Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Οκτώβριος 2019 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr
 

Με έκπληξη παρακολουθήσαμε ομάδα νεαρών γυναικών, που προσποιούμενη τις μαθήτριες Δημοσίου Σχολείου, παρέλασε κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας με τον δικό της «ιδιότυπο» τρόπο. Η κακόγουστη αυτή παράσταση αποτελεί προσβολή για τους χιλιάδες Έλληνες που πολέμησαν και άφησαν την τελευταία τους πνοή στα πεδία των μαχών, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας μας. Οι απλοί αυτοί πολίτες, που θυσίασαν τη ζωή τους για την πατρίδα μας, δεν ήταν ούτε φασίστες, ούτε μιλιταριστές, ούτε πολεμοκάπηλοι. Απεναντίας ήταν άνθρωποι με υψηλά ιδανικά και την κρίσιμη ώρα, που ο ιταλικός σοβινισμός χτύπησε τη χώρα μας, είχαν το θάρρος να πουν το μεγάλο «ΟΧΙ».

            Οι εκδηλώσεις τέτοιου είδους, σαν και αυτή που είδαμε στη Νέα Φιλαδέλφεια, δηλώνουν τη βαθύτατη ηθική κατάπτωση που πλήττει τη σημερινή κοινωνία. Σε όλα τα κράτη, ανεξαρτήτως πολιτεύματος, τιμώνται αυτοί που έδωσαν τη ζωή τους για τη χώρα τους. Επειδή πολύς λόγος έχει γίνει για τις μαθητικές παρελάσεις και κάποιοι ισχυρίζονται ότι πρέπει να καταργηθούν, γιατί δε γίνονται πουθενά στον Δυτικό Κόσμο , τους υπενθυμίζω τις μεγαλοπρεπείς παρελάσεις που γίνονταν σε όλα τα κράτη του υπαρκτού σοσιαλισμού.
Είναι λοιπόν αδιανόητο, οι Έλληνες που έχουν δώσει συνεχείς αγώνες για την επιβίωσή τους, όχι μόνο να μην τιμούν τους νεκρούς τους, όπως τους αξίζει, αλλά να τους διακωμωδούν κατά τέτοιον τρόπο. Η συγκεκριμένη «παρέμβαση» φανερώνει καθαρά έλλειψη παιδείας. Πέραν τούτου ,όμως, φανερώνει τον εθνικό εφησυχασμό, που διακατέχει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Σε μία περίοδο, που ο τουρκικός μιλιταρισμός βρίσκεται στο ζενίθ του και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σφαγιάζουν τους Κούρδους της Συρίας και απειλούν με πόλεμο την Κύπρο και τη χώρα μας, εμείς «περί άλλων τυρβάζουμε».
Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι λαός που δε σέβεται και δεν τιμά την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να ζήσει ξανά τις τραγικές περιόδους του παρελθόντος.
 
Νίκος Παπαχρήστος
Μέλος Δ.Σ της ΟΛΜΕ
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
H Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, και ο Υφυπουργός, κ. Βασίλης Διγαλάκης, επισκέφθηκαν χθες τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αρεταίειο και Αιγινήτειο, κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου των δύο Νοσοκομείων, Αν. Καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, συνοδευόμενη από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθ. Μ.Α. Δημόπουλο, τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής, Καθ. Π. Σφηκάκη και τον Πρόεδρο των δύο Νοσοκομείων, Αν. Καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο, συνομίλησε με το προσωπικό αλλά και με τους φοιτητές Ιατρικής που εκπαιδεύονται στις Πανεπιστημιακές Κλινικές και Εργαστήρια.

Όπως δήλωσε η Υπουργός : «Το Αρεταίειο και το Αιγινήτειο Νοσοκομείο είναι τα μοναδικά αμιγώς Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Χώρας. Λειτουργούν για περισσότερο από έναν αιώνα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην Ιατρική Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στη χώρα μας. Χιλιάδες φοιτητές της Ιατρικής, μετέπειτα γιατροί που άσκησαν το λειτούργημά τους στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, εκπαιδεύτηκαν και μυήθηκαν στην Ιατρική Επιστήμη στα δύο Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στηρίζει τη λειτουργία και την περαιτέρω ανάπτυξη των δύο αυτών Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων.»
Η Υπουργός και ο Υφυπουργός συζήτησαν με τη Διοίκηση τις εκπαιδευτικές και λειτουργικές ανάγκες των δυο Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, ενώ άκουσαν με προσοχή και τις πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.
PHOTO-2019-10-31-16-34-27
 
PHOTO-2019-10-31-16-32-56
 
PHOTO-2019-10-31-16-30-22
 
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 

 
«Να είστε σίγουροι, ότι όπως και στο νομοσχέδιο της τριτοβάθμιας, στο επόμενο νομοσχέδιο της πρωτοβάθμιας – δευτεροβάθμιας θα του δοθεί πάρα πολύς χρόνος, εξαντλητικός διάλογος για τα αντικείμενα τα οποία θα περιέχει, τις δομές, τα στελέχη, όλες, δηλαδή, τις σημαντικές διατάξεις που θα περιέχει για να μπορέσει η επόμενη σχολική χρονιά να βρει τις καινοτομίες ή τις αλλαγές τις οποίες θα θέλαμε σε έγκαιρη, αν μη τι άλλο, εγρήγορση και τοποθέτηση».
 
Αυτή ήταν η αναφορά της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κας Σοφίας Ζαχαράκη για την πρόθεση του Υπουργείου να καταθέσει νομοσχέδιο για τις Δομές Εκπαίδευσης (λογικά εννοεί η κα Υφυπουργός τα ΠΕΚΕΣ-ΚΕΣΥ), κατά τη χθεσινή τοποθέτησή της στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων (ΕΜΥ) της Βουλής.
 
 
Υπενθυμίζουμε πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΕΜΥ υπήρξε ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου του Υπουργείου και άλλα θέματα αρμοδιότητας των Υπουργών και τοποθετήσεις εκπροσώπων των κομμάτων.
 
 
Επίσης η Υφυπουργός Παιδείας αναφέρθηκε:
 
Στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς
 
Στο ζήτημα της πρωτοβάθμιας με αυξημένες ανάγκες λόγω της αύξησης των παιδιών από τα 22 στα 25. Θεωρώ, όμως, ότι η πορεία στην πρωτοβάθμια ήταν αρκετά ικανοποιητική της κάλυψη των αναγκών του.
 
Στη δευτεροβάθμια αρκετά πιο απαιτητικό εγχείρημα, καθώς και λόγο των παραγόντων που ανέφερε η κυρία Υπουργός, του 4ου προσανατολισμού, του επταώρου, δημιουργήθηκαν πολλά ολιγομελή τμήματα ανά την Ελλάδα –τα οποία παρεμπιπτόντως θα σας δώσω έναν αριθμό για να μην μιλήσομε θεωρητικά – φέτος εγκρίναμε 2.265 ολιγομελή τμήματα στη δευτεροβάθμια σε σύγκριση με τα 1.576, τα οποία είχαν επιβληθεί πέρυσι.
 
Σας δίνω και για την επαγγελματική εκπαίδευση τα νούμερα, 1.548 αυξημένα κατά 100 τμήματα παραπάνω από πέρσι.
 
Αυτό για να αντιληφθείτε ότι υπήρξε μια φροντίδα και στα αυτονόητα ζητήματα που έχουν να κάνουν με απομακρυσμένα μέρη, με μοναδικές ειδικότητες, με τμήματα, τα οποία έπρεπε να εγκριθούν και αυτό δηλώνει βέβαια και την αυξημένη ανάγκη που έχουμε για εκπαιδευτικούς.
 
Τι κάναμε και πότε το κάναμε για να είναι οι νέοι εκπαιδευτικοί στην τάξη;
 
Στις προσλήψεις αναπληρωτών
 
Στις 5 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τη δεδηλωμένη, ούτως ή άλλως, πρόθεση του Υπουργείου, κάναμε την πρώτη φάση αναπληρωτών.
 
Νομίζω ότι κατά γενική ομολογία ήταν η μεγαλύτερη πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών που έχει γίνει, περί τις 20.000 αναπληρωτές στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια, με αρκετές μη αναλήψεις και παραιτήσεις αναπληρωτών, για τον λόγο που ανέφερε η κυρία Υπουργός πριν.
 
Στα δυσπρόσιτα σχολεία
 
Ειδικά για τα δυσπρόσιτα μέρη είχαμε πλειάδα μη αναλήψεων και παραιτήσεων, γιατί πλέον οι άνθρωποι με την απαλοιφή της διπλής μοριοδότησης, την οποία φρόντισε για αυτό ο κ. Γαβρόγλου και βέβαια με το γεγονός ότι ήξεραν, ότι μη πηγαίνοντας θα είχαν μόνο μία ποινή ενός έτους.
 
Μαζικά, όπως βλέπετε οι αριθμοί είναι μεγάλοι, ήταν πάνω από 520 άτομα, τα οποία δεν δέχτηκαν εκείνη τη στιγμή την πρόσληψη τους.
 
Κάναμε αμέσως, μαζεύοντας ξανά τα κενά, δεύτερη φάση αναπληρωτών στις 31/9/2019. Παρακαλώ, προσέξτε τις ημερομηνίες, δεν είναι τυχαίες, είναι αρκετά κοντά η μία με την άλλη, θα έλεγα, αρκετά εκτενή και αυτή, μεγαλύτερη έμφαση αυτή τη φορά στη δευτεροβάθμια.
 
Προχωρήσαμε σε συμπληρωματική φάση προσλήψεων σε αυτές τις περιπτώσεις που είχαμε ανακλήσεις και παραιτήσεις.
 
Στη νέα Φάση προσλήψεων
 
Επίσης, στο άμεσο χρονικό διάστημα θα έχουμε και την επομένη ευρεία φάση πρόσληψη αναπληρωτών, νομίζω το αργότερο σε 10 μέρες.
 
Κύριε Φίλη, την προηγούμενη βδομάδα εγκρίνατε εδώ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενέκριναν όσοι το ψήφισαν 1.800 επιπλέον πιστώσεις.
 
Αυτές οι πιστώσεις και μαζί με τις λοιπές που φροντίσαμε να βρούμε θα κάνουμε ένα πακέτο, το οποίο, νομίζω ότι θα είναι αρκετά ικανοποιητικό για να καλύψουμε αυτή τη στιγμή της ανάγκης.
 
Στη συλλογή κενών και στο My school
 
Αυτή τη στιγμή συλλέγουμε τα κενά από τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες μέσω των περιφερειακών διευθύνσεων, τα κατηγοριοποιούμε και σύντομα θα είμαστε έτοιμοι και με αριθμούς.
 
Γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί θέλω να σημειώσετε την προσπάθεια και εδώ θέλω να ευχαριστήσω και τις περιφερειακές διευθύνσεις και τις διευθύνσεις.
 
Θέλω, προφανώς να επιστήσω την προσοχή στην πολύ καλή λειτουργία, που πρέπει να υπάρχει στα ηλεκτρονικά συστήματα και αναφέρομαι στο My school.
 
Γνωρίζω ότι όσοι ξέρετε από την εκπαίδευση συμφωνείτε μαζί μου, ότι θα πρέπει συνεχής έλεγχος και προσοχή σε αυτό και βέβαια θέλω να τους επιστήσω την προσοχή και στην άμεση τοποθέτηση των αναπληρωτών, έτσι ώστε τα σχολεία μας να έχουν την αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, δηλαδή των εκπαιδευτικών απέναντι στο κάθε παιδί.
 
Στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση
 
Αναφέρθηκε η Υπουργός για το ζήτημα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης και θέλω να πάω στο επόμενο βήμα, στο επόμενο στάδιο εφαρμογής.
 
Ήδη, κάναμε την πρώτη ευρεία σύσκεψη με παρουσία των συναρμόδιων Υπουργείων, της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας εχθές , έτσι ώστε να βάλουμε ένα χρονοδιάγραμμα πολύ σφιχτό για το πώς θα μπορέσουμε να πετύχουμε την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης το 2020-2021 στους εναπομείναντες 40 Δήμους.
 
Αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, το αντιλαμβάνεστε όλοι, ένα δύσκολο εγχείρημα ανεύρεσης και αιθουσών και ανεύρεσης και χώρου, έτσι ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.
 
Θα σας κρατάμε ενήμερους και για την πορεία των εργασιών μας ως προς αυτό.
 
Στην Παράλληλη Στήριξη και τους μόνιμους διορισμούς
 
Στην Ειδική Αγωγή θα επαναλάβω τον αριθμό που ανέφερε πριν η Υπουργός, πάνω από 4.000 εγκρίσεις στην παράλληλη στήριξη πράγματι σε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό χώρο ως προς εμάς που πρέπει να έχουμε όλοι ως προτεραιότητα.
 
Το συνδέω με τη διαδικασία που τρέχει αυτή τη στιγμή για το διορισμό των 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή, είναι συνεχής η επικοινωνία – θα έλεγα – και η παρότρυνση στον ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος αυτοί οι διορισμοί των 4.500 εκπαιδευτικών και ειδικού βοηθητικού προσωπικού.
 
Στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία
 
Η Υπουργός αναφέρθηκε στα ζητήματα τα οποία έπρεπε να λύσουμε, έτσι ώστε να διευκολύνουμε τη λειτουργία των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, για τις αρμοδιότητες της Συντονιστικής Επιτροπής, αλλά και τα Επιστημονικά Συμβούλια τα οποία δεν υπήρχαν, που δημιουργούσαν τεράστια ζητήματα για το πώς θα λειτουργήσουν οι όμιλοι σε αυτά τα σχολεία.
 
Στο Πρόγραμμα «Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ»
 
Στην επαγγελματική προχωράμε με μια πρωτοβουλία, η οποία είχε ξεκινήσει, ήδη, από την προηγούμενη κυβέρνηση, το «Μια νέα αρχή», κρατάμε τα θετικά τα οποία υπήρξαν από αυτή την πρωτοβουλία και προφανώς θα δούμε εν συνόλω και σε ένα νέο νομικό πλαίσιο ο,τιδήποτε χρειάζεται εκεί πέρα να γίνει βελτιωτικό.
 
Όμως, όπως βλέπετε η λογική μας δεν είναι της απαλοιφής ή της διάλυσης σε ο,τιδήποτε υπήρχε από πριν, αλλά κρατάμε ο,τιδήποτε θεωρούμε ότι μπορούσε να λειτουργήσει και πάνω σε αυτό προφανώς θα προσθέσουμε το δικό μας αποτύπωμα και τις δικές μας προτεραιότητες με το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα εξαντλήσουμε στο επίπεδο του διαλόγου.
 
Στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση εξωτερικού
 
Για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση εξωτερικού, αν και υπήρχε μια τρομερή καθυστέρηση στις αποσπάσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση λειτουργήσαμε άμεσα, έτσι ώστε να πάνε οι εκπαιδευτικοί μας στο εξωτερικό, να λειτουργήσουν τα τμήματα και τα αμιγή, αλλά και τα τμήματα ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό και, βέβαια, αυτό το οποίο ανέφερε η Υπουργός.
 
Στην επίσπευση των Υπηρεσιακών μεταβολών για πιο γρήγορη διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών
 
Και για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό να σας αναφέρω τη δέσμευσή μας στην επίσπευση των διαδικασιών για τις υπηρεσιακές μεταβολές των μόνιμων εκπαιδευτικών για την επόμενη χρονιά, το οποίο θα επιφέρει και την πιο γρήγορη διαδικασία πρόσληψης των αναπληρωτών μια, επίσης, θεωρώ αυτονόητη υποχρέωση για έναν άνθρωπο ο οποίος θα πρέπει να αποφασίσει και να δει πού θα πάει με την οικογένειά του ή μόνη του ή μόνος του.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας, είναι να υπάρχουν δύο βάσεις εισαγωγής: μία γενική που θα ορίζεται από το ίδιο το υπουργείο και μία ειδική που θα ορίζεται από τα ΑΕΙ και θα αφορά τα μαθήματα «κλειδιά» για κάθε επιστήμη.
Ειδικότερα, χθες άρχισε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου του υπουργείου.
Η υπουργός Νίκη Κεραμέως εστίασε στην ανάγκη συναινέσεων -«μπορούμε να βρούμε πεδία συγκλίσεων και να επιδιώξουμε τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις, ειδικά στα θέματα της Παιδείας», σημείωσε- και παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου για το επόμενο διάστημα.
Κατ’ αρχάς θα κατατεθούν ρυθμίσεις «επείγουσας φύσεως» σε νομοσχέδια άλλων υπουργείων, όπως και ένα μίνι σχέδιο νόμου με ρυθμίσεις που θα αφορούν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Παράλληλα, μέχρι το τέλος του 2019 θα συγκροτηθεί ο πρώτος μεγάλος νόμος του υπουργείου για τον τρόπο λειτουργείας της ανώτατης εκπαίδευσης. Ωστόσο, η υπουργός μεταθέτει το θέμα θεσμοθέτησης βάσης για δεύτερο χρόνο, καθώς εγκρήθει ότι πρέπει να προηγηθεί η δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος επαγγελματικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Άλλωστε στην κατεύθυνση αυτή είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Καθημερινής», και οι εισηγήσεις που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου από τα ΑΕΙ.
Συγκεκριμένα, ζητούμενο είναι η θέσπιση ενός βαθμολογικού ορίου αλλά και η λήψη ευρύτερων μέτρων για βελτίωση του επιπέδου σπουδών της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Άλλωστε τα ΑΕΙ θα έχουν λόγο στη βάση. Πώς; Στα σχέδια που μελετώνται είναι το υπουργείο να ορίσει μία γενική βάση εισαγωγής (π.χ. 10 ή και 9,5, όπως είναι σήμερα η βάση για το απολυτήριο λυκείου) και οι σχολές να ορίζουν μία βάση εισαγωγής στα μαθήματα που θεωρούν υψηλής βαρύτητας. Για παράδειγμα, οι ιατρικές σχολές τη Βιολογία και τη Χημεία, οι φιλολογίες τα Αρχαία και τα Νέα, τα τμήματα μαθηματικών τα Μαθηματικά και τη Φυσική. Χθες, πάντως, στη Βουλή ο πρώην υπουργός Παιδείας και νυν τομεάρχης Παιδείας του Σύριζα κ. Νίκος Φίλης εκτίμησε ότι αν τελικά εφαρμοστεί η βάση και τα Ιδρύματα μπορούν να καθορίζουν υψηλότερες βάσεις αλλά και τον αριθμό των εισακτέων, πάνω από 20.000 υποψήφιοι θα μείνουν εκτός της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η πελατεία για τα ιδιωτικά ΙΕΚ και τα κολέγια.
Από την πλευρά της η κ. Κεραμέως απάντησε στις αντιπολιτευτικές επικρίσεις του Σύριζα λέγοντας πως ούτε 20.000 διορισμοί έγιναν επί υπουργίας Φίλη αλλά και μείωση δαπανών της εκπαίδευσης υπήρξε (επικαλέστηκε στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους). Τέλος, στις επικρίσεις του Σύριζα για ρεσιτάλ κακής νομοθέτησης από τη Ν.Δ., η κ. Κεραμέως θύμισε τις εκπρόθεσμες (προεκλογικής κοπής) βουλευτικές τροπολογίες για ιδρύσεις νέων τμημάτων ΑΕΙ που υιοθέτησε σε νομοσχέδιο τον Απρίλιο ο τέως υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.
Με πληροφορίες από την «Καθημερινή»
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 

 

Ασφαλιστικό: Πέντε μεγάλες ανατροπές - Αλλάζουν όλα στις συντάξεις Ποιοι ευνοούνται από τις αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές - Έρχονται αναδρομικά 3 ή 4 μηνών - Νέες εισφορές για 1,4 εκατ. επαγγελματίες και 1,5 εκατ. μισθωτούς
Πέντε σαρωτικές αλλαγές έρχονται σε συντάξεις και εισφορές με το νέο ασφαλιστικό, αγγίζοντας πάνω από τρία εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Από τις ανατροπές και τις αυξήσεις προκύπτουν αναδρομικά πιθανότατα τριών ή τεσσάρων μηνών (ανάλογα αν το ασφαλιστικό θεσμοθετηθεί τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο) που θα πρέπει να καταβληθούν το 2020, αν όχι στα τέλη του 2019. Πιλότος για όλες τις παρεμβάσεις είναι οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, που έδειξαν τις περιοχές του ασφαλιστικού στις οποίες θα επικεντρωθεί η καινούργια μεταρρύθμιση.

Παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι, μισθωτοί ασφαλισμένοι, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως επίσης και αγρότες, επηρεάζονται σημαντικά από το νέο μείγμα που προωθεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας στο συνταξιοδοτικό, με στόχο να κλείσει τελεσίδικα εκκρεμότητες του παρελθόντος και να πετύχει βιωσιμότητα για το σύστημα του μέλλοντος.
Μεγάλοι κερδισμένοι των αλλαγών που έρχονται είναι όσοι έχασαν τα περισσότερα με τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή όσοι είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ, όπως και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν και συνταξιοδοτούνται με πάνω από 30 ή 35 έτη ασφάλισης.
Το νέο τοπίο διαμορφώνεται ως εξής:

1. Παλαιές κύριες συντάξεις: αναπροσαρμογή «προσωπικής διαφοράς» για όσους έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης

Επανεκκίνηση κάνει ο επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων από 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά, καθώς τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που προωθεί το υπουργείο Εργασίας επηρεάζουν και τις παλιές συντάξεις. Όσοι παλαιοί συνταξιούχοι (αποχώρησαν πριν από τον Μάιο του 2016) έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30, και κυρίως με πάνω από 35 χρόνια ασφάλισης –όποτε και αν συνταξιοδοτήθηκαν– θα λάβουν από 4 Οκτωβρίου υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη.
Σύμφωνα με τα σενάρια που βρίσκονται υπό επεξεργασία, πριν από τα 40 χρόνια ασφάλισης η αύξηση αναμένεται να κινηθεί κοντά στις 2,5 με 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και κοντά στις 5 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που δείχνει αυξήσεις κοντά στο 7%.
Τις μεγαλύτερες, ωστόσο, αυξήσεις θα έχουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν ή συνταξιοδοτούνται με 40ετή ασφαλιστικό βίο και πάνω, καθώς η 40ετία αναμένεται να πριμοδοτηθεί σημαντικά. Στην περιοχή αυτή, η αναπροσαρμογή δεν αποκλείεται να κυμανθεί μεταξύ 3 και 7 ποσοστιαίων μονάδων, «δείχνοντας» αυξήσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να κυμανθούν κοντά στην περιοχή του 10% ή ακόμη και του 15%.
Τα εκκαθαριστικά των παλαιών επανυπολογισμένων συντάξεων θα εκδοθούν μέχρι και για τον Οκτώβριο. Ακολούθως, οι επανυπολογισμένες συντάξεις θα αλλάξουν. Τα εκκαθαριστικά του Νοεμβρίου θα ακολουθήσουν σε δεύτερο χρόνο και θα αποτυπώνουν όλες τις αλλαγές.
Προσοχή, οι παλαιοί συνταξιούχοι, επειδή διατηρούν «προσωπική διαφορά» δεν θα δουν –στην πλειονότητά τους– την αύξηση στην τσέπη. Η αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης θα οδηγήσει σε ανάλογη μείωση της συνολικής προσωπικής διαφοράς. Στο καθαρό ποσό δεν προκύπτει προς το παρόν διαφορά, αλλά αυτό που αλλάζει είναι πως ο συνταξιούχος μπορεί να ελπίζει νωρίτερα σε αύξηση.
Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν γενικές αυξήσεις από το 2023 και μετά με βάση το ΑΕΠ και τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Η προσωπική διαφορά θα συμψηφίζεται με αυτές τις ετήσιες αυξήσεις μέχρι να μηδενιστεί. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία το νέο ποσό μειωμένης προσωπικής διαφοράς θα συμψηφιστεί γρηγορότερα, με αποτέλεσμα να φτάσει συντομότερα ο συνταξιούχος σε αύξηση και στο καθαρό ποσό.

2. Νέες κύριες συντάξεις: Αύξηση καθαρής σύνταξης για όσους έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης

Αυξήσεις θα λάβουν στο χέρι αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου 2019 χιλιάδες συνταξιούχοι που αποχώρησαν από τον Μάιο του 2016 και μετά. Οι αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης θα είναι ενιαίες για παλιούς και νέους, και θα ακουμπούν όσους έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30, και κυρίως με πάνω από 35 χρόνια ασφάλισης. Πριν από τα 40 χρόνια ασφάλισης, η αύξηση αναμένεται να κινηθεί κοντά στις 2,5 με 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και κοντά στις 5 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που δείχνει αυξήσεις κοντά στο 7%.
Τις μεγαλύτερες, ωστόσο, αυξήσεις θα έχουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν ή συνταξιοδοτούνται με 40ετή ασφαλιστικό βίο και πάνω. Όπως αναφέρθηκε στην περιοχή αυτή, η αναπροσαρμογή δεν αποκλείεται να κυμανθεί μεταξύ 3 και 7 ποσοστιαίων μονάδων, «δείχνοντας» αυξήσεις κοντά στην περιοχή του 10% ή ακόμη και 15%. Όσοι διατηρούν «προσωπική διαφορά» επειδή αποχώρησαν την περίοδο Μάιος 2016 - Δεκέμβριος 2018 δεν θα δουν αύξηση στην τσέπη, αλλά πιθανότατα θα διατηρήσουν ολόκληρη την προσωπική διαφορά που δικαιώθηκαν. Αντίθετα, όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά, αλλά εμπίπτουν στα πολλά χρόνια ασφάλισης, θα έχουν βελτιωτικές αναπροσαρμογές ποσών στην τσέπη αναδρομικά από 4/10.

3. Επικουρικές:

Αυξήσεις για πάνω από 450.000 συντάξεις Αναδρομικές αυξήσεις 30% έρχονται για περισσότερους από 450.000 συνταξιούχους που εισπράττουν επικουρικές συντάξεις από την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, η λύση που επιλέγεται μετά την απόφαση του ΣτΕ οδηγεί σε μεσοσταθμική αύξηση ύψους 52,5 ευρώ τον μήνα για 465.112 συνταξιούχους. Τις σημαντικότερες αυξήσεις θα δουν τώρα όσοι είχαν το μεγαλύτερο «ψαλίδι» το καλοκαίρι του 2016.
Πρόκειται για 251.728 συνταξιούχους που έχασαν από την επικουρικής τους έως και πάνω από 200 ευρώ το μήνα. Οι περισσότεροι έχασαν από 100 ως 200 ευρώ το μήνα, ένας στους πέντε έχασε 50-100 ευρώ, ενώ το 18% έχασε έως 20 ευρώ. Περισσότεροι από τους μισούς είναι πρώην μισθωτοί του ΙΚΑ, οι οποίοι υπέστησαν μέσο ποσοστό μείωσης 45%.
Αυτοί είναι που τώρα θα δουν και τις σημαντικότερες αυξήσεις. Μετά τους μισθωτούς του πρ. ΙΚΑ η επόμενη πολυπληθέστερη κατηγορία είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι, όμως, υπέστησαν μικρή μέση μείωση 7,34%. Ακολουθούν ναυτικοί του ΚΕΑΝ με μέση μείωση 36,54%, όπως και δημοτικοί υπάλληλοι με μέση μείωση 28,81%. Από τις μειώσεις του 2016 επλήγησαν επίσης εμποροϋπάλληλοι (41,21% μείωση) κ.ά. Σημαντικές μειώσεις άνω του 30% είχαν, επίσης, χιλιάδες ναυτιλιακοί υπάλληλοι, τραπεζοϋπάλληλοι κ.α. Οι αυξήσεις στις επικουρικές «μετράνε» από 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά (όταν δηλαδή δημοσιεύτηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ) και θα αποδοθούν μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού.

4. Εισφορές μισθωτών: Μειώσεις για 1,5 εκατομμύριο που εργάζονται με πλήρη απασχόληση

Το δεύτερο 6μηνο του 2020 ξεκινά η σταδιακή μείωση των εισφορών για τους μισθωτούς. Η μείωση των εισφορών θα αφορά μόνο τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης, δηλαδή περίπου 1,5 εκατομμύριο μισθωτούς. Οι εργοδότες δεν θα έχουν την ελάφρυνση αυτή για τους εργαζόμενους τους οποίους απασχολούν με καθεστώς μερικής απασχόλησης.
Η παρέμβαση οδηγεί σε αυξήσεις καθαρών αποδοχών για τους μισθωτούς και μείωση της συνολικής επιβάρυνσης για τους εργοδότες. Η μείωση θα είναι 0,90 ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο Ιούλιος 2019 – Δεκέμβριος 2019, ενώ το 2020 οι εισφορές θα μειωθούν περαιτέρω πάνω από μια ποσοστιαία μονάδα. Συνολικά η αποκλιμάκωση θα υλοποιηθεί σε 4 στάδια και θα φτάσει στις 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι και το 2023, με αποτέλεσμα το βασικό πακέτο κάλυψης του μισθωτού να πέσει από το 40,56% σήμερα στο 35,56% (ελάφρυνση 12,32% στο μη μισθολογικό κόστος).
Το πρώτο βήμα που θα γίνει το 2020 μεταφράζεται σε ελάφρυνση 2,21% του μη μισθολογικού κόστους που αφορά στην ασφάλιση. Η ελάφρυνση δεν θα προέλθει από μειώσεις στον σκληρό πυρήνα των εισφορών που αφορούν την κύρια σύνταξη υπέρ ΕΦΚΑ (20%) αλλά από τις συνεισπραττόμενες εισφορές. Πρόκειται για εισφορές που αφορούν άλλες παροχές, όπως π.χ. παροχές ανεργίας (5,61%), εργατικής κατοικίας (1%), εργατικής εστίας (0,35%).
Τα κέρδη στα προ φόρου ποσά αυξάνονται προοδευτικά με την αύξηση του μεικτού μισθού καθώς τα ασφάλιστρα είναι ποσοστιαία. Εφόσον η ελάφρυνση των 0,9 ποσοστιαίων μονάδων μοιραστεί εξίσου σε εργαζόμενο και εργοδότη, τότε το μη μισθολογικό κόστος εκάστου διαμορφώνεται σε μείον 0,45 ποσοστιαίες μονάδες. Έτσι για παράδειγμα, για μισθό 1.000 ευρώ το καθαρό προ φόρου σήμερα για τον εργαζόμενο είναι 842,5 ευρώ ενώ με την ελάφρυνση από τον Ιούλιο του 2019 θα φτάσει στα 847 ευρώ. Για τον ίδιο μικτό μισθό ο εργοδότης καταβάλλει σήμερα συνολικά και χωρίς τον φόρο 1.248,1 ευρώ ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2019 θα καταβάλλει 1.243,6 ευρώ. Για μικτό μισθό 2.000 ευρώ το καθαρό προ φόρου για τον εργαζόμενο είναι 1.685 ευρώ και η συνολική επιβάρυνση για τον εργοδότη φτάνει στα 2.496,2 ευρώ. Με την ελάφρυνση του 2019 το καθαρό προ φόρου του μισθωτού ανεβαίνει στα 1.694 ευρώ, ενώ η συνολική επιβάρυνση για τον εργοδότη πέφτει στα 2.487,2 ευρώ.

5. Εισφορές μη μισθωτών: Νέο σύστημα υπολογισμού με κλάσεις

Αλλάζουν όλα στις εισφορές για 1,4 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί από 1/1/2020 και θα αποσυνδέει τις εισφορές ΕΦΚΑ από το φορολογητέο εισόδημα. Το πιθανότερο σενάριο προβλέπει την θεσμοθέτηση 4 ή 5 νέων ασφαλιστικών κλάσεων με βάσει τις οποίες θα καταβάλλουν εισφορές από το 2020 και μετά οι μη μισθωτοί. Οι νέες κλάσεις δεν θα σχετίζονται με το εισόδημα αλλά πιθανότατα ούτε και με τα έτη ασφάλισης, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει πως θα διαμορφωθούν ασφαλιστικές κατηγορίες με σταθερά ποσά εισφορών, ώστε να προκύψει ένα απλό και δικαιότερο σύστημα. Εκτός από την ελάχιστη κλίμακα, η οποία θα είναι όπως και τώρα υποχρεωτική για όλους, στις 3 ή 4 ανώτερες κλίμακες εισφορών θα εντάσσονται οι επαγγελματίες πιθανότατα με δική τους επιλογή ώστε να λάβουν στο μέλλον και υψηλότερη σύνταξη.
Οι εισηγήσεις που πέφτουν στο τραπέζι – πάντα σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο – κάνουν λόγο για μικρή αύξηση της ελάχιστης εισφοράς στην πρώτη και υποχρεωτική ασφαλιστική κλάση. Σήμερα η κατώτατη εισφορά, η οποία αυξήθηκε τον περασμένο Φλεβάρη με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ανέρχεται σε 185,18 ευρώ (26,95% επί των 650 ευρώ και 10 ευρώ υπέρ ανεργίας).
Οι εισφορές για την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία εξετάζεται να διαμορφωθούν κοντά στην περιοχή των 220 ευρώ. Ωστόσο λόγω της μείωσης της φορολογίας σε αυτή την περιοχή εισοδημάτων το σωρευτικό αποτέλεσμα στο διαθέσιμο εισόδημα θα είναι θετικό. Η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% από 22% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, αναμένεται να οδηγήσει σε ετήσια μείωση φόρου κατά 1.300 ευρώ, δηλαδή 108 ευρώ το μήνα. Συνεπώς, οποιαδήποτε αύξηση της ελάχιστης εισφοράς υπερκαλύπτεται σύμφωνα με τους ειδικούς από την μείωση των φορολογικών βαρών.
Οι επόμενες 3 ή 4 κλάσεις αναμένεται να διαμορφωθούν με κλιμακωτά υψηλότερα ποσά σταθερού ύψους. Με το σύστημα αυτό θα προκύψουν σημαντικές μειώσεις για όσους έχουν – για παράδειγμα – εισόδημα από 900 ευρώ το μήνα και πάνω, οι οποίοι κατέβαλλαν προοδευτικά αυξανόμενες εισφορές ως ποσοστό 26,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους.
Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που δέχεται το υπουργείο Εργασίας οι εισφορές του 2019 θα παραμείνουν ως έχουν προκειμένου να κλείσει η χρονιά με το ισχύον σύστημα. Από τις αρχές του 2020 θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα.

Αναδρομικά 3 ή 4 μηνών

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα δίνει αναδρομικά 3 ή 4 μηνών (ανάλογα με την ημερομηνία ψήφισης) για τις αλλαγές που «μετράνε» από 4 Οκτωβρίου και μέχρι την θεσμοθέτηση του νέου συστήματος. Αναδρομικά θα λάβουν από κύριες συντάξεις όσοι νέοι συνταξιούχοι εμπίπτουν στην αυξημένη ανταποδοτικότητα (έτη ασφάλισης από 30 ή 35 και πάνω) αρκεί να προκύπτουν γι αυτούς καθαρές αυξήσεις στην τσέπη και όχι αναπροσαρμογές προσωπικής διαφοράς. Επίσης, αναδρομικά θα λάβουν από 4 Οκτωβρίου και μέχρι την ψήφιση του νόμου, όποτε και αν είναι αυτή, όσοι έχασαν από τις περικοπές των επικουρικών του 2016, επειδή είχαν άθροισμα πάνω από 1.300 ευρώ. Αναδρομικά δεν υπάρχουν από τις εισφορές.
Όσο για τα παλαιά αναδρομικά από τις περικοπές του 2012 που είχαν κριθεί το 2015 αντισυνταγματικές, αυτά θα κριθούν από νέα δίκη στο ΣτΕ στο μέλλον. Όπως έχει γράψει το «Εθνος», οι πρόσφατες αποφάσεις δεν έκριναν αυτή καθεαυτή την υπόθεση των διεκδικήσεων των παλαιών αναδρομικών από τους συνταξιούχους, αλλά μόνο την μεγάλη εικόνα του επανυπολογισμού του νόμου Κατρούγκαλου, η οποία είναι συνταγματική.
Έκλεισαν έτσι οι πόρτες των διεκδικήσεων επί των επανυπολογισμένων συντάξεων. Σημαντικό ρόλο θα παίξει στο θρίλερ μια νέα απόφαση του ΣτΕ επί αίτησης αναίρεσης που έχει καταθέσει ο ΕΦΚΑ κατά πρόσφατης απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που δίνει αναδρομικά πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου. Η εφετειακή απόφαση είχε επικυρώσει προηγούμενη κρίση του Πρωτοδικείου καταλογίζοντας σε συνταξιούχο δικαστή αναδρομικά για την περίοδο από 1η Ιουλίου 2015 έως 30 Ιουνίου 2017. Αν η αίτηση αυτή δεν απορριφθεί για τυπικούς λόγους, και εφόσον το ανώτατο δικαστήριο μπει στην ουσία, τότε θα δείξει τι πρέπει να γίνει με τη μεταβατική περίοδο.

Γιάννης Φώσκολος
ethnos.gr 
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 
Σε ΦΕΚ οι νέες ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας:

Κατάργηση Τμημάτων Ελεύθερης Πρόσβασης, Εισαγωγή παλαιών αποφοίτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων το σχολικό έτος 2019-20, Ρυθμίσεις για τα πειραματικά και τα πρότυπα σχολεία, Τροποποιήσεις του ΠΔ 38/2010 (Α 78) – (Ισοδυναμία τίτλων σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες), Ρυθμίσεις για τα Μεταπτυχιακά  
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα


rsz f190bda6e7490d584ccb0c218f310208 xl
Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ο πίνακας με τα Εξεταστικά Κέντρα του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας εξεταστικής περιόδου Νοεμβρίου 2019 και η κατανομή των υποψηφίων σε αυτά ανά εξεταζόμενη  γλώσσα και επίπεδο.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται:

  • Από την ιστοσελίδα του Υπουργείου (www.minedu.gov.gr) στο σύνδεσμο για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας.
  • Από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
  • Από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι εξετάζονται στο Εξεταστικό Κέντρο που θα λειτουργήσει στην Περιοχή Εξέτασης που επέλεξαν στην αίτηση συμμετοχής τους στις Eξετάσεις για την απόκτηση του ΚΠΓ. Εφόσον σε κάποια Περιοχή Εξέτασης θα λειτουργήσουν περισσότερα από ένα Εξεταστικά Κέντρα, τότε οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέξουν την κατανομή σε αυτά της εξεταζόμενης γλώσσας και του εξεταζόμενου επιπέδου.
Ειδικότερα, σε αυτήν την εξεταστική περίοδο Νοεμβρίου 2019 θα λειτουργήσει ένα Εξεταστικό Κέντρο σε κάθε Περιοχή Εξέτασης. Μόνο στην περιοχή της Α’ Αθήνας και στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσουν από τρία Εξεταστικά Κέντρα, ως ακολούθως:
Α’ Αθήνας:          1) 1ο ΕΠΑΛ Αθήνας
                                    Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο
                                2) 9ο ΓΕΛ Αθήνας
                                    Εξεταζόμενες γλώσσες: Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά
                                    Εξεταζόμενα επίπεδα: Β  Γ
                                3) 5ο ΓΕΛ Ηλιούπολης
    Εξεταζόμενες γλώσσες: Γαλλικά, Ισπανικά, Τουρκικά
                                    Εξεταζόμενα επίπεδα: Β  Γ
Ανατολική Θεσσαλονίκη:            1) Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
                                                                  Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο
                                                                2) 11ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης
                                     Εξεταζόμενες γλώσσες: Ισπανικά, Ιταλικά, Τουρκικά
                                                                     Εξεταζόμενο επίπεδο: Β
                                                               3) 14ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης
                                                                     Εξεταζόμενες γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά
                                                                     Εξεταζόμενο επίπεδο: Β    
ΚΑΙ                                                               Εξεταζόμενες γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά,Ισπανικά, Ιταλικά, Τουρκικά
                                                                     Εξεταζόμενο επίπεδο: Γ
O πίνακας με τα Εξεταστικά Κέντρα του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, εξεταστικής περιόδου Νοεμβρίου 2019

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 

Αύξηση ωρών, απ’ το παράθυρο, στα ΕΠΑ.Λ.
Όλοι γνωρίζουμε ότι το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας των καθηγητών αυξήθηκε, κατά 2 ώρες από το 2013 και τις επιπτώσεις του.
Από το σχολικό έτος 2018-19 άρχισε να εφαρμόζεται ο θεσμός του «Συμβούλου Καθηγητή́» στα ΕΠΑ.Λ. όπου σε πρώτη φάση υλοποιείται από εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στη σχολική μονάδα εθελοντικά (κάποια στιγμή αφού «πετύχει» θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά). Οι συνάδελφοι που υποστηρίζουν το θεσμό αυτό μπορούν να αναλάβουν κατ’ ανώτατο όριο 5 μαθητές με τους οποίους θα πραγματοποιούν 1-2 συναντήσεις τον μηνά, διάρκειας τουλάχιστον 15 λεπτών η κάθε μια. Ακόμα υποχρεούνται να συμμετέχουν στις τακτικές και έκτακτες συναντήσεις της ομάδας «Συμβούλων - Καθηγητών». Η συμμετοχή σ’ όλη αυτή τη διαδικασία επιβαρύνει τους συναδέλφους με 2 ώρες την εβδομάδα.
Επίσης σε κάποια σχολεία εφαρμόζεται «εθελοντικά», τουλάχιστον για 1 διδακτική ώρα την εβδομάδα, η απασχόληση των μαθητών που αποβάλλονται από το μάθημα.
Ευθύς αμέσως μαζεύτηκαν μεταξύ σοβαρού και αστείου 3 επιπλέον ώρες την εβδομάδα.
Ακολουθεί πίνακας με την επί τις % αύξηση ανά εβδομάδα του ωραρίου των Εκπαιδευτικών των ΕΠΑ.Λ..
Έτη υπηρεσίας
Ώρες διδασκαλίας/Εκπαιδευτικό/εβδομάδα
Επιπλέον ώρες/Εκπαιδευτικό/εβδομάδα
Επί τις % αύξηση του ωραρίου/ εβδομάδα
0 - 6
23
3
13,04 %
7 - 12
21
3
14,28 %
13 – 20
20
3
15,00 %
21 και πάνω
18
3
16,67 %
 
Εξυπακούεται ότι οι συνάδελφοι κλασικά θα είναι υπεύθυνοι είτε :
-τμήματος με ότι συνεπάγεται αυτό
-του πρωτοκόλλου
-του μητρώου των μαθητών
-του προγράμματος
-της μεταφοράς των μαθητών/τριών
-των εορτών
-του αρχείου κλπ.
Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε:
-την προετοιμασία στο σπίτι αλλά και στο σχολείο για το θεωρητικό και εργαστηριακό μέρος των μαθημάτων.
-το διόρθωμα των τεστ και των διαγωνισμάτων
-τους συλλόγους εκτός ωραρίου
-τις συναντήσεις - συνεδριάσεις εκτός ωραρίου για την ΜΝΑΕ
- τις ώρες που χρειάζονται για να βρεθούν οι θέσεις μαθητείας και η αναζήτηση των μαθητών που θα θητεύσουν.
Αν και το κίνημά μας παλεύει να επανέλθει το ωράριό μας όπως ήταν πριν το 2013 το υπουργείο με διάφορους τρόπους το έχει αυξήσει και κανείς δεν γνωρίζει τι άλλο θα σκαρφιστούν στο μέλλον για να το αυξήσουν περαιτέρω.
31/10/2019                                                                                    Αποστολόπουλος Δημήτριος
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
Σοκ στην Αμαλιάδα: Μαχαίρωσαν μαθητή μέσα σε σχολείο! 
Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται πλέον ο 16χρονος μαθητής, ο οποίος ύστερα από λογομαχία που είχε με 15χρονο συμμαθητή του το πρωί τον τραυμάτισε με μαχαίρι μέσα στο σχολείο τους στην Αμαλιάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του patrisnews.com 18χρονος παραδόθηκε συνοδεία του πατέρα του στο Αστυνομικό Τμήμα Αμαλιάδας.
Ο νεαρός είχε εξαφανιστεί από το χώρο του σχολείου, αμέσως μετά το αιματηρό επεισόδιο, κατά τη διάρκεια του οποίου τραυμάτισε με μαχαίρι τον 15χρονο, κατά τη διάρκεια του πρώτου διαλείμματος, στο 1ο Λύκειο Αμαλιάδας
Ο 15χρονος μαθητής μεταφέρθηκε εκτάκτως στο νοσοκομείο με πολλαπλά τραύματα στην πλάτη και το χέρι, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύει η υγεία του.
Αιτία για το συμβάν, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η παρεξήγηση για μια κοπέλα, με τον δράστη να λογομαχεί με το θύμα για το θέμα αυτό.
Όπως υποστηρίζουν οι συμμαθητές του δράστη και όσοι τον γνώριζαν, συνήθιζε να προκαλεί με τη συμπεριφορά του.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 32

Εκπαιδευτικά Νέα