Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Απρίλιος 2016 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr

tromaktiko5036Υποχωρεί η κυβέρνηση στο θέμα του αφορολόγητου ορίου το οποίο θα «σπάσει» το φράγμα των 9.000 ευρώ παρά τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Αν τελικά επιβεβαιωθεί ότι κλείδωσε το αφορολόγητο πολύ χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα τότε η ετήσια επιβάρυνση θα είναι ακόμη και 300 ευρώ για φορολογούμενους που μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, προβλέπεται η σύνδεση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου με τον αριθμό των προστατευόμενων παιδιών του φορολογούμενου. Με βάση την νέα κυβερνητική πρόταση το έμμεσο αφορολόγητο όριο θα κυμαίνεται από 8.182 ευρώ έως 9.090 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών του
φορολογούμενου.
Με την πρόταση αυτή, το αφορολόγητο όριο των 9.090 ευρώ θα δικαιούνται όσοι έχουν δυο ή περισσότερα παιδιά, ενώ το μικρότερο αφορολόγητο των 8.182 ευρώ οι φορολογούμενοι χωρίς παιδιά. Σε κάθε περίπτωση, το έμμεσο αφορολόγητο όριο θα το δικαιούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι και όσοι έχουν εισοδήματα από ακίνητα θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους.

Ειδικότερα το τελευταίο σενάριο προβλέπει: 1. Οι φορολογούμενοι με δύο ή περισσότερα παιδιά θα δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.090 ευρώ. Σήμερα φορολογούμενος με δύο παιδιά και εισόδημα ύψους 25.000 ευρώ πληρώνει φόρο 4.150 ευρώ. Με το προτεινόμενο σενάριο η ίδια οικογένεια θα πληρώσει φόρο 4.326 ευρώ δηλαδή 176 ευρώ περισσότερα. Αντίθετα όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα έχουν φορολογικό όφελος 244 ευρώ. Συγκεκριμένα σήμερα ο φόρος ανέρχεται στα 6.320 ευρώ και με το προτεινόμενο σύστημα μειώνεται στα 6.076 ευρώ. Με τις αλλαγές που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, οι φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα πάνω από το αφορολόγητο όριο και έως 27.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο στην εφορία, ενώ μείωση του φόρου θα δουν όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 28.000 έως 43.000 ευρώ. Για υψηλότερα εισοδήματα ο φόρος αυξάνεται σημαντικά.
2. Οι φορολογούμενοι με ένα παιδί θα έχουν έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ ή έμμεσο αφορολόγητο 8.640 ευρώ. Σήμερα φορολογούμενος με ένα παιδί και ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ πληρώνει φόρο 2.440 ευρώ, ενώ με το προτεινόμενο σύστημα ο φόρος διαμορφώνεται σε 2.686 ευρώ, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 246 ευρώ.
3. Οι φορολογούμενοι χωρίς παιδιά θα δικαιούνται έκπτωση φόρου 1.800 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το έμμεσο αφορολόγητο διαμορφώνεται στα 8.182 ευρώ. Σήμερα άγαμος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ πληρώνει στην εφορία 2.440 ευρώ και με το προτεινόμενο σύστημα θα πληρώσει 2.796 ευρώ.
Ο φόρος για τα εισοδήματα του 2016 θα υπολογισθεί με ενιαία κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, ενώ αυτοτελώς με διαφορετική κλίμακα θα φορολογούνται όσοι εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια.
Ενδεικτικά, με τη νέα κυβερνητική πρόταση:
α) Όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς προστατευόμενα τέκνα έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 8.182 ευρώ και μέχρι 9.545 ευρώ θα υποχρεώνονται να καταβάλλουν φόρο εισοδήματος έως και 300 ευρώ το χρόνο.
β) Όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς προστατευόμενα τέκνα έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 9.545 ευρώ και μέχρι 18.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο εισοδήματος 300 ευρώ το χρόνο.
γ) Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι χωρίς παιδιά με ετήσιες αποδοχές πάνω από 18.000 ευρώ και μέχρι 27.000 ευρώ θα υποστούν πρόσθετες επιβαρύνσεις με επιπλέον φόρο εισοδήματος από 80 έως 400 ευρώ το χρόνο. δ) Όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς παιδιά έχουν ετήσιες αποδοχές πάνω από 27.000 και μέχρι 54.000 ευρώ θα ωφεληθούν με μειώσεις από 20 έως και 580 ευρώ το χρόνο στο φόρο εισοδήματος.
ε) Οι μισθωτοί με ετήσιες αποδοχές άνω των 54.000 ευρώ θα υποστούν πρόσθετες επιβαρύνσεις στον ετήσιο φόρο εισοδήματος που θα είναι μεγαλύτερες όσο υψηλότερο των 54.000 ευρώ είναι το ετήσιο εισόδημα.
Εμμεσοι φοροι
Στο πακέτο των έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ περιλαμβάνεται η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24% που οδηγήσει σε κύμα ανατιμήσεων ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής καθώς και σε υπηρεσίες και στον κλάδο της εστίασης.
Εκτός από την αύξηση του ΦΠΑ στο πακέτο της έμμεσης φορολογίας περιέχεται η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη, φυσικό αέριο και τσιγάρα, η επιβολή ειδικού τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση, η επιβολή ειδικού τέλους στη χρήση του διαδικτύου αλλά και η επιβολή φόρου διέλευσης για τα Ι.Χ. με ξένες πινακίδες.
 imerisia.gr
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
afi fotosΤελέστηκε το μεσημέρι στον Πανάγιο Τάφο η αφή του Αγίου Φωτός, ένα θαύμα που συγκλονίζει τις καρδιές των πιστών σε όλο τον πλανήτη.
Η τελετή, που συμβολίζει τη νίκη της ζωής επί του θανάτου, έγινε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων.
Στο Ναό παρευρέθηκαν χιλιάδες πιστοί, που βίωσαν το θαύμα της Ανάστασης του Κυρίου, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Το καθιερωμένο χρονικό της τελετής
Η είσοδος του Πατριάρχη στον Ναό σηματοδοτεί την έναρξη του τελετουργικού.
Με αρχιερείς, ιερείς και διακόνους, θα κάνουν την Ιερή Λιτανεία και την αποσφράγιση του Πανάγιου
Τάφου, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση, έχει ελεγχθεί και σφραγιστεί με βουλοκέρι την Μεγάλη Παρασκευή.
Με την αποσφράγιση ο Πατριάρχης αφαιρεί την αρχιερατική στολή και μένει μόνο με το λευκό στιχάριο.
Παίρνει τους πυρσούς και εισέρχεται στο Ιερό Κουβούκλιο. Όπως και τα καντήλια στον Ναό της Αναστάσεως είναι σβηστά, έτσι και οι πυρσοί.
Μετά την προσευχή του Πατριάρχη, τα χέρια των πιστών απλώνονται και μέσα σε λίγα λεπτά, ο Ναός γεμίζει από φλόγες που καλύπτουν όλον το χώρο.

romfea.gr
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
Εύχομαι το Άγιο Φώς να αγγίξει τις ψυχές όλων των ανθρώπων.
Καλή Ανάσταση για εσάς, την οικογένειά σας και όλο τον Ελληνισμό
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
Το φαινόμενο των μαζικών απουσιών των μαθητών πριν από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, προκειμένου να διαβάσουν για τις εξετάσεις και όχι να παρακολουθήσουν το σχολείο τους, υποβοηθείται, όπως φαίνεται εφέτος, και από το υπουργείο Παιδείας.

Με απόφαση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη«Οι απουσίες των μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έγιναν κατά το τρέχον σχολικό έτος, λόγω της εποχικής γρίπης, δε θα ληφθούν υπόψη για το χαρακτηρισμό της φοίτησής τους». 


Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση προϋπόθεση για την απαλλαγή από τις συγκεκριμένες απουσίες
αποτελεί η προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών στον/στη Διευθυντή/-ντρια της σχολικής μονάδας. Η απόφαση αυτή δημιουργεί πολλά ερωτηματικά στην εκπαιδευτική κοινότητα για το κατά πόσο μπορεί να απουσιάζει μαθητής με δικαιολογητικό από γιατρό.

O κάθε μαθητής έχει 114 απουσίες συνολικά οπότε τίθεται το ερώτημα γιατί βγαίνει απόφαση λίγο πριν τη λήξη του διδακτικού έτους και το κυριότερο γιατί ένας μαθητής που αρρώστησε τον Δεκέμβρη να φέρει δικαιολογητικά τον Μάιο. Επίσης ένα ερώτημα που τίθεται είναι γιατί αυτά τα δικαιολογητικά δεν παρουσιάστηκαν εντός των προθεσμιών που ισχύει για τις υπόλοιπες ασθένειες.

Όπως έχει ανακοινώσει πάντως ο κ. Φίλης μελετάται ένα αυτοματοποιημένο σύστημα καταγραφής των απουσιών των μαθητών, το οποίο θα υπολογίζει τις υπερβάσεις ορίων και θα προσφέρει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ενημέρωσης των γονέων, χωρίς καν να χρειάζεται να επικοινωνήσουν με το σχολείο.


Σκοπός είναι το «ηλεκτρονικό» απουσιολόγιο να ειδοποιεί αυτόματα τους γονείς των μαθητών.
Το νέο σύστημα «θα βοηθά αφενός τους γονείς να έχουν μια άμεση πληροφόρηση για την πρόοδο των παιδιών τους, αφετέρου τους εκπαιδευτικούς να μην καταναλώνουν άσκοπα χρόνο εις βάρος του κυρίως έργου τους που είναι το διδακτικό» επεσήμανε ο κ. Φίλης.


Για ιδιαιτέρως προβληματική κατάσταση με το ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό των μαθητών που συνειδητά απουσιάζουν από τα σχολεία τους και στρέφονται σε μαθήματα συμπληρωματικής εκπαίδευσης όσο πλησιάζει η έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων έκανε λόγο στη Βουλή ο Βουλευτής Επικρατείας, Καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης και ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων ΝΔ, Βουλευτής Λάρισας, Χαρακόπουλος.


Οι συνυπογράφοντες βουλευτές, ρωτούν τον Υπουργό Παιδείας, αιτούμενοι την κατάθεση των σχετικών εγγράφων:


· Ποια είναι τα ποσοστά απουσίας των μαθητών της Γ’ Λυκείου κατά το μήνα Απρίλιο

· Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει το Υπουργείο Παιδείας για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των μαζικών απουσιών στα σχολεία λίγο πριν την έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων

O κ. Φορτσάκης επισημαίνει: «Είναι ευρέως γνωστό ότι δυστυχώς, όσο πλησιάζει η έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων τόσο μεγαλώνει το ποσοστό των μαθητών που συνειδητά απουσιάζουν από τα σχολεία τους. Έτσι, κατά την περίοδο αυτή μεγάλος αριθμός υποψηφίων αφιερώνει το χρόνο του σε μαθήματα συμπληρωματικής εκπαίδευσης, αντιμετωπίζοντας τα σχολικά μαθήματα ως περιττή απασχόληση. Η κατάσταση αυτή είναι εξαιρετικά προβληματική και οδηγεί στην απαξίωση της παρεχόμενης από τα σχολεία μας εκπαίδευσης τόσο στα μάτια των μαθητών μας όσο και των οικογενειών τους.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέχρι σήμερα έχει λάβει περιστασιακά μέτρα που επιδεινώνουν αντί να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικός ο Ν. 4327/2015, με τον οποίο μεταβλήθηκε το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με επιπόλαιο τρόπο, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση. Έτσι, η εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ αποσυνδέθηκε από τις επιδόσεις των μαθητών στις τάξεις του Λυκείου, στερώντας τους μαθητές μας από ένα σημαντικό κίνητρο για την παρακολούθηση των σχολικών μαθημάτων. Παράλληλα, δεν υιοθετήθηκε κανένα άλλο μέτρο για την πρόληψη του φαινομένου των μαζικών απουσιών στα σχολεία λίγο πριν την έναρξη των πανελλήνιων εξετάσεων». 
 
 
protothema.gr
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Περικοπές δαπανών που αποσκοπούν στη μόνιμη μείωση του...
μεγέθους του κράτους, με στόχευση το σύνολο του δημόσιου τομέα, περιλαμβάνει ο κατάλογος των δανειστών για τα «προληπτικά μέτρα» ύψους 3,6 δισ. ευρώ και τα οποία όπως προέκυψε από το άτυπο Eurogroup στο Άμστερνταμ, θα λαμβάνονται αυτομάτως στην περίπτωση απόκλισης από τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2017 και 2018.

Ο συγκεκριμένος δεκάλογος, που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Αγορά» συντάχθηκε υπό την καθοδήγησή του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν προσωπικά, αλλά έχει τη σύμφωνη γνώμη και του ευρωπαϊκού σκέλους των δανειστών και κυρίως του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αφορά αποκλειστικά και μόνο σε περικοπές δαπανών από συγκεκριμένους κωδικούς του
προϋπολογισμού (από μειώσεις μισθών και κυρίων συντάξεων έως απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και αναδιαρθρώσεις των κρατικών επιχειρήσεων) και όχι σε φορολογικά μέτρα.

Ποιες είναι οι 10 εντολές

1. Μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα

2. Αλλαγές στην αποζημίωση των δημοσίων υπαλλήλων

3. Μείωση προσωπικού στο δημόσιο τομέα (συμπεριλαμβανομένων των απολύσεων)

4. «Πάγωμα» των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα

5. Περικοπή της δαπάνης για την παιδεία

6. Περαιτέρω μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης (κύριες συντάξεις)

7. Περικοπή στις δαπάνες στον τομέα της υγείας

8. Αναθεώρηση των κοινωνικών παροχών και επιδομάτων

9. Αναδιάρθρωση των κρατικών επιχειρήσεων

10. Φορολογική μεταρρύθμιση (πλήρης κατάργηση φοροελαφρύνσεων, ενίσχυση ανταγωνιστικότητας).
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 

Μείωση αποδοχών που σε ετήσια βάση φθάνουν και τα 410 ευρώ για τους υψηλόμισθους και 41 ευρώ για όσους αμείβονται με τα κατώτατα όρια των 586 ευρώ, προκαλεί η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που θα ισχύσει από τον επόμενο μήνα.
Στις αποδοχές Ιουνίου οι εργαζόμενοι θα δουν τις ασφαλιστικές τους κρατήσεις να αυξάνονται κατά 0,5% λόγω της αναπροσαρμογής των εισφορών επικουρικής ασφάλισης από 3% σε 3,5%.
Πάνω από 2,3 εκατ. μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, 600.000 υπάλληλοι του Δημοσίου και περίπου 130.000 μισθωτοί σε ΔΕΚΟ και τράπεζες θα έχουν έμμεση μείωση αποδοχών που κυμαίνεται από 5 έως 30 ευρώ το μήνα και φθάνει τα 60 έως 410 ευρώ το χρόνο, για 14 μισθούς που περιλαμβάνουν τα
δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα αλλά και το επίδομα Αδείας.
Η ίδια επιβάρυνση, δηλαδή 3,5% αντί 3% επί των μικτών συνολικών αποδοχών, θα ισχύσει και για εργοδοτικές εισφορές από την 1η Ιουνίου, όπως προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
Με τις νέες κρατήσεις οι μειώσεις ξεκινούν από τους μισθούς των 586 ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, χαμηλόμισθος με 586 ευρώ μικτά θα λαμβάνει 492 ευρώ καθαρά (προ φόρων) από τον Ιούνιο, αντί 495 ευρώ σήμερα. Δηλαδή μείωση 3 ευρώ το μήνα ή 41 ευρώ το χρόνο.
Μισθωτός με 943 ευρώ μικτά θα λαμβάνει 792 ευρώ καθαρά (προ φόρων) από τον Ιούνιο, αντί 797 ευρώ σήμερα. Δηλαδή μείωση 5 ευρώ το μήνα ή 66 ευρώ το χρόνο.
Εργαζόμενος με 1.300 ευρώ μικτά θα λαμβάνει 1.092 ευρώ καθαρά (προ φόρων) από τον Ιούνιο, αντί 1.099 ευρώ σήμερα. Δηλαδή μείωση 7 ευρώ το μήνα ή 91 ευρώ το χρόνο.
Μισθωτός με 1.657 ευρώ μικτά θα λαμβάνει 1.392 ευρώ καθαρά (προ φόρων) από τον Ιούνιο, αντί 1.400 ευρώ σήμερα. Δηλαδή μείωση 8 ευρώ το μήνα ή 116 ευρώ το χρόνο.
Υπάλληλος τράπεζας με 1.895 ευρώ μικτά θα λαμβάνει 1.592 ευρώ καθαρά (προ φόρων) από τον Ιούνιο, αντί 1.601 ευρώ σήμερα. Δηλαδή μείωση 9 ευρώ το μήνα ή 133 ευρώ το χρόνο.
Εργαζόμενος ΔΕΚΟ με 2.782 ευρώ μικτά θα λαμβάνει 2.292 ευρώ καθαρά (προ φόρων) από τον Ιούνιο, αντί 2.305 ευρώ σήμερα. Δηλαδή μείωση 14 ευρώ το μήνα ή 191 ευρώ το χρόνο.
Στέλεχος επιχείρησης με 3.561 ευρώ μικτά θα λαμβάνει 2.991 ευρώ καθαρά (προ φόρων) από τον Ιούνιο, αντί 3.009 ευρώ σήμερα. Δηλαδή μείωση 18 ευρώ το μήνα ή 250 ευρώ το χρόνο.
Εργαζόμενος με 4.037 ευρώ μικτά θα λαμβάνει 3.391 ευρώ καθαρά (προ φόρων) από τον Ιούνιο, αντί 3.411 ευρώ σήμερα. Δηλαδή μείωση 20 ευρώ το μήνα ή 283 ευρώ το χρόνο.
Στέλεχος με 5.860 ευρώ μικτά θα λαμβάνει 4.922 ευρώ καθαρά (προ φόρων) από τον Ιούνιο, αντί 4.952 ευρώ σήμερα. Δηλαδή μείωση 29 ευρώ το μήνα ή 410 ευρώ το χρόνο.
ΠΗΓΗ: real.gr - enikonomia.gr
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 69

Εκπαιδευτικά Νέα