Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιούνιος 2016 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr

 

 
Φωτογραφία: ΑΠΕ/ΜΠΕ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣΜάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβέστες στα Δερβενοχώρια, προσπαθώντας να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο, την ώρα που το βασικό μέτωπο βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Πράσινο.
Το απόγευμα της Δευτέρα, η φωτιά αναζωπυρώθηκε εξαιτίας της αλλαγής φοράς του ανέμου, οι οποίοι κατευθύνουν την φορά προς δασική έκταση που δεν έχει ακόμα καεί.
Αυτή τη στιγμή το μέτωπο βρίσκεται μεταξύ των χωριών Πράσινο και Στεφάνη και κινείται με κατεύθυνση προς την Οινόη. Πνέουν άνεμοι εντάσεως 4 μποφώρ, οι οποίοι όμως αλλάζουν διαρκώς κατεύθυνση, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο το έργο της κατάσβεσης. Περί τα 4,5 με 5 χιλιόμετρα δυτικότερα, από το μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται το χωριό Πάνακτος Βοιωτίας, στο οποίο φιλοξενούνται εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ.
Στην περιοχή επιχειρούν 138 πυροσβέστες με 66 οχήματα και 16 υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ από αέρος επιχειρούν 6 ελικόπτερα και 4 αεροπλάνα.
Η φωτιά καίει την περιοχή εδώ και τρεις ημέρες, με το βράδυ της Κυριακής να εκτυλίσσεται θρίλερ με καναντέρ που πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση. Την ώρα που το πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-215 βρισκόταν στον αέρα, έκανε απότομο ελιγμό αδειάζοντας τα νερά που είχε φορτώσει σε σημείο που δεν καιγόταν από τη φωτιά. Οι δύο χειριστές, πιθανότατα εντόπισαν κάποιο πρόβλημα στο αεροσκάφος με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε μία απότομη αναγκαστική προσγείωση.
Ευτυχώς, απεγκλωβίστηκαν και μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
«Ηταν και θέμα Αγίων εκείνη την ημέρα που μας βοήθησαν που πήγαν όλα καλά», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο κυβερνήτης του καναντέρ, προσθέτοντας πως «ήταν και η εκπαίδευση που μας είχε παρασχεθεί και μπορέσαμε και αντιμετωπίσαμε αυτή την κατάσταση που δημιουργήθηκε».





Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ & ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
iefimerida.gr

Της 14ης Ιουνίου 2016
Ο π. Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης σε προσωπική συνομιλία που είχε με τον πάντα ενήμερο και δραστήριο π. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καρασμάνη Γεώργιο εξέθεσε τα «φλέγοντα» ζητήματα του τοπικού αγροτικού πληθυσμού και ενημερώθηκε για τις δράσεις που έλαβε η Νέα Δημοκρατία, αλλά και για αυτές που πρόκειται να ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο. Μέσω αυτού του δελτίου, λοιπόν, θα ήθελε να ενημερώσει τους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα παραγωγής για τις πραγματικές εξελίξεις!
Ένα από τα πιο επίκαιρα ζητήματα της αγροτικής δραστηριότητας είναι το αβέβαιο μέλλον της συνδεδεμένης με τη παραγωγή σπαραγγιού ενίσχυσης. Όπως αναφέρει και ο π. Υπουργός σε ερώτηση του (κατατεθείσα τη 13η Ιουνίου 2016), δρομολογείται να μην αξιοποιηθούν 970.000 ευρώ ενισχύσεων, αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού. Αυτό συμβαίνει, γιατί με υπουργική απόφαση (1550/34105/18.3.2016) εμφανίζεται πως οι σπαραγγοπαραγωγοί δήλωσαν καλλιεργήσιμη έκταση μόνο 14.631 στρέμματα, ενώ στο πλαίσιο των εθνικών αποφάσεων για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.) η χώρα είχε δηλώσει και καταχωρήσει το καλοκαίρι του 2014, 39.000 στρέμματα. Εν πάση περιπτώσει, εμφανίζεται ένα παράδοξο. Σε άλλες κατηγορίες προϊόντων, όπου επίσης έχουν δηλωθεί λιγότερα στρέμματα από αυτά που έχουν καταχωρηθεί στην Κ.Α.Π., με αποφάσεις του νυν Υπουργού έχουν παραχωρηθεί αυξημένες συνδεδεμένες ενισχύσεις σε σχέση με την ενδεικτική τιμή, όπως 21% στο ρύζι, 22% στο σκληρό στάρι, 30% στα ζαχαρότευτλα, 38% στη σηροτροφία και 100% στη βιομηχανική τομάτα. Ο νυν Υπουργός δικαιολογεί την αύξηση αυτή φέροντας το επιχείρημα πως δεν προκαλεί υπεραντιστάθμιση. Για ποιο λόγο, όμως, δεν αυξάνει την ενίσχυση των σπαραγγιών με το ίδιο επιχείρημα; Γιατί επιτρέπει, ουσιαστικά, την επιστροφή των αντίστοιχων κονδυλίων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την επιβάρυνση της θέσης των ελλήνων αγροτών, αλλά και της ελληνικής οικονομίας;
Επιπλέον, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που «έσκασε» σαν βόμβα το τι πρόκειται να συμβεί με την ελληνική φέτα. Όπως αναφέρει ο π. Υπουργός στο από 8 Ιουνίου 2016 Δελτίο Τύπου, ο νυν Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επηρεασμένος από την αμάθεια και την επιπολαιότητα του, ενεργεί απερίσκεπτα και βεβιασμένα. Από τη μια, ισχυρίζεται πως η εμπορική Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Νοτίου Αφρικής έχει μονογραφηθεί από τον Σεπτέμβρη του 2014, και από την άλλη, επιβραβεύει τον εαυτό του πως κατάφερε να τη «μπλοκάρει». Η αλήθεια, όμως, αναδεικνύει την αμάθεια του νυν Υπουργού, καθώς η διαδικασία υιοθέτησης συμφωνιών βασίζεται σε νομικά κείμενα, τα οποία είναι γνωστά σε όλους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λοιπόν, όντως μονόγραψε την Συμφωνία και τη παρέπεμψε στο Συμβούλιο Υπουργών Ανάπτυξης. Ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συνέδραμε τα μέγιστα στον τότε Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της ελληνικής φέτας και των ελιών Καλαμάτας. Πρέπει να τονιστεί πως υπήρχε απεριόριστος χρόνος για τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να διαπραγματευθεί, καθώς δεν είχαν τεθεί οι επίσημες υπογραφές των αρμόδιων Υπουργών για τη συμφωνία. Η κυβέρνηση, όμως, εξαιτίας της αδιαφορίας της (επιεικής χαρακτηρισμός) αφυπνίστηκε τον Απρίλιο του 2016, όταν και έφτασε στα χέρια των αρμόδιων Υπουργών το Σχέδιο Απόφασης για τη Συμφωνία. Όπως, όμως, αναφέρθηκε προηγουμένως αρμόδιοι Υπουργοί είναι οι Υπουργοί Εμπορίου (δηλαδή ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Σταθάκης, ο οποίος «ξύπνησε» και αυτός τον Μάιο 2016). Τα λάθη, όμως, δεν έχουν τέλος, καθώς πριν ο κ. Σταθάκης προλάβει να διαπραγματευθεί, ο νυν Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης «κατάφερε» να εκχωρήσει ό,τι είχε πετύχει η προηγούμενη Κυβέρνηση και ως αντίτιμο έλαβε μια απλή δέσμευση ότι κατά τη πρώτη περίοδο της εφαρμογής της συγκεκριμένης συμφωνίας θα εξεταστούν οι περιπτώσεις Π.Ο.Π.. Δηλαδή, αν υπήρχε μία μικρή πιθανότητα να «σώσει» κάτι ο κ. Σταθάκης, ο κ. Αποστόλου το απώλεσε χωρίς δισταγμό.
Από την ανωτέρω διαχείριση καταστάσεων αποδεικνύεται ακόμη μια φορά η αδιαφορία, αν όχι ανικανότητα, των ανθρώπων που έχουν επιλεγεί για να προασπίζονται τα ελληνικά συμφέροντα. Η ήδη επιβαρυμένη εξαιτίας της κρίσης ελληνική αγροτιά «ταλανίζεται» ακόμη περισσότερο από αναποτελεσματικές επιλογές ανθρώπων και λύσεων. Η τωρινή κυβέρνηση «καταργεί» έναν έναν τους θύλακες «οξυγόνου» της ελληνικής γραμμής παραγωγής. Ως πότε;  
Γιάννης Πασχαλίδης

Έξαλλη είναι η τοπική κοινωνία της...


Σάμου με τις νέες τακτικές των Γερμανών Αστυνομικών της Frontex, όπου για ακόμη μια φορά κάνουν αυτό που έπρεπε να κάνει η Ελληνική Αστυνομία αλλά δυστυχώς την αντικαθιστούν θυμίζοντας εποχές Γερμανικής Κατοχής!!!

Το νέο περιστατικό συνέβη σε Έλληνα πολίτη, έναν νέο άντρα, που επιστρέφοντας από την εργασία του για το σπίτι του την περασμένη Τετάρτη από την περιοχή της Κέρβελης, στη διασταύρωση Ποσειδωνίου - Παλαιοκάστρου, ''έπεσε" με το αυτοκινητό του, σε Γερμανικό μπλόκο ανδρών της Frontex, όπου φορώντας τις χαρακτηριστικές στολές με την ένδειξη "POLIZEI" τον σταμάτησαν για να του κάνουν έλεγχο!

Όπως αναφέρει ο ίδιος στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook, αφού οι Γερμανοί διαπίστωσαν ότι είναι Έλληνας τον άφησαν να συνεχίζει την πορεία του!

Δυστυχώς είναι το 3ο (επιβεβαιωμένο) περιστατικό που συμβαίνει με άνδρες της Frontex, αφού υπάρχει αναφορά και για ίδιο περιστατικό που είχαμε στο Ποσειδώνιο το περασμένο καλοκαίρι, όπου και πάλι είχαν σταματήσει σε μπλόκο Έλληνα πολίτη! Άλλο ένα πολύ σοβαρό επίσης περιστατικό συνέβη τον περασμένο Σεπτέμβρη στο Λιμάνι Μαλαγαρίου όταν άνδρες της Frontex είχαν απαγορεύσει σε Σαμιώτες δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ να τραβούν πλάνα και φωτογραφίες από μετανάστες, ενώ αντίθετα επέτρεπαν σε μέλη ΜΚΟ και ξένα τηλεοπτικά συνεργεία να κάνουν ανενόχλητοι τη δουλειά τους!

Αυτό πάντως που είναι σίγουρο είναι πως με αυτά τα "πειράματα" των ξένων "κατοχικών'' δυνάμεων δοκιμάζονται οι αντοχές των Ελλήνων πολιτών, αλλά διαπιστώνεται και ο εξευτελισμός της Ελληνικής Πολιτείας που δείχνει ανίκανη να αντιμετωπίσει όλους αυτούς που μας έχουν κατακτήσει...

Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα πως η Εθνικής μας κυριαρχία πάει περίπατο...και κανείς δεν είναι ικανός να την προστατέψει!
Εκτός ίσως από τους Σαμιώτες;...που δείχνουν να είναι σχεδόν στα όρια τους...

 
dimarxos_limnou«Για εμάς οι προτάσεις ενός μεμονωμένου υπουργού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες δεν αντικατοπτρίζουν την πολιτική της ΕΕ, συνιστούν κήρυξη πολέμου και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Λέσβος ένα δεύτερο Αλκατράζ, αλλά θα αντισταθούμε με όλα τα μέσα», διαμηνύει ο δήμαρχός της, Σπύρος Γαληνός, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στο σημερινό φύλλο (Τρίτη) της αυστριακής εφημερίδας «Ντι Πρέσε», σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας.
Οπως διαμηνύει ο Σπύρος Γαληνός, η Λέσβος είναι τμήμα των ευρωπαϊκών ανατολικών συνόρων και είναι τμήμα της ανεξάρτητης και προπάντων κυρίαρχης Ελλάδας, ένα νησί με πάνω από 1.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση, 85.000 κατοίκους και χιλιάδες χρόνια πολιτιστικής παράδοσης, δεν
είναι ένα νησί Ελις.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Λέσβου, «οι προτάσεις του αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς είναι απαράδεκτες, προσβλητικές και συκοφαντούν το νησί μου, μετατρέπουν τη Λέσβο και την Ελλάδα συνολικά σε μία αποθήκη ψυχών, ενώ οι ιδέες του προδίδουν πλήρη άγνοια και λογική ασυναρτησία», καθώς αυτός από τη μία πλευρά προειδοποιεί για εκβιασμό από την Τουρκία και από την άλλη θέλει να στείλει πίσω εκεί τους «παράνομους μετανάστες».
«Το αυστραλιανό μοντέλο»
Ο δήμαρχος της Λέσβου, ο οποίος, όπως παρατηρεί η «Ντι Πρέσε» προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία και την περίοδο της κρίσης προσχώρησε στους Ανεξάρτητους Ελληνες, και ο ίδιος δεν είναι υποστηρικτής της συμφωνίας Βρυξελλών και Αγκυρας, τονίζει πως «η συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας χειροτέρεψε για εμάς τα πάντα. Την περασμένη χρονιά πέρασαν από το νησί εκατοντάδες χιλιάδες χωρίς προβλήματα, τώρα το νησί μοιάζει με μία πυριτιδαποθήκη».
Εναντίον του αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος – με τους Σοσιαλδημοκράτες – συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, ασκήθηκε τη Δευτέρα δριμεία κριτική, από διάφορες πλευρές, ως προς τις αιτιάσεις του την Κυριακή για άσκηση σκληρότερης πολιτικής από την ΕΕ στο προσφυγικό θέμα, για υιοθέτηση από μέρους της του «αυστραλιανού μοντέλου» με μετατροπή της Λέσβου και της Λαμπεντούζα σε στρατόπεδα κράτησης προσφύγων, αλλά και για εφαρμογή μέτρων απώθησης των προσφύγων από την Ευρώπη.
 rizopoulospost.com
 

Χρειάστηκε η επέμβαση των ΜΑΤ, προκειμένου να μπορέσει η Πυροσβεστική να σβήσει τις πυρκαγιές που είχαν προκληθεί - Στάχτη και αποκαΐδια το hotspot της Μόριας στη Μυτιλήνη

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το απόγευμα το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Σάμο, όταν συνεπλάκησαν μεταξύ τους Αφγανοί, Πακιστανοί και Σύροι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν τουλάχιστον 30 τραυματίες, ορισμένοι εκ των οποίων
μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού με σοβαρά τραύματα.

Όπως αναφέρεται, τα επεισόδια ξεκίνησαν για άγνωστη αιτία. Η σύγκρουση ήταν ιδιαιτέρως βίαιη, ενώ μέρος των εγκαταστάσεων τυλίχθηκαν στις φλόγες, θέτοντας σε κίνδυνο οικογένειες προσφύγων που βρίσκονται στα σημεία αυτά.



Η βιαιότητα των επεισοδίων προκάλεσε την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων. Τα ΜΑΤ εισέβαλαν στο κέντρο φιλοξενίας, προκειμένου να κατευνάσουν την κατάσταση και να ξεκινήσει η επιχείρηση της Πυροσβεστικής, ώστε να σβήσουν οι εστίες της φωτιάς.

Παρ' ότι η κυβέρνηση κάνει λόγο για έλεγχο της κατάστασης, σε καθημερινή βάση πλέον σημειώνονται άγρια επεισόδια μεταξύ των προσφύγων, οι οποίοι έχουν διανεμηθεί στα κέντρα φιλοξενίας ανά την ελληνική επικράτεια χωρίς κανένα σχέδιο και χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψιν οι διαφορές που χωρίζουν αυτούς τους λαούς.

Τα επεισόδια συνέβησαν την ώρα που στο νησί του Αιγαίου βρισκόταν σε εξέλιξη το συνέδριο της ΚΕΔΕ για το προσφυγικό, με την παρουσία τόσο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, οι οποίοι ανέπτυξαν τις θέσεις τους για την επίλυση του μείζονος ζητήματος για την Ελλάδα.





Οι φωτογραφίες και το βίντεο είναι από το www.i-samos.gr
«Στάχτη και αποκαΐδια» το hotspot στη Μόρια
Στάχτη έγινε μεγάλο μέρος του hotspot της Μόριας στη Μυτιλήνη, το οποίο το βράδυ της Τετάρτης τυλίχθηκε στις φλόγες έπειτα από άγριες συμπλοκές που σημειώθηκαν μεταξύ Αφγανών και Πακιστανών.

Στις φωτογραφίες και τα βίντεο που εξασφάλισε το protothema.gr απεικονίζεται το μέγεθος της καταστροφής στον καταυλισμό όπου ζουν το τελευταίο διάστημα πολλές εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Η φωτιά έκαψε μεγάλο μέρος των σκηνών με ρουχισμό, υπνόσακους κι υποδομές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Μάλιστα, κοντά στον καταυλισμό -και ιδίως στο βόρειο τμήμα του- υπάρχουν τμήματα με ξερά χόρτα, γεγονός που έκανε τους κατοίκους του νησιού να ανησυχήσουν για τις ιδιοκτησίες τους. Οι κάτοικοι κατήγγειλαν, επίσης, την έλλειψη επαρκούς αστυνόμευσης καθώς και ότι, όταν διαπιστώνονται κλοπές, τους ζητείται να καταβάλουν υψηλά παράβολα, προκειμένου να υποβάλουν μηνύσεις.
 
Βίντεο: Εκκενώθηκε το hot spot στη Μόρια λόγω επεισοδίων και πυρκαγιών - Έξι τραυματίεςΠυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στο hot spot της Μόριας με αποτέλεσμα να σημάνει «συναγερμός» στις Αρχές και να εκκενωθεί ο καταυλισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ1, υπάρχουν δύο τραυματίες, ενώ υπάρχουν ακόμα τέσσερα άτομα, τα οποία έχουν τραυματιστεί...
και ενδεχομένως να πρέπει να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Με βεβαιότητα μεταδίδεται πως δεν υπάρχει σοβαρός τραυματισμός.
Τώρα σε ότι αφορά στις υλικές ζημιές, υπάρχουν στο δυτικό μέρος του κέντρου, όπου έχουν
κατασκηνώσει μετανάστες από Πακιστάν και Νεπάλ.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια και ξέφυγε η κατάσταση, η ΕΡΤ, βασιζόμενη σε μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών, ανέφερε πως όλα ξεκίνησαν από καυγά Αφγανών με Πακιστανούς.
Το κέντρο της Μόριας εκκενώθηκε από πολιτικό προσωπικό και αστυνομία και στο χώρο υπάρχει μία διμοιρία των ΜΑΤ και πυροσβέστες για την κατάσβεση των πυρκαγιών.
Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ήρεμη.
 
«Άγρια νύχτα» η νύχτα που πέρασε για πολλές εκατοντάδες πρόσφυγες που μετανάστες που ζουν στον καταυλισμό του χοτ σποτ της Μόριας. Ένα μεγάλο μέρος του, πυρπολήθηκε από αλληλοσυγκρουόμενες ομάδες Αφγανών και Πακιστανών ενώ υπήρξαν και δεκάδες τραυματισμοί τρεις εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Ενώ οι υπόλοιποι αντιμετωπίσθηκαν από γιατρούς μη Κυβερνητικών οργανώσεων που δρουν στο χώρο. Εκατοντάδες είναι αυτοί οι οποίοι
εγκατέλειψαν τον καταυλισμό κινούμενοι προς την πόλη της Μυτιλήνης ή στα γύρω κτήματα όπου πέρασαν τη νύχτα. Οι συμπλοκές άρχισαν μεταξύ Αφγανών και πακιστανών περίπου στις 11 πριν τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη. Από άγνωστη αιτία. Οι Πακιστανοί κατηγορούν τους Αφγανούς για μαφιόζικες πρακτικές ελέγχου στου χοτ σποτ ενώ οι Αφγανοί από την άλλη μεριά κατηγορούν τους Πακιστανούς για κλοπές τροφίμων ακόμα και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις παιδιών και γυναικών οικογενειών Αφγανών στην περιοχή των τουαλετών και των μπάνιων στη βορειοανατολική πλευρά του χώρου. Το τελευταίο είναι και το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά χθες κατακαίοντας μεγάλο μέρος σκηνών με ρουχισμό, υπνόσακους κι υποδομές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Ακολούθησαν άγριες συγκρούσεις ανάμεσα σε αντιμαχόμενες φατρίες οπλισμένων με λοστούς και μαχαίρια. Ας σημειωθεί ότι η μικρή δύναμη της Αστυνομίας, δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τις άγρια αντιμαχόμενες πλευρές ενώ το ρεπορτάζ αναφέρει πως σε κάποιες περιπτώσεις η κόπωση των Αστυνομικών μετά από ενασχόληση με καθημερινές συγκρούσεις στο χοτ σποτ δεν επέτρεψε την αξιολόγηση της όλης κατάστασης η οποία σύντομα έγινε εκτός ελέγχου. Από τις 12,30 τα μεσάνυχτα όταν και ελέγχθηκε η φωτιά από δυνάμεις της πυροσβεστικής και μέχρι τα χαράματα όλος ο καταυλισμός με εξαίρεση το τμήμα των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, είχε εγκαταλειφτεί από την Ελληνική Αστυνομία και τις μη Κυβερνητικές οργανώσεις που λειτουργούν εκεί. Ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κανένα στέλεχος της Frontex, μέλος της πολυπληθούς δύναμης που επιχειρεί στο νησί δεν βρίσκεται στο χοτ σποτ από τη δύση έως της ανατολή. Παρά τις πιεστικές τεράστιες ανάγκες τόσο της διεκπεραίωσης των υποθέσεων αιτήσεων ασύλου όσο και της περιφρούρησης και της τάξης του χοτ σποτ, οι Ευρωπαίοι Αστυνομικοί εργάζονται ελάχιστες ώρες και σύμφωνα με το ωράριο εργασίας στις πατρίδες τους αλλά όπως καταγγέλλεται και με πολύ αργούς ρυθμούς. Μέχρι και τα χαράματα ο καταυλισμός ήταν ανοικτός σε όποιον ήθελε να μπει ή να βγει από αυτόν. Ενώ εντύπωση προκαλεί ότι κανένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Αστυνομίας ή όποιας στρατιωτικής ή άλλης αρχής δεν εμφανίστηκε ούτε μια στιγμή. Εκατοντάδες άνθρωποι κυρίως πρόσφυγες Αραβικής καταγωγής με τις οικογένειες τους εγκατέλειψαν το χοτ σποτ φοβούμενοι για την ασφάλεια τους. Πολλοί από αυτούς κοιμήθηκαν στα γύρω λεηλατημένα ενάμιση χρόνο τώρα, κτήματα ενώ άλλοι οδικά μ μωρά στην αγκαλιά πανικόβλητοι κινήθηκαν προς τη πόλη της Μυτιλήνης και πολλοί προς το άγνωστο χωρίς κανείς να τους εμποδίζει ή έστω να τους ελέγχει. Ας σημειωθεί εδώ ότι Αστυνομικοί που βρισκόταν χθες στον εξωτερικό χώρο του καταυλισμού μιλούσαν για ελάχιστη δύναμη που αδυνατεί να ελέγξει περισσοτέρους από 2000 μετανάστες και πρόσφυγες που χωρίς απολύτως κανένα σχεδιασμό ζουν στο χοτ σποτ. «Μέσα στο χώρο ο καθένας ζει όπου θέλει. Δεν υπάρχουν προστατευτικοί διαχωρισμοί ανάμεσα στους διαμένοντες. Ο φράκτης στη βόρεια πλευρά του χοτ σποτ έχει πλήρως καταστραφεί ενώ η δυνατότητα που έχει δοθεί σε όλους να βγαίνουν και να κυκλοφορούν σε όλο το νησί τους έχει επιτρέψει να οπλοφορούν με μαχαίρια στη μεγάλη τους πλειοψηφία» έλεγαν. Όλη νύχτα κάτοικοι της Μόριας και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στην περιοχή του χοτ σποτ είχαν σπεύσει στις ιδιοκτησίες τους προκειμένου να τις προστατεύσουν κυρίως από τη φωτιά σε περίπτωση που ξέφευγε εκτός του καταυλισμού. Ας σημειωθεί ότι σε επαφή με τον καταυλισμό και ιδίως στο βόρειο τμήμα του είναι κτήματα με ξερά χόρτα γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τις ιδιοκτησίες σε περίπτωση που φυσούν νότιοι άνεμοι και η όποια φωτιά σαν τη χθεσινή ξεφύγει από τον έλεγχο. Οι κάτοικοι αυτοί της Μόριας έλεγαν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε μέτρο. Κατήγγειλαν τη δράση οργανωμένων ομάδων οι οποίοι ανενόχλητα εισβάλουν σε σπίτια στο γειτονικό χωριό της Μόριας πραγματοποιώντας διαρρήξεις σπιτιών και κλοπές από αγροικίες. Κατήγγειλαν επίσης την έλλειψη επαρκούς αστυνόμευσης καθώς και ότι όταν διαπιστώνονται κλοπές τους ζητείται να καταβάλουν υψηλά παράβολα προκειμένου να υποβάλλουν μηνύσεις. Ενώ όσοι συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω κυρίως από τους ίδιους τους πολίτες και παραδίδονται στην Αστυνομία αφήνονται σε μια δυο μέρες ελεύθεροι αφού δικάζονται και τους επιβάλλονται μικροποινές με αναστολή. «Έτσι επιστρέφουν στον καταυλισμό και φυσικά περνούν έξω από τα σπίτια μας γελώντας και απειλώντας μας». Οι ίδιοι τέλος κατήγγειλαν περιστατικά πορνείας στην οποία επιδίδεται μικρός αριθμός γυναικών από αφρικανικές χώρες προκειμένου να επιβιώσουν αφού μετά από τον δίμηνο και πλέον εγκλωβισμό τους στη Λέσβο δεν διαθέτουν χρήματα. Η παράκαμψη της εθνικής οδού Μυτιλήνης Καλλονής στο ύψος της διασταύρωση με την παλιά επαρχιακή οδό της Μόριας έλεγαν, μετατρέπεται σε πιάτσα αγοραίου έρωτα. Χθες Τετάρτη 1 Ιουνίου το πρωί, στη Λέσβο σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, εγκλωβισμένοι σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας ζούσαν 3252 άτομα. Περίπου 1000 από αυτά στον καταυλισμό του καρά Τεπέ και οι υπόλοιποι στο χοτ σποτ της Μόριας.
Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Εκπαιδευτικά Νέα