκπαίδευση σε περιπτώσεις όπου για αντικειμενικούς λόγους δεν είναι δυνατή η δια ζώσης εκπαίδευση (π.χ. σε περίπτωση παρεμπόδισης της πρόσβασης μαθητών στο χώρο του σχολείου)». Τέλος, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ζητά να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η «απεργία - αποχή» διαρκείας (η οποία εξαγγέλθηκε χωρίς καν την πλήρωση των απαραίτητων προϋποθέσεων προηγούμενου δημόσιου διαλόγου και ελάχιστου προσωπικού ασφαλείας) και να εφαρμοστεί ο νόμος του κράτους. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι αποφάσεις αυτές της συνδικαλιστικής ηγεσίας των εκπαιδευτικών δεν εκπροσωπούν το σώμα των εκπαιδευτικών, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειονότητα επιτελούν το λειτούργημά τους με συνέπεια και ειλικρινή επιθυμία διαρκούς βελτίωσης, προς όφελος ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας».
Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: ΕΔΕ για τα επεισόδια στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης
Ένορκη Διοικητική Εξέταση ώστε να αποδοθούν ευθύνες για όσα συνέβησαν τα τελευταία 24ωρα στα ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης διέταξε το υπουργείο Παιδείας. Αυτό, μεταξύ άλλων, αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρος Κόπτσης.Μιλώντας στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1 και απαντώντας στο ερώτημα αν βρίσκονται αντιμέτωποι με ενδεχόμενες ποινές και οι εκπαιδευτικοί, ο κ. Κόπτσης ανέφερε ότι «κανείς δεν εξαιρείται και δεν έχει ασυλία από ευθύνες αν του αναλογούν».
Σύμφωνα με τον κ. Κόπτση η εντολή για ΕΔΕ δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας από χθες το πρωί «μόλις διαπιστώσαμε ότι δεν είχε λήξει το προχθεσινό επεισόδιο όπου είχαμε πάρει τη διαβεβαίωση, δώσαμε την εντολή». «Όποιος διαπιστωθεί ότι έχει ευθύνη είτε από αμέλεια, είτε εσκεμμένα, όποιος κι αν είναι αυτός, θα υποστεί τις κυρώσεις».Η βία και η ανομία στην Εκπαίδευση
Για να περιοριστούμε στο χώρο της Εκπαίδευσης, θυμίζουμε ότι η βία και η ανομία «άνθησαν» μετά τη Μεταπολίτευση με επίκεντρο τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το φαινόμενο ερμηνεύεται ιστορικά ως απόρροια, αρχικά, των έκτακτων συνθηκών καταπίεσης που κληροδότησε ο Εμφύλιος Πόλεμος και, εν συνεχεία, η επταετής δικτατορία, με αποκορύφωμα την επέμβαση των τανκς στο Πολυτεχνείο. Ως αντίδραση στην καταθλιπτική αυτή εμπειρία τριών περίπου δεκαετιών, ήρθε η, αρχικά de facto και εν συνεχεία θεσμική, κατοχύρωση του πανεπιστημιακού ασύλου. Κύριος ωφελημένος από τη νέα αυτή κατάσταση υπήρξε η Αριστερά, οι ποικίλες εκφάνσεις της οποίας απέσπασαν από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις την κυριαρχία στο πεδίο των ιδεών.
Σταδιακά, από θεσμό που αποσκοπούσε στη διαφύλαξη της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, το πανεπιστημιακό άσυλο εκφυλίστηκε σε άλλοθι για την επικράτηση και διαιώνιση ενός περιβάλλοντος βίας και ανομίας στα ελληνικά ΑΕΙ. Το φαινόμενο εκδηλώθηκε κυρίως με καταλήψεις χώρων και παρεμπόδιση της λειτουργίας του πανεπιστημίου. Ιδεολογικά και οργανωτικά, την πρωτοβουλία είχαν οργανώσεις της Αριστεράς. Το αποτέλεσμα ήταν το ελληνικό πανεπιστήμιο σήμερα να είναι το μόνο, ίσως, στον κόσμο στο οποίο είναι αδύνατον να μιλήσει ο/η όποιος/α υπουργός Παιδείας – και σειρά άλλων προσώπων που δεν τυγχάνουν της έγκρισης κάποιας αριστερής μερίδας.
Το άσυλο καταργήθηκε σιωπηρά το 2011, επαναφέρθηκε το 2015, για να καταργηθεί ρητά το 2019 – η βία, όμως, και η ανομία παρέμειναν. Η απουσία αστυνόμευσης επέτρεψε σε απολιτικά στοιχεία -τους «μπαχαλάκηδες»- αλλά και παραβάτες του κοινού Ποινικού Δικαίου να βρουν πρόσφορο πεδίο δράσης. Στις αρχές του 2021, η κατάσταση ώθησε την παρούσα κυβέρνηση να εξαγγείλει την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Παράλληλα με το πανεπιστημιακό άσυλο, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση βιώνει εδώ και δεκαετίες τη δική της εκδοχή βίας και ανομίας, με κύρια αλλά όχι αποκλειστική εκδήλωση τις καταλήψεις σχολείων. Ιστορικά, το φαινόμενο ανάγεται στην περίοδο υπουργίας του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Και εδώ κυριάρχησαν ιδεολογικά οι οργανώσεις της Αριστεράς, επιφανή στελέχη της οποίας «ανδρώθηκαν» στο κίνημα των καταλήψεων προτού αναλάβουν ανώτατα αξιώματα την προηγούμενη δεκαετία.
Σήμερα, με αφορμή τα περιστατικά που σημειώνονται σε Επαγγελματικό Λύκειο της Θεσσαλονίκης και αλλού, παρατηρείται μια διαφοροποίηση: Στο σχολικό περιβάλλον, και μάλιστα σε γειτονιές χαμηλόμισθων, ανέργων και μεταναστών, η Ακρα Δεξιά, χέρι χέρι με απολιτικούς χούλιγκαν, διεκδικούν δυναμικά τον έλεγχο από την Αριστερά. Η έμπρακτη αμφισβήτηση της αριστερής πρωτοκαθεδρίας παράγει βία, η οποία δεν στρέφεται πλέον εναντίον των παραδοσιακών στόχων: των οργάνων, των υποδομών και των συμβόλων της κρατικής εξουσίας.
Υπάρχουν ιστορικές αναλογίες, από τις οποίες θα μπορούσε κανείς να αντλήσει χρήσιμα διδάγματα, με προφανείς τις περιπτώσεις της Ιταλίας και της Γερμανίας πριν από την επικράτηση του φασισμού και του εθνικοσοσιαλισμού, αντίστοιχα. Τότε, δυναμικές μειοψηφίες -με μαύρα, καφέ ή χακί πουκάμισα- ανέλαβαν να υποκαταστήσουν τις νόμιμες Αρχές προτού οι ηγέτες τους κληθούν να κυβερνήσουν.
Επειτα από δεκαετίες κακώς νοούμενης ανοχής, οφείλουμε να εστιάσουμε στον κίνδυνο: Η παρατεταμένη βία και ανομία στην Εκπαίδευση απειλούν να ακυρώσουν το ύψιστο αγαθό της Παιδείας. Και η Παιδεία είναι ΤΟ θεμέλιο της Δημοκρατίας. Είναι χρέος της κυβέρνησης να το περιφρουρήσει αποτελεσματικά, χωρίς να φοβάται την αναμέτρηση με δράστες και ηθικούς αυτουργούς.
Του Γιάννη Στεφανίδη, καθηγητής Νομικής ΑΠΘ
Η Επίτροπος Ελίζα Φερέιρα και η Υπουργός Νίκη Κεραμέως σε Νηπιαγωγείο για την εφαρμογή της ενταξιακής εκπαίδευσης
Ως «παράδειγμα καλής πρακτικής» αναφέρει διεθνώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα «Προωθώντας την ενταξιακή εκπαίδευση: Αντιμετώπιση προκλήσεων στη νομοθεσία, στην εκπαιδευτική πολιτική και πράξη» του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την πορεία υλοποίησης του οποίου ενημερώθηκε η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κα Ελίζα Φερέιρα από την Υπουργό κα Νίκη Κεραμέως, Στελέχη του Υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικούς του 15ου Νηπιαγωγείου Χαλανδρίου που συμμετέχει στο πιλοτικό πρόγραμμα. Η Υπουργός και η Επίτροπος είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν με τη Διευθύντρια, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές σχετικά με το έργο του Νηπιαγωγείου για την προώθηση της ενταξιακής εκπαίδευσης. Παρών στην επίσκεψη ήταν και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης.
Το πρόγραμμα «Προωθώντας την ενταξιακή εκπαίδευση» χρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Φορέα Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης, ο οποίος λειτούργησε ως πάροχος τεχνικής βοήθειας.
Στα βασικά παραδοτέα του προγράμματος συγκαταλέγονται:
- η δημιουργία Οδηγού Ενταξιακής Εκπαίδευσης, ο οποίος στοχεύει στην υποστήριξη των σχολικών μονάδων για την άρση των εμποδίων στην ένταξη όλων των μαθητών, συμπεριλαμβανομένων και των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, στις σχολικές κοινότητες,
- η διατύπωση προτάσεων για τη διασφάλιση διαδικασιών ομαλής μετάβασης για όλους τους μαθητές, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών με αναπηρίες, μεταξύ όλων των τύπων σχολείου και όλων των επιπέδων του εκπαιδευτικού συστήματος,
- ο καθορισμός πρότυπων εντύπων αξιολογικής έκθεσης-γνωμάτευσης για τα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ).
Αξιοσημείωτη πτυχή του προγράμματος ήταν η ευκαιρία που παρείχε σε στελέχη εκπαίδευσης και εκπαιδευτικούς να ανταλλάξουν εμπειρίες και καλές πρακτικές με εμπειρογνώμονες και ερευνητές άλλων χωρών, προωθώντας την ανάπτυξη μιας κοινής γλώσσας για την ενταξιακή εκπαίδευση.
Τα πορίσματα του προγράμματος συμβάλλουν καθοριστικά στην εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου του ΥΠΑΙΘ για την Ισότιμη Πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στην Εκπαίδευση, που εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδιασμού για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Πρόκειται για στρατηγική που διαμορφώθηκε για πρώτη φορά οργανωμένα και μεθοδικά στη χώρα μας και υλοποιείται υπό το συντονισμό του Υπουργείου Επικρατείας.
Η Υπουργός κα Κεραμέως δήλωσε: «Η επίτευξη του στόχου της ενταξιακής εκπαίδευσης αποτελεί μια πρόκληση, καθώς απαιτεί αλλαγές στη νοοτροπία, στη νομοθεσία και σε καθημερινές πρακτικές, αλλά και μία συνολική στρατηγική και σειρά επενδύσεων. Ευχαριστούμε θερμά τα στελέχη εκπαίδευσης και τους εκπαιδευτικούς μας, οι οποίοι στέκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας, με επαγγελματισμό, αλληλεγγύη και επιθυμία διαρκώς να βελτιώνονται και να βελτιώνουν τις ζωές των μαθητών τους. Συγχαίρουμε όλους τους εμπλεκόμενους για την επιτυχία του προγράμματος και τους διαβεβαιώνουμε ότι έχουν την αμέριστη στήριξη της Πολιτείας στο έργο τους.»
Η "Φλόγα" στο Μουσικό Σχολείο Άρτας / 29-9-2021
Την Τετάρτη 29 του Σεπτέμβρη του 2021, υλοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Άρτας δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας,σε συνεργασία με το τοπικό παράρτημα του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα» και πιο συγκεκριμένα με την εκπρόσωπό του κα Βασιλική Ψυχογιού.
Η κα Βασιλική Ψυχογιού αφού παρουσίασε το έργο της «Φλόγας» και των πολλαπλών τρόπων που έχει ο καθένας μας να συμμετέχει σε αυτό το πολύτιμο έργο, μας ενημέρωσε με έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο και ανθρώπινο τρόπο για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, για τα τεράστια βήματα που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της αντιμετώπισής του, καθώς και για τον τρόπο στήριξης του καθενός από εμάς σε συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Παρότρυνε επίσης τα παιδιά να μεταφέρουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον το μήνυμα της τεράστιας αξίας της εθελοντικής αιμοδοσίας και του να είναι κάποιος εθελοντής δότης μυελού των οστών.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Άρτας συνεχίζουν τη μακρά συνεργασία που έχουν εδώ και χρόνια με το σύλλογο «Φλόγα» και πραγματοποιούν δράσεις με σκοπό να ενημερωθούν οι ίδιοι, οι οικογένειές τους και το εκπαιδευτικό δυναμικό του σχολείου μας και παράλληλα ενισχύουν το σημαντικό έργο της «Φλόγας» με την αγορά σχολικών ειδών που προσφέρει ο σύλλογος. Επίσης οι μαθητές και οι μαθήτριές μας σχεδιάζουν μια σειρά δράσεων που θα υλοποιηθούν σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς που διανύουμε μέσα και έξω από το σχολείο μας, με σκοπό τη διάδοση και ενίσχυση του έργου του συλλόγου «Φλόγα».
Η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας ευχαριστεί το σύλλογο «Φλόγα» και την κα Βασιλική Ψυχογιού για τη πολύτιμη προσφορά τους.
Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί
Παναγιώτης Γιαννούτσος
Ευγενία Τούρκα
Αγωγή Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων κατά ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΠΟΣΕΕΠΕΑ-ΟΙΕΛΕ για «απεργία-αποχή» από την αξιολόγηση
Αγωγή Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων κατά ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΠΟΣΕΕΠΕΑ-ΟΙΕΛΕ και της «απεργίας-αποχής» από την εφαρμογή της αξιολόγησης σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού έργου
Κατεπείγουσα αγωγή κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως κατά των Διδασκαλική Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών (ΔΟΕ), Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ) και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, ζητώντας να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η «απεργία-αποχή» που στοχεύει στη μη εφαρμογή του ψηφισμένου από τη Βουλή των Ελλήνων νόμου για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου. Η αγωγή θα εκδικαστεί σήμερα λόγω του επείγοντος στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων προθεσμιών των σταδίων της αξιολόγησης.
Οι Ομοσπονδίες τάχθηκαν έναντι κάθε έννοιας αξιολόγησης εξ αρχής, πριν ακόμη την ψήφιση του νόμου 4692/2020 για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου, αλλά και του νόμου 4823/2021 για αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης, των εκπαιδευτικών και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού. Και μετά την ψήφιση των σχετικών νόμων, η συνδικαλιστική ηγεσία των εκπαιδευτικών καλεί τους συναδέλφους τους να τους παραβούν και μάλιστα σε απεργία-αποχή αόριστης διάρκειας, από κάθε ενέργεια που σχετίζεται με μία βελτιωτική διαδικασία αξιολόγησης, που στοχεύει στη συνολική αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Συνιστά δε πλέον πάγια πρακτική των οργανώσεων αυτών να κηρύσσουν «απεργία-αποχή» από κάθε νομοθετημένη – από το Ελληνικό Κοινοβούλιο – διαδικασία που απλά δεν είναι της αρεσκείας τους, όπως π.χ. η μόλις χθεσινή εξαγγελία της ΟΛΜΕ για απεργία-αποχή και από την τηλεκπαίδευση σε περιπτώσεις όπου για αντικειμενικούς λόγους δεν είναι δυνατή η δια ζώσης εκπαίδευση (π.χ. σε περίπτωση παρεμπόδισης της πρόσβασης μαθητών στο χώρο του σχολείου).
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ζητά να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η «απεργία-αποχή» διαρκείας (η οποία εξαγγέλθηκε χωρίς καν την πλήρωση των απαραίτητων προϋποθέσεων προηγούμενου δημόσιου διαλόγου και ελάχιστου προσωπικού ασφαλείας) και να εφαρμοστεί ο νόμος του Κράτους.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι αποφάσεις αυτές της συνδικαλιστικής ηγεσίας των εκπαιδευτικών δεν εκπροσωπούν το σώμα των εκπαιδευτικών, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειονότητα επιτελούν το λειτούργημά τους με συνέπεια και ειλικρινή επιθυμία διαρκούς βελτίωσης, προς όφελος ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε τις ενημερώσεις μας,
μπορείτε να επιλέξετε την παρακάτω ένδειξη "Κατάργηση συνδρομής".
Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Σε λειτουργία η πλατφόρμα του ΙΕΠ
Αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου σχολικών μονάδων
Μπορείτε να υποβάλετε τον συλλογικό προγραμματισμό και τις εκθέσεις των σχολικών μονάδων αρκεί να είστε:
- διευθυντές ή προϊστάμενοι της σχολικής μονάδας
- υπεύθυνος εκπαιδευτικός κάθε ομάδας δράσης της σχολικής μονάδας
- σύμβουλοι εκπαίδευσης των σχολικών μονάδων παιδαγωγικής σας ευθύνης
- επόπτες ποιότητας της εκπαίδευσης
- περιφερειακοί επόπτες ποιότητας της εκπαίδευσης
Θα χρειαστείτε τους κωδικούς πρόβασης στο Πανελλήνιο Σχολικό Δικτύο.
Νεοδιοριζόμενοι – Aναπληρωτές: Δεν προβλέπεται μετακίνηση από την περιοχή πρόσληψής τους
με αριθμ. πρωτ. 8523/20-8-2021»
Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμ. πρωτ. 8523/20-8-2021, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου τρίτου του ν. 4553/2018 (ΦΕΚ 119 Α΄) ο οποίος τροποποίησε τον ν. 2946/2001 (ΦΕΚ 224 Α’), στον οποίο, μετά το άρθρο 21, προστίθεται άρθρο 21Α ως εξής: «Άρθρο21Α: 1. Εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων δύναται να αποσπώνται με αίτησή τους, κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, σε εκπαιδευτική μονάδα της πόλης όπου βρίσκεται η έδρα της στρατιωτικής μονάδας ή σε εκπαιδευτική μονάδα που απέχει έως είκοσι (20) χιλιόμετρα από τη στρατιωτική μονάδα που υπηρετεί ο/η σύζυγός τους και για όσο χρόνο υπηρετεί ο/η σύζυγος στη μονάδα αυτή. Σε περίπτωση που ο/η σύζυγος υπηρετεί σε νησί, η κατά το προηγούμενο εδάφιο απόσπαση δεν μπορεί να διενεργείται εκτός νησιού. 2. Για την εφαρμογή της παραγράφου 1 ως στρατιωτική μονάδα νοείται η στρατιωτική εγκατάσταση όπου υπηρετεί πραγματικά ο/η στρατιωτικός.»
Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του ν. 2946/2002 (ΦΕΚ 224 Α’): «Τακτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνουδημοσίων υπηρεσιών και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, που κατέχουν οργανικές θέσεις και είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, επιτρέπεται να αποσπώνται, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα κατά προτεραιότητα και σε περίπτωση έλλειψης υπηρεσιακών αναγκών σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην περιοχή που υπηρετεί ο (η) σύζυγός τους». Από τον συνδυασμό των παραπάνω διατάξεων προκύπτει ότι το άρθρο τρίτο του ν. 4553/2018 (ΦΕΚ 119 Α΄) αφορά μόνο τους μόνιμους εκπαιδευτικούς που κατέχουν οργανική θέση και όχι τους αναπληρωτές.
Σε ό,τι αφορά την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ισχύουν τα όσα αναφέρονται στο άρθρο 63, παρ.1, 2 του ν. 4589/2019 (Α΄13). Συγκεκριμένα, ορίζονται τα κάτωθι:
«1. Οι υποψήφιοι που εντάσσονται στους τελικούς αξιολογικούς πίνακες Α΄, Β΄ και Γ΄ (Γ1΄ και Γ2΄), καθώς και στον τελικό επικουρικό αξιολογικό πίνακα της παραγράφου 4 του άρθρου 58, μπορεί να προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας έως ενός (1) διδακτικού έτους, προκειμένου να καλυφθούν λειτουργικές ανάγκες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αν για οποιαδήποτε αιτία απουσιάζουν από σχολικές μονάδες εκπαιδευτικοί ή μέλη Ε.Ε.Π. ή Ε.Β.Π. ή δημιουργηθούν έκτακτα λειτουργικά κενά κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους. Αν οι προβλεπόμενες από το πρόγραμμα ώρες διδασκαλίας και ασκήσεων στο ίδιο σχολείο της ίδιας πόλης ή περιοχής μετάθεσης είναι περισσότερες από οκτώ (8) και λιγότερες από δεκαέξι (16) και δεν δικαιολογούν τον διορισμό μόνιμου εκπαιδευτικού, προσλαμβάνονται προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με μειωμένο ωράριο διδασκαλίας.
2. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καλούνται κατ’ έτος οι υποψήφιοι που είναι εγγεγραμμένοι στους τελικούς αξιολογικούς πίνακες να υποβάλουν δήλωση προτίμησης για πρόσληψη ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι σε συγκεκριμένες περιοχές διορισμού, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία που ορίζεται στην ίδια απόφαση. Η ανωτέρω δήλωση προτίμησης υποβάλεται άπαξ κατ’ έτος και είναι αμετάκλητη.»
Επιπρόσθετα, στο άρθρο 1 παρ. 1 της υπ’ αριθ. 104627/ΓΔ5/7-8-2020 (ΦΕΚ 3344 Β΄) ρυθμιστικής Υ.Α., αναφέρονται τα εξής:
«1. Με πρόσκληση του αρμόδιου οργάνου του Υ.ΠΑΙ.Θ. που εκδίδεται πριν την έναρξη εκάστου διδακτικού έτους, ορίζεται προθεσμία μέσα στην οποία καλούνται οι υποψήφιοι που είναι εγγεγραμμένοι στους τελικούς αξιολογικούς πίνακες Α’, Β’ και Γ’ (Γ1’ και Γ2’), καθώς και στον τελικό επικουρικό αξιολογικό πίνακα της παρ. 4 του άρθρου 58 του ν. 4589/2019 προκειμένου να υποβάλουν αίτηση-δήλωση προτίμησης για πρόσληψη ως αναπληρωτές σε συγκεκριμένες περιοχές μετάθεσης/πρόσληψης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ως ελάχιστη προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ορίζονται οι πέντε (5) ημέρες.»
Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται για την κάλυψη έκτακτων λειτουργικών αναγκών, για το λόγο αυτό, δεν προβλέπεται μετακίνηση αναπληρωτή εκπαιδευτικού σε διαφορετική περιοχή από την περιοχή πρόσληψης κατόπιν αιτήσεώς του ή υπό το πρίσμα που τίθεται στην παρούσα Ερώτηση (για λόγους συνυπηρέτησης αναπληρωτών εκπαιδευτικών συζύγων Στρατιωτικών των Ε.Δ.). Στο σημείο αυτό χρήζει αναφοράς ότι, όπως άλλωστε προκύπτει σαφώς και από την υπ’ αριθ. 100322/Ε1/12-8-2021 (ΑΔΑ: 6Η1Ζ46ΜΤΛΗ-ΠΣΔ) «Πρόσκληση υποψήφιων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για υποβολή αίτησης- δήλωσης προτίμησης περιοχών για πρόσληψη ως προσωρινών αναπληρωτών ή/και ωρομίσθιων το σχολικό έτος 2021-2022», η Διοίκηση, αντιλαμβανόμενη πρακτικά προβλήματα που (ενδέχεται να) αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί, έχει χορηγήσει το δικαίωμα (στους ίδιους) να επιλέξουν περιοχές προτίμησης μόλις λίγες ημέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους, ήτοι λίγο πριν τη διενέργεια της πλειονότητας των προσλήψεων, προκειμένου να έχουν σαφή εικόνα του γεωγραφικού πλαισίου πραγματικής δυνατότητας τοποθέτησης/απασχόλησής τους. Όπως ορίζεται άλλωστε και στις διατάξεις του άρθρου 3 της προαναφερθείσας αριθ. 104627/ΓΔ5/7-8-2020 (Β΄ 3344) Υ.Α., οι υποψήφιοι αναπληρωτές διατηρούν την δυνατότητα τροποποίησης της αίτησης- δήλωσης που έχουν υποβάλει, αποκλειστικά ως προς την αφαίρεση περιοχών ή/και λοιπών επιλογών προτίμησης από την 1η Οκτωβρίου μέχρι και την 30η Απριλίου.
Επιπροσθέτως, βάσει του άρθρου 1 παρ. 6 της ανωτέρω Υ.Α., ενδέχεται να ενεργοποιηθούν κατά τη διάρκεια του εκάστου διδακτικού έτους οι διατάξεις του άρθρου 86 του ν. 4547/2018, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 46 του ν. 4692/2020, περί έκδοσης ειδικής/ών προκήρυξης/εων κάλυψης κενών σε συγκεκριμένες σχολικές μονάδες. Στην περίπτωση αυτή επισημαίνεται ότι αίτηση δήλωση προτιμήσεων συγκεκριμένων σχολικών μονάδων μπορεί να υποβληθεί ακόμη και αν δεν (έχει) υποβληθεί αίτηση προτίμησης περιοχών υπό την προμνησθείσα πρόσκληση (ή αυτή απενεργοποιηθεί από τον υποψήφιο στην πορεία) και μπορούν να δηλωθούν ακόμη και σχολικές μονάδες οι οποίες ανήκουν σε περιοχές μετάθεσης/πρόσληψης τις οποίες δεν έχει επιλέξει ο υποψήφιος με την εν λόγω πρόσκληση (ή τις έχει αφαιρέσει στην πορεία). Με τους τρόπους αυτούς, ενισχύονται οι πιθανότητες των προσληφθέντων εκπαιδευτικών να επιλεγούν σε περιοχή/σχολική μονάδα πλησίον των συμφερόντων τους.
Όπως προαναφέρθηκε, μετακίνηση αναπληρωτών εκπαιδευτικών δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία1. Συνεπώς, οποιαδήποτε διαφορετική αντιμετώπιση θα δημιουργούσε ερωτηματικά όσον αφορά στη διαφάνεια της όλης διαδικασίας προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, καθώς οι περιοχές προτίμησης σε συνδυασμό με τη σειρά κατάταξής τους στον αξιολογικούς πίνακες αποτελούν βασικές παραμέτρους της διαδικασίας για την πρόσληψή τους (ή όχι) σε συγκεκριμένη περιοχή.
Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΖΕΤΤΑ Μ. ΜΑΚΡΗ1 Για την πλήρη ενημέρωσή σας θέτουμε υπόψη σας και τις μοναδικές, επί του ζητήματος μετακινήσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, υφιστάμενες διατάξεις του πρώτου εδαφίου της υποπαρ.11 της παρ.2 του άρθρου 11 του ν.4229/2014 (ΦΕΚ 8 Α’), όπως τροποποιήθηκε (με τα άρθρα 51 και 138 παρ. 8 του ν.4692/2020, ΦΕΚ 111 Α΄) και ισχύει από το σχολικό έτος 2020-21 και εφεξής, στις οποίες ορίζεται ότι: «11. Αναπληρωτές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πλήρους ή μειωμένου ωραρίου που προσλαμβάνονται στο πλαίσιο προγραμμάτων για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση που χρηματοδοτούνται εν όλω ή εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να διατίθενται με απόφαση Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης εντός της Περιφέρειας για την κάλυψη επειγουσών και άμεσων αναγκών του ίδιου ή άλλων προγραμμάτων για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση που χρηματοδοτούνται εν όλω ή εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη σύμφωνη γνώμη των ιδίων και των αρμόδιων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να προσλαμβάνονται στο πρόγραμμα παράλληλης στήριξης με συμβάσεις πλήρους ή μειωμένου ωραρίου, ανάλογα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες της οικείας περιοχής μετάθεσης. Αν οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί δεν συμπληρώνουν το προβλεπόμενο διδακτικό τους ωράριο, παρέχουν με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης συμπληρωματικά υπηρεσίες παράλληλης στήριξης-συνεκπαίδευσης και σε άλλους μαθητές με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Οι προσλήψεις πλήρους ή μειωμένου ωραρίου σε προγράμματα για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση που χρηματοδοτούνται εν όλω ή εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση γίνονται οποιαδήποτε στιγμή χωρίς χρονικούς περιορισμούς.»
Πανελλαδικές 2022: Υποψήφιοι θα εξετασθούν στα Λατινικά που όμως δεν έχουν διδαχθεί!
Οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης που θα δώσουν εκ νέου Πανελλαδικές θα εξεταστούν στα Λατινικά που δεν έχουν διδαχθεί, αντί της Κοινωνιολογίας που διδάχθηκαν και εξετάστηκαν φέτος – Επιστολές από υποψήφιους στο υπουργείο Παιδείας
Μία μεγάλη αδικία καλούνται να ξεπεράσουν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων του 2022 καθώς θα εξεταστούν στα Λατινικά, που όμως δεν διδάχθηκαν στο σχολείο, φέρνοντας στην επιφάνεια το θέμα της ισότητας των ευκαιριών στην εκπαίδευση.Πρόκειται για τους υποψήφιους της Θεωρητικής κατεύθυνσης που θα συμμετάσχουν εκ νέου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2022, ως απόφοιτοι του 2021 και θα εξετασθούν στο μάθημα των Λατινικών αντί της Κοινωνιολογίας, ύστερα από την αλλαγή που αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας. Το θέμα είναι ότι φετινοί απόφοιτοι δεν έχουν διδαχθεί στο σχολείο το μάθημα των Λατινικών, ερχόμενοι αντιμέτωποι από νεαρή ηλικία σε αυτό που ονομάζουμε ως ασυνέχεια και ασυνέπεια του ελληνικού κράτους.
Οι υποψήφιοι που ήδη ξεκίνησαν την προετοιμασία τους για τις ερχόμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις για το καλοκαίρι του 2022 κάνουν λόγο για «άνισο αγώνα» και «δύσκολο δρόμο» που καλούνται να κάνουν καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, μελετώντας με δικά τους έξοδα ένα απαιτητικό μάθημα, παρά το γεγονός ότι πέρυσι για μία ολόκληρη χρονιά διάβαζαν ένα άλλο μάθημα, αυτό της Κοινωνιολογίας.
Πρόκειται για υποψηφίους που είτε δεν πήραν το εισιτήριο για κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα, είτε δεν κατάφεραν να εισαχθούν στην σχολή της προτίμησής τους και αποφάσισαν να δώσουν εκ νέου Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Εκπαιδευτικοί ζητούν την εξέταση των συγκεκριμένων υποψηφίων στην Κοινωνιολογία
Για τον λόγο αυτό δεν λείπουν οι φωνές εκπαιδευτικών προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να επανεξετάσει το θέμα και επιτρέψει στους φετινούς αποφοίτους για το έτος 2022, να εξεταστούν στο μάθημα που διδάχθηκαν στο σχολείο τους δηλαδή την Κοινωνιολογία. Ήδη, στο υπουργείο Παιδείας έχουν φθάσει επιστολές από υποψηφίους που θα ξαναδώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις και ρωτούν με αφοπλιστικό τρόπο τους αρμόδιους: «Πώς θα εξετασθούν σε ένα μάθημα που δεν έχουν διδαχθεί».
Οι υποψήφιοι κάνουν λόγο για αδικία και ρωτούν την ηγεσία του υπουργείου «ποιος θα τους διδάξει ένα μάθημα που δεν έχουν διδαχθεί ποτέ στο σχολείο». Όπως λένε οι περισσότεροι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους, δεν θα είναι πρώτη φορά που σε μεταβατικό στάδιο επιλέγεται κάποιο διπλό σύστημα, προκειμένου να αποδοθεί μία δίκαιη λύση, για το σύνολο των υποψηφίων.
Το υπουργείο Παιδείας, με σχετικό νομοσχέδιο, αποφάσισε να βάλει στη θέση της Κοινωνιολογίας το μάθημα των Λατινικών, το οποίο αναμένεται να είναι εμπλουτισμένο και ανανεωμένο εκπαιδευτικά σε σχέση με το παρελθόν, αλλά όχι από τη φετινή χρονιά. Το νέο πνεύμα που θέλει να δώσει στο μάθημα, λόγω μεταβατικού σταδίου φέτος και για λόγους ισότητας, όπως λένε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, δεν θα αντικατοπτρίζεται στο φετινό βιβλίο, που θα είναι παρόμοιο με το παλαιότερο. Σύμφωνα με την σχετική διάταξη οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξετάζονται και πάλι στο μάθημα των Λατινικών αντί για το μάθημα της Κοινωνιολογίας από το σχολικό έτος 2021-2022 και εφεξής.
Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα από τους υποψηφίους που θέλουν να συμμετάσχουν ξανά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, πως θα καταφέρουν, σε ένα μάθημα μάλιστα όπως τα Λατινικά, που δεν είναι μόνο θεωρητικό αλλά απαιτεί γνώσεις γραμματικής και συντακτικού, τις οποίες οι υποψήφιοι για να αποκτήσουν πρέπει προφανώς οι γονείς να απευθυνθούν σε ιδιωτικά μαθήματα, βάζοντας το χέρι βαθιά στην τσέπη.
Τα ερωτήματα των υποψηφίων και των οικογενειών τους
Οι υποψήφιοι, οι οποίοι ολοκλήρωσαν την Γ' Λυκείου σε μία απαιτητική χρονιά, υπό τη συγκυρία της πανδημίας και τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης μακριά από τις φυσικές τους τάξεις, κάνουν λόγο για μία δεύτερη δύσκολη χρονιά που έχουν μπροστά τους για να μάθουν μία γλώσσα όπως τα Λατινικά και να εξετασθούν σε αυτά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Κοινή συνισταμένη των ερωτημάτων που θέτουν οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους αφορούν σε:
1. Πώς θα εξεταστούν οι μαθητές σε ένα νέο μάθημα, σε ένα απαιτητικό και άγνωστο αντικείμενο που δεν έχουν διδαχθεί στο σχολείο και οι συνυποψήφιοί τους το διδάσκονται ήδη από πέρυσι.
2. Το μείζον ερώτημα είναι βέβαια αν οι οικογένειες μπορούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν φροντιστηριακά μαθήματα για μάθημα που δεν έχουν διδαχθεί, επισημαίνοντας ότι όταν ειχε αλλάξει το σύστημα και η Κοινωνιολογία αντικατέστησε τα Λατινικά, οι μαθητές εξετάστηκαν στα Λατινικά και όχι στην Κοινωνιολογία, η οποία διδάσκονταν μόνο στην Γ’ Λυκείου.
Κοινωνιολογία ή Λατινικά;
Η διδασκαλία των Λατινικών επανέρχεται από αυτήν την χρονιά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2022 ως μάθημα εξεταζόμενο στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών.
Θυμίζουμε ότι η Κοινωνιολογία αντικατέστησε τα Λατινικά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2020 με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό επιχείρημα για την κατάργηση του μαθήματος των Λατινικών που προβλήθηκε τότε ήταν ότι δεν προήγαγαν την κριτική σκέψη των μαθητών και βασίζονταν στην παπαγαλία.
Η επαναφορά από εφέτος της διδασκαλίας και εξέτασης των λατινικών ως μάθημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων βασίζεται στο σκεπτικό της επαναφοράς των κλασσικών γραμμάτων και πολιτισμού και στον περιορισμό της αποστήθισης μαθημάτων όπως αυτό της Κοινωνιολογίας.
Ήδη καθηγητές και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι έχουν «διασταυρώσει» τα ξίφη τους τασσόμενοι υπέρ τους ενός ή τους άλλου μαθήματος, ανάλογα με την ειδικότητά τους. Ωστόσο, το μόνο βέβαιο, όπως λένε οι ψυχραιμότεροι, είναι ότι παρά την αναμφισβήτητη αξία των λατινικών στα γράμματα και την σκέψη και στην απαραίτητη γνώση κοινωνιολογικών στοιχείων, δεν πρέπει να «θυσιαστούν» υποψήφιοι στις αντικαταστάσεις που προωθούνται κάθε φορά από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.