Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιανουάριος 2015 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr
 
Ευκολότερη η προαγωγή των μαθητών στο ΛύκειοΧαλαρώνουν οι προϋποθέσεις προαγωγής και απόλυσης των μαθητών Με δελτίο Τύπου το υπουργείο Παιδείας ενημερώνει για τα άμεσα μέτρα στα οποία θα προχωρήσει και τα οποία συμφωνούν με τις προεκλογικές εξαγγελίες.
 
Θυμίζουμε ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες κινούνται στους ακόλουθους άξονες:
 
- Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.
- Τα θέματα στις προαγωγικές εξετάσεις θα τα θέτουν οι διδάσκοντες.
- Δυνατότητα επιλογής σχολών από περισσότερα του ενός πεδία.
- Δε θα υπολογίζονται οι βαθμοί των τριών τάξεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Δηλαδή καταργείται ο Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης.
 
Εκτός από τα παραπάνω διευκρινίζεται και ο τρόπος προαγωγής και απόλυσης για το Λύκειο ο οποίος
είναι αντίστοιχος του προηγούμενου καθεστώτος με αποτέλεσμα να χαλαρώσουν οι προϋποθέσεις προαγωγής και απόλυσης των μαθητών που τέθηκαν με το «Νέο Λύκειο». Προτού εφαρμοστεί ο νόμος 4186/2013 για την προαγωγή των μαθητών απαιτούνταν γενικός μέσος όρος τουλάχιστον 9,5.
 
Θυμίζουμε ότι η Τράπεζα Θεμάτων όπως και οι αυστηρές προϋποθέσεις στην προαγωγή των μαθητών είχαν ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών να παραπεμφθεί στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου.
 
Διαβάστε αναλυτικά το δελτίο Τύπου του υπ. Παιδείας...
 
«Η Κυβέρνηση αναλαμβάνει τις ευθύνες της εν μέσω της σχολικής χρονιάς. Βρίσκει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων με τις λειτουργίες τους σε πλήρη εξέλιξη και με τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Βασική μέριμνα τούτη τη στιγμή είναι να μη διαταραχθούν οι εκπαιδευτικές λειτουργίες, αλλά και να ρυθμιστούν κάποια επείγοντα ζητήματα που θα τις διευκολύνουν.
 
Σχετικά με τη δημόσια συζήτηση που ξεκίνησε άκαιρα τις τελευταίες μέρες, το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων διευκρινίζει ότι προτίθεται να προτείνει στον Πρωθυπουργό να περιλάβει στις προγραμματικές δηλώσεις του τα παρακάτω:
 
1. Για το τρέχον σχολικό έτος (2014-2015) οι εξεταστικές διαδικασίες και ρυθμίσεις που αφορούν την απόλυση από το Λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών της Γ Λυκείου παραμένουν ως έχουν.
 
2. Δεδομένων των πολλών προβλημάτων που έχουν ανακύψει σε σχέση με τον βαθμό προαγωγής, και προκειμένου να δοθεί χρόνος για την αναγκαία εις βάθος μελέτη του θέματος, επανέρχεται ως βαθμός προαγωγής ο γενικός μέσος όρος "εννέα και πέντε δέκατα" (9,5) όπως ενδεικτικά περιγράφεται στο άρθρο 32 του Π.Δ. 60/2006.
 
3. Απαιτείται να ενισχυθεί ο αυτόνομος διδακτικός και παιδαγωγικός ρόλος της λυκειακής βαθμίδας. Στις επικρατούσες συνθήκες, το να συνυπολογίζεται ο βαθμός των προαγωγικών εξετάσεων του Λυκείου στην εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αντιβαίνει αυτόν τον στόχο ενώ οι σχετικές διατάξεις του υπάρχοντος νομικού πλαισίου δεσμεύουν προκαταβολικά και με τρόπο αντιπαιδαγωγικό το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για επόμενα έτη. Για αυτό τον λόγο, και μέχρι ολόκληρο το σύστημα εισαγωγής να μελετηθεί με νηφαλιότητα και εις βάθος, η βαθμολογία των προαγωγικών εξετάσεων του Λυκείου δεν θα συνυπολογίζεται στην εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το αιτούμενο σύστημα εισαγωγής θα προκύψει μετά από ευρύ και οργανωμένο διάλογο και τη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία και των φορέων τους.
 
4. Η επιλογή των θεμάτων των προαγωγικών εξετάσεων κατά 50% από την Τράπεζα θεμάτων για τους μαθητές και μαθήτριες της Α και Β΄ Λυκείου παύει να ισχύει από την εξεταστική περίοδο Μαΐου – Ιουνίου 2015. Οι διδάσκοντες των οικείων μαθημάτων θα επιλέγουν, κατά την κρίση τους, τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων αποκλειστικά μέσα από την διδαχθείσα υλη. Η Τράπεζα θεμάτων μπορεί απλώς να χρησιμοποιηθεί συμβουλευτικά.
 
5. Η αποτίμηση του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου είναι απαραίτητη και οφείλει να διεξάγεται με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο ως λειτουργία γνωστικής ανατροφοδότησης και αναστοχασμού και σκοπό την ουσιαστική βελτίωση του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου. Με δεδομένο ότι οι τρέχουσες διαδικασίες 'αξιολόγησης' δεν υπηρετούν τον εν λόγω σκοπό, αυτές αναστέλλονται προκειμένου να μελετηθούν σε βάθος όλοι οι συναφείς παράγοντες. Πάντοτε μέσα από ουσιαστικό διάλογο με όσους εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία και τους φορείς τους.
 
6. Άλλα ζητήματα που έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες καθώς και όλα τα πολλά και μεγάλα ζητήματα της εκπαίδευσης θα αντιμετωπιστούν συστηματικά κατά το παραπάνω πνεύμα μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης».
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
Κυριακή, 01 Φεβρουαρίου 2015 01:20

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου | 2015

 

"Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!"
 
Την Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου, θα εορταστεί για 12η συνεχή χρονιά η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 6 Φεβρουαρίου 2004 σε 16 χώρες, υπό το συντονισμό του έργου SafeBorders και το πρόγραμμα Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2005 ανέλαβε τα ηνία το  Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης & Επαγρύπνησης INSAFE, και σήμερα ο αριθμός των χωρών έχει ξεπεράσει τις
100 παγκοσμίως!
 
Όπως κάθε χρόνο, η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, επίσημος διοργανωτής του εορτασμού στην Ελλάδα, σας προσκαλεί να δράσετε ως «Πρεσβευτές» και πολλαπλασιαστές της ημέρας αυτής, μεταδίδοντας το φετινό σύνθημά της:  «Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!», και διοργανώνοντας δικές σας εκδηλώσεις μέσα στο σχολείο σας, στο φορέα σας, στην τοπική σας κοινωνία.
 
Στόχος και των φετινών δραστηριοτήτων είναι να δράσετε όλοι εσείς από μόνοι σας ως προωθητές των μηνυμάτων μας και των στόχων του προγράμματος Safer Internet της Ε.Ε., δίχως την ανάγκη της δικής μας φυσικής παρουσίας ή της παρουσίας τρίτων, όντας έτσι πραγματικοί πρεσβευτές του έργου μας. Για να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες σας, σας παρέχουμε όλο το online υλικό του ιστοχώρου μας, που φέτος έχει εμπλουτιστεί με νέα διαδικτυακά σεμινάρια (webinars). Επίσης, σας θυμίζουμε την πρωτότυπη τηλεοπτική μας εκστρατεία "Το Παντοπωλείο".
 
Εάν θέλετε να γίνετε Πρεσβευτής μας και δεν έχετε ήδη λάβει σχετικό email,  μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση support AT sihellas DOT org και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 
Γιατί ο εκφοβισμός φωλιάζει στα σχολεία;
Η σχολική βία δεν είναι ένα φαινόμενο που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια ούτε, πολύ περισσότερο, ένα φαινόμενο που μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιφανειακές δράσεις. Αποτελεί ένα πρόβλημα πολιτισμού το οποίο προφανώς και δεν αφορά αποκλειστικά την εκπαιδευτική κοινότητα. Εκφραση αρνητικών συναισθημάτων, πίεση, υπερβολική προβολή της βίας από την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Αντικείμενο έρευνας θα έπρεπε να είναι η στάση σχολικών μονάδων, διευθυντών, συμβούλων αλλά και γονέων και συλλόγων τους στην πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.
 
Η περίπτωση του ακραίου δείγματος βίας και σχολικού εκφοβισμού σε σχολείο της Λέσβου
αναδεικνύει το θέμα εκ νέου, φέρνοντας στην επιφάνεια την ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων αλλά και ενίσχυσης των σχετικών σχολικών προγραμμάτων στα σχολεία.
Προγράμματα

Οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου Παιδείας ωστόσο γνωρίζουν το πρόβλημα και δεν είναι απόντες στις διαδικασίες αντιμετώπισής του. Πριν από τρία χρόνια συγκροτήθηκε Εθνικό Παρατηρητήριο κατά της Βίας που λειτουργεί μέχρι σήμερα, ενώ στο κτίριο της οδού Μεσογείων υπάρχει και γραμμή καταγγελιών στην οποία μπορούν να απευθύνονται οι μαθητές όλης της χώρας για περιστατικά ενδοσχολικής βίας με όλες τις μορφές. Παράλληλα, τα θέματα σχολικού εκφοβισμού συνολικά εντάχθηκαν πέρυσι στο πρόγραμμα του «Κοινωνικού Σχολείου» το οποίο εφαρμόζει πανελλαδικά, ενώ ιδιαίτερα δραστήριο στο θέμα είναι και το Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, με σειρά επισκέψεων, όπως λέει η αντιπρόεδρός του κυρία Ντόρα Πάλλη, σε σχολεία της χώρας όπου και παρουσιάζονται εκτεταμένα προγράμματα κατά της ενδοσχολικής βίας και του ρατσισμού.
Τι φταίει τότε και τα κρούσματα βίας εξακολουθούν να αμαυρώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία; Οι ειδικοί σημειώνουν ότι μια κοινωνία σε κρίση γεννά και αναπαράγει τέτοια φαινόμενα. Το στρες και οι ανασφάλειες των μεγάλων περνούν υποσυνείδητα και στις αντιδράσεις των παιδιών, καθώς το σχολείο δεν είναι αποκομμένο από την κοινωνία, αλληλοεπηρεάζεται από φαινόμενα και καταστάσεις. Αλλά και οι μικροί μαθητές είναι «σκληροί» μέσα στην άγνοιά τους υιοθετώντας πρότυπα και συμπεριφορές που συναντούν όχι μόνο στην οικογένεια αλλά και από την τηλεόραση κ.τ.λ.
Πάντως, το θέμα της σχολικής βίας είναι ένα από τα πρώτα που αναμένεται ότι θα τεθούν προς συζήτηση και από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία επιδιώκει τη λειτουργία σχολείων «ανοικτών» στην κοινωνία και μαθητών αλλά και εκπαιδευτικών συνειδητοποιημένων και ενεργών.
Τι ακριβώς συνέβη την περασμένη Τετάρτη και ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της κοινωνίας; Στο χωριό Πλαγιάς στο Πλωμάρι της Λέσβου, μαθητές της Στ' Δημοτικού υποχρέωσαν τις προηγούμενες ημέρες 9χρονο να κρεμαστεί στην μπασκέτα του σχολείου όσο αυτοί γελούσαν μαζί του και αρνούνταν να τον κατεβάσουν, με αποτέλεσμα να πέσει και να καταλήξει με κατάγματα στα χέρια του.
Το περιστατικό ενεργοποίησε άμεσα τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Παιδείας αλλά και της Δικαιοσύνης καθώς η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Γκουτζαμάνη παρήγγειλε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Βορείου Αιγαίου την άμεση διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αυτεπάγγελτα διωκόμενες πράξεις.
Ερευνα: διαμάχες και άγχος

Σε μεγάλη πανελλαδική έρευνα που παρουσιάστηκε πέρυσι από το υπουργείο Παιδείας, ένα στα πέντε παιδιά έχει ζητήσει να αλλάξει σχολείο κυρίως για διαμάχες με συμμαθητές και εκπαιδευτικούς (55%). Οι λόγοι, που επικεντρώνονται κυρίως σε σχολικά ζητήματα, αναδεικνύουν για ακόμη μία φορά τη ρωγμή εμπιστοσύνης στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και στην ομαλή σχολική ζωή.
Στην έρευνα για την «Παιδική και Νεανική Βία μέσα από τα Μάτια των Γονέων ΙΙ» αποκαλύπτεται ότι το άγχος των παιδιών στο σχολείο κυμαίνεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. «Τα τέσσερα στα πέντε παιδιά βιώνουν καταστάσεις άγχους. Αγχος για τα μαθήματα, τις επιδόσεις τους, το σχολείο, τις εξετάσεις, το διάβασμα, τον φόρτο εργασίας» αναφέρεται.
Η έρευνα αυτή διενεργήθηκε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων στην Αττική με αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.006 γονέων με παιδιά ηλικίας 10-17 ετών, μέσα από 12.319 επικοινωνίες τυχαίας δειγματοληψίας και στην Περιφέρεια με δείγμα 400 ατόμων. Οπως προέκυψε από αυτή, το σχολείο είναι ο κύριος τόπος εμπειριών βίας αυξητικά, με ποσοστό 58%.
Πάντως το θέμα της σχολικής βίας αποτελεί το περιεχόμενο και ευρωπαϊκής καμπάνιας που γίνεται τα τελευταία χρόνια στους σχολικούς χώρους. Στόχος της είναι να δημιουργήσει ένα εθνικό σημείο αναφοράς σε κάθε κράτος-μέλος, έναν ενιαίο χώρο για το bullying για το κοινό, για γονείς και καθηγητές, αλλά κυρίως για τα παιδιά. Ετσι το πρόγραμμα θα δώσει στα παιδιά έναν ασφαλή χώρο μέσα στον οποίο μπορούν να μαθαίνουν για τον εκφοβισμό, να μιλούν εμπιστευτικά με ειδικούς για το ζήτημα, για το πού λαμβάνει χώρα, πώς να το αντιμετωπίσουν, και μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών να μαθαίνουν πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους από φαινόμενα εκφοβισμού (bullying).
Παπαματθαίου Μάρνυ  
tovima.gr
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
Κυριακή, 01 Φεβρουαρίου 2015 01:18

Ριζικές αλλαγές στην Παιδεία

 

Σύστημα Δεσμών του 1983 σε μια light μορφή εν έτει 2015. Την επιστροφή στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που καθιερώθηκε το 1983 αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προχωρώντας σε διορθωτικές κινήσεις στον νόμο Αρβανιτόπουλου του 2013. Παράλληλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η προαγωγή από τάξη σε τάξη στο λύκειο θα είναι ουσιαστικά ελεύθερη, με αποτέλεσμα να χαμηλώσει ο ποιοτικός πήχυς της λυκειακής βαθμίδας.

Ειδικότερα, από τη νέα ηγεσία του υπουργείου έγινε σαφές ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων με το οποίο θα εισαχθούν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ οι φετινοί
υποψήφιοι. Αντίθετα, ανατρέπεται η φιλοσοφία του συστήματος που καθιερώθηκε το 2013 και το οποίο επρόκειτο να εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016 για τους μαθητές της φετινής Β΄ Λυκείου. Οι αλλαγές, που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», και θα ισχύσουν για την επόμενη διετία, προβλέπουν τα ακόλουθα και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από φέτος για τους μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου (σε παρένθεση ό,τι ισχύει έως τώρα, με βάση το σύστημα που εφαρμόστηκε πέρυσι για πρώτη φορά από τους μαθητές της Α΄ Λυκείου):

• Η Τράπεζα Θεμάτων θα μετατραπεί σε απλό βοήθημα για τους καθηγητές (στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των τριών τάξεων λυκείου, το 50% των θεμάτων επέλεγε ο καθηγητής του μαθήματος και το υπόλοιπο 50% κληρωνόταν από την Τράπεζα).

• Στις συνολικές μονάδες των υποψηφίων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ δεν θα μετρούν οι βαθμοί προαγωγής στην Α΄ και Β΄ Λυκείου (μετρούσαν στο συνολικό άθροισμα μονάδων, μπορούσαν να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν έως και 200 μονάδες).

• Τα μαθήματα στα οποία θα εξετασθούν οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στα ΑΕΙ παραμένουν τέσσερα και τα επιστημονικά πεδία έξι. Ομως, οι υποψήφιοι θα μπορούν να επιλέξουν σχολές από δύο διαφορετικά επιστημονικά πεδία. Συγκεκριμένα, με βάση τον κλάδο, κάθε υποψήφιος θα μπορεί να δηλώσει από 60 έως 140 σχολές (έως τώρα οι υποψήφιοι μπορούσαν να δηλώσουν σχολές μόνο από ένα πεδίο). Σε ποιο εκ των έξι πεδίων θα συμπεριληφθεί κάθε σχολή θα ανακοινωθεί έως τις 15 Μαρτίου.

• Καταργούνται τα μαθήματα βαρύτητας για την προαγωγή και απόλυση. Δηλαδή, πλέον, ο μέσος όρος του μαθητή σε κάθε τάξη θα διαμορφώνεται από τους βαθμούς σε όλα τα μαθήματα και θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 9,5. Με το σύστημα που καθιερώθηκε το 2013, ο μαθητής για να προαχθεί θα έπρεπε να είχε τουλάχιστον τη βάση του 10 σε Γλώσσα και Μαθηματικά και μέσο όρο 8 στα υπόλοιπα μαθήματα. Οπως εξήγησε χθες στην «Κ» ο εκπαιδευτικός-αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, με το νέο καθεστώς ο μαθητής μπορεί να προαχθεί στην επόμενη τάξη έχοντας πάρει σε ένα βασικό μάθημα (π.χ. Μαθηματικά) προφορικό βαθμό 8 και μονάδα στα γραπτά, και υψηλότερους βαθμούς σε ευκολότερα μαθήματα (π.χ. Γυμναστική). Ουσιαστικά οι μαθητές θα ολοκληρώσουν το λύκειο ευκολότερα σε σχέση με τώρα, αλλά θα αντιμετωπίσουν οξύτερο ανταγωνισμό στις πανελλαδικές εξετάσεις όπου η μείωση των μαθημάτων από 6 σε 4 θα οξύνει τις επιπτώσεις αποτυχίας σε ένα μάθημα στις συνολικές μονάδες.

«Παγώνει» η αξιολόγηση

Παράλληλα, θα «παγώσει» η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και μέσω διαλόγου θα αναζητηθεί ένας τρόπος αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου και της σχολικής μονάδας ώστε να αντιμετωπισθούν οι αδυναμίες και οι ελλείψεις. Επίσης, θα γίνει διάλογος για νέα δομή λυκείου.
 kathimerini.gr
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Ραγδαίες εξελίξεις: Εκτακτο Eurogroup ζητά ο Ντράγκι για να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα ο ELA στις ελληνικές τράπεζες - Προειδοποίηση από ΕΚΤΡαγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της Ελλάδας και των διαπραγματεύσεων με την τρόικα καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μάριο Ντράγκι ζητά από τους Ευρωπαίους τη σύγκλιση έκτακτου Eurogroup εντός της επόμενης εβδομάδας.

Ο λόγος είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει πολιτική απόφαση για την Ελλάδα προτού αποφασίσει αν θα συνεχίσει ο ELA να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι η ΤτΕ έχει προσφύγει στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες και ο ELA είχε δώσει 2 εβδομάδων στήριξη μέχρι να λάβει νέα απόφαση. Την επόμενη Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου η ΕΚΤ πρέπει να λάβει νέα απόφαση για το αν θα ανανεώσει την παροχή ρευστότητας, ωστόσο, μετά τις νέες εξελίξεις εκφράζονται φόβοι για τη διακοπή της
στήριξης, ένα γεγονός που θα αποτελούσε εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα.

Μια χώρα μπορεί να υπαχθεί στον ELA, ο οποίος έχει έκτακτο και προσωρινό χαρακτήρα, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται αυτομάτως και ενεργοποίησή του. Ωστόσο, μπορεί να ενεργοποιηθεί κατά περίπτωση. Αν μια τράπεζα χρεαστεί ρευστότητα, και δεν μπορεί να δανειστεί από την ΕΚΤ έναντι εγγυήσεων ή από τη διατραπεζική αγορά, μπορεί άμεσα να απευθυνθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και να λάβει ρευστότητα.

Με βάση τα ενέχυρα που διαθέτουν, οι τράπεζες θα μπορούσαν να αντλήσουν μέσω ELA ρευστότητα της τάξεως των 40 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο του 2012 είχαν αντλήσει ρευστότητα 145 δισ. ευρώ. Με την τρύπα που έχει ανοίξει στις ελληνικές τράπεζες λόγω της εκροής καταθέσεων πιθανότατα να χρειαστούν στήριξη.

Νωρίτερα, προειδοποίηση προς τις ελληνικές τράπεζες έστειλε μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, δηλώνοντας ότι αν δεν παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα μετά τα τέλη Φεβρουαρίου, δεν θα μπορέσει να συνεχιστεί ο δανεισμός τους.

Αυτά δήλωσε ο Ερκι Λικάνεν, σύμφωνα με το Reuters. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Ελλάδα, μέρος του συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ πακέτου βοήθειας μαζί με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, και χωρίς παράταση η Αθήνα δεν θα δύναται να αντιμετωπίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, κόβοντας παράλληλα τις ελληνικές τράπεζες από τη ρευστότητα της ΕΚΤ, εξηγεί το πρακτορείο στο δημοσίευμα.

Mία συμφωνία για παράταση του ελληνικού προγράμματος στήριξης της οικονομίας πρέπει να επιτευχθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου ειδάλλως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μπορεί να συνεχίσει να δανείζει τις ελληνικές τράπεζες, δήλωσε σήμερα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Έρκι Λικάνεν.

«Εμείς (η ΕΚΤ) έχουμε τους δικούς μας κανόνες και θα ενεργήσουμε βάσει αυτών... Στην παρούσα φάση, η παράταση του ελληνικού προγράμματος θα λήξει στα τέλη Φεβρουαρίου επομένως πρέπει να βρεθεί ένα είδος λύσης, ειδάλλως δε μπορούμε να συνεχίσουμε να δανείζουμε» επισήμανε ο Λικάνεν, που είναι επίσης διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο YLE.

«Δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να κρυφτεί από τις πραγματικότητες της οικονομίας» τόνισε στη συνέντευξη που παραχώρησε.

Σε ερώτημα που του τέθηκε για το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο τραπεζίτης απάντησε: «Μία σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους πραγματοποιήθηκε με τους ιδιώτες πιστωτές. Η ΕΚΤ δε μπορεί να χρηματοδοτήσει απευθείας ένα κράτος, κάτι που θα ισοδυναμούσε με διαγραφή μέρους τους χρέους σε αυτήν την περίπτωση» είπε.

imerisia.gr
Κατηγορία Πολιτική

 

 
oures-stis-trapezesΗ Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταματήσει τον δανεισμό προς τις ελληνικές τράπεζες, εάν δεν υπάρξει συμφωνία που θα κρατήσει εν ισχύ το πρόγραμμα διάσωσης, αναφέρει ο Erkki Liikanen, στέλεχος της ΕΚΤ και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας.
Παράλληλα με το πρόγραμμα διάσωσης, η ΕΚΤ έχει κατ΄ εξαίρεση επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να έχουν πρόσβαση στην ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας, παρά το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν υποβαθμισμένα στην κατηγορία «junk», καθώς είναι ζωτικής σημασίας για την λειτουργικότητα του τραπεζικού της συστήματος.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις της να αναιρέσει έναν αριθμό μεταρρυθμίσεων- από αποκρατικοποιήσεις, ως τις περικοπές του κατώτατου μισθού- τις οποίες ανέλαβε η Ελλάδα ως αντάλλαγμα για το (κυρίως) ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης, ύψους 240 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα και οι διεθνείς δανειστές της- οδηγούμενοι από την ΕΕ- πλέον βρίσκονται σε αντιπαράθεση, αναφορικά με το τρέχον πρόγραμμα το οποίο λήγει τον Φεβρουάριο.
Αυτή η διένεξη, «πρέπει να λυθεί με κάποιον τρόπο, διαφορετικά δεν θα έχουμε την δυνατότητα να παρατείνουμε την ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες», δήλωσε ο Erkki Liikanen, ο Φινλαδός κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος παράλληλα είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Κατηγορία Πολιτική
Κυριακή, 01 Φεβρουαρίου 2015 00:39

Ξένος τύπος : Ωχ Θεέ μου ...

 

  • Τι γράφει ο ξένος Τύπος για τη συνάντηση Βαρουφάκη-Ντάισελμπλουμ
  • Guardian: Ο Ντάισελμπλουμ κοίταξε θυμωμένος τον Βαρουφάκη
  • Repubblica: Παγωμάρα ανάμεσα σε Ελλάδα - ΕΕ
  • Spiegel: Τσίπρας, ο οδηγός που πηγαίνει ανάποδα.
 
 
 
Ο διεθνής Τύπος αναφέρεται εκτενώς και με πρωτοσέλιδα άρθρα στην επίσκεψη Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα και στα όσα διαδραματίστηκαν στη διάρκειά της και ειδικά στην κοινη συνέντευξη Τύπου με τον Ελληνα ΥΠΟΙΚ.
 
Τα ρεπορτάζ και οι ανταποκρίσεις μιλούν όλα για ρήξη, μετωπική σύγκρουση και δίνουν έμφαση στο γεγονός που τονίστηκε ιδιαίτερα από τον κ. Ντάισελμπλουμ, ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι προς
το συμφέρον της Ελλάδας.
 
Την ίδια στιγμή η αναφορά Βαρουφάκη στην Τρόικα έχει το δικό της «ξεχωριστό κεφάλαιο» στις ανταποκρίσεις όπως και η αντίδραση του Γ. Ντάισελμπλουμ.
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το σημείο-κλειδί της συνάντησης Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ είναι πως σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup οι μονομερείς ενέργειες δεν αποτελούν το σωστό δρόμο προόδου. Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει το πρακτορείο, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση να ορίσει τη θέση της και μόνο τότε μπορεί να ακολουθηθεί ένα κοινό μονοπάτι συνεργασίας. Παράλληλα, επισημαίνεται πως το Eurogroup αναλαμβάνει τη δέσμευση να βοηθήσει την Ελλάδα μέχρι να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές και ότι θα αποφασιστεί πριν τη λήξη του προγράμματος τον Φεβρουάριο τι θα συμβεί στη συνέχεια.
 
Την ίδια στιγμή, η ανταποκρίτρια του Guardian, Ελένα Σμιθ, αναφέρει πως η συζήτηση ανάμεσα στους δύο άνδρες έγινε σε τεταμένο κλίμα.
 
«Ο Ολλανδός τον κοίταξε θυμωμένος και έσκυψε προς το μέρος του Βαρουφάκη για να του ψιθυρίσει κάτι στο αυτί, αλλά ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας δεν απάντησε. Το προσωπικό του υπουργείου Οικονομικών πίσω μου είπε: «"Ωχ, Θεέ μου". Ένας από εκείνους είπε: "Αναρωτιέμαι αν ήρθε η ώρα να ετοιμάσω τα πράγματά μου”, έγραψε η Σμιθ και πρόσθεσε πως καθ’όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ένιωθε κανείς την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.
 
 
 
 
Παράλληλα, το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα λέει ότι δε θα συνεργαστεί με την Τρόικα και δε θα ζητήσει παράταση του προγράμματος βοήθειας», αναφέρεται εκτενώς στη συνάντηση Βαρουφάκη Ντάισελμπλουμ. 
 
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα συνεργαστεί με την ΕΕ και την Τρόικα και δε θα αναζητήσει παράταση του προγράμματος, είπε ο υπουργός Οικονομικών», αναφέρει το Reuters. Από την άλλη, το τηλεγράφημα επισημαίνει πως οι δύο πλευρές θα αποφασίσουν αυτό που θα συμβεί αργότερα πριν τη λήξη του προγράμματος στις 28 Φεβρουαρίου. «Η κυβέρνησή μας θα κινηθεί με γνώμονα τη μέγιστη συνεργασιμότητα με τους εκλεγμένους θεσμικούς εταίρους και το ΔΝΤ, αλλά όχι μια λογική εφαρμογής ενός προγράμματος που εμείς θεωρούμε ότι είναι αντιευρωπαϊκή», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει πως ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τους όρους της υπάρχουσας συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη.
 
«Ελλάδα, σπίθες με την Γερμανία και την Τρόικα», γράφει η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole XIX Ore, μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών. «Ο Γιάννης Βαρουφάκης, νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, δήλωσε πως δεν έχει καμία πρόθεση να συνεργαστεί με τους αξιωματούχους της Τρόικα για την παράταση του προγράμματος διάσωσης της χώρας που λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου. Αντιθέτως, τόνισε πως αυτό που είναι απαραίτητο είναι μία νέα συμφωνία με πνεύμα συνεργασίας», γράφει η ιταλική εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση.
 
«”Με μονομερείς ενέργειες δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη”, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο τέλος της συνάντησής του με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας και υπογράμμισε πως σημασία έχει η Ελλάδα να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες των τελευταίων ετών», προσθέτει το ιταλικό δημοσίευμα. Επιπλέον, αναφέρει την προειδοποίηση Ντάισελμπλουμ πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει τη γραμμή που θέλει να ακολουθήσει.
 
Την ίδια στιγμή, η Repubblica με τίτλο της «Παγωμάρα ανάμεσα σε ΕΕ και Ελλάδα», επισημαίνει το τεταμένο κλίμα που επικράτησε στη συνέντευξη Τύπου με τον Γιάννη Βαρουφάκη και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. «”Το κλίμα ήταν θετικό”, επιχείρησε να ρίξει νερό στη φωτιά ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης, έπειτα από μία ώρα συνάντησης με τον Ντάισελμπλουμ. Ωστόσο, αν κρίνει κανείς από τα λόγια του επικεφαλής του Eurogroup τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι. “Οι μονομερείς ενέργειες δεν ωφελούν ”, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ», αναφέρει το ιταλικό δημοσίευμα.
 
Στη ανίχνευση κλίματος κινείται και δημοσίευμα της γαλλικής Le Soir, η οποία με τίτλο της «Η ένταση κλιμακώνεται ανάμεσα στην Ελλάδα και το Eurogroup», επισημαίνοντας την ένταση ανάμεσα στους δύο άνδρες και αναφέροντας την πτωτική πορεία του χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τη συνάντησή τους.
 
 
protothema.gr
Κατηγορία Πολιτική
Κυριακή, 01 Φεβρουαρίου 2015 00:37

Σκοτεινά σχέδια ...

 
Μετά τις δραματικές εξελίξεις στις χθεσινές διαβουλεύσεις με τον Γ. Ντάισελμπλουμ το ερώτημα που γεννάται πλέον είναι «ένοχοι ή βλάκες;». Ή αλλιώς «έχουν άγνοια κινδύνου ή εξυπηρετούν κατά γράμμα ένα σχέδιο;».
 
Δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον Τσίπρα και την κυβέρνηση ότι έχουν παρεκκλίνει από το προεκλογικό τους πρόγραμμα, από το σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας. Ό,τι έλεγαν πράττουν, επομένως δεν μπορεί κανείς να μένει έκπληκτος με το σκηνικό ρήξης που στήνεται με την τρόικα.
 
Κι επειδή από το Μαξίμου το επικοινωνιακό τρυκ που χρησιμοποιείται είναι «εμείς είμαστε
τσαμπουκάδες κι όχι κότες και πάμε σε ρήξη», τους λέμε ότι τους έχουμε πάρει χαμπάρι. Ξέρουμε που το πάνε και το έχουμε γράψει και στο παρελθόν.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να το τραβήξει το σχοινί, μέχρι που θα σπάσει. Μια μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων του, μετά από όσα είδε χθες, μόλις αντίκρισε το αλλοπρόσαλλο βλέμμα του Βαρουφάκη και άκουσε εκείνη την περίεργη γλώσσα που χρησιμοποιεί με τα «γουάου» και τους μορφασμούς, πιστεύει ότι η χώρα οδηγείται στα βράχια.
 
Μια άλλη μερίδα λέει μπράβο στον Τσίπρα που πάει κόντρα στους δανειστές και… κάτι μπορεί να κερδίσουμε απ’ όλο αυτό. Υπάρχουν τέλος και εκείνοι που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και μία εβδομάδα μετά τρέχουν να κόψουν το χέρι τους.
 
Τρέμουν στην ιδέα να χαθεί η περιουσία τους, φοβούνται ότι η ρήξη με τους δανειστές θα μας γυρίσει δεκαετίες πίσω.
 
Όπως και να έχουν τα πράγματα, όσο κι αν εμείς βάζουμε τελεσίγραφα, η κυβέρνηση δεν έχει ημερομηνίες. Δεν έχει σταθμούς και δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται που είναι η κατάσταση. Εμείς λέμε ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής και στο Γιούρογκρουπ θα παιχτεί η τελευταία παρτίδα πόκερ. Λέμε επίσης ότι από την 1η Μαρτίου η χώρα μένει στον αέρα.
 
Ο Ν. Παππάς δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει προθεσμία, δεν υπάρχει 28η Φεβρουαρίου. Επομένως… στάση πληρωμών και χρεοκοπία. Γι’ αυτό λέμε από την αρχή ότι δεν είναι βλάκες αλλά ένοχοι στο σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό είναι το αρχικό τους σχέδιο κι αυτό τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια. Αδιαφορώντας ή μη αντιλαμβανόμενοι ότι αν ανάψεις φωτιά σε ένα δάσος το κατακαλόκαιρο είναι δύσκολο μετά να περιορίσεις τη ζημιά.
 
Προφανώς δεν έχουν στο μυαλό τους τη διάλυση των τραπεζών. Ίσως να μην ενδιαφέρονται για τις καταθέσεις του κόσμου. Μπορεί να μην ξέρουν τι σημαίνει κλειστά οικονομικά σύνορα, εθνικό νόμισμα και απώλεια εισοδήματος πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που έχουμε πάθει ως τώρα.
 
Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και με δεδομένο το σκηνικό ρήξης η κυβέρνηση βάζει σε εφαρμογή το τελικό σχέδιο το οποίο είναι:
 
Ο Τσίπρας πάει στη Σύνοδο Κορυφής έχοντας ψήφο εμπιστοσύνης και κάνοντας τις προγραμματικές δηλώσεις που είναι όλες οι προεκλογικές υποσχέσεις.
 
Εκεί συναντά την Μέρκελ, πιθανότατα δεν μιλούν μεταξύ τους αλλά οι Ευρωπαίοι του λένε ότι αν επιμένει στις θέσεις του τότε να επιστρέψει στην Αθήνα και να τυπώσει δραχμές. Την ίδια στιγμή ο ELA κόβει την χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες.
 
Ο Τσίπρας επιστρέφει στην Ελλάδα και λέει στον ελληνικό λαό ότι δεν τον αφήνουν να εφαρμόσει το πρόγραμμα «σωτηρίας του». Και τότε ζητά την κρίση με δημοψήφισμα. 
 
Αυτό είναι το σχέδιό του. Το δημοψήφισμα που όμως θα βάζει ένα και μοναδικό δίλημμα. 
 
«Ευρώ ή εθνικό νόμισμα». 
 

Το είπε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Χρυσόγονος, ότι η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει τη γνώμη του ελληνικού λαού, όχι κατ’ ανάγκη με εκλογές… άρα δημοψήφισμα.

Έτσι, λοιπόν φτάνουμε στην κρίσιμη εκείνη ημέρα. Τι ψηφίζει ο κόσμος; 
 

Αν ψηφίσει εκτός ευρώ τότε η δραχμούλα επιστρέφει και μαζί οι πιο δραματικοί εφιάλτες μας. 
 

Αν επιλέξει παραμονή στο ευρώ τότε η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δεχθεί την κρίση αυτή και να κάνει τα πάντα για να την εφαρμόσει. Κοινώς… κωλοτούμπα αλλά με τη γνώμη του κόσμου. 
 

Θα αναγκαστεί να πάρει σκληρά μέτρα, όμως, θα λέει στον κόσμο: «Μα αυτό δεν ψηφίσαμε στο δημοψήφισμα;».

Ουσιαστικά δεν υφίστανται οι προεκλογικές του δεσμεύεις και ανανεώνεται η λαϊκή εντολή στο δημοψήφισμα. Είναι η μεγάλη ευκαιρία για τον Τσίπρα να κάνει την κυβίστηση χωρίς αναταράξεις και να κρατήσει για καιρό το γκουβέρνο.


Τότε όμως θα έχει συμβεί η ανήκεστος βλάβη στην οικονομία που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μέτρα, δηλαδή με φόρους και… κούρεμα καταθέσεων. 
 

Αν έχει μείνει κάτι καθώς από τη Δευτέρα αναμένεται πολύ… κίνηση στα ΑΤΜ.

Βεβαίως, κανείς να μην ξεχνά και τον διακαή πόθο ορισμένων να τελειώνουν με το ευρώ, να γυρίσουμε στο εθνικό νόμισμα, να κόβουμε όσο θέλουμε και να γίνουμε Αλβανία.

Αυτό, όμως, ας μην το σκεφτόμαστε καν. Είναι ο εφιάλτης που δεν θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας.



antinews.gr
Κατηγορία Πολιτική
Κυριακή, 01 Φεβρουαρίου 2015 00:32

Μαζέψτε τους πριν μας διαλύσουν...

 
Πέντε ημέρες μετά τις εκλογές και η κυβέρνηση έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ πολυγλωσσίας, σε διακηρύξεις και ανακοίνωση μέτρων.
 
Ο πάντες, αρμόδιοι και αναρμόδιοι, εμφανίζονται χαρούμενοι και ευθυτενείς στο πρώτο τηλεοπτικό ματσούκι που θα εμφανιστεί μπροστά τους.
 
Και ανακοινώνουν μέτρα, δηλώνουν συνεπείς Απόστολοι των εντολών του «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης» το οποίο
 
ερμηνεύουν κατά το δοκούν,
 
διατυπώνουν τις απόψεις περί παντός του επιστητού και
 
αναστατώνουν τις αγορές και τη ζωή μας,
 
σπέρνοντας – κυρίως σε όσους παράγουν σε αυτόν τον τόπο- σοβαρές ανησυχίες που ούτε τα
σποτάκια του Σαμαρά δεν κατάφεραν.
 
Και όλα αυτά ΠΡΙΝ τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
 
Από πού να πρωταρχίσει κανείς…
 
Από τον αυτοπροβαλλόμενο ως σταρ της κυβέρνησης κ. Γιάνη με ένα «ν» (sic) Βαρουφάκη;
 
Το ανέμελο αυτό αγόρι (συγχωρείστε μου τη χαλαρότητα του χαρακτηρισμού, αλλά έτσι το παίζει ο ίδιος) βγάζει χρησμούς για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, χωρίς να είναι αρμόδιος και χωρίς να τον ρωτήσει κανείς, με αποτέλεσμα να δημιουργεί εντυπώσεις στη διεθνή σκηνή.
 
«Χαρίζει» τα 7 δις που μας «οφείλουν» οι πιστωτές μας [ «δεν είναι αυτό το βασικό πρόβλημά μας»] στερώντας το οξυγόνο που χρειάζεται άμεσα η οικονομία.
 
Και το κάνει πριν καν αρχίσει να διαπραγματεύεται, με ένα στιλ «υπεράνω», μιας ναρκισσιστικής μπουρζουάδικης ραστώνης του τύπου «μεταξύ καφέ και τσιγάρου, λέμε και καμμιά μαλακία να περάσει η ώρα…».
 
Όπως αυτή με τα “perpetual bonds” (ομόλογα χωρίς λήξη, που τα εκδίδεις, λέει, και τα παρκάρεις αενάως στην ΕΚΤ, πληρώνοντας μόνο τόκους).
 
Μόνο που δεν εξήγησε με ποιες προϋποθέσεις θα δεχόταν ο κ. Ντράκι να γίνει αυτό και, επειδή δεν είναι μαρτυριάρης, δεν μας είπε επίσης αν κάποια κανονική -όχι χρεοκοπημένη – Ευρωπαϊκή χώρα το έχει επιχειρήσει (Ίσως δεν μας το λέει γιατί τα ομόλογα αυτά αφορούν…εταιρίες) …
 
Να συνεχίσουμε με τον αγλαή κ. Στρατούλη, που άρχισε να μοιράζει αυξημένες συντάξεις και να προσλαμβάνει κόσμο,
 
τον «σκληρό» κ. Σκουρλέτη, που άνοιξε κατάλογο προσλήψεων,
 
τον Σαλαμινομάχο κ. Δρίτσα που είπε όχι ακόμα και στη μερική παραχώρηση των λιμανιών,
 
τον «ρεαλιστή» κ. Σταθάκη που κατάργησε σε πέντε λεπτά την παραχώρηση εκμετάλλευσης των 14 αεροδρομίων,
 
τον κ.Χρυσόγονο που δηλώνει πως το plan B του ΣΥΡΙΖΑ είναι το δημοψήφισμα,
 
τον κ.Ρωμανιά που «αποκάλυψε» ότι τον Μάρτιο θα έχουμε πρόβλημα με τις συντάξεις, για να το μαζέψει μετά το χαμό που ακολούθησε και να έρθει στη συνέχεια ο «πικραμένος» κ. Μητρόπουλος να τον δικαιώσει;
 
(Και όλα αυτά ΠΡΙΝ τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και με όλα αυτά να καταρρέουν οι τράπεζες και, εκτός των άλλων, να μειώνεται η εθνική περιουσία. )
 
Να ακούσουμε με προσοχή τον «καθαρόαιμο αριστερό» κ. Λαφαζάνη που δήλωσε πως σταματά κάθε ιδιωτικοποίηση και πρώτη αυτή τμήματος της ΔΕΗ, για να αρχίσει αμέσως τα πανηγύρια η ΓΕΝΟΠ;
 
Να πιστέψουμε διάφορους τύπους που περιμένουν τον Μόσκοβα να σώσει τον τόπο (όπως «έσωσε» και την Κύπρο) τη στιγμή που η Ρωσία μάχεται να αποφύγει τη χρεοκοπία; Άσε που βάζει αγκάθι στις σχέσεις με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ…
 
Μάταια ο αντιπρόεδρος κ. Δραγασάκης, ο οποίος είναι σοβαρός κομμουνιστής και ξέρει από «επαναστάσεις» , «δυο βήματα εμπρός ένα πίσω» κι ανάποδα, προσπαθεί να μαζέψει τον τραχανά, να δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι «δεν πάμε για σύγκρουση, για διαπραγμάτευση πάμε βρε παιδιά (και βλέπουμε)…»
 
Θα με ρωτήσετε: 
 
Μα καλά, με ΑΥΤΟ το πρόγραμμα δεν εξελέγησαν οι άνθρωποι; 
 
Αυτό το πρόγραμμα δεν ψήφισε ο λαός;
 
Γιατί να τα πουν τώρα διαφορετικά;
 
Γιατί να τα στρίψουν;
 
Φοβάμαι ότι έχετε απόλυτο δίκιο.
 
Είχα την εντύπωση – όπως και πολλοί άλλοι που (εκείνοι) ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ- πως «μέσα στην προεκλογική οχλοβοή, λες και μια κουβέντα παραπάνω».
 
Μετά σοβαρεύεσαι, ειδικά όταν δεις το θεριό μπροστά σου να σε ρωτάει “λαγέ μαδάς;”
 
Όμως φαίνεται πως, ανεξάρτητα τι έχει στο μυαλό του ο Αλέξης Τσίπρας, οι περισσότεροι στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ...συνεπείς.
 
 
ΥΓ: Για να σοβαρευτούμε: η επίσκεψη Ντασελμπλουμ στέφθηκε με πλήρη αποτυχία. 
 
Ούτε η κυβέρνης  πήρε κάτι χειροπιαστό ούτε η Ευρωζώνη “μαλάκωσε”.
 
Η εκκρεμότητα παραμένει βασανιστική. 
 
Πέρα από τις δημόσιες ευγένειες, ο πεόεδρος του Eurogroup έκανε σαφές στους συνομιλητές του πως:

1. Το πρόγραμμα έδωσε θετικές προοπτικές στην Ελληνική οικονομία. Πρέπει να αξιοποιηθούν η εμπειρία και τα αποτελέσματα
 
2. Η προθεσμία της παράτασης του προγράμματος τελειώνει σε ένα μήνα και περιμένει προτάσεις από την Ελληνική πλευρά για το τι σκέπτεται να κάνει, ώστε να το συζητήσουν (απόδειξη ότι δεν υπήρξε πρόταση από την Ελληνική πλευρά ή υπήρξε και αποσύρθηκεστη διάρκεια της συζήτησης)
 
3. “Ξεχάστε τη συζήτηση για διάσκεψη για το χρέος και ελάτε να το συζητήσουμε στο Eurogroup”

Τι θα κάνει η κυβέρνηση; Θα πάει για σύγκρουση ή θα βάλει νερό στο κρασί της;
 
 


Θ.Καλούδης
7imeres.gr
Κατηγορία Πολιτική
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 97

Εκπαιδευτικά Νέα