ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ 100.000 ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ
Τι αλλάζει σε μαθήματα και μηχανογραφικό, στη σύνθεση των Επιστημονικών Πεδίων και στα τμήματα, στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, στους συντελεστές βαρύτητας, στις στρατιωτικές - αστυνομικές σχολές σχολές και στην Εξεταστέα-διδακτέα ύλη
Η πανδημία κρίνει (και) τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Το ενδεχόμενο µείωσης της εξεταστέας ύλης για τους μαθητές της Γ' Λυκείου, σε συνδυασµό µε τις 7 βασικές αλλαγές που προ προβλέπονται στο σύστημα, καθορίζει τις επιδόσεις των υποψηφίων και τις φετινές βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια.
Η εξεταστέα ύλη των Πανελλαδικών ανακοινώθηκε προκειμένου οι μαθητές να προετοιμαστούν εγκαίρως για τις εξετάσεις, ωστόσο μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί αναμένουν µια πιθανή επανάληψη της περσινής απόφασης για µείωση των κεφαλαίων της ύλης στην οποία θα διαγωνιστούν, έστω κι αν αυτή πέρυσι βασίστηκε στην αποχή των μαθητών από τη διά ζώσης διδασκαλία και την εκτεταμένη εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης λόγω της πανδημίας.
Βέβαια, η µεγάλη διασπορά της νέας μετάλλαξή «Όμικρον» δημιουργεί συνθήκες για πιθανή παράταση των σχολικών διακοπών, όσο κι αν υπουργείο Παιδείας δεν επιθυμεί µε τίποτα κάτι τέτοιο.
Οι βασικές αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2022 είναι οι εξής:
1 Επιστροφή των Λατινικών
Οι υποψήφιοι, ανάλογα µε την Ομάδα Προσανατολισµού στην οποία ανήκουν, θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα, µε επιπλέον ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες. Στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις θα αντικατασταθεί το µάθηµα της Κοινωνιολογίας µε εκείνο Λατινικών για τους υποψηφίους της Ομάδας Προσανατολισµού Ανθρωπιστικών Σπουδών.
Όσο για τους υποψηφίους των προηγούμενων ετών, το υπουργείο Παιδείας έχει αποφασίσει ότι θα διαγωνιστούν στα Λατινικά και όχι Κοινωνιολογία, παρά τις αντιδράσεις γονέων και μαθητών.
2 Συντελεστές βαρύτητας
Στις φετινές Πανελλαδικές θα ισχύουν και πάλι οι συντελεστές βαρύτητας, µε τη διαφορά όμως ότι θα υπάρχει δυνατότητα σε κάθε τµήµα να ορίζει εκείνο ποια μαθήματα θα έχουν συντελεστή, καθώς και τη βαρύτητά του καθιστώντας τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου πιο περίπλοκη. Τα πανεπιστήμια ορίζουν τους συντελεστές βαρύτητας ανά µάθηµα βάσει του γνωστικού τους αντικειμένου.
Για παράδειγμα, το Τµήµα Μαθηματικών επιλέγει αυξημένο συντελεστή βαρύτητας για τα Μαθηματικά σε σχέση µε τα υπόλοιπα εξεταζόμενα μαθήματα, για τα οποία θα πρέπει να ορίσει χαμηλότερο συντελεστή. Δηλαδή για την εισαγωγή του στο Τµήµα Μαθηματικών ο υποψήφιος πρέπει να έχει υψηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά, καθώς αν η βαθμολογία του είναι χαμηλή, ο μέσος όρος του πέφτει. Έτσι, οι υποψήφιοι καλούνται να προχωρήσουν σε επιλογές στο μηχανογραφικό τους βάσει των επιδόσεων ανά µάθηµα και όχι του συνολικού μέσου όρου τους.
Ο βαθµός δυσκολίας ανεβαίνει καθώς παρόμοια πανεπιστημιακά τμήματα έχουν επιλέξει διαφορετικούς συντελεστές δημιουργώντας έτσι µια εξίσωση για δυνατούς λύτες ως προς τον υπολογισµό των μονάδων για την εισαγωγή των υποψηφίων.
3 Διπλό μηχανογραφικό και βαθμολογίες νωρίτερα
Φέτος θα ισχύσει για πρώτη φορά ο νέος τρόπος υποβολής του μηχανογραφικού, που περιλαμβάνει δύο φάσεις. Στην α' φάση οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό έχοντας περιορισμένο αριθμό επιλογών. Συγκεκριμένα, έως 10% του συνόλου των τμημάτων κάθε επιστημονικού πεδίου οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και έως 20% αντίστοιχα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ. Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων της α' φάσης, οι µη εισαχθέντες θα συμμετάσχουν στη β' φάση.
Στη φάση αυτή οι επιλογές των υποψηφίων θα περιλαμβάνουν όσα τμήματα θα εξακολουθούν να έχουν κενές θέσεις από την α' φάση, χωρίς να υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των επιλογών τους τους (µε προϋπόθεση να επιτυγχάνεται η καθορισμένη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κάθε τμήματος). Συγκεκριμένα, µε βάση το νέο σύστημα, οι υποψήφιοι στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν 15 σχολές από τις 148, στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Σπουδών 25 σχολές από τις 249, στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο των Επιστημών Υγείας 15 σχολές από τις 148 και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής 18 από τις 175 σχολές.
Σύµφωνα µε τον μέχρι στιγμής σχεδιασµό του υπουργείου Παιδείας, τα αποτελέσματα θα βγαίνουν νωρίτερα. Δηλαδή η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α' μηχανογραφικού θα γίνεται το α' δεκαήμερο του Αυγούστου προκειμένου να υπάρχει χρόνος περί τα τέλη Αυγούστου για τα δεύτερα αποτελέσματα.
4 Και τρίτο μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ
Και στις Πανελλαδικές του 2022 θα υπάρχει η δυνατό υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού για εισα στα δημόσια ΙΕΚ. Στις περσινές εξετάσεις 22.000 άτομα διεκδίκησαν 8.000 θέσεις σε 52 ειδικότητες στα δημόσια ΙΕΚ. Επίσης, από φέτος δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους των ΙΕΚ να φοιτήσουν σε Τµήµα ΑΕΙ το αντικείμενο του οποίου είναι συναφές µε το πτυχίο τους.
Προϋπόθεση είναι η πιστοποίηση του πτυχίου τους µέσω των εξετάσεων που πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).
5 Νέα τμήματα και 4 νέα τμήματα Στρατιωτικών Σχολών
Το Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, παράλληλα µε το 3ο και το 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο.
Το Τµήµα και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, παράλληλα µε το 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο. Το νέο τµήµα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) - Μετεωρολόγων (ΜΤ) εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο. Το νέο τµήµα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) - Έρευνας Πληροφορικής (ΕΠ) εντάσσεται στο 2ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.
Τα νέα τμήματα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) - Διοικητικών (Δ) και της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) - Εφοδιαστών (Ε) εντάσσονται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Οικονομία8 και Πληροφορικής. Το Τµήµα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου εντάσσεται και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, παράλληλα µε το 2ο που ήταν ήδη ενταγμένο.
Πιο αναλυτικά, τα τέσσερα νέα τμήματα των Στρατιωτικών Σχολών που θα περιλαμβάνονται στο νέο μηχανογραφικό δελτίο του 2022 είναι τα εξής: Σχολή Ικάρων - Μετεωρολόγων, Σχολή Ικάρων - Ερευνας Πληροφορικής, Σχολή Ικάρων - Διοικητικών, Σχολή Ικάρων - Εφοδιαστών. Και τα τέσσερα τμήματα έχουν ορίσει τον ανώτατο συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που είναι το 1,20.
6 Τροποποιήσεις στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από όλα τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον το επιθυμούν, να τροποποιήσουν τους συντελεστές (0,80 έως 1,20) της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Ετσι, πολλά τμήματα, βλέποντας άδεια αμφιθέατρα, τροποποίησαν τους συντελεστές τους.
Δηλαδή πολλά που είχαν όρισαν ανώτατο συντελεστή 1 ,20 τον μείωσαν, ενώ κάποια άλλα ανέβασαν συντελεστές τους. Στις περσινές Πανελλαδικές η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής διαμορφώθηκε ως εξής: 1ο Επιστημονικό Πεδίο 8,94, 2ο Επιστημονικό Πεδίο 9,50, 3ο Επιστημονικό Πεδίο 9,70 και 4ο Επιστημονικό Πεδίο 8,27.
7 Σχολές Στρατιωτικές, Αστυνομίας, Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος
Όσοι υποψήφιοι θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και θα είναι υποψήφιοι για τις Σχολές Στρατιωτικές, Αστυνομίας, Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος θα δώσουν τις προκαταρκτικές εξετάσεις την άνοιξη του 2022 και όχι τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας.
Ισμήνη Χαραλαμποπούλου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Οικονόμου για νέα μέτρα και σχολεία: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου
Για τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα 30 Δεκεμβρίου, με φόντο την έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού και την κυριαρχία της μετάλλαξης Όμικρον, τοποθετήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
«Κατανοητή η κούραση από την πανδημία, αλλά…»
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Οικονόμου είπε για τα νέα μέτρα ότι «είναι απολύτως κατανοητή η κούραση για την πανδημία, που κρατάει δύο χρόνια, που έχει δημιουργήσει έναν θυμό σε πολίτες, για διαφορετικά πράγματα. Άλλος θυμώνει γιατί δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους, άλλος γιατί λαμβάνονται μέτρα για την εστίαση, άλλος γιατί έχει κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου και πάλι δεν είναι “ελεύθερος”. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Δεν υπάρχει απόφαση να πάρεις που να είναι ευχάριστη μετά από δύο χρόνια».
Για τον λόγο της επίσπευσης της εφαρμογής των νέων μέτρων, καθώς αυτά τέθηκαν από σήμερα σε ισχύ και όχι από τις 3 Ιανουαρίου, ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως «όταν τα δεδομένα αλλάζουν με τόσο δυναμικό τρόπο, οφείλεις τάχιστα να αλλάζεις την στρατηγική σου. Δεν αλλάζει ό,τι κάναμε μέχρι τώρα, είχαμε την στρατηγική των αυστηρών μέτρων σε συνδυασμό με την λειτουργία των καταστημάτων τα Χριστούγεννα, ευελπιστώντας να ισχύσει το ίδιο και την Πρωτοχρονιά. Καθώς είμαστε λίγο πίσω από όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες, “σώσαμε” τα Χριστούγεννα κι ελπίζαμε ότι θα “σωθεί” και η Πρωτοχρονιά, όμως η δυναμική της πανδημίας έφερε νωρίτερα τα μέτρα που ούτως ή άλλως θα λαμβάνονταν σε λίγες ημέρες. Είναι μια λεπτή ισορροπία».
Το µήνυµα της Νίκης Κεραμέως για τον πατέρα της
Δύσκολες στιγμές για την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, καθώς χθες αποχαιρέτησε τον πατέρα της, Κωνσταντίνο Κεραμέα, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. «Νομίζεις ότι όταν έρθει η στιγµή του αποχωρισµού θα είσαι έτοιµη. Ότι θα τα έχεις διυλίσει όλα και θα τα έχεις τακτοποιήσει µέσα σου. Αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Χάνεται ο ειρµός, σε πλημμυρίζουν σκέψεις, συναισθήματα, εικόνες… Αγαπημένε µας µπαµπά, σε αποχαιρετούμε µε απέραντη ευγνωμοσύνη για ό,τι έκανες για εµάς, για όσα µας δίδαξες, για το πρότυπο που µας προσέφερες. Σε αποχαιρετούμε µε απέραντο θαυμασμό για όσα προσέφερες σε ολόκληρες γενιές νοµικών, στη νοµική επιστήμη ευρύτερα. Είμαστε και θα είμαστε πάντοτε τόσο υπερήφανοι για σένα», είπε συγκινημένη στον επικήδειο η Νίκη Κεραμέως.
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Οι τελικοί αξιολογικοί πίνακες κατάταξης της 2Γ/2019
Αναλυτικά η απόφαση
Ο Πρόεδρος του A’ Τμήματος του ΑΣΕΠ κος Χαρίλαος Κλουκίνας υπέγραψε τους αναμορφωμένους Πίνακες επιτυχόντων, διοριστέων και επιλαχόντων της Προκήρυξης 2ΓΕ/20219, οι οποίοι αναρτήθηκαν στη Διαύγεια σήμερα Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021.
ΕΚΔΟΣΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΕ, ΚΛΑΔΩΝ ΠΕ03, ΠΕ11, ΠΕ78, ΠΕ80, ΠΕ81, ΠΕ84, ΠΕ85, ΠΕ86, ΠΕ87.02, ΠΕ88.01, ΠΕ88.03, ΠΕ88.04, ΠΕ90 & ΠΕ91.01, ΠΡΟΚ. 2ΓΕ/2019. ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ-ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (Ν.4589/2019)-ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 2ΓΕ/2019 (ΦΕΚ 46/24.12.2019)
Τα ονόματαΣυνταγματική η κατάργηση "Ελεύθερου Σχεδίου", "Γραμμικού Σχεδίου" και "Καλλιτεχνικής Παιδείας" από τα Λύκεια
Ειδικότερα, η 7μελής σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ (πρόεδρος ο Δημήτρης Σκαλτσούνης και εισηγήτρια η πάρεδρος Ελένη Κουλεντιανού), σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 2573/2021 απόφασή του, κατά πλειοψηφία, απέρριψε τους ισχυρισμούς περί αντισυνταγματικότητας της κατάργησης από το ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου των μαθημάτων επιλογής "Ελεύθερο Σχέδιο" και "Γραμμικό Σχέδιο" (Γ΄ Λυκείου) και "Καλλιτεχνική Παιδεία" (Α΄ Λυκείου).
Αναφορικά με τα ειδικά μαθήματα σχεδίου, κρίθηκε από το ΣτΕ, ότι η διδασκαλία τους εξακολουθεί να προβλέπεται στη Γ΄ Λυκείου, καθώς ρυθμίζεται ήδη με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 4368/2016 και του άρθρου 14 του ν. 4713/2020, μέσω προγράμματος διδασκαλίας που έχει ως σκοπό την υποστήριξη και την προετοιμασία όσων μαθητών επιθυμούν να εξετασθούν στα μαθήματα αυτά για την εισαγωγή τους σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ψηφιακή ταυτότητα στο Covid Free GR Wallet: Πόσοι την κατέβασαν – Η διαδικασία
Όπως σημείωσε, «εξ αρχής έχουμε μία στρατηγική για τα στοιχεία της ταυτότητάς μας βήμα - βήμα να περνάνε στη νέα ψηφιακή εποχή. Λόγω κορονοϊού έγινε πιο έντονη η ανάγκη, καθώς ταυτόχρονα με το πιστοποιητικό εμβολιασμού καλούμαστε να δείξουμε και τα στοιχεία της ταυτότητάς μας,οπότε προέκυψε μία ειδική ανάγκη».
Πώς κατεβάζετε την ψηφιακή ταυτότητα στο Covid Free GR Wallet
Ο υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για μία απλή διαδικασία καθώς η εφαρμογή Covid Free GR Wallet είναι διαθέσιμη στο covidfree.gov.gr. Αρχικά, ο πολίτης πρέπει να εγκαταστήσει μέσα από τις πλατφόρμες iOS και Android για κινητές συσκευές και tablet τη νέα έκδοση της εφαρμογής Covid Free GR Wallet και μετά ξεκινά τη διαδικασία έκδοσης του εγγράφου εισάγοντας τους κωδικούς Taxisnet ή web banking (εφόσον ο τραπεζικός λογαριασμός που αντιστοιχεί στους κωδικούς web banking είναι επικαιροποιημένος). Μάλιστα, έκανε λόγο για τη μεγάλη ανταπόκριση που είχε η εφαρμογή επισημαίνοντας ότι «εδώ υπάρχει ένας μεγάλος συμβολισμός σε σχέση με το πέρασμα από τη μία εποχή στην άλλη ακόμη και με κάτι το τόσο εξαιρετικά απλό».
Ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε ότι η ταυτότητα στη συγκεκριμένη εφαρμογή χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την ταυτοποίηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και συμπλήρωσε πως οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν την ταυτότητα στο κινητό τους και για τις υπόλοιπες υπηρεσίες. «Στοχεύουμε στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022 να έχουμε το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της δουλειάς, σίγουρα πριν από το Πάσχα θα έχουμε δει αυτές τις μεταβολές σε ό,τι αφορά στη νέα ταυτότητα όσο και σε ό,τι αφορά στο δίπλωμα οδήγησης», υπογράμμισε.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι ψηφιακές συναλλαγές θα ξεπεράσουν τα 500.000.000 το 2021 λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να μεταρρυθμιστεί και να αλλάξει. Δεν είμαστε εγκλωβισμένοι σε μία κατάσταση που λέμε δεν γίνεται το ένα, δεν γίνεται το άλλο. Τα 500.000.000 είναι βατήρας, δεν είναι ταβάνι».
Τέλος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε την πολύ μεγάλη σημασία του Εθνικού Μητρώου Διαδικασιών, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2022, όπου θα καταγραφούν όλες οι διαδικασίες του ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες «για μένα είναι πάνω από 5.000. Αυτό που θα κάνουμε είναι όλες οι διαδικασίες να είναι σε μία σελίδα, σε ένα σημείο συγκεντρωμένες και βάσει νόμου, όταν ενεργοποιηθεί το Μητρώο, όποιος δημόσιος υπάλληλος δεν τηρεί αυτό που δεν θα είναι νομοθετημένο, αυτό θα συνιστά παρέκκλιση και θα υπάρχουν επιπτώσεις».
Ζ. Μακρή: Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά και στη ώρα τους μετά τις διακοπές
Άνοιγμα σχολείων: Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», ξεκαθάρισε πως τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά και στη ώρα τους μετά την περίοδο των διακοπών.
«Σαφώς και θα παρακολουθούνται οι εξελίξεις αλλά για να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή στο πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων θα πρέπει να έχει προηγηθεί εισήγηση της επιτροπής των ειδικών», συμπλήρωσε.
Η κυρία Μακρή διαβεβαίωσε ότι το αυξημένο τέστινγκ στα σχολεία έχει βοηθήσει να περιοριστούν τα κρούσματα και η μεταδοτικότητα μέσω των παιδιών και είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν μοιραστεί στα σχολεία 32 εκ. self test. Πρόσθεσε δε πως ενδεικτικό είναι ότι τα περισσότερα κρούσματα σε μαθητές δηλώθηκαν στις 13 Σεπτεμβρίου όταν τα παιδιά γύρισαν στα σχολεία μετά τις διακοπές.
Σχολιάζοντας την κριτική που ασκείται για το ότι απαιτείται να νοσήσουν περισσότεροι από τους μισούς μαθητές για να κλείσει ένα τμήμα σχολείου, απάντησε ότι ακούει τις φωνές που αντιδρούν, μεταξύ αυτών και πολλών επιστημόνων, αλλά επανέλαβε ότι για κάθε αλλαγή στο πρωτόκολλο λειτουργίας θα πρέπει να έχει προηγηθεί ανάλογη εισήγηση από την επιτροπή των ειδικών.
Ερωτηθείσα για το αν το Υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να προχωρήσει σε τηλεκπαίδευση αν χρειαστεί, είπε ότι πάντα θα υπάρχει ετοιμότητα, αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι στο προσκήνιο.
Βασιλακόπουλος: Εάν είχαμε εμβολιαστεί όλοι δεν θα μας ένοιαζαν τα κρούσματα
Για τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε το τελευταίο 24ωρο μίλησε το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα» ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.Όπως εξήγησε «και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη προσπαθούμε να διασφαλίσουμε το δημοκρατικό δικαίωμα στο θάνατο, το δικαίωμα δηλαδή κάθε πολίτη να μην εμβολιάζεται και να πεθάνει αυτός αφετέρου νασ κοτώσιε συμπολίτες. Αυτό το δικαιωμα δεν το δίνουμε σε έναν οδηγό αυτοκινήτου και τον υποχρεώνουμε να φοράει ζώνη»Και αναρωτήθηκε ο κ. Βασιλακόπουλος: «Έαν είχαμε εμβολιαστεί οι πάντες, θα μας ένοιαζαν πόσα κρούσματα θα είχαμε; Τι πίεση θα είχε το σύστημα υγείας;»Σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, είπε ότι θα φέρουν μικρή μείωση. «Θα βγούμε στο μπαρ έως τις 12 και μόλις κλείσουν θα πάμε στην πλατεία, μετά θα απαγορεύσουμε την κίνηση στην πλατεία και μετά θα οργανώσουμε πάρτι στο σπίτι. Τα έχουμε ξαναδει αυτά»Ο καθηγητής τόνισε ότι έτσι αγοράζουμε λίγο χρόνο. «Εάν θέλουμε να αγοράσουμε χρόνο, πρέπει αύριο να βγούμε και να πούμε υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους».