Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Μάρτιος 2020 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr

Μια τεράστια ευκαιρία για την Παιδεία και τους μαθητές

Σε συνέχεια του από 18-3-2020 Δελτίου Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την τροποποίηση της υπ’ αρ.πρωτ.Φ.151/20049/2007/Β6 (ΦΕΚ 272/Β’) Υπουργικής Απόφασης, που έγινε λόγω της ψήφισης των  ν. 4610/2019 (ΦΕΚ 70 Α’) και 4635/2019 (ΦΕΚ 167 Α’ και αφορά στην Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπάγονται στην ειδική κατηγορία Ελλήνων του εξωτερικού, ανακοινώνεται ότι η υπ’ αρ.πρωτ. Φ.153/38644/Α5/18-3-2020  (ΑΔΑ : Ψ25Ψ46ΜΤΛΗ-Ο9Μ) Υπουργική Απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1004/Β’/2020.
Ειδικότερα :


α) Κατόπιν της θεσμοθέτησης του ΝΕΟΥ συστήματος εισαγωγής για τους αποφοίτους Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικού Λυκείου έτους 2020, καθιερώθηκαν 4 Ομάδες Προσανατολισμού και αντίστοιχα 4 Επιστημονικά Πεδία
β)Οι υποψήφιοι Έλληνες του Εξωτερικού Κατηγοριών 1, 2 και 3 που αποφοιτούν από το σχολικό έτος 2019-2020, θα συμμετέχουν στις εξετάσεις με βάση το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτ/θμια Εκπ/ση του ΓΕΛ, εξεταζόμενοι στην ύλη και τα μαθήματα της Γ΄ τάξης του ίδιου σχολ. έτους, έχοντας πρόσβαση μόνο σε ένα πεδίο. Οι υποψήφιοι των κατ. 1 και 2 έχουν πρόσβαση στο πεδίο που αντιστοιχεί στην ομάδα προσανατολισμού που έχουν επιλέξει. Οι  υποψήφιοι της κατηγορίας 3 (απόφοιτοι ξένων σχολείων της αλλοδαπής με πρόγραμμα σπουδών χωρών εντός και εκτός Ε.Ε. καθώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας)  έχουν πρόσβαση σε ένα πεδίο της επιλογής τους και σε περίπτωση που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Σχολές και τα Τμήματα των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σχολές Υπαξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, έχουν πρόσβαση στο πεδίο που αντιστοιχεί στην ομάδα προσανατολισμού που πρέπει να επιλέξουν.
 γ)οι υποψήφιοι απόφοιτοι προγενεστέρων ετών θα μπορούν εναλλακτικά να επιλέξουν να εξεταστούν  είτε i)με τους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για το σχολικό έτος 2019-20 δηλώνοντας ένα επιστημονικό πεδίο, ii)είτε με τους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυσαν το σχολικό έτος 2018-2019 δηλώνοντας δύο επιστημονικά πεδία
δ)Καθιερώθηκε η εξέταση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας για τους υποψηφίους του ΝΕΟΥ συστήματος αντί των Λατινικών στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
ΘΕΜΑ: «Εξ αποστάσεως υποστήριξη μαθητών/τριών, γονέων και εκπαιδευτικών, από το Ειδικό
Εκπαιδευτικό Προσωπικό»
Με σκοπό την κατά μέγιστο βαθμό υποστήριξη μαθητών/τριών, γονέων και εκπαιδευτικών, καλούνται τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού που υπηρετούν σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, υπό τον συντονισμό των Διευθυντών/ντριών των σχολικών μονάδων που υπηρετούν, όπως:
α) συμβάλλουν κατά το μέρος των αρμοδιοτήτων εκάστου κλάδου και ειδικότητας στη διατήρηση της επαφής και της υποστηρικτικής σχέσης, μεταξύ αυτών και των μαθητών/τριών, γονέων και εκπαιδευτικών, των εκπαιδευτικών πλαισίων που υπηρετούν,
β) προβούν, στο σχεδιασμό και οργάνωση εξ αποστάσεως συμβουλευτικής και υποστήριξης των γονέων και των μαθητών/τριών των εκπαιδευτικών πλαισίων που υπηρετούν,
γ) αξιοποιήσουν, για την επίτευξη των ανωτέρω σκοπών, τις δυνατότητες που προσφέρουν οι εφαρμογές της σύγχρονης και ασύγχρονης επικοινωνίας, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές εγκυκλίους και οδηγίες που έχουν αποσταλεί στις σχολικές μονάδες.
Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Ν.-Παπαθανάσης-στην-ΕΡΤ:-«Εξασφαλισμένοι-οι-μισθοί-των-δημοσίων-υπαλλήλων»Είναι εξασφαλισμένοι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και οι συντάξεις δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης στην εκπομπή της ΕΡΤ 10 με την Όλγα Τρέμη.

Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ακόμα ότι Λύνεται το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών, ενώ για τις λαϊκές αγορές είπε: Διπλασιάζουμε τις λαϊκές αγορές. Θα λειτουργούν χωρίς τους εμπόρους και τους παραγωγούς για να αυξηθεί η απόσταση μεταξύ των πάγκων στα πέντε μέτρα, ενώ κλείσαμε δύο λαϊκές που δεν τήρησαν τα μέτρα.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 
 

 

 
 
ΘΕΜΑ: «Παιδαγωγική υποστήριξη και οδηγίες για την ασύγχρονη διδασκαλία όλων των μαθημάτων των Σχολικών μονάδων της ΔΔΕ Καβάλας»
 
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Στο πλαίσιο της ιδιότητάς μας ως μέλη της ομάδας υποστήριξης για την παροχή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και της παιδαγωγικής υποστήριξης των Σχολικών μονάδων της ΔΔΕ σας αποστέλλουμε οδηγίες για την ασύγχρονη εκπαίδευση.
Η περίοδος που διανύουμε όλοι μας είναι μια πρωτόγνωρη περίοδος ανησυχίας και άγχους και καλούμαστε εκπαιδευτικοί και μαθητευόμενοι να λειτουργήσουμε από απόσταση και να ανταπεξέλθουμε στις νέες συνθήκες μάθησης. Σύμμαχος στην πορεία μας για όσα  συμβαίνουν είναι η δημιουργικότητά μας. Σε αυτή τη βάση η εξ αποστάσεως διδασκαλία συνιστά το πλέον πρόσφορο εργαλείο για να διατηρήσουν οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία στις παρούσες, έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας - χωρίς να αποσκοπεί στο να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση, ούτε να καλύψει τη διδακτέα ύλη.

 

 • Η ασύγχρονη εκπαίδευση απευθύνεται σε όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων.
 • Η επιλογή της πλατφόρμας που θα αξιοποιηθεί έγκειται στη διακριτική ευχέρεια του/της κάθε εκπαιδευτικού. Για την υλοποίηση της εξ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης, προτείνεται να αξιοποιηθούν πληροφοριακά συστήματα, δίκτυα και εφαρμογές που έχει αναπτύξει το ΥΠΑΙΘ όπως για παράδειγμα το e-class και η Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me. Μέθοδοι και εργαλεία που τυχόν έχουν ήδη αναπτυχθεί και χρησιμοποιούνται από τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς για την ανάγκη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, είναι δυνατόν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται παράλληλα με όσα προτείνονται από το Υπουργείο.
 • Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια αυτές τις ημέρες και επεκτείνεται συνεχώς η υφιστάμενη υποδομή της e class και της e-me ώστε να υποστηρίξει τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών και μαθητών που έχουν γραφτεί τις τελευταίες ημέρες και αναμένεται να εγγραφούν και να την αξιοποιήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε σύντομα να λυθούν τα ζητήματα που έχουν προκύψει και ότι οι πλατφόρμες αυτές θα υποστηρίξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλο αυτό το εγχείρημα.
 • Το υλικό καλό είναι να μην είναι pdf αρχεία, αρχεία παρουσιάσεων ή σκαναρισμένες σελίδες, μεγάλα και δυσνόητα κείμενα αλλά να είναι διαδραστικό και να μην απαιτεί να εκτυπωθεί από τους/τις μαθητές/τριες είτε από εσάς αλλά να μπορεί να επεξεργαστεί από τον υπολογιστή, από το tablet είτε από το κινητό.
  Είναι καλό σε κάθε μάθημα να υπάρχει περιγραφή και κάθε μάθημα να είναι χωρισμένο σε ενότητες π.χ 1η εβδομάδα, 2η εβδομάδα κτλ. Σε κάθε ενότητα να έχουμε εκτός από κείμενα και πολυμεσικό υλικό (π.χ βιντεο, εικόνες κ.α) και εργασίες για τους/τις μαθητές/τριες. Οι εργασίες να μην είναι ένα κείμενο μόνο. Καλό είναι να υπάρχουν σε κάθε ενότητα πολλές μικρές δραστηριότητες διαβαθμισμένης δυσκολίας.
  Για την καλύτερη οργάνωσή σας χρησιμοποιείστε έναν φάκελο στο σύννεφο π.χ Google Drive, Dropbox για να αποθηκεύετε όλο το υλικό του μαθήματος. Σε έναν υποφάκελο μπορούν να έχουν πρόσβαση και οι μαθητές/τριες ώστε να βλέπουν το υλικό τους. Θυμηθείτε ότι στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση το εκπαιδευτικό υλικό λειτουργεί σαν άλλος δάσκαλος. Πρέπει να κατευθύνει και να εξηγεί στον μαθητή, αλλά και να αλληλεπιδρά μαζί του.
 • Χρησιμοποιείστε εργαλεία με τα οποία μπορούν οι μαθητές/τριες να δουλέψουν συνεργατικά, όπως το έγγραφα Google, παρουσιάσεις Google κ.α. Χωρίστε τους/τις μαθητές/τριες σε ομάδες και πείτε τους να συγγράψουν μια συνεργατική παρουσίαση ή ένα κείμενο που θα είναι μια εργασία που θα τους αναθέσετε και ορίστε ημερομηνία παράδοσης.
 • Ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας είναι το forum. Απαντάτε σε μια απορία ενός/μιας μαθητή/τριας και την απάντηση την βλέπουν και οι υπόλοιποι.
  Πρέπει να ενθαρρυνθούν οι μαθητές να γράφουν στο forum, γιατί συνήθως δεν το κάνουν.
  Καλό είναι για κάθε ενότητα να υπάρχει ένα ξεχωριστό θέμα συζήτησης και όλοι να γράφουν κάτω από αυτό για την συγκεκριμένη ενότητα. Να μην ανοίγουν ξεχωριστά θέματα για την ίδια ενότητα γιατί μετά χάνονται. Οπότε για κάθε ενότητα πρέπει να ανοίγετε εσείς το θέμα συζήτησης. Καλό είναι να απαντάμε στα ερωτήματα του forum σχετικά άμεσα.
 • Στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και ειδικά στην ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι πολύ σημαντικό οι εκπαιδευόμενοι από πριν να γνωρίζουν ρητώς τι αναμένεται να μάθουν. Ο σημαντικότερος λόγος είναι για να μπορέσουν να ελέγξουν μετά το πέρας της μαθησιακής τους πορείας κατά πόσο έμαθαν αυτά τα οποία κλήθηκαν να μάθουν. Το διαδίκτυο διαθέτει φόρμες αξιολόγησης ή ερωτηματολόγια κτλ (π.χ Google forms), οι οποίες δημιουργούνται εύκολα από τον εκπαιδευτικό και συμπληρώνονται εξίσου εύκολα από τον/τη μαθητή/τρια.
 • To ενδεικτικό πλάνο ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπως προτείνεται και από το Υπουργείο, περιλαμβάνει: α) Ανάρτηση στο ψηφιακό τμήμα, με ευθύνη του/της εκπαιδευτικού, εκπαιδευτικού υλικού, υλικού προς μελέτη, ασκήσεων - εργασιών κλπ. β) Μελέτη του υλικού από τους μαθητές/ριες, υποβολή ερωτήσεων προς τον/την εκπαιδευτικό, λύση ασκήσεων και υποβολή των εργασιών/απαντήσεων προς τον/την εκπαιδευτικό της τάξης σε προθεσμία που θα ορίζει ο εκπαιδευτικός γ) Αξιολόγηση των εργασιών και ασκήσεων από τον εκπαιδευτικό της τάξης και αποστολή σε κάθε μαθητή/τρια μεμονωμένα σχετικής ανατροφοδότησης (με κάθε πρόσφορο τρόπο, π.χ. μέσω της πλατφόρμας ή και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
 • Στις ενδεικτικές δραστηριότητες περιλαμβάνονται: α) Δραστηριότητες εμπέδωσης της διδαγμένης ύλης, β) Δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, γ) Δημιουργικές δραστηριότητες- εργασίες δ) Η αξιοποίηση των τεχνών.
 • Οι ώρες κατά τις οποίες οι εκπαιδευτικοί αλληλεπιδρούν στην πλατφόρμα ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με τους μαθητές και τις μαθήτριες των τμημάτων στα οποία διδάσκουν προτείνεται να είναι από 08:00 έως και 14:00. Σε περίπτωση που εκπαιδευτικοί συμπληρώνουν ωράριο σε περισσότερες από μια σχολικές μονάδες, προτείνεται, σε συνεννόηση με τον/την Δ/ντή/τρια του κάθε σχολείου, να ρυθμίζονται οι ημέρες κατά τις οποίες θα είναι διαθέσιμοι για κάθε σχολική μονάδα για επίλυση αποριών, ερωτήσεων κλπ. Οι εκπαιδευτικοί κάθε σχολικής μονάδας προτείνεται να αναρτούν σε κάθε ψηφιακό τμήμα το οποίο έχουν δημιουργήσει τις ημέρες κατά τις οποίες θα είναι διαθέσιμοι για επίλυση αποριών – ερωτήσεων προκειμένου να είναι ενήμεροι/ες οι μαθητές και οι μαθήτριες.
Τέλος θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στην χρήση κοινόχρηστων εγγράφων που χρησιμοποιούνται δημόσια να μην φαίνονται στοιχεία προσωπικών δεδομένων.
Για άλλη μια φορά θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι είμαστε στη διάθεσή σας, για την από κοινού διερεύνηση και αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν το εκπαιδευτικό σας έργο. Για υποβολή ερωτημάτων τεχνικής φύσεως μπορείτε να αποστέλλετε τα μηνύματά σας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
Παρακαλούνται οι Δ/ντριες/ντές να προωθήσουν το παρόν έγγραφο στους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων των σχολείων τους προς ενημέρωσή τους.
Τα μέλη της ομάδας υποστήριξης για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση της ΔΔΕ Καβάλας
ΣΕΕ ΠΕ05 Ευφημία Μαυρομμάτη

ΣΕΕ ΠΕ01 Ξανθή Αλμπανάκη

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 Μάξιμος προς Βορίδη: "Σε “λήθαργο” λόγω κορονοϊού οι φυτεύσεις αμπελιών"
Να διερευνήσουν τη δυνατότητα οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ που συμμετέχουν σε προγράμματα μαθητείας, που διεκόπησαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους που θα λάβουν οικονομικό επίδομα ή βοήθημα, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τους υπουργούς Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση και Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως.
 
Ο Θεσσαλός πολιτικός σε ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «η απόφαση για την αναστολή των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, προκειμένου να επιτευχθεί αυξημένη προστασία από  την εξάπλωση του κορονοϊού, περιλαμβάνει και περίπου 3.200 αποφοίτους των ΕΠΑΛ, που έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της εργασίας τους και, συνεπώς, της καταβολής των αποδοχών τους.
Σύμφωνα με διευκρινήσεις που παρείχε η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και δια Βίου Μάθησης (Αριθ. Πρωτ. Φ7/36528/ΓΓ4, 12.3.20) η εργασία των αποφοίτων των ΕΠΑΛ σε επιχειρήσεις ή σε φορείς λογίζεται ως κομμάτι της εκπαιδευτικής δραστηριότητας, εντάσσεται στο μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και, ως εκ τούτου, διακόπτεται. Σημειώνεται δε ότι ‘‘για το διάστημα της απαγόρευσης των εκπαιδευτικών λειτουργιών οι μαθητευόμενοι δεν αποζημιώνονται από τον εργοδότη και δεν λαμβάνουν επιδότηση από την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ’’.
Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει εύλογες ανησυχίες στους μαθητευόμενους αποφοίτους των ΕΠΑΛ που εργάζονται κατά κύριο λόγο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και, σύμφωνα με δημοσιεύματα (paidis.com, 21.03.2020), η διακοπή της εργασίας αλλά και των αποδοχών τους, ειδικά στην περίπτωση που υπάρξει παράταση της διακοπής των εκπαιδευτικών  λειτουργιών, στερεί τους ίδιους και τις, επί το πλείστον φτωχές, οικογένειές τους, από ένα απολύτως αναγκαίο εισόδημα».
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 
Δ.Α.Κ.Ε. ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ &
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΜΟΥ ΧΙΟΥ


Γιατί καταψηφίσαμε το κείμενο της ΕΛΜΕ Χίου για τις σχολικές καθαρίστριες
Να πάψει η αφωνία της ΕΛΜΕ Χίου για το ζήτημα της τηλεκπαίδευσης
Να δωρίσει η ΕΛΜΕ Χίου ένα συμβολικό ποσό στο Σκυλίτσειο Γενικό Νοσοκομείο Χίου λόγω κορωνοϊού
 
Συναδέλφισσες, -οι
Με την παρούσα ανακοίνωσή μας θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι σαν παράταξη καταψηφίσαμε την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χίου την σχετική με τις καθαρίστριες των σχολικών μονάδων του Δήμου της Χίου, πρωτίστως, γιατί το θέμα είναι πανελλαδικό κι όχι τοπικό. Υπάρχει, μάλιστα, σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών με Αριθ. Πρωτ.: 18659 της 17-03-2020 https://www.ypes.gr/wp-content/uploads/2020/03/egk18659-17032020.pdf , την οποία και οφείλει να τηρεί ο Δήμος της Χίου. Άλλωστε, για το ζήτημα αυτό έχει βγάλει σχετική ανακοίνωση η ΟΛΜΕ https://www.olme.gr/2020/03/26/26-03-2020-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b1%cf%81%ce%af%cf%83%cf%84

%cf%81%ce%b9%ce%b5%cf%82/ από τις 26-03-2020, ενώ, απ’ την άλλη, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος δεν έχει καν ασχοληθεί με το ζήτημα http://doe.gr/%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%86%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b4-%cf%83-%ce%b4%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%b9%ce%b1-%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%85/ μέχρι σήμερα. Ανέκαθεν σαν ΕΛΜΕ λειτουργούμε με το πρίσμα ότι θέματα που απασχολούν όλη την Ελλάδα για τα οποία βγάζει ανακοινώσεις η ΟΛΜΕ, η ΕΛΜΕ δεν χρειάζεται να παρεμβαίνει με δικά της κείμενα. Εδώ τι άλλαξε άραγε;

Επίσης, δεν θεωρούμε σωστό η ΕΛΜΕ Χίου να προβαίνει σε καταγγελία εις βάρος οποιουδήποτε χωρίς να έχει από πριν γραπτή καταγγελία με συγκεκριμένα και ονοματισμένα στοιχεία. Και στην προκείμενη περίπτωση, σπιλώνονται αδίκως υπολήψεις προσώπων εκλεγμένων απ’ τον χιώτικο λαό. Επίσης, δεν μπορεί στην ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Χίου να ενημερώνει το Δήμαρχο Χίου ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του η ρύθμιση του τρόπου εργασίας του εκπαιδευτικού προσωπικού των σχολείων, καθώς αυτό ρυθμίζεται από το Υπουργείο Παιδείας, ενώ την ίδια ώρα να υποδεικνύουμε σαν σωματείο στον Δήμο το πως και που θα αξιοποιήσει το προσωπικό του και να βάζουμε εμπόδια στον καθαρισμό Αγροτικών Ιατρείων εν μέσω κορωνοϊού, που έχουμε και στην Χίο πλέον. Φάσκουμε και αντιφάσκουμε, επομένως. Ειρήσθω εν παρόδω, μάλιστα σήμερα η Διευθύντρια Εκπαίδευσης, λόγω των τελευταίων εξελίξεων στο ζήτημα του κορωνοϊού στο νησί μας https://www.politischios.gr/ygeia/nosokomeio-khiou-thetikos-se-koronoio-andras-asthenes?fbclid=IwAR0d1855YN3B2b_BTioHJlRHcTlwfYv0nDSRC74zBR53MJCtFdYmrYhsGxY#fb-comments , ζήτησε από τους Διευθυντές/-ριες των σχολείων στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό να διεκπεραιώνουν τις εργασίες τους ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως, δηλαδή από το σπίτι τους.
Ακόμη η ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χίου διαφώνησε με την παρακάτω πρότασή μας: Καλό θα ήταν να αναδείξουμε στο κείμενό μας το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων εν γένει. Δηλαδή, να ζητάμε να είναι μόνιμες όλες οι καθαρίστριες των σχολείων. Σήμερα, οι μόνιμες είναι πολύ λίγες εν συγκρίσει μ’ εκείνες, που είναι με σύμβαση έργου. Αν ήταν όλες μόνιμες με συγκεκριμένο καθηκοντολόγιο η ποιότητα της παρεχόμενης απ’ εκείνες εργασία θα ήταν καλύτερη απ’ την σημερινή. Και, φυσικά, για το ότι οι περισσότερες σχολικές καθαρίστριες είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας οφείλεται στις εκάστοτε πολιτικές των κυβερνήσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση κι όχι στον Δήμο της Χίου.
Όσον αφορά την απολύμανση των σχολείων αυτή πρέπει να γίνει οπωσδήποτε, σωστά και επισταμένα λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία. Τώρα δεν έχει κανένα νόημα, επειδή η ενέργεια της απολύμανσης διαρκεί μόνο για 3 μέρες, και, συνεπώς, την θεωρούμε σπατάλη δημοσίου χρήματος. Επίσης, αρμοδιότητα για τις απολυμάνσεις σχολείων έχει και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Άλλωστε, έγινε και σχετική συνάντηση φορέων του νησιού, μεταξύ των οποίων ήταν και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης Α/θμιας και Β/θμιας Χίου, με τον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου, κ. Παντελή Βρουλή στις 10-03-2020 https://www.alithia.gr/tv/eidiseis/panetoimoi-gia-ton-koronoio-dilonoyn-oi-foreis. https://tvpatrida.gr/etoimoi-gia-kathe-endechomeno-oi-foreis/ και θα μπορούσαν να το ζητήσουν. Γιατί απαιτούμε, επομένως, μόνο απ’ τον Δήμο να το κάνει; Γιατί η τότε συνάντηση δεν κατέληξε σε απολύμανση των σχολείων, ενώ ακόμα εκείνα ήταν ανοιχτά; Μήπως, αυτό δεν ζητήθηκε από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης; Κι αν ζητήθηκε, γιατί τελικά δεν έγινε; Μήπως, όντως δεν χρειαζόταν; Και χρειάζεται τώρα, που είναι κλειστά τα σχολεία, με πιθανό το άνοιγμά τους σ’ ένα μήνα και βλέπουμε;
Επιπλέον, μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι η ΕΛΜΕ Χίου, ενώ είναι λαλίστατη για το ζήτημα των σχολικών καθαριστριών, και μην τυχόν κι εκείνες δουλέψουν σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου, ενώ τα σχολεία είναι κλειστά, δεν έχει βγάλει άχνα για την καθημερινή ταλαιπωρία των συναδέλφων εκπαιδευτικών με την ανοργανωσιά, την προχειρότητα, τα επικοινωνιακά τερτίπια, το ενδιαφέρον για το φαίνεσθαι κι όχι την ουσία του Υπουργείου Παιδείας και των τοπικών φερεφώνων του πάνω στο ζήτημα της τηλεκπαίδευσης. Η τηλεκπαίδευση, όπως τη βαπτίζει το Υπουργείο Παιδείας, καμία σχέση δεν έχει με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση όπως επιστημονικά έχει ορισθεί, ενώ δεν έχει υποστηρικτικό νομοθετικό πλαίσιο κι επομένως υποχρεωτικότητα. Παράλληλα πολλά γίνονται κατόπιν προφορικών εντολών ‘’καλοθελητών’’ βάση ενός δελτίου τύπου του Υπουργείου Παιδείας της 16-03-2020 https://www.minedu.gov.gr/news/44361-16-3-2020-deltio-typou-gia-tin-eks-apostaseos-ekpaidefsi, αλλά και αυτοσχεδιασμών-πρωτοβουλιών των Διευθυντών/-ριών των σχολείων. Ο εκπαιδευτικός κόσμος πολλά έχει υποστεί τις τελευταίες ημέρες από την μη προσβασιμότητα στις πλατφόρμες, που υποδεικνύει το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και τις ενορχηστρωμένες ανοίκειες επιθέσεις εις βάρος του από δημοσιογράφους άσχετους με την εκπαιδευτική διαδικασία για τις οποίες δεν έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα μέχρι και σήμερα το Υπουργείο Παιδείας. Κι όλα αυτά εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, που όλοι αγωνιούμε για την υγεία την δική μας και των προσφιλών μας προσώπων. Περιμέναμε, τουλάχιστον, να ζητά η ΕΛΜΕ Χίου να ανακοινωθεί ως εξεταζόμενη ύλη σε όλα τα μαθήματα, αλλά και τις Πανελλαδικές αυτή που διδάχθηκε ως την ημέρα που έκλεισαν τα σχολεία, ως ελάχιστη ψυχολογική στήριξη στους μαθητές μας και ειδικά εκείνους της Γ’ Λυκείου.
Κλείνοντας, ζητάμε από τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χίου να συναινέσουν στην πρότασή μας να δωρίσει η ΕΛΜΕ Χίου ένα συμβολικό ποσό στο Σκυλίτσειο Γενικό Νοσοκομείο Χίου λόγω κορωνοϊού, μιμούμενη την κεντρική ΑΔΕΔΥ, η οποία κατέθεσε την Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020, στο λογαριασμό του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς το συμβολικό ποσό των 2.500 ευρώ για την αγορά υγειονομικού υλικού https://adedy.gr/dwreagnkastorias/ . Είναι κάτι, που οι οικονομικές δυνατότητες της ΕΛΜΕ Χίου το επιτρέπουν. Επίσης, να ζητήσει απ’ την ΟΛΜΕ να κάνει ανάλογη κίνηση μ’ εκείνην της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, η οποία αποφάσισε να διαθέσει τις επόμενες μέρες 100.000 ευρώ για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, με υγειονομικό υλικό, στη μάχη που δίνεται κατά του covid-19. https://www.greekteachers.gr/%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF-%CE%B7-%CE%B4%CE%BF%CE%B5-%CF%80%CF%81%CE%BF/
Η ΕΛΜΕ Χίου οφείλει να επιδείξει αίσθημα αλληλεγγύης, κοινωνικής ευθύνης και συμπαράστασης, αφήνοντας στην άκρη, στις δύσκολες τούτες ώρες, που διανύουμε σαν κοινωνία, λογικές διχαστικές και μικροπολιτικές.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Νέος Προγραμματισμός Ωραρίου της Σύγχρονης Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης για Δημοτικά και Γυμνάσια
Σας ενημερώνουμε ότι ο νέος Προγραμματισμός Ωραρίου Δημοτικών και Γυμνασίων για τη Σύγχρονη εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (εξΑΕ) τροποποιείται λόγω της έναρξης των πρωινών μαθημάτων για μαθητές Δημοτικού από την ΕΡΤ, ως ακολούθως:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΩΡΩΝ ΑΝΑ ΒΑΘΜΙΔΑ

 
Έναρξη Λήξη Σύνολο ωρών
 
1. ΔΗΜΟΤΙΚΟ 12:00 16:00 4
 
2. ΓΥΜΝΑΣΙΟ 08:00 12:00 4
 
Ο προγραμματισμός αυτός καθίσταται αναγκαίος για να επιμερισθεί ισομερώς η χρήση του διαδικτύου.
Επισημαίνουμε ότι για τα Λύκεια συνεχίζει να ισχύει το διευρυμένο ωράριο 8:00 με 16:00.

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
H ΓΕΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ,
Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
 
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΙΚΑ
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

28sel7panelΠροσφορά και εκπαίδευση
 
Είναι γεγονός ότι η χώρα το τελευταίο διάστημα διανύει μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, ίσως τη δυσκολότερη των τελευταίων ετών, καθώς έχει ν’ αντιμετωπίσει όχι μόνο έναν αόρατο εχθρό, τον κοροναϊό, αλλά και έναν εχθρό εξ ανατολάς. Σχεδόν κάθε μέρα βγαίνουμε στα μπαλκόνια για να χειροκροτήσουμε όλους αυτούς τους αφανείς ήρωες που δίνουν τον αγώνα τους στα δικά τους πεδία μάχης, είτε στα νοσοκομεία είτε στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα.

 

Γι’ άλλη μια φορά, λοιπόν, σ΄αυτή την χώρα βλέπουμε πως υπάρχει φιλότιμο (μία λέξη που μόνο στα ελληνικά θα βρεις) και αγάπη για την πατρίδα και για την ίδια τη ζωή. Όλοι οι Έλληνες ενωμένοι στηρίζουν κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης με την αμέριστη βοήθεια όλων των διαπρεπών Ελλήνων επιστημόνων ανά τον κόσμο, οι οποίοι προσπαθούν να εξηγήσουν και να συμβάλλουν στη λύση αυτής της τεράστιας επιδημίας. Κάτι όμως που ξεχνάμε είναι ότι οι περισσότεροι από αυτά τα λαμπρά μυαλά και τους αφανείς ήρωες περάσανε από τα δημόσια ελληνικά σχολεία. Διδαχτήκανε την αγάπη στην πατρίδα, την αξία της προσφοράς στον συνάνθρωπο, την αξία της ζωής καθώς και το φιλότιμο από τον Έλληνα εκπαιδευτικό. Αυτόν τον εκπαιδευτικό που για άλλη μια φορά γίνεται αντικείμενο επίθεσης από λίγους «μεγαλοδημοσιογράφους» γνωστών ΜΜΕ και από μία μερίδα της κοινωνίας μας. Αναγνωρίζω, ωστόσο, ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και των δημοσιογράφων αναγνωρίζουν τη δουλειά μας και την προσφορά μας τόσο πριν, όσο και τώρα προς τους μαθητές μας.
Αυτούς τους μαθητές που δεν είναι απλά μέρος της δουλειάς μας αλλά είναι η ζωή μας. Γι’ αυτό όπως δεν διστάσαμε ποτέ να βάλουμε πλάτες σε κάθε προσπάθεια που αποσκοπούσε στη βέλτιστη εκπαίδευσή τους, έτσι και τώρα βάζουμε πλάτες σ’ αυτήν την προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, παρ’ όλες τις κάποιες αδυναμίες της, προσφορά που αναγνώρισε και ίδια η Υπουργός σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχε με εκπαιδευτικούς και μαθητές. Η ελλιπής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η οποία ήταν πρωταρχικό αίτημα εδώ και χρόνια, καθώς και η αδυναμία κάποιων μαθητών να έχουν πρόσβαση στην σύγχρονη τεχνολογία πρέπει να ξεπεραστούν. Γι’ αυτό όπως είπα και σε μια πρόσφατη δήλωσή μου στην εφημερίδα «το Βήμα» της Κυριακής , όλοι οι εκπαιδευτικοί είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε αυτή την προσπάθεια του Υπουργείου με δυσκολίες ή χωρίς.
Είναι, λοιπόν, αυτονόητο ότι όπως οι γιατροί, οι νοσηλευτές οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, έτσι και εμείς σ’ αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, οι οποίες σίγουρα απαιτούν συνεργασία, υποστηρίζουμε ενεργά αυτή την κοινή προσπάθεια και σίγουρα δεν χρειαζόμαστε την υποστήριξη κανενός «μεγαλοδημοσιογράφου».
 
Γκατζάλας Δημήτρης
Αιρετός Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε Δυτ. Μακεδονίας        
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 

Κριτική στο κείμενο ¨αγνώστου προελεύσεως¨ για την εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση…
 
Σχετικά με κείμενο που διακινείται στο διαδίκτυο, άνευ ¨υπογραφής¨ αλλά προφανούς καταγωγής, και προσκαλεί σε ενυπόγραφη στήριξη για την εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση…
Στις δύσκολες συνθήκες και την αρνητική συγκυρία λόγω της επιδημίας, η εκπαιδευτική διαδικασία δοκιμάζεται. Δεν θα πρέπει, όμως, αυτό να δημιουργεί την αίσθηση της «αδράνειας» και της απαξίωσης. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην εν λόγω προσπάθεια είναι μαζική, ανταποκρινόμενοι, με κάθε μέσο που διατίθεται (είτε «σύγχρονη» είτε «ασύγχρονη» εκπαίδευση είτε με την επικοινωνία μέσω άλλων διαδικτυακών μέσων και εφαρμογών), στην ανάγκη για «εξ αποστάσεως» παροχή εκπαιδευτικού έργου. Αυτό φαίνεται, εκτός των άλλων, και από τη «δυσλειτουργία» της πλατφόρμας του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ), λόγω της μαζικής συμμετοχής μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών. Συνάδελφοι από κάθε μέρος της ελληνικής επικράτειας, αψηφώντας «ανέξοδες κριτικές» και «αφορισμούς», συμμετέχουν μαζικά και εντατικά, για να συνεισφέρουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, να έλθουν σε επικοινωνία, και να βοηθήσουν τους μαθητές τους. Η θέληση των συναδέλφων είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους, με ευκολία και επιπολαιότητα κατακρίνουν τους εκπαιδευτικούς για την όποια «αδράνεια».

     Εν μέσω, λοιπόν, ενός τόσο σημαντικού «εγχειρήματος», θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κριτική που θα ασκήσουμε. Η κριτική μας θα πρέπει να είναι ουσιαστική και εποικοδομητική, δίχως να αναλώνεται σε δηλώσεις «εντυπωσιασμού» ή για ψηφοθηρικούς λόγους. Για το λόγο αυτό, αισθανόμαστε την ανάγκη να κατακρίνουμε ένα κείμενο «αγνώστου προελεύσεως», το περιεχόμενο του οποίου είναι επιεικώς απαράδεκτο.
     Πρόκειται για ένα κείμενο, το οποίο απαξιώνει το σύγχρονο εκπαιδευτικό και ασκεί μία καθαρά ψηφοθηρική αντιπολιτευτική κριτική η οποία απευθύνεται στο θυμικό του κάθε αναγνώστη. Φράσεις όπως : «δεν μας ρωτήσατε αν έχουμε Η/Υ», «είμαστε σε κίνδυνο», «δεν περιμέναμε να έχετε τέτοια ευαισθησία», «εκδοχή ατομικής ευθύνης», «είμαστε όλοι άοπλοι», αποτελούν όχι μόνο δηλώσεις απαξίωσης αλλά «σύγχυσης» και «πανικού». Θα πρέπει να ενημερώσουμε τους συντάκτες του εν λόγω κειμένου, ότι άλλο πράγμα είναι η κριτική σε ένα πρόβλημα, όπως είναι η δυσλειτουργία του ΠΣΔ, και άλλο πράγμα είναι «καταστροφολογία». Ως ΔΑΚΕ καθηγητών Ζακύνθου, λοιπόν, κρίνουμε ότι η κριτική στην όποια δυσλειτουργία της οποιαδήποτε «εκπαιδευτικής πλατφόρμας» (αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη εκπαιδευτική δράση) είναι θεμιτή και αναγκαία. Δεν θα πρέπει, όμως, να «καταστροφολογούμε», καθαρά, για τη δημιουργία εντυπώσεων.
     Αξιολογώντας και φράσεις όπως, «τελικά μας εμπαίζετε», «μέχρι και απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβάλλατε, τελικά σε μας και τα παιδιά μας δίνετε ψίχουλα και παράλληλα μας στοιβάζετε στα νέα εργασιακά κάτεργα», «είστε απόλυτα συγχρονισμένοι με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων», «ή μήπως σκέφτεστε να μας προσφέρουν (τεχνολογικό εξοπλισμό) οι καλοί «χορηγοί» με το αζημίωτο φυσικά», φτάνουμε στη διαπίστωση ότι είναι σαφής ο ιδεολογικός προσανατολισμός και τα κίνητρα των συντακτών του εν λόγω κειμένου. Οι συντάκτες αυτοί, αντί να ασκήσουν μία εμπεριστατωμένη και ψύχραιμη κριτική για τα υπάρχοντα προβλήματα, αναλώνονται σε απαράδεκτες γενικεύσεις και αφορισμούς οι οποίοι απευθύνονται στο θυμικό και όχι στη λογική. Πάνω σε αυτά έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα :
     α)Το ότι η κυβέρνηση, εφάρμοσε τις επιταγές των καθ’ ύλην αρμόδιων επιστημόνων για «απαγόρευση κυκλοφορίας», σημαίνει ότι επιδιώκει την ανελευθερία των πολιτών; Τι νόημα έχει η φράση «μας επιβάλλατε»; Ως ΔΑΚΕ καθηγητών ρωτάμε με ενδιαφέρον, δεν ήταν αναγκαία αυτή η επιβολή μέτρων; Μήπως, αγαπητοί συντάκτες του εν λόγω κειμένου, «μπερδεύετε» την παρούσα συγκυρία με άλλες καταστάσεις;
   β)Επιπλέον, χαρακτηριστικό είναι ένα από τα αιτήματα που περιλαμβάνονται στο εν λόγω κείμενο, «να εξασφαλιστεί ένα δωρεάν tablet για κάθε μαθητή». Πάνω σε αυτό το ζήτημα, κρίνουμε ότι οι νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη εκπαίδευση, θα πρέπει να αξιολογηθούν εποικοδομητικά από τους αρμόδιους φορείς και να δημιουργήσουν το πλαίσιο εκείνο που χρειάζεται για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, την επιμόρφωση εκπαιδευτικών και φορέων, όπως και τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού εξοπλισμού των σχολικών μονάδων, καθώς και την παροχή της οποιασδήποτε στήριξης στο μαθητικό δυναμικό. Είμαστε σύμφωνοι για την κριτική πάνω στις όποιες ελλείψεις ή «δυσλειτουργίες», δεν είμαστε, όμως, σύμφωνοι σε μία κριτική η οποία, λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων, από τη μία «καταστροφολογεί» (μας «εμπαίζετε…», «μας επιβάλλετε…», «μας καταδικάζετε…» και από την άλλη «δώστε δωρεάν τάμπλετ».
   γ) Συνακόλουθα, κρίνουμε ότι είναι εμφανέστατη η ασυνέπεια των συντακτών του εν λόγω κειμένου αναφορικά με την κριτική που ασκούν για την (ενδεχόμενη) εμπλοκή «καλών χορηγών» στην ενίσχυση της εκπαίδευσης. Θα πρέπει, επίσης, (οι συντάκτες) αν θέλουν να είναι συνεπείς, να καταδικάσουν και την οποιαδήποτε συνεισφορά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας (βιομηχανίες, επιχειρήσεις, ιδιώτες) στην ενίσχυση του δοκιμαζόμενου συστήματος δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με τη λογική των συντακτών του εν λόγω κειμένου, όλες αυτές οι προσπάθειες που προέρχονται από την ιδιωτική πρωτοβουλία, είναι ένα «ύπουλο σχέδιο» του «κεφαλαίου», να «αλώσει» το σύστημα της δημόσιας υγείας και να «αντικαταστήσει» το κράτος. Περιμένουμε λοιπόν, όπως γενικολογούν (οι συντάκτες του κειμένου) μιλώντας για «κάτεργα» και «θεωρία ατομικής ευθύνης», να μιλήσουν και εναντίον της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την ενίσχυση σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία λόγω της επιδημίας.
Τελειώνοντας, ως ΔΑΚΕ καθηγητών Ζακύνθου, κρίνουμε ότι το εν λόγω κείμενο έχει ως σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων, μέσα από γενικεύσεις και αφορισμούς, καθαρά για «ψηφοθηρικούς» λόγους. Για το λόγο αυτό, προτείνουμε στους συναδέλφους να κρίνουν με ψυχραιμία και νηφαλιότητα.
 
ΔΑΚΕ καθηγητών Ζακύνθου
31/3/2020
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 


Ως ΔΑΚΕ της Ε’ ΕΛΜΕ θα θέλαμε κατ΄ αρχήν να τονίσουμε ότι υποκλινόμαστε στο σύνολο των ανθρώπων εκείνων που με υψηλό το αίσθημα του καθήκοντος και της ευθύνης δίνουν τη μάχη τους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για την εξασφάλιση πολύτιμων αγαθών όπως είναι η υγεία, η εκπαίδευση, η ασφάλεια και η επάρκεια σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Όσο αφορά στο δικό μας λειτούργημα, βούληση όλων των εκπαιδευτικών στις δύσκολες αυτές συγκυρίες,είναι να συμπαρασταθούμε στους μαθητές και τις μαθήτριές μας και να σταθούμε δίπλα τους όχι μόνο ως παιδαγωγοί αλλά και ως εμψυχωτές. Είναι κάτι, που εμπράκτως εφαρμόζουμε, ανταποκρινόμενοι πρωτίστως στην φωνή της συνείδησης και του επαγγελματικού μας καθήκοντος αλλά και στις οδηγίες του Υπουργείου για την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, παρά τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και την αρνητική κριτική που δεχόμαστε από κέντρα παραπληροφόρησης και απαξίωσης του εκπαιδευτικού συστήματος και όσων το υπηρετούν. Και είναι κάτι που χρειαζόμαστε και εμείς από τις προϊστάμενες αρχές μας. Συμπαράσταση και Αναγνώριση που θα γίνεται φωναχτά, με ψυχή και όχι από συμβατική υποχρέωση.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να πούμε πως αναγνωρίζουμε ότι λόγω των έκτακτων συνθηκών που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, η εξ αποστάσεως διδασκαλία είναι το πλέον πρόσφορο εργαλείο για να διατηρήσουμε την επαφή μας με την εκπαιδευτική διαδικασία. Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, αυτή η διαδικασία δε μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση. Πρέπει να έχει καθαρά υποστηρικτικό ρόλο στην παιδαγωγική και διδακτική πράξη και να συμπληρώνει την εκπαιδευτική διαδικασία για όσο χρόνο αυτό απαιτηθεί. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται να χρησιμοποιηθεί, υπό αυστηρούς, παιδαγωγικούς όρους και προϋποθέσεις και φυσικά με αρωγό την κατάλληλη οργάνωση.
Οι δυσκολίες για την υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι πολλές, αναμενόμενες και τώρα πιά γνωστές σε όλους. Τα προβλήματα αυτά σχετίζονται με τη δυνατότητα πρόσβασης του συνόλου των μαθητών στην διαδικασία, αλλά και όλων των εκπαιδευτικών πράγμα που σχετίζεται με την κατοχή ηλεκτρονικών υπολογιστών, με την επαρκή από πλευράς ταχύτητας αποστολής και λήψης δεδομένων στο διαδίκτυο, με τη λειτουργία του ΠΣΔ και των προτεινόμενων πλατφορμών, αλλά και με την έλλειψη στοχευμένης επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στη χρήση των ειδικών ψηφιακών εργαλείων.
Κατά συνέπεια, και προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των μαθητών, των γονέων, αλλά και των εκπαιδευτικών, που ξοδεύουν πολύ χρόνο στις προσπάθειες για πρόσβαση στις ψηφιακές πλατφόρμες, ενώ θα μπορούσε να διατεθεί ο χρόνος αυτός στην μαθησιακή υποστήριξη και διαδικασία, ενδείκνυται η χρήση οποιασδήποτε μεθόδου θεωρείται πλέον πρόσφορη με βάση την εικόνα που έχουν διαμορφώσει οι εκπαιδευτικοί για τη λειτουργία της τάξης τους από την καθημερινή επαφή τους με αυτήν.
Στις μεθόδους αυτές προτείνουμε να συγκαταλέγονται:
1. Η επικοινωνία και η συνεργασία με τους μαθητές τους μέσω e-mail,
2. Η χρήση του ιστολογίου της σχολικής μονάδας, όπου μπορούν να αναρτούν το εκπαιδευτικό υλικό
3. Η σύγχρονη επικοινωνία με την τάξη μέσω skype, zoom, κ.λπ.
4. Η χρήση άλλων τρόπων που ενδέχεται να έχουν εφαρμογή με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες, τον τύπο του σχολείου και του τόπου στον οποίο βρίσκεται.
5. Η χρήση της κάθε πλατφόρμας που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας υπό την προϋπόθεση της ικανοποιητικής λειτουργικότητάς της.
6. Επιπλέον, κρίνεται απαραίτητη και η αξιοποίηση της εκπαιδευτικής τηλεόρασης.
Τέλος θεωρούμε πως στην εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης πρέπει να γίνει προσπάθεια να μετάσχει το σύνολο των μαθητών και των εκπαιδευτικών, για να μην δημιουργηθούν επιπρόσθετες των υπαρχόντων, δυσκολίες.
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες. Η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για τις ελλείψεις της δημόσιας παιδείας και τους πρόσφατους σχεδιασμούς της, είναι γνωστές. Το παράδοξο στην υπόθεση είναι, ότι όλοι, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, αλλά πρωτίστως οι κομματικοί του ΣΥΡΙΖΑ, ασκούν αυτή την κριτική, ξεχνώντας ότι οι ίδιοι είχαν τα ηνία της πολιτικής-εκπαιδευτικής ηγεσίας για τέσσερα και πλέον έτη και απείχαν συστηματικά και συνειδητά από συναινετικές προσπάθειες αλλαγής του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Το πρόβλημα της παιδείας είναι διαχρονικό και χρειάζεται ουσιαστικές επεμβάσεις από όλους με θετική διάθεση συνεργασίας, αφού αφορά στο μέλλον της χώρας,για να λυθεί.
Τώρα δεν είναι ίσως η κατάλληλη ώρα για ατέρμονες συζητήσεις γύρω από τα υπάρχοντα προβλήματα. Εμείς ως εκπαιδευτικοί γινόμαστε ακόμα μια φορά οι στυλοβάτες και αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Προσπαθούμε να αποφύγουμε την εμπλοκή σε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις αλλά δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήνουμε τίποτε αναπάντητο. Η ώρα της εμπεριστατωμένης κριτικής, και των προτάσεων του συνδικαλισμού θα έρθει με το πέρας της νέας αυτής κρίσης και με σύμμαχο τον χρόνο.
Όπως προαναφέραμε, όταν οι συνάνθρωποί μας πεθαίνουν, όταν τα ίδια τα παιδιά που έχουν βιώσει ήδη την ανασφάλεια της οικονομικής κρίσης, βιώνουν σήμερα το αίσθημα του φόβου και ενδεχομένως της απώλειας μιας ζωής εξ αιτίας του κορωνοϊού, εκείνο που πρέπει να προασπίσουμε με κάθε τρόπο, είναι η υγεία όλων. Όλα τα άλλα ακολουθούν. Και η γνώση μπορεί να αποκτηθεί και η επαγγελματική εργασία να ξαναμπεί στον ρυθμό της και ότι κάναμε να το ξανακάνουμε και μάλιστα καλύτερα. Για αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε όλοι καλά. Ας έχουμε λοιπόν υπομονή, ας ακολουθούμε τις οδηγίες που μας δίνουν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και ας έχουμε αισιοδοξία. Και να θυμόμαστε τα λόγια που είπε κάποιος : «Γκρεμίστε τα εργοστάσια, πάρτε τα πάντα, αλλά αφήστε τους ανθρώπους. Πολύ γρήγορα θα τα έχουμε πάλι όλα»
Η χώρα μας αλλά και η υφήλιος όλη ζει πρωτοφανείς καταστάσεις εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού, και η αλήθεια είναι ότι όλοι μας προσπαθούμε σταδιακά να προσαρμοστούμε στη νέα αυτή πραγματικότητα. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία αυτή τη στιγμή, όμως, είναι η προάσπιση της υγείας όλων.
Θεσσαλονίκη 30-3-2020
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΔΑΚΕ Ε’ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΪΤΣΙΔΗΣ

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 32

Εκπαιδευτικά Νέα