Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιούλιος 2015 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr
 
 
Μπαλτάς: Λιγότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις τα κενά στα σχολεία
Αισιόδοξος ότι οι υπάρχουσες πιστώσεις θα επαρκέσουν για την κάλυψη των κενών στα σχολεία, εμφανίστηκε ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ, καθώς τελικά τα κενά εκπαιδευτικών που υπάρχουν στα σχολεία είναι πολύ λιγότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι η μεγάλη πρόκληση για το υπουργείο μέχρι το Σεπτέμβρη είναι «την πρώτη μέρα της τάξης να υπάρχει δάσκαλος σε κάθε τάξη και βιβλία για τα παιδιά».
Αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο, ο κ. Μπαλτάς ανέφερε ότι προχωράει κανονικά. Αλλά δε μπορεί σε αυτή τη φάση να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ψήφισή του, «για λόγους που σχετίζονται με τον όλο προγραμματισμό της κυβέρνησης και το γεγονός ότι έχουμε τη μεγάλη συζήτηση για τη συμφωνία». Ωστόσο υπογράμμισε ότι «θα φτάσει να ψηφιστεί κανονικά πριν
τελειώσει το καλοκαίρι».
Τέλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής και τόνισε ότι «αποφεύχθηκαν διασπάσεις και μη αντιστρεπτά φαινόμενα» και παράλληλα δόθηκε χρόνος «σε όλους μας να καταλάβουμε καλύτερα τι γίνεται και πού πορευόμαστε».
Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Αριστείδη Μπαλτά…
- Κύριε υπουργέ, σε περίπου ένα-ενάμιση μήνα ξεκινούν τα μαθήματα. Ανοίγουν τα σχολεία. Θα υπάρχουν εκπαιδευτικοί στα σχολεία; Πόσα είναι τα κενά; Πώς θα καλυφθούν αυτά;
«Τα παραδοσιακά τεστ του υπουργείου είναι δύο ή τρία. Τα δύο βασικά είναι πώς αρχίζουν τα σχολεία και πώς γίνονται οι πανελλήνιες εξετάσεις. Όλοι οι προκάτοχοι, σύμβουλοι, όσοι έχουν σχέση με την Παιδεία, και ειδικά με το υπουργείο, λένε ότι αν περνάς αυτά τα δύο τεστ, το υπουργείο μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί. Έχουμε τώρα την πρόκληση της αρχής της χρονιάς. Κάνουμε το παν, κυριολεκτικά, για να μπορέσουν να αρχίσουν τα παιδιά τη νέα χρονιά κανονικά, χωρίς προσκόμματα. Οι δάσκαλοι στη θέση τους, τα βιβλία έτοιμα. Τέθηκε ένα θέμα με τους δασκάλους. Φαντάζομαι αυτή είναι και η αφορμή της ερώτησης. Διότι τα κενά είναι πολύ μεγάλα.
Στην αρχή νομίζαμε ότι τα κενά είναι 20.000, που είναι υπερβολικά πολύ -και οικονομικά. Υπό το κράτος αυτού του φόβου είπα κάποια πράγματα, θα τα διευκρινίσω παρακάτω αν θέλετε. Αλλά κάνοντας μια ειδική τηλεδιάσκεψη-σύσκεψη με όλους τους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης, ζητώντας τους να μας πουν, σχολείο το σχολείο, τι κενά υπάρχουν, η πρώτη αποτίμησή τους είναι ότι τα κενά είναι πολύ λιγότερα. Άρα, κατά πάσα πιθανότητα, οι υπάρχουσες πιστώσεις, που είναι ένα πλέγμα πιστώσεων από διαφορετικές πηγές, είναι αρκετές για να καλυφθούν τα κενά. Άρα αισιοδοξούμε. Τα βιβλία είναι σχεδόν έτοιμα».
- Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, που είχατε αναφέρει ότι θα αρκέσει για περίπου 10.000 εκπαιδευτικούς, θα είναι αρκετή;
«Έτσι φαίνεται. Το πιθανότερο είναι να είναι αρκετό».
- Κάποια σκέψη που είχατε κάνει στο παρελθόν ότι θα προστεθούν μία ή δύο ώρες διδασκαλίας, σε περίπτωση που δεν καλύπτονταν τα κενά;
«Η ιδέα ήταν ότι, εάν όντως τα κενά είναι υπερβολικά πολλά, αφού κάνουμε όλες τις δυνατές και αδύνατες προσπάθειες και δεν μπορούν καλυφθούν αυτά τα κενά, θα ζητούσαμε κάποιου είδους προσφοράς, αλληλεγγύης και από ανθρώπους που υπηρετούν, αλλά και από ανθρώπους που ενδεχομένως δεν υπηρετούν και θα 'θελαν να βοηθήσουν. Ως προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης στο επίπεδο των σχολείων. Ήδη ξέρουμε ότι λειτουργούν τα λεγόμενα κοινωνικά φροντιστήρια. Συνάδελφοι που απολύτως αφιλοκερδώς και ανιδιοτελώς προσφέρονται να βοηθήσουν πιο αδύνατα παιδιά στις γειτονιές, ιδίως στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές. Τη θεωρούμε εξαιρετική αυτή την κίνηση. Πιστεύουμε ότι είναι κάπου εκεί η ουσία για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και ήθελα απλώς να αναφέρω ότι ενδεχομένως θα ζητούσαμε κάτι τέτοιο. Και δεν έχει περάσει από το μυαλό μας ότι θα ζητήσουμε υποχρεωτική προσφορά από κάποιους που δεν θα θέλανε, ότι θα τους προσθέταμε ώρες, ότι θα κάναμε πράγματα που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».
- Οπότε η μεγαλύτερη πρόκληση για το υπουργείο μέχρι το Σεπτέμβρη...
«Είναι να ολοκληρωθεί όλη αυτή η προετοιμασία που κάνουμε, και συνεχίζουμε, ώστε πραγματικά την πρώτη μέρα της τάξης να υπάρχει δάσκαλος σε κάθε τάξη και βιβλία για τα παιδιά».
- Τώρα, αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο. Σε τι φάση βρίσκεται;
«Κοιτάξτε, υπό μία έννοια καθυστερήσαμε. Γιατί το τελευταίο διάστημα, έπρεπε σε αυτό το πολυνομοσχέδιο να χωρέσουν και πράγματα που επίσης εκκρεμούσανε, όχι πια στην τριτοβάθμια, αλλά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Και άρα καθυστερήσαμε. Αλλά εδώ και αρκετό καιρό έχουμε επιταχύνει. Ολοκληρώσαμε από πλευράς υπουργείου το κείμενο, το στείλαμε, όπως οφείλαμε, στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, η οποία το κοίταξε, μας έστειλε πίσω τις νομικές της παρατηρήσεις, τις ενσωματώσαμε, το ξαναστείλαμε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, γιατί πρέπει να συνοδεύει το νομοσχέδιο η έκθεση αυτή. Ελπίζουμε, σήμερα-αύριο, κυριολεκτώ, να τελειώσει η δουλειά από το Γενικό Λογιστήριο και από κει και πέρα να πάρει το δρόμο του. Δηλαδή, μέσω της Γραμματείας της Κυβέρνησης να πάει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και να οριστούν οι ημερομηνίες για την Επιτροπή αυτή και για την Ολομέλεια, ώστε τελικά να ψηφιστεί. Χρονοδιάγραμμα ακριβές για το πότε θα γίνουν αυτά, δεν μπορούμε να έχουμε αυτή τη στιγμή. Δεν μπορούμε να πούμε συγκεκριμένες ημερομηνίες, για λόγους που σχετίζονται με τον όλο προγραμματισμό της κυβέρνησης. Διότι έχουμε τη μεγάλη συζήτηση για τη συμφωνία, η οποία ελπίζουμε να ολοκληρωθεί πριν από τις 20 Αυγούστου. Άρα, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι το νομοσχέδιο προχωράει κανονικά και θα φτάσει να ψηφιστεί πριν τελειώσει το καλοκαίρι».
- Και μία τελευταία ερώτηση σε σχέση με τις εξελίξεις στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς τις βλέπετε εσείς;
«Κοιτάξτε, όπως ξέρετε, χθες έγινε μια μακριά, δύσκολη συζήτηση. Η συζήτηση ήταν -τηρουμένων των αναλογιών- πολύ ήρεμη και πολύ πολιτισμένη. Ακούστηκαν όλες οι απόψεις και οι αποχρώσεις τους. Η περίοδος που περνάει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κρίσιμη. Το αποτέλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής ήταν, νομίζω, το καλύτερο. Διότι δίνεται ένα διάστημα για έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο, όπου με συστηματικό τρόπο και τη συμμετοχή όλων των μελών του κόμματος -γιατί αυτό σημαίνει έκτακτο συνέδριο- θα φτάσουμε στο να αποτιμήσουμε την τελευταία περίοδο: πού κάναμε λάθη, αν κάναμε λάθη στην πορεία της διαπραγμάτευσης, τι χάσαμε, τι κερδίσαμε -γιατί το δίλημμα ήταν εξαιρετικά βαρύ τη στιγμή της υπογραφής του πρωθυπουργού- και όλα όσα έπονται για μια παραπέρα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στο επόμενο διάστημα. Με αυτήν την έννοια, εγώ προσωπικά είμαι ευχαριστημένος με αυτή την Κεντρική Επιτροπή. Αποφεύχθηκαν διασπάσεις και μη αντιστρεπτά φαινόμενα και δίνεται χρόνος σε όλους μας να καταλάβουμε καλύτερα τι γίνεται και πού πορευόμαστε».
 
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
 
Από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου
 results-tefaa.it.minedu.gov.gr/ 

από σήμερα, 31/07/2015, αναρτώνται οι βαθμοί επίδοσης στις πρακτικές δοκιμασίες των υποψηφίων για τα ΤΕΦΑΑ. Βαθμός επίδοσης είναι ο μέσος όρος των βαθμών των τριών, κατ’ ανώτατο όριο,
αγωνισμάτων στα οποία συμμετείχαν και ο οποίος εκφράζεται με προσέγγιση δεκάτου.

 Οι υποψήφιοι μπορούν να δουν τον βαθμό επίδοσής τους με τον Κωδικό Εξετάσεων και τα αρχικά των ονομαστικών στοιχείων τους (Επώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο).
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
 
Δεν μπορούν να δρομολογήσουν τις συντηρήσεις των σχολείων Βρισκόμαστε στα τέλη Ιουλίου και δεν υπάρχει καμία ένδειξη για τη σχετική χρηματοδότηση της συντήρησης των Σχολικών Κτηρίων σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων.
Αυτό έχει ως συνέπεια να μη μπορεί να δρομολογηθούν οι συντηρήσεις των σχολείων και «να διατρέχουμε τον κίνδυνο να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά με πάσης φύσεως προβλήματα και ανάγκες στις σχολικές αίθουσες, στις στέγες των σχολείων, στους κοινόχρηστους χώρους κ.λ.π.» όπως αναφέρει ο Δήμαρχος
Αμαρουσίου κ. Πατούλης.
Ακολουθεί η επιστολή του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων:
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στην πρόταση κατανομής των Πόρων της Α’βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό του 2015, περιλαμβάνεται διακριτή γραμμή χρηματοδότησης της συντήρησης των Σχολικών Κτηρίων, με το ποσό των 20 εκ. € για όλους τους Δήμους. Η κοινή λογική τοποθετεί χρονικά τις συντηρήσεις κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, πριν δηλαδή ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά. Και όμως, κύριε Υπουργέ, φτάσαμε στο τέλος του Ιουλίου και δεν έχουμε καμία ένδειξη για τη σχετική χρηματοδότηση, με συνέπεια να μην μπορούμε να δρομολογήσουμε τις συντηρήσεις των σχολείων και να διατρέχουμε τον κίνδυνο να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά με πάσης φύσεως προβλήματα και ανάγκες στις σχολικές αίθουσες, στις στέγες των σχολείων, στους κοινόχρηστους χώρους κ.λ.π..
Κύριε Υπουργέ, Θέλουμε να υποδεχθούμε τα παιδιά μας στα σχολεία τον Σεπτέμβρη, με αισιοδοξία, έχοντας τουλάχιστον καλύψει τέτοιου είδους προβλήματα και ανάγκες. Γι’ αυτό έχουμε προγραμματίσει, όπως πάντα κάνουμε, τις συντηρήσεις, είμαστε έτοιμοι και θα τα καταφέρουμε, θα προλάβουμε, αρκεί να μεταφέρετε άμεσα τους προβλεπόμενους πόρους σε όλους τους Δήμους της χώρας, χωρίς άλλη καθυστέρηση. Διαφορετικά ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Επίσπευση όλων των χρονοδιαγραμμάτων του Ασφαλιστικού απαίτησαν τα τεχνικά κλιμάκια, διατηρώντας το γνωστό επικριτικό τόνο που γνωρίσαμε και στο παρελθόν. Ειδικότερα, ζήτησαν να υλοποιηθούν πιο γρήγορα:

- Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, οι συγχωνεύσεις των ταμείων, η υλοποίηση του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των κατωτάτων συντάξεων.

Στο μέτωπο του Εργασιακού τα τεχνικά κλιμάκια έθεσαν όλα τα εκκρεμή ζητήματα ( ομαδικές
απολύσεις, λοκ αουτ, συνδικαλιστικός νόμος) ζητώντας να ακολουθηθούν οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να μεταθέσει τη συζήτηση αυτών των θεμάτων για το Φθινόπωρο, προσφεύγοντας ακόμη μια φορά, στους διεθνείς οργανισμούς(ILO και Συμβούλιο της Ευρώπης). Μάλιστα, έχουν προσκληθεί στελέχη του ILO να επισκεφθούν την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα του Εργασιακού και να διευκρινιστεί ποιες είναι οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και αν μπορούν να ισχύσουν στην ελληνική πραγματικότητα, ώστε να μην διαλυθεί εντελώς η ήδη αποδιοργανωμένη αγορά εργασίας.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Επίσπευση όλων των χρονοδιαγραμμάτων του Ασφαλιστικού απαίτησαν τα τεχνικά κλιμάκια, διατηρώντας το γνωστό επικριτικό τόνο που γνωρίσαμε και στο παρελθόν. Ειδικότερα, ζήτησαν να υλοποιηθούν πιο γρήγορα:

- Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, οι συγχωνεύσεις των ταμείων, η υλοποίηση του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των κατωτάτων συντάξεων.

Στο μέτωπο του Εργασιακού τα τεχνικά κλιμάκια έθεσαν όλα τα εκκρεμή ζητήματα ( ομαδικές
απολύσεις, λοκ αουτ, συνδικαλιστικός νόμος) ζητώντας να ακολουθηθούν οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να μεταθέσει τη συζήτηση αυτών των θεμάτων για το Φθινόπωρο, προσφεύγοντας ακόμη μια φορά, στους διεθνείς οργανισμούς(ILO και Συμβούλιο της Ευρώπης). Μάλιστα, έχουν προσκληθεί στελέχη του ILO να επισκεφθούν την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα του Εργασιακού και να διευκρινιστεί ποιες είναι οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και αν μπορούν να ισχύσουν στην ελληνική πραγματικότητα, ώστε να μην διαλυθεί εντελώς η ήδη αποδιοργανωμένη αγορά εργασίας.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
 
Εξέταση συνάφειας διδακτορικών και μεταπτυχιακών ΕΑΕΜε Υπουργική Απόφαση συγκροτήθηκε Επιστημονική Επιτροπή για την εξέταση συνάφειας των διδακτορικών και μεταπτυχιακών τίτλων με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ). 
 Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, έργο της Επιτροπής είναι να εξετάζει τις συνάφειες διδακτορικών και μεταπτυχιακών τίτλων με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ) και να εισηγείται σχετικά στο Δ.Σ. του Ι.Ε.Π. το οποίο και θα γνωμοδοτεί προς τη Δ/νση
Ειδικής Αγωγής του ΥΠΟΠΑΙΘ για συνάφειες σχετικές με ΕΕΠ και ΕΒΠ και προς τις αρμόδιες Δ/νσεις Προσωπικού για συνάφειες σχετικές με εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, οι οποίες και θα εκδίδουν τη σχετική απόφαση. 
Τα κριτήρια με βάση τα οποία η Επιτροπή θα μελετά τις αιτήσεις με τους συνημμένους τίτλους για τη χορήγηση συνάφειας θα καθορισθούν με Υ.Α. μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής και γνωμοδότηση του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π.. Οι συνεδριάσεις της επιτροπής θα γίνονται μετά από πρόσκληση του Προέδρου αυτής και θα πραγματοποιούνται είτε σε χώρο του Ι.Ε.Π. είτε του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.
Οι συνεδριάσεις της επιτροπής θα γίνονται μετά από πρόσκληση του Προέδρου αυτής και θα πραγματοποιούνται είτε σε χώρο του Ι.Ε.Π. είτε του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. 
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
 
Εξορθολογισμός και εκσυγχρονισμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Ο σχεδιασμός ενός νέου χάρτη Ανώτατης Εκπ/σης και έρευνας με κριτήρια ακαδημαϊκά και χωροταξικά, συναρτημένα με το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2015 με στόχο τον εξορθολογισμό και εκσυγχρονισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στη βάση αυτή, εμπεριέχεται και ο  προσδιορισμός των λειτουργικών αναγκών και των αναγκών προσωπικού κάθε ΑΕΙ με κριτήριο τον αριθμό των φοιτητών και την ακαδημαϊκή βαρύτητα κάθε επιστημονικής και τεχνικής κατεύθυνσης στο αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας.
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Προγραμματίζεται η αξιολόγηση των δράσεων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας με στόχο
την αναβάθμιση και τον εξορθολογισμό της ανώτατης εκπαίδευσης με ακαδημαϊκά, επιστημονικά ,κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια στη κατεύθυνση της περιφερειακής αποκέντρωσης αλλά και της διατήρησης του ακαδημαϊκού χαρακτήρα των ιδρυμάτων.
Η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιηθεί με την συνέργεια της ακαδημαϊκής κοινότητας και τη διαβούλευση με τους φορείς και τις τοπικές 35 κοινωνίες και απαιτεί ικανό χρονικό διάστημα για να γίνει σε βάθος. Προς τούτο προβλέπεται η σταδιακή εφαρμογή της αξιολόγησης και η πρόβλεψη μεταβατικών σταδίων.
ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΙΜΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Υιοθετούνται στόχοι ώστε να διασφαλισθεί η ισότιμη πρόσβαση και να διευκολυνθεί η συμμετοχή των φοιτητών που προέρχονται από τα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια ή/και των λοιπών υπο-εκπροσωπούμενων ομάδων, με ιδιαίτερη έμφαση στα μειονεκτούντα άτομα και στα άτομα από περιθωριοποιημένες κοινότητες.
Εξορθολογισμός και βελτίωση της πρόσβασης στη δια βίου μάθηση.
Στόχος είναι η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στη δια βίου μάθηση και η διεύρυνση των ωφελούμενων. Επιδιώκεται η διεύρυνση της πρόσβασης στη Διά Βίου Μάθηση με την ενίσχυση του δικτύου των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης μέσω της συμμετοχής των περιφερειακών και τοπικών κοινοτήτων, των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, των κοινωνικών εταίρων και των οργανώσεων κοινωνίας πολιτών.
Ειδικότερα, επιδιώκεται να διευρυνθεί η πρόσβαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση από τις ευάλωτες ομάδες (ανειδίκευτοι άνεργοι, άτομα που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο, εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας, μακροχρόνια άνεργοι, μετανάστες και μειονότητες κλπ.), μέσα από πιο αποτελεσματικές και πιο στοχευμένες δράσεις.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
 
Από Δευτέρα οι αιτήσεις μετεγγραφών των φοιτητών ΑρχιτεκτονικήςΤο Υπουργείο Παιδείας καλεί τους  επιτυχόντες σε θέση εισαγωγής στις Σχολές Αρχιτεκτονικής του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015, να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση μετεγγραφής σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, δηλώνοντας:
  • είτε τα μοριοδοτούμενα κριτήρια της παραγράφου 7 του άρθρου 21.
  • είτε τις περιπτώσεις που ορίζονται στις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 22 του ανωτέρω νόμου.
Ο αιτών έχει δικαίωμα υποβολής μίας (1) και μόνο αίτησης μετεγγραφής για αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, ενός και μόνο άλλου ΑΕΙ.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται από την Δευτέρα 3 Αυγούστου έως και την Παρασκευή 14 Αυγούστου
2015 και ώρα 15.00, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνσηΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε." target="_blank"> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Το έντυπο της αίτησης (επισυνάπτεται στην εγκύκλιο) συμπληρώνεται από τον αιτούντα και υπογράφεται, ενώ θεωρείται η γνησιότητα της υπογραφής του, από δημόσια αρχή.


 Η υπογεγραμμένη αίτηση διαβιβάζεται στην ανωτέρω διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μορφή αρχείου pdf ή jpeg. Οι αιτούντες θα λάβουν απαντητικό μήνυμα με τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής τους. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η υποβολή της αίτησης με τον παραπάνω τρόπο, μπορεί να υποβληθεί με τηλεομοιοτυπία (fax) στο 210-3442365. Οι αιτούντες οφείλουν να προσκομίσουν την πρωτότυπη αίτησή τους, στο Ίδρυμα υποδοχής τους, μαζί με τα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν τα όσα δήλωσαν.
Η εγκύκλιος μετεγγραφών
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
 
Τι θα ισχύσει για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε σχολεία της αλλοδαπήςΠραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29/7/2015, συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Αμανατίδη, με το Γενικό Γραμματέα του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., καθ. Δημήτρη Χασάπη, στην οποία συζητήθηκε εκτενώς το θέμα των αποσπάσεων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε εκπαιδευτικές μονάδες της αλλοδαπής. 
Ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε τον Υφυπουργό Εξωτερικών ότι η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. έχει αρχίσει εκτενή μελέτη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό με στόχο την πλήρη αναδιοργάνωσή της, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα και αποτελεσματικότητα και να εξοικονομηθούν πόροι αναγκαίοι για την κάλυψη των εκπαιδευτικών
αναγκών της χώρας στην παρούσα συγκυρία.
Στο πλαίσιο αυτό έχει αποφασιστεί οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών κατά το προσεχές σχολικό έτος να πραγματοποιηθούν με την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας: 
α) Αποσπάσεις εκπαιδευτικών μέχρι την συμπλήρωση πενταετίας. 
β) Αποσπάσεις εκπαιδευτικών των οποίων οι σύζυγοι είναι μόνιμοι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών που υπηρετούν σε αρχή της εξωτερικής υπηρεσίας, είτε μόνιμοι υπάλληλοι άλλων Υπουργείων και δημόσιων υπηρεσιών, που υπηρετούν ή είναι διαπιστευμένοι σε αρχή της εξωτερικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, είτε στρατιωτικοί που υπηρετούν σε μη διαπιστευμένη αρχή του εξωτερικού. 
γ) Αποσπάσεις εκπαιδευτικών πέραν της πενταετίας, χωρίς επιμίσθιο και χωρίς αμοιβή, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 20 ν. 4027/2011. 
Οι κενές θέσεις που απομένουν, μετά την πραγματοποίηση των ανωτέρω αποσπάσεων, θα καλυφθούν κατά προτεραιότητα με αποσπάσεις εκπαιδευτικών που έχουν συνάψει γάμο με Έλληνες που είναι εγκατεστημένοι στο εξωτερικό ή με ομογενείς ή αλλοδαπούς μόνιμους κατοίκους εξωτερικού. Σε εντελώς ειδικές περιπτώσεις απομένουσες κενές θέσεις θα καλυφθούν από τις νέες αιτήσεις για απόσπαση ή με παράταση αποσπάσεων  πέραν της πενταετίας για ένα έτος χωρίς επιμίσθιο. 
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
Σάββατο, 01 Αυγούστου 2015 01:57

Χαράτσι – σοκ με αύξηση του ΕΝΦΙΑ

 

 
 
Τριπλασιάζεται ο συμπληρωματικός φόρος
Σε πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Οκτώβριο ως και το Φεβρουάριο θα καταβληθεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ που θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία 2,65 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα το υπουργείο οικονομικών εξετάζει αλλαγές που φέρνουν τεράστιες επιβαρύνσεις έσως και τριπλασιασμό του συμπληρωματικού φόρου.
Οπως δήλωσε χθές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης ο φόρος επί των ακινήτων θα προσδιοριστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές

αξίες αλλά με αλλαγές στους συντελεστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές προβλέπουν αύξηση των εσόδων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, που υπολογίζεται με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας, έναντι των εσόδων από τον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ, που επιβάλλεται ανά τετραγωνικό μέτρο.
Συγκεκριμένα στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ως επικρατέστερο σενάριο τη μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου με ταυτόχρονη αύξηση των συντελεστών του.
Μέχρι σήμερα συμπληρωτικός φόρος επιβάλλεται σε ακίνητα με συνολική αξία περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ, και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% έως 1%. Μία από τις προτάσεις που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 200.000 ευρώ ή στα 250.000 ευρώ, με τους συντελεστές να ξεκινούν από το 0,3% και να υπερβαίνουν το 1,5%. Αυτό σημαίνει τεράστια αύξηση του συμπληρωματικού φόρου, μέχρι και τριπλασιασμός του, σε όσους βρίσκονταν στα χαμηλότερα κλιμάκια του.
Ακόμη εξετάζεται να μειωθούν οι συντελεστές για τις κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία και ταυτόχρονα να αυξηθούν οι συντελεστές στα υψηλότερα κλιμάκια.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 93

Εκπαιδευτικά Νέα