Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιούλιος 2016 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr
 
orduΝέο αντάρτικο χτύπημα στον Πόντο την Κυριακή. Τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και ακόμα δύο τραυματίστηκαν σε αντάρτικο χτύπημα στα Κοτύωρα, τουρκικά Ορντού, μεταξύ Σαμψούντας και Τραπεζούντας.
 
Σύμφωνα με τη Daily Sabah, το χτύπημα πραγματοποιήθηκε από αντάρτες του PKK. Το τοπικό αντάρτικο στον Πόντο αποδίδεται στο PKK κι αυτό είναι αληθές αν και οι Πόντιοι αντάρτες δεν είναι Κούρδοι.
Νωρίτερα είχε προηγηθεί επιχείριση των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Μεσουδιέ, ελληνικά Μελέτιος ή Μήλας, στην ευρύτερη περιοχή της Ορντού, ύστερα από
πληροφορίες ότι είχαν εντοπιστεί αντάρτες να κινούνται.
Ο κυβερνήτης της Ορντού, Ιφράν Μπαλκανλιόγλου (İfran Balkanlıoğlu) είπε ότι η (αντάρτικη) ομάδα εκτιμάται ότι αποτελούνταν από 4-5 «τρομοκράτες» που άνοιξαν πυρ μέσα από το δάσος ενώ περνούσαν οι στρατιώτες.
Πόντιοι αντάρτες σκότωσαν Τούρκους στρατιώτες στα Κοτύωρα (φωτο)
Στην περιοχή έφτασε και ο διοικητής της τοπικής χωροφυλακής και, όπως μεταδίδει η Daily Sabah, μεγάλη επιχείριση του στρατού βρίσκεται σε εξέλιξη για να συλληφθούν οι αντάρτες.
Σύμφωνα με φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Twitter, οι Τούρκοι στρατιώτες ήταν μέσα σε τεθωρακισμένο, το οποίο χτυπήθηκε και κατρακύλησε.

Δείτε την εικόνα:

pontos_xtipima_tourkia
Οι Τούρκοι αναρτούν φωτογραφίες στο Twitter που δείχνουν τους ντόπιους στη Μεσουδιέ (Μελέτιος ή Μήλας) να προσφέρουν τροφή στους Τούρκους στρατιώτες, προσπαθώντας να τονίσουν ότι ο πληθυσμός είναι με το μέρος του στρατού κι όχι με τους αντάρτες.
pontos_tourkoi
Επίσης οι Τούρκοι ανάρτησαν και φωτογραφίες από την επιχείριση του τουρκικού στρατού για τον εντοπισμό των ανταρτών που τους χτύπησαν:
tourkoi_stratiotes_pontos

Τι συμβαίνει στον Πόντο

Από τον Μάιο του 2016 το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) έχει ως στρατηγικό του στόχο το «άνοιγμα» στον Πόντο.
Στόχος είναι να προσελκυθούν κυρίως αριστεροί και αριστερογενείς πληθυσμοί της περιοχής και λιγότερο άλλες εθνοτικές ομάδες που ζουν εκεί, όπως Λαζοί, ελληνόφωνοι και αρμενόφωνοι μουσουλμάνοι, Γεωργιανοί κ.ά.
Άλλωστε, η δράση του στην περιοχή της Κερασούντας και της Αργυρούπολης, όπου δεν υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία από αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες, επαληθεύει το προαναφερθέν.
Επίσης, η δράση του PKK στην περιοχή του Πόντου εντάσσεται στη στρατηγική του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος να απαξιώσει το κράτος και να δημιουργήσει εντυπώσεις στον τουρκικό λαό αλλά και διεθνώς, για να ασκήσει πίεση στην τουρκική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση επίλυσης του κουρδικού με ειρηνικά μέσα.

Στις 5 Ιουνίου είχαμε πολύνεκρο αντάρτικο χτύπημα στον Πόντο

Όπως μετέδωσε στις αρχές Ιουνίου το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF, το Ενωμένο Λαϊκό Επαναστατικό Κίνημα (HBDH) ανακοίνωσε ότι αντάρτες του χτύπησαν στις 5 Ιουνίου ένα λεωφορειάκι της τουρκικής χωροφυλακής μεταξύ Τραπεζούντας και Γκιμισχανά ή Κιουμουσχανά (Αργυρόπολις) του Πόντου.
Από την αντάρτικη επίθεση καταστράφηκε πλήρως το λεωφορειάκι και έξι υψηλόβαθμοι Τούρκοι αστυνομικοί που ταξίδευαν με αυτό σκοτώθηκαν.
Οι τουρκικές δυνάμεις έκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο για 3 ώρες και αναζητούσαν τους δράστες της επίθεσης.
Αντάρτες του HBDH χτύπησαν και μια μονάδα του τουρκικού στρατού στην περιοχή της Αντιόχειας.
Οι απώλειες των Τούρκων από αυτή την επίθεση δεν έγιναν γνωστές, ωστόσο, η ομάδα των ανταρτών επέστρεψε στη βάση της δίχως απώλειες.
Το HBDH είναι μια οργάνωση ομπρέλα υπό τελεί υπό κουρδική διοίκηση και συγκεκριμένα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).
Αποτελείται από τις παράνομες στην Τουρκία οργανώσεις Τουρκικό Κομουνιστικό Κόμμα/Μαρξιστικό-Λενινιστικό (TKP/ML), το Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα (MLKP), το Επαναστατών Κομμουνιστών Κόμμα (DKP), το Τουρκικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα/Λενινιστικό (TKEP/L), το Μαοϊκό Κομμουνιστικό Κόμμα (MKP), την Τουρκική Ένωση Επαναστατών Κομμουνιστών (TİKB), τα Επαναστατικά Επιτελεία, και το Τουρκικό Απελευθερωτικό Κόμμα-Κίνημα (THKP-C).
Μέλη στις παραπάνω αριστερές επαναστατικές οργανώσεις είναι και πολλοί μειονοτικοί της Τουρκίας, οι οποίοι «απαγορεύεται» να δηλώνουν άλλη εθνότητα εκτός από την τουρκική, ενώ το HBDH έχει μεγάλη εξάπλωση στον Πόντο, του οποίου ο μουσουλμανικός πληθυσμός είναι εκτουρκισμένος και εξισλαμισμένος από αυτόχθονα έθνη της περιοχής, μεταξύ των οποίων και 2.000.000 Ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι που λόγω Ισλάμ γλίτωσαν τη γενοκτονία και τον ξεριζωμό πριν 100 χρόνια.
Κατηγορία Πολιτική
Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2016 01:20

Γεμίζουν πάλι τα νησιά με πρόσφυγες


Οι ελληνικές αρχές σε αρκετά νησιά στο Αιγαίο έχουν ζητήσει τηλήψη άμεσων μέτρων, για να αποτραπεί η αυξανόμενη ροή προσφύγων από την Τουρκία, αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα.
Μετά από την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης στην Τουρκία έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση των προσφύγων που επιχειρούν να περάσουν σε ελληνικά νησιά.
Με την τουριστική περίοδο στην κορύφωσή της, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, δήλωσε πριν από δύο ημέρες ότι χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να
αντιμετωπιστεί η διαρκής και εμφανώς αυξανόμενη ροή προσφύγων.
Μάλιστα, ένας διασώστης που εργάζεται στη Λέσβο ανέφερε ότι οι σκηνές που εκτυλίσσονται στο νησί έχουν αρχίσει να θυμίζουν τις ημέρες πριν από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τον περιορισμό των μαζικών αφίξεων προσφύγων.
Όμως, αυτή η συμφωνία που παρά τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει και το γεγονός ότι δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως, απειλείται σοβαρά. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατάρρευσης της συμφωνίας.
«Η μέχρι τώρα επιτυχία της είναι εύθραυστη. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει υπονοήσει αρκετές φορές ότι θέλει να την ακυρώσει», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Η ανησυχία για κάτι τέτοιο εντάθηκε στην Αθήνα και μετά από την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να ανακαλέσει τους Τούρκους αξιωματούχους που επέβλεπαν την εφαρμογή της συμφωνίας επί ελληνικού εδάφους.
Η εφημερίδα «Guardian» αναφέρεται και στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματούχων που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, σχολιάζοντας ότι το ζήτημα αυτό τροφοδότησε εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
«Η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αντιμέτωπη με το δίλημμα να ανταγωνιστεί την Τουρκία σε μία λεπτή φάση των συζητήσεων για την Κύπρο, προσπάθησε να βρει τη μέση λύση: υποσχέθηκε ότι οι οκτώ στρατιωτικοί θα έχουν δίκαιη ακρόαση υπό το ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά η Τουρκία έχει ισχυρό επιχείρημα για την έκδοσή τους», αναφέρει ακόμη η βρετανική εφημερίδα.
Πολλά όμως θα εξαρτηθούν, καταλήγει το δημοσίευμα, από το αν ο Ερντογάν υλοποιήσει την υπόσχεσή του για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία.
Κατηγορία Πολιτική
 
 
Σε εξέλιξη διαδήλωση υπέρ του Ερντογάν στη ΓερμανίαΑπαγόρευσαν στον τούρκο πρόεδρο να μιλήσει στους συγκεντρωμένους μέσω βιντεοσύνδεσης.
Περίπου 50.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν συγκεντρωθεί στην Κολονία, στη Γερμανία, για να υποστηρίξουν τον Ερντογάν μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.
Συγκεντρωμένοι στη δεξιά όχθη του Ρήνου, οι οπαδοί του ισλαμοσυντηρητικού αρχηγού του κράτους ανέμιζαν στην πλειονότητά τους τουρκικές σημαίες, σχηματίζοντας μια κόκκινη υφασμάτινη θάλασσα. Οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να τραγουδούν τον τουρκικό και στη συνέχεια το γερμανικό εθνικό ύμνο, προτού τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του πραξικοπήματος.
Σε όλες τις ομιλίες υπάρχουν αιχμές εναντίον των γερμανών πολιτικών και των τοποθετήσεών τους το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία, ενώ εκ των κεντρικών συνθημάτων που ακούγονται είναι αυτό υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία.
Λίγο πριν από την έναρξη της συγκέντρωσης, η τουρκική προεδρία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» μία απόφαση της ανώτατης δικαστικής αρχής στη Γερμανία, του Συνταγματικού Δικαστηρίου, να απαγορεύσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογά να απευθυνθεί απευθείας στους συγκεντρωμένους μέσω βιντεοσύνδεσης.
Από τη Δήμαρχο της Κολωνίας Χενριέτε Ρέκερ έχει δημιουργηθεί επιτελείο κρίσης σε πυροσβεστικό Σταθμό της περιοχής ώστε να είναι δυνατό, σε περίπτωση ανάγκης, να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος.
Οι συγκεντρώσεις περιφρουρούνται από δύναμη 2700 αστυνομικών, τόσο από το κρατίδιο όσο και από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία. Το Focus μεταφέρει χαρακτηριστική δήλωση αστυνομικού, ο οποίος συμμετέχει στην επιχείρηση: «Δεν μπορώ να το καταλάβω. Οι Τούρκοι στην Γερμανία αξιοποιούν όλα τα δημοκρατικά δικαιώματα για να διαδηλώσουν υπέρ ενός απολυταρχικού ηγέτη, ο οποίος θέλει να ακυρώσει τελείως τη Δημοκρατία στην πατρίδα τους».
Στην εκδήλωση παρευρίσκεται, παρά τις προειδοποιήσεις των γερμανικών αρχών, ο υπουργός Αθλητισμού και Νεολαίας Ακίφ Τσαγκατάι Κιλίτς, ο οποίος έχει μάλιστα γεννηθεί στην Γερμανία. Ο κ. Κιλίτς δήλωσε μάλιστα ότι η διαδήλωση των υποστηρικτών του Τούρκου Προέδρου αποτελεί μήνυμα ενότητας εναντίον των πραξικοπηματιών. «Βρισκόμαστε εδώ διότι οι συμπατριώτες μας στην Γερμανία υποστηρίζουν τη Δημοκρατία και τάσσονται κατά της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία. Το μήνυμα της εκδήλωσης είναι ότι στην Τουρκία όλα τα κόμματα και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αντιτίθενται από κοινού στο πραξικόπημα και θέλουν να υπερασπιστούν τη Δημοκρατία», τόνισε ο κ. Κιλίτς.
 
erdogan2
 
erdogan8
 
erdogan7
 
erdogan6
 
erdogan5
 
erdogan4
 
erdogan3

Οι αντιδιαδηλώσεις

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν πολλές μικρές ξεχωριστές αντιδιαδηλώσεις με πρωτοβουλία κινημάτων της γερμανικής αριστεράς.
Από την άλλη, απαγορεύτηκε η προγραμματισμένη συγκέντρωση της ακροδεξιάς οργάνωσης «Pro NRW» («Υπέρ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας»), διότι οι συμμετέχοντες παραβίασαν τους όρους της εκδήλωσης και, σύμφωνα με το Focus, πολλοί από αυτούς βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ
 
erdogan10
 
erdogan9
 
erdogan12
Κατηγορία Πολιτική
 
soibleaftodioikisiΟ Ευρωπαίος «μεγάλος Μανιτού», ο «πολύς» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατάφερε το ακατόρθωτο: μέσα σε ένα 48ωρο «τακτοποίησε» όλα τα άμεσα προβλήματα του ευρωπαϊκού χώρου! Πρόστιμα σε Πορτογαλία και Ισπανία, τραπεζικά stress tests, πιο ιδιαίτερα ιταλικές τράπεζες, ακόμη πιο ιδιαίτερα Monte dei Paschi di Siena, αντιμετωπίστηκαν «πακέτο», σε μια μνημειώδη «τράμπα» μεταξύ όλων των βασικών «παικτών»: του Σόιμπλε, της Κομισιόν και του Μάριο Ντράγκι από τη μία πλευρά, των άμεσα ενδιαφερομένων από την άλλη (Πορτογάλων, Ισπανών και Ιταλών).
Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, που περίσσεψε η «κατανόηση» και που… στο δωμάτιο δεν
υπήρχε ο συνήθης «σκληρός».
«Όλα σε ένα και τακτοποιημένα», λοιπόν; Είναι τόσο αβέβαιο όσο εξόφθαλμα προβληματικά είναι τα stress tests της ΕΚΤ.
Στην πραγματικότητα, τα stress tests δεν ανακοινώθηκαν χθες τα μεσάνυχτα, αλλά… προχθές, όταν μάθαμε ότι η Κομισιόν άλλαξε ξαφνικά γνώμη και θα αναστέλλει τη διαδικασία επιβολής προστίμων στην Πορτογαλία και την Ισπανία για απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους. Αντί προστίμων, δηλαδή αντί των προβλεπόμενων από το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, οι δύο χώρες αναλαμβάνουν να υποβάλουν σχέδιο για την άρση των αποκλίσεων.
Ύστερα από αυτό, υπήρχε έστω και ένας εχέφρων άνθρωπος που ανέμενε ότι η ΕΚΤ θα βγάλει στη σέντρα ευρωπαϊκές τράπεζες, πυροδοτώντας έναν χρηματιστηριακό «Αρμαγεδδώνα» στα τέλη Ιουλίου;
Το εντυπωσιακό στην περίπτωση των προστίμων σε Πορτογαλία και Ισπανία δεν είναι ότι με μεγάλη άνεση παρακάμφθηκε ολόκληρη ευρωπαϊκή διακρατική συμφωνία, αφού πρώτα κινήθηκαν οι διαδικασίες για την εφαρμογή της, αλλά ότι σύμφωνα με πολλά ρεπορτάζ ήταν ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε που τηλεφώνησε σε στελέχη της Κομισιόν για να ζητήσει να ανασταλεί η διαδικασία των προστίμων…
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να καταλάβουμε τι είναι αυτό που «συνέτισε» τον κ. Σόιμπλε: τα τεράστια «ανοίγματα» του γερμανικού τραπεζικού μεγαθηρίου Deutsche Bank, αλλά και τα «προβληματάκια» που αντιμετωπίζουν άλλες γερμανικές τράπεζες. Ανάγκα και θεοί πείθονται…
Απέμενε ωστόσο ένα εμπόδιο που δεν μπορούσε να παραμεριστεί εντελώς απροσχημάτιστα χωρίς να καταρρεύσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ): η… ημιθανής ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena. Ο… καλός θεός όμως κάτι πρόβλεψε και γι’ αυτό: η εν λόγω τράπεζα «πρόλαβε» να καταθέσει σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων της, καθ’ υπόδειξη της ΕΚΤ, το οποίο προβλέπει την πώληση του συνόλου τους σε distress funds έναντι του 33% της αξίας τους! Καταθέτοντας το εν λόγω σχέδιο, το οποίο ασμένως επικύρωση η ΕΚΤ, πέρασε και αυτή τα stress tests – παρόλο που το σχέδιο είναι απλώς σχέδιο…
Είναι πράγματι εκπληκτικό, όταν υπάρχει «καλή θέληση», πόσο μεγάλο όγκο προβλημάτων χωράει από κάτω του αυτό το… μαγικό ευρωπαϊκό χαλί…
Το επίσημο «πόρισμα» πάντως διαπνέεται από σοφία: όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες περνούν τα stress tests, αλλά αυτό δεν ισούται με πιστοποιητικό υγείας! Περνάνε τις εξετάσεις αλλά δεν είναι κατ’ ανάγκη υγιείς!!! Τάδε έφη ο κ. Andrea Enria της EBA, ο οποίος ένα 24ωρο νωρίτερα είχε δηλώσει ότι τα «κόκκινα» δάνεια των υπό έλεγχο ευρωπαϊκών τραπεζών ξεπερνούν το 1 τρισ. ευρώ – επίπεδα αντίστοιχα με αυτά των αμερικανικών τραπεζών λίγο πριν ξεσπάσει ο χρηματιστικός τυφώνας το 2008.
Το άνοστο αυτό πιάτο -ή αστείο- σερβίρεται τώρα στις αγορές, οι οποίες από τη Δευτέρα θα αρχίσουν να καταθέτουν την «ετυμηγορία» τους, ελέγχοντας την αξιοπιστία του. Ωστόσο, με τέτοια επίδειξη σύμπνοιας εκ μέρους της ευρωπαϊκής ηγεσίας στο να σπρώξει όλα τα προβλήματα κάτω από το χαλί, θα μετρήσουν καλά τη «δήλωση» που κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά: «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί». Είναι βέβαιο ότι η ΕΚΤ έχει λάβει την απόφαση να δράσει όπως ακριβώς έδρασε ύστερα από το Brexit: βγαίνοντας μαζικά αγοραστής απέναντι στους πωλητές για να μην επιτρέψει πτωτικό ντόμινο στις αγορές. Ελπίζει μάλιστα να χρειαστεί να «ξοδέψει» πολλά, αφού τα stress tests ήταν σοφά υπολογισμένο ώστε να γίνουν τον πλέον κατάλληλο χρόνο: στην εκπνοή του Ιουλίου και ακριβώς στην έναρξη της αυγουστιάτικης ραστώνης των αγορών.
Όμως, ένα ερώτημα απασχολεί τους πάντες: ως πότε αυτό το «κόλπο» θα πιάνει; Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει υπάρξει θεωρία του χρήματος που να λέει ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να κόβουν χρήμα χωρίς φραγμούς και για πάσα χρήση…
 
Ceteris Paribus
rizopoulospost.com 
Κατηγορία Πολιτική
 
 
Σε τεντωμένο σχοινί η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το πρoσφυγικόΟλοένα και αυξάνονται οι φόβοι για νέα κύματα προσφύγων στην Ελλάδα, λόγω των γεγονότων στην Τουρκία.
Η συμφωνία της γειτονικής χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί, κάτι που τόνισε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μάλιστα προειδοποίησε για τον κίνδυνο ακύρωσής της, λόγω της στάσης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, που κατηγόρησε την Ε.Ε. για υποκρισία και έλλειψη εντιμότητας σε σχέση με το προσφυγικό, εντείνει την ανησυχία στις Βρυξέλλες για την στάση που θα κρατήσει το επόμενο διάστημα η Άγκυρα. Υπενθυμίζεται ότι ανακλήθηκε από την Ελλάδα και δεν αντικαταστάθηκε η ομάδα των Τούρκων αξιωματούχων, που είχε αναλάβει τον έλεγχο της εφαρμογής της συμφωνίας.

Γιούνκερ | Κινδυνεύει να ακυρωθεί η συμφωνία για το προσφυγικό

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα «Kurier», ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι ο κίνδυνος ακύρωσης της συμφωνίας είναι αυξημένος. «Η επιτυχία της συμφωνίας μέχρι τώρα είναι εύθραυστη. Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί επανειλημμένα ότι επιδιώκει να την θέσει υπό αμφισβήτηση».
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε ότι εάν αυτό συμβεί, μπορούμε κατόπιν να αναμένουμε ότι οι μετανάστες θα ξαναρχίσουν να φθάνουν στην Ευρώπη μαζικά».
Υπενθυμίζεται πως στα μέσα της εβδομάδας οι Τούρκοι παρατηρητές που βρίσκονταν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, έλαβαν εντολή να επιστρέψουν στη γειτονική χώρα και δεν έχουν αντικατασταθεί.

Ανησυχία στην Αθήνα

Την ίδια στιγμή, έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στις ελληνικές αρχές η συνεχής ροή μεταναστών στα ελληνικά νησιά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Η ελληνική πλευρά κρατά μέχρι στιγμής χαμηλούς τόνους, σημειώνοντας ότι προς το παρόν η συμφωνία τηρείται. Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, τόνισε πάντως ότι η ελληνική πλευρά παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Τουρκία.
Κατηγορία Πολιτική
Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2016 01:15

Φήμες για νέο πραξικόπημα στην Τουρκία

 

Η Hurriyet επικαλείται πληροφορίες που έλαβε η αστυνομία, για νέα απόπειρα πραξικοπήματος, με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεση κινητοποίηση. Η είσοδος της βάσης στο Ιντσιρλίκ έκλεισε και δυνάμεις ασφαλείας με όπλα και τεθωρακισμένα
οχήματα αναπτύχθηκαν τριγύρω, σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσίευσαν στο Twitter πολίτες.
Ομως, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας υποβάθμισε την κατάσταση, γράφοντας στο Twitter ότι επρόκειτο για επιθεώρηση ασφαλείας. «Κάναμε ένα γενικό έλεγχο ασφαλείας. Δεν συμβαίνει τίποτα», έγραψε από τα Αδανα
Κατηγορία Πολιτική
Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2016 01:14

Η Τουρκία μετατρέπεται σε νέα Συρία!

 
782051323Ένα «καυτό» δημοσίευμα της γνωστής βρετανικής εφημερίδας Independent, που αναδημοσιεύεται στην τουρκική Cumhurriyet, έχει προκαλέσει την οργή της Άγκυρας γιατί περιγράφει τα σταδιακά βήματα με τα οποία η Τουρκία μετατρέπεται σε μια καινούργια Συρία και σε ένα νέο Ιράκ.

Σύμφωνα με το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και τις μεγάλες εκκαθαρίσεις στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που έχουν προκαλέσει ανεπανάληπτο χάος, κανείς δεν ξέρει ποια ακριβώς είναι η κατάσταση εντός τους, ενώ η επιχείρηση εξάρθρωσης του δικτύου του
Φετουλάχ Γκιουλέν είναι αδύνατο να περατωθεί γιατί και μέσα στο κόμμα του Ερντογάν υπάρχουν πυρήνες του που δεν μπορούν να εξουδετερωθούν.
20160730105737-independentcockburn-501x660jpgΠαράλληλα η Τουρκία, σύμφωνα με την Indipendent, εξέθρεψε όλα τα τελευταία χρόνια πυρήνες των ισλαμιστών του ISIS στο εσωτερικό της, που τώρα είναι πολύ δύσκολο να εξαρθρωθούν και αυτό αποτελεί άλλο ένα παράγοντα αποσταθεροποίησης της. Να μην ξεχνάμε και τον εσωτερικό πόλεμο με τους Κούρδους.
Όλα αυτά συντείνουν στην διαμόρφωση μιας Τουρκίας με 80 εκατομμύρια πληθυσμό και ένοπλες δυνάμεις 600.000 άντρες, σε μεγάλο αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή, με εκκριτικές διαστάσεις και οδεύει σταδιακά προς μια νέα Συρία με όλες τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης.
Φυσικά με όλα αυτά της Indipendent, η Άγκυρα στα…κάγκελα!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr
Κατηγορία Πολιτική
 
ο ανεκπαίδευτος τουρκικός στρατόςΟ Ερντογάν απ’ ότι φαίνεται, είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην Τουρκία. Αφού εξουδετέρωσε τον Στρατό και συλλαμβάνει όλους τους αντιφρονούντες,  πιέζει μέχρι  και τις ΗΠΑ και τις απειλεί μάλιστα, για να του εκδώσουν στην Τουρκία τον μεγάλο αντίπαλο του, Γκιουλέν, ώστε να τον δικάσει και φυσικά να τον κλείσει στην φυλακή ή να τον εκτελέσει. Όμως παρ’ όλα αυτά, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα με το Κουρδικό κόμμα HDP, το οποίο μαζί με το PKK, είναι προς το παρόν η μοναδική απειλή, αλλά και ίσως όπως λένε ορισμένοι αναλυτές,  ο επόμενος
χρήσιμος εχθρός για τον Ερντογάν. Αυτοί οι δύο παράγοντες είναι που δεν τον αφήνουν να κοιμηθεί ήσυχος, αφού είναι οι μόνοι που δεν μπορεί να εκβιάσει και να απειλήσει, ενώ αντίθετα είναι οι μόνοι που μάχονται πραγματικά εναντίον του, κάτι που ουσιαστικά ούτε οι Ρώσοι το κάνανε, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, μάλιστα τώρα γίνανε και τα καλύτερα φιλαράκια.
Έτσι, μαζικές επιθέσεις ξεκίνησε το PKK στην ΝΑ Τουρκία. Οι Κούρδοι επιτέθηκαν σε στρατιωτική βάση στην επαρχία Χακαρί, κατέστρεψαν άρματα μάχης στο Amed, τουρκικό κομβόι στο Colemerg ενώ Τούρκοι στρατιώτες τρέχουν πανικόβλητοι να σωθούν από Κούρδο ελεύθερο σκοπευτή, που απλά παίζει μαζί τους. Συνολικά υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί 60 Τούρκοι στρατιώτες. Ειδικά ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε, δείχνει και τον χαμηλό βαθμό εκπαίδευσης του τουρκικού στρατού, που επιπλέον θα πρέπει να ανησυχεί τον Ερντογάν. Τούρκος στρατιώτης ερευνά για νάρκη, δεν την βλέπει και δίνει εντολή να προχωρήσει το τεθωρακισμένο το οποίο ανατινάζεται σκορπώντας το θάνατο. Αυτός ο Τουρκικός στρατός που κύριο μέλημα του είναι τα πραξικοπήματα και οι εκκαθαρίσεις είναι φυσιολογικό να μην είναι εκπαιδευμένος. Αυτός ο ανεκπαίδευτος τουρκικός στρατός δεν έχει καμία τύχη απέναντι στους Κούρδους.
 
Επιπλέον οκτώ Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν σύμφωνα με τουρκικές πηγές ενώ ισχυρίζονται πως σκότωσαν 35 μαχητές του PKK, που προσπάθησαν να εισβάλλουν σε τουρκική βάση. Ακόμη τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Siirt και πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις πάλι σε Siirt και Ηakkari.
Αστυνομικοί σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα, σε αστυνομικό σταθμό επτά χλμ από το κεντρικό Hakkari. Σύμφωνα με την επίσημη τουρκική ενημέρωση οι νεκροί είναι 20 αλλά οι Κούρδοι αναφέρουν με στοιχεία πως είναι τουλάχιστον τριπλάσιοι ενώ αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα ακόμη ένα βίντεο από επίθεση τους.
Θεωρούμε ότι οι Κούρδοι είναι οι μόνοι που ξεκάθαρα μάχονται κατά του ISIS και των Τούρκων. Είναι καιρός όλη η διεθνής κοινότητα, με τις ΗΠΑ σε ηγετικό ρόλο, να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα με τους Τούρκους, ώστε να μπει ένα τέλος σε όλο αυτό το πανηγύρι που έχει στήσει ο αλλοπρόσαλλος Ερντογάν και στην συνέχεια σε συνεργασία με την Ρωσία να εξαλείψουν οριστικά από την περιοχή τον ISIS πριν κερδίσει περισσότερο χρόνο και ανακάμψει.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο
pentapostagma.gr
Κατηγορία Πολιτική

Τι είπε ο Άνθιμος για το «ντου» αντιεξουσιαστών στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης«Τέτοια πράγματα δεν έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα», δήλωσε ο Μητροπολίτης Άνθιμος, σχολιάζοντας την έφοδο των αντιεξουσιαστών στον Ιερό Ναό του Γρηγορίου Παλαμά, στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, νωρίς το πρωί.

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος ενημερώθηκε για το συμβάν ενώ βρισκόταν στον άμβωνα του ιερού ναού του Σωτήρος, όπου λειτουργούσε.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος εξήγησε για ποιο λόγο κατεδαφίστηκε το πρώην ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος», ενώ τόνισε πως το λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη και η κοινωνία.

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος είπε συγκεκριμένα:

«Δεν το χωρά ο νους μου ότι την ώρα που λειτουργούσαμε πήγαν 25-30 άνθρωποι, από τους λεγόμενους αναρχικούς, στο Μητροπολιτικό Ναό- και στο παρελθόν έκαναν κι άλλα- για ένα θέμα που έχει λυθεί από τη δικαιοσύνη και που ανήκει στην Εκκλησία της Θεσσαλονίκης. Έχουν τη διάθεση να το καταστρέψουν και να μην προχωρήσει το έργο της Μητρόπολης που θα βοηθήσει τόσο κόσμο.

»Ο,τι μπόρεσαν έσπασαν, κατέστρεψαν, η αστυνομία έφτασε και συνέλαβε μερικούς.

»Τέτοια πράγματα δεν έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Κι εγώ που είμαι μιας ηλικίας έχω ζήσει πολλά πράγματα.

»Αν είναι από εχθρό που θέλει να μας κυριεύσει ισχύει άλλη αντίσταση.

»Αν είναι όμως σε αυτή την εποχή, σε αυτό τον πολιτισμό, καταστρέφουμε και προσβάλλουμε την Εκκλησία.

»30 Ελληνόπουλα βρήκαν τη δύναμη να προσβάλλουν, να σπάσουν, να καταστρέψουν στο Μητροπολιτικό Ναό.

»Πριν από έξι περίπου μήνες όταν εισέβαλαν άγνωστοι στα γραφεία της Μητρόπολης έκαναν ζημιές αξίας 35.000 ευρώ.

»Η Εκκλησία είναι στόχος και μερικοί θα προσπαθούν να γκρεμίζουν εις το όνομα του διαβόλου. Προσευχόμαστε ακόμη και για τους εχθρούς μας.

»Πριν από μερικές ημέρες είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και ζήτησε να έρθει στο Μητροπολιτικό Ναό να προσκυνήσει και να παραμείνει για μια περίπου ώρα.

»Ηρθε από το Άγιον Όρος, και επισκέφθηκε το Ναό μας ο πρώτος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας. Κι εμείς, αυτό το Ναό, νομίζουν ότι μπορούν να εκδικηθούν.

Το λόγο έχει η ελληνική δικαιοσύνη και η ελληνική κοινωνία. Λυπούμαι πάρα πολύ, αλλά η πληγή είναι μεγάλη. Ο Ναός είναι ένα σύμβολο. Θα τα διορθώσουμε. Ο Θεός βοηθός, να μας συγχωρήσει και να συγχωρήσει και αυτά τα άτομα».

Αναφέρθηκε στην υπόθεση με το οικόπεδο στην περιοχή της Τούμπας που έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό Κράτος:

«Στη Μητρόπολη δόθηκε από το δημόσιο ένα οικόπεδο που ήταν εγκαταλελειμμένο και πήγαμε να αρχίσουμε το έργο για το Ιδρυμα περιθάλψεως χρονίως πασχόντων με 150 κλίνες, αλλά μπήκαν σε ένα εγκαταλειμμένο σπίτι που ήταν μέσα στο οικόπεδο κι εμείς δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα επί 8-10 μήνες.

»Τελικά το κράτος με δικαστική απόφαση και αστυνομική αποφάσισε να τους διώξει όπως έπραξε κι από άλλα τέτοια ακίνητα. Θέλουν να κρατήσουν αυτό το οικόπεδο που ανήκει στο δημόσιο και το οποίο παραχώρησε για 45 χρόνια στη Μητρόπολη για το Ιδρυμα».

Δείτε κι ακούστε τον Μητροπολίτη Άνθιμο μετά το 2:11:00 του βίντεο:

Κατηγορία Πολιτική
 

Η Hurriyet επικαλείται πληροφορίες που έλαβε η αστυνομία, για νέα απόπειρα πραξικοπήματος, με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεση κινητοποίηση. Η είσοδος της βάσης στο Ιντσιρλίκ έκλεισε και δυνάμεις ασφαλείας με όπλα και τεθωρακισμένα
οχήματα αναπτύχθηκαν τριγύρω, σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσίευσαν στο Twitter πολίτες.
Ομως, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας υποβάθμισε την κατάσταση, γράφοντας στο Twitter ότι επρόκειτο για επιθεώρηση ασφαλείας. «Κάναμε ένα γενικό έλεγχο ασφαλείας. Δεν συμβαίνει τίποτα», έγραψε από τα Αδανα
Κατηγορία Πολιτική
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 18

Εκπαιδευτικά Νέα