Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Νοέμβριος 2017 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr
 
 
Με μαχητικό τρόπο διαδήλωσαν οι κάτοικοι της Λήμνου κατά της αύξησης του ΦΠΑ στο 24%, ενώνοντας την φωνή τους με τα υπόλοιπα νησιά του Β. Αιγαίου.

Στην Λήμνο φορείς του νησιού, επαγγελματίες και απλοί πολίτες, συγκεντρώθηκαν σήμερα στις 11:00 το πρωί στο λιμάνι της Μύρινας μπροστά από το Δημαρχείο.


Η συντονιστική επιτροπή με μια φωνή, αποφάσισε ότι από όλα νησιά του Αιγαίου, στις 18 Δεκεμβρίου την ήμερα της συζήτησης στην Βουλή για τον προϋπολογισμού να είναι εκεί.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Έπαρχος του νησιού, «Αλέξη τα ταμπούρλα θα τα χτυπάμε εμείς και θα χορεύεις εσύ»!

Υπήρξε καθολικό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων, τράπεζες και αρκετές υπηρεσίες, έβαλαν λουκέτο και ένωσαν τις φωνές τους με τα υπόλοιπα νησιά του Β. Αιγαίου.
 
moriaaaΈνας Αφγανός μετανάστης έχασε την ζωή του και τρεις, επίσης αφγανικής καταγωγής, τραυματίστηκαν στη διάρκεια συμπλοκής σε σπίτι που διέμεναν στο χωριό Πάμφυλα της Λέσβου
O άνδρας που έπεσε νεκρός ήταν γνώριμος στην Αστυνομία και είχε πρόσφατα αποφυλακισθεί αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης καταδικασμένος για παράνομη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων έναντι αμοιβής το καλοκαίρι του 2015, από τη βόρεια Λέσβο στη Μυτιλήνη σε συνεργασία με Έλληνα ο οποίος επίσης καταδικάστηκε.

Ο άνδρας δεν εργαζόταν, φαίνεται όμως πως «νοίκιαζε» σε αγροτικές εργασίες ομοεθνείς συμπατριώτες του που είχαν εγκατασταθεί σε παλιά σπίτια στο χωριό, ακόμα και σε κελιά στην Εκκλησία του χωριού. Οι κάτοικοι λένε επίσης ότι στα σπίτια αυτά διέμεναν και Αφγανοί μετανάστες που είχαν πρόσφατα έρθει στο νησί και έβρισκαν στέγη αντί του γνωστού καταυλισμού της Μόριας που απέχει περί τα τέσσερα χιλιόμετρα από τα Πάμφυλα.
Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν περίπου στις 6:30 το απόγευμα. Αυτόπτης μάρτυρας μιλάει για περίπου 30 άτομα που χτυπιόταν άγρια μεταξύ τους. Κάποιοι από αυτούς ήταν με το μέρος του θύματος και κάποιοι αντίθετοι σε αυτόν.
Το θύμα έφυγε τρέχοντας από το σημείο των συγκρούσεων και οι μαρτυρίες Ελλήνων περιοίκων συμφωνούν ότι ένας Αφγανός άρχισε να τον κυνηγά. Όπως όλα δείχνουν, περίπου 300 μέτρα πιο πάνω σε ένα από τα σοκάκια του χωριού τον πρόλαβε και του κατάφερε πολλές μαχαιριές στο στήθος.
Κατά τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν, όλοι με μαχαιριές, άλλοι τρεις Αφγανοί οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης όπου και μέχρι τώρα νοσηλεύονται. Θεωρείται όμως ότι υπάρχουν και άλλοι ελαφρότερα τραυματίες που διέφυγαν στα γύρω κτήματα. Στα ελαιοκτήματα θεωρείται ότι διέφυγαν και πολλοί από τους Αφγανούς μετανάστες ιδιαίτερα όσοι έχουν διαφύγει από τη Μόρια.
Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί 11 Αφγανοί όλοι μέσα από σπίτια στο χωριό, ενώ η επιχείρηση της Αστυνομίας συνεχίζεται.
Στις 9:30 το βράδυ στην αυλή ενός από τα σπίτια που διέμεναν μετανάστες βρέθηκε πεταμένο ένα ματωμένο μαχαίρι το οποίο θεωρείται ότι είναι το όργανο του εγκλήματος. Επίσης βρέθηκαν πεταμένα και ματωμένα ρούχα πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα ο δράστης άλλαξε ρούχα.
Οι Αφγανοί μετανάστες συνεπλάκησαν μεταξύ τους για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.
Οι τρεις τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου και νοσηλεύονται
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 


Δελτίο Τύπου
Της 7ης Νοέμβρη 2017

Ο π. Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης, έχοντας εκφράσει επανειλημμένως το ενδιαφέρον του για τον αγροτικό κόσμο της Π.Ε. Καβάλας και βρισκόμενος σε διαρκή επικοινωνία με τον π. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεώργιο Καρασμάνη, θα ήθελε να προβεί στο παρακάτω σχολιασμό των όσων συμβαίνουν σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα της Ελληνικής οικονομίας.

Όπως αναφέρει και ο π. Υπουργός στο από 30/10/2017 σχόλιο, ο νυν Υπουργός κ. Αποστόλου ψεύδεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε παραπλανά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Αυτό τον καιρό προσπαθεί να πείσει τον αγροτικό κόσμο πως για πρώτη φόρα θα υπάρξει «χρονοδιάγραμμα πληρωμών». Όπως όμως είναι γνωστό σε όλους τους παραγωγούς, από τότε που υπάρχει η ΚΑΠ ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι υποχρέωση του κάθε υπουργού να πληρώνει την  προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης κάθε χρόνο τον Οκτώβριο και την εκκαθάρισή της, τον Δεκέμβριο. Μάλιστα, η προκάτοχος Κυβέρνησή μας πλήρωνε με αυτό ακριβώς το χρονοδιάγραμμα την ενιαία ενίσχυση χωρίς καμία απολύτως περικοπή, σε αντίθεση με ό,τι κάνει η σημερινή περικόπτοντας 8,5 % εξαιτίας κατάφωρων σφαλμάτων του 2015.
Επίσης, ο κ. Αποστόλου δηλώνει απερίφραστα πως για τρίτη χρονιά θα πληρωθούν εγκαίρως τα δισεκατομμύρια των αγροτικών ενισχύσεων. Μάλλον φαίνεται να αγνοεί τα όσα εκτυλίχθηκαν το 2015-2016, όταν λόγω αδικαιολόγητων καθυστερήσεων η μη έγκυρη καταβολή καθυστερούσε την επόμενη και έφτασε να πληρωθεί το «πρασίνισμα» του 2015 το Μάιο του 2016. Τα ίδια προφανώς ισχύουν για τις ενισχύσεις του 2016 και δεν προβλέπεται να αλλάξουν…
Επιπροσθέτως, δεν «κινείται» φύλλο για την ένταξη των 3122 επιλαχόντων νέων αγροτών, κάτι το οποίο, όμως, επετεύχθη επί υπουργίας του κ. Καρασμάνη, όταν πληρώθηκαν μαζί δικαιούχοι και 3224 επιλαχόντες. Η σημερινή Κυβέρνηση ανακοίνωσε τους δικαιούχους, αλλά για τους επιλαχόντες ούτε λόγος…
Η συγκυβέρνηση της διετίας 2012-2014 πήρε μια απόφαση προβλεπόμενη από τους κοινοτικούς Κανονισμούς, αυξάνοντας την αξία των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των νέων αγροτών, μέχρι το ανώτατο ύψος δικαιώματος κάθε Περιφέρειας. Αυτήν την απόφαση ο κύριος Αποστόλου δεν την εφάρμοσε. Και, όταν το Μάη του ΄16 τον έφεραν βουλευτές στη Βουλή, από το Βήμα δεσμεύτηκε ότι θα την εφαρμόσει. Τελειώνει σε δυο μήνες και το ΄17 και δεν έχει εφαρμόσει απολύτως τίποτα…
Κλείνοντας, πρέπει να γίνει ευρέως γνωστό πως τρία χρόνια περίπου 6,5 δις ευρώ (6 δις του ΠΑΑ 2014-2020 και 520 εκ. του Προγράμματος Αλιείας) παραμένουν αναξιοποίητα και ο κύριος υπεύθυνος αυτής της κατάστασης είναι ο νυν Υπουργός, καθώς για ανεξήγητους λόγους δεν «καταφέρνει» να τα απορροφήσει.
Είναι λυπηρό σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την ελληνική αγροτιά να μη γίνονται βήματα προς τη διευκόλυνση και την αρωγή των ανθρώπων που τη στηρίζουν και ζουν από αυτή. Τουναντίον, η πλήρης αδιαφορία και η αναποτελεσματικότητα ορισμένων συμβάλει στη περαιτέρω επιδείνωση των δεδομένων που την αφορούν.
Ένα αποφασιστικό βήμα για την αλλάγη των δεδομένων αυτών κρίνεται επιτακτικό…
 
 
Με εκτίμηση,
π. Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας
Γιάννης Πάσχαλίδης
 
 
«Δεν θα αφήσουμε το νησί να μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης» διαμηνύει το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού - «Κόκκινο πανί» ο Μουζάλας - Του ζητούν να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του και προειδοποιούν ότι δεν θα ανεχθούν νέο εκβιασμό για τη δημιουργία νέας δομής
Την έντονη αντίδραση του «στις πολιτικές που επιθυμούν να μετατρέψουν τη Λέσβο, το νησί της ανθρωπιάς, της ειρήνης και της αλληλεγγύης, αλλά και γενικότερα την ελληνική μεθόριο, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και καταρράκωσης κάθε ανθρώπινης αξιοπρέπειας» εκφράζει με απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου.
 

Και τούτο, δεδομένου του ότι στο νησί σήμερα και συγκεκριμένα στην πόλη της Μυτιλήνης, με πληθυσμό περί τις 30.000 κατοίκους, σε διάφορες επίσημες και ανεπίσημες δομές, ζουν επίσημα περισσότεροι από 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Στο σύνολο τους έχουν εγκλωβιστεί λόγω της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και αναμένουν να εξεταστεί το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλλει. Ας σημειωθεί, ότι ο αριθμός των εγκλωβισμένων αυξάνεται διαρκώς, και μάλιστα διπλασιάσθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες λόγω της αύξησης των προσφυγικών ροών προς το νησί. Όπως αναφέρει το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου: «- Διαπιστώνοντας την παντελή απουσία πολιτικής βούλησης για την πραγματοποίηση της αποσυμφόρησης της Λέσβου, όπως πασιφανέστατα προκύπτει και από τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, όπου συζητήθηκε η διαχείριση των προσφυγικών ροών - Βλέποντας με αγανάκτηση τον στυγνό - πλέον - εκβιασμό που υφίσταται η τοπική κοινωνία μέσα από την αδράνεια του αρμόδιου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και γενικότερα της κυβέρνησης - Θεωρώντας αντισυνταγματικό και σαφέστατα αναποτελεσματικό το μέτρο του γεωγραφικού περιορισμού, το οποίο μετατοπίζει όλο το βάρος διαχείρισης του προβλήματος στα νησιά, καθιστώντας κατ' ουσίαν τους συμπολίτες μας πολίτες δεύτερης κατηγορίας - Έχοντας χρέος να προστατεύσει την κοινωνική συνοχή στην ακριτική και κατά συνέπεια κρίσιμης εθνικής σημασίας περιοχή της Λέσβου - Επιδιώκοντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο και αρνούμενοι να χαθούν και άλλες ανθρώπινες ζωές.». Βάσει των παραπάνω, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε:
«- Να απαιτήσει από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση την άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση όλων των δομών φιλοξενίας, τη διατήρηση του αριθμού αιτούντων άσυλο που μπορούν να φιλοξενηθούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και με ασφάλεια από τις υφιστάμενες δομές και τη μεταφορά του πλεονάζοντος πληθυσμού σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα. - Να δηλώσει κατηγορηματικά την αντίθεσή του στην δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής φιλοξενίας, αλλά και στην σχεδιαζόμενη χρησιμοποίηση πλωτών κέντρων. - Να ζητήσει α) την διερεύνηση των καταγγελιών ότι ΜΚΟ ή ορισμένα μέλη τους έχουν διασυνδέσεις με διακινητές, β) αστυνόμευση στα σημεία όπου βγαίνουν οι βάρκες με πρόσφυγες-μετανάστες, για να ελεγχθεί αν υπάρχουν άτομα που, όπως καταγγέλλεται, τους κατευθύνουν. - Να αντισταθεί δυναμικά με κάθε τρόπο στην προσπάθεια μετατροπής της Λέσβου από το νησί της ανθρωπιάς, της ειρήνης και της αλληλεγγύης σε νησί φυλακή για χιλιάδες ανθρώπους - Να αντισταθεί με κάθε τρόπο στον διαφαινόμενο κίνδυνο να διαρραγεί η κοινωνική συνοχή και να καταστραφεί η τοπική κοινωνία, με βάση το συμφέρον του τόπου μας. - Να κλιμακώσει δυναμικά τις κινητοποιήσεις σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων σε περίπτωση που η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί και δεν γίνει σεβαστή η βούληση της τοπικής κοινωνίας - Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης στα αιτήματα μας, να καλέσει το λαό της Λέσβου σε μαζική ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ευρωπαϊκής πολιτικής του γεωγραφικού περιορισμού αλλά και της κυβερνητικής αδράνειας». Όπως τονίζεται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, «τους καλοκαιρινούς μήνες του 2015 η Λέσβος με το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, αντιμετώπισε μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις για λογαριασμό της Ελλάδας και ολόκληρης της Ευρώπης.
Η τοπική κοινωνία με την καθοριστική και πολύπλευρη δράση του Δήμου Λέσβου, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και έπραξαν αυτό που επέβαλλε το ανθρωπιστικό καθήκον, συγκλονίζοντας την παγκόσμια κοινότητα, η οποία χαρακτήρισε τη Λέσβο το νησί της ανθρωπιάς, της ειρήνης και της αλληλεγγύης». Όμως, συνεχίζει η απόφαση, «δύο χρόνια μετά την κρίση του 2015, οι υποσχέσεις από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποσυμφόρηση των νησιών και αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος, δεν έχουν εκπληρωθεί. Παράλληλα, η εφαρμοζόμενη από την ελληνική κυβέρνηση Ευρωπαϊκή πολιτική, που επιβάλλει τον γεωγραφικό περιορισμό, προκαλεί τον αποκλεισμό των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο και συνεπώς τη σταδιακή μετατροπή του νησιού μας σε ένα νησί φυλακή, γεγονός για το οποίο έγκαιρα και με κάθε πρόσφορο τρόπο είχαμε προειδοποιήσει τους αρμόδιους παράγοντες». Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, «οι συνθήκες κρίσης του 2015 έχουν παρέλθει και η κατάσταση σε σχέση με το προσφυγικό/μεταναστευτικό έχει αλλάξει ριζικά. Γι΄ αυτό το λόγο, πιστοί στο καθήκον της προστασίας του νησιού μας, αλλά και στο ανθρωπιστικό μας καθήκον πέρα και πάνω από κάθε πολιτική ή άλλη σκοπιμότητα, θεωρούμε χρέος μας να αντιδράσουμε δυναμικά, μαζικά, υπεύθυνα και υπερκομματικά στις πολιτικές που επιθυμούν να μετατρέψουν τη Λέσβο, το νησί της ανθρωπιάς, της ειρήνης και της αλληλεγγύης, αλλά και γενικότερα την ελληνική μεθόριο σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και καταρράκωσης κάθε ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
 
25b2916b5c49db617f52fa5ea48efee7-42-696x458Επεισόδια σημειώθηκαν τα ξημερώματα, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Χίο, μεταξύ προσφύγων και μεταναστών διαφορετικών εθνοτήτων.
Σύμφωνα με τον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, τα επεισόδια ξεκίνησαν με ασήμαντη αφορμή, όταν ένας Σύρος προσπάθησε να περάσει ανάμεσα από ομάδα Αφγανών. Ακολούθησε καυγάς, που εξελίχθηκε σε πετροπόλεμο.

Άμεσα επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες προσπάθησαν να βάλουν τον κόσμο στα κοντέινερ, προκειμένου να τον προφυλάξουν. Παράλληλα, ο διοικητής του Κέντρου έδωσε εντολή για εκκένωση του χώρου από τους εργαζόμενους, φοβούμενος επέκταση των επεισοδίων.
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης της αστυνομίας συνελήφθησαν τρία άτομα, ο ένας εκ των οποίων έφερε και μαχαίρι. Οι τρεις συλλήψεις έρχονται να προστεθούν σε άλλες 11 και 25 προσαγωγές που έγιναν χθες.
Επίσης, πέντε άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Εκπαιδευτικά Νέα