Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Μάρτιος 2017 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr
Σάββατο, 01 Απριλίου 2017 01:59

Αν ξέρατε πώς διαπραγματεύονται

 
Αν ξέρατε πώς διαπραγματεύονται οι τενεκέδες...Εδώ και τέσσερις μήνες μας κοροϊδεύουν συστηματικά ότι η διαπραγμάτευση κλείνει από μέρα σε μέρα. Τη μια είναι θέμα ωρών, την άλλη θέμα εβδομάδων, μετά βρίσκουν το ψέμα ότι είναι θέμα μόνο «ολίγων ημερών».

Και ο χρόνος περνά...

Αυτοί όμως συμπεριφέρονται λες και δεν τους νοιάζει. Και με την τακτική τους επιτρέπουν στους πολίτες -σε όσους έμαθαν να σκέφτονται με βάση τη λογική- να πιστεύουν ότι η κοροϊδία πάει σύννεφο, αλλά για τα μέλη της κυβέρνησης δεν τρέχει τίποτα, αφού μήνας μπαίνει-μήνας βγαίνει η ζωή συνεχίζεται και η μισθάρα τρέχει.

Ξέρετε όμως πώς διαπραγματεύονται;

Γνωρίζετε για ποιο λόγο δεν ξανάρχονται οι δανειστές, δηλαδή η αχώνευτη Βελκουλέσκου και οι συνεργάτες της από την ΕΚΤ, τον ESM και την Κομισιόν, ώστε να ξαναρχίσουν οι συζητήσεις μήπως και κάποια στιγμή η δήθεν ανυπότακτη ελληνική κυβέρνηση τα βρει με τους πιστωτές;

Θεωρούν ότι οι συνομιλητές τους από την ελληνική πλευρά τους κοροϊδεύουν.
Αντί να συζητούν συγκεκριμένα πράγματα, αντί να εμφανίζουν λίστες στις οποίες να αναγράφονται τα θέματα στα οποία έχουν συμφωνήσει κι εκείνα στα οποία διαφωνούν, οι δικοί μας πάνε χωρίς χαρτιά και χωρίς... πινακάκια. 
 
Έτσι. Για να λένε ότι διαπραγματεύονται, σκληρά δήθεν. 
 
Για να μας παραμυθιάζουν ότι αντιστέκονται, ενώ στην ουσία απλώς αδιαφορούν.
 
Διότι το μέλημά τους είναι μόνο η διατήρηση της εξουσίας.

Γι' αυτό μιλάνε με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ σε κλειστές συσκέψεις, αλλά μετά βγαίνουν και διαρρέουν στους δημοσιογράφους πόσο σκληρά είναι τα νέα μέτρα που σχεδιάζονται. 
 
Έρχεται φορολόγηση ακόμη κι όσων έχουν ετήσια εισοδήματα κάτω από 6.000 ευρώ, νέα μείωση συντάξεων μέχρι και 30% για περίπου 1 εκατ. Έλληνες κι ένας σκασμός από φρικτά μέτρα που τα μπλέκουν και τα ανακατεύουν με τις συνεχείς παραινέσεις των ξένων για «μεταρρυθμίσεις», για να μας πείσουν στο τέλος ότι οι Ευρωπαίοι λένε μεταρρυθμίσεις αλλά εννοούν αφαίμαξη.

Και είναι τόσο Μακιαβέληδες οι άτιμοι που τους έχω ικανούς να έχουν συμφωνήσει από πίσω ότι το αφορολόγητο όριο θα πάει στα 6.000 ευρώ ενώ την ίδια ώρα λένε δημοσίως για αφορολόγητο 5.900 για να προσπαθήσουν να εμφανίσουν ακόμη κι αυτή τη διαφορά των 100 ευρώ σαν επιτυχία της διαπραγμάτευσής τους!

Δημοσίως μας πνίγουν στην μπουρδολογία ότι σχεδιάζονται αντίμετρα και επικρίνουν την αντιπολίτευση ότι φέρει τη μοναδική ευθύνη για το σημερινό χάλι. Και μετά, να σου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να επαναλαμβάνει ότι η συμφωνία είναι θέμα ωρών.
Πραγματικά, αν με τους πιστωτές (αυτούς που οι ΣΥΡΙΖΑίοι λένε... Θεσμούς) διαπραγματεύονταν «τενεκέδες» μπορεί και να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα. Σας μοιάζει υπερβολική η άποψη αυτή;

Σκεφτείτε, ψάξτε, γκουγκλάρετε και αναζητήστε τις θέσεις των δανειστών στην αρχή της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Μιλούσαν από τότε για μέτρα 2% του ΑΕΠ -δηλαδή 3,6 δισ.ευρώ- ζητούσαν από τότε μείωση του αφορολόγητου και νέο κούρεμα στις συντάξεις.

Για σκεφτείτε λοιπόν: Τι ακριβώς συζητάνε; 
 
Μήπως δεν διαπραγματεύονται αλλά απλώς μας κοροϊδεύουν ότι δήθεν συνομιλούν με τους... Θεσμούς;

Μήπως τους ενδιαφέρει μόνο η επικοινωνιακή διαχείριση και τα πρωτοσέλιδα της επόμενης ημέρας;
Ποιος πληρώνει την κολοσσιαία ζημιά που έχουν προκαλέσει; 
 
Τις επιχειρήσεις που κλείνουν; 
 
Τους νέους ανέργους που ψάχνουν για δουλειά; 
 
Ακόμη και η δική τους διοίκηση στον ΕΦΚΑ παραδέχτηκε ότι δεν έχει λεφτά για να πληρωθούν συντάξεις. 
 
Οι εταιρείες που συναλλάσσονται με το δημόσιο δεν πληρώνονται άρα δεν πληρώνουν προμηθευτές, υπαλλήλους, τράπεζες με αποτέλεσμα να προκαλούνται αλυσιδωτά προβλήματα.

Κάποια στιγμή η διαπραγμάτευση θα κλείσει. Διότι η ελληνική κυβέρνηση θα δεχθεί όλα τα μέτρα και οι βουλευτές της θα τα ψηφίσουν αλλά κι επειδή οι ξένοι θα κάνουν κάποια κίνηση για να ξαναμεταθέσουν το ελληνικό πρόβλημα για μετά τις γερμανικές εκλογές.
Την ουσία, δηλαδή το πώς θα υλοποιηθεί πρακτικά η δέσμευση του «πιο αριστερός από εμένα δεν υπάρχει» Αλέξη Τσίπρα να πουληθούν λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ, την αφήνω επί του παρόντος...

Εμείς, έτοιμοι να παραπλανηθούμε, ξανά, και να φάμε πάλι το σανό μας, ετοιμαζόμαστε για το Πάσχα, το καλοκαιράκι και ελπίζουμε ότι θα εκλεγεί ο Σουλτς στη Γερμανία και θα τα αλλάξει όλα... 
 
Σωστά;

Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε...
 
 
Μάκης Πολλάτος
protothema.gr
Κατηγορία Πολιτική

 

Η Τουρκία ακολουθεί το δόγμα «θέλω και αρπάζω» τονίζει στον ΑΝΤ1 ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι γείτονες ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούν να στήσουν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Επίσης ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ ανέφερε χαρακτηριστικά «το θηρίο (Τουρκία) όταν ψυχορραγεί τότε είναι πιο επικίνδυνο».
Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1.
Κατηγορία Πολιτική
 
erdogan_stratigikiΜε βαθιά διχασμένη την τουρκική κοινωνία, η γείτονας οδεύει προς το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, όπου το «Ναι» και το «Όχι», όπως γράφει στην εφημερίδα Hurriyet Daily News, ο Μπεκίρ Αγιρντίρ της γνωστής τουρκικής εταιρείας δημοσκοπήσεων Konda, δίνουν μάχη στήθος με στήθος.
Στο ερώτημα του δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση που θα οδηγήσει στην ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει πολύ υψηλό, γύρω στο 15%-17%, ενώ ένα 3%-5% δεν αισθάνεται έτοιμο να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 65% της τουρκικής κοινωνίας είναι βαθιά διχασμένη ενόψει του δημοψηφίσματος με αποτέλεσμα η στάση του υπόλοιπου 35% να έχει καθοριστικό ρόλο για την τελική έκβαση. Ιδιαίτερα πολωμένοι απέναντι στο δημοψήφισμα εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του εθνικιστικού κόμματος MHP, καθώς τουλάχιστον οι μισοί ετοιμάζονται να απορρίψουν την πρόταση Ερντογάν, ενώ ένα 15% δεν έχει ακόμη αποφασίσει.
Όπως μεταφέρει η αραβική διαδικτυακή εφημερίδα Al Monitor, αρκετές δημοσκοπήσεις ακόμη παρουσιάζουν ανάλογη εικόνα. Αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), τάσσονται κατά της ενίσχυσης των προεδρικών εξουσιών, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) παρουσιάζει δείγματα «χαλαρής» υποστήριξης προς το εγχείρημα στην εκλογική του βάση.
Η εταιρεία Gezici Research, ωστόσο εκτιμά σε πρόσφατες έρευνές της ότι το «χάσμα» μεταξύ του «Όχι» και του «Ναι» έχει μειωθεί, καθώς ενώ τον Ιανουάριο προέβλεπε ένα 58% κατά και ένα 42% υπέρ του ερωτήματος του δημοψηφίσματος, πλέον προβλέπει ότι το «Όχι» θα λάβει 51%, κυρίως επειδή το 45% των ψηφοφόρων της ηλικιακής ομάδας 18 – 27 δεν σκοπεύει να προσέλθει στις κάλπες.
Παράλληλα, η Al Monitor αναφέρει ότι ανάμεσα σε 20 δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία, 12 εξ αυτών προβλέπουν ήττα Ερντογάν στο δημοψήφισμα, αλλά 8 άλλες «βλέπουν» επικράτηση του «Ναι» τη 16η Απριλίου.
Κατηγορία Πολιτική
 
Στο «δημοψήφισμα» που έχει προκηρυχτεί στην Τουρκία, παραχωρείται μεγαλόψυχα σε όλους τους ψηφοφόρους το δικαίωμα να ψηφίσουν μόνο ΝΑΙ, αφού όσοι θα ήθελαν να ψηφίσουν ΟΧΙ απειλούνται απροκάλυπτα πως εάν επικρατήσει το ΟΧΙ στην νομιμοποίηση της δικτατορίας Ερντογάν, ο εμφύλιος πόλεμος, η τρομοκρατία και ο διαμελισμός αποτελούν το βέβαιο μέλλον της Τουρκίας. Με άλλα λόγια, αυτά ακριβώς που πιθανότατα θα συμβούν όταν «νομιμοποιηθεί» ο νέος Τούρκος δικτάτορας,  παρουσιάζονται σαν συνέπειες  ενός πιθανού «ΟΧΙ». 
Οι εξωπραγματικοί «στόχοι» που οδηγούν την Τουρκία στον γκρεμό έχουν διακηρυχτεί με απόλυτη σαφήνεια από τον θεωρητικό του νέο-οθωμανισμού Αχμέτ Νταβούτογλου στις 7 Απριλίου 2011 κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στο Ικόνιο της Μικράς Ασίας: «Μέχρι το έτος 2023 θα ξανασμίξουμε με τα αδέλφια μας που βρίσκονται στα εδάφη που χάσαμε την περίοδο 1911-1923 και στα εδάφη από τα οποία αποχωρήσαμε. Αυτό αποτελεί ένα επιτακτικό ιστορικό καθήκον».

Ο ίδιος ο Ρ. Τ. Ερντογάν ο οποίος διαλαλεί χωρίς αναστολές τα σύνορα της καρδιάς  του και κόπτεται θορυβωδώς για τους κανόνες της δημοκρατίας σε διάφορες χώρες, εκτός βέβαια από την Τουρκία, τα πρώτα χρόνια της πολιτικής του καριέρας είχε διακηρύξει με αφοπλιστική ειλικρίνεια τις απόψεις του για την δημοκρατία την οποία μέχρι σήμερα επικαλείται όπου τον συμφέρει: «Η Δημοκρατία είναι σαν ένα τρένο. Όταν φτάσεις στον προορισμό σου, κατεβαίνεις!»
Με τα δεδομένα αυτά, όλοι παρακολουθούμε άφωνοι την τρελή πορεία της Τουρκίας  προς τον γκρεμό, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου 2017, όπως προκύπτει ανάγλυφα μέσα από την καθημερινή ειδησεογραφία της περιόδου 13 Φεβρουαρίου έως 20 Μαρτίου 2017:
13 Φεβρουαρίου 2017: Μετά από ανηλεής ρωσικούς βομβαρδισμούς οι Τούρκοι στρατιώτες κατάφεραν να φθάσουν στο διοικητικό κέντρο της συριακής πόλης Αλ-Μπάμπ, ενώ ο Συριακός στρατός στις νότιες περιοχές της πόλης. Ο νεο-σουλτάνος της Άγκυρας άρχισε αμέσως τις γνωστές μεγαλοστομίες: «Ο τελικός στόχος μας είναι όχι απλώς η ανακατάληψη της πόλης Αλ Μπαμπ, αλλά η εκκαθάριση της περιοχής των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης Ράκκα, από τους τζιχαντιστές σε μια συνολική περιοχή 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων». Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας: «Ο κυβερνητικός στρατός της Συρίας έφθασε ήδη στο προσωρινό σύνορο της περιοχής Αλ-Μπάμπ που συμφωνήθηκε με την Τουρκία». Χωρίς συμφωνία και χωρίς ρωσική βοήθεια ο Τουρκικός στρατός δεν μπορούσε να προχωρήσει ούτε ένα βήμα για ολόκληρους μήνες! Όσον αφορά την Ράκκα, την «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού κράτους,  έγινε γνωστό πως οι στρατιωτικές δυνάμεις του κουρδικού YPG έχουν ήδη πλησιάσει την πόλη σε απόσταση μόλις πέντε χιλιομέτρων.
14 Φεβρουαρίου 2017: Την ώρα που έκθεση του Αμερικανικού κογκρέσου επεσήμανε με νόημα πως ο Τούρκος πρόεδρος προβάλλει «περίεργες απαιτήσεις που περιπλέκουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού», μέσα στην ίδια την Τουρκία όσοι δημοσιογράφοι τολμούν να εκφραστούν υπέρ του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017 θεωρούνται «πραξικοπηματίες» με συνέπεια είτε να διώκονται, είτε να απολύονται από τις δουλειές τους. Τα προεδρικά διατάγματα που κυβερνούν την Τουρκία από τον Ιούλιο του 2016 έχουν ήδη φιμώσει όλα τα ΜΜΕ  που δεν έγιναν «φιλοκυβερνητικά». Αλλά και δημοσιογράφοι «φιλοκυβερνητικών» μέσων, αν τολμήσουν και εκφραστούν υπέρ του ΟΧΙ, απολύονται – τελευταία κρούσματα εκείνα των δημοσιογράφων Ιρφάν Ντεμιρτσί που εκφράστηκε υπέρ του ΟΧΙ μέσω twitter και του Χακάν Τσελένκτης εφημερίδας Posta Hakan. Και οι δύο απολύθηκαν αμέσως από τον όμιλο Ντογάν επειδή έκαναν το μεγάλο «έγκλημα» να υποστηρίξουν το ΟΧΙ. Ένας άλλος δημοσιογράφος, ο Μπαρίς Πεχλιβάν του τηλεοπτικού σταθμού Oda TV, είναι αποκαλυπτικός σε συνέντευξη του στην Γερμανική Deutsche Welle: «Καθημερινά μάς έρχονται δικαστικές αποφάσεις να απομακρύνουμε συγκεκριμένες ειδήσεις από τις ιστοσελίδες μας. Εάν δεν το κάνουμε, τότε μας αναγκάζουν να κλείσουμε». Έτσι λοιπόν θα διεξαχθεί στην Τουρκία το «αδιάβλητο» δημοψήφισμα το οποίο θα «νομιμοποιήσει» την δικτατορία Ερντογάν!
15 Φεβρουαρίου 2017: Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, επτακόσιοι Τούρκοι στρατιωτικοί που υπηρετούσαν στην Ευρώπη διατάχθηκαν να επιστρέψουν στην χώρα. Οι 400 υπάκουσαν και οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές. Οι υπόλοιποι δεν θέλησαν να το διακινδυνεύσουν και ζητούν μαζικά πολιτικό άσυλο σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και από την Ολλανδία, για να γλυτώσουν από την «δημοκρατία» του Ερντογάν.
16 Φεβρουαρίου 2017: Ο Νιλς Μούιζνιεκς, επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης σε έκθεση για την κατάσταση στην Τουρκία υπογραμμίζει μεταξύ άλλων τα εξής: «Εφαρμόζοντας µε υπερβολική ευρύτητα τις έννοιες της «τρομοκρατικής προπαγάνδας» και της «υποστήριξης προς µια τρομοκρατική οργάνωση» …. η Τουρκία έχει µπει σε µια πολύ επικίνδυνη οδό».
17 Φεβρουαρίου 2017: Το πρωί της Παρασκευής 17/2/2017 το τουρκικό πολεμικό πλοίο «Κουσάντασι» εκτέλεσε βολές με πραγματικά πυρά, μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, μόλις δύο μίλια από το Φαρμακονήσι. Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι  «Η Τουρκία, για μια ακόμη φορά κατά την τρέχουσα περίοδο, προβαίνει σε μια απαράδεκτη ενέργεια, προκαλώντας έντονο προβληματισμό για τις συνέπειες που δύναται να έχει η συμπεριφορά της στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής».
20 Φεβρουαρίου 2017: Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Τουρκία, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ συναντήθηκε με την Γερμανίδα καγκελάριο στο περιθώριο της διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, «εισπράττοντας» και αυτός συστάσεις για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην συνέχεια επισκέφθηκε το Όμπερχάουζεν όπου απευθύνθηκε σε Τούρκους που ζουν στην Γερμανία καλώντας τους να ψηφίσουν ΝΑΙ στο επερχόμενο δημοψήφισμα «αν αγαπούν την Τουρκία». Κατά την διάρκεια της ομιλίας, πολλές εκατοντάδες Τούρκων υποστηρικτών του ΟΧΙ συγκεντρώθηκαν έξω από τον κλειστό χώρο της εκδήλωσης. Στην Τουρκία, με απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), αποτάχθηκαν από το δικαστικό σώμα 227 δικαστές και εισαγγελείς, ανεβάζοντας σε 3.886 τον συνολικό αριθμό των δικαστικών που δεν ήταν αρεστές στο καθεστώς Ερντογάν και απολύθηκαν.
21 Φεβρουαρίου 2017: Μετά τους ηγέτες του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών - HDP Φιγκέν Γιουξεκντάγ και Σελαχατίν Ντερμιτάς που βρίσκονται στις Τουρκικές φυλακές από τον Νοέμβριο του 2016, συνελήφθη και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος  Ιντρίς Μπαλουκέν με τις κατηγορίες «διατάραξης της ενότητας της εδαφικής ακεραιότητας του Τουρκικού κράτους, σχέσεις με μέλη ένοπλης τρομοκρατικής ομάδας και διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας», αντιμετωπίζοντας ποινή ισόβιας κάθειρξης. Το κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο Ανθρωπίνων ∆ικαιωμάτων (Ε∆Α∆) για τις διώξεις του Τουρκικού καθεστώτος εναντίον του.  Την ίδια μέρα συνελήφθη και ο Ντενίζ Γιουτζέλ, ανταποκριτής της Γερμανικής εφημερίδας Die Welt στην Τουρκία ενώ άρχισε η δίκη 47 κατηγορουμένων για απόπειρα δολοφονίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.
24 Φεβρουαρίου 2017: Ο κατευθυνόμενος φιλοκυβερνητικός τύπος της Τουρκίας εγκαινίασε ένα οξύ, πολεμικό κλίμα εναντίον της Ελλάδας με αφορμή την επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή στην νήσο Παναγιά του Δήμου Οινουσών γιατί δήθεν «μετέβη σε Τουρκικό έδαφος και ύψωσε Ελληνική σημαία!». Σίγουρα ένα ακόμα βήμα στον υβριδικό πόλεμο που έχει εξαπολυθεί εναντίον της Ελλάδος εδώ και μερικές δεκαετίες, από αυτούς που κατά καιρούς αντιπροσωπεύουν το Βαθύ Κράτος της Τουρκίας.
25 Φεβρουαρίου 2017: Την σκυτάλη της ανθελληνικής υστερίας ανέλαβε το εξαπτέρυγο του Τούρκου ψευτο-σουλτάνου, ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβιούσογλου: «Δυστυχώς για εμάς η συμπεριφορά των Ελλήνων δεν αποτελεί έκπληξη. Η Ελλάδα έκρυψε κάποτε τον επικεφαλής του ΡΚΚ (σ.σ. Αμπντουλάχ Οτσαλάν) ο οποίος είναι τώρα στη φυλακή και δεν έχει επιτρέψει την έκδοση των προδοτών για τα εγκλήματά τους - αυτό δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας!», ενώ αναφερόμενος στα τα Ίμια δήλωσε πως «Αν θέλαμε να ανεβούμε θα μπορούσαμε».  Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε όπως ακριβώς θα απαντούσε σε ένα κακομαθημένο παιδί: «Όταν κάποιος αδυνατεί να απαντήσει πολιτικά στα γεγονότα, πιθανόν, να μην τα κατανοεί. Ίσως να μην αντιλαμβάνεται τις τεχνικές, νομικές και πολιτικές πλευρές των ζητημάτων και γι’ αυτό επιλέγει τις προσωπικές επιθέσεις. Επιθέσεις που δεν προάγουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και είναι ξένες στον πολιτικό πολιτισμό μας. Ο καθείς και το μέτρο του». Τέλος, ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας σε συνέντευξη στον ΣΚΑΙ δήλωσε μεταξύ άλλων «Δεν υπάρχει θέμα να πατήσουν ελληνικό νησί. Να δω πώς θα φύγουν από εκεί αν πατήσουν το πόδι τους» προσθέτοντας με νόημα ότι «οποιαδήποτε πρόκληση απαντάται».
26 Φεβρουαρίου 2017: Το εξαπτέρυγο – Τσαβούσογλου επιδόθηκε σε μια ακόμα παράσταση για τους διάφορους «χρήσιμους ηλίθιους» αλλά και όλους τους αμόρφωτους της ανατολής: Χαρακτήρισε «κακομαθημένο παιδί» τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας και απείλησε την Ελλάδα για το «τι μπορεί να κάνει ο Τουρκικός στρατός» καλώντας την Ελλάδα «να μην δοκιμάζει την υπομονή» της Τουρκίας. Στο θέμα παρενέβη, με πιο διπλωματικό τρόπο, ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλούς: «Υπήρξαν πολλοί πολιτικοί που έκαναν δηλώσεις που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι και ο Έλληνας ΥΠΑΜ εξέφραζε μόνο τις δικές του απόψεις. Ελπίζω ότι δεν είναι επίσημες απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν εξυπηρετούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τη διασφάλιση ειρήνης στο Αιγαίο. Η Τουρκία γνωρίζει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο. Δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο. Τα Ίμια για την Τουρκία έχουν ένα συμβολικό νόημα. Με αυτή την έννοια η Τουρκία έχει και τη δύναμη, και την δυνατότητα και τη στρατηγική για να προστατεύσει κάθε δικαίωμά της και δίκαιο στη θάλασσα του Αιγαίου».
27 Φεβρουαρίου 2017: Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ε.Ε. επίτροπος Γιoχάνες Χαν, απαντώντας σε ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή Ν. Ανδρουλάκη κάλεσε την Άγκυρα «να σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων καλής γειτονίας καθώς και του σεβασμού στις εσωτερικές δικαστικές διαδικασίες των κρατών – μελών». Την ίδια μέρα το Ελληνικό υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί οι οποίοι συνελήφθησαν την 15η Φεβρουαρίου 2017 στην περιοχή του Έβρου, κρατούνται από την Ελληνική Αστυνομία σε ασφαλή χώρο.
28 Φεβρουαρίου 2017: Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεµπάστιαν Κουρτς σε μήνυμα του στο Facebook έγραψε πως «Ο πρόεδρος της Τουρκίας μπορεί να έρθει στην Ευρώπη και στην Αυστρία για επίσημες διμερείς επισκέψεις, αλλά όχι για να εξαγάγει την Τουρκική προεκλογική εκστρατεία στην Αυστρία». Σχεδόν ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε ότι η Τουρκία έχει ολοκληρώσει την ανέγερση τείχους μήκους 290 χιλιομέτρων και ύψους 3 μέτρων κατά μήκος των συνόρων με την Συρία, στις επαρχίες Χατάι, Κιλίς, Σανλιούρφα, Μαρντίν, Σιρνάκ και Γκαζιαντέπ. Η συνολική έκταση των συνόρων με την Συρία φθάνει τα 900 χιλιόμετρα, από τα οποία στα 511 χιλιόμετρα θα ανεγερθεί τείχος. Τέλος ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος των Γκρίζων Λύκων MHP ο οποίος στις 27 Μαΐου 2013 χαρακτήριζε τον Ρ. Τ. Ερντογάν «ψεύτημε παραισθήσεις που θέτει σε αμφισβήτηση και σε κίνδυνο την ασφάλεια της Τουρκίας», αλλά μεταμορφώθηκε ξαφνικά σε ένα ακόμα εξαπτέρυγο του «ψεύτη με τις παραισθήσεις», και τι δεν είπε κατά την διάρκεια ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του (διχασμένου) κόμματός του, προκειμένου να το «πείσει» να ψηφίσει ΝΑΙ στο επερχόμενο δημοψήφισμα: Διακήρυξε πως η Κύπρος είναι Τουρκική, ζήτησε να μπει τέρμα στην «κατοχή των νήσων του ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα» και απείλησε να ρίξει τους Έλληνες στην θάλασσα όπως το 1922!  Φαίνεται πως οι ψευτιές και οι πολιτικές παραισθήσεις είναι μεταδοτική ασθένεια…
1 Μαρτίου 2017: Την ώρα που άρχιζε η μεγάλη δίκη με 330 κατηγορούμενους για το στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ηςΙουλίου 2016 (όλοι απειλούνται με ποινές ισόβιας κάθειρξης), σάλος με μεγάλο Ελληνικό ενδιαφέρον ξέσπασε στην Τουρκία όταν η εφημερίδα «Χουριέτ» επιβεβαίωσε πληροφορίες του Φουάτ Αβνί, ενός Τούρκου χάκερ του διαδικτύου με 3 εκατομμύρια φίλους στο Twitter, ότι η ιδιωτική εταιρία SADAT είναι δημιούργημα του Adnan Tanrıverdi, έμπιστου και επίσημου συμβούλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αποτελεί την βιτρίνα μιας μυστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης του καθεστώτος Ερντογάν. Το «έργο» της οργάνωσης  δεν είναι άλλο από όλες τις  βρώμικες δουλειές που παραδοσιακά εκτελούσε το Βαθύ Κράτος της Τουρκίας: Προπαγάνδα, αποσταθεροποίηση ξένων χωρών, ανορθόδοξος και υβριδικός πόλεμος τύπου Ίμια, εμπόριο όπλων, εμπόριο ναρκωτικών, επιδρομές και πολιτικές δολοφονίες, σαμποτάζ και φυσικά η οργάνωση, εποπτεία και κατεύθυνση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο Ρ.Τ. Ερντογάν από το 2012 προχώρησε στην σύσταση της παραστρατιωτικής αυτής οργάνωσης, με τον μανδύα της ιδιωτικής εταιρίας SADAT, αναθέτοντας το έργο αυτό στον εκδιωχθέντα το 1996 από τον Τουρκικό στρατό με την κατηγορία της «ακραίας ισλαμικής προπαγάνδας» ταξίαρχο Adnan Tanrıverdi και 23 άλλους στρατιωτικούς που είχαν αποστρατευτεί με την ίδια κατηγορία. Στις αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι ο Τουρκικός όχλος που βγήκε «αυθόρμητα» στους δρόμους την νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016 κινητοποιήθηκε από την SADAT η οποία ήδη παρουσιάζει πλούσια δράση και σε πολλές χώρες εκτός Τουρκίας όπως η Συρία, η Βοσνία, η Αλβανία και άλλες! Με άλλα λόγια, η δολοφονική μαφία του Τουρκικού παρακράτους, απέκτησε τώρα επίσημη αρχή – τον ίδιο τον αρχηγό του Τουρκικού κράτους!
2 Μαρτίου 2017: Η «Επιτροπή της Βενετίας» η οποία εδρεύει στο Στρασβούργο και είναι αρμόδια για τον έλεγχο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά από έρευνα εβδομάδων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «Στην Τουρκία λαμβάνει χώρα µία δραματική οπισθοδρόμηση της δημοκρατικής τάξης και η χώρα οδεύει προς ένα μονοπρόσωπο αυταρχικό καθεστώς» ζητώντας την αναβολή του δημοψηφίσματος μέχρι την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που ισχύει στην Τουρκία από τον Ιούλιο του 2016. Την ίδια μέρα, οι Γερμανικοί δήμοι Gaggenau (Στουτγάρδης) και Κολωνίας απαγόρευσαν συγκεντρώσεις Τούρκων πολιτών που ζουν στις περιοχές αυτές, στις οποίες επρόκειτο να διαφημίσουν το ΝΑΙ στο επικείμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία, οι Τούρκοι Υπουργοί Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ και Οικονομίας Νιχάτ Ζειμπεκτσί αντίστοιχα, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας.
5 Μαρτίου 2017: Ο Ρ. Τ. Ερντογάν που δεν διστάζει να περιοδεύει ολόκληρη την Τουρκία για να εξασφαλίσει την «τυπική» υπερψήφιση των εξουσιών που ήδη ασκεί, επιτέθηκε με ασυνήθιστη σφοδρότητα στην Γερμανία, υποστηρίζοντας πως «η απαγόρευση προεκλογικών ομιλιών μελών της Τουρκικής κυβέρνησης στη Γερμανία αποτελεί ναζιστική συμπεριφορά», προσθέτοντας μάλιστα πως «Εάν θέλω να έλθω, έρχομαι αύριο κιόλας. Έρχομαι και εάν δεν μου επιτρέψετε την είσοδο, ή εάν δεν με αφήσετε να μιλήσω, τότε θα δημιουργήσω μεγάλη αναταραχή». Ο ψευτο-σουλτάνος της Τουρκίας θεωρεί ήδη ολόκληρη την Ευρώπη… τσιφλίκι του!
6 Μαρτίου 2017: Ο (σοσιαλδημοκράτης) Υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Χάικο Μάας, σε συνέντευξη του στο πρώτο πρόγραμμα του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου «επαίσχυντες», «ανάρμοστες» και «απαράδεκτες», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Φόλκερ Κάουντερ δήλωσε: «Πρόκειται για απίστευτο και απαράδεκτο γεγονός, να εκφράζεται ο πρόεδρος μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ για ένα άλλο μέλος με αυτόν τον τρόπο». Η Γιουλια Κλέκνερ, αναπληρώτρια εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ερντογάν «ξεδιάντροπες», «ανιστόρητες» και «θρασείς», ενώ ο Στέφαν Ζάιµπερτ, εκπρόσωπος της Καγκελαρίου πρόσθεσε την σύσταση να «διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας». Την εικόνα των έκπληκτων Γερμανών συμπλήρωσε ο Γ. Γ. του Χριστινοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας Αντρέας Σόιερ ο οποίος μίλησε για «απίστευτη παρεκτροπή του Δεσπότη του Βοσπόρου», την ώρα που η αστυνομία του Αμβούργου απαγόρευε εκδήλωση υπέρ του ΝΑΙ με ομιλητή τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τον ίδιο πάντα λόγο.
7 Μαρτίου 2017: Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μιλώντας στην Κάλυμνο στα πλαίσια των εκδηλώσεων εορτασμού της 70ης επετείου Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, διακήρυξε πως η Ελλάδα «είναι αποφασισμένη, με βάση το διεθνές δίκαιο στο σύνολό του -κυρίως δε με βάση την Συνθήκη της Λωζάνης, της οποίας κάθε αμφισβήτηση είναι αδιανόητη- καθώς και με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο να υπερασπισθεί, και μάλιστα στο ακέραιο, τα σύνορά της, την εδαφική της ακεραιότητα και την κυριαρχία της». Η Άγκυρα έσπευσε να αντιδράσει υποστηρίζοντας πως «αν και η Αθήνα κατηγορεί την ίδια για κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, οι «προκλητικές δηλώσεις» του κ. Παυλόπουλου υποδηλώνουν σοβαρή έλλειψη γνώσης των θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου και δείχνουν στη διεθνή κοινότητα ποια πλευρά αυξάνει την ένταση». Και επειδή τα αυτονόητα για τα οποία μίλησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θεωρούνται από τους παραστρατιωτικούς μηχανισμούς της Τουρκίας που απέκτησαν πλέον και επίσημη εξουσία σαν «προκλητικές δηλώσεις», το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών περιορίστηκε σε ένα λακωνικό και εύστοχα καυστικό σχόλιο:  «Το να γνωρίζεις το διεθνές δίκαιο σημαίνει πάνω από όλα να το σέβεσαι και να μην το παραβιάζεις». Βέβαια, το Βαθύ Κράτος της Τουρκίας που εκπροσωπεί πλέον αυτοπροσώπως ο ίδιος ο Ερντογάν με τον ιδιωτικό στρατό που δημιουργεί εξ αιτίας της μεγάλης του ανασφάλειας, θυμήθηκε και την Κύπρο: Με σχετική NAVTEX δέσμευσε περιοχές μόλις 28 χιλιόμετρα ανοιχτά του λιμανιού της Πάφου. Οι δρομολογημένες έρευνες φυσικού αερίου στην ίδια περιοχή από την Γαλλική TOTAL καθώς η ήδη προγραμματισμένη εξόρυξη φυσικού αερίου από την Κυπριακή Δημοκρατία «προσελκύουν» επίδοξους πειρατές όπως το αίμα προσελκύει τους καρχαρίες!
8 Μαρτίου 2017: Μετά την απαγόρευση της ομιλίας του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Αμβούργο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ μίλησε στο σπίτι του γενικού προξένου της Τουρκίας σε συγκέντρωση Τούρκων πολιτών κατηγορώντας την Γερμανία ότι «πιέζει συστηματικά τους Τούρκους που επιθυμούν να παραστούν σε ομιλίες υπέρ του ΝΑΙ στο επικείμενο Τουρκικό δημοψήφισμα». Την ίδια ώρα δρόμοι και πλατείες της κατεχόμενης Κύπρου πλημμύρισαν με αφίσες υπέρ του ΝΑΙ εν όψει ομιλίας του Μπιναλί Γιλντιρίμ στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας.
9 Μαρτίου 2017 : Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ χαρακτήρισε «ντροπή» τις δηλώσεις Ερντογάν για «ναζιστικές πρακτικές της Γερμανίας». Ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Οµέρ Τσελίκ έσπευσε να σχολιάσει δεικτικά τις δηλώσεις Γιουνκέρ: «Δουλειά του δεν είναι να λειτουργεί ως εκπρόσωπος τύπου της Γερμανικής κυβέρνησης!». Την ίδια ώρα, ο Ουρς Γκροµπ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Ασφαλείας του Καντονιού της Ζυρίχης ανακοίνωσε πως ζητήθηκε η ματαίωση ομιλίας του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017 στη Ζυρίχη.
10 Μαρτίου 2017: Ενώ στην Τουρκία διατάχτηκε η σύλληψη 84 ατόμων, μεταξύ των οποίων πολλοί υπάλληλοι της αμυντικής βιομηχανίας Aselsan, με την συνηθισμένη κατηγορία ότι «ηγήθηκαν ή υπήρξαν µέλη ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης», έγινε γνωστό ότι Τούρκοι διπλωμάτες –μεταξύ των οποίων ο δεύτερος στην ιεραρχία Τούρκος διπλωμάτης στη Βέρνη με την οικογένειά του- ζήτησαν πολιτικό άσυλο, αρνούμενοι να επιστρέψουν στην «δημοκρατία» Ερντογάν. Την ίδια ημέρα, μετά την Ζυρίχη και οι αρχές του Ρότερνταμ της Ολλανδίας απαγόρευσαν ομιλία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017.
11 Μαρτίου 2017: Παρά την απαγόρευση της ομιλίας του στο Ρότερνταμ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμεινε στην απόφασή του να μεταβεί στην Ολλανδική πόλη, απειλώντας μάλιστα την Ολλανδία με κυρώσεις, αν επιχειρούσε να μπλοκάρει την επίσκεψή του. Η Ολλανδική αντίδραση ήταν το ίδιο προσβλητική: «Οι Τουρκικές αρχές απείλησαν δημοσίως με κυρώσεις. Αυτό καθιστά αδύνατη την αναζήτηση μιας λογικής λύσης, γι' αυτό η Ολλανδία έκανε γνωστό πως ανακαλεί τα δικαιώματα προσγείωσης του αεροπλάνου του Τούρκου υπουργού». Σχεδόν ταυτόχρονα, η Τουρκάλα υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, πήγε στην Ολλανδία οδικώς από την Γερμανία όπου βρισκόταν αλλά οι Ολλανδικές αρχές δεν της επέτρεψαν να επισκεφθεί το Τουρκικό Προξενείο του Ρότερνταμ, την έδιωξαν από το Ολλανδικό έδαφος και διέλυσαν με αντλίες νερού διαδήλωση Τούρκων πολιτών που ζουν στην Ολλανδία κοντά στο Τουρκικό Προξενείο. Οι αντιδράσεις των Τούρκων ξεπέρασαν κάθε όριο: Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν αποκάλεσε τους Ολλανδούς «απομεινάρια των Ναζί» και «φασίστες», ότι ενεργούν σαν «μπανανία» και απείλησε, μεταξύ πολλών άλλων, «να διδάξει στους Ολλανδούς διεθνή διπλωματία». Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε, στα πλαίσια προεκλογικής συγκέντρωσης για τις Ολλανδικές εκλογές της 15ης Μαρτίου 2017, φάνηκε πιο ψύχραιμος: «Είναι φυσικά ένα τρελό σχόλιο. Καταλαβαίνω ότι είναι θυμωμένοι, αλλά αυτά (που λέχτηκαν) ήταν εντελώς απαράδεκτα!».
13 Μαρτίου 2017: Στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης του Ρ. Τ. Ερντογάν στην Μόσχα, ο μεν Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε πως «Το τελευταίο διάστημα καταβάλλονται προσπάθειες ώστε οι Ρωσοτουρκικές σχέσεις να περάσουν σε επίπεδο αντάξιο των χωρών µας», ο δε Τούρκος Πρόεδρος προανήγγειλε συνεργασία στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως είναι η ενέργεια και η άμυνα. Ταυτόχρονα (α) έγινε γνωστή έκθεση του ΟΗΕ με την οποία κατηγορείται η Τουρκία «για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα νοτιοανατολικά της χώρας» όπου περίπου 500.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί με εκατοντάδες δολοφονίες, εξαφανίσεις και βασανισμούς, καθώς και «άλλου τύπου» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να χαρακτηρίσει «Προκατειλημμένη την έκθεση του ΟΗΕ για τη δράση των Αρχών στα νοτιοανατολικά της χώρας», (β) επτά άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο (δύο χειριστές, ένα στέλεχος του Ομίλου Ετζατζίµπασι και τέσσερις ρώσοι πολίτες) κατά την συντριβή ελικοπτέρου στην περιοχή Μπουγιουκτσεκμετζέ της Κωνσταντινούπολης, (γ)  Ο αρμόδιος για την Διεύρυνση Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν ανακοίνωσε το μερικό «πάγωμα» της χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) προς την Τουρκία, καθώς η χώρα «κινείται μακριά από την Ευρώπη», (δ) Ο Δανός πρωθυπουργός Λάρς Λόκε Ράσμουσεν, σε ένδειξη στήριξης της Ολλανδίας στην διπλωματική της διένεξη µε την Τουρκία, ζήτησε την αναβολή προγραμματισμένης συνάντησης του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, (ε) Με σύνθημα «Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα» πενήντα τολμηροί Τούρκοι δημοσιογράφοι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη κατά της κράτησης συναδέλφων τους στις Τουρκικές φυλακές, (ζ) Οι αστυνομικές αρχές στο Άαργκαου, της βόρειας Ελβετίας απαγόρευσαν συγκέντρωση του Χουρσίτ Γιλντιρίµ, αντιπρόεδρου του ΑΚΡ η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Ελβετική πόλη για λόγους ασφαλείας. 
15 Μαρτίου 2017: Στα πλαίσια προεκλογικής ομιλίας του στην Άγκυρα ο Ρ. Τ. Ερντογάν κατέφυγε στην προσφιλή μέθοδο των ύβρεων που απολαμβάνει το ακροατήριο του: «Ξέρουμε την Ολλανδία και τους Ολλανδούς από τη σφαγή της Σρεµπρένιτσα. Ξέρουμε πόσο η ηθική τους έχει υποστεί πλήγμα από τους 8.000 Βόσνιους που σφαγιάσθηκαν». Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε έσπευσε να χαρακτηρίσει τις δηλώσεις «αποκρουστική παραποίηση της ιστορίας» προσθέτοντας πως «Ο τόνος του Ερντογάν έχει γίνει ακόμα πιο υστερικός. Συνεχίζει να δηλητηριάζει την κατάσταση».
16 Μαρτίου 2017 : Την ώρα που ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου καυχιόταν πως «Μπορούμε να ακυρώσουμε μονομερώς την συμφωνία για το προσφυγικό, δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός, όλα είναι στο χέρι μας», ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών  Βόλφγκανγκ Σόιµπλε σχολίασε: «αυτήν την στιγμή η κατάσταση (στην Τουρκία) είναι για να κλαίει κανείς». Ο απτόητος Ερντογάν συνέχισε να επιδίδεται στην προσφιλή του συνήθεια – αυτή τη φορά από την επαρχία Sakarya: «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο  πήρε μια απόφαση. Θέλετε να την ακούσετε; Είπαν: Οι εργοδότες στην ΕΕ μπορεί να απαγορεύσουν την μαντίλα στις εργαζόμενες. Πού είναι η ελευθερία της πίστης; Πού είναι η ελευθερία της θρησκείας; Ποιος πήρε  αυτή την απόφαση; Είναι φανερό ότι η ΕΕ, ξεκίνησε  τον πόλεμο του Σταυρού εναντίον της  ημισελήνου. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση! Τι γίνεται με την θρησκευτική ελευθερία; Ποιος έλαβε αυτήν την απόφαση; Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αγαπητοί αδελφοί, εξαπέλυσαν μια σταυροφορία εναντίον του ολοένα κι ισχυρότερου συμβόλου του Ισλάμ!». Φυσικά  κανείς δεν τον ρώτησε αν η υποχρεωτική επιβολή μαντίλας παραβιάζει την ελευθερία πολλών άλλων θρησκειών ούτε αν η ίδια η Τουρκία σέβεται καμιά από αυτές…
17 Μαρτίου 2017: Σε 22 περιοχές οκτώ επαρχιών της νοτιοανατολικής Τουρκίας κηρύχτηκε στρατιωτικός νόμος με πλήρη απαγόρευση διακίνησης πολιτών στις περιοχές αυτές «λόγω επιχειρήσεων του Τουρκικού στρατού κατά τρομοκρατών» ενώ ο Ρ.Τ. Ερντογάν συνέχισε τις επιθέσεις του εναντίον της Ολλανδίας - από την Σακάρια αυτή τη φορά: «Ω Ρούτε, μπορεί να κέρδισες τις εκλογές και να είσαι πρώτο κόμμα, όμως να ξέρεις ότι έχασες έναν φίλο όπως είναι η Τουρκία. Είπες ότι μετά τις εκλογές μπορούμε να τα πούμε. Ξέχασέ τα αυτά. Σε εμάς τέτοια πράγματα δεν περνάνε, δεν υπάρχει εδώ τέτοιος πρωθυπουργός. Εσύ είσαι ξοφλημένος». Φυσικά δεν ξέχασε και την Ευρώπη παίρνοντας σαν αφορμή την απαγόρευση της μαντίλας σε Ευρωπαϊκούς χώρους εργασίας: «Πού είναι λοιπόν η ελευθερία της πίστης; Η ελευθερία του θρησκεύματος; Αυτοί πάνε να ξεκινήσουνε πόλεμο σταυροφόρων - ημισελήνου, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση για τη συμπεριφορά τους. Το λέω καθαρά και ξάστερα: Η Ευρώπη διολισθαίνει µε μεγάλη ταχύτητα στις μέρες πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Αυτό βέβαια θα το ήθελε πάρα πολύ γιατί ξέρει πως «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται»…
18 Μαρτίου 2017: Την ημέρα που ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεο των κρατικών αξιόγραφων της Τουρκίας στην κατηγορία των «σκουπιδιών»,  οι σχέσεις Βουλγαρίας – Τουρκίας βρέθηκαν ένα βήμα πριν από την διακοπή τους μετά την ανάκληση της πρέσβειρας της Βουλγαρίας στην Άγκυρα Ναντέζντα Νέινσκι. Αιτία, η απροκάλυπτη ανάμειξη της Τουρκίας στις Βουλγαρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Μαρτίου 2017 με την παρέμβαση του Τούρκου υπουργού υγείας Mehmet Müezzinoğlu ο οποίος –ούτε λίγο, ούτε πολύ- κάλεσε όσους Βούλγαρους μουσουλμάνους έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου με πακτωλό δισεκατομμυρίων ώστε να θεωρούν τους εαυτούς τους «Τούρκους», να ψηφίσουν το κόμμαDOST που δημιούργησε η Τουρκική ΜΙΤ μέσα στην Βουλγαρία – όπως ακριβώς δημιούργησε το κόμμα DEB με χρυσοπληρωμένους πράκτορες μέσα στην Ελλάδα!
19 Μαρτίου 2017: Ο Ερντογάν σε τηλεοπτική ομιλία εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ: «Όταν τους αποκαλούν ναζί, δεν τους αρέσει. Διαδηλώνουν την αλληλεγγύη τους. Ιδιαίτερα η Μέρκελ.  Όμως καταφεύγεις αυτή τη στιγμή σε ναζιστικές πρακτικές. Ενάντια σε ποιον; Στους αδελφούς μου Τούρκους πολίτες στη Γερμανία και στους αδελφούς υπουργούς. Το μπαλ μασκέ τελείωσε! Η Ευρώπη υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις!»  Η τελευταία αναφορά φανερώνει την έντονη ενόχληση της Τουρκίας για την διαδήλωση χιλιάδων Κούρδων με σημαίες του ΡΚΚ στην Φρανκφούρτη οι οποίοι καλούσαν τους Τούρκους πολίτες να ψηφίσουν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017. Μετά από όλα αυτά, ήταν φυσικό να γίνουν «Τούρκοι» ακόμα και οι Γερμανοί. Ο επικεφαλής της Γερμανικής διπλωματίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse  δήλωσε πως «Δείχνουμε ανοχή αλλά δεν είμαστε ηλίθιοι. Για τον λόγο αυτό διαμήνυσα ξεκάθαρα στον Τούρκο ομόλογό μου, ότι εδώ ξεπέρασαν τα όρια».  Η Γιούλια Κλέκνερ, στενή συνεργάτιδα της καγκελαρίου Α. Μέρκελ και αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) διερωτήθηκε αν «Ο κ. Ερντογάν έχει ακόμη τα λογικά του» ενώ ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εξελέγη πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας Μάρτιν Σουλτς, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ερντογάν «ανάρμοστες για αρχηγό κράτους» εκτιμώντας πως «Η Τουρκία εξελίσσεται σε απολυταρχικό κράτος».
20 Μαρτίου 2017: Μια μικρή γεύση της «δημοκρατίας» που εφαρμόζεται μέσα στην Τουρκία μας δίνει η είδηση που ξέφυγε «στα ψιλά» της εφημερίδας Χουριέτ: Στην πλατεία ελευθερίας του Μακροχωρίου της Κωνσταντινούπολης ομάδα ανδρών επιτέθηκε σε γυναίκες που είχαν στήσει ένα πρόχειρο πάγκο για να υποστηρίξουν το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 16ηςΑπριλίου 2017. Μια άλλη είδηση αφορά τον θάνατο ενός λοχαγού και ενός υπαξιωματικού του Τουρκικού στρατού, καθώς και 6 μελών του ΡΚΚ κατά την διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης στην περιοχή Λίτζε του Ντιγιαρμπακίρ στην οποία έχει κηρυχθεί απαγόρευση κυκλοφορίας. Όπως είναι γνωστό, με «φιρμάνι» του Προέδρου Ερντογάν απαγορεύεται η μετάδοση ειδήσεων για τρομοκρατικές ενέργειες ή ένοπλες συγκρούσεις μέσα στην Τουρκία, εκτός από τις επίσημες ανακοινώσεις των Τουρκικών αρχών. Στην Δανία βέβαια, οι «δραστηριότητες» των υπαλλήλων της Τουρκίας περιλαμβάνουν απειλές εναντίον Τούρκων πολιτών που ζουν στην Δανία και επικρίνουν τον Ερντογάν (θα καταγγελθούν για εσχάτη προδοσία, οι οικογένειες τους στην Τουρκία θα έχουν προβλήματα κλπ) με αποτέλεσμα ο επικεφαλής της διπλωματίας της Δανίας  Άντερς Σάµουελσον να δηλώσει στην δημόσια ραδιοτηλεόραση πως αυτό «είναι απαράδεκτο» και πως «θα καλέσει στο υπουργείο Εξωτερικών τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Κοπεγχάγη προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά µε τις απειλές που έχουν δεχθεί Δανοί Τουρκικής καταγωγής που επικρίνουν τον πρόεδρο κ. Ερντογάν». Την ειδησεογραφία όμως της ημέρας συμπληρώνουν τρείς ακόμα ενδιαφέρουσες ειδήσεις: (α) Σε άρθρο του στην ειδική έκδοση του περιοδικού «Νέα Τουρκία» η οποία είναι αφιερωμένη στο Misaki Milli, τον «Εθνικό Όρκο» των νεότουρκων που ψηφίστηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1920, ο Ρ. Τ. Ερντογάν γράφει μεταξύ άλλων και τα εξής:  «Οι Οθωμανοί κατείχαμε εδάφη που ανέρχονταν σε 2,5 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, όταν μπήκαμε στον Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά μας άφησαν μόνο τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα… η μεγάλη Εθνοσυνέλευση συνήλθε στην Άγκυρα και αποδέχθηκε τον Εθνικό Όρκο που περιείχε μέρη, όπως η Μοσούλη, το Κιρκούκ, το Χαλέπι, τη Δυτική Θράκη, το Μπατούμι, την Κύπρο και ορισμένα από τα νησιά... δυστυχώς όταν ανακηρύξαμε την Τουρκική Δημοκρατία αναγκαστήκαμε να αποδεχθούμε λιγότερα εδάφη από όσα είχαμε διακηρύξει στον «Εθνικό Όρκο»…  εμείς απορρίπτουμε τώρα την αντίληψη να εγκλωβίσουμε την αρχαία μας ιστορία σε μία περίοδο», (β) Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε πως η Τουρκία θα στέλνει 15.000 μετανάστες τον μήνα στην Ελλάδα (διόρθωσε μάλιστα την λέξη «πρόσφυγες» που είχε πει προηγουμένως σε «μετανάστες») – ήδη μεταξύ 16 και 20 Μαρτίου 2017 κατέφθασαν στα Ελληνικά νησιά Χίο, Λέσβο και Σάμο 566 μετανάστες, αριθμός πενταπλάσιος σε σχέση με ολόκληρο τον μήνα, (γ) Σε άρθρο της με τίτλο «Hamaset ve gerçekler» (Ρητορική και πραγματικότητα) στην εφημερίδα Sözcü, η δημοσιογράφος Zeynep Gürcanlı γράφει πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν πρόκειται να κάνει την μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής λίγο πριν τις 16 Απριλίου 2017 μέσα στην Αγία Σοφία μαζί με όλη την κυβέρνηση και τους ανώτερους αξιωματούχους του ΑΚΡ. Θα πρόκειται για μια (συμβολική) παράσταση εναντίον των Σταυροφόρων που θα συνοδεύεται με την ρητορική μετατροπής του μουσείου σε χώρο μουσουλμανικής λατρείας.
Συμπέρασμα: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος Τουρκικής Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός, Αρχηγός Στρατού, Δικαιοσύνης, Θρησκείας και Μυστικών Υπηρεσιών (μαζί με το αναβαθμισμένο Βαθύ Κράτος) επιδιώκει με κάθε θυσία να εξασφαλίσει την τυπική «νομιμοποίηση» του καθεστώτος που έχει επιβάλλει στην Τουρκία,  με ένα  «δημοψήφισμα» που έχει προκηρύξει για τις 16 Απριλίου 2017.
Για τον σκοπό αυτό, ένας άνθρωπος χαρακτηρισμένος από εχθρούς και φίλους σαν «παρανοϊκός», «ψεύτης», «ψυχοπαθής», «απατεώνας», «δυνάστης», «δικτάτορας» κ.ο.κ.ε. σέρνει ολόκληρη την Τουρκία σε μια τρελή πορεία προς την καταστροφή.
Αμερικανοί, Εβραίοι, Κούρδοι, Έλληνες, Ρώσοι, Βούλγαροι, Γερμανοί, Ολλανδοί, Κύπριοι, Αρμένιοι, Αιγύπτιοι, Αυστριακοί, Πέρσες, Δανοί και Ιρακινοί – όλοι έχουν κάτι να πουν για τον Ρ. Τ. Ερντογάν ο οποίος συμπεριφέρεται σαν να έχουν εκπληρωθεί όλες ανεξαιρέτως οι νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις του, οι οποίες βέβαια θα παραμείνουν στην σφαίρα των σημερινών ψευδαισθήσεων του…
 Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης
elzoni.gr
Κατηγορία Πολιτική
 
Όσο περνά (άπρακτος) ο καιρός, τόσο ενισχύονται οι υποψίες και επιβεβαιωνόμαστε όσοι πιστεύουμε πως η κυβέρνηση σκόπιμα κωλυσιεργεί για να φθάσει (πάλι) ο κόμπος στο χτένι, να υπογράψουν τα πάντα και να προβάλουν ξανά (το είπε ήδη ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Ρώμη, αναφερόμενος στο 2015) το προπαγανδιστικό επιχείρημα «κάναμε την πολιτική επιλογή να μην τινάξουμε την Ελλάδα σε κομμάτια».
Στις 23 Μαρτίου, ο κ. Τσίπρας έστειλε μια επιστολή στους Γιουνκέρ, Τουσκ, προεδρεύοντες στη Σύνοδο Κορυφής και λοιπούς Ευρωπαίους ηγέτες, με την οποία τους ζητούσε να δώσουν μια «ξεκάθαρη απάντηση» για τα εργασιακά και για το κατά πόσο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και ειδικά σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ή για όλα τα κράτη μέλη εκτός της Ελλάδας.

Ο κ. Τσίπρας ζητούσε την υποστήριξή τους «ώστε να υπερασπιστούμε μαζί το δικαίωμα της Ελλάδας να επιστρέψει στα δεδομένα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου».
Οι απαντήσεις που έλαβε κινούνταν γύρω από την παραδοχή ότι το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο πρέπει να εφαρμόζεται χωρίς εξαιρέσεις.
Αμέσως ήλθαν οι γνωστοί πανηγυρισμοί εκ μέρους των γνωστών κυβερνητικών πηγών.
Στην πραγματικότητα, η επιστολή επέστρεψε ως μπούμερανγκ στον κ. Τσίπρα.
Αυτό προκύπτει από την απαντητική επιστολή του κ. Γιουνκέρ, όπου την επομένη ανέφερε μεν ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύει στην Ελλάδα όπως και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα-μέλος», υπενθύμιζε ωστόσο ότι από τον Μάιο του 2015 είχε υποστηρίξει (ο Γιουνκέρ) «δίκαια και αποτελεσματικά συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Υπενθύμισε επίσης πως όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ανατέθηκε σε μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων να κάνει συστάσεις υπό το πρίσμα των βέλτιστων ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών.
Και πως το πόρισμα των «σοφών» δόθηκε στη δημοσιότητα το περασμένο Φθινόπωρο. (Ως γνωστόν, το πόρισμα δημοσιοποιήθηκε από τον τότε αρμόδιο υπουργό κ. Κατρούγκαλο στις 30 Σεπτεμβρίου 2016).
Ο κ. Γιούνκερ αναφέρει πως υποστηρίζει τις συστάσεις των εμπειρογνωμόνων, προσθέτοντας πως από το ίδιο το πόρισμα προκύπτει ότι δεν υπάρχει μια ομοιόμορφη λύση στο κοινωνικό κεκτημένο ή στα οικονομικά εγχειρίδια σε ό,τι αφορά την οργάνωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει χώρος ούτε για ιδεολογίες», υπενθύμισε επίσης ότι ο κ. Τσίπρας έχει ήδη δεσμευθεί να μην αντιστρέψει «τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο παρελθόν για να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα».
Με λίγα λόγια, όσα οι κ. Τσίπρας και οι λοιποί λένε για τα εργασιακά είναι ένα ακόμη παραμύθι. Για άλλη μια φορά κρύβουν την αλήθεια. Για τα εργασιακά έχουν ήδη συμφωνήσει!
Στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο της 16ης Ιουνίου 2016 – το οποίο έχει υπογράψει η κυβέρνηση - και στην αναφερόμενη στην αγορά εργασίας σελίδα 25, οι αναφορές είναι σαφείς:
-Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να υιοθετήσουν τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές
-Απαιτείται εξισορρόπηση μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης για εργαζόμενους και εργοδότες, αλλά και να ληφθούν υπόψη τα πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας
-Η κυβέρνηση θα οργανώσει μια συμβουλευτική διαδικασία από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αναθεωρηθεί ένας αριθμός υπαρχουσών ρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, του λοκ-αουτ και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων πρακτικών διεθνώς και στην Ευρώπη.
-Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, οι ελληνικές αρχές θα ευθυγραμμιστούν με τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ.
-Κάθε αλλαγή στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο θα γίνει μετά από συζήτηση και συμφωνία με τους Θεσμούς. Καμμιά αλλαγή στο ισχύον πλαίσιο όσον αφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν θα γίνει πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένου και του άρθρου 103 του Ν 4172/2013
-Οι αλλαγές στην πολιτική της αγοράς εργασίας δεν πρέπει να οδηγήσουν σε πολιτικές του παρελθόντος, που δεν είναι συμβατές με τους σκοπούς της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
-Ο εξορθολογισμός του ισχύοντος εργατικού νόμου θα κωδικοποιηθεί με την ψήφιση ενός Κώδικα Εργατικού Νόμου ως τον Μάρτιο του 2017, με την υποστήριξη της τεχνικής βοήθειας.
Δηλαδή τα έχουν συμφωνήσει όλα από τον Ιούνιο του 2016 και τώρα κάνουν την επανάστασή τους!
Το πόρισμα των «Σοφών»
Το πόρισμα που παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου από τον κ. Κατρούγκαλο τον περασμένο Σεπτέμβριο – και με το οποίο ο κ. Κατρούγκαλος συμφωνούσε - ανέφερε πως η Επιτροπή Ανεξάρτητων Ειδικών, υπό τον καθηγητή Jan van Ours, δεν «βλέπει» την ανάγκη για αυστηρότερους κανόνες σχετικά με την απεργία, αλλά ούτε και κάποιον επείγοντα λόγο για άρση της απαγόρευσης της ανταπεργίας (lockout).
Από την άλλη πλευρά, οι εμπειρογνώμονες δέχονταν τις ευέλικτες μορφές εργασίας, καθώς «η εργασία μειωμένου ωραρίου μπορεί να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις».
Όσον αφορά στις συλλογικές συμβάσεις, αποφάνθηκαν πως αυτές θεωρούνται αντιπροσωπευτικές, εφόσον καλύπτουν το 50% των εργαζομένων της διαπραγματευτικής μονάδας του κλάδου/επαγγέλματος. Υποστηρίχθηκε επίσης ότι η ιεραρχία των συλλογικών διαπραγματεύσεων πρέπει να διέπεται από την αρχή της επικουρικότητας, όπου συμβάσεις που συνάπτονται σε επιχειρησιακό επίπεδο, εγγύτερα των εμπλεκόμενων εργαζομένων και επιχειρήσεων, υπερισχύουν συμβάσεων που συνάπτονται σε κλαδικό / ομοιοεπαγγελματικό / εθνικό επίπεδο.
Όσον αφορά στις ομαδικές απολύσεις, αποφάνθηκαν πως πριν ένας εργοδότης οδηγηθεί σε μια ομαδική απόλυση οφείλει να προχωρήσει καλόπιστα σε διαβούλευση και διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων της επιχείρησης, θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα κοινωνικό πλάνο που θα παρέχει αποζημίωση στους εργαζόμενους που ενδεχομένως θα μείνουν άνεργοι για ένα αβέβαιο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να παρέχεται επανεκπαίδευση στους εργαζόμενους που απολύονται, προκειμένου να ενισχυθούν οι πιθανότητες εύρεσης εργασίας. Οι ομαδικές απολύσεις θα πρέπει να ρυθμίζονται, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία τους ως ένα λειτουργικό εργαλείο για την προσαρμογή των επιχειρήσεων σε περιόδους κρίσης.
Με λίγα λόγια, το πόρισμα που η ίδια η κυβέρνηση είχε υιοθετήσει και παρουσιάσει εν χορδαίς και οργάνοις ουδαμού αναφέρει όλα αυτά τα ηρωικά που λένε σήμερα – καθυστερώντας την αξιολόγηση και καταστρέφοντας την οικονομία.
Και βέβαια, έχουν αποδεχθεί πως οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των εθνικών, καθώς επίσης έχουν ουσιαστικά αποδεχθεί και τις ομαδικές απολύσεις.
Τι πραγματικά συμβαίνει στην Ευρώπη
Και επιτέλους, ποιες είναι αυτές οι βέλτιστες πρακτικές και αυτό το ευρωπαϊκό κεκτημένο που ο κ. Τσίπρας δήθεν διεκδικεί για την Ελλάδα; Από τι δηλαδή «εξαιρείται» η Ελλάδα;
Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης (αλλά και στην Ελλάδα, βεβαίως) οι συμβάσεις συνάπτονται σε κλαδικό ή τομεακό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο επιχειρήσεων, καθώς υπάρχουν ειδικές ρήτρες παρέκκλισης.
Άρα, δεν στέκουν οι ισχυρισμοί ότι μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν παρεκκλίσεις.
Γι’ αυτό άλλωστε και στη Γερμανία οι εργαζόμενοι απεργούν σε επίπεδο κλάδων (μεταλλωρύχοι του συνδικάτου IG Metall, πιλότοι της Λουφτχάνσα και όχι το προσωπικό εδάφους ή το αντίθετο, μεταλλωρύχοι της βορειοδυτικής Γερμανίας και όχι όλης της χώρας)
Στις χώρες του βορρά οι αλλαγές στο σύστημα της διαπραγμάτευσης επήλθαν μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, ενώ στις χώρες του νότου αυτό επιβλήθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής των προγραμμάτων διάσωσης.
Στη Γερμανία και στη Γαλλία η «παρέκκλιση» από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας προβλέπονται από τις κλαδικές συμβάσεις, ενώ επιτρέπονται οι επιχειρησιακές. Στη Γερμανία, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας περιέχουν ρήτρες που επιτρέπουν παρέκκλιση από τα οριζόμενα σε αυτές. Στη Γαλλία οι επιχειρησιακές συμβάσεις έχουν νομοθετηθεί και η αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης έχει αποδυναμωθεί.
Στην Ισπανία και στην Ιταλία οι αλλαγές επιβλήθηκαν κυρίως από την ΕΚΤ. Μάλιστα, στην Ισπανία ο νόμος του 2012 δίνει προτεραιότητα στις επιχειρησιακές συμβάσεις και επιτρέπει στις επιχειρήσεις να παρεκκλίνουν από τις συλλογικές. Και στην Ιταλία, οι κλαδικές συμβάσεις συνδυάζονται με τις επιχειρησιακές.
Στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων επιβλήθηκε όχι ως παρέκκλιση, αλλά ως κανόνας.
Στην Ιρλανδία, ακόμη και στον δημόσιο τομέα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται σε κλαδικό επίπεδο, ενώ στον ιδιωτικό διεξάγονται σε επίπεδο επιχείρησης.
Στην Πορτογαλία η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχει νομοθετηθεί, στο πλαίσιο του Μνημονίου.
Από τη στιγμή, λοιπόν, που παντού ισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις και οι ρήτρες παρέκκλισης υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης και υψηλής ανεργίας, ποιο είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο που διεκδικεί ο κ. Τσίπρας;
Και από τη στιγμή που όλα έχουν ελαστικοποιηθεί παντού και ο ίδιος έχει συμφωνήσει, τι ακριβώς κάνει πως επιδιώκει;
Πρόβλεψη: Ο κ. Τσίπρας με την κ. Αχτσιόγλου θα φέρουν ένα από τα παραπάνω μνημονιακά μοντέλα και θα το βαφτίσουν «βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική». Θα υπογράψουν και το μόνο που θα έχει μείνει θα είναι η καταστροφή της οικονομίας.
Και όταν δεν υπάρχει οικονομία δεν υπάρχουν ούτε συλλογικές, ούτε κλαδικές, ούτε επιχειρησιακές συμβάσεις…
 elzoni.gr
Κατηγορία Πολιτική
 
Γιατί ο Τσίπρας δεν θα κάνει ηρωική έξοδο Πρώτον, γιατί δεν είναι ήρωες και δεύτερον, γιατί δεν θέλουν να κάνουν έξοδο.

Πίστευα, πως μέχρι το τέλος φθινοπώρου 2016 τα περιθώρια για μιαν ευπρόσωπη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό άνω του 20%, ήταν μεγάλα. Έτσι, θα παρέμενε ως βασικός παίκτης στην κεντρική πολιτική σκηνή, ενώ η ηγετική ομάδα του, από τον χώρο της αντιπολίτευσης πλέον, και μακριά από τους αναγκαίους εσωκομματικούς συμβιβασμούς που απαιτεί η άσκηση κυβερνητικής εξουσίας, θα μετέπλαθε το κόμμα όπως αυτή το επιθυμούσε.

Η ευκαιρία χάθηκε. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την επιλογή της παραμονής στην διακυβέρνηση του τόπου, πάση θυσία. Και το «πάση θυσία» μεταφράζεται «με οποιοδήποτε κόστος». Και αυτό το κόστος το πληρώνει ήδη. Σήμερα, δημοσκοπικά, βρίσκεται αισθητά κάτω από το 20% και έπεται συνέχεια. Συνεπώς, δεν έχουν κανέναν λόγο να επιχειρήσουν τώρα ηρωική έξοδο. Επειδή δεν είναι μόνον εξουσιολάγνοι, αλλά είναι και σκληροί μαχητές- λόγω της επιθετικής ιδεολογίας τους--θα μετέλθουν κάθε μέσο, όχι απλώς για να παραμείνουν στην εξουσία, αλλά και για ανακάμψουν πολιτικά. Να μετατρέψουν τον διαφαινόμενο εκλογικό περίπατο της Νέας Δημοκρατίας σε ντέρμπι. Η εκτίμηση μου είναι πως διαθέτουν δύο βασικά σενάρια. Το πρώτο είναι η προσφυγή σε δημοψήφισμα με δίλημμα κραυγαλέο και ανεπίδεκτο απορρίψεως, της μορφής « εγκρίνεται αυτήν την συμφωνία;» Είναι λογικό η αντιπολίτευση να βρεθεί μπροστά σε ένα αδιέξοδο. Κανένα κόμμα δεν θα μπορούσε να στηρίξει την ψήφιση αντιλαϊκών μέτρων, κι έτσι η μόνη διέξοδος τους θα ήταν η πρόταση για αποχή. Μια πρόταση όμως που για να έχει επιτυχία, ώστε να καταστήσει το δημοψήφισμα άκυρο, χρειάζεται την κοινή στάση όλων των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Κάτι που δεν θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επιδιώξει, ανεξαρτήτως της εγκυρότητας ή μη του δημοψηφίσματος, να εκφράσει την απορριπτική τάση του εκλογικού σώματος και της κοινωνίας. Μια κοινωνία, που κουρασμένη από τα μέτρα διακατέχεται, σε ένα σημαντικό ποσοστό, από την αντίληψη «αποθανέτω μετά των αλλοφύλων». Μόνον πως ουδείς αλλόφυλος θα πεθάνει. Το μειονέκτημα της διενέργειας δημοψηφίσματος είναι η αναξιοπιστία του Α.Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, το πώς χειρίστηκαν το 61,3% που τους έδωσε ο Ελληνικός λαός το καλοκαίρι του 2015. Αυτό υπονομεύει αφετηριακά το όλο εγχείρημα. Όμως, επειδή η συγκυβέρνηση στην κατάσταση που βρίσκεται δεν έχει πληθώρα επιλογών, πιθανόν να προσφύγει σε αυτήν την λύση. Εναλλακτικά, υπάρχει βέβαια και το σχέδιο Οικουμενικής κυβέρνησης με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Γιατί, το κυρίαρχο ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, και τις δυνάμεις που τον στηρίζουν, είναι να παραμείνει ως έχει η σύνθεση της βουλής. Αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα ώστε οι εξελίξεις να βρίσκονται υπό τον έλεγχο τους. Το αν θα επιτύχει αυτός ο σχεδιασμός εξαρτάται αποκλειστικά από την στάση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς κανένα άλλο κόμμα δεν θα αναλάβει το κόστος του εγχειρήματος, με την αξιωματική αντιπολίτευση εκτός κυβέρνησης. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη—εκλογές τώρα—αν και υπάρχουν στο εσωτερικό της υποστηρικτές του «να βάλουμε πλάτη». Ο τρίτη λύση για την συγκυβέρνηση, που είναι αυτή της τρέχουσας διαχείρισης, οδηγεί στην εκλογική συντριβή. Γιατί, και δεν γνωρίζουν διαχείριση και η τρέχουσα πραγματικότητα είναι ιδιαιτέρως δύσκολη. Η ευκαιρία την ηρωικής εξόδου χάθηκε. Τώρα αρχίζουν τα πολύ δύσκολα.
Του Σάκη Μουμτζή
liberal.gr
Κατηγορία Πολιτική
 
Είναι επίσημο – Οι ΗΠΑ «τέλειωσαν» τον Ερντογάν: Στηρίζουν τον Άσαντ στη ΣυρίαΝέο βαρύ πλήγμα στον Ερντογάν από τις ΗΠΑ και την νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέτουν πλέον ως προτεραιότητά τους στο θέμα της Συρίας την απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ από την εξουσία, που ο Ερντογάν έχει ανακηρύξει ως μεγάλο εχθρό.
«Θα πρέπει να επιλέγουμε τις μάχες μας» είπε η Νίκι Χέιλι μιλώντας σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Αν δείτε την κατάσταση, θα πρέπει να αλλάξουμε τις προτεραιότητές μας και η προτεραιότητα μας δεν είναι πλέον να καθόμαστε εδώ και να επικεντρωνόμαστε στο πώς θα εκδιώξουμε τον Άσαντ», συνέχισε.
«Προτεραιότητά μας είναι να δούμε πραγματικά πώς θα πετύχουμε τους στόχους μας, με ποιον θα χρειαστεί να συνεργαστούμε ώστε να κάνουμε πραγματικά τη διαφορά για τον λαό της Συρίας», πρόσθεσε.
«Δεν θα επικεντρωθούμε κατ’ ανάγκη στον Άσαντ με τον τρόπο που το έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση», κατέληξε.
Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, από την Τουρκία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, είπε ότι η θέση του Άσαντ «θα αποφασισθεί από τον συριακό λαό».
Σημειώνεται ότι η απομάκρυνση του Μπασάρ Αλ Ασαντ από την εξουσία, ήταν ένας από τους όρους που έχουν θέσει σημαντικοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως η Τουρκία και η Γαλλία.
Κατηγορία Πολιτική
 
Ο Ερντογάν θα βάλει τον Μπαρζανί να ανακηρύξει ανεξάρτητο Κουρδιστάν για να το προσαρτήσειΟι κουρδικές Αρχές στο βόρειο Ιράκ επαναφέρουν το θέμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν από το Ιράκ.

Ο Χοσιάρ Ζεμπάρι, που διετέλεσε στο παρελθόν υπουργός Οικονομικών και υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, δήλωσε στην κουρδική ιστοσελίδα BasNews ότι ο λαός του ιρακινού Κουρδιστάν θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2017 δημοψήφισμα για να αποφασίσει για την ανεξαρτησία του.
Ο Ζεμπάρι είναι μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν, του προέδρου του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, ο οποίος είναι γνωστός φιλότουρκος κοτζάμπασης και κατηγορείται από τους Κούρδους πατριώτες ως «πρόθυμος» του Ερντογάν.

Ο Μπαρζανί βιάζεται να ανακηρύξει το νότιο Κουρδιστάν, δηλαδή το ιρακινό Κουρδιστάν, ανεξάρτητο κράτος παρά το γεγονός ότι σε αυτό κατοικούν μόλις 5-6 εκατομμύρια Κούρδων σε σύνολο 40 εκ. ανθρώπων που συνιστούν το κουρδικό έθνος, ώστε να πάρει την «επίσημη σφραγίδα» του κουρδικού κράτους στα χέρια του και να εδραιώσει την εξουσία του με τις πλάτες της Τουρκίας.
Η συμφωνία του Μπαρζανί με την Τουρκία είναι ότι θα «χαρίσει» το βόρειο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν στον Ερντογάν, πολεμώντας από κοινού τους σοσιαλπατριώτες οπαδούς του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, και πιθανώς στο μέλλον να «προχωρήσουν» σε μια τουρκο-κουρδική ομοσπονδία, που θα σημαίνει στην ουσία προσάρτηση του ιρακινού Κουρδιστάν στην Τουρκία.
Οι σχεδιασμοί αυτοί είναι γνωστοί στους ηγέτες των πατριωτικών οργανώσεων που αναγνωρίζουν ως αρχηγό τους τον φυλακισμένο στην Τουρκία Αμπντουλάχ Οτσαλάν, για αυτό και πολλοί αναλυτές εκφράζουν ανησυχία ότι είναι πιθανό να βιώσουμε έναν ακόμη κουρδικό εμφύλιο.
Οι Κούρδοι έχουν πολεμήσει πολλές φορές μεταξύ τους τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο κοινός αγώνας όμως που έδωσαν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος σφυρηλάτησε μια πρωτόγνωρη εθνική ενότητα, την οποία υπονομεύει ο Μπαρζανί για να κρατήσει τον «θρόνο» του σε συνεργασία με τον Ερντογάν, που προσπαθεί με μια «νευρική» πολιτική να αποφύγει τον διαμελισμό της Τουρκίας.
Την απόφαση για πραγματοποίηση δημοψηφίσματος στο ιρακινό Κουρδιστάν επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους κι άλλα στελέχη του καθεστώτος Μπαρζανί.
Το θέμα όμως εδώ δεν είναι τι θέλουν Μπαρζανί και Ερντογάν αλλά σε τι θα συμφωνήσουν ΗΠΑ, Ρωσία και Ιράν.
Εάν ο Μπαρζανί θεωρεί ότι ένας Ερντογάν είναι αρκετός για να «βγουν» οι παραπάνω σχεδιασμοί είναι μακρά γελασμένος.
Μπορεί η Τουρκία να παριστάνει στα κράτη και έθνη της περιοχής τη στρατιωτικά «ισχυρή», επιστρατεύοντας και την κακή της οθωμανική φήμη, αλλά απέναντι σε έναν δυτικό στρατό οι Τούρκοι δεν έχουν καμία τύχη.
Η ίδια η Τουρκία εξάλλου έχει μπροστά της τα πραγματικά δύσκολα. Κατά την πάγια τακτική της θα προσπαθήσει να εξάγει τα θέματά της στο βορειοδυτικό Ιράκ και ίσως στο Αιγαίο, αλλά αυτές είναι κινήσεις υψηλότατου ρίσκου. Μπορούν να οδηγήσουν στον αμετάκλητο διαμελισμό της.
Όσο η Τουρκία «παίζει» με τους Άραβες κι άλλους μεσανατολίτες πρώην «οθωμανούς» υπηκόους της νομίζει ότι κάτι καταφέρνει, αν και στην πραγματικότητα παίζει «κλέφτες και αστυνόμους» στην έρημο και στα βουνά.
Εάν η Τουρκία όμως τολμήσει να προκαλέσει «επεισόδιο» ή «ατύχημα» με την Ελλάδα, θα βρεθεί αντιμέτωπη με το σύνολο της ελληνικής δύναμης πυρός.
Πράγματι, είναι πολλοί και ισχυροί οι κύκλοι των Αθηνών που εισηγούνται ισχυρή απάντηση στην Τουρκία, όχι στα πλαίσια ενός «θερμού επεισοδίου» αλλά κανονικού πολέμου, ώστε να υποστεί τόσο μεγάλο κλονισμό που είτε να διαμελιστεί, είτε να χρειαστεί τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες για να ανακάμψει.
Μάλιστα όπως επεσήμανε ένας καλός αναλυτής στο TRIBUNE, η Ελλάδα μετά από 8 χρόνια οικονομική κρίση δεν έχει τίποτα να χάσει εάν δώσει δυναμική απάντηση.
Αντιθέτως, εάν η Ελλάδα μετά από 8 χρόνια οικονομική κρίση υποστεί έναν ακόμα εξευτελισμό σαν των Ιμίων, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική κατάρρευση της Ελλάδας και την παλινόρθωση της οθωμανικής ηγεμονίας.
Όσο για τον Μπαρζανί, βυθισμένος στην αρχομανία του αδυνατεί να σκεφθεί «εθνικά» και να κατανοήσει ότι προσφέρει το ιδανικό «άλλοθι» στον Ερντογάν, να ισχυρίζεται ότι δεν είναι εχθρός των Κούρδων, αφού έχει φίλο και συνέταιρο τον Μπαρζανί, αλλά μάχεται μόνο το κακό PKK του Οτσαλάν.
Ο κοτζαμπάσης Μπαρζανί είναι ο ιδανικός χρήσιμος ηλίθιος στους σχεδιασμούς ενός ημιπαράφρονα ταπεινής καταγωγής Τούρκου που θέλει να ανακηρυχτεί σουλτάνος.

Η «υπόσχεση» τουρκο-κουρδικής ομοσπονδίας

Ο Αρσλάν Μπουλούτ, σε άρθρο του στην Yenicag πριν μερικές ημέρες, σχολιάζοντας την πολιτική του τουρκικού ισλαμιστικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ αναφορικά με τους Κούρδους, υποστήριξε ότι το προεδρικό σύστημα αποσκοπεί στην δημιουργία μίας τουρκο-κουρδικής ομοσπονδίας.
Συγκεκριμένα αναφέρεται στην δήλωση του βουλευτή Ενσαρίογλου ότι η ιρακινή πόλη Σιντζάρ (ή Σινγκάλ), δηλαδή η πόλη των Γιαζίντι στο βορειοδυτικό Ιράκ, είναι τμήμα του Κουρδιστάν και ότι το ΡΚΚ προσπαθεί να διαμελίσει το Κουρδιστάν.
Παραθέτει την απάντηση του δημοσιογράφου Μεχμέτ Αλί Γκιουλέρ, σύμφωνα με τον οποίο, βάσει των δηλώσεων του Ενσαρίογλου, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι το ΑΚΡ δεν είναι ενάντια στης δημιουργία ενός Κουρδιστάν στα νότια της χώρας.
Αυτό στο οποίο εναντιώνεται είναι η δημιουργία ενός Κουρδιστάν υπό το ΡΚΚ.
Η δημιουργία ενός Κουρδιστάν υπό τον Μπαρζάνι είναι σύμφωνη με το Σχέδιο του ΑΚΡ και των ΗΠΑ [αυτό το φαντάστηκε ο Τούρκος, δεν έχουν τέτοια σχέδια οι ΗΠΑ] για μία Μεγάλη Μέση Ανατολή, το οποίο εξ αρχής στόχευε σε μία τουρκο-κουρδική ομοσπονδία.
Που είναι ο λάκκος; Απλό, πάρα πολύ απλό.
Να φτιαχτεί κουρδικό κράτος στο βόρειο Ιράκ, ίσως και στη βόρεια Συρία, κι όλο αυτό αφού αποσχισθεί από τις αραβικές χώρες να ενωθεί με την Τουρκία σε μια μεγάλη τουρκο-κουρδική ομοσπονδία.
ΕΡΩΤΗΜΑ: Γιατί οι Κούρδοι αντί να έχουν δικό τους κράτος να πάνε και να κάνουν ομοσπονδία με τους Τούρκους; Αυτό δεν απαντάται. Έχει όμως ενδιαφέρον ότι σε αυτή τη «βρωμιά» πρωταγωνιστεί ο τουρκόφιλος κοτζαμπάσης που παριστάνει τον πρόεδρο του ιρακινού Κουρδιστάν, ο Μασούντ Μπαρζανί.
Και ο Κεμάλ είχε υποσχεθεί στους Κούρδους τουρκο-κουρδική ομοσπονδία εάν τον βοηθούσαν να διώξει τους Έλληνες από τη Μικρά Ασία. Κι αφού νίκησαν το 1922 τους Έλληνες στον πόλεμο, ύστερα ο Κεμάλ στράφηκε κατά των Κούρδων και τους σφαγίασε. Όπως ήταν αναμενόμενο, ουδέποτε υπήρξε αυτή η ομοσπονδία.
Κατηγορία Πολιτική

 

 

 

 
Μπαλαούρας | Πήρα τη 13η σύνταξη αλλά την επέστρεψαΠολλά ερωτήματα για το πώς και σε ποιους χορηγήθηκε η «13η σύνταξη» εγείρονται από την αποκάλυψη ότι μεταξύ αυτών που το πήραν ήταν και ο εν ενεργεία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας.
Όπως έγινε γνωστό, στον κύριο Μπαλαούρα πιστώθηκαν αυτόματα τα 300 ευρώ, ανεξαρτήτως του γεγονότος πως αμείβεται με το μισθό του βουλευτή.
Ο ίδιος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί πως το γεγονός έγινε αυτομάτως από το σύστημα, χωρίς ο ίδιος να αιτηθεί κάτι ανάλογο, όπως έγινε δηλαδή για όλους τους συνταξιούχους που πήραν το βοήθημα. Αυτό, λέει ο κύριος Μπαλαούρας συνέβη γιατί αμέσως μετά την εκλογή του ως βουλευτής, η σύνταξή του περικόπηκε δραστικά.

«Η ΗΔΙΚΑ βλέπει τις συντάξεις και θεωρώντας ότι είμαι χαμηλοσυνταξιούχος, το σύστημα αυτόματα μου έδωσε αυτό το ποσό», είπε το πρωί της Πέμπτης μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Μόλις το συνειδητοποίησα, λέει ο κύριος Μπαλαούρας, δώρισα το ποσό στο Ταμείο Αλληλεγγύης του Συλλόγου Συνταξιούχων της ΤτΕ και στο Απεργιακό Ταμείο του Συλλόγου Υπαλλήλων ΤτΕ, όπου κατέθεσα 150 στο καθένα, ενημερώνοντας παράλληλα με επιστολή τον Σύλλογο της Τραπέζης της Ελλάδος. «Εγώ το έμαθα τέλος Γεννάρη, και είδα με έκπληξη γιατί δεν το είχα συνειδητοποιήσει ότι έλαβα και εγώ το επίδομα αυτό. Στον ασφαλιστικό φορέα που ανήκω, έστειλα αμέσως επιστολή, λέγοντας ότι όταν μου πιστωθούν θα τα δώσω το μισό ποσό στο Απεργιακό Ταμείο του Συλλόγου Υπαλλήλων ΤτΕ και το άλλο μισό στο Ταμείο Αλληλεγγύης», είπε, προσθέτοντας: «Δεν είναι μόνο το νόμιμο, αλλά και το ηθικό. Εγώ πήρα το ποσό από τον ασφαλιστικό φορέα και τα έδωσα πίσω σε αυτόν», είπε.
Κατηγορία Πολιτική
 
Εδώ και μερικά χρόνια, ο κ. Τσίπρας γιορτάζει με τον δικό του τρόπο… την Επανάσταση του 1821!
Κάθε Μάρτιο, ο κ. Τσίπρας φοράει τα… φυσεκλίκια του και λαμβάνει μέρος στο ετήσιο συνέδριο του δικτύου Transform Europe. Το έκανε τον καιρό του αντιμνημονιακού οίστρου, το κάνει και στα χρόνια του δικού του μνημονίου.
Δηλαδή, την ώρα που εφαρμόζει το πιο σκληρό μνημόνιο, κάνει ένα διάλειμμα για να εκφωνήσει πύρινες ομιλίες κατά του μνημονίου.
Φέτος, στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο «Λα Σαπιέντσα» της Ρώμης, στο συνέδριο του συγκεκριμένου δικτύου, κήρυξε ξανά τον πόλεμο στον «Νεοφιλελευθερισμό που έχει σχεδόν καταβροχθίσει την Ευρώπη», θυμήθηκε την «συστηματική επίθεση του κεφαλαίου εναντίον της εργασίας», ενημέρωσε ότι «η Ευρώπη έχει παραδοθεί στο ΔΝΤ» (το οποίο ο ίδιος παρακαλά να επιστρέψει), διακήρυξε ότι είναι αποφασισμένος να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και έφθασε στο σημείο να πει πως «το καλοκαίρι του 2015 κάναμε την πολιτική επιλογή να μην τινάξουμε την Ελλάδα σε κομμάτια, αλλά δεν συμφωνήσαμε να αναλάβουμε την κυριότητα των αποτυχημένων προγραμμάτων και των πολιτικών τους».

Δηλαδή, εφαρμόζουν τα αποτυχημένα προγράμματα (που θα… καταργούσαν), αλλά δεν συμφωνούν!
Βέβαια, το φετινό θέμα ήταν αρκετά… λάιτ για να το αντέξει ο μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ – κάτι σαν… έκθεση ιδεών: «Μια Ευρώπη για τον Λαό από τον Λαό».
Τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ πιο «επαναστατικά»:
Τον Μάρτιο του 2011, το συγκεκριμένο διεθνές συνέδριο είχε διοργανωθεί στην Αθήνα, στο Σινέ Κεραμεικός, σε συνεργασία με τον Ινστιτούτο «Ν. Πουλαντζάς» και το θέμα του ήταν «Δημόσιο χρέος και πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη – η απάντηση της ευρωπαϊκής αριστεράς».
Τότε, οι «στόχοι» ήταν διαφορετικοί – να καταργηθεί το μνημόνιο που «δεν είναι μονόδρομος», να γίνει περικοπή του χρέους και όχι ρύθμιση, να νικηθεί ο νεοφιλελευθερισμός, να πολεμηθεί το ευρωπαϊκό σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, να αντιμετωπιστεί η «εισβολή» του ΔΝΤ.
Όπως είχε πει τότε ο κ. Τσίπρας, «στόχος πρέπει να είναι όχι μία μερική και βραχύβια ρύθμιση του συσσωρευμένου χρέους, αλλά η απεμπλοκή της χώρας μας από την παγίδα του χρέους και από τον φαύλο κύκλο χρέος-λιτότητα-ύφεση. Και η μέθοδος που προτείνουμε εμείς είναι η διαπραγμάτευση αυτή να γίνει υπό την πίεση του λαϊκού παράγοντα, με τον λαϊκό παράγοντα στο προσκήνιο, με το κοινωνικό κίνημα να διεκδικεί ένα άλλο πλαίσιο και ένα άλλο συγκροτημένο σχέδιο ριζικής αναδιανομής του πλούτου, αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης».
Τότε, είχαν συμμετάσχει όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη – Τσακαλώτος, Σταθάκης, Βίτσας, Δραγασάκης, Δούρου, Λαφαζάνης, Μπανιάς, Κοτζιάς, Μηλιός, Παπαδημούλης, Σακοράφα, Τόλιος, Χουντής και βέβαια ο Βαρουφάκης.
Τον Μάρτιο του 2014, το Συνέδριο είχε πραγματοποιηθεί στο Δουβλίνο, όπου, βέβαια, είχε σπεύσει ο κ. Τσίπρας, ο οποίος τότε είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για «σκηνοθετημένο success story» (φέτος, στη Ρώμη, παρουσίασε το δικό του, φθάνοντας στο σημείο να πει πως «τερματίσαμε την ύφεση», «η οικονομία υπεραπόδωσε» και «έχουμε αφήσει πίσω μας το κυρίως βάρος του μνημονίου»)!
Και είχε δηλώσει πως η επερχόμενη νίκη του «θα συμπαρασύρει την προσπάθειά τους να μετονομάσουν τις περικοπές, τους φόρους, την ουσιαστική δήμευση της ατομικής ιδιοκτησίας και τη βίαιη κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου σε πρωτογενές πλεόνασμα. Την προσπάθειά τους να μας πείσουν ότι το Μνημόνιο πέτυχε. Και τώρα τελειώνει».
Φέτος δηλαδή καυχήθηκε για όσα είχε το 2014 κατηγορήσει την τότε κυβέρνηση…
Τότε (το 2014), διαμαρτυρόταν ο κ. Τσίπρας επειδή η τρόικα είχε στην ανακοίνωσή της αναφέρει «δημοσιονομικά μέτρα που έχουν προγραμματιστεί για το 2014».
Φέτος, ετοιμάζεται να ψηφίσει μέτρα για… το 2019!
«Ας μας πουν», είχε πει (το 2014) ο κ. Τσίπρας «αν όλα πηγαίνουν καλά, γιατί μονιμοποιείται η περίφημη «εισφορά αλληλεγγύης»; (την οποία ο ίδιος μονιμοποίησε και αύξησε).
«Ας μας πουν», είχε επίσης πει, «γιατί, πριν από λίγες μέρες, με κυβερνητική εντολή, οι επικεφαλής των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και των μετοχικών ταμείων των ενόπλων δυνάμεων, υποχρεώθηκαν να συναντήσουν την τρόικα; Μήπως γιατί η τρόικα απαιτεί την ενοποίηση όλων των φορέων επικουρικής ασφάλισης σ’ ένα ταμείο και, συνεπώς, οι σημερινές επικουρικές συντάξεις μετρούν μέρες;» (Κάτι που ο ίδιος και ουδείς άλλος έπραξε!)
Και ιδού τι άλλο είχε πει σ’ εκείνο το συνέδριο ο κ. Τσίπρας:  
«Παίξτε τα ρέστα σας, τινάξτε τις τσέπες σας, ότι και να κάνετε στις 25 Μάη θα χάσετε. Τους προειδοποιούμε: Κανείς δεν μπορεί να παραπλανήσει ένα λαό που έχει πάρει την ιστορική απόφαση ν’ αλλάξει τη μοίρα του. Να πάρει τις τύχες του στα χέρια του. Με κυβέρνηση της Αριστεράς, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και τους ενημερώνουμε: Καμία συμφωνία, προφορική ή γραπτή, όποια ονομασία κι αν έχει, δεν δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση του λαού και του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα της χώρας και την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει λαϊκή εντολή για τέλος στη λιτότητα και τα Μνημόνια».
Μάλιστα! Αυτά έλεγε ο κ. Τσίπρας τον Μάρτιο του 2014! (Αλλά σήμερα θέλει την αντιπολίτευση να ψηφίζει τα μνημόνιά του!)
Σημειώστε επίσης, ότι σ’ εκείνη την ομιλία του ο κ. Τσίπρας τα είχε βάλει και με τον Σουλτς – τον οποίο τώρα περιμένει πώς και πώς να γίνει καγκελάριος!
«Δεν είναι», είχε πει, «άραγε, προεκλογική υποκρισία να ανησυχεί κάποιος στα λόγια για την άνοδο της ακροδεξιάς και του νεοναζισμού στην Ευρώπη και, την ίδια στιγμή, να συνεργάζεται μαζί τους στην Ουκρανία; Δεν είναι μεγίστη υποκρισία όσα είπε προχθές ο κ. Σουλτς; Και αναφέρομαι στον κ. Σουλτς, διότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μάλλον δεν ανησυχεί για τίποτα». (Την οποία Ουκρανία ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε προσφάτως και επισήμως)…
Το 2014, τον Νοέμβριο, ο κ. Τσίπρας είχε ξαναμιλήσει σε συνέδριο του Transform Europe!, αυτή τη φορά προερχόμενος από το ιδρυτικό συνέδριο των Podemos. Μετά τη Μαδρίτη, πήγε στη Φλωρεντία και μίλησε με θέμα «Η Ευρώπη, η λιτότητα, η τρόικα, η κρίση της σοσιαλδημοκρατίας και η σχέση με τα συνδικάτα».
Και είχε πει: «Σ’ αυτή την προσπάθεια η συσπείρωση για την «Άλλη Ευρώπη», μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. Γιατί η νέα Ευρωπαϊκή Αριστερά αποτελεί τη μόνη αντίρροπη δύναμη στο μερκελισμό»! (Τώρα συζητά με την Μέρκελ Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο!)
Τον Μάρτιο του 2016, το συνέδριο πάλι φιλοξενήθηκε στην Αθήνα. Θέμα,
«Συμμαχία ενάντια στη λιτότητα για τη δημοκρατία στην Ευρώπη». Και νάτοι πάλι Δραγασάκης, Τσακαλώτος, μαζί με μερικούς «καινούργιους» (Μουζάλας, Κατρούγκαλος), αφού οι πολλοί από τους παλιούς έχουν κόψει ρόδα μυρωμένα.
Φυσικά, πάλι κεντρικός ομιλητής ο κ. Τσίπρας, που μίλησε γενικόλογα και για την ανάγκη «να δώσουμε τη μάχη για την ανάκτηση της ηγεμονίας των ιδεών της αριστεράς», «για την αλλαγή στην Ευρώπη», για τον αγώνα «ενάντια στη λιτότητα και στο νεοφιλελευθερισμό».
Δεν παρέλειψε, βέβαια, και πέρσι (όπως έπραξε και φέτος) να… διαγνώσει την «υπαρξιακή κρίση» της Ευρώπης.
Και, όπως και φέτος, αναφέρθηκε στο (στοιχειωμένο μάλλον για τον ΣΡΥΙΖΑ) καλοκαίρι του 2015, ωραιοποιώντας το: «Στις 12 Ιουλίου η Ελλάδα και η Ευρώπη άντεξαν, δεν έπεσαν στην παγίδα των πιο ακραίων σεναρίων, η στάση της κυβέρνησης της αριστεράς άνοιξε ρωγμές στο τείχος του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη, έριξε έναν σπόρο».
Προφανώς εννοούσε τον «σπόρο» των αιώνιων μνημονίων…
 
elzoni.gr
Κατηγορία Πολιτική
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 15

Εκπαιδευτικά Νέα