Επιτροπή 2021 ή οι αλεπούδες στο παζάρι; του Αντώνη Αντωνάκου
Επιτροπή 2021 ή οι αλεπούδες στο παζάρι;
«Στις 22 Μαΐου 1963, ο Γρ. Λαμπράκης, σε ομιλία του κατήγγειλε πως υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του. Σε λίγο, θα δεχόταν χτύπημα από λοστό, που θα τον οδηγούσε σε θάνατο 5 μέρες αργότερα. Ο Κ. Γαβράς, 6 χρόνια μετά, σκηνοθετεί το “Ζ”, με θέμα τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη. #Greece2021#».
Ο ορισμός της επιτροπής, για τον εορτασμό της 200ης επετείου της Εθνεγερσίας, δημιούργησε από την αρχή ερωτηματικά. Στην πορεία, ορισμένες αποφάσεις της επιτροπής, αντί να καθησυχάσουν τα πνεύματα δημιούργησαν νέες αμφιβολίες. Η παραίτηση της κυρίας Ευθυμίου, κορυφαίας ιστορικού, στις αρχές Μαΐου, τροφοδότησε –παρά την εξαφάνιση, σχεδόν, κάθε άλλης είδησης πέραν του πεδίου της πανδημίας- την υποβόσκουσα αμφισβήτηση. Φαίνεται όμως ότι η πλειοψηφία της επιτροπής παραμένει αμετακίνητη στην πορεία που έχει από την αρχή χαράξει, επιχειρώντας να περάσει τα δικά της μηνύματα, αδιαφορώντας για τις πληγές που ανοίγει στην συλλογική συνείδηση του Έθνους.
Ο εορτασμός έχει κάποιο συγκεκριμένο νόημα. Δεν είναι ασφαλώς μάθημα ιστορίας ούτε σεμινάριο στο οποίο ο κάθε ιστορικός θα καταθέσει την προσωπική του άποψη, εμφορούμενη, συχνά, από την ιδεολογική του τοποθέτηση. Δεν είναι το κατάλληλο πεδίο για να εκθέσουν τα μέλη (Α. Χατζής) της επιτροπής την άποψή τους για τον υποτιθέμενο (ή όχι) μισογυνισμό του Καραϊσκάκη. Ούτε προφανώς για να καταθέσει κάποιος από αυτούς την άποψή του, ακόμα και αν είναι απόλυτα τεκμηριωμένη- για τις, ενδεχόμενα, ιδιαίτερες σεξουαλικές ροπές κάποιων ηρώων και ηρωίδων του ’21. Δεν είναι ο ρόλος της επιτροπής να αναδείξει τον ενδεχόμενο, ρατσισμό ή την φιλαργυρία κάποιων πρωταγωνιστών της εξέγερσης. Ούτε φυσικά να μας «διαφωτίσει» για το αν κάποιοι ήταν «αιμοδιψείς» και αδυσώπητοι απέναντι στους Οθωμανούς. Αν σε ένα βιβλίο ιστορίας μπορεί να εξηγηθεί ακόμα και ένας ανιστόρητος ισχυρισμός –όπως ο «συνωστισμός» της κυρίας Ρεπούση- ο ρόλος της επιτροπής δεν αφήνει χώρο για τέτοιες «ιχνηλασίες».
Το 2002 συγγράφεται και διανέμεται στα Λύκεια ένα σχολικό εγχειρίδιο «ιστορίας» το οποίο ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων(Η παραχάραξη της Ιστορίας.). Ενταγμένο απόλυτα στο κλίμα της «πολιτικής ορθότητας» που κυριάρχησε μετά την Μεταπολίτευση διαστρέφει την ιστορία θέτοντάς την στην υπηρεσία κομματικών και ιδεολογικών σκοπιμοτήτων. Με απόφαση του κυρίου Ευθυμίου, Υπουργού Παιδείας, το βιβλίο αποσύρεται. Ήταν μια απόλυτα ορθολογική και ρεαλιστική απόφαση αφού η επιμονή στην διδασκαλία του θα πυρπολούσε όχι μόνο το πολιτικό αλλά και το παιδαγωγικό τοπίο. Ίσως δεν είναι σύμπτωση ότι η κυρία Ευθυμίου, που αντέδρασε με την παραίτησή της στις αποφάσεις της επιτροπής, είναι αδελφή του τότε Υπουργού.
Σε ανύποπτο χρόνο, το 2018, η κυρία Μαρία Ευθυμίου είχε επισημάνει ότι: «αν βάλεις ταμπέλα «αριστερού», ό,τι και να κάνεις γίνεται ανεκτό». Προφανώς πολύ περισσότερο το «ό,τι και να πεις, προφορικά ή γραπτά». Μάλλον έτσι εξηγούνται και τα «φάλτσα» της επιτροπής. Όπως το σχετικό με την δολοφονία Λαμπράκη που αναρτήθηκε στο twitterμε την υπογραφή Greece2021. Ο στόχος της ανάρτησης είναι προφανώς ενταγμένος στο πλαίσιο της διαιώνισης της προαναφερθείσας «πολιτικής ορθότητας». Όμως αυτή, -ακόμα και αν δεν είχε μεσολαβήσει η τετραετία Τσίπρα- είναι «εκτός εποχής». Τα μέλη της επιτροπής οφείλουν, να κρατήσουν τα όποια αντιδεξιά απωθημένα τους μακριά από την λειτουργία της. Διαφορετικά οι πολίτες θα αναρωτηθούν δικαιολογημένα: «έχουν δουλειά οι αλεπούδες στο παζάρι»;
Αντωνάκος Αντώνης
27-05-2020
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. http://www.antonakos.edu.gr
Τι συνέβη στον Εβρο: Ενας συνοριοφύλακας εξηγεί τα τουρκικά παιχνίδια-ΒΙΝΤΕΟ
Σκηνικό έντασης και τριβών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προκλήθηκε τις τελευταίες μέρες, με φόντο τον Έβρο, με υπαιτιότητα της Άγκυρας.
Στην ένταση της κατάστασης, συνέτειναν, και τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, τα οποία έκαναν λόγο για «κατάληψη του ελληνικού εδάφους από Τούρκους στρατιώτες».
Η πραγματικότητα όμως ήταν διαμετρικά αντίθετη. Τόσο συγκριτικά με τους ισχυρισμούς της Τουρκίας όσο και με όσα γράφτηκαν σε όρισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης.
Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag», ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Συνοριοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, τοποθετήθηκε για το θέμα, διασαφηνίζοντας τι ακριβώς συνέβη στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.
«Όσο εντείνουμε φύλαξη των συνόρων μας και την καταπολέμηση των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών, βρίσκουμε μια προπαγάνδα να μας χτυπά πισώπλατα, έτσι ώστε να σταματήσουμε την προσπάθεια για φύλαξη των συνόρων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος μάλιστα στην αγγλική εφημερίδα, έκανε λόγο πως «εμείς γνωρίζουμε τα σύνορα. Έχει κάποια ζικ ζαγκ το ποτάμι που μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση σε όποιον δεν τα γνωρίζει. Δεν μπορεί μια αγγλική εφημερίδα να γνωρίζει τα σύνορα στον Έβρο. Όμως λαμβάνει από εκεί που θέλει πληροφόρηση» τόνισε σχετικά.
Έτσι, ο κ. Χαρελάς, επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά ανέμενε και αναμένει προπαγανδιστικές πρακτικές από τουρκικής πλευράς. Τόσο στο σημείο του Έβρου, όσο και στο μέτωπο της ενημέρωσης.
«Δεν θα ήταν ποτέ εφικτό να καταληφθεί ελληνικό έδαφος» ξεκαθάρισε, υπενθυμίζοντας το παράδειγμα της φύλαξης των ελληνικών συνόρων προ δύο μηνών.
«Στον Έβρο, παλεύαμε, για να μην αφήσουμε ούτε εκατοστό ελληνικής γης. Οι ίδιοι συνάδελφοι πάλευαν τότε οι ίδιοι και τώρα» τόνισε με νόημα.
Ακόμα, ο Πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να δεχθεί εκ νέου πίεση στον Έβρο αλλά και τα νησιά από την Τουρκία, μέσω της ώθησης μεταναστών.
«Η λύση είναι να είμαστε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Έτσι θα απαντήσουμε σε κάθε πίεση μεταναστευτική, είτε τον στον Έβρο είτε στα νησιά» υπογράμμισε.
«Εμείς θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται για να διατηρήσουμε τα σύνορά μας ασφαλή» σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Χαρελάς.
Οι κάλπες ελλοχεύουν κάτω από τον «πάγκο» του Αντώνη Αντωνάκου
Νέα τουρκική πρόκληση | ΜΚΟ θα διεκδικήσουν στη Χάγη την Κρήτη και 12 νησιά

Κάνοντας ιστορική αναδρομή, το τηλεγράφημα υποστηρίζει ότι το νησί κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς το 1669 και το 1760 ζούσαν στην Κρήτη 200.000 μουσουλμάνοι και 60.000 χριστιανοί. Ακολούθησαν εξεγέρσεις και επαναστάσεις και «σφαγές σε βάρος των Τούρκων», με χειρότερη αυτή του Αυγούστου του 1866 με χιλιάδες Τούρκους νεκρούς.
Το νησί πέρασε σε ελληνική κυριαρχία το 1909, συνεχίζει το Anadolu, σημειώνοντας πως με το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», το νομικό καθεστώς της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου επανήλθε στην ατζέντα.
Στο πρακτορείο μιλά ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Ιλύας Τοπσακάλ και ο πρόεδρος των οργανώσεων Turkish World Solidarity και Solidarity Association Χαλίτ Κανάκ, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να μεταφέρουν αυτές τις «πληροφορίες» στις ανώτερες διεθνείς αρχές.
Όπως λέει ο Τοπσακάλ, «οι γείτονες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο είναι οι Έλληνες», ενώ αναφέρεται και στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ανακινείται η υπόθεση των δικαιωμάτων στην περιοχή στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με αναφορά που ετοιμάζει το υπουργείο Εξωτερικών και η διοίκηση του στόλου.
Πάνω από εκατό ΜΚΟ είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν την υπόθεση αυτή, σύμφωνα με το Anadolu, υπό την «ομπρέλα» του Turkish World Solidarity and Assistance Association.
Οι ΜΚΟ ένωσαν τις δυνάμεις τους για να πάρουν πίσω τα δικαιώματα αυτά, «που ανήκουν στο μέλλον της χώρας και του έθνους».
Σύμφωνα με τον Τοπσακάλ, οι εμπλεκόμενοι σκοπεύουν να φτάσουν το θέμα στην ΕΕ, τον ΟΗΕ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Έχουμε μία κοινότητα. Τα αδέλφια μας στα Βαλκάνια θα εμπλακούν με τον ίδιο τρόπο, οπότε θα αρχίσουμε τη διαδικασία με μία συνάντηση που θα οργανώσουμε σύντομα. (…) Ο σύνδεσμός μας θα δράσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, με ακόμα 100 ΜΚΟ σχετικά με 12 νησιά που ανήκουν στην Τουρκία», μεταξύ των οποίων και η Κρήτη.
Από την πλευρά του ο Χαλίτ Κανάκ τόνισε πως ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά μεταξύ άλλων για την Κρήτη, τη Δυτική Θράκη και ειδικά τα 12 νησιά. Η διαδικασία κόλλησε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αλλά θα εκκινήσει και πάλι τον Ιούνιο.
«Θα φτάσουμε σε διεθνείς θεσμούς, όπως το Δικαστήριο της Χάγης, ο ΟΗΕ» τόνισε.

Χάρτης-σοκ για την Τουρκία: Ο Άσαντ επαναδιεκδικεί την Αλεξανδρέττα
Πάταγο προκάλεσε η κίνηση της κυβέρνησης του Άσαντ να συμπεριλάβει την περιοχή της Αλεξανδρέττας (τουρκική επαρχία Χατάι) σε χάρτη για μέτρα που λαμβάνονται σχετικά με την πανδημία του γνωστού ιού.
Το περιστατικό εντόπισε ο τουρκικός τύπος, ο οποίος γεμάτος οργή αλλά και φόβο αναφέρει ότι “το θλιβερό καθεστώς του Άσαντ συμπεριέλαβε το Iskenderun στα σύνορά του σε χάρτη της Συρίας, όπου έδειχνε πληροφορίες σχετικά με το ξέσπασμα του κορονοϊού”.
“Η Συρίας ενώ ευρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο που στοιχίζει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, προκάλεσε ακόμα με ένα σημαντικό ζήτημα εκμεταλευόμενη το ξέσπασμα του κορονοϊού, με ανάρτηση χάρτη που συμπεριλαμβάνει την Αλεξανδρέττα”, τονίζουν τουρκικές πηγές.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHA, η Αλεξανδρέττα (Iskenderun) εμφανίζεται στα όρια της συριακής επικράτειας στον χάρτη της επίσημης ιστοσελίδας του συριακού καθεστώτος, όπου ανακοινώνονται επί του παρόντος τα δεδομένα σχετικά με την εκδήλωση του κορονοϊού.
Οι Τούρκοι θεωρούν ότι ο χάρτης του Ασαντ χρησιμοποιείται για να προκαλέσει την Άγκυρα, κάτι που σίγουρα θα έχει απάντηση από τουρκικής πλευράς.
Στην επαρχία Χατάι της νοτιοανατολικής Τουρκίας που συνορεύει με τη Συρία ζουν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι και αυτό τρέμουν κυριολεκτικά οι Τούρκοι.
Η διαμάχη μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας έχει μεγάλη ιστορία η οποία ξεκίνησε το 1939. Η γραμμή των συνόρων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας είναι μια στενή ζώνη, από την ανατολή προς τη δύση, η οποία φτάνει μέχρι τον ποταμό Ορόντη.
Σε εκείνο το σημείο αλλάζει κατεύθυνση προς το νότο για περίπου 80 μίλια, πριν αποκτήσει και πάλι δυτική κατεύθυνση, συναντώντας τη Μεσόγειο, λίγο μετά το βουνό Κιλιτς.
Στρατηγικά, αυτή η μικρή γωνία, η οποία είναι γνωστή στους Σύριους ως Ισκέντερουμ και είναι σαφώς ζωτικής σημασίας για το τουρκικό κράτος.
Ονομαζόμενη πλέον επαρχία Χατάι, περιλαμβάνει τις πόλεις Αντάκια και Ισκετερουμ (στα τουρκικά) ή όπως ήταν παλιά γνωστές, Αντιόχεια και Αλεξανδρέττα, καθώς και το λιμάνι του Νορτιόλ, το οποίο ήταν γνωστό ως Τσορκ Μαρζμπάν στον αρμένικο πληθυσμό.
Η Συρία, ο Λίβανος και μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής αποτελούσαν μέρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι την κατάρρευση της, μετά από την ήττα της στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, η επαρχία Χατάι αποτελούσε μέρος της Γαλλικής αυτοκρατορίας που περιελάμβανε εδάφη της Συρίας και του Λιβάνου, αλλά λίγο πριν την έναρξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, το Παρίσι ξαφνικά αποφάσισε να υλοποιηθεί δημοψήφισμα και η επαρχία Χατάι να αποτελέσει κομμάτι της Τουρκίας.
Η κόντρα όμως συνεχίζεται και όπως φαίνεται ανοίγει ένα ακόμη μέτωπο για τους Τούρκους μετά την ΝΑ και αυτό αφορά την επαρχία της Αλεξανδρέττας με την ομώνυμη πόλη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος από χιλιάδες Σύριους που ζουν εκεί.