Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Φεβρουάριος 2019 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr
Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2019 00:34

H τρίτη Αυταπάτη

 
H τρίτη ΑυταπάτηΑν τέτοιες μέρες, Φεβρουάριο του 2015, έλεγες ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει Μόναχο, να τον βραβεύσουν οι Γερμανοί για τη συμβολή του στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, θα σε έλεγαν προβοκάτορα.

Στον καιρό της οικονομικής κρίσης, ο χρόνος έγινε πιο πυκνός.

Γεγονότα και συμπεριφορές που παλιότερα χρειάζονταν δεκαετίες για να αναπτυχθούν, τώρα εκτυλίσσονται μέσα σε μήνες ή λίγα χρόνια.

Τον τελευταίο καιρό είναι φανερή μια έντονη επιτάχυνση των εξελίξεων.

Θα ήταν αστεία, αν δεν ήταν περισσότερο θλιβερή, αυτή η προσπάθεια αναδιάταξης του πολιτικού προσωπικού της κρίσης που οδηγεί σε ένα κόμμα-ομπρέλα, μέσα στο οποίο
 • πρώην βουλευτές της ΝΔ οδηγημένοι από το πνεύμα του «καραμανλισμού», 
 • συναντούν στον Σύριζα πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στρατεύονται στο «προοδευτικό μέτωπο» εναντίον της ακροδεξιάς, 
 • παρέα όμως με βουλευτές των ΑΝΕΛ.

Αυτό το «απόλυτο» πολιτικό προϊόν τρία σε ένα, όλο το πολιτικό φάσμα σε ένα κόμμα, είναι από μόνο του αποκαλυπτικό για όλες τις ψευδείς αντιθέσεις, τα πλαστά διλήμματα και τις κομματικές σημαίες ευκαιρίας που συσκοτίζουν την πραγματικότητα.

Είναι βέβαια οι εκλογές που πιέζουν, είναι όμως και κάτι ακόμα πιο κρίσιμο. Μετά το 2010 και 2015 πλησιάζει η ώρα της επόμενης πρόσκρουσης.

Οι καιροί μοιάζουν με το 2008-09, πάλι κάποιοι προειδοποιούν για την επόμενη χρεοκοπία, την ανάγκη νέου δανεισμού.

Το χρέος αυξάνεται αντί να μειώνεται, οι αγορές είναι κλειστές, η οικονομία σέρνεται, οι δείκτες ανεργίας αρχίζουν πάλι να σκαρφαλώνουν.

Έχει φτάσει η ώρα που θα αντιμετωπίσουμε το τελευταίο ψέμα, την τρίτη Αυταπάτη.

Η πρώτη Αυταπάτη συνετρίβη το καλοκαίρι του 2015. 

Εκεί διαπίστωσε η ελληνική κοινωνία ότι δεν υπάρχουν κάποιοι πιο πατριώτες, πιο «φίλοι του λαού», που θα πολεμήσουν καλύτερα από τους «δοσίλογους και τους γερμανοτσολιάδες».

Δεν υπάρχουν μάγκες που σκίζουν τα μνημόνια, διαγράφουν τα χρέη, χαρίζουν με «σεισάχθεια» τα δάνεια, «δεν πληρώνουν» τίποτα και παίρνουν από πάνω κι άλλα τόσα για γερμανικές αποζημιώσεις από το 1940.

Είδαν ότι οι επόμενοι Σώρρες που χαρίζουν λεφτά, βρήκαν τη θέση τους στον εισαγγελέα, όχι στη Βουλή.

Η δεύτερη Αυταπάτη κατέρρευσε, σιωπηλά αυτή τη φορά, είχαμε γίνει λίγο πιο σοφοί, το καλοκαίρι του 2018. 

Η 22η Αυγούστου δεν είχε καμία διαφορά από την 21η Αυγούστου. Όλη η φιλολογία τόσων χρόνων κρίσης, ότι δεν έφερε η κρίση τα μνημόνια αλλά τα μνημόνια την κρίση, ότι μας «επέβαλλαν» τα μνημόνια για να μας εκμεταλλευτούν, ότι φταίνε τα μνημόνια για ό,τι μας συνέβη κι αν βγούμε από αυτά θα γυρίσουμε στις παλιές καλές μέρες, ξεχάστηκε σιωπηλά.

Έξι μήνες έχουν περάσει έκτοτε, τα χρέη στην εφορία μεγαλώνουν, οι πλειστηριασμοί εντείνονται, οι κατασχέσεις πολλαπλασιάζονται.

Άραγε, γιατί κανείς προοδευτικός καθηγητής δεν μας εξηγεί, σήμερα ποιος «μας επιβάλλει τη μερκελική οικονομική πολιτική της λιτότητας αντί για μια αναπτυξιακή, επεκτατική πολιτική»;

Οι δημαγωγοί της επιθετικής επαιτείας («μας επιβάλλουν λιτότητα», όχι ότι δεν έχουμε λεφτά) τώρα σιωπούν ντροπαλά.

Έτσι φτάσαμε πια μπροστά στην Τρίτη Αυταπάτη, τη δυσκολότερη. 

Γιατί αν οι δύο προηγούμενες είχαν σε ένα βαθμό εξήγηση και τον οικονομικό αναλφαβητισμό, η τελευταία στηρίζεται στο απλό, ανθρώπινο, υπολογιστικό συμφέρον.

Και λέει, εντάξει, έτσι είναι τα πράγματα, όμως εγώ μέσα σ’ αυτό το χάλι μπορώ να είμαι στους ευνοημένους της ζωής;

Σ’ αυτό το σύστημα που
 • μοιράζει εργάκια στους εθνικούς προμηθευτές, 
 • χαρίζει δάνεια στους οικείους ολιγάρχες, 
 • διορίζει μετακλητούς τα παιδιά του κομματικού σωλήνα, 
 • διοικητές στις δημόσιες υπηρεσίες τους γονείς και τις συζύγους των υπουργών, 
 • το σύστημα που δεν αξιολογεί τους υπαλλήλους, 
 • επαναφέρει τους επίορκους, 
 • διορίζει μερικές δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους ακόμα ανεβάζοντας πάλι το κόστος του δημοσίου, 
 • και στο τέλος με μια δικαστική απόφαση μπορεί να μου γυρίσει και τα αναδρομικά, 
...σ’ αυτό το σύστημα εγώ μπορώ να είμαι μέσα και οι άλλοι ας πάνε να κόψουν τον λαιμό τους;

Τα νέα είναι δυσάρεστα. Αυτό το σύστημα δεν έχει άλλες αντοχές.

Δεν το καταλαβαίνουμε γιατί γίνεται σε πραγματικό χρόνο, συμβαίνει αργά γύρω μας και δεν έχουμε όλοι όλες τις εικόνες.

Όμως αυτό που παρακολουθούμε λέγεται σταδιακή κατάρρευση ενός κράτους.

Άν παίρνουμε φάρμακα ως μόνιμοι ασθενείς, ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι το ακριβότερο –κατά σύμπτωση σίγουρα– δεν καλύπτεται πια από το ταμείο.

Στα νοσοκομεία φέρνεις το μαξιλάρι σου, αερόθερμο, καμιά φορά και γάζες.

Διακόπτουν τις συνεδριάσεις τα δικαστήρια γιατί πάγωσαν οι δικαστές.

Δεν θα λειτουργήσει σήμερα το σχολείο στην Γκράβα, δεν έχει θέρμανση.

Γκρεμίζονται τα σπίτια ξαφνικά στο κέντρο της Αθήνας, ερείπια στα αυτοκίνητα και στα κεφάλια των περαστικών.

Έχετε συνειδητοποιήσει ότι πια σε κάθε δυνατή βροχή μετράμε νεκρούς, λες και είμαστε στο Μπαγκλαντές; Πνίγονται οι άνθρωποι στους δρόμους, δεν είναι δυνατόν.

Σταματάει νωρίτερα το τραμ, δεν φτάνει Σύνταγμα.

Δεν πάει πια ο προαστιακός στο αεροδρόμιο.

Μειώνονται τα δρομολόγια του μετρό, αρχίζει αυτό το στολίδι που το καμαρώναμε, να μοιάζει με τον παλιό ηλεκτρικό.

Δεν έχει λεωφορεία η Θεσσαλονίκη, διακοπές νερού, παγωμένοι σωλήνες.

Εγκλήματα στου Φιλοπάππου, συμμορίες στον πιο τουριστικό χώρο, η αστυνομία φυλάει την κομματική ελίτ, το τετράγωνο της Ηρώδου Αττικού μοιάζει με το Βουκουρέστι του Τσαουσέσκου.

Έχουν περάσει τόσοι μήνες, οι σακούλες με τον αμίαντο είναι ακόμα στο Μάτι.

Δυο χρόνια καμιά επένδυση στην Πυροσβεστική.

Στα περιπολικά βάζουν βενζίνη με δωρεές οι ιδιώτες.

Στα τμήματα δεν υπάρχουν καθαρίστριες.

Τα πανεπιστήμια έχουν γίνει αποθήκες λαθραίων προϊόντων, οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας μοιάζουν με ορεινά σοκάκια, λακκούβες, σπασμένα πλακάκια.

Τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ γίνονται προσλήψεις συμβασιούχων στο Δημόσιο.

Νομίζουμε ότι οι νεκροί στο Μάτι, στη Μάνδρα, στου Φιλοπάππου, δεν έχουν σχέση με τους μετακλητούς, τους νέους συμβασιούχους, τις νέες Γενικές Γραμματείες.

Νομίζουμε ότι οι 500 χιλιάδες νέοι που έφυγαν έξω για να βρουν μια δουλειά, δεν έχουν σχέση με το γεγονός ότι ΔΕΗ, Μετρό, ΕΛΤΑ, όλες οι ΔΕΚΟ ξαναέγιναν μηχανές παραγωγής ελλειμμάτων.

Παρατηρούμε ένα σύστημα που διαλύεται μέρα με τη μέρα, με τα λεφτά όλα να πηγαίνουν σε συντάξεις, επιδόματα, μισθούς, χωρίς να περισσεύει τίποτα για καμία άλλη δημόσια δαπάνη, με αποτέλεσμα να καταρρέει.

Δεν το καταλαβαίνουμε, μέχρι εδώ όλα καλά, έλεγε κάποιος πέφτοντας από την ταράτσα όταν έφτανε στον 2ο όροφο. («Το μίσος», κοινωνία σε ελεύθερη πτώση). Μετά ένα γεγονός επιταχύνει ξαφνικά την κατάρρευση.

Το σύστημα εξουσίας προσπαθεί να μεταβιβάσει τον λογαριασμό στον επόμενο, αποφεύγει να αποκαλύψει τον φαύλο κύκλο της παρακμής.

Η χώρα για να ξεφύγει χρειάζεται ένα πραγματικό σοκ που θα ανατρέψει όλες τις κυρίαρχες αυταπάτες της χαμένης δεκαετίας. 

Αλλιώς, μπορεί πάντα να εναποθέσει τις ελπίδες της στις «Χειρόγραφες Επιστολές του Ιησού».


Φώτης Γεωργελές
athensvoice.gr
Κατηγορία Πολιτική
 
Κοίτασμα – μαμούθ ανακαλύφθηκε στην Κυπριακή ΑΟΖ – Αξιοθαύμαστα είναι τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο οποίο πραγματοποιεί γεωτρήσεις η αμερικανική ExxonMobil, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την ενημέρωση στη Λευκωσία, από τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου, Γ. Λακκοτρύπη η ποσότητα του κοιτάσματος είναι 5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια!

Ο κ. Λακκοτρύπης επισήμανε ότι στο στόχο «Γλαύκο» του τεμαχίου 10 στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε η μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο αλλά και παγκοσμίως εδώ και δύο χρόνια, τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικής ποιότητας ταμιευτήρα. «Στη γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων και με βάση τις προκαταρκτικές αναλύσεις που έχουν διενεργηθεί εκτιμάται ότι ο ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας και διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5-8 τρισ. κυβικά μέτρα (Tcf)», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Σε δηλώσεις μαζί με τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil, Τρίσταν Άσπρεϊ, που έφτασε για τον σκοπό αυτό στην Κύπρο, ανέφερε ότι «έχει ανακαλυφθεί ένα καλό κοίτασμα, που είναι χωρίς αμφιβολία εμπορεύσιμο, με χαρακτηριστικά που σχηματίζουν την εικόνα ότι είναι το καλύτερο κοίτασμα που βρέθηκε μέχρι τώρα στην ΑΟΖ της Κύπρου», σημείωσε.
Ανεπιτυχής ήταν πάντως η γεώτρηση που διενήργησε η ExxonMobil στον στόχο Δελφύνη, όπου δεν εντοπίστηκε φυσικό αέριο παρά τις μεγάλες προσδοκίες που υπήρχαν, αλλά οι έρευνες πιθανό να επαναληφθούν σε άλλο σημείο του τεμαχίου 10 σε μεταγενέστερο χρόνο.
Οι επίσημες ανακοινώσεις έγιναν ταυτόχρονα σε Κύπρο (2 το μεσημέρι) και ΗΠΑ (7 το πρωί που ανοίγει το χρηματιστήριο). Σημειώνεται πως πρόκειται για το πρώτο μεγαλύτερο κοίτασμα των τελευταίων δώδεκα μηνών και το τρίτο μεγαλύτερο των τελευταίων δύο χρόνων.
Είχαν προηγηθεί το κοίτασμα Αφροδίτη στο τεμάχιο 12 (περίπου 4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) και το κοίτασμα Καλυψώ στο τεμάχιο 6, για το οποίο η κοινοπραξία Total/ENI δεν ανακοίνωσαν ποσότητα αλλά οι πληροφορίες το τοποθετούν κοντά στα 4 tcf.
Κατηγορία Πολιτική
 
Όταν παραιτείται υπουργός στην ΑίγυπτοΑμέσως ήρθε στο μυαλό μου η δικιά μας υπερνομάρχις που κουβαλά την πολιτική ευθύνη για 124 νεκρούς και η οποία όχι μόνον δεν παραιτήθηκε, αλλά ξεδιάντροπα διεκδικεί την επανεκλογή της. 
 

Προσπάθησα δε, να δω πόσοι υπουργοί που έχουν κληρονομήσει από την Ιστορία το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς» έχουν παραιτηθεί αυτά τα χρόνια και δεν βρήκα ούτε έναν.

Είτε είναι «άσφαλτοι», όπως έλεγε η μεγάλη Άντζελα είτε είναι αμοραλιστές. Και επειδή η χώρα «πάει κατά διαόλου», συμβαίνει το δεύτερο.

Οι προηγούμενοι, «αυτοί που μας κατέστρεψαν», κάπου-κάπου παραιτούνταν για πολύ πιο ασήμαντες αιτίες από την ύπαρξη 124 νεκρών. Αυτοί δεν διέθεταν κανένα ηθικό πλεονέκτημα.

Τελικά η ζωή εκδικείται πολύ σκληρά. Μπορεί να αργεί, αλλά εκδικείται. Απέδειξε πόσο μεγάλη απάτη ήταν το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, ένα κουτόχορτο που το μάσησαν για δεκαετίες εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες.

Και έρχεται η παραίτηση ενός Αιγύπτιου υπουργού και μας υπενθυμίζει αυτήν την απάτη, για τους εναπομείναντες αφελείς και ρομαντικούς.

Βλέπω πολιτικούς από την Αφρική, πεντακάθαρους, με τα κουστούμια τους, τα κατάλευκα πουκάμισα τους, τις γραβάτες τους, και μου έρχονται στο μυαλό οι σαγιονάρες, οι κελεμπίες, το αραλίκι στους καναπέδες του κοινοβουλίου, που χαρακτηρίζει τους σημερινούς κυβερνώντες.

Παρατηρώ στο διαδίκτυο τα Πανεπιστήμια αφρικανικών χωρών που είναι πεντακάθαρα και μοντέρνα και μου έρχεται στο μυαλό η εικόνα των δικών μας πανεπιστημίων, για την οποία βέβαια δεν ευθύνονται μόνον οι σημερινοί κυβερνώντες. Βρωμιά, δυσωδία, κακομοιριά, ντροπή.

Και λίγα λέω.

Ακούω πολύ τακτικά από απογοητευμένους ανθρώπους πως είμαστε μια τριτοκοσμική χώρα. Λάθος! Μακάρι να ήμασταν. Αποτελούμε μόνοι μας έναν άλλον κόσμο. Τον Τέταρτο κόσμο. Άλλωστε, με υπερηφάνεια το λέμε πως είμαστε έθνος «ανάδελφον». Το μοναδικό κράτος στον πλανήτη που συμβαίνουν όλα αυτά, χωρίς να ευαισθητοποιείται σχεδόν κανένας.

Μπορούμε να γίνουμε χώρα του Τρίτου κόσμου; Το βλέπω λίγο δύσκολο, προς το παρόν. Θα κάνουμε βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση όταν θα ξεβρωμίσουμε τα πανεπιστήμια μας, όταν οι πολιτικοί μας θα εμφανίζονται καθαροί και ευπρεπώς ενδεδυμένοι και όταν θα υπάρχει η ευθιξία που θα οδηγεί σε παραιτήσεις, όταν χρειαστεί.

Ίσως θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι έφταιξε και γίναμε Κατσαπλιαδιστάν. Δεν ήμασταν έτσι. Βλέπω παλιές φωτογραφίες της Βουλής, βλέπω τους ανθρώπους πώς κυκλοφορούσαν και προχθές είδα μια φωτογραφία διαδήλωσης φοιτητών για το 114, όπου όλοι ήταν με κοστούμια και γραβάτες.

Όλες αυτές τις σκέψεις τις έκανα, τυχαία, επειδή ένας Αιγύπτιος υπουργός παραιτήθηκε λόγω ενός πολύνεκρου ατυχήματος.

Για να είμαι ειλικρινής, επειδή και οι δικές μου ευαισθησίες έχουν αμβλυνθεί, παρόμοιες σκέψεις δεν έκανα ούτε για την Μάνδρα ούτε για το Μάτι.

Ας ελπίσουμε πως η επόμενη γενιά—δηλαδή μετά από 25 χρόνια—θα φτιάξει μια καλύτερη Ελλάδα.


Του Σάκη Μουμτζή
liberal.gr

 

Κατηγορία Πολιτική
Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019 01:31

Ο αριστερός δεν χάνει απλά. ΣΥΝΤΡΙΒΕΤΑΙ..

 
Ο αριστερός δεν χάνει απλά. ΣΥΝΤΡΙΒΕΤΑΙ...Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατορθώσει να χάσει με τρεις ή τέσσερις μονάδες τις Ευρωεκλογές θα πρόκειται για την μεγαλύτερη ανατροπή όλων των εποχών. Γεγονός επικού χαρακτήρα. Μέχρι και ταινία του Λάνθιμου μπορεί να γίνει. 
 
Αν όμως το τέσσερα δεν είναι τέσσερα και είναι δεκατέσσερα, τότε θα μιλάμε για εξαφάνιση. Για το πολιτικό τέλος του Αλέξη Τσίπρα. Αντέχει ο Αλέξης ένα τέτοιο στοίχημα;
 
Είναι λογικό ο πρωθυπουργός να ζει σε ένα είδος προστατευόμενης γυάλας. Όχι αποδεκτό, αλλά λογικό. Υπό την έννοια ότι συμβαίνει.

Είναι οι άνθρωποι που τον περιστοιχίζουν και θέλουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, είναι η φυσική αισιοδοξία που έχει ένας άνθρωπος για την πορεία της ζωής του, είναι το γεγονός ότι ο ίδιος βιώνει περισσότερο την δική του προσπάθεια και λιγότερο την απήχησή της στην κοινωνία.
 
Οι πληροφορίες μας λένε ότι ο κ. Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις που υποστηρίζουν ότι χρειάζεται χρόνο για να ανατρέψει την σε βάρος του διαφορά.

Ότι στις Ευρωεκλογές θα υποστεί μία απολύτως διαχειρίσιμη ήττα και ότι στην συνέχεια θα κατορθώσει να καταφέρει συντριπτικά κτυπήματα σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό λένε οι εισηγήσεις.
 
Αν η διαφορά στις δημοσκοπήσεις αυτή την στιγμή είναι στις τρεις ή στις τέσσερις μονάδες, τότε έχει δίκιο! Δεν έχει λόγο να πάει άμεσα σε εθνικές εκλογές. Θα έχει όλο τον απαραίτητο χρόνο μπροστά του για να επιχειρήσει να δημιουργήσει εσωτερικό πρόβλημα στην Νέα Δημοκρατία και στην συνέχεια να προσπαθήσει ακόμη και να κερδίσει τις εκλογές. 
 
Είναι όμως σίγουρος γι αυτό;
 
Το κόστος μιας λανθασμένης πρόβλεψης δεν θα είναι απλά μία χαμένη μάχη. Θα είναι μια στρατηγική ήττα της Αριστεράς. 
 
Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι μία νέα κεντροαριστερά με ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά ο πολιτικός του θάνατος και η νεκρανάσταση του ΠΑΣΟΚ. Ίσως όχι του ΠΑΣΟΚ της Φώφης, αλλά σίγουρα θα πρόκειται για ΠΑΣΟΚ. 
 
Η Αριστερά θα χάσει οριστικά την ηγεμονία που απέκτησε το 2015 στην κεντροαριστερά.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι κομμουνιστής, δεν είναι ηλίθιος! Δεν μπορεί να πιστεύει ότι η σημερινή κατάσταση θα ανατραπεί τόσο εύκολα. Ξέρει να διαβάζει δημοσκοπήσεις. 
 
Και ξέρετε ποιο είναι το συμπέρασμα όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων; Ότι ο κόσμος έχει πάρει τις αποφάσεις του. Εκατό επιδόματα να μοιράσουν ακόμη, δεν πρόκειται να αλλάξουν το αποτέλεσμα. Το αντίθετο, όσο περνάει ο καιρός κινδυνεύουν να χάσουν κι άλλους οπαδούς. 
 
Δεν κερδίζουν στις καλές ειδήσεις, χάνουν στις κακές. Είναι μία συνταγή ήττας, δεν προκύπτει από κάπου πιθανότητα νίκης.
 
Ναι μεν ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ηλίθιος, αλλά παραμένει κομμουνιστής. Κι εδώ θα θυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι ο Εμφύλιος θα μπορούσε να έχει τελειώσει νωρίτερα, αλλά τελικά τελείωσε όπως τελείωσε επειδή η τότε ηγεσία του ΚΚΕ περίμενε το θαύμα. Θα περιμένει και ο Αλέξης ένα θαύμα;
 
Για την Κεντροδεξιά δεν αλλάζει κάτι αν οι εκλογές γίνουν τον Οκτώβριο και όχι τον Μάιο ή τον Απρίλιο. Θα γίνει αργά ή γρήγορα κυβέρνηση.
 
Εκείνο που αλλάζει είναι κάτω από ποιες συνθήκες θα γίνει κυβέρνηση. Με έναν ΣΥΡΙΖΑ βαθιά ηττημένο ή με έναν ΣΥΡΙΖΑ απλά τραυματισμένο που θα είναι όμως σε θέση να αναδιοργανώσει τις δυνάμεις του; 
 
Με αυτό το ερώτημα, η απάντηση για την Κεντροδεξιά είναι οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο. Για τον Αλέξη Τσίπρα;
 
 
Θανάσης Μαυρίδης
liberal.gr
Κατηγορία Πολιτική
Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019 01:30

Τζάμπα πρόδωσε τη Μακεδονία...

 
Τζάμπα πρόδωσε τη Μακεδονία...Εκεί που μετά βαΐων και κλάδων περηφανεύονταν για το ισχυρό ατού της οικονομίας, ήρθαν τα κοράκια και τους έκοψαν τον βήχα.

Εν ολίγοις τους είπαν ότι αν δεν σταματήσουν τις προεκλογικές παροχολογίες και δεν συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις που ενόψει εκλογών παραπέμφθηκαν στις καλένδες, να ξεχάσουν την πολυαναμενόμενη δόση του ενός δισ. από τα κέρδη ομολόγων.

Στο μεταξύ, τους έτριψαν στην μούρη και την υποτιθέμενη σεισάχθεια και την ισχνή ελεημοσύνη που κραδαίνουν κυνηγώντας ψηφαλάκια.

Κοινώς, στον αέρα τα πάντα μέχρι νεωτέρας.


Κι όλα αυτά, τη στιγμή που οι κάκιες γλώσσες λένε ότι η συμφωνία που σύναψε ο... λαοπρόβλητος με τα κοράκια ήταν η εξής: 
 
Παραδίδω την Μακεδονία, με βγάζετε από τα μνημόνια για να μην καταρρεύσω στις εκλογές.

Όμως, το... οικονομικό χαστούκι εκ Βρυξελλών ορμώμενο, αποδεικνύει περίτρανα ότι ο Αλέξης πιάστηκε επιεικώς κώτσος.

Αφού οι αποικιοκράτες εξασφάλισαν την παράδοση της Μακεδονίας, τον άδειασαν μεγαλοπρεπώς και τρέχει τώρα να βρει λαγούμι να κρυφτεί.

Να δούμε τι θα ξεπουλήσει αυτή τη φορά για να τους καλοπιάσει μπας και πάρει την δόση.

Θα είναι η Κύπρος, η Θράκη, το Αιγαίο;

Φανταστείτε να μην είχαμε βγει από τα μνημόνια.

Άλλη μία επιτυχία της πρώτης φοράς αριστερά!

Και εις ανώτερα... σύντροφε!


antinews.gr
Κατηγορία Πολιτική
Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019 01:27

Σώστε μας και ό,τι θέλετε...

 
Σώστε μας και ό,τι θέλετε...Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας όταν, τούτη την ώρα, αν δεν εξασφαλίσουμε, από τους δανειστές, τη δόση των 750 εκατ. ευρώ (από περίπου 5 δισ. κέρδη τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα), το κράτος δεν θα έχει λεφτά ούτε για μισθούς.
 

Σε τέτοιο χάλι βρισκόμαστε και ακόμη χειρότερα...

Η Ελλάδα δεν έχει και δεν θα έχει μέχρι το 2023 περισσότερα από 6 δισ. ευρώ στον κορβανά της, για να κάνει έστω και μια συντήρηση δρόμου και να βγουν έτσι λίγα μεροκάματα.


Τόσο άθλια; Τόσο και περισσότερο, αν σκεφτούμε πως είναι αδύνατον να βγούμε και από την Ενισχυμένη Εποπτεία το 2022. Που σημαίνει ότι το 2023 (και ένας Θεός ξέρει μέχρι πότε) δεν θα κάνουμε κουμάντο ούτε στην κρατική οικονομία μας, ούτε στην ιδιωτική. Το γιατί είναι αυτονόητο.

Δεν θα έχουμε καμία δυνατότητα, καμία άνεση, κανένα ρευστό να διευκολύνουμε την προσέλκυση επενδύσεων με κίνητρα φορολογικά, ή ενίσχυσης της εργασίας. Γιατί; Γιατί είμαστε απένταροι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μας έβγαλε από το μνημόνιο, για να έχει ένα χαρτί να πάει στις εκλογές και ούτε που τον ενδιαφέρει αν εμείς, ως κάτοικοι αυτής της αποτυχημένης χώρας, χρωστάμε, μέσα στο κράτος μας, περισσότερα από 250 δισ. Και αυτά θα τα πληρώσουμε με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Είμαστε απένταροι ως κράτος. Η ιδιωτική οικονομία, στη σημερινή της μιζέρια, δεν υπόσχεται απολύτως τίποτε. Ούτε στην παραγωγή, ούτε στις εξαγωγές, ούτε στις υπηρεσίες. Γι' αυτό και από τις αρχές του 2019 μέχρι προχθές είχαμε κοντά στις 30.000 απολύσεις ενώ τα τετραήμερα, τα τρίωρα και η μαύρη εργασία είναι η μοναδική "προσφορά" στους 60 Έλληνες, από τους 100 που δεν έχουν μεταναστεύσει.

Οι άλλοι 40 είναι οι παλαιοί εργαζόμενοι (πριν την κρίση) που ακόμη σώζουν κάποιους μισθούς και κάτι επιδόματα. Είναι αυτοί και μόνο αυτοί που αφορά το "πεσκέσι" με τα 70 ευρώ αύξησης του κατώτατου μισθού.

Όσοι όμως έτυχε (έσπασε ο διάβολος το ποδάρι του...) και βρήκαν δουλειά μετά το 2012, (που κόπηκαν τα πάντα σε επιδόματα και άλλες παροχές) δεν έχουν να πάρουν τίποτε παραπάνω από τα 70 ευρώ.

Και αν τα πάρουν και αυτά μιας και μεγάλοι και μικροί επιχειρηματίες, (σε όλη την Ελλάδα) παράγγειλαν στην κομισάρια Εργασίας, συντρόφισσα Αχτσιόγλου, να ξαναδιαβάσει ό,τι υπέγραψε για τους μισθούς και να τα διορθώσει!!... Γιατί (της είπαν) άλλο τα ταξίματα, συντρόφισσα, και άλλο τα ταμεία των επιχειρήσεων που ξύνουν πάτο αλλά δεν βρίσκουν ρευστό...

Θα τα καταλάβουν όλα αυτά και στον ΣΥΡΙΖΑ νωρίς-νωρίς, αύριο Τετάρτη, που οι θεσμοί θα τους ζητήσουν τα έξοδά μας, το κουμάντο μας για τακτοποίηση των κόκκινων δανείων και την είσπραξη οφειλών καθώς και τα φορολογικά έσοδα, που όμως, από τις αρχές του Ιανουαρίου, δείχνουν μαύρα χάλια...

Τα προγνωστικά βέβαια λένε πως οι θεσμοί τόσο στις αυριανές, συζητήσεις όσο και στις άλλες, του Μαρτίου, (που θα σκαλίζουν τα νούμερα του υπουργείου Οικονομικών για να δουν τι τους χρωστάμε σε δανεικά και προαπαιτούμενα...) θα ξεκινήσουν με γλυκόλογα... επειδή και οι "υποχρεώσεις" των Γερμανών προς τον χειρισμό Τσίπρα στο Σκοπιανό δεν έχουν εξοφληθεί...

Όσο όμως "γλυκά" να το πάνε, μέχρι και το επόμενο κρίσιμο Eurogroup, είναι αδύνατον να μην δείξουν τον "κόμπο της θηλιάς" που θα μας κρεμάσουν... αν δεν σβήσουμε από τα χαρτιά μας όσο κράτος μπορούμε και αν δεν πουλήσουμε, ό,τι τελικά μας αφήσουν οι Τράπεζες και τα "κοράκια".

Βεβαίως για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτά είναι ψιλά γράμματα... Τον καίνε οι εκλογές και η κατάρρευσή του. Το ίδιο και τον Τσίπρα που θα παραδώσει και το "κόκκινο βασίλειό του" για ένα "πράσινο άλογο" να τον πάει στο κέντρο. Στο οποιοδήποτε κέντρο...

Το τι θα παραδώσουν, (ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας) ως οικονομία και πατρίδα στους αφελείς και ρομαντικούς που θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να ακολουθήσει τον δρόμο άλλων χωρών που βγήκαν από τα μνημόνια (συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου) ούτε τους νοιάζει, ούτε τους κόφτει... 

Είναι πρόβλημα εκείνων που θα έλθουν στην κυβέρνηση. 

Όσο για μας... Βοήθειά μας...


Του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr
Κατηγορία Πολιτική
 
Έτοιμο να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές του Μαΐου δηλώνει το αυτοαποκαλούμενο «Πολιτικό Κόμμα της Μακεδονικής Μειονότητας στην Ελλάδα», το «Ουράνιο Τόξο», με την ανακοίνωσή του της 21ης Φεβρουαρίου 2019 από τη Φλώρινα/Λερίν (για να μην ξεχνιόμαστε)
Μόλις την προηγουμένη, το κατά Κοτζιά «καλύτερο υπουργείο» (το υπουργείο των Εξωτερικών δηλαδή), είχε εκδώσει εγκύκλιο με οδηγίες προς… ναυτιλλομένους για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Προφανώς, η εγκύκλιος δεν περιλαμβάνει τους εγχώριους αυτοαποκαλούμενους «εθνικά Μακεδόνες», οι οποίοι συνεχίζουν να δηλώνουν ότι ανήκουν σε κόμμα «μακεδονικής μειονότητας» - αν και οι δεχόμενοι τα συγχαρητήρια όλου του πλανήτη μας διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει θέμα μειονότητας.

Και προφανώς και υπάρχει τέτοιο θέμα, αφού η περίφημη συμφωνία αναγνωρίζει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού.
Έτσι, οι κύριοι αυτοί μας ενημερώνουν ότι πριν από μερικές ημέρες «συνεδρίασε στην Баровица/Καστανερή Κιλκίς (sic) για πρώτη φορά το νεοεκλεγέν Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο και εξέλεξε την νέα 7μελή Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που είναι ανανεωμένη σε σημαντικό βαθμό, απηχώντας τις αποφάσεις του πρόσφατου Συνεδρίου».
Μας ενημερώνουν επίσης ότι «το Κεντρικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τη νέα Πολιτική Γραμματεία να οργανώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κάθοδο του κόμματος στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, εφόσον ασφαλώς διασφαλιστούν οι πόροι για κάτι τέτοιο. Όπως είναι γνωστό σε όλους, η δαπάνη προετοιμασίας και συμμετοχής στις εκλογικές αναμετρήσεις που διεξάγονται στη χώρα μας είναι εσκεμμένα δυσβάστακτη ώστε να αποθαρρύνεται η συμμετοχή των μικρότερων (μη κοινοβουλευτικών) κομμάτων. Παρόλα αυτά, η ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο που συμμετέχει ανελλιπώς στις Ευρωεκλογές από την ίδρυσή της το 1994, ευελπιστεί ότι θα τα καταφέρει και αυτή τη φορά είτε αυτόνομα είτε μαζί με όσους πολιτικούς σχηματισμούς και προσωπικότητες μοιράζονται τους ίδιους στόχους για μια ανοικτή και δημοκρατική Ελλάδα με σεβασμό στη διαφορετικότητα».
Και συνεχίζουν:
«Η ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια συνεπούς παρουσίας στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες και την κατασυκοφάντηση που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει, παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στον αγώνα για τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της γλώσσας, της ιστορίας και της ιδιαίτερης κουλτούρας της εθνικής Μακεδονικής κοινότητας στην Ελλάδα. Στέκεται πάντοτε απέναντι σε κάθε μορφής εθνικισμό από όπου κι αν προέρχεται.
Σέβεται την διακρατική συμφωνία της Πρέσπας παρότι είναι εξόφθαλμα ετεροβαρής υπέρ της Ελλάδας και παρουσιάζει σημαντικότατες εγγενείς ατέλειες. Φιλοδοξεί αυτή η συμφωνία να γίνει απαρχή ενός ανοικτού και ειλικρινούς διαλόγου. Ενός διαλόγου που αφενός θα βελτιώσει τη θέση των εθνικά Μακεδόνων Ελλήνων πολιτών και αφετέρου θα αρχίσει να διαλύει επιτέλους τους μύθους και τα στερεότυπα που επί έναν και πλέον αιώνα φυτεύονται βίαια και εξ απαλών ονύχων στο μυαλό των κατοίκων αυτής της χώρας».
Οπότε, καταλήγουν:
«Η ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο είναι ένα ακραιφνώς και αδιαπραγμάτευτα φιλοευρωπαϊκό κόμμα που στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας, του ευρωπαϊκού πολιτικού μας φορέα που αριθμεί σήμερα 48 κόμματα μέλη από 21 χώρες, επιθυμεί μια Άλλη Ευρώπη. Μια ριζικά μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση των λαών, με απόλυτο σεβασμό στην αυτοδιάθεση και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Μια ΕΕ της περιφερειακής & αειφόρου ανάπτυξης, της έμπρακτης προστασίας του περιβάλλοντος και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτές είναι οι διαχρονικές αρχές μας και γι’ αυτές καλούμε όλους τους δημοκράτες Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι μειονοτική καταγωγή να μας στηρίξουν στον αγώνα για μια διαφορετική Ελλάδα μέσα σε μια διαφορετική Ενωμένη Ευρώπη. Είμαστε πολλοί περισσότεροι πλέον. Αν ενωθούμε μπορούμε να πετύχουμε.
#ΔιαφορετικηΕλλαδα #ΔιαφορετικηΕυρωπη #ПоинакваГрција #ПоинакваЕвропа #AnotherEurope»
Είπατε τίποτε; Έχουν κάτι να πουν όσοι – όταν στις 14 Δεκεμβρίου 2017 τους προειδοποίησα μέσα στη Βουλή και ξαφνικά έκανε την εμφάνισή του ο πρόεδρος κ. Βούτσης για να μου ζητήσει να διαγραφούν από τα πρακτικά όσα είπα – φωνασκούσαν πως «αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα»;
(Προφανώς ήθελαν την διαγραφή – κάτι που αρνήθηκα – γιατί δεν θέλουν να υπάρχει καταγεγραμμένη η προειδοποίηση)
Μπορούν να μας πουν για ποιο λόγο, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, συνεχίζουν να ανέχονται την ύπαρξη «κόμματος μακεδονικής μειονότητας» στην οποία ανήκουν οι «εθνικά Μακεδόνες Έλληνες πολίτες»;
Μπορούν να μας πουν τη γνώμη τους για την διεκδίκηση αυτοδιάθεσης;
Μπορούν να μας πουν αν είναι νόμιμη η αλλαγή των τοπωνυμίων;
Προφανώς όχι! Διότι αν κάποιος είναι επικίνδυνος είναι η αφεντιά τους!
elzoni.gr
Κατηγορία Πολιτική
 
Προδοσία της Μακεδονίας - Τα όργανα άρχισαν πολύ νωρίςΌμως εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα. Οτι έγινε ρεπορτάζ από το BBC για την Μακεδονική «μειονότητα», και όχι για κάποιο άλλο θέμα. 
 
Τυχαίο ότι αυτό συνέβη λίγες εβδομάδες μετά την συμφωνία των Πρεσπών; Δεν νομίζω.

Μα υπάρχει περίπτωση να εγερθούν μειονοτικά ζητήματα λόγω της συμφωνίας; 
 

Και στο κάτω-κάτω δεν λειτουργεί, πέραν των διεθνών συμφωνιών και ο συσχετισμός δυνάμεων; Τι έχουμε να φοβηθούμε από ένα κράτος δύο εκατομμυρίων κατοίκων, που αντιμετωπίζει μάλιστα σοβαρά εθνοτικά προβλήματα; Μήπως κουβαλάμε φοβικά σύνδρομα;

Αυτά είναι εύλογα ερωτήματα, που θέτει ο κοινός νους.


Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στις σχέσεις Ελλάδος –FYROM. Αυτό έχει λυθεί τόσο de jure ( συμφωνία των Πρεσπών) όσο και de facto ( συσχετισμός δυνάμεων).

Το πρόβλημα βρίσκεται πως με την συγκεκριμένη συμφωνία, αυτό μεταφέρεται στο εσωτερικό της Ελλάδος.

Όσοι, μέσα στην πατρίδα μας πιστεύουν και αισθάνονται πως έχουν «Μακεδονική» ταυτότητα μπορούν να διεκδικήσουν νομικά πλέον τα δικαιώματα τους, καθώς η συμφωνία των Πρεσπών τους αναγνωρίζει γλώσσα και εθνική συνείδηση.

Είναι φαινόμενο της παγκόσμιας «κορεκτίλας» το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Να δεχτώ πως αυτό, παρ΄όλες τις παρατηρούμενες υπερβολές, καλώς ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα. Είναι μια πτυχή της φιλελεύθερης, ανοικτής κοινωνίας.

Μπορεί όμως να ισχύσει και για συλλογικότητες, με στοιχεία μειονότητας που αμφισβητούν εθνική κυριαρχία ή ξύνουν παλιές πληγές της Ιστορίας ή αποτελούν εν δυνάμει παράγοντα αστάθειας για μια περιοχή;

Και το κυριότερο. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται γεωπολιτικά στην καρδιά της Ευρώπης. Δεν συνορεύει με το Βέλγιο και την Ολλανδία.

Η Ιστορία της περιοχής και η φορά των εξελίξεων σε αυτήν, απαιτούν την διασφάλιση της εθνικής συνοχής. Η Θράκη αρκεί. Η πατρίδα μας δεν αντέχει παρόμοιο πρόβλημα και στην Δυτική Μακεδονία.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν γνώριζε τις συνέπειες των πράξεων της; Όχι μόνον τις γνώριζε, αλλά τις επεδίωξε κιόλας. 

Αυτό που είπε προχθές ο κ.Γ.Κυρίτσης, ότι δηλαδή το εθνικό υπηρετεί το ταξικό, είναι μια αντίληψη που διαπερνά την μαρξιστική Αριστερά και έχει τις ρίζες του στα κλασσικά κείμενα του μαρξισμού—λενινισμού.

Συνεπώς, η συμφωνία των Πρεσπών είναι απολύτως συμβατή με τις αρχές της μαρξιστικής Αριστεράς.

Δεν είναι τυχαίο που το «πρόβλημα» βρήκε την λύση του με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ούτε είναι τυχαίο που επί εικοσιοκτώ χρόνια όλες οι κυβερνήσεις τηρούσαν ενιαία εθνική γραμμή.

Και φυσικά δεν είναι τυχαίο που ο Α.Παπανδρέου το 1982 επέτρεψε την επιστροφή των πολιτικών προσφύγων, μόνον αυτών που ήταν Ελληνες το γένος.

Ακροδεξιός και εθνίκι και ο Α.Παπανδρέου!

Συνοψίζοντας, το πρόβλημα πλέον μεταφέρεται στο Ελληνικό έδαφος.

Και με:

1. Την συμφωνία που υπέγραψε ο Τσίπρας και

2. Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε στα Διεθνή Δικαστήρια.


ΥΓ.Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά λόγω του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές, θα δούμε τέρατα και σημεία σε συγκεκριμένους δήμους της Δυτικής Μακεδονίας.


Του Σάκη Μουμτζή
liberal.gr
Κατηγορία Πολιτική
Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019 01:19

Το ηθικό τους μειονέκτημα

 
Το ηθικό τους μειονέκτημαΑν τύχει να ακούσετε τι λένε οι αριστεροί μεταξύ τους, θα κουραστείτε να ακούτε για τους αγώνες στα πεζοδρόμια για τα δικαιώματα, τα “περπατήματα” στην Πράγα και τη Γένοβα κατά του ιμπεριαλισμού, και την ανάγκη για δημοκρατία και αλληλεγγύη. 
 
Ειδικά στα δύο τελευταία, οι ένθερμοι αριστεροί τα αναφέρουν και λάμπει το πρόσωπό τους από ηθική ικανοποίηση.

Βλέπετε, οι αριστεροί συμπολίτες μας έχουν πειστεί ότι οι ίδιοι είναι διαφωτισμένοι και ηθικοί, σε αντίθεση με εμάς τους νεοφιλελεύθερους που είμαστε βαμπίρ, δουλικά των αφεντικών και του κεφαλαίου και μισάνθρωποι.


Λοιπόν, όπως η αριστερά χτίζει γενιές αγωνιστών όταν ιστορικά διώκεται, σήμερα βιώνουμε την ταφόπλακα του ηθικού πλεονεκτήματος και το κύριο επιχείρημα που πρέπει να εμπεδώσουν οι νέες και νέοι Έλληνες προκειμένου να στραφούν μακριά από την άκρα, ριζοσπαστική αριστερά.

Με τον όρο ταφόπλακα αναφέρομαι φυσικά στη στάση της αριστερής μας κυβέρνησης και της εγχώριας διανόησης απέναντι στον εγκληματία που λέγεται Μαδούρο. Άθελα του, ο δικτάτορας της Βενεζουέλας έχει φροντίσει να αφοπλίσει κάθε επιχείρημα της αριστεράς περί αλληλεγγύης, δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Περί Δημοκρατίας:

Η δημοκρατία στη Βενεζουέλα έχει καταλυθεί εδώ και αρκετό καιρό. Η χώρα χαρακτηρίζεται ως ανελεύθερη από τον παγκόσμιο δείκτη Freedom House αλλά δεν χρειαζόμασταν κάποιον έγκυρο δείκτη για να το συμπεράνουμε αυτό.

Από το 2017, όταν ο Μαδούρο ουσιαστικά κατήργησε τη Βουλή και προκήρυξε εκλογές, η χώρα τελεί υπό καθεστώς ομηρίας. 

Οι πολιτικοί κρατούμενοι ξεπερνούν τους 600 και πολιτικοί αντιφρονούντες φοβούνται ακόμα και την σκιά τους.

Παρακρατικές ομάδες που λειτουργούν για λογαριασμό του σοσιαλιστή ηγέτη της Βενεζουέλας συχνά επιδίδονται σε βιαιοπραγίες κατά πολιτικών του αντιπάλων, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Μαρία Κορίνα Μασάδο που πριν λίγες μέρες μας έδωσε μία συγκλονιστική συνέντευξη που δημοσιεύτηκε αρχικά στον Φιλελεύθερο και εν συνεχεία στο Liberal.

Συμπέρασμα: Δεν γίνεται να είσαι με τον Μαδούρο και να είσαι δημοκράτης.

Περί Αλληλεγγύης:


Όταν οι αριστεροί μας μιλούν για το κοινό καλό, το δίκαιο των φτωχών και τις αδικίες της καπιταλιστικής ανισότητας, φροντίζουν πάντα να αναφέρουν και την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο ως το ισχυρό τους επιχείρημα.

Η λέξη αυτή, στους κύκλους της αριστεράς, έχει αποκτήσει μεταφυσική έννοια και ισχύ καθώς μπορεί να δικαιολογήσει σχεδόν τα πάντα. Θα έλεγε κανείς πως το μόνο που χρειάζεται ένας αριστερός για να σε πείσει για όλες τις αποτυχημένες πολιτικές που υποστηρίζει, είναι να σε κάνει να αισθανθείς ότι όλα όσα πρεσβεύει τα πρεσβεύει επειδή θέλει να είναι αλληλέγγυος προς τους αδύναμους.

Ε, λοιπόν ο Μαδούρο το στερεί και αυτό το επιχείρημα από τους υπερασπιστές του με τον πιο αφοπλιστικό τρόπο.

Τις τελευταίες εβδομάδες χύνεται αίμα στη Βενεζουέλα γιατί από τη μία πλευρά, στα σύνορα με την Κολομβία και τη Βραζιλία, υπάρχει η ανθρωπιστική βοήθεια από κάθε γωνιά του πλανήτη και από την άλλη ο στρατός του Μαδούρο που προσπαθεί να τους απωθήσει. Μάλιστα, καλά διαβάσατε.

Σε μία χώρα όπου 7 στους 10 πολίτες πάνε για ύπνο κάθε βράδυ πεινασμένοι λόγω έλλειψης φαγητού, όπου η παιδική θνησιμότητα έχει αυξηθεί κατά 30% και η μητρική θνησιμότητα κατά 65%, ο σοσιαλισμός και η αλληλεγγύη του Μαδούρο ασχολείται με το να κρατήσει τα φάρμακα και τα τρόφιμα έξω από τα σύνορα της Βενεζουέλας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, στην προσπάθειά του να κρατήσει εκτός συνόρων την ανθρωπιστική βοήθεια ο στρατός του καθεστώτος δολοφόνησε από χθες τέσσερα άτομα και τραυμάτισε 287.

Συμπέρασμα: Αν στηρίζεις τον Μαδούρο, δεν μπορείς να μιλάς για αλληλεγγύη.

Περί Δικαιωμάτων:

Ένα ακόμα αγαπημένο αντικείμενο των αριστερών είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εκεί η κατάσταση στη Βενεζουέλα δεν διαφέρει από τα προηγούμενα. Οι ρεπόρτερ χωρίς σύνορα την κατατάσσουν ως 143 από 180 χώρες στην ελευθερία του τύπου και αναφέρουν ότι “οι παράνομοι έλεγχοι και οι συλλήψεις δημοσιογράφων έφτασαν επίπεδα ρεκόρ” την τελευταία χρονιά.

Ταυτόχρονα τα τελευταία χρόνια το καθεστώς έχει δολοφονήσει εκατοντάδες διαδηλωτές που ζητούσαν την παραίτηση του Μαδούρο (λες και τα δικαιώματα για την αριστερά αφορούν μόνο τους χειροκροτητές της), και έχει οδηγήσει 3,4 εκατομμύρια Βενεζολάνους στην προσφυγιά ή την ξενιτιά σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Συμπέρασμα: Αν δεν θες να ξεφτιλίζεσαι δημόσια, μην υποστηρίζεις τον Μαδούρο και τα ανθρώπινα δικαιώματα ταυτοχρόνως.

Ο Ιμπεριαλισμός:

Κάθε λαϊκιστής χρειάζεται και έναν μεγάλο εχθρό προκειμένου να ενώσει τον λαό του. Στην περίπτωση της ελληνικής αριστεράς ο εχθρός παραδοσιακά είναι ο ιμπεριαλισμός. Ο Μαδούρο ισχυρίζεται ότι η ιμπεριαλιστική Δύση θέλει να τον καταστρέψει.

Αν προσπεράσουμε την εμπλοκή του σε εσωτερικές υποθέσεις ξένων χωρών (βλέπε κονδύλια προς τους Ποδέμος της Ισπανίας και άλλων που θα μάθουμε πολύ σύντομα), λίγη μελέτη αποδεικνύει ότι το καθεστώς του έχει πολλά πάρε-δώσε με όλες τις αντιδημοκρατικές χώρες. Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι στη χώρα λειτουργούν δεκάδες χιλιάδες κουβανοί μυστικοί πράκτορες.

Παράλληλα, ο Μαδούρο έχει πολύ στενές σχέσεις με το καθεστώς Πούτιν και συχνά συμπορεύεται μαζί με το Ιράν σε θέματα που αφορούν την τιμή του πετρελαίου ενώ οι χώρες τους θεωρούνται στρατηγικοί εταίροι.

Ωραίος αντι-ιμπεριαλισμός! Με τον δικτάτορα της Κούβας, τον Ρώσο πρόεδρο που εισέβαλλε στην Ουκρανία και τη Γεωργία, και το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν.

Συμπέρασμα: Αν ο αγώνας σου κατά του ιμπεριαλισμού σημαίνει συμμαχία με τον Πούτιν, τον Κάστρο και το καθεστώς του Ιράν, μάλλον χρειάζεσαι ψυχίατρο.

Bonus:

Μακροσκελές το άρθρο σήμερα, όμως δεν γίνεται να κλείσουμε χωρίς κάτι οικονομικό. Ο μύθος της αριστεράς λέει ότι δεν έφταιξε ο σοσιαλισμός στη Βενεζουέλα αλλά η πτώση της τιμής του πετρελαίου. Το παρακάτω πινακάκι καταρρίπτει και αυτόν τον μύθο της αριστεράς, αλλά θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον τι θα σκαρφιστούν για να τον αντικαταστήσουν:
 του Αλέξανδρου Σκούρα
liberal.gr
Κατηγορία Πολιτική
 
Θύελλα προκάλεσε στην Ελλάδα δημοσίευμα του BBC υπό τον τίτλο «Η αόρατη μειονότητα της Ελλάδας – Οι Μακεδόνες Σλάβοι».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα,  με την επικύρωση συμφωνίας για την «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», η Ελλάδα αναγνώρισε σιωπηρά την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας». Κι όμως, αρνήθηκε την ύπαρξη της «μακεδονικής μειονότητας» για δεκαετίες.
Το BBC συνομίλησε με τον 92χρονο δικηγόρο, κ. Φωκά, που «η μητρική του γλώσσα είναι “μακεδονική”, μια σλαβική γλώσσα που σχετίζεται με τη βουλγαρική και μιλάει εδώ και αιώνες σε αυτό το τμήμα των Βαλκανίων.
Ο κ. Φωκάς αυτοπροεδιορίζεται ως «Μακεδόνας» και Έλληνας. Όπως υποστηρίζει, για σχεδόν έναν αιώνα, οι «Μακεδόνες» στην Ελλάδα υπήρξαν στο στόχαστρο υποψίας και υπέστησαν διώξεις «ακόμη και επειδή η παρουσία τους δεν γινόταν αποδεκτή σχεδόν από κανέναν».

Ο κ. Φωκάς αναφέρεται στην ιστορία της οικογένειάς του, ενώ υπενθυμίζει ότι η βόρεια ελληνική περιοχή της Μακεδονίας, όταν γεννήθηκε, είχε μόλις προστεθεί στο ελληνικό κράτος. Ο θείος του έλεγε ότι η οικογένειά τους δεν ήταν «ούτε Σέρβοι, ούτε Έλληνες ούτε Βούλγαροι, αλλά Ορθόδοξοι “Μακεδόνες”».
«Τελικά, οι Σλάβοι “Μακεδόνες” βρέθηκαν χωρισμένοι μεταξύ αυτών των τριών νέων κρατών. Στην Ελλάδα, ορισμένοι εκδιώχθηκαν, ενώ όσοι παρέμειναν ωθήθηκαν να αφομοιωθούν. Όλα τα χωριά και οι πόλεις με μη ελληνικά ονόματα έλαβαν νέα, τα οποία επέλεξε μια επιτροπή μελετητών στα τέλη της δεκαετίας του 1920, αν και σχεδόν ένας αιώνας αργότερα μερικοί «ντόπιοι» εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα παλιά.
«Οι περισσότεροι είναι απρόθυμοι να μιλήσουν με τους ξένους για την ταυτότητά τους. Για τους εαυτούς τους και τους άλλους, είναι γνωστοί απλά ως «ντόπιοι», που μιλούν μια γλώσσα που ονομάζεται «τοπική» (dopya). Απουσιάζουν εντελώς από τα εγχειρίδια της σχολικής ιστορίας, δεν έχουν εμφανιστεί στις απογραφές από το 1951 (όταν καταγράφηκαν απλώς ως ομιλούντες την «σλαβική γλώσσα») και η ύπαρξή τους δεν αναφέρεται καθόλου δημοσίως. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Νέα Δημοκρατία: Προειδοποιούσαμε για τους κινδύνους της Συμφωνίας, αλλά μας έλεγαν εθνικιστές

Άμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στο άρθρο του BBC. Με αφορμή ρεπορτάζ του BBC το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «στην Ελλάδα κατοικεί εδώ και χρόνια μια καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα» η ΝΔ καλεί τον Αλέξη Τσίπρα «να πράξει σήμερα κιόλας το αυτονόητο: να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα «εθνικής μακεδονικής μειονότητας» δεν υφίσταται στην Ελλάδα».
Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ τονίζει πως δεν πέρασε ούτε ένας μήνας αφότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιούσε από το βήμα της Βουλής για τους κινδύνους της συμφωνίας των Πρεσπών αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ήδη κάποιοι έχουν φροντίσει με αναρτήσεις τους, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως μέλη της “Εθνικής Μακεδονικής Μειονότητας”, να πανηγυρίζουν για τη συμφωνία την οποία εσείς υπογράψατε. Σήμερα το έκαναν. Εκεί μας οδηγεί η πολιτική σας κ. Τσίπρα. Θα τα βρούμε μπροστά μας αυτά τα προβλήματα σε βάθος χρόνου».
«Η απάντηση τότε του κ. Τσίπρα ήταν ότι η ΝΔ υποθάλπει τον εθνικισμό» τονίζει η ΝΔ επισημαίνοντας μάλιστα πως το σημερινό δημοσίευμα του BBC επικαλείται την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή. «Η ευθύνη για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις βλαπτικές συνέπειες της για τη χώρα μας, ανήκει ακέραιη στην κυβέρνηση και τους πρόθυμους υποστηρικτές της» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.
Κατηγορία Πολιτική
ΈναρξηΠροηγούμενο123456ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 6

Εκπαιδευτικά Νέα