Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Τρίτη, 15 Απριλίου 2014 01:33

Πότε θα διαγράφονται οι αιώνιοι φοιτητές από Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

 
Μετά την ολοκλήρωση της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου 2014 θα ξεκινήσει η διαδικασία διαγραφής των λεγόμενων, αιώνιων φοιτητών, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, με δεδομένο ότι αρκετοί ήταν εκείνοι, οι οποίοι έχουν απευθύνει ερωτήματα προς το αρμόδιο υπουργείο σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2014 και θα αφορά σε πρώτη φάση όσους έχουν εισαχθεί τα ακαδημαϊκά έτη 2003 - 2004. Στη συνέχεια η διαδικασία θα ολοκληρωθεί, καθώς θα βρεθούν εκτός μητρώων των πανεπιστημίων όσοι εισήχθησαν κατά τα έτη 2004 - 2005, 2005 - 2006, 2006 - 2007, και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2014 - 2015, όπως άλλωστε προβλέπει και ο σχετικός νόμος.
Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρινίζει το υπουργείο δεν θα υπάρξει κάποια επιπλέον τροποποίηση στον ήδη υπάρχοντα νόμο - πλαίσιο oύτε στη λειτουργία των Οργανισμών, ενώ δεν αντιμετωπίζονται
ευνοϊκότερα οι εργαζόμενοι φοιτητές, κάτι που ούτως ή άλλως έχει διευκρινίσει και ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Άλλωστε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εμβόλιμες εξεταστικές που έχουν δοθεί από το υπουργείο, ως ευκαιρία αποπεράτωσης των σπουδών για τους επί πτυχίω φοιτητές - τα τελευταία δύο χρόνια - δίνουν το δικαίωμα σε όσους επιθυμούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, απελευθερώνοντας επιπλέον θέσεις, καθώς στα ήδη υπάρχοντα προστίθεται επίσης το πρόβλημα που υπάρχει με τους χώρους στέγασης των φοιτητών, λόγω έλλειψης θέσεων.
Πάντως, πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι από τους περίπου 180.000 που εμπίπτουν στην κατηγορία της διαγραφής, βάσει της διάταξης του νόμου-πλαισίου, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, περίπου 70.000 υπολογίζεται ότι αφορούν σπουδαστές των ΤΕΙ, ενώ στοιχεία από τα πανεπιστήμια όλης της χώρας δείχνουν ότι οι τέσσερις στους δέκα φοιτητές καθυστερούν σημαντικά ή έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους.
Η συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να προχωρήσει απρόσκοπτα, καθώς η πλευρά του υπουργείου, αλλά και του ίδιου του υπουργού δείχνει αποφασισμένη να απελευθερώσει ανενεργές θέσεις σπουδών, τις οποίες μέχρι σήμερα καταλαμβάνουν φοιτητές, οι οποίοι είτε έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους, είτε απέχουν από αυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Θυμίζουμε πάντως ότι ο νόμος είναι σαφής και για τις περιπτώσεις των νεοεισαχθέντων - από το 2011 - 2012 και μετά -, καθώς θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα για χρονικό διάστημα δώδεκα εξαμήνων αν πρόκειται για σχολές με διάρκεια σπουδών που φτάνει τα τέσσερα έτη, για τέσσερα εξάμηνα αν η σχολή έχει διάρκεια σπουδών δέκα εξάμηνα και για τμήματα με μεγαλύτερη διάρκεια σπουδών, όπως η Ιατρική ή οι πολυτεχνικές σχολές θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα για δεκαέξι εξάμηνα.
Διαβάστηκε 1061 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Απριλίου 2014 01:42

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Εκπαιδευτικά Νέα