Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Φεβρουάριος 2020 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr
 

Απάντηση της Υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη , σε ερώτηση, που είχε καταθέσει ο βουλευτής ΝΔ , κ. Φώντας Μπαραλιάκος

 
Ο βουλευτής του νομού Πιερίας, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, είχε διερευνήσει με ερώτησή του τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας για την ένταξη μόνιμων και υποχρεωτικών ωρών διδασκαλίας οδικής παιδείας στο δημόσιο και ιδιωτικό εκπαιδευτικό σύστημα καθώς και το αυστηρό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του εν λόγω προγράμματος.
Η ευαισθησία του κ.Μπαραλιάκου για το “φόρο αίματος” που αποδίδουν στην άσφαλτο κάθε χρόνο οι Έλληνες είναι γνωστή. Συμμετέχοντας στην Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας

της Βουλής ενίσχυσε, ακόμη, περισσότερο την ούτως ή άλλως σταθερή του πεποίθηση πως αν δεν αλλάξει ο τρόπος που σκεφτόμαστε και οδηγούμε, θα εξακολουθούμε να θρηνούμε αθώα θύματα. Τα τροχαία είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 15 έως 30 ετών βάσει στατιστικών, και, όπως ο γνωστός σε όλους μας Ιαβέρης έχει επισημάνει, “πρόκειται για γενοκτονία”.
Η ορθή οδηγική συμπεριφορά και η εξοικείωση με βασικούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής είναι πρωτίστως ζήτημα παιδείας. Για τον κ. Μπαραλιάκο αυτή ξεκινά από το σπίτι και συνεχίζεται στο σχολείο. «Μόνο έτσι μπορούμε να ευελπιστούμε πως θα σταματήσει η χώρα μας αυτόν τον θανατηφόρο πρωταθλητισμό» είχε σημειώσει σε παλαιότερη τοποθέτησή του.
Ορμώμενος από τις σκέψεις αυτές ο βουλευτής απηύθυνε ερώτηση στην Υπουργό Παιδείας σχετικά με το σχεδιασμό εκ μέρους του Υπουργείου ένταξης μόνιμων και υποχρεωτικών ωρών διδασκαλίας οδηγικής συμπεριφοράς στο δημόσιο και ιδιωτικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η απάντηση που δόθηκε εκ μέρους της Υφυπ. κας Σ.Ζαχαράκη ήταν θετική και στο πλαίσιο ένταξης μαθημάτων καλλιέργειας δεξιοτήτων θα ενταχθούν στα σχολικά προγράμματα από το επόμενο έτος μαθήματα οδικής παιδείας.
Ειδικότερα η Υφυπουργός στην απάντησή της μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Το ζήτημα της ανάπτυξης σωστής οδηγικής συμπεριφοράς και συνείδησης προτάχθηκε ως μείζονος σημασίας από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. Ήδη εντός των πρώτων μηνών ανάληψης της ηγεσίας, πραγματοποιήθηκε ευρύς και ουσιαστικός κύκλος συναντήσεων τόσο με τα συναρμόδια Υπουργεία αλλά και τους λοιπούς φορείς με σκοπό την επικαιροποίηση του υφισταμένου υλικού αλλά και τη διαμόρφωση νέων προγραμμάτων για τη συστηματική και αποτελεσματική εκπαίδευση των νέων και την ουσιαστική απόκτηση σωστής οδηγικής παιδείας. Προς τον σκοπό αυτόν, μία αποσπασματική προσέγγιση θεμάτων κυκλοφοριακής αγωγής δεν μπορεί να είναι αρκετή. Ως νέα πολιτική ηγεσία, πιστεύουμε πως η εκπαίδευση και τριβή των μαθητών πρέπει να είναι συνεχής και πολύπλευρη. Για τον σκοπό αυτόν, ως έχει ήδη επισημανθεί, δρομολογούμε την εισαγωγή σχετικής ενότητας στα ωρολόγια προγράμματα των σχολείων διαφορετικών βαθμίδων, τα οποία κατόπιν της σχετικής επεξεργασίας κι έγκρισής τους από το Ι.Ε.Π. θα τεθούν σε εφαρμογή από την ερχόμενη σχολική χρονιά.»
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες  η απαγόρευση των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό αφορά και τα προγράμματα Erasmus+ παρά το γεγονός πως πρόκειται για διακρατικές συμφωνίες κι έχουν ιδιαιτερότητες.Για παράδειγμα τα προγράμματα αυτά γίνονται και το καλοκαίρι και σε περιόδους διακοπών ακόμα και τη μέρα των εθνικών εκλογών κάτι που δεν συμβαίνει με άλλες σχολικές εκδρομές.

Αναμένεται να ανακληθούν μέχρι νεοτέρας λόγω κορονοϊού όσες εγκρίσεις μετακίνησης έχουν δοθεί για το εξωτερικό.
Πολλές διευθύνσεις έχουν ενημερώσει τηλεφωνικά τους διευθυντές των σχολείων για να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

Τοποθέτηση Αιρετού ΠΥΣΔΕ Σερρών Παπαχρήστου Βασιλείου στη συνεδρίαση
της 28ης Φεβρουαρίου 2020
Επί του πίνακα Α και Γ Κενών και πλεονασμάτων Γενικής Παιδείας.
Ερωτήματα που έθεσα στη διοίκηση.
1.           Το πρώτο ερώτημα που έθεσα είναι εάν η διοίκηση προέβη σε έλεγχο της ακρίβειας των δηλωθέντων στοιχείων των πινάκων Α όπως αυτό προσδιορίζεται από την εγκύκλιο 23866/Ε2/18-02-2020 με θέμα: «Προσδιορισμός κενών οργανικών θέσεων και πλεονασμάτων εκπαιδευτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τις μεταθέσεις του έτους 2020 από περιοχή σε περιοχή»

 

«Ο πίνακας Α΄ θα υπογραφεί από τον Διευθυντή Σχολικής Μονάδας και στη συνέχεια θα αποσταλεί στην οικεία Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης, ενώ οι πίνακες Β΄ και Γ΄ θα συνταχθούν - αφού ελεγχθούν τα στοιχεία των πινάκων Α΄- και θα υπογραφούν από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης ύστερα από γνώμη του ΠΥΣΔΕ.»
Η απάντηση που έλαβα είναι ότι δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν τα στοιχεία των πινάκων και ότι ο μοναδικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε από τη διοίκηση αναφέρεται μόνο στο προσωπικό δηλαδή πόσοι εκπαιδευτικοί υπηρετούν σε κάθε σχολική μονάδα ανά ειδικότητα και ποιο το υποχρεωτικό τους ωράριο.
2.           Στη συνέχεια ζήτησα να ενημερωθεί το υπηρεσιακό συμβούλιο για τον τρόπο συμπλήρωσης των πινάκων Β και Γ.
 
Η απάντηση που έλαβα είναι ότι οι ώρες που προκύπτουν ανά ειδικότητα στους πίνακες Β και πίνακα Γ αποτελούν αλγεβρικό άθροισμα των κενών και των πλεονασμάτων ανά ειδικότητα των σχολικών μονάδων ανά μονάδα σχολείων, πίνακες Β, και της ΔΔΕ Σερρών συνολικά πίνακας Γ.
3.           Το τρίτο σημείο που ζήτησα να διευκρινιστεί αναφερόταν στον έλεγχο του επιμερισμού των ωρών που αντιστοιχούν στις κοινές ειδικότητες. Δηλαδή όταν υπάρχουν κοινές ειδικότητες που έχουν πρώτη ανάθεση το ίδιο μάθημα εάν έχει υπάρξει έλεγχος για την ισοκατανομή αυτών.
 
Η απάντηση που έλαβα είναι ότι δεν έχει υπάρξει έλεγχος και η διοίκηση αποδέχθηκε ότι δηλώθηκε από τα σχολεία.
4.           Τέταρτο σημείο που επεσήμανα ήταν σχετικό με το εάν στους πίνακες Α έχουν υπολογιστεί ι εκπαιδευτικοί που θα αποχωρήσουν αυτοδίκαια από την υπηρεσία μέχρι 31 Αυγούστου 2019 (άρθρο 4 Π.Δ. 50/1996).
 
Η απάντηση που έλαβα είναι ότι η διοίκηση προέβη σε έλεγχο επ’ αυτού του θέματος.
5.           Ρώτησα εάν στους πίνακες Α έχουν ληφθεί υπόψη και ώρες που αντιστοιχούν στην μαθητεία.
Μου απάντησε η διοίκηση ότι δεν έχουν προσμετρηθεί ώρες μαθητείας.
 
6.           Έκτο σημείο στο οποίο αναφέρθηκα είναι εάν έχουν προσμετρηθεί οι ώρες της ερευνητικής εργασίας καθώς και οι ώρες των μαθημάτων επιλογής τόσο στα ΓΕΛ όσο και στα ΕΠΑΛ.
 
Η διοίκηση μου απάντησε ότι έχουν προσμετρηθεί οι ώρες της ερευνητικής εργασίας αλλά δεν προσμετρήθηκαν οι ώρες της των μαθημάτων επιλογής.
 
 
Η τοποθέτησή μου επί της διαδικασίας και της συμπλήρωσης των πινάκων Β και Γ.
 
Επισημάνσεις επί των πινάκων.
Προκαλεί εύλογα ερωτήματα και αρνητική εντύπωση:
η αποστολή από το υπουργείο της εγκυκλίου 23866/Ε2/18-02-2020με θέμα: «Προσδιορισμός κενών οργανικών θέσεων και πλεονασμάτων εκπαιδευτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τις μεταθέσεις του έτους 2020 από περιοχή σε περιοχή»
και η εντολή αυτού προς τις ΔΔΕ
για τη συμπλήρωση των πινάκων Α, Β και Γ
ενώ η υπουργός δημόσια ανακοίνωσε και επισήμως ανέπτυξε ακροθιγώς τις απόψεις της στο υπουργικό συμβούλιο για τα νέα προγράμματα σπουδών και το νέο τρόπος εισαγωγής των μαθητών/τριων στην γθμια εκπαίδευση.
Δηλαδή εντελλόμεθα να συμπληρώσουμε πίνακες για να πραγματοποιηθούν οι μεταθέσεις με πρόγραμμα σπουδών που θα καταργηθεί.
Οι μεταθέσεις θα πραγματοποιηθούν με βάση τον πίνακα Γ ο οποίος συμπληρώνεται σύμφωνα με την εγκύκλιο 23866/Ε2/18-02-2020 με θέμα: «Προσδιορισμός κενών οργανικών θέσεων και πλεονασμάτων εκπαιδευτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τις μεταθέσεις του έτους 2020 από περιοχή σε περιοχή»
«Όσον αφορά στις αναθέσεις μαθημάτων και τα ωρολόγια προγράμματα, ο υπολογισμός θα γίνει σύμφωνα με τις ισχύουσες Υ.Α., εγκυκλίους και οδηγίες που εκδίδονται αρμοδίως από τη Δ/νση Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δ.Ε. και τη Δ/νση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ.»
που σε λίγο θα αποτελούν παρελθόν.
Πιθανότατα οι ανακοινωθείσες μεταθέσεις με το παλαιό πρόγραμμα σπουδών δε θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των σχολικών μας μονάδων
ή κάποιοι εξ αυτών να μη συμπληρώνουν το ωράριό τους
ή να μην υπάρχει η δυνατότητα να τους αποδοθεί οργανική θέση σε σχολικές μονάδες.
                Επομένως προβαίνουμε στη συμπλήρωση του πίνακα Γ, δίχως να μας εγγυάται κανείς ότι οι μεταθέσεις που θα πραγματοποιηθούν θα είναι αξιόπιστες, με βάση τα πραγματικά δεδομένα που θα υφίστανται όταν οι μετατιθέμενοι θα υποβάλλουν αίτηση για να τοποθετηθούν.
Η εγκύκλιος 23866/Ε2/18-02-2020/με θέμα: «Προσδιορισμός κενών οργανικών θέσεων και πλεονασμάτων εκπαιδευτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τις μεταθέσεις του έτους 2020 από περιοχή σε περιοχή»
Μεταξύ των άλλων αναφέρει:
«Επισημαίνεται ότι ο μη σωστός έλεγχος εμπίπτει στις διατάξεις του εδαφίου β της παρ. 1 του άρθρου 107 του Ν.3528/2007, όπως ισχύει»
Σύμφωνα με τα παραπάνω έχουμε πειθαρχικό έλεγχο για όλους όσοι εμπλέκονται στη συμπλήρωση των πινάκων Α, Β και Γ αλλά και σε αυτόν που τους υπογράφει.
Με απειλητικό ύφος απευθύνεται προς όλους τους εμπλεκόμενους για τη συμπλήρωση των πινάκων ενώ με βάση αυτά που ανέπτυξα δεν υπάρχει δυνατότητα για να υπάρξει ουσιαστικός και ενδελεχής έλεγχος επί των δηλωθέντων στοιχείων.
Στο προοίμιο της εγκυκλίου 23866/Ε2/18-02-2020/με θέμα: «Προσδιορισμός κενών οργανικών θέσεων και πλεονασμάτων εκπαιδευτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τις μεταθέσεις του έτους 2020 από περιοχή σε περιοχή» αναγράφεται:
«Προκειμένου η υπηρεσία μας να προβεί στην κατάρτιση των πινάκων οργανικής σύνθεσης διδακτικού προσωπικού ανά περιοχή μετάθεσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Π.Δ. 50/96 (ΦΕΚ 45τΑ’) και του άρθρου 7 του Ν.3848/2010 (ΦΕΚ 71τΑ’), ώστε να πραγματοποιηθούν οι μεταθέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του έτους 2019, παρακαλούμε να συμπληρωθούν με ευθύνη σας οι επισυναπτόμενοι πίνακες Α΄, Β΄ και Γ΄, σύμφωνα με τις ακόλουθες οδηγίες»
Η παράγραφος 4 του άρθρου 7 του Ν 3848/2010 αναφέρει τα εξής:
«4. Εντός του πρώτου διμήνου κάθε έτους και οπωσδήποτε πριν τον προσδιορισμό των κενών θέσεων και των λειτουργικών αναγκών καθορίζεται, με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης, ο αριθμός των τμημάτων, τάξεων, κατευθύνσεων ή άλλων ενοτήτων που θα λειτουργήσουν το επόμενο σχολικό έτος σε κάθε σχολική μονάδα της οικείας βαθμίδας. Η απόφαση αυτή μπορεί να τροποποιείται μόνο για εξαιρετικούς λόγους με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.»
Ερωτώ λοιπόν είναι κλειδωμένα τα τμήματα για την επόμενη σχολική χρονιά;
Και πώς είναι δυνατόν άραγε να οριστικοποιηθούν τούτη τη χρονική στιγμή τα τμήματα όταν οι μετεγγραφές των μαθητών από τα Γενικά Λύκεια στα ΕΠΑΛ συνεχίζονται μέχρι και τα Χριστούγεννα;
Πώς είναι δυνατόν να είναι οριστικοποιημένα τα τμήματα όταν οι μαθητές μπορούν να αλλάζουν ομάδα προσανατολισμού μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για τη Β λυκείου και μέχρι 20 Σεπτεμβρίου για τη Γ Λυκείου;
Η απάντηση είναι όχι. Η εγκύκλιος όμως ζητά να βασιστούμε στην παραπάνω παράγραφο για να δηλωθούν ορθά τα τμήματα ανά σχολική μονάδα για να συμπληρωθούν ορθά οι πίνακες και το πιο τραγικό ότι ελέγχεται πειθαρχικά αυτός που δε συμπληρώνει σωστά τους πίνακες.
Πώς θα συμπληρωθούν άραγε σωστά οι πίνακες αυτοί; Ποιος ενδιαφέρεται για το ορθό;
Μόνον διά το φαίνεστε. Δυστυχώς.
Εντός μικρού χρονικού διαστήματος εντέλλονται οι πάντες, που ελέγχονται πειθαρχικά, να διευθετήσουν ορθά κάτι που εξ αρχής, εκ της δημιουργίας του είναι στρεβλό.
Εκ των πραγμάτων ο πίνακας Γ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και επομένως και οι πίνακες Α που έχουν αποσταλεί από τις σχολικές μονάδες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όχι εξαιτίας των διευθυντών των σχολικών μονάδων αλλά λόγω της ασάφειας που εκ των πραγμάτων υπάρχει για την λειτουργία των σχολικών μονάδων την επόμενη σχολική χρονιά.
Όταν θα κληθούμε να προβούμε στις υπηρεσιακές μεταβολές (βελτιώσεις, οριστικές τοποθετήσεις) πρέπει να ζητήσουμε εκ νέου όλα τα στοιχεία επικαιροποιημένα με βάση τον αριθμό μαθητών ανά τάξη γενικής παιδείας, ανά ομάδα προσανατολισμού, ανά τομέα, ανά ειδικότητας. Είναι επίσης γνωστό ότι για να έχουμε σαφή εικόνα για τον αριθμό των μαθητών στις ομάδες προσανατολισμού, στις ξένες γλώσσες πρέπει να υποβληθούν υπογεγραμμένες δηλώσεις των κηδεμόνων τους.
Ενώ στην παράγραφο 5 του άρθρου 7 του Ν 3848/2010 αναφέρεται
«5. Ο προσδιορισμός των κενών θέσεων και των λειτουργικών αναγκών γίνεται από τον διευθυντή εκπαίδευσης ύστερα από γνώμη του περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου αφού ληφθούν υπόψη τα στοιχεία των παραγράφων 2 και 3.»
Στον πίνακα Γ όμως εδώ και μια πενταετία η στήλη εκτίμηση ΠΥΣΔΕ έχει καταργηθεί.
Ενώ έχει προστεθεί η στήλη «ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ» όπως μνημονεύεται στην παράγραφο 7 του άρθρου 7 του Ν 3848/2010
«7…. Στους πίνακες καταγράφεται ο αριθμός των υπεράριθμων εκπαιδευτικών. Κατά τη διαδικασία αυτή λαμβάνονται υπόψη: τα κενά και οι υπεραριθμίες κατά περιοχή μετάθεσης- όπως αποτυπώθηκαν με τη διαδικασία της παραγράφου 5»
Δύο μέτρα και δύο σταθμά!!!
 
Επί του πίνακα Γ:
Καταψηφίζω τον πίνακα Γ διότι:
1.   Προκύπτει από λογιστικής φύσεως υπολογισμό των ωρών σε κενά και πλεονάσματα ανά ειδικότητα. Δεν λαμβάνει υπόψη του, καθόλου το γεωγραφικό ανάγλυφο του νομού μας όπως και κάθε άλλου νομού. Αποσκοπεί στον μηδενικό αριθμό μεταθέσεων.
2.   Εδώ και τέσσερα χρόνια έχει παραληφθεί η στήλη με τίτλο «ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΥΣΔΕ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ/ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ». Επομένως πουθενά δεν θα αποτυπωθεί στον πίνακα Γ αλλά και στα καταχωρημένα στοιχεία στο σύστημα στο ηλεκτρονικό σύστημα e-DataCenter η εκτίμηση του ΠΥΣΔΕ. Πώς πρακτικά εφαρμόζεται η φράση της εγκυκλίου «ύστερα απ ό γνώμη του ΠΥΣΔΕ» καθώς και του νόμου 3848/2010;
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
Κυριακή, 01 Μαρτίου 2020 01:37

Η απόφαση για τις ισοβαθμίες


Εκδόθηκε από το υπουργείο Παιδείας η πολυαναμενόμενη Υπουργική Απόφαση που καθορίζει όλες τις διαδικασίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Συγκεκριμένα καθορίζονται:
1. Η αίτηση συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
2. Τα ειδικά μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητάς τους.
3. Ο τρόπος υπολογισμού των μορίων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.
4. Οι διαδικασίες για την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου.
5. Η Βεβαίωση Συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
6. Τι γίνεται σε περίπτωση ισοβαθμίας.
7. Ο καθορισμός των διαδικασιών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.


Τα σημαντικότερα σημεία της εγκυκλίου είναι αυτά που αφορούν στον υπολογισμό των μορίων και στο μεγάλο πρόβλημα των ισοβαθμιών.  Ιδού τι ορίζει το Υπουργείο Παιδείας.
Υπολογίζεται ο μέσος όρος των 4 μαθημάτων και πολλαπλασιάζεται με 1.000. Στην περίπτωση ισοβαθμίας εφαρμόζεται μία πρωτότυπη διαδικασία, που ουσιαστικά αποτελεί επαναφορά των βασικών μαθημάτων.
Αρχικά ορίζονται τα μαθήματα σε σειρά προτεραιότητας:

  Μάθημα Α Μάθημα Β Μάθημα Γ Μάθημα Δ
1ο Πεδίο Αρχαία Ελληνικά Ιστορία Κοινωνιολογία Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
2ο Πεδίο Μαθηματικά Φυσική Χημεία Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
3ο Πεδίο Βιολογία Χημεία Φυσική Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
4ο Πεδίο Μαθηματικά Οικονομία Πληροφορική Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Τα μαθήματα Α και Β είναι τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας με το παλαιό σύστημα, που έχουν αυξημένη βαρύτητα, τώρα πια, μόνο σε περίπτωση ισοβαθμίας. Σε περίπτωση ισοβαθμίας πολλών υποψηφίων σε κάποια μόρια, τότε προηγούνται αυτοί που έχουν μεγαλύτερο βαθμό στο Α μάθημα. Έτσι μειώνεται ο αριθμός των ισοβαθμούντων. Από αυτούς που έχουν απομείνει επιλέγονται αυτοί που έχουν μεγαλύτερο βαθμό στο μάθημα Β. Μ’ αυτό τον τρόπο περιορίζονται ακόμα περισσότερο οι ισοβαθμούντες. Αν έχουν απομείνει ακόμα ισοβαθμούντες, τότε προηγούνται οι υποψήφιοι που έχουν μεγαλύτερο άθροισμα στα μαθήματα Γ και Δ.
Ας δούμε ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε πως λειτουργεί η διαδικασία. Στο παράδειγμά μας οι τρεις υποψήφιοι έχουν τους βαθμούς που βλέπετε. Η βαθμολογία αυτή τους δίνει άθροισμα 41, που διαιρούμενο με το 4 και πολλαπλασιαζόμενο με 1.000 μας δίνει 10.250 μόρια. Έχουμε ισοβαθμία. Οι τρεις ισοβαθμήσαντες συγκρίνονται ως προς τη βαθμολογία τους στο μάθημα Α, που εδώ είναι τα Μαθηματικά. Ο τρίτος υποψήφιος έχει γράψει χαμηλότερο βαθμό από τους άλλους δύο και αποκλείεται. Οι πρώτοι δύο έχουν γράψει τον ίδιο βαθμό 11.
Εξετάζονται ως προς τον βαθμό στο Μάθημα Β, που είναι η Φυσική στο παράδειγμά μας. Έχουν γράψει τον ίδιο βαθμό. Εξετάζονται ως προς το τρίτο κριτήριο που είναι το άθροισμα των Μαθημάτων Γ και Δ, εδώ η Χημεία και η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία. Έχουν τον ίδιο βαθμό 20 και στο τελευταίο κριτήριο, οπότε εισάγονται και οι δύο.

Μόρια υποψηφίων και ισοβαθμίες με το νέο σύστημα εισαγωγής
Μάθημα Υποψήφιος 1 Υποψήφιος 2 Υποψήφιος 3
Α. Μαθηματικά 11 11 10
Β. Φυσική 10 10 11
Γ. Χημεία 08 12 12
Δ. Νέα Ελληνική Γλώσσα 12 08 08
Μόρια με το νέο σύστημα 10.250 10.250 10.250
Μελέτη: Στράτος Στρατηγάκης

Αυτό σημαίνει ότι μεταξύ όσων έχουν ίδιο άθροισμα στα 4 μαθήματα ισοβαθμούντες θα είναι όσοι έχουν γράψει τους ίδιους βαθμούς στα Μαθήματα Α και Β, δηλαδή στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας με τον παλιό τρόπο υπολογισμού των μορίων. Βέβαια το Μάθημα Α παίρνει μεγαλύτερη αξία γιατί στο παράδειγμά μας ο τρίτος υποψήφιος τίθεται εξαρχής εκτός. Πράγματι, οι δύο πρώτοι υποψήφιοι θα είχαν τα ίδια μόρια και με τον παλιό τρόπο υπολογισμού των μορίων και θα εισάγονταν και οι δύο.
Από τη στιγμή που οι δύο υποψήφιοι έχουν το ίδιο άθροισμα στα τέσσερα μαθήματα (41 στο παράδειγμά μας, που δίνει 10.250 μόρια) και έχουν τον ίδιο βαθμό στο Μάθημα Α και στο Μάθημα Β, τότε αναγκαστικά θα ισοβαθμούν στο τρίτο κριτήριο, που είναι το άθροισμα στα Μαθήματα Γ και Δ. Προφανώς, λοιπόν το τρίτο κριτήριο δεν χρειαζόταν, απλά, υποθέτω, προστέθηκε για να μην φαίνεται ότι έχουμε άτυπη επαναφορά των βασικών μαθημάτων.
Φανταστείτε να συμβεί αυτό στα 18.500 μόρια και να εισαχθούν οι δύο υποψήφιοι στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης και ο τρίτος να χάσει την Ιατρική. Ποιος θα πείσει τον τρίτο υποψήφιο να μη νιώθει αδικημένος;
Τα υπόλοιπα σημεία της Υπουργικής Απόφασης δεν κρύβουν εκπλήξεις, καθώς επαναλαμβάνονται όσα ίσχυαν μέχρι τώρα.


Του Στράτου Στρατηγάκη
Μαθηματικού - Ερευνητή

naftemporiki.gr 

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Αρχική σελίδα ΚΕΕΛΠΝΟΤι είναι COVID-19 και τι SARS–CoV-2; Ο νέος κορωνοϊός-2019 ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί σε αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.
 
Από πού προέρχονται οι κορωνοϊοί;Οι κορωνοϊοί προσβάλουν τα ζώα αλλά κάποιοι από αυτούς περιστασιακά προσβάλουν και τον άνθρωπο. Πολλά ζώα αποτελούν πηγή μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο, για παράδειγμα ο ιός MERS προέρχεται από τις καμήλες και ο ιός SARS από τις μοσχογαλές.
Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης του ιού;
Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή.  Δεν είναι ξεκάθαρο επί του παρόντος αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί αερογενώς ή μέσω της κοπρανοστοματικής οδού.
Ποιος είναι ο χρόνος επώασης για την εμφάνιση της νόσου;
Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ως μέσο διάστημα επώασης του SARS-CoV-2 τις 5-6 ημέρες και ως μέγιστο χρόνο τις 12 ημέρες.  Μία πρόσφατη μελέτη επιβεβαίωσε πως είναι συνετό να υπολογίζουμε την περίοδο επώασης έως 14 μέρες.
Πότε μια περίπτωση της νόσου θεωρείται περισσότερο μεταδοτική;
Ένα  περιστατικό  θεωρείται  περισσότερο  μεταδοτικό  όταν εμφανίζει συμπτώματα,  αλλά  θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό και στην ασυμπτωματική φάση. Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, ούτε τον ακριβή ρόλο που παίζουν στη μετάδοση του SARS-CoV-2, πιθανολογείται όμως πως είναι μικρότερη από αυτήν των συμπτωματικών περιπτώσεων της νόσου.
Ποια είναι τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης;
Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω:
 • Πυρετός,
 • Βήχας,
 • Φαρυγγαλγία,
 • Αρθραλγίες,
 • Μυαλγίες,
 • Καταβολή,
 • Δυσκολία στην αναπνοή
Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.
Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.
Υπάρχει θεραπεία για τη COVID-19 λοίμωξη;
Δεν υπάρχει  επί του παρόντος ειδική θεραπεία για τη νόσο. Η θεραπεία είναι υποστηρικτική με στόχο την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Μελετώνται καινούργιες θεραπείες σε κλινικές μελέτες σε περιοχές με μεγάλες επιδημίες όπως η Κίνα.
Πότε πρέπει κάποιος να ελεγχθεί για COVID-19;
Εάν έχει :
Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας
ΚΑΙ
Τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:
 • Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από
ή
 • Ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα
Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2.
Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ  τηλ: 210.52.12.054 και όχι επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.
Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε δικτυακό τόπο:https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/02/2019-ncov-orismos-kroysmatos-2.pdf
Σε ποιες περιοχές του κόσμου υπάρχει διάδοση στην κοινότητα;
Κίνα,  Ιαπωνία, Χόνκ Κόνγκ, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιράν και Ιταλία (οι περιοχές/επαρχίες Emilia-Romagna, Lombardy, Piedmont και Veneto)
Τι σημαίνει έχω έρθει σε επαφή με τον ιό;
«Επαφή», ως προς τον COVID-19, είναι ένα άτομο που δεν παρουσιάζει συμπτώματα ενώ μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με περιστατικό νοσούντος ή και ασυμπτωματικού ατόμου από τον COVID-19. Ο κίνδυνος μόλυνσης εξαρτάται από τον βαθμό έκθεσης στον ιό και για να προσδιορισθεί χρειάζεται συγκεκριμένη διερεύνηση από το προσωπικό του ΕΟΔΥ.
Ποιο άτομο θεωρείται υψηλού κινδύνου επαφή (στενές επαφές)
 • Άτομο που διαμένει στον ίδιο χώρο με το κρούσμα COVID-19
 • Άτομο που είχε απευθείας φυσική επαφή με το κρούσμα COVID-19 (π.χ. μέσω χειραψίας)
 • Άτομο που ήρθε σε επαφή χωρίς μέτρα προστασίας με μολυσματικές βιολογικές εκκρίσεις του κρούσματος COVID-19 (π.χ. να βρισκόταν σε μικρή εμβέλεια όταν ο ασθενής έβηξε, να ήρθε σε επαφή με χρησιμοποιημένα χαρτομάντηλα)
 • Άτομο που είχε πρόσωπο με πρόσωπο επαφή με κρούσμα COVID-19 και σε απόσταση < 2 μέτρων περισσότερο από15’
 • Άτομο που βρέθηκε σε κλειστό χώρο (π.χ. αίθουσα διδασκαλίας, αίθουσα συνεδριάσεων, αίθουσα αναμονής σε νοσοκομείο κλπ) με κρούσμα COVID-19 για 15’ ή περισσότερα και σε απόσταση < 2 μέτρων
 • Εργαζόμενος στον τομέα της υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε φροντίδα σε άτομο- επιβεβαιωμένη περίπτωση της νόσου COVID-19 χωρίς να χρησιμοποιήσει τα συνιστώμενα μέτρα ατομικής προστασίας
 • Άτομο σε καμπίνα αεροσκάφους που καθόταν σε απόσταση δύο θέσεων (προς κάθε κατεύθυνση) από ένα κρούσμα COVID-19, συνταξιδιώτες ή προσωπικό παροχής φροντίδας και μέλη πληρώματος καμπίνας στο τμήμα του αεροσκάφους που καθόταν ο ασθενής (εάν η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ή οι κινήσεις του κρούσματος υποδηλώνουν μεγαλύτερο βαθμό έκθεσης, όλοι οι επιβάτες στο συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές).
Τι θεωρείται χαμηλού κινδύνου έκθεση (τυχαία επαφή)
Άτομο(α) που βρέθηκε σε κλειστό χώρο με το κρούσμα COVID-19 για λιγότερο από 15’ ή σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 μέτρων
 • Άτομο(α) που είχε πρόσωπο με πρόσωπο επαφή με κρούσμα COVID-19 σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων αλλά λιγότερο από 15’
 • Συνταξιδιώτες του κρούσματος COVID-19 σε άλλα μέσα μεταφοράς
Η μεγαλύτερη διάρκεια επαφής αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης. Το διάστημα των 15΄είναι αυθαιρέτως επιλεγμένο για πρακτικούς λόγους. Ανάλογα την αποτίμηση του εκάστοτε κινδύνου, το προσωπικό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μπορεί να εκτιμήσει ότι χρειάζεται να επεκτείνει την ιχνηλάτηση των επαφών και τη διαχείριση των ατόμων που ήρθαν σε επαφή για συντομότερο διάστημα με το περιστατικό που εξετάζεται.
Ποια είναι τα κύρια βήματα που χρησιμοποιεί ο ΕΟΔΥ για την διαχείριση επαφών με υψηλό κίνδυνο έκθεσης;
 • Ενεργητική επιτήρηση από τις αρχές Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για ένα διάστημα 14 ημερών μετά την τελευταία έκθεση στον κίνδυνο
 • Καθημερινή παρακολούθηση για την διαπίστωση συμπτωμάτων COVID-19, όπως πυρετός (υψηλός ή χαμηλός), βήχας ή δύσπνοια
 • Οδηγία να αποφύγουν τις κοινωνικές επαφές
 • Οδηγία να αποφύγουν τα ταξίδια
 • Θα πρέπει να παραμένουν διαθέσιμοι για ενεργητική επιτήρηση
 Ποια είναι τα κύρια βήματα που χρησιμοποιεί ο ΕΟΔΥ για την διαχείριση επαφών χαμηλού κινδύνου;
 • Οδηγία να παρακολουθούν από μόνοι τους την πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων COVID-19, όπως πυρετός (υψηλός ή χαμηλός), βήχας ή δύσπνοια για διάστημα 14 ημερών μετά ην τελευταία έκθεσή τους στον κίνδυνο
 • Οι αρχές Δημόσιας Υγείας μπορεί να παράσχουν επιπλέον οδηγίες ανάλογα με την κάθε περίπτωση
Σημειωτέον πως όλες οι επαφές, άσχετα αν η έκθεσή τους θεωρείται υψηλού ή χαμηλού κινδύνου, θα πρέπει άμεσα να απομονώνονται εθελοντικά και να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες υγείας σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποιο σύμπτωμα εντός 14 ημερών από την τελευταία έκθεσή τους στον κίνδυνο. Εάν δεν εμφανιστεί κανένα σύμπτωμα εντός 14 ημερών από την τελευταία έκθεσή τους στον κίνδυνο, το άτομο δεν θεωρείται πλέον πιθανό να νοσήσει από τον COVID-19.
Επιπρόσθετα οι αρχές Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μπορεί να τροποποιήσουν τις ανωτέρω κατευθυντήριες οδηγίες και να εφαρμόσουν περαιτέρω μέτρα ανάλογα με την εκτίμηση κινδύνου κάθε περιστατικού και των επαφών του καθώς και την φάση διασποράς της επιδημίας στην χώρα.
Σχεδιάγραμμα του αλγορίθμου που ακολουθείται από τον ΕΟΔΥ είναι ανηρτημένο στον δικτυακό τόπο: https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/02/covid19-diaxeirisi-dy-plithismou.pdf
Υπάρχουν κάποια ειδικά προληπτικά μέτρα για την αποφυγή διασποράς του νέου κορονοϊού SARSCoV-2 εντός των εκπαιδευτικών μονάδων ;
Επί του παρόντος έχουν ανασταλεί όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές εκτός των συνόρων της χώρας. Τα ειδικά προληπτικά μέτρα  για την αποφυγή ενδεχόμενης διασποράς του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 εντός των εκπαιδευτικών μονάδων αφορούν στην παρούσα φάση και μαθητές που επιστρέφουν από πληττόμενες περιοχές
 • Μέλη της εκπαιδευτικής μονάδας (π.χ. μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, εργαζόμενοι, κλπ.) με ιστορικό ταξιδιού σε περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού ή ιστορικό στενής επαφής (βλέπε ανωτέρω) με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό SARS-CoV-2, εντός των προηγούμενων 14 ημερών, οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί, συστήνεται να περιορίσουν τις επαφές τους, να απέχουν από τα μαθήματα ή την εργασία τους, μέχρις ότου παρέλθουν 14 ημέρες από την ημερομηνία επιστροφής τους από το ταξίδι (σε περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού – βλέπε ανωτέρω) ή την ημερομηνία τελευταίας στενής επαφής τους με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από το νέο κοροναϊό SARS-CoV-2 και να παρακολουθούν στενά την υγεία τους.

 • Μέλη της εκπαιδευτικής μονάδας με ιστορικό ταξιδιού σε περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού ή ιστορικό στενής επαφής* με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό SARS-CoV-2, εντός των προηγούμενων 14 ημερών, που εμφανίζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης αναπνευστικού (π.χ. πυρετό, βήχα, δύσπνοια κλπ.), θα πρέπει άμεσα να απομονωθούν και να υποβληθούν σε ιατρική εκτίμηση το συντομότερο δυνατό. Πριν την ιατρική εκτίμηση, συστήνεται τηλεφωνική ενημέρωση του ιατρού και του ΕΟΔΥ(τηλ. 210-5212054) σχετικά με το περιστατικό. Σε περίπτωση που εμφανίζουν σοβαρή νόσο, θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το ΕΚΑΒ και ο ΕΟΔΥ. Η έγκαιρη ενημέρωση των ιατρών, του ΕΚΑΒ και του ΕΟΔΥ αποσκοπεί στη λήψη των κατάλληλων μέτρων και την αποφυγή του ενδεχομένου έκθεσης άλλων ατόμων.
Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από το COVID-19;
Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κοροναϊού SARS-CoV-2, στο περιβάλλον των εκπαιδευτικών μονάδων αναφέρονται κατωτέρω:
 1. Οδηγίες ατομικής υγιεινής:
 • Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
 • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα).
 • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
 • Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
 • Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
 • Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
 • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
 • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα να βρίσκεται κοντά στην έξοδο της αίθουσας διδασκαλίας και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης
 1. Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης:
 • Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων κυρίως στα διαλείμματα.
 • Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.
 • Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας και τα γάντια, μετά τη χρήση τους, να απορρίπτονται.
 • Η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.
Επισημαίνεται ότι οι παρούσες οδηγίες έχουν συνταχθεί με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα και ενδέχεται να τροποποιηθούν, καθώς εξελίσσεται η επιδημία.
Τι να κάνω εάν έχω στενή επαφή με κάποιον που έχει COVID-19;
Επικοινωνήστε με τον ΕΟΔΥ στο τηλ: 210.52.12.054 και μην πραγματοποιήσετε επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς πρότερη ενημέρωση του ΕΟΔY.
Μπορεί η μάσκα να με προστατεύσει αποτελεσματικά από το COVID-19;
Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους. Η μάσκα χρησιμοποιείται για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και δεν συστήνεται η χρήση της στον υγιή πληθυσμό.
Υπάρχει εμβόλιο για το COVID-19;
Δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο για το COVID-19, γι΄ αυτό έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση και η εφαρμογή μέτρων πρόληψης διασποράς της νόσου. Αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου, ωστόσο φαίνεται ότι θα πάρει αρκετό καιρό μέχρι αυτό να ολοκληρωθεί.
Μπορεί το εμβόλιο της εποχικής γρίπης να προστατεύσει από το COVID-19;
Το αντιγριπικό εμβόλιο δεν προστατεύει από το COVID-19. Ωστόσο, δεδομένου ότι διανύουμε φάση έξαρσης της εποχικής γρίπης, το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από την εποχική γρίπη.
Σε ποιες χώρες της Ευρώπης έχουν εμφανιστεί κρούσματα COVID-19;
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC (Situation update worldwide, 28 February 2020) έχουν αναφερθεί κρούσματα σε 23 Ευρωπαϊκές χώρες, με 4 επαρχίες της Βόρειας Ιταλίας να έχουν συνεχιζόμενη μετάδοση στην κοινότητα. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 4 έως σήμερα κρούσματα όλα με ιστορικό ταξιδιού στις πληττόμενες περιοχές/επαρχίες της Ιταλίας
Γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνει τόσο γρήγορα;
Οι δύο βασικές αιτίες για την ταχεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ότι έχει βελτιωθεί η δυνατότητα ανίχνευσής του.
Πόσο θα κρατήσει η επιδημία;
Δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τη διάρκεια της επιδημίας και πώς αυτή θα εξελιχθεί. Πρόκειται για ένα νέο παθογόνο, για το οποίο η γνώση μας είναι ακόμα περιορισμένη. Για παράδειγμα είναι άγνωστο εάν θα περιοριστεί η μετάδοση στην κοινότητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως αυτό παρατηρείται στην εποχική γρίπη.
Είναι ασφαλής η λήψη πακέτων ή δεμάτων από περιοχές με κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα;
Με δεδομένο ότι ο SARS-Cov-2 δεν επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στις επιφάνειες, είναι εξαιρετικά χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από προϊόντα ή πακέτα που έχουν ταξιδέψει για ημέρες ή εβδομάδες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Οι κορωνοϊοί μεταδίδονται κυρίως με σταγονίδια από το αναπνευστικό. Η χρήση των μέτρων ατομικής υγιεινής σε οιαδήποτε περίπτωση μηδενίζει αυτόν τον κίνδυνο.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων γνωστοποιείται ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ελέγχου και επιλογής για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των υποψηφίων ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, οι οποίοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2019, κατοικούν μονίμως στις πληγείσες περιοχές που ορίζονται στην με αριθμ. Φ.253.2/146490/A5/20-9-2019 (ΦΕΚ 3557 Β΄/2019) Υπουργική Απόφαση και υπέβαλαν αίτηση – δήλωση συμμετοχής σε λύκειο άλλης περιοχής ή σε άλλη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι υποψήφιοι αυτοί από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα μπορούν να βρίσκουν το Τμήμα/Σχολή επιτυχίας τους στην ιστοσελίδα  https://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.
Η εγγραφή αυτών των επιτυχόντων θα γίνει από Τρίτη 3-3-2020 μέχρι και Παρασκευή 6-3-2020 χωρίς τη διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής. Οι επιτυχόντες για την εγγραφή και την ταυτοποίηση θα απευθύνονται κατευθείαν στα Τμήματα/Σχολές επιτυχίας, προσκομίζοντας αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο και όσα τυχόν συμπληρωματικά  δικαιολογητικά ζητήσουν  οι Γραμματείες των Τμημάτων/Σχολών.

parapolitika.gr
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας με την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη είχε σήμερα στο γραφείο του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν γενικότερα την εκπαίδευση στην Κεντρική Μακεδονία και τη λειτουργία των σχολείων στην περιοχή.

Συγκεκριμένα  ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων συζήτησαν για την ανάγκη δημιουργίας νέων σχολικών μονάδων, αλλά και για την αναβάθμιση των υφιστάμενων. Ακόμη στη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών και ο τρόπος βελτίωσης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την επόμενη σχολική χρονιά. Ακόμη αποφασίστηκε η διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων σε σχολεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για ζητήματα που σχετίζονται με τον επαγγελματικό προσανατολισμό.
Τέλος λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στο ζήτημα του κορωνοϊού, ο Περιφερειάρχης έθεσε το θέμα του κλεισίματος σχολείων στην Κεντρική Μακεδονία, όπου και όταν κρίνει η Αρμόδια Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας.

 karfitsa.gr
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
Κυριακή, 01 Μαρτίου 2020 01:32

Δεχόμαστε επίθεση

 

Δεχόμαστε επίθεσηΗ Ελλάδα δέχεται επίθεση. Το καθεστώς Ερντογάν, απειλούμενο και πληγωμένο από τις ίδιες τις επιθετικές πολιτικές του έναντι των γειτόνων του, μετατρέπει ανθρώπους, δυστυχείς συχνά, σε όπλο εκβιασμού. Το μεταναστευτικό, που ήταν ήδη μια τεράστια απειλή, αλλάζει υφή και διαστάσεις. Τα γεγονότα που ήδη ξεπερνούσαν τις ανοχές της κοινωνίας μας, δεν συνδέονται, πλέον, με την γενική θεώρηση που έχουμε για μια κοινωνία που σέβεται τις ελευθερίες όλων και εγγυάται την εφαρμογή των φιλελευθέρων αρχών σε ό,τι αφορά την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από χθες, το μεταναστευτικό χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση. Όπως πολλοί φοβόμασταν, η πίεση από την ανεξέλεγκτη μετακίνηση πληθυσμών σε αναζήτησή καλύτερων οικονομικών συνθηκών για τους ίδιους και τις οικογένειες που αφήνουν πίσω τους, στα πιο μακρινά, από εμάς, μέρη, θα γίνει αφόρητη. Στις επόμενες εβδομάδες θα αντιληφθούμε με τον χειρότερο τρόπο γιατί η «ιδεολογική» αντιμετώπιση, όσο κι αν επικαλείται τον ανθρωπισμό, δεν μπορεί να αποτελεί έρεισμα πολιτικών που θα κρατούσαν το Κράτος μας όρθιο.
Μπροστά στην συγκεκριμένη και ήδη εκδηλούμενη απειλή, τα σύνορα πρέπει να κλείσουν. Η κυβέρνηση έχει καθήκον -και ήδη έχει κινητοποιηθεί καταλλήλως- να υπερασπιστεί με όλους τους τρόπους να απαντήσει με δυναμισμό, στα πλαίσια των εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών προβλέψεων για την φύλαξη των συνόρων. Οι σχετικοί κανόνες και το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι σαφείς και αφορούν την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων τα οποία συμπίπτουν με τα ελληνικά σύνορα. Οι λεπτομέρειες υπάρχουν στον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης 399/2016, δηλαδή στον κώδικα συνόρων Σένγκεν.
Η φιλελεύθερη προσέγγιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού συμφωνεί αυτονοήτως με την έννοια του ελέγχου των συνόρων, η οποία δεν γίνεται μόνον προς το συμφέρον των κρατών μελών στα σύνορα των οποίων ασκείται, αλλά προς το συμφέρον όλων των κρατών μελών.
Υπ’ αυτήν την έννοια, η Ελλάδα δικαίως και αυτονοήτως απευθύνεται στους εταίρους μας στην Ευρώπη και ζητεί να δουν το πρόβλημα των πολιτικών της Τουρκίας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και των μεταναστευτικών/προσφυγικών μετακινήσεων ως ζωτικό θέμα υπεράσπισης των κοινών αρχών που διέπουν την Ενωση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει τη σωστή στάση και η αντιπολίτευση οφείλει να συντονιστεί. Μόνον έτσι θα πετύχουμε να γίνουμε άξιοι υπερασπιστές των ευρωπαϊκών φιλελεύθερων αρχών. Αν η χώρα μας πετύχει να αντιμετωπίσει την παρούσα κρίση με σύνεση και αποτελεσματικότητα θα κερδίσει σε κύρος και soft power όσα χάσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

liberal.gr
Κατηγορία Πολιτική
Κυριακή, 01 Μαρτίου 2020 01:31

Αν σήμερα είχαμε ΣΥΡΙΖΑ...Αν σήμερα είχαμε ΣΥΡΙΖΑ...«Welcome refugees» έγραφε το πανο που κρατούσαν η Ρένα Δούρου, ο Θοδωρής Δρίτσας και άλλα στελέχη που υποδεχόντουσαν τον Νοεμβρίου του 2019 πρόσφυγες προερχόμενους από τα νησιά του Β. Αιγαίου. Η εικόνα που μεταδόθηκε και το μήνυμα σαφές. Ανάλογο με αυτό της Τασίας Χριστοδουλοπούλου όταν το 2015 εν μέσω της μεγάλης κρίσης δήλωνε πως οι πρόσφυγες λιάζονται και μετά… εξαφανίζονται.
Αυτή ακριβώς η εξαφάνιση ήταν η αρχή που μετέτρεψε την Ελλάδα σε ένα είδος προσφυγικού «γκέτο». Οι Ευρωπαίοι τρόμαξαν με τα καραβάνια των προσφύγων/μεταναστών και έκλεισαν τα σύνορά τους εγκλωβίζοντας τους στο ελληνικό έδαφος. Και κυρίως στα νησιά του Β. Αιγίου όπου απροετοίμαστα βρέθηκαν εν μέσω μιας μεγάλης κρίσης με ανθρωπιστικές διαστάσεις.

Είχε προηγηθεί η εναγώνια προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση δύο σχεδόν μηνών και εν μέσω οικονομικής κρίσης με ορατό ένα brexit, πάσχιζε να κλείσει την Αμυγδαλέζα. Ένα κλειστό κέντρο για τους μετανάστες με δομές στήριξής του.
Αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ ονόμαζε φυλακή και επεδίωκε απο τότε που ήταν αντιπολίτευση να κλείσει. Η Αμυγδαλέζα ήταν το… Mega του προσφυγικού. Και έκλεισε για να φτιαχτούν αμέσως μετά οι Μόριες, οι δομές «φιλοξενίας» που έφεραν και τις ΜΚΟ και τη διαχείριση εκατομμυρίων πόρων με άγνωστη κατάληξη
Η Αμυγδαλέζα, που το 2016 ξαναλειτούργησε ως δομή, δεν ήταν το μόνο για το οποίο αντιδρούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο φράχτης του Έβρου, αυτός που σήμερα, μαζί με τις δυνάμεις της αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων συγκρατεί ένα καραβάνι μεταναστών που ξεπερνούν ήδη τους 5000 και αναμένονται και άλλοι (για 30.000 μίλησε ο ίδιος ο Ερντογάν) ήταν στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση.


Λυσσαλέες αντιδράσεις από τα στελέχη του που τάσσονται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελεύθερης διακίνησης και μέσω Έβρου, όπως και μέσω των νησιών από τη θάλασσα που «δεν έχει σύνορα»
Βέβαια μετά το προσφυγικό κύμα του 2015 ως κυβέρνηση δεν αφαίρεσε τον φράχτη ελέω Μουζάλα, ο οποίος όμως δέχθηκε δριμεία επίθεση μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η νεολαία του κόμματος είχε πρωτοστατήσει ζητώντας απο την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «Να υιοθετήσει άμεσα τις προτάσεις των διεθνών οργανισμών και να προχωρήσει στην δημιουργία ασφαλών και νόμιμων διόδων για τους πρόσφυγες στον Έβρο και σε άλλα σημεία»
Αυτή ήταν πάντα η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και ακόμη είναι. Η δημιουργία διόδων για τους μετανάστες. Ανεξαρτήτως προελεύσεως. Χωρίς τον φράχτη του Έβρου και χωρίς ελέγχους στα νησιά...

liberal.gr
Κατηγορία Πολιτική
 
Η Τουρκία άφησε λαθρομετανάστες αλλά και τους βοήθησε να βρεθούν στα σύνορα της Ελλάδας και χρειάστηκε να λειτουργήσουν αμυντικά τα σώματα ασφαλείας. Με αυτήν την απαράδεκτη πράξη απλώς έσβησε το Μνημόνιο του 2016 για το οποίο μερικοί άσχετοι περί στρατηγικών θεμάτων ήταν τόσο περήφανοι. Και τώρα θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε τη συγγνώμη τους για τα τρομαχτικά λάθη που έκαναν αν και δεν αλλάζει τίποτα πια επί της ουσίας. Η μόνη αλήθεια είναι ότι αυτό το κίνημα που προκάλεσε τεχνητά η Τουρκία δεν έχει καμιά σχέση με πρόσφυγες από τη Συρία. Πρόκειται ξεκάθαρα για άτομα που
προέρχονται παράνομα από άλλα κράτη όπως το Πακιστάν, το Ιράν και το Αφγανιστάν. Επίσης η χρήση βίας από τους λαθρομετανάστες ήταν προμελετημένη. Δεν είναι λοιπόν μια απλή υπόθεση λαθρομετανάστευσης αλλά μία επιθετική προσέγγιση της Τουρκίας που εκμεταλλεύεται τους λαθρομετανάστες με τρόπο εκβιαστικό για να περάσει την πολιτική της προπαγάνδα. Είναι λοιπόν απαραίτητο να αμυνθούμε σοβαρά τόσο στα σύνορά μας στον Έβρο αλλά και στα νησιά μας στο Αιγαίο και αυτό με τις κατάλληλες δυνάμεις για να φανεί άμεσα η αποφασιστικότητά μας μέσω της αποτελεσματικότητας της αντιμετώπισης του όλου θέματος. Βέβαια θα πρέπει να ταράξουμε ταυτόχρονα και πολλά συμφέροντα ατόμων που διακινούν όλα αυτά τα άτομα κι έχουν οικονομικές απολαβές εις βάρος της πατρίδας μας. Αλλά τώρα δεν υπάρχει άλλη επιλογή για να αντιμετωπίσουμε αυτή την τουρκική προσπάθεια ενάντια στην Ελλάδα αλλά ταυτόχρονα και στην Ευρώπη. Πάντως αποδείξαμε ότι αν υπάρχει πολιτική βούληση, υπάρχει και σοβαρή άμυνα
Κατηγορία Πολιτική
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 24

Εκπαιδευτικά Νέα