Στην Πρέβεζα ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Τσούχλος- "Στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας θα τεθεί το θέμα του πρότυπου σχολείου στην Πρέβεζα" (video)
Στα τρέχοντα εκπαιδευτικά ζητήματα, το νέο νομοσχέδιο, τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών και άλλα ζητήματα που αφορούν την εκπαιδευτική κοινότητα και σε τοπικό επίπεδο, όπως το πρότυπο σχολείο, αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θοδωρής Τσούχλος και το μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ Δημήτρης Ακτύπης, σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν στα τοπικά ΜΜΕ, μετά από συναντήσεις που είχαν με το ΔΣ της τοπικής ΕΛΜΕ και το Διευθυντή της ΔΔΕ Πρέβεζας.
Σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν στα τοπικά ΜΜΕ ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πρέβεζας Παναγιώτης Λελοβίτης εισαγωγικά αναφέρθηκε στην ελάχιστη βάση εισαγωγής, σημειώνοντας πως έγινε χωρίς κανένα χρόνο προσαρμογής των υποψηφίων στους νέους κανόνες και υπενθύμισε πως η ΕΛΜΕ από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει τους πάρα πολλούς κινδύνους που κρύβει αυτή η διαδικασία και στην πράξη φαίνεται δυστυχώς πως επιβεβαιώνεται.
“Προέκυψαν τραγελαφικά αποτελέσματα με την ΕΒΕ. Βλέπουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό υποψηφίων να μένουν εκτός Πανεπιστημιακών Τμημάτων. Το Υπουργείο συνομολογεί για πάνω από 10 χιλιάδες υποψηφίους, σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις και τα στοιχεία που έχουμε μιλάμε για πάνω από 20 χιλιάδες” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λελοβίτης σημειώνοντας πως ο κίνδυνος αγγίζει τα περιφερειακά Πανεπιστημιακά Τμήματα, πολλά από τα οποία θα αντιμετωπίσουν και φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια, αν συνεχίσει να ισχύει αυτό το μοντέλο εισαγωγής, τον κίνδυνο της βιωσιμότητας.
Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ στάθηκε και στο νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε εν μέσω Καλοκαιριού, σημειώνοντας πως είναι στον αντίποδα αυτών που ζητάει το ελληνικό σχολείο και η ελληνική κοινωνία. “Έιναι ένα νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει το σχολείο σαν επιχειρηματική μονάδα, που ακυρώνει τους συλλόγους των καθηγητών, που διευρύνει πάρα πολύ τις διευθυντικές αρμοδιότητες. Ένα νομοσχέδιο που φέρει μια ψευδεπίγραφη και τελείως αντιεπιστημονική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού. Ένα νομοσχέδιο που αίρει το απόλυτο και το αποκλειστικό της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία. Ένα νομοσχέδιο που κάνει εξαιρετικά αδιαφανή την επιλογή των στελεχών και βεβαίως ένα νομοσχέδιο που την επιμόρφωση που εμείς τη θέλουμε, τη διεκδικούμε και τη ζητάμε εδώ και πολλά χρόνια την αντιμετωπίζει ως τιμωρία για τους κακούς εκπαιδευτικούς. Είναι ένα νομοσχέδιο που απέχει από τις ανάγκες του σύγχρονου σχολείου και που υψώνει κοινωνικούς φραγμούς στην εκπαίδευση και που πλήττει άμεσα την παιδαγωγική ελευθερία, την οντότητα των καθηγητών αλλά βεβαίως και από το σχολείο εξορίζει τη Δημοκρατία” είπε ο κ. Λελοβίτης, σημειώνοντας πως οι εκπαιδευτικοί μέσα από τα όργανά τους υπερασπίζονται ένα δημόσιο, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους σχολείο και σε αυτή τη λογική μαζί με τους γονεις, τους μαθητές και κάθε ενεργό πολίτη θα αγωνιστούν απέναντι στις επιλογές και τα νομοθετήματα που πλήττουν και προσβάλλουν αυτή την ανάγκη για ένα ποιοτικό, δημόσιο και σύγχρονο σχολείο.
Ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Τσούχλος σημείωσε πως κατά την επίσκεψή του στην Πρέβεζα, συνοδευόμενος από το μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ Δημήτρη Ακτύπη και την τοπική ΕΛΜΕ είχαν συνάντηση με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας,με τον οποίο συζήτησαν τα ζητήματα που έχουν προκύψει με τη δημιουργία πρότυπου γυμνασίου αλλά και το πρόβλημα των ολιγομελών που ενέχει τον κίνδυνο κατάργησης, συγχώνευσης ή επικείμενης πλήρους διάλυσης πολλών σχολείων όχι μόνο στην Περιφέρεια αλλά και στις πρωτεύουσες των νομών.
“Όσον αφορά το θέμα του προτύπου αναλάβαμε να επικοινωνήσουμε με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας για να βρούμε κάποια λύση και να τεθεί τέρμα σε ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει απασχολήσει και την ΟΛΜΕ και την ΕΛΜΕ και την τοπική κοινωνία και τη Βουλή. Επιφυλασσόμαστε στο θέμα αυτό και τον Αύγουστο θα επισκεφτούμε το Γενικό Γραμματέα και θα ενημερώσουμε και την ΕΛΜΕ και τους συναδέλφους του νέου προτύπου, που όπως καλά γνωρίζετε η ΟΛΜΕ δεν συμφωνεί με την ίδρυση αυτών των σχολείων, αλλά φυσικά για να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει λόγος να ταλανίζει την εκπαιδευτική κοινότητα και όχι μόνο σε αυτό το Νομό” είπε ο κ. Τσούχλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στο νέο νομοσχέδιο υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν πάρα πολλές διαφωνίες και για το χρόνο που ψηφίστηκε και για τον τρόπο που ψηφίστηκε αλλά και για την ουσία των διατάξεων που έχει.
Ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ σημείωσε επίσης πως ο διορισμός 11700 εκπαιδευτικών είναι ένα πρώτο βήμα αλλά δεν λύνει το πρόβλημα με τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σημειώνοντας πως δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αναβάθμιση αλλά αντίθετα επιβάλει σε 30 χιλιάδες παιδιά τουλάχιστον να βρεθούν εκτός Πανεπιστημίων.
Αναφερόμενος στο θέμα του εμβολιασμού των εκπαιδευτικών ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ σημείωσε πως αυτή τη στιγμή έχουν εμβολιαστεί περίπου 80% των εκπαιδευτικών και παρότρυνε να εμβολιαστούν και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί, υπογραμμίζοντας όμως την αντίθεσή του στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών αλλά και στα σκληρά αντίμετρα που θέλει να πάρει η κυβέρνηση για να “πείσει” τους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν.
“Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα, οι εμβολιασμοί δεν είναι πανάκεια και το μοναδικό μέτρο. Το πρώτο που πρέπει να γίνει και επιμένουμε είναι το θέμα των τμημάτων, η αραίωση των τμημάτων. Δεν μπορούμε να έχουμε τμήματα που στοιβάζονται κάτι λιγότερο από 3ο παιδιά. Έχουμε προτείνει τα 15μελή τμήματα, είναι δυνατόν να γίνει αυτό αν υπάρχει διάλογος και θέληση και από την πολιτεία και από την τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικές κοινότητες και τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, να μπορέσουμε να βρούμε τις κατάλληλες αίθουσες και πιθανόν έναν λίγο μεγαλύτερο αριθμό αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Το κόστος είναι πάρα πολύ μικρό, το κέρδος είναι πάρα πολύ μεγάλο” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ, ενώ στη συνέχεια το μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Δημήτρης Ακτύπης αναφέρθηκε αναλυτικά στο νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη για την Παιδεία.
“Ολοκληρώνουν με τον πιο επιθετικό τρόπο έναν αντιεκπαιδευτικό σχεδιασμό των τελευταίων 30 χρόνων που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις ανεξαιρέτως, να εντείνουν δηλαδή τους ταξικούς φραγμούς, να προωθήσουν το σχολείο των δεξιοτήτων έναντι της σύγχρονης και ολόπλευρης και ουσιαστικής μόρφωσης, να ανοίξουν το δρόμο για το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Η Ομοσπονδία έχει διακηρύξει όχι μόνο την αντίθεσή της, αλλά και τη θέλησή της να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και με τα τοπικά σωματεία, με τις ΕΛΜΕ, να βάλει φραγμό σε αυτή την αντιεκπαιδευτική πολιτική, να παλέψει με όλους τους συναδέλφους και με την κοινωνία ολόκληρη, με τους γονείς και τους μαθητές, όπως κάναμε και την προηγούμενη χρονιά στα ζητήματα της πανδημίας, για να αποκρουστεί αυτή η αντιλαϊκή επίθεση αλλά και να διεκδικήσει επιθετικά όλες αυτές τις προτάσεις για τα δικαιώματα όχι μόνο των εκπαιδευτικών αλλά της ίδιας της μόρφωσης των παιδιών μας φυσικά και βάζοντας μπροστά τα ζητήματα της υγείας, τα οποία είναι πολύ σοβαρά και με τα οποία δεν έχουμε τελειώσει και με επιθετικό τρόπο να διεκδικήσει όλα αυτά τα αιτήματα. Από τη δική μας την πλευρά σαν ΟΛΜΕ δηλώνουμε ότι θα είμαστε και με το άνοιγμα των σχολείων στους δρόμους για να παλέψουμε για όλα αυτά τα ζητήματα” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ακτύπης.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση με τον κ. Κατσανάκη ο κ. Τσούχλος σημείωσε:
"Αναγνωρίσαμε ότι διαφωνούμε μεταξύ μας. Αλλά εμπλέκεται και το Υπουργείο και έχει ευθύνες και το Υπουργείο διότι έχω στα χέρια μου ένα ερώτημα του κ. Κατσανάκη προς το Υπουργείο από 31/5, έχουν περάσει 2 μήνες, και το Υπουργείο όφειλε να απαντήσει. Ο διευθυντής σε ρωτά κάποια πράγματα, αν τελικά το ΠΥΣΔΕ έχει πράξει ορθά ή όχι κάποια ζητήματα. Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας πέρα έτσι από τις προφορικές νύξεις του κ. Κατσανάκη προς το Υπουργείο, οι οποίες μπορεί να πει κάποιος ειπώθηκαν έτσι και αλλιώς, όφειλε μετά το έγγραφο της 31/5 και όλη αυτή την αλληγραφία που υπάρχει και του περιφερειακού διευθυντή και της ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ και των συναδέλφων από αυτό το λεγόμενο νέο πρότυπο σχολείο, να λάβει μια θέση. Και δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας για άλλη μια φορά νίπτει τας χείρας του και φέρνει την κατάσταση σε ένα αδιέξοδο όπου ο καθένας από εμάς ερμηνεύει με το δικό του τρόπο τα νομιά θέματα. Αλλά ξέρετε εδώ δεν κάνουμε μια δίκη, ώστε εμείς να έχουμε τα δικά μας νομικά επιχειρήματα, ο διευθυντης δευτεροβάθμιας τα δικά του και να πάμε κάπου και να κριθούμε.
Εμείς καταθέτουμε τις θέσεις μας οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στις θέσεις της ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ και ο διευθυντής καταθέτει τις δικές του απόψεις. Αλλά αν αυτές οι απόψεις αποκλίνουν δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Το ζήτημα είναι ότι υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι έχουν προβληματιστεί, έχουν διαμαρτυρηθεί εγγράφως, το θέμα έχει φτάσει και στη Βουλή, έχουν συζητηθεί και στο δημοτικό συμβούλιο, όλα αυτά καλά είναι αλλά μέχρι στιγμής στην ουσία έχουμε παράλληλους μονολόγους. Εμείς με τον κ. Ακτύπη αυτό θα επιδιώξουμε άμεσα, να προσέλθουμε στο Υπουργείο και να έχουμε συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα και να του ζητήσουμε να δώσει μια λύση έγγραφη, να δώσει μια λύση το Υπουργείο. Εμείς αυτό πετύχαμε σήμερα. Και το 2ο, ότι έχει τη δυνατότητα φυσικά η ΕΛΜΕ να προσέλθει στις λειτουργίες του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και να καταθέσει πάλι τις απόψεις της. Πρέπει να ξέρετε βέβαια ότι και η ΕΛΜΕ και η ΟΛΜΕ και το κίνημα των εκπαιδευτικών δεν αναγνωρίζουν τους φερόμενους ως αιρετούς, οι οποίοι δεν πήραν καμία εντολή από το σώμα των εκπαιδευτικών, η αποχή του 93% δεν νομιμοποίησε καθόλου αυτές τις εκλογές. Αλλά η Υπουργός δυστυχώς επειδή ακόμη και οι λεγόμενοι φερόμενοι και εδώ στην Πρέβεζα και σχεδόν παντού στην Ελλάδα παραιτήθηκαν, έφτασε στο σημείο με μια τροπολογία να διορίσει εκείνη τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, τους οποίους εμείς δεν τους αναγνωρίζουμε, ούτε σε επίπεδο ΚΥΣΔΕ, ούτε σε επίπεδο ΑΠΥΣΔΕ, ούτε σε επίπεδο ΠΥΣΔΕ. Υπάρχει ένα πρόβλημα συνολικό με τη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων σε πανελλαδικό, περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο, το οποίο το θέτουμε. Εμείς αναγνωρίζουμε ως αιρετούς τους τελευταίους αιρετούς της περιόδου 2018-2020 κι εκεί σταματάμε. Και συνεχίζουμε να διεκδικούμε εκλογές πραγματικές, δημοκρατικές, ανοιχτές και φυσικά με κάλπη.
Συμπληρώνοντας ο κ. Ακτύπης σημείωσε πως ο κ. Κατσανάκης υπεραμύνθηκε μιας άδικης και εν πολλοίς ανήθικης απόφασης την οποία εισηγήθηκε αυτός στο ΠΥΣΔΕ: “Ποια ήταν αυτή η άδικη και εν πολλοίς ανήθικη απόφαση για τους συναδέλφους του συγκεκριμένου σχολείου; Καταρχήν εν κρυπτώ και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ίδιου του σχολείου, της ΕΛΜΕ κτλ πρότεινε τη δημιουργία του πρότυπου σχολείου. Αυτό είχε ως συνέπεια να καταργηθούν όλες οι οργανικές θέσεις όπως ορίζει ο νόμος. Σαν ελάχιστη ένδειξη ηθικής δικαίωσης ή τέλος πάντων συναδελφικότητας θα έπρεπε να ακολουθήσει μια διαφορετική διαδικασία υπηρεσιακών μεταβολών. Δεν την ακολούθησε , κρύφτηκε πίσω από το τυπικό γράμμα του νόμου, που κατά τη γνώμη μας και σε αυτό έχει προβλήματα, και στις προφορικές διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Παιδείας και ακολούθησε μια εντελώς διαφορετική διαδικασία τοποθέτησης, που δεν την ακολούθησε κανένα υπηρεσιακό συμβούλιο σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα αυτοί οι συνάδελφοι που υπογράφουν την επιστολή διαμαρτυρίας να βρίσκονται στον αέρα και να μην έχουν επί της ουσίας οργανική θέση που είχαν για χρόνια στο σχολείο και να μην τους δίνεται η δυνατότητα να διεκδικήσουν μια οργανική θέση, όπως ορίζει ο συγκεκριμένος νόμος. Εμείς στην παρέμβασή μας απαιτήσαμε από το Διευθυντή Εκπαίδευσης να πάρει πίσω την τελευταία απόφαση του ΠΥΣΔΕ για την τοποθέτηση των συναδέλφων και να ακολουθήσει ξανά εκ νέου τη διαδικασία, όπως ορίζει ο τελευταίος νόμος για τα πρότυπα σχολεία. Δυστυχώς εκτός από τις διαβεβαιώσεις ότι θα το ξαναβάλει το ζήτημα στο ΠΥΣΔΕ, ότι θα παρέμβει και η ΕΛΜΕ με το Προεδρείο της, δεν λάβαμε καμία θετική ανταπόκριση. Πάλι έστειλε το μπαλάκι στο Υπουργείο Παιδείας, όπου όπως καταλαβαίνετε το Υπουργείο έχει λίγες δυνατότητες. Παρόλα αυτά εμείς θα κάνουμε την προσπάθεια, αλλά δυστυχώς ο διευθυντής έχει σοβαρότατες ευθύνες, γιατί μιλάμε για αρκετούς συναδέλφους στους οποίους φέρθηκε αν το θέλετε και με έναν τρόπο εκδικητικό, γιατί αποφάσισαν οι ίδιοι οι συνάδελφοι να μην αποδεχθούν, αφού το μάθανε, τη δημιουργία πρότυπου σχολείου".
Δείτε το βίντεο ΕΔΩ
atpreveza.gr
Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας: Τα κριτήρια απόσπασης εκπαιδευτικών
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση της υπουργού παιδείας Ν. Κεραμέως, με την οποία καθορίζονται η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής μονίμων εκπαιδευτικών προς απόσπαση στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.
Το ΦΕΚ
Διαδικασία υποβολής αιτήσεων
1. Με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν. του Υ.ΠΑΙ.Θ. και κοινοποιείται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καλούνται οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των ειδικοτήτων που αναγράφονται στο άρθρο 2, με δύο (2) τουλάχιστον χρόνια εκπαιδευτική υπηρεσία σε σχολεία Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και τους όρους της παρούσας, να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να αποσπαστούν στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και τα εκτός έδρας τμήματα αυτών.
2. Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, με βάση τα οριζόμενα στο άρθρο 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και η ανακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων επισύρει αποκλεισμό του υποψηφίου από τη διαδικασία επιλογής της παρούσας, πέραν των προβλεπόμενων πειθαρχικών και ποινικών κυρώσεων. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν δικαίωμα να υποβάλουν μία μόνο αίτηση για μια περιφέρεια και μέχρι τρία(3) Σ.Δ.Ε. ή εκτός έδρας Τμήματα της ίδιας Περιφέρειας, με σειρά προτίμησης. O χρόνος και ο τρόπος υποβολής της αίτησης και τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν αυτή, καθορίζονται στην σχετική πρόσκληση.
Η αίτηση κοινοποιείται με μέριμνα των υποψηφίων στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου ανήκουν οργανικά.
3. Εξαιρούνται από το δικαίωμα υποβολής αίτησης εκπαιδευτικοί οι οποίοι: α) διορίστηκαν σε δυσπρόσιτα σχολεία και διανύουν την υποχρεωτική υπηρεσία στα σχολεία αυτά, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 21 του ν. 3328/2005 (Α’ 80), β) είναι στελέχη της εκπαίδευσης ή υπηρετούν σε θέσεις με θητεία, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στη σχετική πρόσκληση, γ) έχουν ήδη αποσπαστεί για το σχολικό έτος, το οποίο αφορά η πρόσκληση, σε σχολικές μονάδες, υπηρεσίες ή φορείς του Υ.ΠΑΙ.Θ., δ) υπηρέτησαν σε δομές της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση ανάκλησης ή διακοπής της απόσπασής τους τα πέντε (5) τελευταία έτη, για οποιονδήποτε νόμιμο λόγο (εκτός αν η ανάκληση οφειλόταν σε υπηρεσιακές ανάγκες ή σε σοβαρούς λόγους υγείας).
Συντάξεις: Οι ασφαλισμένοι που «κλειδώνουν» φέτος για σύνταξη - Ποιοι «βγαίνουν» πριν τα 62
Συντάξεις: Ποιες κατηγορίες ασφαλισμένων βγαίνουν φέτος στη σύνταξη - Γλιτώνουν έως και 9 χρόνια -- Αναλυτικά οι κατηγορίες σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Από την 1η Ιανουαρίου 2022, τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα ανέλθουν στα 67 έτη με 15 έτη ασφάλισης ή στα 62 χρόνια, με 40 έτη ασφάλισης (12.000 ημέρες ασφάλισης).
Αυτή η αλλαγή οδηγεί πολλούς ασφαλισμένους στην πρόωρη συνταξιοδότηση ώστε να προλάβουν τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας. Ωστόσο, όσοι έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και την ηλικία σύνταξης μέχρι 31/12/2021, δεν θίγονται από τις αλλαγές της ασφαλιστικής νομοθεσίας που θα ισχύσουν από το επόμενο έτος.
Με «διαβατήριο» την εξαγορά ή την αναγνώριση πλασματικών ετών, χιλιάδες ασφαλισμένοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μπορούν να βγουν στη σύνταξη έως και 9 χρόνια νωρίτερα από τα γενικά όρια ηλικίας. Αξίζει να σημειωθεί πως το δικαίωμα για αναγνωρίσεις πλασματικών χρόνων ασφάλισης εξακολουθεί να ισχύει κανονικά και δεν καταργείται μετά την 1η Ιανουαρίου 2022.
Με αφορμή τις αλλαγές που επέρχονται από 01/01/2022 στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, διευκρινίζεται ότι όσοι θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα κατά τα προηγούμενα έτη ή θεμελιώνουν φέτος, αλλά δεν έχουν κάνει ακόμα χρήση του δικαιώματός τους να βγουν στη σύνταξη, θα μπορούν να το πράξουν και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2021.
Επισημαίνονται τα εξής:
- Το νομοθετικό πλαίσιο για την εξέλιξη των ορίων ηλικίας δεν έχει διαφοροποιηθεί αλλά και δεν πρόκειται να αλλάξει. Πρόκειται για την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου που θεσμοθετήθηκε το 2015 με την ψήφιση του σχετικού νόμου. Τότε, δόθηκε επταετής «περίοδος προσαρμογής» με σταδιακές αυξήσεις ορίων ηλικίας, ανά περίπτωση. Στόχος ήταν και τώρα θα γίνει πραγματικότητα, από τον Ιανουάριο του 2022, τα γενικά όρια ηλικίας να κλειδώσουν στα 67 έτη με 15ετία (4.500 ημέρες ασφάλισης), το λιγότερο, ή στα 62 έτη, αλλά με 40 χρόνια προϋπηρεσίας (12.000 ημέρες ασφάλισης).
- Οσοι έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και την ηλικία σύνταξης μέχρι 31/12/2021 δεν θίγονται από τις αλλαγές της ασφαλιστικής νομοθεσίας που ισχύουν από 1/1/2022 και εξής.
- Για τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα αλλά συμπληρώνουν το μεταβατικό όριο των διατάξεων μετά την 1/1/2022, η σύνταξή τους καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται το νέο – μεταβατικό – όριο ηλικίας. Παράλληλα το δικαίωμα για αναγνωρίσεις πλασματικών χρόνων ασφάλισης εξακολουθεί να ισχύει κανονικά και δεν καταργείται μετά την 1/1/2021.
Αναλυτικά, οι «νέοι» ασφαλισμένοι μπορούν να βγουν με πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος στην ηλικία των 67 με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης τα 15 έτη ή στην ηλικία των 62 με 40 έτη ασφάλισης, ενώ στα 62 αλλά με 15 έτη ασφάλισης παίρνουν μειωμένη σύνταξη.
Η τελευταία νομοθεσία για τα όρια ηλικίας (νόμος 4336/2015) άφησε ανοιχτά «παράθυρα» για σύνταξη πριν από τα 62 και με λιγότερα από 40 έτη, και μετά το 2022 για τους παλαιούς ασφαλισμένους, καθώς προβλέφθηκε ότι όσοι πιάσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ίσχυαν πριν από το νόμο 4336 μέχρι τις 31/12/2021, διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με τα όρια ηλικίας που προβλέπει ο νόμος 4336, ακόμη κι αν αυτά τα όρια συμπληρωθούν μετά το 2022 που θα ισχύει ο κανόνας για σύνταξη στα 62 με 40ετία, αλλιώς στα 67.
Αναλυτικά οι κατηγορίες των Δημοσίων και Ιδιωτικών υπαλλήλων που βγαίνουν στη σύνταξη πριν τα 62, από τον δικηγόρο κ. Διονύση Τεμπονέρα.
Μέχρι και τις 31/12/2021 σύνταξη πριν από τα 62 μπορούν να λάβουν πλήρη σύνταξη, περίπου 23 κατηγορίες ασφαλισμένων, κάνοντας χρήση των ευνοϊκών μεταβατικών διατάξεων που προβλέπονται στο 4336/2015:
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
1. Ασφαλισµένοι-ες υπάλληλοι γεννηµένοι το έτος 1961 με 25ετία έως και 31-12-2010, που συμπληρώνουν 35 έτη συνολικά µέχρι και τις 31-12-2018 (απαιτούμενη ηλικία 60 ετών).
2. Ασφαλισµένοι-ες υπάλληλοι γεννηµένοι το έτος 1961 με 25ετία έως και 31-12-2011, που συμπληρώνουν 36 έτη συνολικά µέχρι και τις 31-12-2018 (απαιτούμενη ηλικία 60 ετών).
3. Ασφαλισµένοι-ες υπάλληλοι γεννηµένοι το πρώτο εξάμηνο του έτους 1961 με 25ετία έως και 31-12-2011, που συμπληρώνουν 36 έτη συνολικά µέχρι και τις 31-12-2019 (απαιτούμενη ηλικία 60 ετών και 6 μηνών).
4. Ασφαλισµένοι-ες υπάλληλοι γεννηµένοι από 08/1960 και εφεξής με 25ετία έως και 31-12-2010, που συμπληρώνουν 35 έτη συνολικά µέχρι και τις 31-12-2019 (απαιτούμενη ηλικία 60 ετών και 6 μηνών).
5. Ασφαλισµένοι-ες υπάλληλοι γεννηµένοι από 08/1960 και εφεξής με 25ετία έως και 31-12-2011, που συμπληρώνουν 36 έτη συνολικά µέχρι και τις 31-12-2019 (απαιτούμενη ηλικία 60 ετών και 6 μηνών).
6. Ασφαλισµένοι-ες υπάλληλοι γεννηµένοι το έτος 1961 με 25ετία έως και 31-12-2010, που συμπληρώνουν 35 έτη συνολικά µέχρι και τις 31-12-2019 (απαιτούμενη ηλικία 60 ετών και 6 μηνών).
7. Ασφαλισµένοι-ες υπάλληλοι που είναι γεννηµένοι από 02/1960 έως και 01/1961 με 25ετία έως και 31-12-2012 που συμπληρώνουν 37 έτη συνολικά µέχρι και τις 31-12-2019 (απαιτούμενη ηλικία 60 ετών και 11 µηνών).
8. Γυναίκες γεννηµένες από 08/1958 έως και 07/1958 που συµπλήρωσαν 25ετία το 2010 (απαιτούμενη ηλικία 63 ετών και 6 µηνών)
9. Ασφαλισµένοι-ες υπάλληλοι γεννημένοι από τον 09/1957 έως και τον 12/1957 που συµπλήρωσαν 25ετία το 2011 (απαιτούμενη ηλικία 63 ετών και 3 µηνών).
10. Υπάλληλοι που έχουν συµπληρώσει 40 έτη ασφάλισης µέχρι την υποβολή του συνταξιοδοτικού αιτήµατος µε πραγµατικό ή πλασµατικό χρόνο και συµπληρώνουν το 62ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2021.
11. Τρίτεκνοι δημόσιοι υπάλληλοι γεννηµένοι από τον 05/1964 έως και τον 12/1964 με 21 έτη το 2011 (απαιτούμενη ηλικία 56 ετών και 9 μηνών).
12. Γονείς ανηλίκων τέκνων δημόσιοι υπάλληλοι με 25ετία το 2011 που είχαν κατά τη συμπλήρωση της 25ετίας ανήλικο παιδί και είναι γεννηµένοι από τον 05/1964 έως και τον 12/1964 (απαιτούμενη ηλικία 56 ετών και 9 μηνών).
ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
1.Γυναίκες – μητέρες ασφαλισμένες του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ γεννημένες από τον 04/1960 έως και τον 12/1960, με 5.500 ημέρες ασφάλισης έως και 31-12-2011 και τέκνο γεννημένο από το 1993 και μετά (απαιτούμενη ηλικία 60 ετών και 9 μηνών).
2. Ασφαλισμένοι-ες του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ γεννημένοι έως και τον 12/1960 με 10.500 ημέρες ασφάλισης έως και 31-12-2012 και με 11.100 ημέρες ασφάλισης μέχρι σήμερα (απαιτούμενη ηλικία 60 ετών και 11 μηνών).
3. Ασφαλισμένοι-ες του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ γεννημένοι το 1966 με 10.500 ένσημα συνολικά εκ των οποίων τουλάχιστον 7.500 στα βαρέα έως και 31-12-2010 (απαιτούμενη ηλικία 55 ετών).
4. Ασφαλισμένοι/-ες του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ γεννημένοι το πρώτο τρίμηνο του 1966 με 10.500 ένσημα συνολικά εκ των οποίων τουλάχιστον 7.500 στα βαρέα έως και 31-12-2011 (απαιτούμενη ηλικία 55 ετών και 9 μηνών).
5. Ασφαλισμένοι-ες του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ γεννημένοι το πρώτο εξάμηνο του 1965 με 10.500 ένσημα συνολικά εκ των οποίων τουλάχιστον 7.500 στα βαρέα έως και 31-12-2012 (απαιτούμενη ηλικία 56 ετών και 6 μηνών).
6. Γυναίκες που συμπλήρωσαν έως 31-12-2010 τις 4.500 ημέρες ασφάλισης συνολικά εκ των οποίων 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά και εξ αυτών 1.000 βαρέα τα τελευταία 17 έτη προ της συνταξιοδότησης και είναι γεννημένες το 1966 (απαιτούμενη ηλικία 55 ετών).
7. Γυναίκες που συμπλήρωσαν έως 31-12-2011 τις 4.500 ημέρες ασφάλισης συνολικά εκ των οποίων 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά και εξ αυτών 1.000 βαρέα τα τελευταία 17 έτη προ της συνταξιοδότησης και είναι γεννημένες το 1965 (απαιτούμενη ηλικία 56 ετών).
8. Γυναίκες που συμπλήρωσαν έως 31-12-2012 τις 4.500 ημέρες ασφάλισης συνολικά εκ των οποίων 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά και εξ αυτών 1.000 βαρέα τα τελευταία 17 έτη προ της συνταξιοδότησης και είναι γεννημένες το 1964 (απαιτούμενη ηλικία 57 ετών).
9. Ασφαλισμένοι-ες του πρώην ΟΑΕΕ γεννημένοι έως και τον 12/1959, με 35 έτη ασφάλισης έως και 31-12-2011 και με 36 έτη ασφάλισης μέχρι τη συνταξιοδότηση (απαιτούμενη ηλικία 61 ετών και 3 μηνών).
10. Ασφαλισμένοι-ες του πρώην ΟΑΕΕ γεννημένοι έως και τον 12/1959, με 35 έτη ασφάλισης έως και 31-12-2012 και με 37 έτη ασφάλισης μέχρι τη συνταξιοδότηση (απαιτούμενη ηλικία 61 ετών και 3 μηνών).
11. Ασφαλισμένοι που έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης µέχρι την υποβολή του συνταξιοδοτικού αιτήµατος µε πραγματικό ή πλασµατικό χρόνο και συµπληρώνουν το 62ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2021.
Κεραμέως σε ΣΚΑΪ: Αλλαγές στα πρωτόκολλα για να μην κλείνουν τμήματα με το πρώτο κρούσμα video
Αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων τη νέα χρονιά μετά από συζήτηση με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή Αταίριαστοι, τονίζοντας ότι οι εμβολιασμοί έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα.Πέρσι έκλειναν τμήματα με το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού για να αποφευχθεί η διασπορά στην οικογένεια. Τώρα, είπε η κ. Κεραμέως, η οικογένεια είναι ήδη εμβολιασμένη σε μεγάλο βαθμό «ή τέλος πάντων μπορούν να εμβολιαστούν». Πρόσθεσε ότι θα γίνει συζήτηση με την επιτροπή των ειδικών για να αλλάξουν τα πρωτόκολλα και να διασφαλιστεί η συνέχιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων.
«Το τονίζω η απόλυτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της λειτουργίας δια ζώσης των σχολείων και με την επιτροπή θα συζητήσουμε τους όρους που θα τη διασφαλίσουν», δήλωσε η υπουργός Παιδείας. Η ενημέρωση των πρωτοκόλλων αναμένεται χρονικά κοντά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.Η κ. Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι δεν θα εισέρχεται στις σχολικές αίθουσες εκπαιδευτικός που δεν είναι είτε πλήρως εμβολιασμένος είτε δεν έχει υποβληθεί εβδομαδιαίως σε εργαστηριακό τεστ. Διευκρίνισε ότι ο αριθμός των εργαστηριακών τεστ που θα απαιτούνται την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς δεν έχει ακόμη καθοριστεί.Για εκπαιδευτικούς που δεν θα προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή εργαστηριακό τεστ προβλέπεται αναστολή εργασίας. Την ευθύνη για τον έλεγχο των εγγράφων των εκπαιδευτικών θα έχουν οι διευθυντές των σχολικών μονάδων.«Το μήνυμά μας είναι σαφές: Εμβολιαστείτε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο όπλο κατά της πανδημίας», τόνισε η υπουργός Παιδείας σημειώντας ότι μεγάλο ποσοστό άνω του 76% των εκπαιδευτικών έχει ήδη εμβολιαστεί.Πηγή: skai.gr
Έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων
ΕΓΚΡΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΛΙΓΟΜΕΛΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού Β’ και Γ’ τάξης σχολικών μονάδων ΓΕ.Λ., αρμοδιότητας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, για το σχολ. έτος 2021-2022
Απόφαση έγκρισης λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων Γενικών Λυκείων της Δ.Δ.Ε. Ζακύνθου
Απόφαση έγκρισης λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων Γενικών Λυκείων της Δ.Δ.Ε. Λευκάδας
Απόφαση έγκρισης λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων Γενικών Λυκείων της Δ.Δ.Ε. Κεφαλληνίας
Απόφαση έγκρισης λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων Γενικών Λυκείων της Δ.Δ.Ε. Κέρκυρας
Έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού στα Γενικά Λύκεια της Δ/νσης Δ.Ε. Ροδόπης για το σχολικό έτος 2021‐2022
Έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού στα Γενικά Λύκεια της Δ/νσης Δ.Ε. Δράμας για το σχολικό έτος 2021‐2022
Έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού στα Γενικά Λύκεια της Δ/νσης Δ.Ε. Καβάλας για το σχολικό έτος 2021‐2022
Έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού στα Γενικά Λύκεια της Δ/νσης Δ.Ε. Έβρου για το σχολικό έτος 2021‐2022
ΕΓΚΡΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΛΙΓΟΜΕΛΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΕΠΑΛ ΚΡΗΤΗΣ
ΕΓΚΡΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΛΙΓΜΕΛΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣΗ ΚΡΗΤΗΣ
Έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού στη Β΄ και Γ’ τάξη Ημερησίων ΓΕ.Λ. αρμοδιότητας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, για το σχολικό έτος 2021-2022
Έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων Ομάδων μαθημάτων Προσανατολισμού ΓΕ.Λ. της Π.Δ.Ε. Θεσσαλίας για το σχολικό έτος 2021-2022
Κατσαρός Κωνσταντίνος Εκπαιδευτικός: Η μείωση του αριθμού των εισακτέων ως λύση για ποιοτικότερους και …περισσότερους φοιτητές…
Η μείωση του αριθμού των εισακτέων ως λύση για ποιοτικότερους και …περισσότερους φοιτητές…
Πως διαμορφώθηκε διαχρονικά ο αριθμός των εισακτέων στην Ανώτατη και Ανώτερη Εκπαίδευση τα τελευταία 40 χρόνια;
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Διαχρονικά, οι μεγάλες αυξήσεις στους εισακτέους έγιναν:
- στην πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ (πήρε 25000 εισακτέους το 1981 και υπερδιπλασίασε τον αριθμό στους 52000 σε μια τριετία)
- πάλι με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μεταξύ του 1995 (46000 εισακτέοι) και 1999 (72000 εισακτέοι)
- πάλι με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ οι εισακτέοι άγγιξαν τις 90000 (2010)
- με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ο αριθμός εισακτέων ανέβηκε στους 78000 όταν ενδιάμεσα (συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) είχε πέσει στις 69000.
Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη….
Βλέποντας την εξέλιξη του αριθμού εισακτέων εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι με κεντροαριστερές – αριστερές κυβερνήσεις αυξάνεται ο αριθμός εισακτέων, ακόμη κι όταν αυτή η ενέργεια προκαλούσε έντονες διαμαρτυρίες από τα επίσημα όργανα των ιδρυμάτων. Τα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης ποντάρουν στο γεγονός ότι «αρέσει» στην Κοινωνία να έχει πολλούς εισακτέους, άσχετα με την κατάληξή τους…
Είναι όμως τελικά αυτή η πολιτική σωστή;
Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν περιπτώσεις μαθητών που με πολύ χαμηλή βαθμολογία κατάφεραν να εισαχθούν σε Πανεπιστημιακές Σχολές κάνοντας κάποιους να αναρωτηθούν: «μα είναι δυνατόν να εισάγεται κάποιος με βαθμό 0.5;»
Όταν πριν τριάντα χρόνια περίπου κατάφερα να εισαχθώ στο Πολυτεχνείο, στη σχολή μου εισάγονταν 140 φοιτητές. Σήμερα στην ίδια σχολή οι εισακτέοι είναι 360.
Αναρωτηθείτε: έχει ανάγκη σήμερα η χώρα μας από περισσότερους Μηχανικούς από αυτούς που παρήγαγε πριν 30 χρόνια ή συμβαίνει το αντίθετο; Το ίδιο συμβαίνει και στις Νομικές Σχολές, στις Ιατρικές και αλλού. Είναι λύση για μια κοινωνία σαν την ελληνική η εισαγωγή μεγάλου αριθμού φοιτητών στα ΑΕΙ σε δυσαναλογία με τις ανάγκες της χώρας; Είναι λύση η ύπαρξη μορφωμένων άνεργων ή επιστημόνων που αναγκάζονται να μεταναστεύουν;
Γιατί λοιπόν διατηρούμε τόσο ψηλά τον αριθμό των εισακτέων, την ώρα μάλιστα που και τα ΑΕΙ επιθυμούν δραστική μείωσή του; Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα υγιές περιβάλλον για τις επόμενες γενιές ή όχι; Θεωρώ την απάντηση αυτονόητη. Ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος να γίνει αυτό;
Ο κόφτης της ΕΒΕ θεωρώ ότι είναι ένα αναποτελεσματικό μέτρο. Από τη μια δεν φαίνεται να λύνει το πρόβλημα των χαμηλών επιδόσεων (έχουμε εισακτέους με βαθμό 5.5) κι από την άλλη δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε σχολές της περιφέρειας, όπου παραδοσιακά εισάγονται οι μαθητές με τους χαμηλότερους βαθμούς. Την ώρα που οι κεντρικές σχολές γεμίζουν με «περιττούς» φοιτητές τα τμήματα της περιφέρειας θα μαραζώνουν αφού δεν θα έχουν εισακτέους. Συμπληρωματικά, ίσως δούμε και το φαινόμενο κενών θέσεων ακόμη και σε υψηλόβαθμες σχολές που απαιτούν εξέταση σε ειδικά μαθήματα αφού και γι αυτά υπάρχει ΕΒΕ που θα κόψει επιπλέον υποψήφιους.
Από την άλλη, η υιοθέτηση μικρότερου αριθμού εισακτέων στα τμήματα, θα οδηγούσε μαθητές με καλή επίδοση και στα περιφερειακά τμήματα αφού οι βάσεις στα κεντρικά θα «ανέβαιναν». Στα προφανή αποτελέσματα που θα είχαμε θα συμπεριλαμβάνονταν κατά τη γνώμη μου η αναβάθμιση των τμημάτων και οι υγιέστερες συνθήκες στην αγορά εργασίας για τους απόφοιτους, σε βάθος χρόνου. Ενδεχομένως, με σωστή διαχείριση και σχέδιο, οι πραγματικοί εισακτέοι θα μπορούσε να είναι και περισσότεροι από όσοι θα είναι φέτος, εφόσον ο «κόφτης» θα κόψει πολλές χιλιάδες.
Η μείωση του αριθμού των εισακτέων θεωρώ ότι είναι μια λύση που αν και φαίνεται ότι θα μπορούσε να έχει πολιτικό κόστος, τελικά οδηγεί σε υγιέστερες συνθήκες σε όλα τα επίπεδα. Εύχομαι να ανοίξει η συζήτηση για το θέμα και οι αρμόδιοι να σκεφτούν καλύτερα μέχρι του χρόνου…
Κατσαρός Κωνσταντίνος
Εκπαιδευτικός
Συμπληρωματικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης από περιοχή σε περιοχή μετάθεσης έτους 2021
Έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων ΕΕΕΕΚ - Σ.Μ.Ε.Α.Ε - ΕΑΕ
Έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Φλώρινας, που θα λειτουργήσουν για το σχολικό έτος 2021-2022
Έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής Σ.Μ.Ε.Α.Ε., της Δ.Δ.Ε. Καστοριάς, σχολ. έτους 2021-2022
Έγκριση Ολιγομελών Τμημάτων Σχολικών Μονάδων ΕΑΕ Β/θμιας Εκπαίδευσης της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
Έγκριση Ολιγομελών Τμημάτων Σχολικών Μονάδων ΕΑΕ Α/θμιας Εκπ/σης Στερεάς Ελλάδας
Διαίρεση τάξεων σε τμήματα σχολικών μονάδων Δ.Δ.Ε. Φωκίδας για το σχολ. έτος 2021-2022.
Νέοι δικαιούχοι της «Ψηφιακής Μέριμνας»
Διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων της «Ψηφιακής Μέριμνας», του προγράμματος των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που υλοποιείται από την «Κοινωνία της Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε.», εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και αποτελεί ένα από τα πρώτα έργα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά τη διάρκεια του Γ’ κύκλου, ο οποίος θα ξεκινήσει στο τέλος Αυγούστου, θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση οι οικογένειες οι οποίες είναι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ στις Β’ και Γ’ εισοδηματικές κατηγορίες (ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα από 6.000 έως 15.000 ευρώ), και ταυτόχρονα έχουν τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα ή έχουν εξαρτώμενο τέκνο με αναπηρία. Όπως συνέβη και στους πρώτους δύο κύκλους του προγράμματος, οι δικαιούχοι του Γ’ κύκλου θα λάβουν επιταγή 200 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας από 4 έως 24 ετών, το οποίο φοιτά σε επιλέξιμη δημόσια εκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop).
Επίσης, σήμερα 30 Ιουλίου 2021 κλείνουν οι Α’ και Β’ κύκλοι της «Ψηφιακής Μέριμνας». Οι δικαιούχοι, των οποίων οι αιτήσεις έχουν ήδη κατατεθεί και εγκριθεί (ή πρόκειται να εγκριθούν), θα μπορούν να κάνουν χρήση των επιταγών τους για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού έως τη 1 Νοεμβρίου 2021.
Συνολικά, από τις 5 Απριλίου 2021, όταν άνοιξε ο Α’ κύκλος του προγράμματος, έως τις 30 Ιουλίου 2021, εκδόθηκαν 435.484 επιταγές 264.592 δικαιούχων.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης συντελείται με γοργούς ρυθμούς, με σημαντικές επενδύσεις για τη ριζική αναβάθμιση των δημόσιων δικτύων και πληροφοριακών συστημάτων, την ενίσχυση του τεχνολογικού εξοπλισμού του συνόλου των εκπαιδευτικών δομών και την αναβάθμιση της σύνδεσής τους με το διαδίκτυο, τη δημιουργία εκτεταμένου ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών, την αύξηση της επαφής των μαθητών με τις νέες τεχνολογίες στο σχολείο, και την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών για τη χρήση ψηφιακών εκπαιδευτικών εργαλείων. Οι ψηφιακές δεξιότητες αποτελούν πολύτιμο εφόδιο ζωής για όλους στην εποχή της παγκόσμιας κοινωνίας της γνώσης. Είναι απόλυτη προτεραιότητά μας να διασφαλίσουμε ότι η συμμετοχή στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης αφορά κάθε νέα και νέο, με ειδική πρόνοια για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, στις οποίες και απευθύνεται ο Γ’ κύκλος της «Ψηφιακής Μέριμνας» κατά προτεραιότητα.
Δίνουμε επιπλέον ψηφιακά εργαλεία για το σήμερα και το αύριο, σε κάθε παιδί. Μεριμνούμε, υποστηρίζουμε, ενισχύουμε.