Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιανουάριος 2019 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr
Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 01:42

Η καθιερωμένη κοπή της πίτας της Ομοσπονδίας.

 
Παρόντες τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ, του ΚΕΜΕΤΕ, συνεργάτες & φίλοι.
 
 
 
 
 

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Όμως, υπήρξε και κάτι – ουσιώδες - που το «παρέλειψε»! Κι όπως θα δούμε, καλά έκανε και το παρέλειψε.
 
Αλλά θα πρέπει να ακουστεί, κάποια στιγμή, κι αυτό…
 
Ο Σαμαράς είπε ότι πέραν την Ιστορικής Μακεδονίας, που συμπίπτει κατά 90% περίπου με τα σημερινά όρια της Ελληνικής Μακεδονίας, άλλη «γεωγραφική Μακεδονία» με σαφή όρια δεν υπήρξε ποτέ. Είναι ένα «φάντασμα»…
 
Αυτό λέει, με συγκεκαλυμμένο τρόπο ανακοίνωση της Ακαδημίας Αθηνών, ήδη από το Μάρτιο του 2008 (δείτε χθεσινό μου σημείωμα).
 
Αυτό λέει, πολύ πιο απερίφραστα, η «Εγκυκλοπαίδεια του Ηλίου», στο λήμμα Μακεδονία: η θεωρία της γεωγραφικής Μακεδονίας που δήθεν «χωρίστηκε στα τρία» μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους είναι «σλαβική επινόηση»!
 
--Ο Σαμαράς έδειξε ότι καμία επίσημη Συνθήκη που έγινε ως και το 1913, δεν περιλάμβανε τον όρο «Μακεδονία». Και κανένας από τους συνημμένους χάρτες που χρησιμοποιήθηκαν στις ιστορικές Συνθήκες του 1913 (του Λονδίνου και του Βουκουρεστίου) δεν αναφέρεται σε «γεωγραφική Μακεδονία» – μόνο στην ιστορική Μακεδονία που συμπίπτει κατά 90% με την περιοχή που πέρασε τότε στην Ελλάδα.
 
--Ο Σαμαράς απέδειξε ότι και μετά ο 1913 – και μέχρι το 1944 - δεν υπήρξε πουθενά επισήμως ο όρος Μακεδονία, ούτε σε Συνθήκες ούτε σε επίσημους χάρτες, ούτε σε απογραφές.
 
Το σύνολο των Οθωμανικών κτήσεων ονομαζόταν επισήμως Ρωμυλία – όχι «Μακεδονία».
 
Τη περιοχή των Σκοπίων που προσάρτησαν οι Γιουγκοσλάβοι το 1913, την ονόμασαν Βαρδαρία (Vardarska)– όχι «Μακεδονία».
 
Στις περιοχές αυτές δεν έβρισκαν «Μακεδόνες» και δεν καταγραφόταν «Μακεδόνες» στις επίσημες απογραφές, ούτε από τους Οθωμανούς πριν φύγουν, ούτε από τους Γιουγκοσλάβους όταν προσάρτησαν το δικό τους κομμάτι μετά τους Βαλκανικούς πολέμους.
 
Μέχρι το 1944 που ανέστησε το «μακεδονικό ιδεολόγημα» ο Τίτο.
 
Αυτό ειπώθηκε και εξηγήθηκε για πρώτη φορά τόσο καθαρά από πολιτικό και μάλιστα μέσα στη Βουλή.
 
Και ο Σαμαράς προσέφερε και όλες τις πηγές που τεκμηριώνουν πλήρως όσα είπε: Πάρτε και τα κείμενα των Συνθηκών, πάρτε και τους συνημμένους χάρτες, πάρτε και τις απογραφές που έγιναν, πάρτε και τα γραμματόσημα που έβγαζε η προπολεμική Γιουγκοσλαβία, όπου δεν υπάρχει ούτε ψήγμα «Μακεδονίας», ή «Μακεδόνων»…
 
Κι ύστερα βρήκαν και άλλοι ιστορικοί – κάποιοι μάλιστα που δεν συμφωνούν πολιτικά με το Σαμαρά – και επιβεβαίωσαν πλήρως αυτή του τη θέση…
 
Υπάρχει όμως, κάτι που ΔΕΝ είπε ο Σαμαράς. Κάποιο κενό - που σίγουρα το γνωρίζει, αλλά το προσπέρασε…
 
Ότι αυτή η «γεωγραφική Μακεδονία» που μας παρουσιάζουν σήμερα – και μάλιστα με τα συγκεκριμένα όρια και τη συγκεκριμένη ακριβή κατανομή ποσοστών μεταξύ Ελλάδος (51%), Γιουγκοσλαβίας (39%) και Βουλγαρίας (9%) είναι επινόηση αποκλειστικά της Τρίτης Κομμουνιστικής Διεθνούς, της γνωστής Κομιντέρν (Communist International)!
 
Αυτοί υιοθέτησαν πρώτοι το σύνθημα για Βαλκανική Κομμουνιστική Ομοσπονδία επισήμως το 1924! Προσπαθώντας να επιβάλουν «Ανεξάρτητη Μακεδονία-Θράκη»!
 
Και το 1934, κάνουν ένα βήμα πίσω κι ένα βήμα μπρός: Κάνουν ένα βήμα πίσω από το σύνθημα για Βαλκανική Κομμουνιστική Ομοσπονδία, προτιμώντας να μιλήσουν για ισονομία των βαλκανικών εθνοτήτων στα πλαίσια των ήδη υφισταμένων βαλκανικών κρατών. Αλλά κάνουν κι ένα βήμα μπρος το 1934, αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά επισήμως την ύπαρξη «Μακεδονικού λαού»!
 
Όλο αυτό το «Μακεδονικό ιδεολόγημα» που μας ταλαιπωρεί όλους μέχρι σήμερα - και μόλις «νομιμοποίησε» η Ελλάδα έστω και εν μέρει, την περασμένη Παρασκευή - είναι ένα «κατασκεύασμα» της Τρίτης Κομμουνιστικής Διεθνούς το 1924! (όχι «σλαβικό», αλλά κομμουνιστικό!)
 
Οι χάρτες της ευρύτερης «γεωγραφικής Μακεδονίας» τότε πήραν τη σαφή μορφή τους και τα συγκεκριμένα όρια! Το ιδεολόγημα του δήθεν «ενιαίου Μακεδονικού λαού» που χωρίστηκε τάχα στα τρία μετά τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913, είναι δημιούργημα της Τρίτης Κομμουνιστικής Διεθνούς, την κρίσιμη δεκαετία του μεσοπολέμου 1924-34!
 
Αυτό είναι το κεντρικό «εθνικό αφήγημα» των Σκοπιανών.
 
Αυτό «νομιμοποιήσαμε» κατά μέγα μέρος προχθές.
 
Η Κομμουνιστική Διεθνής ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε ως… «πηγή Διεθνούς Δικαίου»! Από κανένα!
 
 
Εκτός, βέβαια, από την περίπτωση του ψευδομακεδονικού ιδεολογήματος…
 
Για την ακρίβεια η Κομμιντέρν θεωρούνταν πάντα από τις αστικές δημοκρατίες της Δύσης ως κέντρο υπονόμευσης των δυτικών δημοκρατιών – κάποιες φορές και ως «κέντρο καθοδήγησης τρομοκρατικών οργανώσεων».
 
Τόσο που ο ίδιος ο Ιωσήφ Στάλιν αναγκάστηκε να διαλύσει την Τρίτη Διεθνή το 1943, ως «χειρονομία καλής θέλησης» προς τη Δύση, για να «μπετονάρει» την «αντιφασιστική συμμαχία» του με τις δημοκρατίας των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, στην πιο κρίσιμη καμπή του κοινού αγώνα τους κατά του Άξονα…
 
Η Κομμουνιστική Διεθνής διαλύθηκε λοιπόν, το 1943, η ίδια η Σοβιετική Ένωση που την καθοδηγούσε επίσης διαλύθηκε το 1991, αλλά το «κατασκεύασμα» αυτό της κομμουνιστικής προπαγάνδας δεν έμεινε «ορφανό».
 
Το υιοθέτησε το… ΝΑΤΟ, για να ενισχύσει την επιρροή του στα Βαλκάνια!
 
Και μας το επέβαλαν παρά την καθαρή διαφωνία της συντριπτικής πλειονότητας του Ελληνικού λαού, σε μας που ήμασταν σύμμαχοι των δυτικών δημοκρατιών και στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και σε ολόκληρο τον Ψυχρό Πόλεμο.
 
Για να ικανοποιήσουν ποιους;
 
Τους επιγόνους όσους υπήρξαν αντίπαλοί τους σε όλα!
 
Αυτή είναι σε πολύ γενικές γραμμές η ιστορία του «Μακεδονικού ιδεολογήματος», μέρος της οποίας είχε υιοθετήσει – δυστυχώς – και η επίσημη ελληνική ιστοριογραφία.
 
Φυσικά όσα ήδη ανέφερα δεν εξαντλούν το θέμα.
 
Υπάρχουν πολλές συγκλονιστικές λεπτομέρειες και από την προϊστορία αυτής της απάτης (πριν το 1913) και από την ίδια τη σύντομη, αλλά θλιβερή ιστορία της (μετά το 1922-24).
 
Σας αναφέρω μόνο μερικά:
 
--Στο τέλος του 19ου αιώνα, η «ανερχόμενη» τότε Βουλγαρία προσπαθεί να υποκινήσει μεγάλη επανάσταση στα υπό Οθωμανική κυριαρχία ακόμα εδάφη των Βαλκανίων, για να επιτύχει τη «Μεγάλη Βουλγαρία» που δεν κατάφερε να επιβάλει η Ρωσία στη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου το 1878.
 
Συγκροτεί λοιπόν, το «Κομιτάτο» με το οποίο προσπαθεί να φέρει όλους τους Σλαβόφωνους πληθυσμούς στην Βουλγαρική Εξαρχεία. Ο Ελληνόφωνοι πληθυσμοί, συγκεντρωμένοι στα αστικά κέντρα αντιστέκονται εξ αρχής.
 
Ύστερα δημιουργείται μεταξύ των σλαβοφώνων της μείζονος περιοχής το πρώτο «σχίσμα»: Από την μία όσοι έπαιρναν καθοδήγηση κατευθείαν από τη Σόφια, κι από την άλλη οι υπόλοιποι, οι ηγέτες των οποίων ήταν οργανωμένοι στη Δεύτερη Σοσιαλιστική Διεθνή (απ’ όπου προέκυψε αργότερα η Τρίτη Κομμουνιστική Διεθνής)
 
Οι Κομιτατζηδες που καθοδηγούνταν από τη Σόφια ονομάστηκαν «Βερχοβιστές» (υπάγονταν στην «Κεντρική Διοίκηση»).
 
Όσοι δεν ήθελαν να παίρνουν γραμμή από τη Σόφια – αριστερότερων φρονημάτων μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς – έφτιαξαν την περιβόητη ΕΜΕΟ (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση) ή VMRO στη βουλγαρική γλώσσα.
 
Όσοι σλαβόφωνοι είχαν Ελληνική εθνική συνείδηση, στην αρχή εντάχθηκαν στην ΕΜΕΟ (γιατί δεν ήθελαν κι αυτοί να παίρνουν γραμμή από τη Σόφια), αλλά στη συνέχεια αποχώρησαν από το ΕΜΕΟ, γιατί οι ίδιοι πάλευαν να προσαρτηθεί η Μακεδονία στην Ελλάδα!
 
Τέτοια είναι η περίπτωση του Καπεταν Κώτα, του Καπεταν Βαγγέλη Στρεμπενιώτη και του Δημήτρη Νταλίπη. Ήταν όλοι τους σλαβόφωνοι, όλοι τους σκοτώθηκαν για την Ελλάδα από τους Οθωμανούς, και όλοι τους προδόθηκαν στους Οθωμανούς από τους πρώην «συντρόφους» τους στο ΕΜΕΟ…

-- Η δεύτερη Σοσιαλιστική Διεθνής της εποχής εκείνης στήριζε την ΕΜΕΟ. Οι αριστερών φρονημάτων διανοούμενοι της εποχής εκείνης, ήταν οργανωμένοι στην (ή «συμπαθούντες» προς την) Σοσιαλιστική Διεθνή.
 
Η «Φεντερασιόν» τότε, μια αριστερή οργάνωση με έδρα τη Θεσσαλονίκη (που δεν είχε απελευθερωθεί ακόμα), είχε ήδη υιοθετήσει το Σύνθημα για «ανεξάρτητη Μακεδονία Θράκη».
 
 
Το 1915-17 η Φενταρασιόν πρωτοστάτησε στη Δημιουργία του ΣΕΚΕ (Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδος) που λίγο αργότερα δημιούργησε το ΚΚΕ, το οποίο προσχώρησε στην Τρίτη Διεθνή (διαγράφοντας τα περισσότερα από τα ιδρυτικά μέλη της Φεντερασιόν!)
 
--Από το 1922 ως το 1927, μέσα στο ΚΚΕ πλέον γίνονται… ομηρικοί καβγάδες για την γραμμή της Κομμουνιστικής Διεθνούς στο Μακεδονικό. Κάποια στιγμή, μάλιστα, τα τρία μέλη της αρχικής ηγεσίας του ΚΚΕ (Κορδάτος, Αποστολίδης, Μάξιμος) διαγράφονται!
 
Στο μεταξύ ο ίδιος ο Κορδάτος προλαβαίνει να αρθρογραφήσει στα Κομματικά όργανα («Ριζοσπάστη») ενάντια στην γραμμή «που παίζει των παιγνίδι των βούλγαρων εθνικιστών».
 
Ακόμα και ο Πουλιόπουλος που αντικαθιστά τον Κορδάτο, τελικά διαφωνεί κι αυτός με την κομματική γραμμή – και διαγράφεται επίσης.
 
Είναι η περίοδος που έμεινε στην ιστορία του ΚΚΕ ως η φάση της «φραξιονιστικής πάλης χωρίς αρχές». Ώσπου επιβάλλεται – έξωθεν – ο Νίκος Ζαχαριάδης (1931-32), ειδικά εκπαιδευμένος στις κομματικές σχολές της ΕΣΣΔ («κούτβης» - έτσι τους έλεγαν τότε, από τα αρχικά της Ανώτατης Σχολής κομματικών στελεχών ΚUTV στη Μόσχα).
 
Ο Ζαχαριάδης «φέρνει τη γραμμή απ’ έξω» και την επιβάλει σε όλες τις εκδοχές της. Και τότε και αργότερα, μέχρι το 1949, όταν επανέρχεται στη θέση για «Ανεξάρτητη Μακεδονία-Θράκη» και «αυτοδιάθεση του Μακεδονικού λαού»!
 
Στην πορεία απομακρύνει και τον Γιώργο Κωνσταντινίδη ή Ασημίδη, άλλο ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ (επίσης «κούτβης» κι αυτός) ο οποίος εναντιώθηκε, ωστόσο, στην γραμμή Ζαχαριάδη, μεταξύ άλλων και για τα «εθνικά». Ο Ασημίδης συνελήφθη και εξετελέσθη από ομάδες της ΟΠΛΑ του ΕΛΑΣ, κατά τα Δεκεμβριανά στην Αθήνα…
 
--Διαφωνίες σοβαρές με τη γραμμή της Κομμουνιστικής Διεθνούς υπήρξαν τότε και στα άλλα βαλκανικά κομμουνιστικά κόμματα. Κυρίως στο Κομμουνιστικό Κόμμα Σερβίας, το οποίο το 1935 ψήφισε ομόφωνα πως ΔΕΝ υπάρχει «Μακεδονικό έθνος»! Λίγα χρόνια αργότερα ανέλαβε να «εκκαθαρίσει» τους «διαφωνούντες» ο Κροάτης κομμουνιστής Γιόζιπ Μπρόζ - γνωστότερος ως Τίτο.
 
--Και μια τελευταία λεπτομέρεια: τον Απρίλιο του 1941, όταν μπήκαν τα στρατεύματα των Ναζί στη Γιουγκοσλαβία, μια μόνο ομάδα του πληθυσμού τους χαιρέτησε ως «απελευθερωτές»:
 
Μια μικρή ομάδα σλαβοφώνων που παρουσιάστηκαν ως «Μακεδόνες» στην νότια περιοχή που ονομαζόταν τότε Βαρδαρία – και σήμερα την ονόμασαν «Βόρεια Μακεδονία» – αλλά την αποκαλούν (σκέτο) «Μακεδονία».
 
Η μικρή αυτή ομάδα αποτελούνταν από ανθρώπους που ελέγχονταν από τη γειτονική Βουλγαρία. Η οποία τότε ήταν στενός και πιστός σύμμαχος του Χίτλερ.
 
Υπάρχουν και οι σχετικές – ανατριχιαστικές – φωτογραφίες.
 
 
 
ΥΓ1. Πολύ καλά έκανε ο Σαμαράς και ΔΕΝ αναφέρθηκε σε όλα αυτά. Οι Έλληνες σήμερα είναι περισσότερο ενωμένοι από ποτέ.
Αλλά εμείς πρέπει να τα ξέρουμε.
 
ΥΓ2. Παρακαλώ, κάποιος να πει στους φίλους, σύμμαχους και εταίρους μας, ότι η σταθερότητα μιας περιοχής ποτέ δεν θεμελιώνεται πάνω σε ένα ψέμα. Γιατί η αλήθεια όσον αφορά το τι είναι και πώς νιώθουν οι λαοί, κάποια στιγμή θα βγει.
Και ήδη βγαίνει. Και σε μας και σε εκείνους….
Ποτέ δεν στέριωσε τέτοιο ψέμα.
Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ένα ψέμα, που το χρησιμοποίησαν όλοι οι τύραννοι που ήλθαν στην περιοχή πάνοπλοι και έφυγαν τελικά ηττημένοι…
 
 
 
Θανάσης Κ.
orthografos
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2019
Αγαπητές Φίλες,
Αγαπητοί Φίλοι,
Με αίσθημα ευθύνης και όραμα, εισήλθα στον πολιτικό στίβο πριν από τέσσερα χρόνια, ανταποκρινόμενη στην άκρως τιμητική πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.

Σήμερα, ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μου κάνει την εξαιρετική τιμή να με ορίσει υποψήφια στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στο
Βόρειο Τομέα της Β1 Εκλογικής Περιφέρειας Αθηνών, που περιλαμβάνει τους δήμους Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Φιλοθέης-Ψυχικού και Χαλανδρίου.
Τον ευχαριστώ θερμά και δεσμεύομαι να συνεχίσω να εργάζομαι άοκνα και με συνέπεια για ένα καλύτερο μέλλον στη χώρα μας.
Σήμερα. Αύριο. Μαζί.
Με τη Νίκη!
 
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 


Σύμφωνα με το άρθρο 81* του νόμου 4589/2019 – Φ.Ε.Κ. A 13 – 29.01.2019, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι ανταποκρίνονται σε πρόσκληση από υπηρεσία αιμοληψίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης, καθώς και όποιοι μετέχουν σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία δικαιούνται ειδικής άδειας απουσίας, με πλήρεις αποδοχές, δύο (2) ημερών.
Επίσης, σε αναπληρωτές που είναι μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές, προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί, σε σχολεία και ιδρύματα και των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης, χορηγείται άδεια εξετάσεων με αποδοχές. 

 

Η άδεια εξετάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες κάθε έτος και χορηγείται συνεχώς ή τμηματικώς κατά την εξεταστική περίοδο που ζητά ο ενδιαφερόμενος.
 Οι άδειες εξετάσεων χορηγούνται για το χρόνο φοίτησης και μέχρι δύο το πολύ εξάμηνα μετά τη λήξη του, εφόσον ο υπάλληλος εξακολουθεί να φοιτά.
Για κάθε ημέρα εξετάσεων χορηγείται άδεια δύο (2) ημερών.
*Άρθρο 81 
Η παρ. 5** του άρθρου 38 του ν. 4351/2015 (Α΄164) αντικαθίσταται ως εξής: «5. Η παρ. 5*** του άρθρου 50 και το άρθρο 60**** του ν. 3528/2007 (Α΄ 26), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, εφαρμόζονται και για τους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.».

** Παράγραφος 5 του άρθρου 38 του νόμου 4351/2015
Θέματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 

5. Το άρθρο 60 του ν. 3528/2007 (Α’ 26), όπως έχει αντικατασταθεί με την παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 4210/ 2013 (Α’ 254), εφαρμόζεται και για τους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

***Παραγραφος 5 του άρθρου 50 του νόμου 3528/2007 
 Δικαίωμα ειδικής άδειας 

5.Υπάλληλος ο οποίος ανταποκρίνεται σε πρόσκληση από υπηρεσία αιμοληψίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης, καθώς και υπάλληλος ο οποίος μετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία δικαιούται ειδικής άδειας απουσίας, με πλήρεις αποδοχές, δύο (2) ημερών. 


****Αρθρο 60 του νόμου 3528/2007
 Άδειες εξετάσεων 

1. Στους υπαλλήλους που είναι μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές, προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί, σε σχολεία και ιδρύματα και των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης, χορηγείται άδεια εξετάσεων με αποδοχές. 
2. Η άδεια εξετάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες κάθε έτος και χορηγείται συνεχώς ή τμηματικώς κατά την εξεταστική περίοδο που ζητά ο ενδιαφερόμενος. Οι άδειες εξετάσεων χορηγούνται για το χρόνο φοίτησης και μέχρι δύο το πολύ εξάμηνα μετά τη λήξη του, εφόσον ο υπάλληλος εξακολουθεί να φοιτά. Για κάθε ημέρα εξετάσεων χορηγείται άδεια δύο (2) ημερών.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

Δόθηκαν αναδρομικά ύψους 122.4 εκατ. ευρώ στους πανεπιστημιακους
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε ανακοινωθεί η καταβολή των αναδρομικών σε πανεπιστημιακούς, καθηγητές ΤΕΙ, ερευνητές και προσωπικό ΕΔΙΠ/ΕΕΠ.

Ήταν ένα εγχείρημα με αρκετές δυσκολίες και τεχνικές περιπλοκές τις οποίες όμως το ΥΠΠΕΘ, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές και τις οικονομικές υπηρεσίες των ιδρυμάτων, κατάφεραν να επιλύσουν περαιώνοντας έγκαιρα και αποτελεσματικά την απόδοση των σχετικών ποσών στους δικαιούχους. Το συνολικό ποσό που αποδόθηκε στους δικαιούχους ανέρχεται σε 122.4 εκατ. ευρώ.

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 

Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας επιβιώνει μια οικογένεια στην Αγριά της Μαγνησίας, με τη μεγαλύτερη κόρη, που είναι μαθήτρια Λυκείου, να διαβάζει στο πεζοδρόμιο, υπό το φως του δημοτικού στύλου, καθώς το ρεύμα στο σπίτι είναι κομμένο. Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας έπειτα από καταγγελία στις κοινωνικές υπηρεσίες του πρώην δημοτικού συμβούλου, κ. Χαρ. Ζάχο, ο οποίος σοκαρίστηκε από την εικόνα του κοριτσιού να διαβάζει στο πεζοδρόμιο.
Oι γονείς είναι άνεργοι και δεν μπορούν να προσφέρουν στα ανήλικα κορίτσια τους ούτε τα βασικά.

Τα παιδιά σύμφωνα με το αποκλειστικό δημοσίευμα του e-thessalia.gr μεγαλώνουν σε συνθήκες φτώχειας, γεγονός που επηρεάζει την εκπαίδευσή τους.
Οι γείτονες τακτικά προσφέρουν είδη ρουχισμού, όπως παπούτσια και πανωφόρια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προσφέρουν και δάνεια έκτακτης ανάγκης σε μετρητά για να ζήσει η οικογένεια.
Η τοπική εκκλησία είναι γνώστης της κατάστασης, όπως και οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, στις οποίες έχουν γίνει αναφορές.
Ενημερωμένο για την κατάσταση των τριών ανηλίκων είναι το σχολείο τους.
Ο πατέρας τους λάμβανε επίδομα αναπηρίας, αλλά όπως έγινε γνωστό αυτό «κόπηκε» και στην οικογένεια δεν υπάρχει εισόδημα.
Στην Αγριά, είναι κοινό μυστικό η κατάσταση της οικογένειας, αλλά δεν υπάρχει επίσημη και θεσμική κοινωνική υποστηρικτική κινητικότητα και η οικογένεια ζει με την «ελεημοσύνη» των γειτόνων. Εκτός από τη μαθήτρια που φοιτεί στο Λύκειο, η οικογένεια έχει δύο ακόμα κοριτσάκια, ένα στο Δημοτικό και ένα στο Γυμνάσιο.
Το ευχάριστο είναι πως οι γείτονες συγκέντρωσαν χρήματα και σήμερα το πρωί επανασυνδέθηκε το ρεύμα στην οικογένεια.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 

Πανελλήνιες 2019: Τα 11 νέα τμήματα στο Μηχανογραφικό
Νέα δεδομένα για τους υποψηφίους των Πανελληνίων 2019. Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε Υπουργική Απόφαση που εντάσσει 11 νέα τμήματα στο μηχανογραφικό δελτίο του 2019 και ορίζει από ποια κατεύθυνση μπορούν να εισαχθούν οι υποψήφιοι της Γ’ Λυκείου σε αυτά.
Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», πρόκειται για το νόμο που αφορούσε τις συγχωνεύσεις των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Ιονίων Νήσων με τα ΤΕΙ Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.
Η κατάργηση των δύο ΤΕΙ και η ενίσχυση των πανεπιστημίων με νέα τμήματα που θα δεχθούν τους πρώτους τους εισακτέους από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχουν ψηφιστεί ήδη από τον περασμένο Ιούνιο.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, 17 πανεπιστημιακά τμήματα αντικαθιστούν τα τμήματα ΤΕΙ που καταργήθηκαν και «μοιράζονται» στα τέσσερα επιστημονικά πεδία. Από αυτά, τον Σεπτέμβρη του 2019 θα λειτουργήσουν τα 11, καθώς τα υπόλοιπα έξι δεν είναι έτοιμα για να δεχθούν φοιτητές.
Σημειώνεται ότι το μηχανογραφικό δελτίο του 2019 είναι ακόμα σε στάδιο τροποποιήσεων, με νέες αλλαγές να έρχονται.
Η υπουργική απόφαση κατανέμει τα 17 νέα τμήματα στα τέσσερα επιστημονικά πεδία, αν και φέτος θα λειτουργήσουν μόνο τα 11 τμήματα στα δύο πανεπιστήμια.
Ειδικότερα:
Για το 2019 θα λειτουργήσουν τα εξής τμήματα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων:
Ιωάννινα
 • Νοσηλευτική
 • Λογοθεραπεία
 •  Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία
 •  Ψυχολογίας
Πρέβεζα
 • Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
Άρτα
 • Μουσικών Σπουδών
 • Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
 • Γεωπονίας
Για το 2019 θα λειτουργήσουν τα εξής τμήματα στο Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων:
Αργοστόλι
 • Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Ζάκυνθος
 • Περιβάλλοντος
Αργοστόλι
 • Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Αργία θρησκευτική ήταν προχθές για να τιμηθούν από τα Σχολεία οι Τρεις Ιεράρχες.Το Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας απλά ….ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!!
Βρήκαμε μηνύματα προηγούμενων χρόνων στην ιστοσελίδα.Μήνυμα για τη Μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος  και μάλιστα εξαιρετικό.Μήνυμα για το Ραμαζάνι.

ΑΛΛΑ……ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ

Επίσης πολλοί εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης εργάστηκαν κανονικά και πολλοί Διευθυντές Εκπαίδευσης όχι μόνο δεν παραβρέθηκαν στις επίσημες Θρησκευτικές Τελετές στις Μητροπόλεις των Περιφερειακών Ενοτήτων αλλά δεν έστειλαν και εκπροσώπους.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
 
 
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                             Κομοτηνή 28-01-2019
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚ. & ΘΡΑΚΗΣ            Αριθμ.Πρωτ.: 152
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
& ΚΟΙΝ. ΜΕΡΙΜΝΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
 
 
ΠΡΟΣ :
Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης
(με την παράκληση να ενημερώσει όλες τις σχολικές Μονάδες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης)
 

Ταχ. Δ/νση     : Υψηλάντη - Συμεωνίδη 1                                                              

Ταχ. Κώδικας   : 691 00                                           
Πληροφορίες :Χ. Παπαδόπουλος, Γ. Σωτηρίου                                         
Τηλέφωνο       : 2531354137                                                   
FAX                   : 2531354152                                            
E-mail               : sotirioy@pamth.gov.gr                                   
                                                                                                    
 
 
ΘΕΜΑ : «Προληπτικά μέτρα για τη γρίπη στο σχολικό περιβάλλον»
 
       Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, στη χώρα μας παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα των ιών της γρίπης. Αρκετά περιστατικά νόσησης έχουν αναφερθεί την Περιφέρειά μας, αυξάνοντας την ζήτηση ιατρικών υπηρεσιών τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα υγείας αλλά και τις απουσίες παιδιών και εκπαιδευτικών στα σχολεία.

 

Αν και η δραστηριότητα αυτή παρατηρείται σε μια εποχή όπου οι εξάρσεις γρίπης δεν είναι ασυνήθιστες, σας ενημερώνουμε για τα μέτρα πρόληψης και περιορισμού νόσησης από γρίπη στο σχολικό περιβάλλον:
 1. Τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής, δηλαδή τακτικό πλύσιμο των χεριών       των παιδιών και των εργαζομένων με σαπούνι και νερό, ιδίως μετά από βήχα ή φτέρνισμα και αποφυγή επαφής τους με στόμα, μύτη, μάτια. Το πλύσιμο πρέπει να διαρκεί 15-20 δευτερόλεπτα τουλάχιστον. Τα παιδιά και οι εργαζόμενοι στην εκπαιδευτική μονάδα μπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιούν υγρό αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αντισηπτικό. Συνιστάται καλό τρίψιμο των χεριών, για 30 δευτερόλεπτα τουλάχιστον, μέχρι το αντισηπτικό να στεγνώσει τελείως. Τα χέρια πρέπει επίσης να πλένονται καλά οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής.Επισημαίνεται ότι, η χρήση αντισηπτικών δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες ατομικής υγιεινής και ταυτόχρονα να φροντίζουν ώστε οι οδηγίες αυτές να τηρούνται και από τα παιδιά.
 2. Μέριμνα ώστε οι νιπτήρες στις τουαλέτες και στο προαύλιο να διαθέτουν πάντα φιάλη με υγρό σαπούνι και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης, οι οποίες πρέπει να απορρίπτονται σε κάδους που θα είναι δίπλα στους νιπτήρες.
 3. Χρήση χαρτομάντιλου στον βήχα ή το φτέρνισμα.
 4. Αποφυγή       κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
 5. Καλός αερισμός των χώρων, αλλά ταυτόχρονα διατήρηση της κατάλληλης θερμοκρασίας σ΄ αυτούς.
 6. Τοποθέτηση των θρανίων και των καθισμάτων στις       αίθουσες διδασκαλίας με τρόπο που κάθε παιδί να τηρεί τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τα παρακείμενά του, όσο αυτό είναι εφικτό.
 7. Παραμονή στο σπίτι μέχρι πλήρους ανάρρωσης σε περίπτωση γρίπης, ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού. Τα παιδιά και οι εργαζόμενοι των σχολείων που παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης (πυρετό βήχα, πονόλαιμο, μυαλγίες, πονοκέφαλο, ρίγος, και αίσθημα κόπωσης) δεν πρέπει να προσέρχονται στο σχολείο. Η κατ’ οίκον παραμονή είναι υποχρεωτική για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών φαρμάκων. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να συμβουλεύουν τους γονείς και τα άτομα που ασχολούνται με τη φύλαξη παιδιών στο σπίτι να ελέγχουν καθημερινά τα παιδιά για την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης κάθε πρωί, πριν τα στείλουν στο σχολείο και εάν εμφανίζουν συμπτώματα να μην τα στέλνουν.
 8. Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, επιβάλλεται προσεκτικός και συχνός καθαρισμός λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά. Ο καθαρισμός των αντικειμένων που δεν είναι εμφανώς λερωμένα μπορεί να γίνει με ένα αντισηπτικό όπως οινόπνευμα. Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης (πχ. μπάλες, σκυτάλες κ.α.). Κοινά καθαριστικά, δηλ. υγρό σαπούνι και νερό ή αλκοολούχα αρκούν για τον καθαρισμό, ενώ εάν υπάρξουν εμέσματα, ούρα ή άλλες εκκρίσεις θα πρέπει τον καθαρισμό να ακολουθήσει απολύμανση για την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί διάλυμα χλωρίνης 10% (1 μέρος χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερού). Οι οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης απευθύνονται σε όλο το προσωπικό, αλλά ιδιαίτερα στο βοηθητικό προσωπικό (π.χ. καθαρίστριες). Οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται αυστηρά και από το προσωπικό των κυλικείων.
Οι Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας και Κοιν. Μέριμνας των Π.Ε. αλλά και η Δ/νση Δημόσιας Υγείας Π.Α.Μ.Θ. παραμένουν στην διάθεση σας για οτιδήποτε περαιτέρω.
 
                                                                  
 
 
 
 
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
 
 
ΛΟΥΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΙΑΤΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΣΥ
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 01:22

Διεξαγωγή Συνεδρίου

 
ΘΕΜΑ: Διεξαγωγή Συνεδρίου
Σχετ.: Το με αρ. πρωτ. εισ. ΥΠ.Π.Ε.Θ. 10035/Δ2/23-01-2019 έγγραφο
Σας γνωστοποιούμε ότι το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών διοργανώνει το 5ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Η διεπιστημονικότητα ως γνωστική, εκπαιδευτική και κοινωνική πρόκληση».
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από 5 έως 7 Απριλίου 2019 στο Ηράκλειο Κρήτης και μπορούν να το παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης, χωρίς δαπάνη για το δημόσιο και εφόσον δεν παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία των σχολείων.
Για τη χορήγηση των αδειών για τη συμμετοχή στο συνέδριο ισχύουν οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 59 του ν. 3528/2007 (Α΄ 26) σε συνδυασμό με τις με αρ πρωτ. Φ353.1/17/81587/Δ1/17-7-2012 (Β΄ 2214) και Φ353.1/10/58660/Δ1/26-04-2013 (Β΄ 1186) Υ.Α. συμπλήρωσης – τροποποίησης των αρμοδιοτήτων.
Για περισσότερες πληροφορίες, oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα http://iake.weebly.com/ .

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ
Δ/ΝΣΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΧΑΛΑΣ
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 46

Εκπαιδευτικά Νέα