Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Αύγουστος 2015 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ξενοφώντος 15Α |10551 Αθήνα
 
30.08.2015
 
ΘΡΑΣΟΣ, ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΤΟΥΝ ΑΝΕΝΕΡΓΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Δ.Ο.Ε.
ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ Π.Ε.
ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΟΛΕΘΡΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
 
Σκηνικό απίστευτης υποκρισίας και συνδικαλιστικού θράσους, πολύ χειρότερο και από αυτό του καλοκαιριού του 2013, έχει «στηθεί» από τις παρατάξεις της
«προγραμματικής μειοψηφίας» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, Ε.Ρ.Α., Α.Ε.ΕΚ.Ε. στις συνεχιζόμενες συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με αντικείμενο τη συγκρότησή του σε σώμα.
Κατηγορώντας όλους όσους δε στήριξαν την προγραμματική τους σύγκλιση – προϋπόθεση για τη συγκρότηση του Δ.Σ. σε σώμα (όπου επεδίωξαν με την ετερόκλητη συμμαχία τους να καταλάβουν τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ.) με βασική θέση την αποδέσμευση της Ελλάδας από το ευρώ και την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αρνούνται τώρα να καταλάβουν οποιαδήποτε θέση στα πλαίσια μιας λειτουργικής συγκρότησης ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία της Δ.Ο.Ε. και επιλέγουν να αφήνουν τον Κλάδο δίχως φωνή την ώρα που η απερχόμενη κυβέρνηση με απόλυτο κυνισμό ετοιμάζει μια χρονιά κόλαση για την εκπαίδευση.
Ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. μπορεί να λειτουργεί και να προχωράει στη λήψη και υλοποίηση αποφάσεων δίχως να έχει συγκροτηθεί σε σώμα κάτι που καταδεικνύει πλήρη περιφρόνηση του καταστατικού της Δ.Ο.Ε. και της ισχύουσας συνδικαλιστικής νομοθεσίας (Ν. 1264/82) αλλά και πρόθεση παράνομης λειτουργίας του Δ.Σ. με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το κύρος και τη νομιμότητα των αποφάσεων και των ενεργειών.
Δυστυχώς, με ολέθριο σκηνοθέτη την παράταξη των Παρεμβάσεων και θλιβερούς συνεταίρους την «κρυφοκυβερνητική» Ε.Ρ.Α. και την «όπου φυσάει ο άνεμος» Α.Ε.ΕΚ.Ε. παίζεται με μεγαλύτερο θράσος κι επικινδυνότητα το «έργο» του καλοκαιριού του 2013.
Θύματα τότε ήταν οι συνάδελφοι ειδικοτήτων. Στη σημερινή συγκυρία είναι όλος ο κλάδος με πρώτους τους αναπληρωτές συναδέλφους τους οποίους η κυβέρνηση αφού παραμύθιαζε επί μήνες ότι, δήθεν, θα επίλυε τα κρίσιμα ζητήματά που τους αφορούν (προσμέτρηση προϋπηρεσίας από το 2010, άρση διετούς ποινής…) σέρνει τώρα σε ένα απάνθρωπο και ύποπτο παιγνίδι ταλαιπωρίας και παρανομίας με διαρκείς παρατάσεις προθεσμιών και επαναλήψεις υποβολής δηλώσεων με μοναδικό σκοπό την απόκρυψη της σκληρής αλήθειας ότι καμία πίστωση δεν έχει εξασφαλιστεί για την πρόσληψή τους.
Επιτέλους, ας σταματήσει η κοροϊδία. Όλοι όσοι, με το όποιο πρόσχημα, αρνούνται να συμβάλλουν στην άμεση συγκρότηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σε σώμα βάζουν πλάτη για να περάσουν αρνητικές για τους εκπαιδευτικούς ρυθμίσεις μέσα στο ασφυκτικό περιβάλλον του 3ου μνημονίου.
Η δήλωση της παράταξης της Ε.Ρ.Α. την τελευταία στιγμή ότι θα δεχόταν να συμμετάσχει σε ένα λειτουργικό Προεδρείο με την προϋπόθεση της συμμετοχής όλων των παρατάξεων ανατράπηκε ευθύς αμέσως από τον εκπρόσωπο της συμπλέουσας προγραμματικά Α.Ε.ΕΚ.Ε. ο οποίος φρόντισε να βάλει προαπαιτούμενα με στόχο τη μη συγκρότηση, ενώ ο άλλος εταίρος (Παρεμβάσεις) συνέχισε στην ίδια γνωστή αντιευρωπαϊκή γραμμή ως προϋπόθεση συμμετοχής στη συγκρότηση.
Η παράταξη της Δ.Α.Κ.Ε. έχει ήδη πράξει το αυτονόητο χρέος της. Κατέλαβε τη θέση του Προέδρου που της αναλογεί με βάση τη δύναμη των παρατάξεων σε ένα αντιπροσωπευτικό, αναλογικό, διαπαραταξιακό, λειτουργικό Προεδρείο. Δυστυχώς αυτό δεν αρκεί, αφού μόνος ο Πρόεδρος δεν έχει την καταστατική εξουσία ώστε να λειτουργήσει την Ομοσπονδία. Αν η Δ.Α.Κ.Ε. διέθετε τον απαραίτητο αριθμό μελών στο Δ.Σ. δε θα δίσταζε (παρότι δεν είμαστε υπέρ αυτής της πρακτικής) μπροστά στην επικίνδυνη αδιαλλαξία των άλλων παρατάξεων να καταλάβει όλες τις θέσεις του Προεδρείου προκειμένου να λειτουργήσει η Δ.Ο.Ε.
Από εκεί κι έπειτα όλοι όσοι υποκριτικά κόπτονται για το χάος που επικρατεί και την ανάγκη λειτουργίας της Δ.Ο.Ε. δεν έχουν παρά να το αποδείξουν έμπρακτα (έστω και τώρα) στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. αναλαμβάνοντας τη θέση που τους έδωσαν οι συνάδελφοι με την ψήφο τους.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η συγκρότηση θα έχει λειτουργικό χαραχτήρα ώστε να υπάρχει Ομοσπονδία και δε θα σημαίνει για καμία παράταξη υποχώρηση από τις θέσεις της. Οι θέσεις των παρατάξεων και το έργο της Δ.Ο.Ε. θα δοκιμαστούν στη διαδικασία της λήψης αποφάσεων. Εκτός αν κάποιους τους βολεύει να μη λαμβάνονται αποφάσεις, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία…
Η ευθύνη για τον ακρωτηριασμό της λειτουργίας της Ομοσπονδίας βαραίνει αποκλειστικά όποιον για μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες συμβάλλει στην μη συγκρότηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και τη φίμωσή του σε τόσο κρίσιμες στιγμές.
 
Τα μέλη της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
Κικινής Θανάσης
Οικονόμου Τριαντάφυλλος
Ανδρουλάκης Μάνος
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 


 
Σε περίπου 12.000 υπολογίζει το υπουργείο Παιδείας τις κενές θέσεις εκπαιδευτικών μας δουλεύουν. Η πράξη δεν βγαίνει.
 
Πρωτοβάθμια εκπαίδευση 12061 αναπληρωτές + 1159 συνταξιοδοτήσεις = Σύνολο 13220

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση 5444 αναπληρωτές + 1527 συνταξιοδοτήσεις = Σύνολο 6971
Γενικό Σύνολο 20191
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΕΙ.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από 1/7 έως και 3/7/15 το 17ο Τακτικό Συνέδριο της ΟΛΜΕ.
Σήμερα 3/7/2015 πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του Δ.Σ. και της Εξελεγκτικής Επιτροπής της ΟΛΜΕ, καθώς και αντιπροσώπων για το επόμενο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.
Τα αποτελέσματα όπως δόθηκαν από την Εφορευτική Επιτροπή του Συνεδρίου έχουν ως εξής:
Α) Για το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και την Εξελεγκτική Επιτροπή:
Σύνολο Αντιπροσώπων 379
Ψήφισαν: 379
Έγκυρα: 375
Λευκά:2
Άκυρα: 2
 

Έλαβαν:
• ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ/ΜΕΤΑ ψήφοι 133, έδρες 4 στο ΔΣ της ΟΛΜΕ και 2 έδρες για την
Εξελεγκτική Επιτροπή
Εκλέγονται:
Α) Στο ΔΣ της ΟΛΜΕ:
1. Ζωγραφάκη Ελένη
2. Μαλαγάρης Θεόδωρος
3. Ξυπολιά Θεοδώρα
4. Μπουντουλούλης Ευάγγελος
Β) Στην Εξελεγκτική Επιτροπή:
1. Ζούτσος Νίκος
2. Πύρζα Φωτεινή
• ΔΑΚΕ ΔΕ Καθηγητών ψήφοι 84, έδρες 3 στο ΔΣ της ΟΛΜΕ και 1 έδρες στην Εξελεγκτική Επιτροπή
Εκλέγονται:
Α) Στο ΔΣ της ΟΛΜΕ:
1. Κωνσταντίνου Νικηφόρος
2. Παπαχρήστος Νίκος
3. Τσούχλος Θεόδωρος
Β) Στην Εξελεγκτική Επιτροπή:
1. Δρούτσας Γεώργιος
• ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ψήφοι 66, έδρες 2 στο ΔΣ της ΟΛΜΕ και 1 έδρες στην Εξελεγκτική Επιτροπή
Εκλέγονται:
Α) Στο ΔΣ της ΟΛΜΕ:
1. Γιαννάτου Κυριακή
2. Ιωαννίδου Παναγιώτα
Β) Στην Εξελεγκτική Επιτροπή:
1. Ξυδάς Απόστολος
• Αγωνιστική συσπείρωση Το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ ψήφοι 51, έδρες 2 στο ΔΣ της ΟΛΜΕ και 1 έδρες στην Εξελεγκτική Επιτροπή
Εκλέγονται:
Α) Στο ΔΣ της ΟΛΜΕ:
1. Ακτύπης Δημήτρης
2. Δάρδαλης Νίκος
Β) Στην Εξελεγκτική Επιτροπή:
1. Τσούλας Παυσανίας
Δεν καταλαμβάνουν έδρες στο ΔΣ της ΟΛΜΕ και στην Εξελεγκτική Επιτροπή οι παρακάτω:
1. ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΕΚ ψήφοι 27 έδρες 0
2. Ανεξάρτητες Ενωτικές Κινήσεις ψήφοι 13 έδρες 0
3. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ψήφοι 1 έδρες 0
Γ) Για αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ:
Σύνολο Αντιπροσώπων 379
Ψήφισαν: 379
Έγκυρα: 375
Λευκά: 2
Άκυρα: 2
Έλαβαν:
1. ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ/ΜΕΤΑ: 131 ψήφοι και 35 αντιπροσώπους στο επόμενο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ
2. ΔΑΚΕ ΔΕ Καθηγητών: 84 ψήφοι και 23 αντιπροσώπους στο επόμενο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ
3. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ: 62 ψήφοι και 17 αντιπροσώπους στο επόμενο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ
4. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ: 56 ψήφοι και 15 αντιπροσώπους στο επόμενο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ
5. ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΕΚ: 25 ψήφοι και 7 αντιπροσώπους στο επόμενο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ
6. Ανεξάρτητες Ενωτικές Κινήσεις: 12 ψήφοι και 3 αντιπροσώπους στο επόμενο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ
7. Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών: 2 ψήφοι. Δεν εκλέγει αντιπροσώπους στο επόμενο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ
8. ΣΑΚ Νομού Φθιώτιδας: 3 ψήφοι. Δεν εκλέγει αντιπροσώπους στο επόμενο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ
 
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

Μετεγγραφές, 2015-2016,γνωρίζετε,meteggrafes,ημερομηνία,νόμος,nomosΜετεγγραφές 2015-2016: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!
Μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου θα πρέπει φέτος (ακαδημαϊκό έτος 2015-16) τα ΑΕΙ (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) να αποστείλουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ειδικώς αιτιολογημένη γνώμη με αναφορά στις λειτουργικές δυνατότητες των Σχολών και Τμημάτων του Ιδρύματος ως προς τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να μετεγγράψουν.
Οι δικαιούχοι μετεγγραφής δύνανται να υποβάλουν σχετική αίτηση προς την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις αντίστοιχες Σχολές ή Τμήματα έως δύο (2) διαφορετικών Α.Ε.Ι.  Χορήγηση του δικαιώματος μετεγγραφής πραγματοποιείται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος

σωρεύει από μια σειρά κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων
Ο νέος νόμος περί μετεγγραφών ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2015 στην Ολομέλεια της Βουλής και ορίζει τα εξής:
Άρθρο 21
1. Έως την 1η Μαρτίου εκάστου έτους τα Α.Ε.Ι. αποστέλλουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ειδικώς αιτιολογημένη γνώμη με αναφορά στις λειτουργικές δυνατότητες των Σχολών και Τμημάτων του Ιδρύματος ως προς τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να μετεγγράψουν, σύμφωνα με τις επόμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου.
2. Οι φοιτητές των A.E.I., των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού που εγγράφησαν είτε μέσω της επιτυχίας τους στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) είτε μέσω της χρήσης άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 5 και 6 του παρόντος άρθρου.
3. Δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής οι φοιτητές, οι οποίοι έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών που προβλέπεται για την απόκτηση πτυχίου, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του Α.Ε.Ι., στο οποίο φοιτούν.
4. Μετεγγραφή δεν είναι δυνατή:
α) από Τμήμα ή Σχολή του ιδίου Α.Ε.Ι. και
β) από Τμήμα ή Σχολή Α.Ε.Ι. που εδρεύει στην ίδια περιφέρεια.
Αν το Τμήμα ή η Σχολή έχει έδρα σε περισσότερες πόλεις της ίδιας περιφέρειας, ο φοιτητής δικαιούται να μετεγγραφεί στον τόπο της κατοικίας των γονέων του ή του έχοντος την επιμέλειά του.
5. Η κατά τα ανωτέρω μετεγγραφή πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και επιτρέπεται μόνον από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο ή από Τ.Ε.Ι. σε Τ.Ε.Ι..
Ο αριθμός των μετεγγραφομένων είναι ίσος με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, κατά το έτος αναφοράς, ανά Σχολή ή Τμήμα των Α.Ε.Ι., όπως αυτό θα οριστεί από τις οικείες Σχολές ή Τμήματα.
Οι Σχολές ή τα Τμήματα εκάστου Α.Ε.Ι. μπορούν να εισηγηθούν αιτιολογημένως μεγαλύτερο ποσοστό.
Σε περίπτωση δεκαδικού υπολοίπου, κατά τον αριθμητικό υπολογισμό των θέσεων, γίνεται στρογγυλοποίηση στην αμέσως μεγαλύτερη ακέραιη μονάδα.
6. Οι δικαιούχοι μετεγγραφής δύνανται να υποβάλουν σχετική αίτηση προς την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις αντίστοιχες Σχολές ή Τμήματα έως δύο (2) διαφορετικών Α.Ε.Ι.
7. Χορήγηση του δικαιώματος μετεγγραφής πραγματοποιείται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος σωρεύει από τα κάτωθι κριτήρια:
α) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 5).
β) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των έξι χιλιάδων (3.001 έως 6.000) ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 4).
γ) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των εννέα χιλιάδων (6.001 έως 9.000) ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 3).
Η μοριοδότηση των περιπτώσεων α ́ έως και γ ́ γίνεται πάντα διαζευκτικώς, λαμβάνεται δε κατ’ αυτήν υπόψη το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα της σχετικής δήλωσης του δικαιούχου.
δ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός και από τους δύο γονείς (Μόρια 3).
ε) Ο δικαιούχος να είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας (Μόρια 2).
στ) Ο δικαιούχος να είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας (Μόριο 1).
ζ) Ο δικαιούχος να έχει αδελφό ή αδελφή, φοιτητή του προπτυχιακού κύκλου σπουδών, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Οικονομίας, Υπο− δομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους ή ο δικαιούχος να ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν, το ίδιο σχολικό έτος, στις πανελλαδικές εξετάσεις (Μόριο 1).
Στις ως άνω περιπτώσεις, μεταξύ του τόπου κατοικίας των γονέων ή του έχοντος την επιμέλεια και του τόπου σπουδών του αδελφού, προτεραιότητα για τη μετεγγραφή έχει ο τόπος που δεν είναι οι πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
η) Ο δικαιούχος να έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο που έχουν αναπηρία 67% και άνω, πιστοποιούμενης από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή έχουν παθήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα της υπ’ αριθμ. Φ. 151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται (Μόριο 1).
θ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός από τον έναν γονέα ή να είναι τέκνο άγαμης μητέρας (Μόριο 1).
ι) Σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την ανωτέρω μοριοδότηση, λαμβάνονται υπόψη τα μόρια εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. των αιτούντων κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης.
8. Δεν εμπίπτουν στο ποσοστό της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου οι ακόλουθες κατηγορίες:
α) Τα τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας, που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 1897/1990 (Α ́ 120), τα οποία έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία του και
β) φοιτητές που έχουν αναπηρία (σωματική, διανοητική ή ψυχική) 67% και άνω, πιστοποιούμενη από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή φοιτητές που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ’ αριθμ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιεί− ται ή αντικαθίσταται, ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συνάνθρωπο.
Οι φοιτητές αυτοί έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία ή στην πόλη που πιθανώς τους παρέχεται ιατρική μέριμνα, σύμφωνα με βεβαίωση της επιτροπής της προαναφερόμενης κοινής υπουργικής απόφασης.
Η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων μετεγγραφής, η εξειδίκευση των κριτηρίων χορήγησής της, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ανωτέρω παραγράφου 7 ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
9. Η κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή είναι δυνατή μετά από απόφαση πενταμελούς Επιτροπής, η οποία αποτελείται από έναν εκπρόσωπο, ο οποίος υποδεικνύεται από το Σώμα Επιθεωρητών − Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) και εκτελεί χρέη Προέδρου, έναν (1) εκπρόσωπο που υποδεικνύεται από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, έναν (1) εκπρόσωπο από τη Σύνοδο Προέδρων των Τ.Ε.Ι. έναν (1) εκπρόσωπο Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, με έργο την εξέταση αιτημάτων για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή σε ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις φοιτητών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής.
Η Επιτροπή είναι άμισθη και συγκροτείται κατ’ έτος με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην οποία ορίζεται και κάθε άλλη λεπτομέρεια της λειτουργίας της.
10. Οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές δύνανται να κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 35 του Ν. 4115/2013 (Α ́ 24).
11. Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος 2015−2016. Κατά την πρώτη εφαρμογή του (ακαδημαϊκό έτος 2015−2016), προθεσμία της παραγράφου 1 ορίζεται η 11.9.2015.
 foititikanea.gr
 
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Τη χορήγηση συντάξεων με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου και χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης (του ν. 3863/10) ακόμη και για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους -που διατηρούν, παρά τις τελευταίες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, ευνοϊκότερο τρόπο υπολογισμού για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010- εισηγούνται μέλη της Επιτροπής «σοφών» για το νέο συνταξιοδοτικό.
Η εισήγηση αναμένεται να υποβληθεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κατρούγκαλου την επόμενη εβδομάδα, με δεδομένη την προβλεπόμενη από το τρίτο μνημόνιο ενοποίηση (το 2016) «υπό την ομπρέλα» του ΙΚΑ όλων των Ταμείων κύριας ασφάλισης και στο πλαίσιο της αναζήτησης «ισοδύναμων» μέτρων για να «καλυφθούν» τα ελλείμματα της κοινωνικής ασφάλισης χωρίς νέες
«αδικαιολόγητες» περικοπές στις συντάξεις.
Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, η εφαρμογή ενιαίου τρόπου υπολογισμού όλων των συντάξεων θα «εξαφανίσει» τα ειδικά καθεστώτα που εξακολουθούν να ισχύουν κυρίως στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τραπεζών κ.α.) ύστερα από την κατάργηση των κοινωνικών πόρων, θα απλοποιήσει τον τρόπο απονομής των συντάξεων και θα εξοικονομήσει πόρους για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Με βάση την τελευταία αλλαγή του συνταξιοδοτικού, όσοι συνταξιοδοτούνται μετά την 1η/1/2015 λαμβάνουν ένα τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισής τους έως 31/12/2010, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις των Ταμείων τους (ποσοστά αναπλήρωσης από 70% και πάνω για 35ετία), και δεύτερο τμήμα, αναλογικό του χρόνου ασφάλισής τους από 1/1/2011 με βάση τις εισφορές και μέρος της βασικής σύνταξης. Αντιθέτως, η σύνταξη ενός ασφαλισμένου για πρώτη φορά από την 1η/1/2011 και μετά υπολογίζεται, για ολόκληρο τον εργασιακό βίο, με βάση χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.
Τα «ανοίγματα»
Το έλλειμμα στα ταμεία κύριας ασφάλισης υπολογίζεται να φτάσει το 2016 στα 2,4 δισ. ευρώ, ποσό που είναι αδύνατο να «καλυφθεί» από τα μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί και τα οποία θα αρχίσουν να «ωριμάζουν» από το 2018 και μετά (άμεση εξοικονόμηση φέρνουν μόνο οι αυξημένες εισφορές ασθενείας των συνταξιούχων που, όμως, αποδίδονται στον... ΕΟΠΥΥ).
Παράλληλα, το τρίτο Μνημόνιο ζητά να βρεθούν, έως τον Οκτώβριο, νέα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ (1,7 - 1,8 δισ. ευρώ) για το 2016, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος (έως 4 δισ. ευρώ) από την τυχόν εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, που έχει κρίνει ως αντισυνταγματικές, επειδή δεν συνοδεύονταν από οικονομική μελέτη, τις παρακρατήσεις εισφορών στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, την ολοσχερή κατάργηση των δώρων κ.α. Μέλη της Επιτροπής εκτιμούν ότι η παρακράτηση των εισφορών θα επανανομοθετηθεί και δεν αποκλείεται να συμπεριλάβει όλες τις συντάξεις (με αναλογικά ποσοστά κρατήσεων).
«Ισοδύναμα» για τις «ρήτρες»
Κορυφαία μέλη της Επιτροπής Κατρούγκαλου θεωρούν ότι αν δεν αλλάξει η αρχιτεκτονική του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι αδύνατον να βρεθούν... ισοδύναμα για να αποφευχθούν νέες μειώσεις στις επικουρικές και στα εφάπαξ με βάση τις ρήτρες μηδενικών ελλειμμάτων. Με το έλλειμμα στα επικουρικά ταμεία κοντά στο 1,3 δισ. ευρώ το 2016 και στα ταμεία που χορηγούν εφάπαξ στα 900 εκατ. ευρώ, εισηγούνται αντί της αύξησης εισφορών και της περικοπής παροχών:
Για τα επικουρικά είτε την ενοποίηση με την κύρια ασφάλιση (που όμως έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και προβλέπει την υποχρεωτική κρατική συμμετοχή, στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης), είτε τη μετατροπή τους σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης. Για τα Ταμεία Πρόνοιας προτείνεται η ενοποίησή τους κατά τα πρότυπα του ΕΤΕΑ σε ένα ενιαίο ταμείο.
Οπως σημειώνει στην «Ημερησία» ο γενικός διευθυντής του Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων Ν. Καλάκος, η ενοποίηση και το «μπλόκο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ακόμη και για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους, «καθιστούν βραχυπρόθεσμο» το ταμειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Ταμεία Πρόνοιας (37.000 εφάπαξ παραμένουν απλήρωτα), ενώ έως το 2019 οι εισφορές των «εν ενεργεία» υπαλλήλων θα επαρκούν για να πληρώνονται τα εφάπαξ.
Νέα μέτρα
Με βάση το τρίτο μνημόνιο, τον Οκτώβριο πρέπει να οριστικοποιηθούν επιπλέον παραμετρικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από την 1η/1/2016. Αν δεν βρεθούν «ισοδύναμα» θα πρέπει: Να αυξηθούν όσες εισφορές παραμένουν χαμηλές ή είναι αναντίστοιχες σε σχέση με τις παροχές είτε λόγω των εσόδων από κοινωνικούς πόρους (προβλέπεται να καταργηθούν από τις 31 Οκτωβρίου), είτε εξαιτίας της υψηλής χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό (π.χ. για τους αγρότες). Να γίνουν νέες μειώσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
«Παγώνει» η καταβολή των εφάπαξ, λόγω αδυναμίας εύρεσης νέου τρόπου υπολογισμού. Υπολογίζεται ότι βρίσκονται σε αναμονή πάνω από 62.000 εφάπαξ από όλους του Τομείς Πρόνοιας, με το συνολικό κόστος να υπερβαίνει το 1,4 δισ. ευρώ.
Η εκτίμηση που υπάρχει από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες είναι ότι, με δεδομένη και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί νέος τρόπος υπολογισμού εφάπαξ, πριν από τον Οκτώβριο.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, για να εκδοθούν οι απαραίτητες εγκύκλιοι και να επαναλειτουργήσουν τα μηχανογραφικά συστήματα όλων των Ταμείων, ώστε να ξαναρχίσουν να εκδίδουν αποφάσεις απονομής εφάπαξ, μπορεί να χρειαστεί να παρέλθει ακόμα και το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους,
όπως εκτιμούν οι ειδικοί της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Αποτέλεσμα είναι, να παρατηρείται σημαντική συσσώρευση εφάπαξ, κυρίως στο Δημόσιο, αλλά και στον Ιδιωτικό Τομέα και έτσι οι δικαιούχοι τέως ασφαλισμένοι – νυν συνταξιούχοι, να περιμένουν χρονικό διάστημα 2-5 έτη για να λάβουν ένα βοήθημα για το οποίο κατέβαλλαν εισφορές, καθ” όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) που χορηγεί τα εφάπαξ στο δημόσιο τομέα, έχει στην αναμονή περίπου 43.000 εφάπαξ.
Από αυτά, τα 32.000 αφορούν αιτήσεις από εργαζόμενους στο στενό δημόσιο, άλλα 7.500 αφορούν αιτήσεις ασφαλισμένων από το πρώην Ταμείο Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ) και τα υπόλοιπα 3.500 προέρχονται από αιτήσεις που έχουν γίνει από τους Τομείς των ιερέων (κατώτατος κλήρος) από το Ταμείο Νομικών, από εργαζόμενους σε Επιμελητήρια και σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).
Υπάρχουν και άλλες 19.000 αιτήσεις εφάπαξ, που έχουν υποβληθεί σε Τομείς Πρόνοιας του Ιδιωτικού τομέα και επίσης έχουν «παγώσει». Έτσι, υπερβαίνει τις 62.000 ο συνολικός αριθμός των εφάπαξ που δεν μπορούν να απονεμηθούν. Όλες οι παραπάνω αιτήσεις αφορούν την περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και μετά, που αποτελεί και την αφετηρία για το νέο τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ βοηθημάτων στο εξής.
Με δεδομένο ότι κάθε μήνας που περνάει ο αριθμός των αιτήσεων απονομής εφάπαξ θα αυξάνεται, καθίσταται σαφές ότι η εμπλοκή με τον τρόπο υπολογισμού, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας της Κοινωνικής Ασφάλισης. Το πρόβλημα με τον τρόπο υπολογισμού είναι ότι εάν εφαρμοστούν κατά γράμμα οι απαιτήσεις των εκπροσώπων των θεσμών, τότε το εφάπαξ θα μειωθεί δραματικά, σε κάποιες περιπτώσεις ίσως και πάνω από το 50%.
Ο συντελεστής βιωσιμότητας που έχει θεσπιστεί και για τα Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ, μπορεί να προκαλέσει πολύ σημαντικές μειώσεις, που η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, θέλει να αποφύγει. Οι προτάσεις που έχει στη διάθεσή της η ηγεσία του υπουργείου περιλαμβάνουν ένα μοντέλο ενοποίησης των Ταμείων, με χρήση των αποθεματικών για όλους τους δικαιούχους. Η πρόβλεψη που υπάρχει είναι ότι, λόγω περιορισμού της πρόωρης συνταξιοδότησης, εντός τριετίας, τα έσοδα από εισφορές θα είναι πολύ περισσότερα από τις απονομές εφάπαξ. Έτσι, από το 2018 θα μπορούσε το σύστημα να ισορροπήσει και τα αποθεματικά των Ταμείων να επιστρέψουν στη θέση τους.
Κάτι τέτοιο όμως απαιτεί καταρχήν πολιτική απόφαση και εν συνεχεία συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών, που έως τώρα δεν έχει υπάρξει. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο dikaiologitika.gr, ο γενικός διευθυντής του ΤΠΔΥ, Νίκος Καλάκος «η αύξηση των ορίων ηλικίας των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων θα δημιουργήσει ένα ανάχωμα στις απονομές εφάπαξ τα επόμενα χρόνια και στις συνταξιοδοτήσεις, γενικότερα. Αυτό ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για να προχωρήσει επιτέλους η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και η εξυγίανση των Ασφαλιστικών Ταμείων, διορθώνοντας αδικίες και στρεβλώσεις. Έτσι, μπορεί να εξασφαλιστούν οι συντάξεις όσων εργάσθηκαν και κατέβαλλαν εισφορές για πολλά χρόνια».
ΠΗΓΗ: news247.gr
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 84

Εκπαιδευτικά Νέα